- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
turho
addikt
válasz
tordaitibi #99542 üzenetére
Sok mindent olvastam, tápszűrés, szeparált tápok, stabil csillagpont gnd, és megszűnne. Mivel márkás cuccok nem prüncögnek.
-
válasz
tordaitibi #99538 üzenetére
Igen, ahogy írták már, az optikai kimenet a vonalkimenetnek felel meg, a hangereje állandó.
-
válasz
tordaitibi #99538 üzenetére
Állandó, szerintem S/PDIF-en nem is értelmezhető a hangerő, max. ha információ formájában átküldi.
Após hangprojektorán() is ez volt, hogy optikán ment a hang, a TV-n nem volt HDMI ARC, így nem volt hangerőszabályzás.
-
válasz
tordaitibi #99515 üzenetére
Ha úgyse használod a boxon lévő HDMI kimenetet, akkor vegyél egy HDMI->RCA konvertert és erról hajtsd meg a külső erősítőre kötött hangfalakat.
-
válasz
tordaitibi #99515 üzenetére
Kikapcsoláskor valamilyen jellel kapcsolni a kimenetet is, jobb nem jut eszembe.
Meg gagyi TV-ket olcsón lehet kapni, amin van HDMI bemenet is. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99510 üzenetére
Soros csatolókondenzátor, olyan csökkentett kapacitással, ami a mélyhangokat még nem veszi el nagyon, de ilyen tranzienseket mérsékelhet valamennyire?
Felemás dolog ugyan, mivel a meredek jel (felfutó / lefutó él) pont áthatol a csatolókondin is, de azért néha segíthet.
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #99505 üzenetére
mert a box a legalja árfekvésű és a scart csatiról levett bal-jobb hangjelen valami irgalmatlan digitális sistergés van
Olcsó húsnak híg a leve.
-
válasz
tordaitibi #99510 üzenetére
Mezei koppanásgátló? Vagy valami késleltetés, aminek a bekapcsolás a triggere, és mondjuk 1mp-al később kapcsol be?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99505 üzenetére
Ilyen gondok TV-vel használva is előfordultak, azért kellett ilyen esetben a box hangerőszabályzóját maximumra tolni, a hangerőt pedig csak a TV-n levenni.
Így a box analóg kimenetén megjelenő zaj is leosztásra kerül.
Barkács esetben a box kimenetére jön a leosztó potméter, a box saját hangerőszintje pedig maximumon. Ez egyébként nem jelent a box szempontjából semmiféle túlvezérlést, annak ez a normál vonali szintje.
-
DigitXT
félisten
válasz
tordaitibi #99500 üzenetére
A Techpowerupos képen látszik az IC típusa (LB11961), ami elvileg egy 1 fázisú venti-vezérlő IC. Ha így van, az adatlap szerint a gyanús alkatrész éppen a hall szenzor lesz, mivel pontosan az IN+, HB, IN- lábakon csücsül (s persze ott van még a közös GND is).
csabyka666: igen, ennek a vezérlő IC-nek van hőmérő bemenete (amivel leszabályoz): amennyiben eltávolítod, elvileg 100%-on hajtana. A másik oldalán mi van a NYÁK-nak?
Elvileg:
C1 = CM (Regeneration power supply stabilization capacitor)
C2 = CT
C3 = CP (PWM oscillator frequency setting capacitor) -
DigitXT
félisten
válasz
tordaitibi #99493 üzenetére
2 fázisú lesz az, hiszen két vezetékkel azért elég nehéz lenne 3 fázist meghajtani...
csabyka666: nem feltétlenül hiányzik onnan semmi, ha ez egy Corsair szivattyú motorja, máshol fellelhető képeken is úgy néz ki a NYÁK, mínusz természetesen az égésnyomok.
-
válasz
tordaitibi #99493 üzenetére
Pont azért kérdeztem, nem akartam még jobban tönkre tenni. Gondolom akármilyen vezérlő se jó hozzá...
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #99494 üzenetére
celluxot és füstös fekete fóliát próbáltam, nem sok sikerrel. De akkor még próbálom eltakarni vmivel, hátha.
-
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #99439 üzenetére
Simán lehet, hogy akkor is megszokott volt.
Akkoriban nem járt a kezeim között sok típus, neked nagyobb rálátásod lehetett ezekre.Amúgy lehet csak nálam landoltak mostanság olyan régebbi verziók, amikben nem volt.
pl: Pioneer CT-506 [link] , Sony TC-K15 [link] , Akai CS-F21 [link], Orion SM-250 [link]
Az újabbaknál (90-es évek) már látom ezeket az árnyékolásokat a motortest körül. -
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #99384 üzenetére
Hm... pont most találtam egy "szervizelős" videót az említett magnóról és itt úgy látszik, mintha nem lenne rajta a motoron (capstan-motor, ami teljesen kilóg a mechanikából)
Mindegy, rá fogom tenni akkor csak fura, hogy a video-n nem látszik, hogy rajta lenne.Illetve 70-80-as évek gépein szintén alig lehet ilyesmit látni. Ezért nem voltam tisztában, hogy miért van rajta.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #99402 üzenetére
Az semmi, en Commodore kazettakrol hallgattam a szoftvereket, mint a Linda sorozatban a nyomozok.
-
efemm
tag
válasz
tordaitibi #99394 üzenetére
Tedd fel őket mondjuk a vaterára, a minőségibb, pl. krómos kazetták simán el fognak menni. Egy bontatlan krómos pedig több ezer forint.
-
laed
aktív tag
válasz
el kellett adnom
Pedig decket már alig lehet kapni......
-
coco2
őstag
válasz
Azoknak a szalagoknak még abszolút jó tárolás mellett is volt kb 6-8 év élettartamuk, de 15 nagyon maximum. És akkor a márkásakról beszélünk. A magnós világ pedig legalább 25 éve a múltba veszett, de végleg. Ha ott is vannak nálad bőröndben, a gyakorlati használhatóságuk már megkérdőjelezhető. Berakod egy magnóba, az akár lazán csak eltépi minden 10 centiméteren, meg kinyújtja, mint egy régi zoknit, és társai.
-
ViZion
félisten
válasz
TDK nagyon gáz volt, több albumukat megvettem, de nem szólt jól.
ui. rengeteg kazim van, gyakorlatilag a house/rave korszak legjava... -
coco2
őstag
válasz
Kicsike pontosítás végett a fejnél a zavaron túl a statikus mágneses térerő azért volt probléma, mert telítés fele küldte a fejben lévő vasmagot, ami önmagában elnyomta a szalagról érkező jelet, de minimum erősen torzította. Idővel pedig tönkrement az a fej.
-
.-..-.
tag
válasz
Oké, akkor megy vissza a motorra és a magnó kap egy demagnetizálást biztos-ami-biztos alapon.
Köszönöm mindenkinek az infokat. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99365 üzenetére
Mint amikor én is beállítottam egy TV-t monitorként, de a fényerő zavaró volt. Ha menüben leveszem a háttérfényt, az PWM szaggatással jár, vagyis 100 % fényerőn még nem vibrál, de lejjebb már kimutatható.
Akkor jön az, hogy maradjon 100 %, inkább a generált áramot csökkentem egy kis beavatkozással. Erre a kép "besárgul", csökken a színhőmérséklet. Ezt korrigálom a menüben hidegebb árnyalat beállításával, vagyis az LCD RGB szintjeivel végeredményben.
A PWM-mentes monitorok tudomásom szerint ugyanezt csinálják, csak szoftveresen összehangolja, hogy milyen RGB-beállítás szükséges adott háttérfény mellett, hogy ne színeződjön el.
#99363 mzso
A fehér LED ibolya chipen alapul, ami a sárga foszfort gerjeszti. Ha növeljük az áramot, ez a hideg árnyalat jobban áthatol a foszforon, miközben a foszfor saját emissziója nem képes olyan arányban követni.
Amellett az ibolya LED színhőmérséklete magában is változik, mivel emelkedik a chiphőmérséklet, amitől megváltozik a spektrum, ez a kibocsátott energiával, illetve teljesítménnyel van összefüggésben. Hasonló az izzólámpáknál is tapasztalható jelenséghez, például a halogénizzót magasabb hőfokra hajtják ki, ezzel együtt a színhőmérséklet is nő, a hagyományos izzóhoz képest, aminek melegebb a fénye.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #99359 üzenetére
De a LED-szalag sajátossága, hogy rajta vannak az ellenállások, míg a tápponton fix feszültségre van tervezve (12 / 24 V stb.).
Az egy szakmai alapvetés, hogy LED esetében az áramot állítjuk be, korlátozzuk, vagy épp stabilizáljuk, de a LED-szalagok esete speciális annyiban, hogy konkrétan stabilizált feszültségre készültek, azaz feszültséggenerátoros táplálásra.
Régebben volt olyan eset, TV-szerelős fórumon, amikor a nagyokos, aki magát TV-szerelőnek tartja, egy monitort épített át 12 V-os LED-szalag megvilágításra.
Képes volt a szalagot egy áramgenerátoros modulra kötni, hogy ő majd aztán megoldja az áramgenerátoros meghajtást, mert valahol hallotta, hogy azt úgy kell.
Na most, aki ismeri a 12 V-os LED-szalagok felépítését (3 LED + 1 ellenállás sorosan, majd ezek ismétlődnek párhuzamosan) lehet némi elképzelése, hogy egy ilyen hálózat áramgenerátoros táplálása gyakorlatilag butaság és még problémák forrása is lehet (ha egy LED megszakad például, illetve a nyitófeszültségek változásai miatt is nem kívánatos hatásokkal jár).
Egy laikusnak persze nem is kell ezt tudni, csak azon szoktam néha kiakadni, hogy olyan emberek szerelnek TV-ket, akik alapvető áramköri ismeretekkel nincsenek tisztában, több hasonló példával találkoztam akkoriban.
-
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #99359 üzenetére
Igen, olvastam az előzményeket is, és ebből a szempontból természetesen egyetértek Veled, a hőmérséklet, meg több más tényező befolyásolja az áramfelvételt, hiszen a ledek ellenállása nem fix. Ugyanakkor ezek a led szalagok a rajtuk lévő soros ellenállással be vannak állítva egy névleges feszültségre, az ellenállás az áramkorlát. Persze a névleges feszültségig, de mint tudjuk mindent ki lehet nyírni, az áramgenerátornak is van egy max. feszültség, amit elvisel. Ha ezt a névleges feszültséget nem lépi túl, akkor nagy bajt nem csinál, a rákapcsolt feszültség csökkentésével (és természetesen így a rajtuk átfolyó áram csökkentésével) szabályozni tudja a fényerőt. Az más kérdés, hogy nyilván ez sem feltétlen lesz stabil, fix érték.
-
4D4M
senior tag
válasz
tordaitibi #99356 üzenetére
Arra a tényre valóban így lehet rámutatni, hogy a sima feszültségcsökkentés nem lesz egyenértékű a PWM-mel. Viszont akkor inkább azt mondanám, hogy egyikünknek sincs igaza, tehát sem a feszültségre sem az áramra nem tekinthetünk mint a szabályozott paraméter, mert egyik sem változik (vagy mindegyik – ahogy tetszik).
Hovatovább ez nem is egy szabályozás (a táp feszültséggenerátoros szabályozását leszámítva). Ez csak egy vezérlés és az idő a paraméter (: -
Tamy
őstag
válasz
tordaitibi #99356 üzenetére
"1% kitöltésnél mégis éppenhogycsak parázslik pedig a 2A ugyanúgy átszalad rajta. Igen persze a szemünk átlagol. De a folyamat lejátszódik, így működik, és nem feszültséget szabályzol. Az 12V mindig."
De nem is áramot, hisz az is fix, ahogy a példádban említed. PWM-nél az időt szabályozod, ez ebből a szempontból nem jó példa.Munkavégzéshez kell az áram, de azt Ohm bácsi szabja meg. Ha ugyanazt az ellenállást (jelen esetben ledszalag) kisebb feszültségre kapcsolod, az áram is csökkenni fog. A feszültséget terhelés nélkül, üresen is szabályozhatod (ahogy említed, ott még nincs áram), majd az így beállított kisebb feszültségre ugyanazt a fogyasztót kapcsolva a teljesítménye is kisebb lesz.
-
4D4M
senior tag
válasz
tordaitibi #99350 üzenetére
Ez most inkább csak egy szemantikai nézeteltérés. Nyilvánvalóan nem én foglak kioktatni elektrotechnikából, de a szabályozott paraméter itt most konkrétan a feszültségszint.
A feszültséggeneratoros táp PWM szabályozása. -
mzso
veterán
válasz
Szóval végkövetkeztetés: A LED szalagoknak a feszültségét kell szabályozni, ha szabályozni akarod a fényerőt.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Azért tegyük hozzá, hogy fesz korláttal ráeresztesz monnyuk 10V-ot, hogy ne melegedjen túl akkor elég nehéz árammal megölni. Mert hát akár mennyi áramot is akarsz te abba "belenyomni", fesz hiányában elég nehéz. Ledeket is nyilván lehet fesz koráttal használni, csak nem javasolt mert túl könnyen megszalad. Egyik sincs a másik nélkül. Nyilván értem mire gondolsz.
-
4D4M
senior tag
válasz
tordaitibi #99342 üzenetére
nem jól tudod, nem lehet feszülségre, csakis áramra szbályozni egy févezető ledet
~
Azt jól tudja, hogy a 12V-os LED szalag fényerejét 7.5-12V intervallumban feszültséggel lehet szabályozni. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #99248 üzenetére
Valszeg az is volt a gond, hogy az egyik próbálgatás során PC-ről járattam micro USB-n a vezérlőt, a LED-et meg kettős szigetelésű LED tápegységről...nem is nagyon tudta vezérelni.
Aztán visszaraktam a földelhető 120W-os tápegységemet, akkor meg flickering volt, de legalább valamennyire ment a vezérlés.Azt nézem hogy a GND-nek kell közösnek lennie.
-
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #99222 üzenetére
Jo otletet adtal es kicsit tovabbgondolva a kovetkezo ugrott be:
Kis kazettas magnobol a fejet ~50cm arnyekolt kabelen kivezetem es lejatszas modban a keszulekhazon belul mozgatom a trafo kornyezeteben.
Ez mukodhet? -
válasz
tordaitibi #99202 üzenetére
Ráadásul a gyártónak se hoz bevételt, mert aki kidobja, az nem vesz alkatrészt se
@Reggie0 : Adtam el porszívót ilyennek
Van, aki rárepült.
-
aujjobba
addikt
válasz
Legutobb az elpukkant mosogep tapegysegen a switcher IC ilyen parszaz forintos tetel volt, egy full panel az electrolux oldalon 80-100ezer Ft.
(lenne, ha 15 eves panelt lehetne kapni, de hasonlo panelek hasonlo aron kaphatok)
Van rajta par rele, a switcher, meg esetleg a trafo ami ertekesebb, a tobbi filleres passzivok.
Persze ertem en, hogy draga mernokorak vannak benne es rengeteg munka, mire az kigordult a gyarbol, de akkoris -
baly81
aktív tag
válasz
Sajnos nem tudom miért van ez! Talán gyorsan akarnak meggazdagodni, fogyasztói társadalom, stb. ... Ilyen világban élünk. Sajnos!
A háztartásigépes alkatrészek ára irreális, szerintem szándékos. Itt Debrecenben van egy Hajdú alkatrészbolt (Csapó utca) ott nekem már többször segítettek olyan alkatrészek beszerzésében, amik több tízezerbe kerültek volna gyáriként, de más neves gyártóé -ami egyébként ugyan olyan- 10-20 ezer között megvettem. Más honlapon, katalógusban, sehol nem találni egyezősséget, itt nem tudom miből dolgoznak, de nagyon tudják és korrektek. (Nem fizetett reklám!)
-
laed
aktív tag
válasz
Ja hát ez így megy a gyártóknál.
Egy 100 ezer forintos mosógépet, ha Te akarnál összerakni alkatrészekből, akkor több mint 1 millió forintba kerülne.
Így vannak a pótalkatrészek beárazva. -
rostiron
őstag
válasz
tordaitibi #99132 üzenetére
A nagy elkón AC vagy DC re kell kapcsolni a műszert ? Nem vagyok szakmabeli.
-
ersekla
újonc
válasz
tordaitibi #99089 üzenetére
Szervusz.
Nézd csak meg, valahogy így gondoltam.
A Tuya konnektor mérése.
Most a bojler nincs a “teljesítményszabályzón”, de szépen látszik a reggeli napfelkelte és a naplemente.
Amikor nem rajzolódik a grafikon akkor a bojlert fűtöm.
Kb. 10W-al indít, és olyan 1600W amit tudnak a napelemek. -
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #99088 üzenetére
Hááát...
Egy 500mA biztosítékon "lóg" a két lámpa (2x55mA) és még pár tranzisztor.
Nem biztos, hogy jó ötlet lenne fesz.esés + 300mA-t lámpára elfűteni ebből.
Valahogy maradni kéne az 55mA érték környékén.
Vagy azért ennyire nem kritikus a dolog? [kép]
Ez mondjuk bénább megoldás, de két ilyet "ráfabrikálni"? -
ersekla
újonc
válasz
tordaitibi #99082 üzenetére
Én azt veszem észre (Tuya wifi konnektor adataiból), hogy ha nem tud közel 400W-ot (ebben a pillanatban 114V 4A) akkor az inverter elhasal. Tegnap pl. nem is tudtam energiát kivenni a rendszerből mert egész nap nem volt megfelelő napsütés. Délután mikor hazaértem akkor a tejlesítményszabályzóval (még prototipus, a vezérlése próbapanelen van patchelve, ezért csak folyamatos felügyelet mellett használom) 250W körüli teljesítményt tudtam kinyerni a rendszerből. Namost ha azt feltételezzük, hogy ez a 250W ha a tegnapi nap nagyrészén elérhető lett volna akkor 2000W-ot kaphattam volna tegnap. Valóban nem sok, de ha egyszer meg kell csinálni és utána hasznot hoz az nekem szimpatikus.
A másik hozzászólásod viszont köszönöm, de szerintem nem veszett fejsze nyele a dolog. Most egy potival ezt meg tudom ugrani, csak ezt(potmétert) egy detektor áramkörre kellene cserélni. -
.-..-.
tag
válasz
tordaitibi #99086 üzenetére
Az mennyiben jelenthet problemat, hogy az eredeti 2db 8V/55mA izzo helyett, amire cserelni tudnam az 2db 6V/150mA?
Azert kerdem, mert a linkelt oldalon a foton nem ugyanaz az ertek van feltuntetve, mint a termek neveben. -
ersekla
újonc
válasz
tordaitibi #99079 üzenetére
Van egy Volt Polska Solar Green boost inverterem (egy szívességért kaptam), vettem 6db 435w napelem panelt kb 22k/db áron. Ezzel fűtöm elsődlegesen a bojlert (80l 1500w), másodlagosan a fűtési puffert (1000l 2000w).
Az a gond, hogy pl. ma (felhők) vagy minden nap napfelkeltekor és naplementekor küzd szerencsétlen mert a fesz terhelés nélkül feláll 200v fölé, ez a buta jószág meg kiküldi. A fogyasztó megterheli, fesz leesik, inverter orraesik, majd ezt ismételgeti amíg nincs megfelelő napsütés.
Van benne MPPT, de elég butuska. Namost, ha megoldom azt, hogy ne essen pofára az inverter a fesz. eséstől, akkor szerintem az is jobban érzi magát én meg azt a kis energiát is ki tudom belőle pecázni amikor nem optimális a napsütés. -
ersekla
újonc
válasz
tordaitibi #99075 üzenetére
Igen, pontosan.
Csináltam egy teljesítmész szabályzót, ahol egy 1M potival szabályozom, hogy hol kapcsoljona a triak, de azt kellene megugrani
, hogy ha tápfesz eléri a 180v-ot akkor teljesen átengedjen. Mert így ha ráteszem a hálózati 230-ra és nézem scope-al akkot nem teljes szinuszt látok, ergó a triaknak van olyan időpillanata amikor nyitva van. -
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #99049 üzenetére
Wide supply voltage:
±2.25 V to ±20 V, 4.5 V to 40 V
Habár írnak valami all NS and PS package-re, javasolt supply voltage 10V. De hogy most melyik melyik? -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #99049 üzenetére
Üdv.!
[link]
Bocs hogy bele pof@zok! -
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #99037 üzenetére
Srácok!
Tudtok ajánlani 230V-os betápú, és kapcsolású (1-2 Amper kapcsolású már elég) függöny (sávban érzékelő) mozgásérzékelő szenzort kültérre? Időkapcsoló és fényérzékenység állítás sem ártana rá.
Aliexpress-es is jöhet, ha tudtok megbízhatót!Egy függőfolyosós társasházban lakom, a lakásom előtti folyosó még további 3 lakáshoz tartozik. A folyosószakasz időkapcsolóvezérelt lámpái az ajtómat nem világítják meg megfelelően. Most van egy menyólámpa + a bejárati ajtó kávájában elhelyezett kapcsoló. Betápja a lakásomból jön. Ha valaki felkapcsolja, vagy én úgy hagyom akkor az működik, s ezt feleslegesen nem fizetném...
Azt találtam ki, hogy egy külön, pár A-es kismegszakítóból kiküldenék egy fázist, hozzá N+PE vezetőket egy függöny PIR szenzorba -ami az ajtó síkját figyeli-, és onnan a menyó lámpába. Ez így csak akkor lépne működésbe, ha az ajtókávámban motoszkálok (ami a külső falsíktól kb 20 cm-el beljebb esik). Így, ha valaki elmegy a folyosón, nem kapcsol fel a lámpám, azonban, ha hazaérek megtalálom a kulcslyukat.Köszi előre is!
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #99008 üzenetére
Lto40ah ,és vagy munka akkumulátor 100ah legalább 2db minimum. Nézz utána eton fa 5000 ,spl d8s ground zero 1.10k ezek az állandó erősítők.altalaban 400-450 A biztosíték ami bekerül a kisebb erősítők mellé.
Kábelek duplán 50mm2 mindenhol vagy 75mm2.
És Pénz pénz pénz minden átépítésdrága a réz kábel
-
válasz
tordaitibi #99008 üzenetére
1-2 farád kapacitású kondenzátort raknak a tápellátásba, ami csúcsokban elég sok ampert tud küldeni az erősítőbe. Persze tényleg csak a csúcsokban, szóval a pár kW-os erősítőteljesítmény tényleg PMPO érték
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98990 üzenetére
Vagy ha nem akarod a modult megpiszkálni:
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #98990 üzenetére
Van hozzá teljes rajz is. R5 - R6 osztó határozza meg a billenési küszöböt, így nem nagy kaland:
https://cxem.net/pitanie/files/5-389_EGS002_manual_en.pdf
-
válasz
tordaitibi #98987 üzenetére
A feladat az, hogy az áramlimit áramkör bemenetére már akkor 0,5 V feszültség jusson, amikor a söntellenálláson még csak 0,3 V jelenik meg, vagyis fix 0,2 V-al meg kell emelni az áramlimit áramkör bemenetére jutó feszültséget.
Hogy ezt a fix 0,2 V-os emelést hogyan lehet megcsinálni, ahhoz tényleg látni kéne az áramköröket...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98987 üzenetére
Ha betennél egy rajz részletet a jelenlegi állapotról, akkor könnyebb lenne tippet adni.
-
válasz
tordaitibi #98981 üzenetére
Céghez lesz, 1. nem fizetik ki, 2. nem csak én használom, hanem fogalmatlan arcok is.
Ha opció lenne, már megoldottam volna.@ViZion : Ezzel egy kb. száz embernek tudok hangosítani? Meeting roomba mi is ilyet teszünk, 2-3 főig.
-
baly81
aktív tag
válasz
tordaitibi #98940 üzenetére
& Reggie0
Jó reggelt! Köszönöm a válaszokat!
Tudom, hogy PE-t nem szokás szakítani. Ezt inkább a társasházi gerincvezeték idejére szerettem volna megtenni, hogy teljesen, (mindhárom vetezőn) le tudjam választani a lakást a kivitelezési munkálatok napjain.
-
tomazin
veterán
válasz
tordaitibi #98914 üzenetére
Nagyon koszonom megegyszer a segitseget!
-
tomazin
veterán
válasz
tordaitibi #98911 üzenetére
Soha nem volt hasznalva (legalabbis altalam), igy vettem ki a dobozbol (kinaban meg nem hiszem, h tesztelnek)
Holegfuvom nekem van amivel mar forrasztottam, de ilyen kis helyen mindig elbenaztam es osszefolytak a pottyok. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #98911 üzenetére
Szerintem itt a csatlakozó visszaforasztása lenne a lényeg, ami le van tépve az alaplapról. Sajna a vezetősáv is ment vele, így egy kicsit macerásabb. De ha megnézed a kicsit megoptikázott verziót, jól látható hova tart a csatiból a két vezetősáv, így egy vékony vezetékkel pótolható.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98899 üzenetére
Amugy en is ezt javasolnam, meg kell bontani a tapot azt jolvan, bar en tenyleg inkabb 50-60Hz negyszogrol jaratnam, hogy lehessen vedeni kismegszakitoval a halozatot. 60Hz 180V negyszog eseten meg az 50Hz 230V trafok is hasznalhatoak maradnak, ha mondjuk galvanikus levalasztasra van szukseg vagy esetleg RCD is kene a korbe(bar ez nem tudom mennyire viseli el a negyszoget). Egy H hiddal negyszoget tolni azert nem okoz nagy extra fogyasztast se.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98895 üzenetére
Hat, ha a 110V-230V-os tapnal a bemeneti feszt lefelezed(hogy 180V DC legyen kb.), akkor ugyanakkora kimeno teljesitmenyhez kb. dupla bemeno aram kell, mert P=U*I.
Erre jon ra az, hogy csak egy diodapar fog folyamatosan vezetni, az annak a diodaparosnak ezen felul duplazza a disszipaciojat, mig a masik parosnak 0 lesz.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98895 üzenetére
Nem lesz agyon terhelve,szerintem ekkora feszültséggel nem is lehet. Egyharmad terhelést sem fog kapni. Ha beválik,többen lesznek. Bár ez odébb van még.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98890 üzenetére
H hiddal siman negyszogjelet kell csinalni belole, ugy a diodak is egyenletesen lesznek kiterhelve es a megszakito is hasznalhato marad.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98889 üzenetére
És az inverter felzabál több száz wattórát,még nulla terhelésen is! Tudom,a tied nem
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98890 üzenetére
Szerencsére a kondenzátor segít,ha nincs terhelve. Tudom milyen ívet húz,már a 120 volt is...Nem vicces.
-
válasz
tordaitibi #98884 üzenetére
Köszi, egyelőre csak nézelődök.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98880 üzenetére
Meg lehet kuldeni, ha a gyarto azt mondja. Persze nem muszaj 4.2-re felvinni.
Az LFP szetmaszas nem tudom miert ekkora gond, toltesnel a leguresebbet is toltod I*t-vel, annyit ki is tudsz venni belole. Hogy ehhez kepest hol jar a tobbi cella le lehet tojni, ha beveri a feszultsegek a fejuket azokon, akkor mar balaszolodnak maguktol. A 75-100% kozotti nagyobb degradacio majd biztositja, hogy kapacitasban is pariba keruljenek. A legnagyobb problema az LFP balansz elmaszasaval, hogy nehez megmondani mennyi toltes veheto ki a rendszerbol.
En mondjuk LTO-ra hajtok itthonra, nem akarok tul sok gyulekony cuccot pakolni a haz ala.
-
válasz
tordaitibi #98880 üzenetére
Hol lehet ilyen bontott eCar akkukat szerezni?
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98870 üzenetére
Jelenleg nem kell balanszolnom. Régebben kellett,mikor kisebb volt a pack.Tudom hogy ez nem örökös állapot. Havonta ránézek,és megállapítom hogy még nem kell hozzányúlni
Ízzót szoktam rákötni,vagy cellasoronként rátöltök.De akkor is 2-3 hónapot elment,mire be kellett avatkozni. Most is kicsit szétcsúszik töltés közben,de "éjjel" mindig kibalanszolódik magától. Még így is bőven tizeden belül mozog. Ezért nem töltöm tele,nehogy 4,2 fölé menjen egy csoport. Majd nyáron kell jobban figyelni,mert akkor lesz bőven bejövő Amper...Bár addigra át akarom alakítani,mert csak kell az a 200+ Volt egyenáram is
Arról kell majd megoldani a kisfeszültséget.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98870 üzenetére
Amugy pont az LFP-nel nem kovetelik meg a balaszolast, hanem elfogadott csak monitorozni a pakkot es veszely eseten lekapcsolni, mivel a termeszetes elmaszasat baromi jol kompenzalja, hogy az LFP jelentos tulfeszultseget is elvisel tolteskor, a jobbak akar 4.2V-ig is birjak a max 3.65V felett.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #98822 üzenetére
Koze nincs a peukert effektushoz, de a tobbit jol irtad.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98810 üzenetére
Na sikerült! 18V-ig fel lehet vinni. Opto lábakra túl érzékeny,így az osztót módosítottam.Meg is van a 13,8V. Csak egyszer rázott meg,kicsit bele tenyereltem. Terhelve másfél Amperral tartja a kimeneti feszültséget. Tehát már csak mérni kell,és valami hasonló ellenállást beforrasztani. 12,9K...
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98810 üzenetére
Nem zártam volna rövidre,ha olvasom amit írsz. Ez még jóval előtte volt.Feedback lábat ha hidegítem,csökken a kimenő feszültség. Valamelyik megoldást majd kipróbálom,de lehet hogy mindkettőt. Olyan mindegy hova forrasztok,opto lábai is aprók. De ez nem okoz gondot. Szemüveggel még jól látom
Sima ügy.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98808 üzenetére
TL431 kalkulátorba beírtam az általam kitotózott 3 ellenállás értéket,és nagyjából kijött a tényleges kimeneti feszültség! Nagyot nem tévedhettem,2 tizeden belül van az eltérés.Csak gyakorolgatok
Max 2V-ot emelnék csak.Optót rövidre zártam,újra indult a táp. Kétszer rápróbáltam 27 Ohmos ellenállással. Ha a tranzisztora oldalán csináltam,akkor meg kb felezte a kimeneti feszültséget.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98783 üzenetére
Nem is tudom, ezek a vegso egyeniranyito diodak a tekercs szekunder utan, nem latok veluk parhuzamosan semmit.
-
Postas99
senior tag
válasz
tordaitibi #98764 üzenetére
Köszi a bátorítást. Kissé el voltam szontyolodva, hogy jó sz@r lett.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98725 üzenetére
Ne érts félre,nem a jókat fikáztam! Csak meg kell nézni,mit vesz meg az ember...Ohm törvénye számomra érthető,avval nincs gondom. Csak sajnos az utóbbi időben rettenetesen elterjedtek az olcsó bóvli készülékek,amik többet akarnak mutatni magukból. Nekem is van jó töltőm,(tápom),de azon gyári Samsung felirat van,ami eredeti. És okos.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98695 üzenetére
Vannak Opto-FET meghajtó céláramkörök (ugyanakkora mint egy optocsatoló) de fetmeghajtó kimenete van. Ezek általában egy bizonyos tápfesz alaltt nem kapcsolják be a fetet. Pl: TLP250 de vannak modernebb verziói is.
-
Gabesz87
veterán
válasz
tordaitibi #98689 üzenetére
Én biztos nem
A hobbielektronika, és úgy egyáltalán az elektronikai szerelés (forrasztás ilyesmik) nagyon nem az én asztalom. Azt sem tudom, mik azok, amiket írtál, 7805 meg TO92 tok
De ha tudsz valakit ajánlani, aki csinál nekem ilyet, azt megköszönöm. -
Pötyi
őstag
válasz
tordaitibi #98689 üzenetére
Mondjuk egy TO220-asnak jobb a hőleadása. Ééérted, 12V-ból 5V-ot csinálni? A feszültségnek több, mint a felét gyakorlatilag elfűti. Ezért ajánlanám inkább azt a tokozást, ami hűtőbordára illeszthető.
Kiegészítés:
Bár abban igazad van, hogy ez már nem igazán férne be egy szerelhető USB aljzatba...
-
szabifotos
senior tag
válasz
tordaitibi #98680 üzenetére
Valószínűleg user error, és elengedett egy forrasztásom. De fura, hogy pont abban a pillanatban, ahogy szikrába nyúltam?!
Mindegy, úgy tűnik működik.
Amúgy nem tudom mennyire jó ez a fajta BMS, de az egyik cella jobban le van merülve (remélem nem rossz, mert vadi újan állt a szekrényben) és nem nagyon akar balanszolni.
Ha párszor lemerítem, feltöltöm a saját töltőjével, remélem helyre jön, mert most a többi cella fullon és lekapcsolgat mégis, mert annak az egynek beesik a feszültsége. -
válasz
tordaitibi #98642 üzenetére
Ja, lutri. Volt már, ami jónak bizonyult, a többség nem annyira
@Digtalpimp : Nem robban fel, vagy nem ettől.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
tordaitibi #98642 üzenetére
Az ilyen "visszahozott" akkuk mennyire stabilak? Vagy bármikor felgyújtják a házat? Valamelyik nap egy 1V körülre merült 18650-es sikerült feltölteni. Nem volt még benne csak vagy 3 ciklus, egy fúró-csavarozó 20V-os pakkjában van benne. Érdekes, hogy a többi akku 4V körül volt, ez meg lemerült 1 körülre. Lehet, hogy amúgy is rossz, vagy valami kicsit merítené ezt az egyet?
-
Babetta-X
senior tag
válasz
tordaitibi #98616 üzenetére
Szerk: Bocs mindenkinek nem is fég hanem ezer éves ÉTI kazán.
Az a baj nem tudok a kazán mellé kötni, mert konkrétan a mostani vezetékes termosztát fent van a házban, a fég kazán meg lent a pincébe, a vasbeton födémet nem hiszem hogy áthidalja a rádiós adóvevő. Megnézem a pontos típusát ha kell de tényleg vagy 20+ éves gáz kazán lehet. A keringető szivattyú is különálló, nem kapcsolt, hanem direktben van kötve.
-
Babetta-X
senior tag
válasz
tordaitibi #98607 üzenetére
Köszönöm! Igen, rf termosztát, a mostani termosztát baromi rossz helyen van és oda szeretném ezt az RF vevőt bekötni. Akkor ha jól értem kell odavinnem pluszba 230-at, nem elég ez a két madzag ami a termosztáton volt. (Amúgy az is a fázist kapcsolgatja nem? : ) ). Tehát akkor a mostani termosztát két vezetékét a "kazán" feliratú helyre kötöm, a 230-ra még adok neki hálózati feszt és kész igaz?
-
válasz
tordaitibi #98578 üzenetére
Nnna, persze, hogy nem működött.
Ilyen előerősítőm van
Lehet, hogy kevés volt a táp amúgy, holnap megpróbálom 6V-ról, első körben csak egy USB-t adtam neki -> szerintem ment ez 4V-ról is, ha jól emlékszem.@bmichel : Ah-t nem tudsz mérni, főleg töltés közben nem
Azt tudod mérni, hány volt van az akku kapcsain, ami max. tájékoztató jellegű, de a konkrét töltöttséget abból tudnád, ha áramot mérsz.
Amúgy nem teszi tönkre
-
válasz
tordaitibi #98578 üzenetére
Értem a fantomtápot
"Hiába építesz mikrofon erősítőt, ha nem adsz a mikrofonnak 1,5V dc-t. " -> nem írtam részleteket, a cucc kondenzátormikrofonyhoz való, táp kell neki -
válasz
tordaitibi #98557 üzenetére
Hello,
Kondenzátormikrofon, az tuti. Ilyen
XLR csati, jack a vége.A hangfal doksija meg kifejezetten dinamikust említ a MIC bemenetre, vagy gitárt.
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #98553 üzenetére
Szia egy 16A kis megszakító van mögötte.oreg ház öreg vezetékek de van úgy ha megy akkor megy folyamatosan.ugye gond nélkül az elindulás problémas mindig
A konnektorba dughato aramfelvetel korlátozó nem lehet jó akkor? 9A körül fogyaszt. -
válasz
tordaitibi #98547 üzenetére
Annyiban különbözik az elektronikus karbis, hogy azon nincs állítási lehetőség, tehát nincs a burkolaton a karbinál 3 furat, ahol a T L és H csavarok lennének a manuális változaton. A gépek formára teljesen ugyanazok, legyen az manuális vagy elektronokis karburátoros.
-
laed
aktív tag
válasz
tordaitibi #98506 üzenetére
simán jó a 3,5-3,5 jack madzag.
Szerintem is.
-
mzso
veterán
válasz
tordaitibi #98473 üzenetére
Nem értettem félre, csak nincs most 24 voltosom. Gondolom kell vagy 16-18V hogy látszódjon valami.
Egyébként PC táp 12V-os ágait össze lehet sorosan kapcsolni?
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98461 üzenetére
Az mar nem kerdes elbactam vagy sem, latszolag egyertelmu
Most inkabb az foglalkoztat mi dogolhetett annyira meg, hogy miutan a hidat es a biztit kicsereltem es sehol nem lattam rovidzarat, masodszorra is eldurrant a bizti, a hid, es mar a termisztor is.
Ott van meg az IC, de azon tul passz.
Kiszedem az IC-t megnezem mi lesz, csak kellene egy uj, meg egy termisztor.Legkozelebb ilyesmit meg levalaszton keresztul csinalok, azt hiszem azzal nem kellene gebasz legyen. Vagy igen?
Fi rele van, egy gofrisuto levagta parszor, aztan en vagtam ki a gofrisutot a kukaba.
Ettol nem oldott most le.A kapcsitapban a bizti 1.6A-es darab, szep nagyot tudott robbanni.
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #98424 üzenetére
Én meg vágom a gyújtóst...
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #98424 üzenetére
huhh, azt hittem az én módszerem az overkill
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98389 üzenetére
Azt hittem totál hibás az elgondolásom, de “bipolar spwm” címszó alatt epp a leírt semat vázolják fel sok helyen.
A holtidovel kapcsolatban igazad van, max ha a négyszög lefutasa/felfutasa lassú, akkor talan javul a helyzet.
míg az egyik pl. felső fet kapja a 20-30Khz kapcsolójelet, a másik alsó párja csak egy on jelet kap ez ideig
Igy van, ezt a technikát nem tudom egy trafoval, csak a szinkron kapcsolgatast az átlós pároknak.ekkold: A halfbridge/fullbridge tapokkal kapcsolatban láttam olyat, hogy a hídba kapcsolt primerrel sorosan raknak egy DC blokkoló kondit, erre gondolsz? Hogy ne boruljon a flux balansz amikor nem 50% a kitöltés, vagy tul eltérőek a kapcsoló elemek.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #98381 üzenetére
Azért ezt megoldották anno már a 80-as években is, pl. a félhidas PC tápok esetében, de ezek is lehettek vona akár teljes hidas tápok, egyetlen gate trafóval.
Ezen kívül lehet ún. fázistolós tápot is építeni, ahol mindkét félhíd 50% kitöltésű jellel megy, de a két félhíd fáziseltolása miatt a híd kimenetén egy PWM jel alakul ki (van rá cél IC is, de akár háromszögjel + komparátorokkal is megoldható) A sima teljes hidas táphoz képest vannnak előnyös tulajdonságai, pl. az egyik félhíd (amelyik előbb kapcsol) folyamatosan tud ZVS-ben menni, így csak a másik félhídon van kapcsolási veszteség. Azaz a sima pwm-es teljes hidas táphoz képest fele akkora kapcsolási veszteséggel tud menni (persze akkor ha jó a vezérlés, és jól is van méretezve).
Mondjuk ez utóbbi tápnál nem lehet egyetlen gate meghajtó trafóval megoldani, de kettővel igen (tehát 4db külön trafó biztosan nem kell ehhez sem). Manapság meg ugye többnyire cél-IC van, gate meghajtó trafó helyett, bár a trafós megoldásnak is vannak előnyei. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98381 üzenetére
Akkor erősen megkavarodtam megint.
Az volt az elképzelésem, hogy ha peldaul a lenti 1/3 kitöltésu jelet akarom a hídra vinni, akkor Q1 es Q4 ugyanezt a jelet (S1) kell kapja a Gate-re, míg a Q2 es Q3 ennek az inverzét (S2).
Ezek szerint tévedek.Tehat igy egy-egy a primerrel megegyező polaritasban bekötött szekunderrol kapna a gate jelet az egyik par FET, a masik par meg ellentétes polaritassal.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #98373 üzenetére
Próbaképp ma megtekertem egy kisebbet, 10 fordulat 5 összesodort zomancos huzallal, hat tul gyakran ezt nem tervezem csinálni
Bekotottem a motor meghajtó IC ket kimenete koze, aminek az egyik bemeneten GND van a másikra 50kHz négyszögjel.
Erdekes a toroid belépési pontján (azaz az IC kimenetei kozott) bipoláris jelet mutat a szkop, csak valami borzalmas csak hunyorogva hasonlít a bemeno négyszögre.De legalább a szekunder ágon ugyanaz a jel van, tehat hűen átviszi a sz*rt
Kiprobalom majd rendes FET meghajtó IC-vel, ha jol sejtem ott majd kelleni fog egy kondi a tekerccsel sorban.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #98341 üzenetére
Szoftveres összehangolás kérdése, mivel az LCD képtartalmának színhőmérséklete is módosítható.
Mint amikor saját részre állítottam be egy 40 collos TV-t, monitor gyanánt. A háttérvilágítás áramát lejjebb vettem, megfelelő ellenállás módosításával, így a PWM mehetett 100 %-ra, ahol nincs vibrálás, sima DC-t kap. Meg amúgy is túl vakító lett volna.
Viszont a LED-áram csökkenése miatt melegebb árnyalatú lett a kép, amit a menüben korrigáltam hidegebb irányba. Ez ilyen manuális áthidalás.
-
Ribi
nagyúr
válasz
tordaitibi #98339 üzenetére
Ez sem igaz így, mert monitornál is van flickering és van ahol simítva van a végén a fesz. A normális vezérlők már nem a szemre bízzák a dolgot.
Bár lehet a dimmelhető mindenképp szaggat, nem is szereti minden led. Enynire meg nem tudom melyik hogy működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Lenovo / SK Hynix 512GB M.2 NVME SSD 0 perces
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen1/gen2 // P52 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- Windows! Logitech Mx Keys Magyar!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged