- Köredzésen járt az Exynos 1680
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- MIUI / HyperOS topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
demars
addikt
válasz
Reggie0 #97525 üzenetére
Mivel csak halvány volt a nyomat, áthúztam filccel.
A sávokkal nincs gond, széleket kicsiszoltam, nincs zárlat sehol sem.
Valami a maratásnál nem jó.
Most fúrom.
Sávokat bevonom ónnal, szóval jó lesz, csak csúnya, meg több munka van benne. -
mm89
őstag
válasz
Reggie0 #97412 üzenetére
+ViZion
+Dr. Szilikát
Köszönöm ismét a válaszokat! Akkor marad egyben a cucc és veszek egy ilyen pwm generátort.
A csati kiosztást akkor jól sejtettem.
A hozzá nem értésem szerintem már egyértelmű, úgyhogy bátran megkérdezem :
Hova és miért kell a 12kOhm ellenállás?
Mivel érdemes megtápolni egy ilyen eszközt?
A leírásban azt írja hogy a kimeneti fesz annyi lesz mint a bemeneti, de azt nem tudom hogy a venti vezérlője mit szeretne mert nincs róla infó. -
mm89
őstag
válasz
Reggie0 #97388 üzenetére
+tordaitibi
+Barret001
Köszönöm szépen a válaszokat, reméltem, hogy lehet kapni készen valami szabályzót mint pl amit linkeltem MSC105, de akkor ez ennél bonyolultabb...
Az arduino szót már olvastam korábban, a többi amit írtatok teljes homály
Rögtön az is megzavart, hogy a ventin ugye van a három lábú csatlakozó és az 5 lábú. De hogy a jobb oldalon lévő 4 pont amit írt Reggie0 az hol van, nem tudom. Vagy azt a nyákon kéne megtalálnom?
Az arduinot elkezdtem olvasgatni.
Az a baj, hogy az egész projektnek csak egy kis része a ventilátor szabályzás, így nem tudok túl sok energiát beletenni..
Köszönöm szépen még egyszer, ha esetleg valaki Szegeden vállalná a feladatot akkor beszéljünk róla privátban -
-
Pubszon
veterán
válasz
Reggie0 #97399 üzenetére
Igen.
Elég komoly, LAN-on keresztül távolról is menedzselhető, van benne mindenféle védelem, a gyári kimeneti kábele 2x150mm2, 3 fázisról működik, közel 90%-os hatásfokkal.
Ha lenne több akkor lehet őket sorba és/vagy párhuzamosan kötni, master/slave beállítással.
Autós erősítőket szoktam vele mérni/tesztelni, meg minden egyéb dolgot, de jó lenne 24V-os és 48V-os eszközöket is működtetni. -
válasz
Reggie0 #97393 üzenetére
Persze hogy elég, földelt emitteres kapcsolásban van a tranya, elég neki a bázis nyitófeszültség. 0,7-1 volt is akár.
Tudod hogy nemrég jubiláltam vén f@sz vagyok, Október 8. elhagytam a hatvanat
és nekem a pic nem megy, ellenben az analóg meg a régi IC-k igen.
A segédtápot úgyse ússza meg, egyiknél se, ha meg esetleg nem tud pic-t programozni akkor amúgy se fog menni.A kolléga majd eldönti melyik kört futja meg.
-
-
atesss
addikt
válasz
Reggie0 #97080 üzenetére
Ahha igen ez jogos, következőre rövid vízbemártás is lesz.
De aztán gyorsan akarom tovább az alkohollal, hogy a víz korróziós hatásának lehetőségét tényleg nullára redukáljuk.
Igen, csak az fontos hogy ne legyen galléros az érvéghüvely.
Volt már valami projekt amiben szívtam a gallér méretével (ott asszem oldal irányba a szomszédos kábel miatt egy sorkapocsba több kábelt rakva, vagy valami ilyesmi).
És utána pont ezért beszereztem szigeteletlen érvéghüvelyekből minden méretben egy kis csomagot.
Csak azóta meg nem kellett, nincs is bent a fő villanyszerelős pakkomban, remélem megtalálom még... -
atesss
addikt
válasz
Reggie0 #97014 üzenetére
No, végre neki tudtunk állni.
A sósav bevált, köszi a tippet !
20 százalékos háztartási.
Nem is kellet várni, pár másodperc alatt leszedte a nagyját, egy kis mozgatás után még egy kicsit. Egy egész kevés maradt, de az már szerintem nem gond.
A sósavazás után először sima utána meg izopropil alkoholos papirtörlővel jól áttöröltük.A bekötést végül megcsináljuk úgy, hogy a lámpa gyári miniatűr bekötő dobozába (ami csak egy be + egy ki kettős szigetelésű kábelre van elvileg) bemegy minden kábel.
Egy felül a lámpa irányába a lámpa gyári dupla szig. kábele.
Alul meg a 6db különálló ér. Hát nem megy be az 5. és 6. könnyen már...
A mini-dobozba a sorkapcsot és az azt rögzítő műanyag stifteket kiszedve, épphogy befér 3db 3-as Wago. Csak a Wago-k helyzetével, meg a kábel-erekkel kell kicsit játszani hogy le lehessen zárni a dobozt.
De az végképp nem megoldható hogy külső szigeteléssel menjen be bármi kötődobozba. Rövid némelyik ér, meg a külső szigetelés is kb. tőben le van szedve róluk.Egyelőre egyet fejeztünk be teljesen, de annyiban szar volt, hogy az 5.- és 6. bemenő kábel a benyomás közben szétjön, és az elemi réz szálak szétnyomódnak. Jó nagy szívás utána kiegyenesíteni a szálakat. És nem is lehet teljesen mindet.
Utólag (a dobozon való átudugás után) blankolni nem lehet, mert úgy végképp nem férünk hozzá a kábelvéghez sósavazni.Úgyhogy a következőnél már úgy lenne a kötés, hogy: sósavazás -- tisztítás -- kevés Wago paszta a kábelre -- szigeteletlen (=nem galléros) érvéghüvely -- Wago paszta a Wago-ba -- Wago-ba benyomás.
-
atesss
addikt
válasz
Reggie0 #96975 üzenetére
Valaki korábban meg ponthogy foszforsavat írt...
De akkor azzal teszünk egy próbát, ami van elsőre.
Szerintem sósav esélyesen van a barátoméknál.
Amint majd az időjárás engedi csekkoljuk.Wago alu-plus pasztám van valahol elfekvőben. Csak találjam meg...
De tuti több éves, ugye ez nem jár le ?
Amúgy az elvileg nem alu-hoz volna ?
Vagy ebből a szempontból mindegy most, mert a lényege most az volna, hogy egy védőréteget alkosson a vezető felületén ? -
troll81
addikt
válasz
Reggie0 #96856 üzenetére
Az lto jó igen 24x55€ 160ah
8 zella 350€ 200ahZenéhez kell nem hagyományos verseny lesz.
tordaitibi
200ah az nem kevés szerintem.Az erősítő csúcs felvétel valahol ,600A körűl van .
De ha zenét hallgatsz az nem vesz fel annyi áramot.
A bms nem tudom hogy mi alapján van meretezve -
válasz
Reggie0 #96780 üzenetére
Én még az utcában tolatáskor is kényszeresen be szoktam kötni magam, akkor is, ha utána nem megyek 1 métert se előre. Egyszerűen úgy érzem jól magam az autóban, ha érzem magamon az övet, így szoktam meg. Rázós úton például az ülésben tart.
Van egy ilyen mondás, hogy
lehet, hogy a biztonsági öv korlátoz a szabad mozgásban, de nem annyira, mint a tolókocsi
-
válasz
Reggie0 #96776 üzenetére
Nem tudom kivel, talán veled ezt már egyszer megbeszéltem.
Lehet nem te voltál, akkor bocsánat.Én sokat szaladgálok a faluba 3-4 sarkot kocsival.
(nem, már sajnos nem megy a biciklizés mert szíves vagyok, 15 éve még azzal jártam melóba és napi 30-50 kilométereket tekertem csak sajnos elszaladt az idő, fogy az erő meg az egészség)
Ezeknek a pár saroknyi utaknak a 90%-a földút, másodiknál nem is tudok feljebb váltani.
Mire becsatolom magam, kilövöm az automata centrálzárat meg kinyomom a szemét a start-stopnak, akkorra pont megérkezek az úticélomhoz. És ez engem qurvára zavar hogy ha van okom, ne legyen már nálam okosabb az autó.Kedves vagy hogy vigyázol rám mégha rendesen átjön a cinizmus is, de addig ne ítélj amíg nem ismered a hátteret.
Ha elhagyom a falu vége táblát, automatikusan eddig is bekötöttem magam mindig az elmúlt kb. 40 évben.
-
-
válasz
Reggie0 #96616 üzenetére
Van. Egy őskövület 2 sugaras asszem tán 20mHz...?
Csak kb. 20 kiló és nem nagyon akaródzik kicipelni a kazánházba. Ott vannak a napelemes cuccok a falra szerelve.
Ha mégis, mit mérjek, a cellánkénti kapcsokat, az meg most nem lesz már jó mivel leszűrtem kondikkal az esetleges nagyfrekis zajt. -
válasz
Reggie0 #96595 üzenetére
Így van összerakva, a 7 darab TL431 komparátor kimenete optocsatolókon keresztül megy tovább.
A hiszterézis 0,4V.
Ha a komparátoroka tennék 1-10mikrofaradot, elég lenne vajon?
holnap kipróbálom.
Az tuti valami rezeg, határon van mert vannak komparátoronként visszajelző ledek és be-bebillen némelyik, látom a ledeken.
Ha 26,5 voltra lemegy a pakk akkor a hiba megszűnik magától, gondolom a gerjedés már nem tudja billenteni.
Amúgy ennyi egy komparátor, századvolt ponossággal kapcsol ha nincs az akkupakkon
-
-
válasz
Reggie0 #96570 üzenetére
Értem kb. amit leírtál, és okés de szerintem ez túl van spilázva.
Nemegyszer működtem kitelepülve nem avr-es hanem egyszerű mezei kondis szabályzású faék aggregátról, ez egy kb. 15 éves önindítós gép.
Erről ment minden, rezsó, mikró kv főző, simes router, 7 darab 1 hétre ideiglenesen letelepített kamera, laptopok, kistévé nyomtató hűtőszekrény stb. stb.
Mindez egy 1 fázisú, névlegesen 3,5kW tökmezei aggregátról.Minden túlélte, ráadásul évek óta mert ez az egész egy batár nagy lakókocsiba van és a mai napig évi 4-5 hétig használatban van ha sos-be kell az Isten háta mögé kitelepülni őrizni valamit ahol nincs villany.
Meg a véleményem hogy az eszközök vannak értem, és egy ilyen mobil kitelepülésnél nem a pfc lelkivilága miatt fogok aggódni hanem nézem a tévét, töltöm a telefont, használom a laptopot pc-t mindent.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #96568 üzenetére
Általában az alacsonyabb bemenő fesz a problémás a sokkal nagyobb felvett áram miatt. A 420V-440V csúcsérték, 230VAC bemenő, és 100VAC bemenő esetén is ugyanannyi. A legtöbb céláramkörben van túlfesz védelem is.
De pl. a labotápomban csak 350V-ra van állítva a PFC. A power factor, és a feszültség lengése között lehet kompromisszumot kötni. Ha nem ragaszkodunk a közel 1-es PF-hez, akkor a lengés leszorítható.
A Pascal-ban mondjuk nem tudom, hogy csinálja az MCU, de ott alig moccan meg a puffer feszültsége, és ugyanakkor a szinusz is hibátlanul néz ki. Csak egyetlen cél IC-vel tudtuk ezt megközelíteni, a szabályzás rel. felgyorsításával, de azzal csak 0,9 körüli a PF. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #96566 üzenetére
Nem rég folytam bele egy fejlesztésbe ahol a PFC-t egy kW-os erősítő rángatta, és a 400V kimenő feszültsége alig ingadozott 5...10%-ot.
Egy MCU vezéreltet láttam eddig ami ennél is jobb volt, annak gyakorlatilag meg sem mozdult a kimenő feszültsége (max. 1...2%-ot). Persze biztosan léteznek vacakabb megoldások is....
Szóval tudom miről beszélek, majd akkor akarj kioktatni, ha pontosabb információkkal rendelkezel. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #96564 üzenetére
Szerk: Látom közben már "mégsem kizárt dolog" amit az előbb írtam..
Az aktiv PFC nem más, mint egy olyan step-up konverter, ami szinuszos áramot vesz fel, ehhez az kell, hogy a kimenő feszültsége (= puffer fesz) mindig magasabb legyen, mint a bejövő szinuszos fesz csúcsértéke.
Szerintem nézz utána az aktív PFC felépítésének.... [link]Mértem már ingadozást is, egy jó PFC egész stabil feszt ad... kisebb a hullámossága, mint egy sima egyenirányítónak. A power factor (ami nem ugyanaz mint a cosFi) 0,9...1 közötti szokott lenni, némelyik megoldásban 0,8..1 közötti.
-
-
válasz
Reggie0 #96228 üzenetére
"Véleményem szerint" Régen úgy anyagokkal dolgoztak a gyártás során és szerintem akkor volt nagyobb az anyag tisztaság "ha azt úgy is akarták" de most a fillér b.....ó világban amikor mindent újra hasznosítunk mennyi szennyeződés kerül egy újra öntött fémekbe,műanyagokba?Gondolok itt pl. az autó gyártás során felhasznált ötvözött alu váltóházakra ami soha nem kellett senkinek mert újrahasznosításra alkalmatlan ötvözetről van szó.
-
Barret001
addikt
válasz
Reggie0 #96228 üzenetére
Amit bele dugsz,az jobb esetben krómozott sárgaréz. Meglepődnék,ha elolvadna... Ha a kontakt jó,nem fejlődik hő. A jó kontakt meg az összeszoruló két alkatrész között a rájuk kifejtett erőtől függ. A vékony biliacél lemezből készült csicsás csatlakozók ezt nem tudják nyújtani. Tisztelet a kivételnek.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #96225 üzenetére
De biztos, hogy igen. A benne levő szorítórugók is kifogástalanok, nincs sem elfáradva, sem elkopva az anyaga, ezek még 30 év múlva is konnektorok lesznek, amikor máshol már a 3. széria hőre lágyuló vackot cserélik majd. A porcelán amúgy sem igazán tudna kigyulladni, és semmilyen hőre lágyuló anyag nincs benne.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Reggie0 #96133 üzenetére
Betáp megy a mágneskapcsolóra, mert az eredeti elektronikát is az kapcsolja ki/be. Fizikailag reteszelt, tehát csak akkor lehet ki/bekapcsolni, amikor a mechanika alaphelyzetben van. Innen kapja majd a pico és a szervó a tápot.
A 3 nyomógomb kell programválasztónak. (illetve legalább 1, mert igazából mindig csak 1 programot használtam rajta)
Ezzel együtt 1 vagy 3 LED státusz jelzőnek, de ha nincs az sem para.
Ez a terv. Ez nagyjából meghatározza, hogy hova tudom beforrasztani a pico megfelelő GPIO portjait. -
jerry311
nagyúr
válasz
Reggie0 #96123 üzenetére
Középen a fekete kocka egy mágneskapcsoló, azzal csak ON/OFF lehet kapcsolgatni, de attól még nem csinál semmit.
Mindenképp kell indítani egy programot is a 3-ból, erre vannak a nyomógombok.
Jelen állapotában elindítja a programot, csak az nem jó.
Egyébként lehet, hogy elég lenne a mágneskapcsoló feletti TP3 baszt kicserélni, csak fogalmam sincs, hogy pontosan mi az, mert nem látszanak rajta a számok. -
biker
nagyúr
válasz
Reggie0 #95931 üzenetére
viszont a hálózaton 255V a normál 10% max fesz, és nem véletlen a túlfesz levezetők is 255/270V fokozatban dolgoznak.
Ebbe a tápba 400V kondit szabadna csak tenni, ez időzített bomba. nyilván nem 352V-on fog felrobbanni, mert van tűrés a világon, de tartósan semmi esetre sem viseli el, és degradálodik gyorsan -
válasz
Reggie0 #95896 üzenetére
Csak érdekességként, a 7 cellás liion pakkom cellánkénti figyelőjébe 7 darab piros ledet használtam referenciának kis, 3-4mA munkapontba.
Stabil, sajnos a hőfokfüggése mérhető de a kb. 15mV/30C fok még elmegy az adott alkalmazásban. A helyiség ahol van amúgy is télen-nyáron 20-35 fok között van, az akkor kb. 7mV elmászás.
Lehet egyszer megerőszakolom magamés kiváltom 7 darab TL431-el a ledeket, bár nem sok értelmét látom.
-
-
-
-
válasz
Reggie0 #95839 üzenetére
Kizártnak tartom, a flex+2 akkupakk volt akcióba 10ezer magyar forint. Annyira noname hogy tényleg még neve sincs
És 5S2P van a két pakkba, az már 20 cella.
Én még nem találkoztam ilyen cellába épített szerkentyűvel.
Védett cella az más de ott se tud balanszolni csak alsó-felső értéknél szakítani.A pakkba a felirat szerint 1500mAh cellák vannak, az 2P-be 3000mAh. A mérőkém töltésnél pontosan 50Wh bevitt mennyiséget írt ki, az ha jól számolom
50Wh/18V=2,77Ah azaz 2770mAh.
Ez a bevitt, kivételnél ez valahol 2600-2700mAh lenne.
Vagyis még nem is annyira gagyik a cellák.Csak ugye az akkus flex a leggyilkosabbak közé tartozik, nem tudom ér-e annyit az egész hogy vegyek egy 10ezres szetthez 20 darab 2500-2700mAh nagyáramú cellát 30-35ezerért. Gazdasági totálkár.
Meg elszüttyögnék a cserével fél napot, nincs ponthegesztőm, forrasztani szoktam. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #95804 üzenetére
azert ha jol olvasom akkor volt ott karbid, fustpatron, mereggolyo, lapattal agyonveres, ehhez kepest a foldrengetes valoban humanusabb.
egyebkent ha ez ilyen erosen razza maga korul a foldet akkor nem csokken le a hatekonysaga azzal hogy kiturja/tomoriti maga korul a foldet? ismimnel napelemes kopogos cucc volt. az rendszeresen mukodott de az is tavoltartotta oket. engem mondjuk idegesitett de ok mar eszre se vettek mint a faliorat.
van ahol vakondhalot hasznalnak, allitolag az is jo bar utolag nem konnyu letenni. -
biker
nagyúr
válasz
Reggie0 #95769 üzenetére
Reggie0: azon a söntön folyik át a max 10A mérőáram, így azért illene jól megforrasztani.
baly81: igazából úgy jöttek itt szembe az Aneng xxx-em van kommentek, hogy csak ezért álltam neki megnézni, miből maradtam ki? nem jött szembe még ilyen. És okkulva abból, hogy annak idején drága édesapám kérte, miket rendeljenek neki Alin mert össze akar rakni egy profi pákát (ezt a 4mp alatt felfűtő 4 pines cserélhető fejes csodát) akkor megmosolyogtam, most hogy megörököltem, rá kellett jöjjek, hogy a világ legjobb pákája, instant on, halál pontos, nagyteljesítményű, nem hűl el, készenlét, mindenkisf@szom benne van, és az összes pákámat betoltam a sarokba, és csak ezzel dolgozok. Hát lehet hogy valami zajlik műszer fronton, és instantget egy ilyen full kijelzős cucc is.
És sajnos nem jött el az érzés. Az általam kritizált videókban is elhangzik, hogy 25$-ért jó, de amúgy... És igen, a <10.000Ft műszerek piacán jó, csak én már messze nem ezt keresem. Eleve előjött durván a hiba, ami miatt régen én is elvetettem a fullautomata készülékeket, hogy van anengnek minden gomb nélküli csak kijelzős full autodetectes műszere, csak épp a tesztben 1V alatt nem akart feszültséget mérni, csak ellenállás módba mentde ok, ez elkerülhető azzal, hogy olyat vesz az ember, amin legalább módválasztó van, de közel az 50-hez elég sok ilyennel dolgoztam, hogy tudjam, csak olyat szabad venni, amin az auto range mellett van manuális mód is, mert nem jó nélküle.
Szó mi szó, van piaca, de nem ezt keresem egy műszerben sem. És ezt leírtam, nem akartam belemászni senki lelki világába. Tök jó hogy nV pontosságú, meg 9999-es nem 1999-es, de jobban örülnék egy teljes CAT III osztály besorolásnak CAT III 1000V 10A mérőzsinórral, nem azzal a PVC cuccal, ami 390Ft-ot ér a kínaiban. ÉS örülnék, ha a kitámasztó lábon megállna a műszer, nem akkor esne hanyatt mikor akar. És örülök ha van akasztó egy műszeren, mert szekrényben mérve jó felakasztani, nincs hova támasztani. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Reggie0 #95363 üzenetére
nincs resin nyomtatom, es nem akarok bernyomtatassal kinlodni (fogalmam nincs mi a koltsege meg atfutasa, de biztos kellene 2-3 kor hozza alapbol).
a stepup-tol nem felek de ugy latom azert azon is esik teljesitmeny 8-10%(?), meg mindig ott tartok hogy a jelenlegi 5000-5500mAh-s baby akkut tudja e uberelni mondjuk ket db 18650+stepup teljesitmenyben. mert maceraban biztos.megneztem a nizn cellakat, egyreszt jo draga, a feszultseg az faja (1.6v), az ara kevesbe, es az 1600mAh se tul sok AA (sot keves, egy 2300-2600mAh nimh-hez kepest).
lattam lion usb-rol toltheto akkukat is (1.5v), az is jo draga, de a teljesitmeny ott is eleg keves gondolom a sok jarulekos elektronika miatt nem fer bele tobb. egy C meretu lion az 2300-3000 mAh (bar erzek itt csusztatasokat is mert van amelyikre ra se irjak meg tipusszamban van csak feltuntetve stb). -
válasz
Reggie0 #95006 üzenetére
Persze csak azzal megint ott vagy hogy ha pl. 0-100A között kellene valami értékelhető jel, 0,5-1 ampernél pár 10mikrovolt lesz a változás amit stabilan fel is kéne dolgozni.
Nálam is kitűnően működik egy darab 6-os rézdrót 20 centi hosszban mint sönt, csakugye nem mérni kell ezzel hanem egyedül a túláramvédelem a dolga az utána kötött komparátornak, 15mV-nál szólal meg. De ezzel 4-500mA-t bajosan lehet mérni. -
rednifegnar
senior tag
-
törölt tag
válasz
Reggie0 #94922 üzenetére
Aha, köszi. Ez így valóban korrekt az akku elé.
Viszont nagyon úgy fest, hogy ezt az akkut most elengedem, mert egy éjszaka után is erősen beesik a saját belső ellenállás hatására a feszültség csak úgy magában is, amint leveszem töltésről.
Talán egy szulfátmentesítés segítene valamit (tervben is van egy saját, 555 idözítős építése), de az nem ezzel lesz.Ezt szépen lezárom és elviszem egy hulladékudvarba.
Mivel projecthez szükségem lesz azért akkura és leginkább teljes töltésen áll, ezért maradnék az AGM vonalon a Li-Ion helyett.
Valahol nézek egy olcsó akkut és majd arra építem a következőket.Köszönet mindenkinek az instrukciókért. Egy próbát megért.
-
baly81
aktív tag
-
t72killer
titán
válasz
Reggie0 #94700 üzenetére
hasonlót (dslr hűtődoboz asztrofotózáshoz) kísérletező kolléga arra jött rá, hogy még így is jobban jár, kettőt enyhén járatva mint 1db Peltier' -el. Ráguglizva találtam, hogy valaki ki is mérte:
(nekem nyilván nem a pár fillér áramszámla számít, hanem az, hogy a szűkös akksikapacitásból hogyan lesz a leghűvösebb a célpont). -
válasz
Reggie0 #94404 üzenetére
Gondolom a bojler flexicsovet is csak akkor cserelned, ha mar elontotte a lakast a viz
Van a flexicsőnek hivatalos élettartama, ami után ajánlott cserélni? Akkor cserélem, ahogy cserélem az autóban az olajat, a fékfolyadékot, a vezérműszíjat stb. az előírt időközökben. Az előző lakásomban 10 év után se volt baja a flexicsöveknek, a mostani helyen az egyik szomszédnak fél évvel (!) a felújítás után durrant el. Akkor most mennyi a flexicső ajánlott szervizperiódusa, cseréljem fél évente, az szerinted megfelelően óvatos?
Egy jól üzemelő VGA drivert érdemes frissíteni, ha csak a verziószáma nőtt, és semmi bajod nincs a jelenlegi driverrel? De sokszor megszívtam már ilyenekkel...
Szabad-e újraírni egy legacy programkódot, ha jól működik, csak azért, mert elavult?
Egy hibásan megírt programkódot szabad-e refaktorálni akkor, ha véletlenül pont azt csinálja, amit eredetileg is kéne...?Egy 5 éve hibátlanul üzemelő alaplapnál megéri szétkenni az eddig problémát nem okozó trutyit, hátha ettől hirtelen tönkremegy?
-
-
-
-
dave0825
őstag
válasz
Reggie0 #94132 üzenetére
Közben a kimérés meglett, csak LED állásban mér az enyém diódát, nem a szakadás állásban (pedig ott a dióda jele is), írta is, hogy 0.68, gondolom nyitófeszültség, megmértem a kivettet, az is akörül volt (talán 0.64 rémlik), szóval jót ajánlottál.
Méregettem múltkor az IC lábait, de már semmit sem értettem a végén, mi honnan hova, pedig néztem a rajzot is mellette.Mindkét IC-n ugyanazok az értékek voltak, mindkettő nem hiszem, hogy rossz lehet.
-
dave0825
őstag
válasz
Reggie0 #94113 üzenetére
Igen, a típusa volt ugyanez, a más típusúak máshogy is néztek ki. Remélem szerencsém van, hogy pont egy népszerűbb típust tettek bele. Pár nap és kiderül. Köszi még egyszer.
-
dave0825
őstag
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #93575 üzenetére
Éppen ezért írtam, hogy inkább az ESR a lényeg, nem elsősorban a kapacitás. Ha pedig még pontosabban akarok fogalmazni akkor a kondenzátor adott frekvencián (a veszteségeivel együtt) mutatott impedanciája.
Feltehetőleg az a 4700uF-os kondi aminek "izzott a lába" sokkal nagyobb ESR-t mutatna, mint a később beépített 4x1000uF - ez pedig pont arra utal, hogy különbség fő oka technológiai, azaz sima elko / low ESR elko közötti különbség. Abban igazad van, hogy felületnek is nyilván van köze a dolgohoz, mert a 4db kondi esetében ez is nagyobb, de ugyanakkor az eldisszipált teljesítmény sokkal kisebb.Viszont a példa kedvéért: egy 10uF-os fóliakondi teljesen más technlógia, és ennek a felülete sem nagyobb, mint egy elkónak. Ugyanakkor teljesen hideggé tett egy kapcsolóüzemű tápot (konkrétan a saját labortápom hálózati tápjában levő elkók melegedése szűnt meg gyakorlatilag teljesen). Ennek pedig egyszerűen annyi volt az oka, hogy a fóliakondi ESR-je drasztikusan alacsonyabb, mint az elkóké.
A konklúzió pedig: kapcsolóüzemű tápba célszerű alacsony ESR-el rendelkező kondenzátort építeni. Meg kell nézni a kondi adatlapján, hogy mekkora áramra lehet használni, és ennek megfelelően (is) kellene méretezni.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #93573 üzenetére
Ez nem ennyire egyszerű. Pl. 10uF-os kondiból találhatsz olyan típust ami 0,1A hatására forró lesz, és olyat is ami több ampert bír komoly melegedés nélkül... A fejlődő hő az áram négyzetével, és az ESR-el arányos (P = I² * R) Ezért ahol nagyobb terhelést kap a kondi, oda alacsony ESR -el rendelkező típus az ajánlott (pl. kapcsolóüzemű áramkörök) Sokszor nem is a kapacitás tényleges értéke a fontos, mert az üzemi frekvencián, a kondenzátor impedanciájában az ESR fog dominálni. Több darab kondiból alacsonyabb ESR hozható össze, azonos térfogatban.
Persze a disszipálható teljesítmény függ a felülettől - a kettő együtt fogja meghatározni, hogy mit bír ki a kondi. -
válasz
Reggie0 #93563 üzenetére
Itt valami más lesz, a fetek lábait 10x1mm azaz 10mm2 réz sín köti össze és az is bitangul melegszik.
Ugyanilyen sín megy a trafó primerre, elvileg hajszálpontosan ugyanaz az áram folyik ezeken mint a +- betáp síneken. És ezek forróak, a trafóra menő jéghideg.
Keresem a hiba okát de tanácstalanul állok. ha egybenyitnának esetleg a fetek, az terhelés nélkül is jelentkezne, viszont az üresjárási felvétel 9W ami nagyon jó.
és ebbe benne van a batár nagy 500VA toroid üresjárásija is.
Üresbe minden hideg, órák múltán is, a kondik se füstölnek. Ha megterhelem 100-150 wattal, ami semmi, máris melegszenek a sínek és az elkók.
Tényleg tanácstalan vagyok.
Egy EGS-002 modul hajt 4 fetet full bridge módba, faéknél egyszerűbb a kapcsolás.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3020, 91% Akkumulátor
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest