- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #182245 üzenetére
A legjobban az zavar, hogy értetlenül állok a dolog előtt, ugyanis:
- Minden ugyanott van ahol korábban, a hangfalak-ülőhely is (nagyonnagyonmax 5 cm eltérés lehet, de inkább annyi sincs)
- A mérési pontok is (fő pont + jobbra-balra 40 cm + előre 30cm - nálam csak egy ülőhely mérése számít, h megfelelő legyen)
- Cavern beállításai is ugyanazok*, room eq-t használtam mindig is. Ugyan újabb Cavernt használok, de kétlem, hogy ez lenne az ok.
- Hangerő-emelés nem jött be, mert már nekem is zavaróak volt a hangerő, de a mélyek nem jöttek meg.
Este kipróbálom a fáziskapcsolót, mint legkézenfoghatóbb dolgot*Most jutott eszembe, hogy cél-EQ felbontását a variable helyett high-ra tettem, a kevés mikrofonpoz miatt ez esetleg lehet probléma?
És most jutott eszembe még valami: Az új Cavernben már nem csak RCL / SR-szinten, hanem csatornánként meg lehet adni a vágást, amit ki is választottam, csak míg korábban a RCL-t 90-en vágtam, most a csatornánkéntiban elfelejtettem 80-ról átállítani.
Ugyanis a frontok elhelyezése miatt 80Hz-körül van egy szűk, 10 Hz széles de mély 8-10 dB-es beesésem. Lehet ezt hallom? -
Dorian
félisten
válasz
VoidXs #182242 üzenetére
Egyelőre nem tudom mi van, egy éve biztos nem foglalkoztam már ezzel az egésszel. Most újra be kellett mérnem a cuccot, és az lett az eredmény, h sokkal kevesebb a megszokottnál a mély. Top Gun-t kezdtem el nézni, gondolom az nem egy mélyszegény film (mondjuk mint film elég értékelhetetlen, kb egy számítógépes játék és egy tinifilm keveréke)
Első amit kipróbálok, hogy a szubon lévő fáziskapcsolót átkapcsolva megjönnek-e a mélyek, de ha nem, akkor tanácstalan vagyok. Talán a szubszonikus filtert nem kéne a Cavern-ben bekapcsolni? -
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #182137 üzenetére
Beállítások, belső szűrők, LAV audio, pipa minden formátum mellől ki.
Na ezért kapok agyf@szt a pc-től, amit leírtál 10 másodperc alatt, azt meg sem találni 10 perc alatt. Hol a bánatban tudom ezt elérni. Semmi más nem megy a gépen, ha esetleg ez lett volna félrevezető csak a Tidal asztali alkalmazása ilyenkor.
-
Bondix
aktív tag
válasz
VoidXs #182052 üzenetére
denesdr:
Összefoglaló itt a topikba:
"Ideális hangfal/erősítő teljesítmény viszonya: abból soha nincs gond, ha egy hangfal nagyobb teljesítményt képes elviselni, mint amit az őt meghajtó erősítő lead. Ez esetben egyik sem károsodik. A gond abból szokott adódni, ha a hangfal az erősítő legnagyobb teljesítményénél kevesebbet képes kezelni. Ez esetben könnyen tönkretehetjük a hangszóróinkat."
Tehát nálam Harmann erősítő 8 ohm JBL hangfalak 4 ohm
-
Bondix
aktív tag
válasz
VoidXs #182052 üzenetére
No megkerestem:
Egy onkyo tx sr 608 erősítőre szerettem volna kötni a JBL.
Ezt a válsz kaptam:A leírás szerint a 100 W-ot 8 Ohm-os terhelésnél adja le.
Mivel
P = U^2 / R => U = sqrt(P*R) = sqrt(100 Wrms * 8 Ohm) = 28,2843 Vrms
tehát a 8 Ohm-os impedanciájú hangszóróknál 100 W teljesítménynél 28,2843 Vrms feszültséggel számolhatunk.Ez 4 Ohm-os terhelés esetén:
P = U^2 / R = 28,2843 Vrms^2 / 4 Ohm = 200 Wrms
tehát a 28,2843 Vrms feszültségű kimenetre 4 Ohm-os hangszórókat kötve 200 W teljesítmény keletkezik - ez az említett hangfalszettet tönkreteszi.Tehát ezért kérdezem hogy a Harmann is 8 ohm míg a JBL 4 ohm.
-
Rolibratyo
csendes tag
válasz
VoidXs #181893 üzenetére
Ha a végfok gain-re gondolsz arról Khaosz55 írt itt
Nem aggódom különösebben, csak a saját rendszerben már megéltem, hogy ha az EQ és a Crossover is a PC-n fut, akkor forrás oldali jelveszteség miatt, pluszba kellett tekerni a procit a korábban megszokott hangerőhőz, ahol már hallható alapzaj is megjelent, így a keresztváltás maradt inkább a procin.
-
powerup2
addikt
válasz
VoidXs #181861 üzenetére
Nálam az oled tv-nél nem olyan a tápkábel hogy csatlakozós fogom bedugok egy másikat hanem fixen van rögzitve de ezt úgy kell elképzelni mint egy atx-es csatlakozót amit az alaplapba bedugsz. de ahhoz hogy kicseréld meg kell bontani a tv hátulját. És ezért ez gari vesztéssel jár.
-
powerup2
addikt
válasz
VoidXs #181856 üzenetére
De komolyan hogy gondolhat ilyenre egy épp eszű ember főleg ha nem marketing a cél ? meg hogy nőt a betekintési szög. Ez kb olyan kicserélem a hangfalkábelt és hopp a gyártó által megadott szórási tér nő. MTM tipusú centernél cseréld ki a kábelt és akkor a lesugárzási terület 10-15 fokról 50-re nő ez kb ilyen ergo hülyeség az egész.
-
Khaosz55
addikt
válasz
VoidXs #181847 üzenetére
De azt azért meg kell néznem, hogy a procin egyszerre megy ki a jel XLR-en és RCA-n is. Rotel RMB 1585-ön nincs is váltó kapcsoló az RCA és XLR között, csaknem fake XLR.
Vagy úgy érted, ha nem megy egyszerre a XLR és RCA kimenet a procin akkor veszek egy XLR-RCA kábelt és úgy hajtom meg a RCA bemenetes végfokot. Kár vont eladnom a CAV A8M-et. Tökéletes lett volna az atmos csatornához.
Nem tudom át kell gondolnom, lehet elsőnek atmos nélkül használom a rendszert így az atmoshoz még nem kell végfok. -
-KP-
addikt
válasz
VoidXs #181564 üzenetére
Nagyjából ezt tudja az R115SW:
Klipsch R-115SW CEA 2010 Results (2 meter RMS)
20 Hz 99.7 dB
25 Hz 104.8 dB
31.5 Hz 109.6 dB L
40 Hz 112.4 dB L
50 Hz 115.7 dB L
63 Hz 114.3 dB LSajnos nem mérték tovább. Alatta a PB2000 Pro.31.5hz és alatt erősebb jóval az SVS. Az a Klipsch igazi lopás volt még a régi 200 ezer körüli árán. De még a mai elborult árak mellett sem rossz vétel 300k-ért. 1 SVS PB2k áráért majdnem két R115-öt lehet venni. Akkor 25-30hz körül már majdnem egyforma lenne, de a nagyon fontos 40-50hz-es tartományban viszont már a Klipsch elhúzna mellette.
-
Cseneles
őstag
válasz
VoidXs #181562 üzenetére
Potmeterek olyan 13:00-ora korul áltak, nem volt szukseg feljebb tekerni. Viszont ha mar sub akkor egy kerdes... Adott egy Behringer NX4-6000 vegfok. Van 4db sub amit hajtani fog, 2 Ultimax es 2db definitive iw13.
Hogy hasznaljam a vegfokot a legjobb dinamika elerese erdekeben? Maxra tekert potikkal es miniDSP HD-val vonal jelszinten fogjam vissza a hangerejet? Vagy a jel legyen eros es a vegfok hangerot visszaveve? -
Rolibratyo
csendes tag
válasz
VoidXs #181318 üzenetére
Ha már így előjött a Cavern --> JRiver konvolúciós szűrő kapcsolat, akkor bátorkodom megkérdezni mekkora meló lenne a Cavernben a konvolúciós szűrő 48kHz frekit változtathatóra megcsinálni és a hozzá használt szűrő számot "Convolution lenght" állító csúszkát szélesebb skálán mozgathatóra tenni?
Ezeket akár egy rejtett opcióval előhívhatóra, mivel a többség úgyis 48kHz-re készít szűrőt az EQ APO-hoz.Van jó pár 96kHz 24 bit 5.1 koncert forrásanyagom amit szívesen meghallgatnék úgy, hogy a konvolúciós szűréshez ne kelljen a JRivernek oda-vissza 96kHz --> 48kHz --> 96kHz konvertálgatnia, illetve nem csak mozinál használok konvolúciós szűrőket, hanem sztereonál is HQPlayeren belül ahol jelenleg 192kHz-re mindent felkonvertálok.
(Ide eddig REW + Rephase-zel készítettem a szűrőket ami némileg időigényesebb, mint a Cavern-es megoldás, bár így legalább a passzív hangvátó által bevitt fáziseltolásokat is linearizálom)#181337rudi77 A JRiverben a konvolúció nálam egyébként tökéletesen működik 7.1-ben is a Cavernes wav fájlokkal (DSP Studio / Output Format / Channels: 7.1 channels) kellett hozzá mert a "Source nubmer of channels" beállítással a centert nem helyesen kezelte több esetben.
Egyébként csak javasolni tudom a JRivert a Cavernes konvolúcióval.
Így ki lehet hagyni a Windows hangkeverőt és Wasapi-n Excusive mode bitperfect küldeni az AVR / Proci felé akár HDMI-n a hangot.
EQ APO-ról váltottam. Van különbség nem is kevés.Én tettem egy próbát fázishelyes szűrőkkel is:
a Cavern "Use zero-delay convolution" elől kivettem a pipát, úgy exportáltam a wav fájlokat.
Sokkal egységesebb a hangkép, a subok pedig még ennyire sosem voltak szinkronban a többi dobozzal.
A JRiver meg megoldja a hang-kép szinkronizálást automatikusan. -
-
python1
veterán
válasz
VoidXs #181476 üzenetére
Szerintem mindenképpen irreális a 4m reálhoz képest, az késleltetésben kb 13ms. Nálam a CAVERN a frontokat aránylag jól lövi be, a centert hozza közelebb kb 80cm-rel a többi közelít a reál távolságokhoz.
mettek.
Nálam is pont annyira vannak mint nálad, és a fent említett kalibráció is közelíti. -
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #181466 üzenetére
Nem tehetem a csúcs alá 10-zel, mert sokkal nagyobbat kell korrigálni, ezért lenne jó opció, ha lehetne egy határértéket állítani ami -10 dB-ig enged belenyúlni és ha ez kevés, akkor ugyanarra a frekire még 1x mínuszoljon amennyit kell.
Itt egy példa: a 42.65-nél - 17.1-t kérne, de -10 a határ az eszközben egy sávon, ha be lehetne állítani, akkor a 42.65-t megoldaná 2 sávon. -
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #181461 üzenetére
a min/max korlátokat a REW is tudja
Arra gondolsz, amikor a jobb felül látható eszközlistából kiválasztható az adott elem - ez OK. vagy valami idióta rejtett bugyorban eldugva - amire évek óta nem leltem rá - beállítható, hogy max pl. -10 dB értékkel kalkuláljon sávonként???
Nincs a körben Cavern csak egy-két okosabb PEQ szubnál jól jönne. -
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #181459 üzenetére
Összedobhatnál gyorsban egy REW kiegészítőt is
, amiben be lehetne állítani az általa figyelembe vehető EQ-k max paraméter értékeit (pl. max. -/+ dB), mert így sokszor csak szenvedés, ha olyan eszközre kell EQ ami nem eszi meg a file-t és csak manuális beviteli lehetőség van.
-
Vicarious1
aktív tag
válasz
VoidXs #181448 üzenetére
Itt a képeim az áttöltött görbékről, látszik valami nagy hiba, mit tehetek?
A jobb oldali beállítósávban így kell állni mindennek, mikor áttöltöm?
A görbe módosítgatás csak ezután jönne, vagy mérjem újra az egészet valami módosítással a méréskor? Bármilyen észrevételt köszönök, bárkinek is aki ért hozzá... -
denesdr
addikt
-
python1
veterán
válasz
VoidXs #181375 üzenetére
Érdekes, mert most, hogy egyre jobban belemélyedek a hangtechnikai tudományokba, sokkal jobb, szebb hangot tudok itthoni környezetben is produkálni, mint mondjuk régebben 10x-es árú készülékekkel.
Tulajdonképpen már a zenéket is élvezettel hallgatom, filmeknél meg ezt a szintet, korábban elképzelni sem tudtam volna, szinte már-már akusztikai fegyver.
Igaz párom, meg a körülöttem élők, szívből gyűlőlnek a sok prüttyögés miatt. -
rudi77
tag
válasz
VoidXs #181318 üzenetére
Sztereo müködik de 7.1 nem sajna. Biztos a konfig filém nem jó.
48000 8 8 0
0 0 0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0 0 0
C:\Impulses\FL.wav
0
0.0
0.0
C:\Impulses\FR.wav
0
1.0
1.0
C:\Impulses\C.wav
0
2.0
2.0
C:\Impulses\SUB.wav
0
3.0
3.0
C:\Impulses\RL.wav
0
4.0
4.0
C:\Impulses\RR.wav
0
5.0
5.0
C:\Impulses\SL.wav
0
6.0
6.0
C:\Impulses\SR.wav
0
7.0
7.0 -
python1
veterán
válasz
VoidXs #181186 üzenetére
Ez kizárólag manuális kalibráció, rew EQ használatával, importálni kell a kapott vègeredmènyt. Ősszehasonlítottam a CAVERN vègeredmènyèvel, közel azonos a kèt kalibráció, csak ugye a CAVERN az összes csatornát mèri, ès a kèsleltetèseket, fázist is igazgatja. De csak magát a kalibrációt, ha nem használom a CAVERNT, akkor már így fogom kèszíteni.
-
Gino20
őstag
válasz
VoidXs #181174 üzenetére
Én pontosan ugyan ezt tapasztalom
. Dirac nélkül hmm-hmm, nem rossz, nem rossz, de semmi különösebb extrát nem ad pl az arcam sem, ha kikapcsolom a diracot, ellenben ha kalibrálom, szó szerint tényleg ég és föld a különbség.
Lehet félre értjük egymást
. A kalibráció nélküli dolgot úgy értettem, hogy azok a hangfalak amiket hallgattam, ránézésre valami komoly, de csak sztereó erősítőre voltak kötve, ahol tudtommal nem elterjedt a kalibráció vagyis kaptam egy talán "nyers hangot" és ehhez képest volt itthon egy hatalmas "pofon" a belépő Denon S960, akár kalibrálva is.
#181175buci68: Ezt az oldalt Én is szoktam nézegetni (elég sűrűn pl ARV10 miatt
), de 750-ért Én még nem láttam 390-et, de most valóban van
. Ilyet eddig 1000 alatt nem láttam
. Ha tudod vedd meg, aztán ha "megküzdöttél" a dirac-al és mégsem tetszik, akkor kb garantáltan bukó nélkül ki tudsz belőle szállni. Tudom-tudom av forum [link] , de érdemes a zenei képességeit is elolvasni, amit nem csak itt, hanem talán egyöntetűen mindenhol leírnak AVR létére
-
Gubu0101
veterán
válasz
VoidXs #181153 üzenetére
De akar johet ajanlas is.
Mondjuk legyen 1M a keret stereo erosito+hangfalak+kabelre,jo lenne uj.Hasznaltat nem irok,mert az valtozo mikor mi van a piacon,ha meg jo az tuti elviszik percek alatt.
Amit hallgatok az valtozo,kb a 90-es evektol idaig mindent,elektronikus,rap,rock.
Szobameret ~35nm. -
-
I'am Dony
őstag
válasz
VoidXs #181149 üzenetére
Nem, eszembe sem jut PC tenni elé, mellé, de még a közelébe sem. Mert nem érdekel a PC (persze használom, mert REW, MiniDsp, Dirac miatt muszáj) és a mozi nem csak a PC elé, PC mögéről szól és a mi lenne ha-ról. Az emlitett AVR annyira zajos, hogy abból semmit nem hallani sem önmagában, sem pedig egy Emo XPR-5 végfokra kötve. Elfogadom a PC s irányt semmi bajom vele, azt viszont nem, hogy mindent csak PC oldalról vizsgáljunk. Én saját, valós tapasztalatról beszélek, nem a Sinad érték alapján formálok véleményt. Te hallottál már 390/550/850 vagy az ujabb 5/10/20 stb. szériát?
-
drdr
senior tag
válasz
VoidXs #181070 üzenetére
Valamelyik, -talán a htpc topixban azt olvastam-, hogy az újabb Nvidia driverekkel már nincs probléma, de átolvastam ismét amit írtam fentebb; az RX4xx és RX5xx nem ment erősítőn keresztül. Nvidianak semmi baja nem volt és az RX6xxx-nek sem.
(Utóbbinál viszont driver problémák vannak a kezdetektől a korlátozott szín tartomány (16-234) megjelenítéssel illetve deinterlace-szel dvd lejátszás közben. Én kalibrált tv-n nem vettem észre a fekete vagy fehér kalibraciós teszt videókkal problémát.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Óra topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hálózati / IP kamera
- Xbox Classic / Xbox 360
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged