-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
spiky03
veterán
-
mandju
senior tag
válasz
python1 #177726 üzenetére
Köszönöm még egyszer a szakszerű, profi munkát.
4 darab nettó 117 literes zárt láda készült BMS 18n862 driverekkel. A tervezés egy Német tervező munkája, a kivitelezés pedig python mesteré.A subwoofer helyenként komoly hasonlóságot mutat a beckersound b1000-es sugárzóval. Ez nem a véletlen műve…
A méretek érzékeltetése végett…
Felpakolva… egy kisbusz hátsó tere megtelt velük.
aztán még tegnap este/éjjel be is kerültek a helyükre. Nem volt egyszerű móka, mire egyedül megbirkóztam velük…és éjfélre, mintha mi sem történt volna… azért jó ez a keretrendszer… ápol és eltakar…
-
Zigi
senior tag
válasz
python1 #177578 üzenetére
1050Ti kevés a madvr-hez 1060 6gb vagy felette az ajánlott. Nagyon fölé sem kell lőni, ha nem konvertálgatsz sdr-hdr, vagy 4K-1080p-t le fel. 1070 vagy 1080 már teljesen jó én nem látom értelmét mindent maxra kapcsolni, mert én nem látok egy szint felett javulást csak + terhelést a gépnek.
-
-KP-
addikt
-
-KP-
addikt
válasz
python1 #177574 üzenetére
Nagyon nem mindegy hogy milyen 4gb ill. milyen 8gb kártyáról van szó. Nálam 4k hdr 1080p sdr lekonvertálásnál 2-3gb között szokott vramot használni. Nem mellesleg a mostani beállításaimmal az RX6600-as kártyám kb. 65% körül terheli a madvr és még mindig van olyan beállítás, amit lehet magasabbra állítani
-
-KP-
addikt
-
python1
veterán
válasz
python1 #177351 üzenetére
A másik amit megfigyeltem, hogy mikor a Cavern beállítja az X-curve görbét, szinte minden változatlan marad az eredeti korrekciómhoz (aktív váltásomhoz) képest, azt leszámítva, hogy szépen konyul a vége, tehát nagyon jól követhető, hogy a Cavern mire képes na és a rendszer. Természetesen lehetne említeni bármelyik célgörbét is.
-
jambiyya
őstag
válasz
python1 #177212 üzenetére
Szerintem minden kommersz cucc valamiféle kompromisszum. A dedikált/épített moziszobába fektetett időt/energiát megváltod pénzért, amiért cserébe egy mindenre (is) jó rendszert kapsz. Ez persze nem elég jó a mozisoknak és a hifiseknek sem, nekem viszont tökéletes. Részemről respekt a DIY vonalnak, a fogyasztói társadalom meg úgyis éli világát nélkülük is.
-
achilleuss
tag
-
spiky03
veterán
válasz
python1 #177019 üzenetére
Az szuper lenne!
Még 17-18 cm is elfér, még előtte elfér a vászon.Már csak akkor a driverek kellenek meg egy végösszeg, hogy mennyiből is jönne ez mind ki.
Engem majd egygyszer egy refexes láda érdekelne kb a mostani ultis méretben (50x50x50).
@-KP-
Igen valóban fura, de fura pl a Teufel dipoleja is.
Olyat se láttam még előtte. -
achilleuss
tag
válasz
python1 #176880 üzenetére
Én kb ilyesmit készítettem ahol a házimozim van, 3 db 100x60 cm-es van a falon/a szabadon lógó nagy sűrűségű gumilemez a lényeg benne, nem a nagy sűrűségű kőzetgyapot/ és az egyik sarokban nagy sűrűségű szivacs tekercsben. persze van még benne, egy ülőgarnitúra két és három személyes része is.
-
-
BIGi75
senior tag
válasz
python1 #176862 üzenetére
Milyen mélységű, mit tettél bele?
Egy dekor előtétfalat én is csináltam annó front mögött, 5 cm légréssel, 15mm-es lambéria, mögötte 30cm téglafal. De akkor még akusztika eszemben sem volt, sztem ez nem csinál semmit.
Mennyezetem 1 rtg. gipszkarton, bubisfólia, 35cm ásványgyapot. Ez miként viselkedik?, vajon kezelnem kellene ezt is vmivel? -
-
spiky03
veterán
-
python1
veterán
-
python1
veterán
válasz
python1 #176675 üzenetére
Újabb ráismerés.
Mivel vászon mögött rejtőzik az LCR szettem, eléggé hallható volt az eddigi méréseim és a hallottak közötti információvesztés, természetesen saját toronyban keresendő a hiba, mint mindig.
A crossoverezést ill Cavern automatikus bemérést vászon nélkül készítettem, valamiért az maradt meg bennem, hogy nincs számottevő kölönbség a két végeredmény között, hát van, nem is kicsi főleg, hogy most kapott akusztikai szivacsot is a vászon mögötti fal.
Ennek fényében, gyári grilles szórókkal is készítettem néhány ellenőrző mérést, és vollá pontosan ezzel szembesültem ott is.
Nos régebben vegyesen használtam a hangsugárzóimat, néha grillekkel néha nem, némileg veszít a közép magas tartomány ha fent vannak.
Valószínűsíthető, hogy nálam azért más a helyzet a vászon vastagsága miatt is. -
skippper
senior tag
válasz
python1 #176588 üzenetére
A Dalikat nem bántjuk, családtagok lettek. Az egész gondolatmenet a végfokkal abból indult ki, hogy tudok-e viszonylag olcsón 11 csatornára váltani úgy, hogy közben a frontok akár jobbat szóljanak. Erre a Topping és az NC252 ideális választásnak tűnik, csak azt kell kiötleni, hogy melyiket tudom könnyebben beilleszteni a rendszerbe. Az nem opció, hogy akkor vegyek 11 csatornányi végfokot, ez nem egy moziszoba, hanem a nappalinkban van néhány hangfal, amin néha mozizok néha meg zenét hallgatok, így lehet, hogy kompromisszumokat kell kötnöm - de abból szeretném a legjobbat megtenni ár/érték arányban.
Mi az oka annak, hogy ennél feljebb lőjem be a teljesítményt, ha még ezt se használom ki? Kb. sosem járt még olyan hangerőn a rendszer, ahova most kiszámoltuk a clippinget (ha nem számoljuk azt, amikor a kislányom először felérte az erősítő hangerőpotiját).
-
achilleuss
tag
válasz
python1 #176503 üzenetére
Ezt olvastam:
"A háztartási vatta lehet pamut is, meg műszálas is, ez utóbbi az egyik legrosszabb megoldás. A műszálas anyagok belső mikromozgása sokkal rugalmasabb, ezért nem megy végbe kellő súrlódás. A legtöbb műszálas vatta hangelnyelési tulajdonságai rosszabbak, mint a gyapjú..."
más téma: kérdés:
a bandpass dobozban miért kell kb középértékre hangolni a frekvenciaátvitelt. pl az én dobozomnál 30-110 Hz-ig van az egyik hangváltó/van 0-100 -ig is és teljes ferkevenciát átengedőre is lehet kapcsolni/ tervezve, annak a közepe 70Hz. Nem lehet 50, vagy 40Hz pl? Azért kell a közepére hangolni, hogy a tervezett frekvenciatartomány egyenletes erősségben adja a hangokat?
még más téma:
"lengőrészéhez be tud "szállni"?A paplantöltő nem tud, a valódi gyapjú viszont igen."
mi száll be a gyapjúból a lengőrészhez? a táblásított kártolt gyapjúból is/amiből nincs lehulló darab/?
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #176538 üzenetére
Na, részben ezért kell jó 1" driver, hogy 10kHz felett is értékelhető legyen a produkció. Amúgy hallasz 13kHz felett?
Ezekben a nagy 3 utasokban is normál (de jófajta) 1" magasak vannak legfelül. A középdriver pedig 1,4" vagy 2", ha egy ilyet beraksz, attól még a jelenlegi 1" magasad nem lesz jobb a top oktávban. -
achilleuss
tag
-
VoidXs
nagyúr
válasz
python1 #176347 üzenetére
A THX fal trükkje az, hogy nem lapos. Lapos vagy nem elég mély fallal, amiről ő beszél, tényleg esélytelen jó sztereót csinálni. A THX viszont egyrészt íves, másrészt azon túl még van egy gyakran akár fél méteres mélysége, ahol a hangszóró az íven felül is forgatva van, illetve rengeteg csillapítást tesznek köré.
-
BBéci
legenda
-
python1
veterán
válasz
python1 #176306 üzenetére
Na kérem szépen!
Így a fázis optimalizálása után, valóban egy újabb lépést tettem a bokalefuzsagtc hang felé.
Tulajdonképpen annyi történt, hogy sokkal precízebbek lettek a hangok, jobban elkülönülnek hangszerek, és jobban tudom pozícionálni a helyzetüket, majd filmmel is kipróbálom.
Simán tudok most olyan zenét is hallgatni, amiben 1 hangszernél több van. -
denesdr
addikt
válasz
python1 #176299 üzenetére
0.44ms az picit soknak tűnik, bár nem elképzelhetetlen. Nálam 200us, azaz 0,2ms a késleltetés, ez kb 70mm-t jelent, az én tölcsérem nem olyan mély, bár a közepem is csak 6,5", szóveal ez sem olyan mély mint egy 12". Amúgy valami ilyesmit kellene, hogy kapjál, mint a lenti képeken.
!!! Használj a time gatinget és ne használj simítást, máshogy nem fog menni rendesen. !!!
közép+magas freki- és fázismenet:
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #176284 üzenetére
Egy általánosnak mondható, sík hangfalelőlapra szerelt dóm magas és kónuszos mélyközép esetén valóban a magasat szokás késleltetni. Egyébként meg azt a hangszórót kell késleltetni amelyiknek közelebb van a lengőtekercse (általában ez az akusztikai kiindulópont) a hallgatói pozícióhoz. A tölcsérek általában elég mélyek, így a mélysugárzóé lesz közelebb, ergo ezt kell késleltetni, persze ezt hangszórója és tölcsére válogatja, de ritkán van fordítva.
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #176282 üzenetére
Secret tip of the day:
A fázisfutást nem ártana helyrerakni a hangszórók között. Szerencsére a dolog viszonylag egyszerű DSP használatával. Először is egyenesre kalapálod külön-külön a hangszórók frekigörbéit a tervezett váltási ponttól legalább 1 oktáv távolságig. Ha ez megvan, akkor ráraksz egy 24dB/oktáv Linkwitz-Riley váltást ugyanarra a frekire a mélyhez (low pass) meg a magashoz is (high pass). Ez egy egyenes frekimenetű in-phase és in-polarity váltás lesz, magyarán azonos polaritással fognak jól együttműködni a hangszórók, 6dB-t erősítve egymás átvitelén a váltási pontban.
Ezután már csak az időzítést kell beállítani, ezt pedig úgy lehet a legkönyebben, hogy megfordítod az egyik hangszóró polaritását és az időzítést addig állítod finoman (tölcsér esetén valószínűleg a mélyet kell késleltetni), amíg meg nem találod a legnagyobb kioltást (-30dB már elég jó) a váltási ponton. Ha ez megvan, akkor visszállítod normálra a megfordított hangszóró polaritását és voilá, kész az egyenes frekimenet és a jó fázisfutás.
Persze mindezt nem árt time gated mérések alapján végezni, amiről múltkor volt szó. -
denesdr
addikt
válasz
python1 #176262 üzenetére
Amíg nem tiszta mélysugárzóról vagy subról beszélünk, addig nem a membrán súlya szokott a gond lenni általában, hanem az átmérő. Egy jófajta 12" mélyközepet 1500Hz-ig is fel lehet vinni és még mindig jól szól, ha a megfelelő tölcsérrel és magas driverrel van összehozva. Persze, ha ez utóbbi kettő engedi, akkor 1500 alatt váltva azért biztos boldogabb lenne a mélysugárzó.
Mire gondolsz az egységességgel? A háttereidben 10" a mélyközép? -
-
python1
veterán
válasz
python1 #176219 üzenetére
Ez lesz az épített alany.
Az érdekes az, hogy valóban egyenletesebb ennek a tölcsérnek a frekvenciamenete, és eltűnt a kissé zavaró műanyagokra jellemző rezonálás is, torzításom is egyszerűen eltűnt a magastartományban.
Szóval mostanában nem iszom actimelt mozizás előtt.Csak kőművest.200-400hz-s beszakadásaim is kezelésbe veszem, beépítésre kerülnek a dobozok, vagyis THX falat fogok kialakítani.
-
denesdr
addikt
válasz
python1 #176111 üzenetére
Azért húz magasba, mert ha ebben az állapotban megmérnénk a hangsugárzód saját (szobai hatásoktól mentes) átvitelét, akkor magastöbbletet mutatna és ezt érzékeli az emberi hallás.
(not so) secret tip:
Próbáld ki a kvázi-süketszobai mérést, azaz time-gatinget (időkapu): #175682
Ezzel egy bizonyos freki fölött (gating timetól függően) kizárhatod a szobai visszaverődéseket, és megtudhatod a hangfalad saját átvitelét. A mikrofont rakd a hangfal elé kb 0.5-1m távolságra, a közép- és a magassugárzó képzeletbeli tengelye közé.
Amit feltöltöttem grafikont, az is így készült, simítás nélkül!
Ha ezt az átvitelt egyenesre kalapálod és kontrollált a hangsugárzód direktivitása (pl tölcsér), illetve a szobaakusztikád nem full gáz, akkor a magasak irányába enyhén konyuló, de egyenletes átvitelt fogsz kapni a hallgatói pozícióban (innen ered a Harman görbe, room curve stb).Persze mástól is lehet a magasbahúzás, pl rezonancia, torzítás, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xbox Series X|S
- Tőzsde és gazdaság
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- LG LCD és LED TV-k
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest