- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
python1
veterán
válasz
denesdr #170172 üzenetére
A színezés a hájend területe.
Nehéz a jó hangot kicsikarni bármiből is, most jelenleg van nálam némi huncutság a mért görbében, viszont 2-6kHz között nincs fél % a torzításban, és szinte egyenes. Annyira tiszta, hogy feledteti a kusza basszust, és a magaskiemelést 10kHz felett. -
mettek
addikt
válasz
denesdr #170169 üzenetére
Ez igy van. Ott van jó példának a studiomonitor hangfal ami száraz, analitikus. Kb élvezhetetlen hangja van, munkára való.
Vagy ott vannak a szintén munkára való kaljbrált kijelzők, monitorok. Ahhoz kepest egy oled pl nagyon nem referencia kijelző de igy élvezetes a képe.
-
Quetz
őstag
válasz
denesdr #170157 üzenetére
Szerintem ez nem az ASR ajánlása, hanem a józan paraszti gondolkodás eredménye. A legjobb rendszer az, amikor az elektronika teljesen transzparens, semmilyen módon nem szól bele a reprodukcióba. Persze ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen, és erre valók a mérések, hogy lássuk mennyire sikerült megvalósítani a transzparenciát a mérnököknek.
-
mettek
addikt
válasz
denesdr #170124 üzenetére
Arcam avr390. Ilyen jó avr-em sem volt még. Ezt a hangot kerestem. Beméretlenül lenyűgözött. Félek is hogy a bemérés nehogy rontson rajta annyira jó ez a hang.
Volt Marantz 7013-am, Yamaha 3050-esem, Yamaha procim Primare végfokkal igaz quadral hangfalakkal de messze nem tetszett ennyire a hang mint most ezzel a felállással. -
Saughassy
aktív tag
válasz
denesdr #170038 üzenetére
Technikailag rögzülhet 4:3-ban, amit utána 16:9-re maszkolnak. De ebben az esetben is az operatőr 16:9-re komponált, a 4:3 fennmaradó része nem a kompozíció része. Ha egy eleve 4:3-ra komponált képet maszkolsz le, felborul a kompozíció és botrányos lesz. Fordítva bőven láttunk példát a régi westernek 4:3ra nagyitasa után: amikor a kép szélein egymással szemben álló parbajhosoknek maximum a Coltjuk csove látszott. :)
-
válasz
denesdr #170010 üzenetére
"tartalomban kellene inkáb kitűnni, nem ilyen képaránytologatós fas.ággal ingerelni a népet"
Amikor nincs érzelmileg, tartalmilag, esztétikailag stb. megindokolható miért, csak polgárpukkasztó formabontás a cél, az más kategória. Engem mondjuk ekkor sem zavar. Nem a képarány és a fekete csíkok megléte/nem léte befolyásolja az élményemet.
Fotóban is annyiféle képarány létezik, soha a büdös életben nem jutott eszembe, hogy de hülye ez a fotós, hogy 1:1-ben teszi közzé a képeit, pedig a monitorom 16:9-es. Miért kellene filmben, görcsösen egyféle mérethez ragaszkodni?Így is túl sok a klisé, egyre több van.
Egyébként hozzáteszem, szerintem a "népet" egyáltalán nem ingerli a képaránytologatás, ez egy szűk kisebbségnek okoz "gondot". A nép többsége simán kitorzítja 16:9-re.
-
jambiyya
őstag
válasz
denesdr #169980 üzenetére
Én úgy tudom, 4:3 az eredeti anyag, és abból vágnak le alul/felül hogy 16:9 legyen, ergo ennél a filmnél megkapod a teljes képanyagot.
Nekem nagyon furcsa és picit zavaró is, mert ha már hozzászoktattak a szélesvásznúhoz (eszközök és tartalmak is ilyenek), akkor ne toljanak ide egy 4:3-at.Mettek: na nekem pont a Quadral tetszett nagyon, azóta is bánom picit néha, hogy nem azokat hoztam haza.
-
foltang
csendes tag
válasz
denesdr #169965 üzenetére
Igen, valóban ehhez hozzátartozik az, hogy nálam nincs 4k, csak két FullHD-s megjelenítőt hajt a 1060. (Így 4k-t tesztelni sem tudom). Józan becslés alapján sem lehet limit a 3G, mert 2G fölé sem nagyon ment lejátszás közben. De hátha van valaki, aki nézte 4k mellett!
-
-KP-
addikt
válasz
denesdr #169965 üzenetére
4k hdr -> full hd sdr lekonvertálás alatt én is néztem és 3gb alatt marad. Szóval elég lehet a 3gb 1060. Viszont pont tegnap néztem a Justice League Snyder Cut-ot. Mivel nem voltam hajlandó 4:3-ban nézni, ezért 16:9-re croppoltam. Meglepetésemre az annyira megemelte a gpu használatot,hogy ki kellett kapcsolnom néhány opciót. Egyéb esetben 40% körül ill. alatt mozog a gpu terhelésem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
denesdr #169896 üzenetére
Először bekapcsolom a projektort, kézzel
lehúzom a redőnyt, megnyomom a vászon kapcsolóját, amíg lejön bekapcsolom a pc-t, aztán az öt végfokot egyesével, zene füleimnek ahogy sorban kattognak a relék.
Végül ha nem felejtem el megnézem a folyosót, hogy úgy vannak-e nyitva-zárva az ajtók ahogy a korrekció készült.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #169866 üzenetére
A VREF minket nem zavar, az AINnP/N a fázis és a 0, azok különbsége lehet maximum +/- 2.9V, tehát ez a csúcs jelszint, amit digitalizálni tud (elviselni többet, például az 5 Voltos ADC-k általában 12 Voltot viselnek el). RMS-ben ez 2 Voltot jelent, ami bőven több, mint bármelyik konzumer cucc (ott 1.41 szokott a rekord lenni).
-
spiky03
veterán
válasz
denesdr #169842 üzenetére
Nekem RCAn van bekötve az erősítővel.
Sajnos az erősítőn nincs szimmetrikus kimenet.
Akitől vettem nála volt és ott sem búgott azt mondta.
Lehet RCA XLR kábelt kellett volna csináltatnom?Mondjuk most kapok kölcsön Crown végfokot tesztre, ha minden jól megy. Aztán majd kiderül azzal mit mutat.
-
VoidXs
nagyúr
-
Tamoo
nagyúr
válasz
denesdr #169829 üzenetére
Hangkártyáról nagyon minimális a zaj még RCA-n is az XLS-el, 1m-ről nem hallani csend esetén sem. AVR preoutról viszont tényleg nem volt jó.
T. AMP még zajosabban indult, de amint leválasztottam a földet teljesen megszűnt.
Szóval itt csend honol, hiába RCA. Pedig egy körön vagyok a konyhával, mert korábban ez ebédlő volt. -
Tamoo
nagyúr
válasz
denesdr #169769 üzenetére
Végigfut az alján teljes szélességben, a végén meg ott a terelő. Azt nem tudom, hogy felfelé folytatódik-e, nem veszem ki az erősítőt.
kb. 445x25mm a port bejárata. Azon csodálkozom, hogy nem zajos, legalábbis nem hallottam, hogy bárki panaszkodna. Én mondjuk nem hajtottam addig, de biztos van aki igen. -
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #169685 üzenetére
Igen, a szabadtér konkrétan 0 (a talaj visszaverődése miatt inkább 1, de azt egy DSP megoldja, szóval 0), és a legtöbben ezt szeretik, gyönyörű tér tud kialakulni. Az viszont fontos tényező, hogy minél kisebb az RT60, annál nehezebb kiszolgálni. Kb. valós, hogy minden -100 ms után kétszer annyi teljesítmény kell, így ezek a mozik reflexes subokkal is gyakran a 10 kW-ot kopogtatják.
Akiket én ismerek tapasztalt házimozisokat, egytől egyik a reflexes pro-k hangját ajánlják. Kb. korrelál a zártak szeretete a kábelhívőséggel, nekik mindig az van, nem is hallgatják szívesen a reflexes frontjaik mellé, mert csak ront az élményen. Az 1980-as állapotok majmolását vagy gyártói szövegek ismételgetését, újságírásnak eladott lemásolását nem nevezném tapasztalatnak, ez elég sokakat kiejt.
Elméletileg a zárt csak abban az esetben jobb, ha vákuumban számolod, de mivel ott nincs hang, így ennek nincs értelme. A belső és külső légnyomás folyamatos harca lenget, miután csak az egyik oldalt tudja kordában tartani. Reflexesnél ilyen nincs, mindkét oldalra hat, nem leng, hanem leadja az impulzust és kész. Ez nagyon szépen látható a méréseimen.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #169669 üzenetére
Inkább ízlés dolga. Aki a zárt subokat szereti, a 0.5-öt is szeretni fogja, de aki a reflexeseket, annak a 0.3 is sok lehet. Nálam 0.3, és szerintem sokkal jobb lenne alatta, főleg a mélyek ütése miatt. Hallottam olyan termet, ahol az RT60 0 ms volt, mivel olyan nagy a terem, hogy a visszhang már azonnal -60 dB, és azóta arra vágyom. Ilyen okok miatt a THX például azt tanítja, hogy 300-ra tervezz, ha a vevő nem mond mást.
-
ada19
senior tag
válasz
denesdr #169669 üzenetére
50 nm-es nappali ebédlő konyha, aminek a fele mozi. Fapaci nemrég ezt írta AVX-en:
"A megfelelő utózengési érték nem csak a lejátszott anyagtól, hanem a szoba méretétől is függ, nagyobb szobában minden gond nélkül fel lehet menni 0,5 sec környékére, kisebb szobákban 0,3 - 0,4 sec a megfelelő."
Tervben van akusztikai kezelés, de korlátozottak a lehetőségek nagyon. -
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #169596 üzenetére
Gondolom valami multi sub okoskodás, ebben a szobában 4 is volt, külön kimeneten. A probléma csupán annyi, hogy önmagukban is nagyon jók, minimális korrekcióra szorulnának. Csak időben kellett volna helyretenni őket, ami látványosan nem ment. Ilyenkor a három kis szakadásból lett egy hatalmas, mert a tökéletes egyesülés előtt ott a diffrakciós pont, amit nagyon nem kellene eltalálni.
#169597 -KP-: Be kell állítanod egy olyan hangképet MiniDSP-vel, ami pontosan annyival tér el a valóságtól, mint amennyivel félremér az ARC, és így ha erre a rossz képre mérsz rá, azt a valóságra fogja korrigálni. Ha ezek után kiveszed a MiniDSP-t, egy helyes korrekciót fogsz visszakapni. Mivel az ARC mindenképp azt fogja mutatni neked, hogy hú de flat lett, miközben egyáltalán nem, ezért kell végezned egy kiinduló mérést (hogy mit ront el), két átviteli mérést (hogy pontosan milyen dolgot milyen mértékben ront, azért kell kettő, hogy exponenst is kapj), ezekből pedig egy külön programmal vissza tudod állítani az eredeti ARC algoritmust, ami alapján már pontosan tudod, mit kell neki adni kamu mérés gyanánt, hogy a jó eredmény álljon elő.
-
Quetz
őstag
válasz
denesdr #169257 üzenetére
A három kW-t csak marketing anyagokon látod.
behringer inuke nu6000:
1.37kW into 8 Ohms, 2.05kW into 4 Ohms for full-range or mid-top duty
1.16kW into 8 Ohms, 1.80kW into 4 Ohms for Bass dutyNem hinném, hogy sokkal eltérne az nx3000 ettől. Sztereó módban a specifikáció 50-60%-t hozza.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
denesdr #169197 üzenetére
Nincs nála korrekció, így EQ sem ami nyelné a teljesítményt.
Szerintem a bemeneten van túlterhelve vagy nem tudom hogy fogalmazzak.
Valahol user error lesz. Bejáratós hangszórónál villogtatni a klippet.
Ott van egymás mellett a Klipsch-el, biztos van akusztikai különbség ... de akkora nem lehet.
Vagy valami hibás... -
kimi02
őstag
válasz
denesdr #169189 üzenetére
Nem világít folyamatosan csak extrém basszus jeleneteknél villanik fel 1-2-szer.
Mostanra már az a gyanúm , hogy az R115-nek volt egy nagyobb kiemelése egy bizonyos frekvencián és azt szoktam meg. Vagy a doboz kialakítása miatt vagy direkt így van hangolva az erősítő része.KP : jól van minden bekötve.
-
BBéci
legenda
válasz
denesdr #169155 üzenetére
Amikor autóhifivel foglalkoztam, rengeteg szubláda tervezésének (többnyire a TermPro szoftver használatával) és építésének voltam szemlélője. Saját autóimban volt legalább 60 különböző változat. Magamnak nettó 28 litereset készíttettem, ebből lejön a hatalmas mágnesű hangszóró (Rockford Fosgate RFR 3112) térfogata. Hangminőség bíróként és külföldi versenyek, kiállítások szakmai látogatójaként rengeteg rendszert hallgattam meg, szinte kivétel nélkül a zárt szubládásak hangját találtam igazán jónak.
Ezeket is vedd figyelembe, amikor azt mondom, hogy engem semmiféle rajz, ábra, grafikon nem fog meggyőzni arról, hogy jobbak a reflexesek. Azt is állítom, hogy a zártak kizárólag a jobb hangzás miatt kicsik. Ha a nagy, böszme láda nyílásait betömöd, többet ártasz, mint amennyit javítasz. -
Quetz
őstag
válasz
denesdr #169142 üzenetére
Ezt talán érdemes elolvasni:
https://www.avsforum.com/threads/how-important-is-impulse-response.1478581/Tegyük hozzá, hogy az Impulse response-ból következik a frekvencia válasz diagram és fordítva.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
denesdr #169097 üzenetére
Sajnos nálam is kissebb a szoba, mint kéne (15m2).
"Apróságokkal" is sokat lehet tenni. Pl. üléspozíció kiválasztás mikrofonnal. Szubok helyének megválasztása mikrofonnal. 2 szub alkalmazása, stb.Nálam pl. az a szitu, hogy az SP-ben egész jó a mélyátvitel. De ha balra elmozdulok kb. 20-30cm-t, akkor a bal oldalon elhelyezett szub/front esetén 50-60Hz körül durva beszakadás lesz. Ugyanez igaz a jobbra elmozdulással is, csak akkor a jobb oldali szekció szakad be. A mindkét oldalra elhelyezett szubbal ezt egész jól ki lehet védeni. De ha csak bal oldalon lenne szub, akkor az üléspozíciót kissé jobbra kell tolni, és ok.
Ezt egyébként a REW szoba szimulátor is jól visszaadja. -
törölt tag
válasz
denesdr #169092 üzenetére
Tisztán, és világosan leírtam, direkt a félreértések elkerülése végett, hogy milyen körülmények között történt a hallgatózás, mégpedig, hogy nem használtam profi EQ-t, csak az AVR önbemérőjét.
Személy szerint nem értek egyet azzal, hogy nem lehet profi EQ nélkül véleményt mondani egy hangdobozról, de elfogadom a másik oldalt is.gab1ka hozzászólásának utolsó bekezdése felvet bennem egy kérdést:
Szeretném megkérdezni, hogy itt a "haladó" topikban lehet-e tapasztalatot/véleményt megosztani csupán hallás alapján anélkül, hogy vitába fulladjon a dolog??
Nem zavar ha nem, csak nem szeretnék folyamatosan vitaindító lenni... -
Dorian
félisten
válasz
denesdr #168922 üzenetére
Úgy értettem, írtam, hogy én (nálam, az adottságok-lehetőségek miatt) nem tudok mit kezdeni velük. Mármint vmivel mozin tudok, mert a 80 Hz alatti rész úgyis a szubnak megy, de sztereón pl. nem. Pl. 70 Hz-nél egyértelmű a helyzet: kis beszakadás, torzítási csúcs, a hangszóró pedig 120cm-re van a mögötte lévő faltól. Ez a fal parapetfal radiátorokkal, felette ablak, így csillapítani nem tudom, ezért is húztam úgy előre a hangsugárzókat, hogy mozin legalább ezt nullázzam.
35 meg 50 Hz-es állóhullámokhoz bazi nagy hangolt elnyelő kellene, ezt meghagyom későbbre: a később tervben lévő könyvesszekrényt fogom majd részben így kialakítani, hogy egy részét ez képezze. Mondjuk 35 Hz zenén úgysem számít, mozin meg lenyírja a DSP.
Egyéb helyiségekből visszaverődések: közép és felső frekik függönnyel eliminálva, mélyfrekvenciával meg úgysincs mit tenni.
A 80-180 Hz közti nagyobb, és 5k felett kicsi utózengés megoldására már van ötletem: van 4 db szivacs (sűrű, 40 kg/m3, de szivacs) panelem, ennek a belét fogom cserélni 70 kg/m3-es kőzetgyapotra cserélni: 2:1 megoldás a két utózengési problémára.
Ja és mérésekből ugyan nem látom, de a mennyezeti első visszaverődéssel is jó lenne kezdeni vmit, csak menyóra furkálni elég macerás, lusta vagyok. -
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #168860 üzenetére
Levegő útja a driver hátuljától az elejéig: az az út, amit a levegőnek meg kell tennie, hogy a membrán mögül a membrán elé jusson, tehát át a dobozon, be a csőbe, ki a csőből, előre a membránig. Ha egy hátul okozott negatív nyomás épp el tud kapni elől egy pozitívat (pont egy periódus telik el, míg a levegő kijut, olyan a frekvencia), az rá tud rántani a membránra, és kitépni azt. Nagyobb port alatt a hosszabbra gondoltam, jogos észrevétel. Az ezt a jelenséget javítja, ugyanis f~c/s.
-
Dorian
félisten
válasz
denesdr #168795 üzenetére
Ok, majd ha egyszer mérek szoba-nyereséget, onnan tudok tovább gondolkodni.
Az biztos, hogy a (nagyon)maximális dobozméretem adott(60*60*70) , ha jól gondolom, ez 15-ös hangszóróval szerelt reflex ládára elegendő.
Viszont, az első szobai (jó nagy) módusom 33 Hz-így gondolom mindenképpen bőven ez alá kellene tenni a hangolási pontot, ill. reflexnél ugye több a (tervezési, kivitelezési) hibalehetőség, így idő hiányában csak komplett kész, és jól bevált tervet tudok megvalósítani. -
python1
veterán
válasz
denesdr #168784 üzenetére
Ha jól emlékszem a JBL-hez is 2db 150mm-es átmérőjű, igen hosszú csövet kellett alkalmazni, pedig 27 vagy 30Hz környékére volt hangolva a doboz. Ekkora méretben nem láttam még házimozi szubot forgalomban.
Nagyon sok reflexes szub bereccsen, pont a rosz hangolás miatt.KP
Pedig itt a doboz sem volt kicsi, de a hangszóró paraméterei megkívánták, azért is lett 2db nagyobb átmérőjű cső alkalmazva a doboz geometriája miatt. -
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #168663 üzenetére
Én is a mérés pártján vagyok, főleg, miután olyanok derülnek ki, hogy a WinISD keveri a feszültséget a teljesítménnyel, volt is egy vita belőle korábban a fórumon. Tamoo képein is látszik, hogy ami a szimulációjában 1.5 dB, az a valóságban 3. A frontlap csak az iránykarakterisztikát határozza meg, de ha tökéletesen szemből méred, akkor nagyjából elhanyagolható a hatása. Nyilván ott lesz, de bőven 1 dB-n belül.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
denesdr #168654 üzenetére
Ez nem kötelező. Össze tudod őket adni, viszont nem a REW átlagolás funkciójával. Mérd meg az összes utat közelről, exportáld az impulzusválaszokat, Audacityvel keverd őket egymásra, majd importáld vissza REW-be, így megmarad a közeltéri pontosság. Ugyanezzel a trükkel például megmondhatod, hogy két külön hangszóró hogyan szól együtt, hol jelennek meg közös kiemelések, amik az egyenkénti képen nem látszanak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Autós topik
- BestBuy topik
- Delta Force (2024)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óvodások homokozója
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- iPhone topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest