- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
tasiadam #41979 üzenetére
Igen, csak így kvázi túlnyomás jön létre a házban, mert 2 db 14-es szívja be, de csak egyetlen 12-es fújja ki a levegőt. A plusz levegő bent reked a házban, ami az áramlást tekintve rossz. A különböző réseken, illesztési hibákon keresztül távozik a feleslegesen bepumpált plusz levegő.
Az optimális megoldás a semleges nyomás, a legjobb pedig elvileg a nagyon enyhén pozitív.Rakj fentre 2 db 120 mm-es ventit, aztán játszani kell a fordulatszámokkal (+füstölő teszt), hogy kb ugyanannyi legyen a befújt levegő mennyisége, mint a kifújté.
-
Zamma
őstag
válasz
tasiadam #41974 üzenetére
Ha a vga és a proci egyszerre lett cserélve akkor szerintem kevés lesz a 4 hőcsöves hűtés... illetve hová lett a duóról a második bionix venti?
Lépésről lépésre haladnék:
Először a 2. ventit raknám vissza és úgy is megnézném mit muzsikál...
Másodikként - ha az első nem volt meggyőző, azaz hangos vagy meleg a cpu és a ventije - akkor vennék egy F12 ventit és a mostanit és az újat felülre raknám és vennék egy P12-t is az menne az F12 helyére.
Harmadiknál két opcoó van:
a.) a hátsó ventit szívóra forgatom, és a proci ventit is átforgatom hátulról szívóra
b.) veszel egy 6 hőcsöves, 2 ventis cpu hűtőt 15 ezerig használtan és rárakod a bionix ventiket. -
kelna91
senior tag
válasz
tasiadam #40820 üzenetére
A gyártói oldalon. A többieknek: OK, de akkor miből lehet kiindulni? Mindkét helyen a gyártói adatokat néztem. A ti megközelítésetekkel evidens, hogy mindkét fél hazudik, de várhatóan ugyanakkorát hazudnak, ergo még így is várhatóan az a jobb termék, ahol jobb értékeket hazudnak, vagyis semmi sem változik. Választás szempontjából a valós adatok lényegtelenek, az egymáshoz viszonyított képességek számítanak. Ha pedig abból indulunk ki, hogy bármekkorát hazudhatnak, akkor a feltüntetett értékek semmit sem számítanak, és totál lutri az egész. Hát én ezt azért nem hiszem, ez nem a Wish vagy az Aliexpress.
-
ACE-
addikt
válasz
tasiadam #40803 üzenetére
Nálam nem lehet megmondani az alaplapnak hogy milyen venti, és semmit nem állít egyik csatin sem, olyan ventikkel, amik sima 3 pinesek. Amikor stressz tesztet csinálok csak a prociventi pörög fel, a másik két házventi, 3 pines és 4 pines sem pörög fel egy darab RPM-et sem. Erről az alaplapról van szó, nem tudom számít-e:
-
Arphox
tag
válasz
tasiadam #40797 üzenetére
Amúgy azon gondolkoztam hogy ugyebár van az 1200-as és az 1500-as redux is, a kettő azonos RPM-eken vajon ugyanolyan halk? Azt gondolnám hogy igen, innentől viszont akkor az a kérdés hogy minimum nekem 350 vagy 450 RPM kell (redux 1200 vs redux 1500).
De szerintem airflow szempontból az 1200-as is elég lenne abból kiindulva hogy most a PW2 is elég (csak zajos).
-
válasz
tasiadam #40335 üzenetére
Tévedsz
Minden pwm venti 12V on üzemel. Minden gond nélkül össze lehet őket fűzni, amíg nem léped túl az összesen 1A fogyasztást (pumpa headernél 2 vagy 3A akár) . Csak a fordulatszám nem lesz egyforma . P12pwm 1800rpm / P12pwm slim 2100rpm . Értelemszerűen pl 50% pwm jel mellett a p12 900rpmen , a slim meg 1050 en fog menni . -
Hegyirabló
veterán
válasz
tasiadam #39663 üzenetére
Szia!
Köszönöm, olvastam a privátot is.
Nem ez lesz a gond. Hanem a hulladék AI Suite, nem a beállított értékeken járatja a ventiket. Hiába volt levéve 20 százalékra, mert akkor is 40 százalék körül forgott, ez okozta a zajt. Volt erről egy vitám a többiekkel februárban, mondták, hogy kapcsoljam/irtsam ki az AI Suitot, és állítsam be BIOS alapon a vezérlést, sajnos senki nem akarta elhinni nekem, hogy az AI Suitot nem lehet csak úgy kikapcsolni, törölni, felülírni BIOS vezérléssel, úgy beleeszi magát a rendszerbe, hogy csak a Windows újratelepítés segít. Viszont azt most nem tudom bevállalni, mert benne vagyok valamiben, és nem akarom, hogy elvesszen. Szóval ez sakk matt.
-
geckowize
őstag
válasz
tasiadam #39630 üzenetére
Melyikre gondolsz ezek közül pontosan? Egyébként úgy látom elég drágán mérik ezeket az EKWB fanokat...
-
válasz
tasiadam #38381 üzenetére
Köszönöm. Végül a Swif2 mellett döntöttem. Anno volt ilyenem csak 120-asban és életem leghalkabb ventije volt. A noctua már nagyon drága lett volna. 2000Ft-ért sikerült megrendelnem darabját. Kíváncsi vagyok de a tesztek és a felhasználói értékelések is elég jókat mondanak róla. 16.2db a max zajkibocsátása. Ez kb az emberi hallás határa 1m-ről. (kicsit felette)
-
Albigator
őstag
-
Chaser
legenda
válasz
tasiadam #37107 üzenetére
úgy teljesen oké
zolo96
milyen alkatrészek, tudod egyesével szabályozni őket, fénykép?
nem feltétlen kell mindet felhasználni, a kevesebb néha több elve ilyen téren különösen igaz lehet
alapesetben több befújó legyen mint elszívó mindeképp a megfelelő légnyomás miatt
az elszívó pörögjön többet mint a befújók
de mondom háztól, hw-ektől függ ami benne van, hátra mindenképp az egyik sw3-at rakd, az nagyobb fordulaton is halk marad és szépen tolja a levegőt, pw2-es ventik nem kimondottan acélosak és halkak -
PitLee
őstag
válasz
tasiadam #37046 üzenetére
Van ilyen totyik
Táp ventilátor csere
Elvileg, bár a tápodat nem ismerem, a legtöbb táp DC alapon szabályoz venti fordulatot.
Tehát a tápterhelésétől, hőfokától függ a fordulatszám.P12 már 2,8V-on elindul
P12 silent csak 4,8V-onA P12 zajszintje meg 0.3 Sone meg kb 25 dB/A 1800fordulatnál
-
-
chopin42
őstag
válasz
tasiadam #36878 üzenetére
Gyári adat kamu. Lényeg: nézd meg, mekkora a max cpu/gpu hő játékok alatt, és mi a max cpu/gpu venti fordulat. Csinálj hwinfo logot. Generic log viewer-el nézd meg. Ha a cuccok nem vészesen melegek, a ventik nem járnak maxon, hanggal elégedett vagy, ne cserélj. Kézzel nem lehet légáramot mérni. Ha valami nem oké, írj.
-
-
jilian
addikt
válasz
tasiadam #36297 üzenetére
Neked a cpu hova fúj/szív akkor?
"A VGA nem blower, es elol 2 darab 12es tolja be, hatul 1 ki. Igy teljesen pozitiv a nyomas"
- nekem is ugyan ez lesz csak 3 be egy ki. (hátul nem fér el a 14-es)Ha a psu felett leveszem a plexit teljesen nyitott a ház.
Tehát az alsó-első is szinte 60%-ban a vidkari alá fujja a levegőt nem a hdd tartóra (amit teljesen kiszereltem) / tápra.
Ezért írtam,hogy a táp is tudná kifelé fujni a házból a levegőt, de ennek ugye a táp nem örülne..."Attol fuggetlenul hogy akar egy ipari ventilator fujja be elol, akkor se forditanam befele. Ha van sajat szellozese, akkor hasznalja azt. "
Ez mit jelent? Mi a ház saját szellőzése? -
frelife
aktív tag
válasz
tasiadam #36306 üzenetére
Aha..értem..
Azért néha nézek nagyokat a passzív épitéseken meg a minnél halkabb opciókon.
Némelyiknek erőgép kell de meg nyikkanjon a venti,más meg sima bordával hűt venti nélkül.Mindig van új a nap alatt :)
Én ugy vagyok hogy pozitiv legyen,elölről hátra,igaz most van radiátor felül. De igy is átsuhan a levegő. -
frelife
aktív tag
válasz
tasiadam #36304 üzenetére
Másik topicban is feltette ugyanezt a kérdést. Ott akadtam el hogy tud tápventi kifele fujni.
Ha also tápos a ház táp takaroval nincs miről beszélni. A házhoz köze sincsvavtápnak a hütéshez. Eleve alulrol sziv hátra ki meg fuj. A videokárya melegét meg a 3 venti ugy is eltolja hogy top radiátora van.Mindegy.másikban meg irták neki ugyan ezt.
-
frelife
aktív tag
válasz
tasiadam #36297 üzenetére
Milyen meleget? 140mm ventik tolják neki, közvetlen kettő befele jövőröl kapja a hideget. A harmadik alul meg a vga-ra megy. Szerintem nem kenne ott meleg.
Mondjuk én hátra is 140mm ventit tennék.
Mondjuk ha elöl a ház nem mesh akkor tuti nem hűt az jol,akkor jo lehet a forditott. -
abdulka1
őstag
válasz
tasiadam #36290 üzenetére
Szia!
A fordulatszám különbségen ne csodálkozz. A különböző vezérlési feszültségek miatt, nem ajánlott különböző vezérlésű ventilátorokat egy elosztóval használni, illetve azonos vezérlésű, de különböző típusokat sem, mert az alaplap a 4 pines ágra kötött tulajdonságai alapján fogja vezérelni a másikat is. -
chopin42
őstag
válasz
tasiadam #36288 üzenetére
És ez hogy függ össze a 3 pinnel? A 3/4pin/pwm egyformán szabályozható, ha alap képes rá, lásd összefoglaló!Ha az első kettő fixen megy, az lehet alaplapi beállítás, vagy fos fixfordulatos venti miatt is. Gépház milyen?
-
chopin42
őstag
válasz
tasiadam #36284 üzenetére
Arctic p12/p14 is van nekem, azokat használom. Ár-értékben bestbuy, csendes kb 1000rpm-ig, sok levegőt tol, félpasszív (0%pwm-en megáll). Sajna kissé gagyi anyaga van, de 4k-ig nincs jobb venti (pedig jó párat próbáltam).
(#36283) Zsizske
Sajna mivel a lepa bol.quiet nem kapható már, így nem igazán ismerek JÓ és ajánlható kék ventit. Szóval én a helyedben vennék szintén arctic p12 pst ventiket, hozzájuk pedig ilyet, hozzá pedig ilyet.
Ezzel bármilyen színű ventid lehet, nem csak kék, de figyelni kell, hogy jó-e a lapodhoz, nézz utána! Vagy elengeded a vlágítást. -
Tika6
tag
válasz
tasiadam #35991 üzenetére
Akarok vételezni még egy ventit Silent Base 600-amba (link). Végigolvastam utolsó párszáz hsz-t, és azt szűrtem le, hogy ha rászánom a pénzt (és fontos számomra, hogy csendes legyen), akkor leginkább BQ Silent Wings 3 (PWM 140).
No offense, csak próbálom érteni, hogy házhűtésre - vagyis értésem szerint airflowra - miért nem inkább a Shadow Wings ajánlott? Mikor a Shadow-nak 9 db lapátja van az SW3 7 lapátjával szemben (és ára alapján azt gondolnám, hogy hozza legalább az SW3 minőségét). Vagy csak ár-érték arány miatt, tehát, hogy jobb - csak nem 20%-kal (amennyivel többe kerül), hanem csak kicsivel? -
s.bala31
őstag
válasz
tasiadam #36002 üzenetére
Köszi mindenkinek a segítséget. Megfordítottam a 140-es ventiket sajnos előre nem fértek be. Nézegettem a hűtéseket és valószínű ezt fogom beszerezni: https://www2.arctic.ac/liquidfreezer2/liquid-freezer-240-en/ Tesztek alapján egész jónak tűnik.
-
maestro87
őstag
válasz
tasiadam #35993 üzenetére
És tényleg kapni itthon 2000 alatt is 20 dB alatti ventilátorokat.
De akkor miért vesztek 4-5 ezer forintosokat?
Azok mivel tudnak többet például ennél az 1500 Ft-os ventilátornál: SilentiumPC 120mm Zephyr ?
Amúgy még gondolkozom, hogy a Meshify C Mini házam gyári hűtőit lecserélném 4 pines 14 cm-esekre, mert a gyáriak csak 3 pinesek és csak a proci hűtővel együtt tudják változtatni a fordulatszámukat. Érdemes lenne cserélni?
Ilyen van benne jelenleg (1 elöl és 1 hátul). És jó lenne előre két 14 cm-es. -
s.bala31
őstag
-
s.bala31
őstag
válasz
tasiadam #35997 üzenetére
Köszi. Az a 65 watt tényleg nagyon baráti, csak ugye a gyakorlatban ez másképp néz ki
A jelenlegi hűtőmmel nyitott háznál AC: odyssey alatt néha belenyal a 70+ fokba. Ha pedig felteszem az oldalsó plexit még több. Most ez még nem annyira vészes a kb 22-23 fokos szobában, de nyáron már valószínű 80c körüli értékekbe is belefutnék nagyobb terhelésnél.
-
-
válasz
tasiadam #35976 üzenetére
A pozitiv legnyomas nem er semmit ha az intake ventik nincsenek szurve. Milyen gephazad van ?
Amit nekem bevalt : elol 2-3 befujo , hatul 1 vagy 0 kifele. A gephaz teteje pedig lezarva ,hogy meglegyen a front-back airflow ,es kikapcsolt allapotba se hulljon be a por a tetejen. -
frelife
aktív tag
válasz
tasiadam #35962 üzenetére
Corsair LL120 RGB én ezt gasználom. Van darabra is meg packban 8s.drága de minden ledet külön állíthatss benne. A 3 daraboshoz van venti vezérlő a csomagban.
Thermaltake Riing Trio 12 RGB szintén csomagban, ventivezérlővel.
Ugy szabájzod az effekteket ahogy akarod, akár ki is kapcsolhatod vagy az icue, aura szoftverrel előre programozott villágitás is van. Vagy külső harmadik programnal az egész rendszert az asztalig beállithatsz.
-
abdulka1
őstag
válasz
tasiadam #35122 üzenetére
A 4 pines elosztóknál, csak az egyik aljzatban van 4 tű( minden továbbiban csak 3), pont azért, hogy csak egy helyről menjen a fordulatszám visszajelzés. Ezért ajánlott egyféle ventilátort kötni minden ágra, és akkor mind azonos fordulaton fog üzemelni.
Különféle típusok esetén az eltérő specifikációk miatt ( min-max fordulatszám)különböző fordulatszámon fognak üzemelni.
Menni fog mindkettő mert a PWM vezérlésnél folyamatos 12V van, de szabályozni csak a 4 tűs aljzaton levő visszajelzése alapján tudsz, a másik meg ez alapján forog majd "valahogy". -
abdulka1
őstag
válasz
tasiadam #35120 üzenetére
Próbáld ki, hogy elég e a fordulatszám emelése, vagy tegyél előre egy nagyobb légszállítású ventilátort.
Ha nem lesz megfelelő az eredmény, vadászhatsz valami olyan megoldást amivel 5,25-ös helyre lehet ventilátort szerelni, vagy jöhet a házcsere.Egyébként tévedésben vagy, mert az "Y" elosztó, nem felezi meg a feszültséget.
Arra azért számíts, hogy mivel 2 különböző tulajdonságú ventilátort kötsz egy elosztóra, nem egyformán fognak működni.
Visszajelzést a 4 pines aljzatra kötött ventilátortól fog kapni az alaplap, ezért annak a fordulata lesz a mérvadó a vetérlés beállításánál. -
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
tasiadam #9091 üzenetére
Ha ilyen videót csinálsz, akkor mindig beszélj bele a zajforrástól azonos távolságra, úgy az emberi hanghoz viszonyítva jól össze lehet hasonlítani a hangerőt, mert egyébként csak olyan hangos, amennyire feltekered az erősítőt..
De egyébként tényleg olyan mint egy kopott dízel xD -
törölt tag
válasz
tasiadam #9084 üzenetére
8 centisből halkat? Végül is van, de mintha ott se lenne.
Hátra szerintem felesleges két venti. Előre és hátra egy és kész. 5V-on, vagy kicsivel felette. Proci és táp hűtés oké, a vidivel fogalmam sincs mit kezdj (S1 és 12-es ráapplikálva a legjobb ötlet), az északira meg azt a 8 centiset amit hátulról leszednél 5V-on. Csak én így nem tudom megmondani mennyire meleg, azt te tudod egyáltalán kell-e hűteni.
-
---Lasali---
Közösségépítő
válasz
tasiadam #9080 üzenetére
Ennél a gépnél minden el van követve az ellen hogy csöndes és hatékony hűtése legyen, valamint hogy kialakuljon akármilyen levegő keringetés.
Azok a 8 as ventik eleve hangosak, amelyik nem hangos az meg nem nagyon szállít levegőt, főleg ha mögötte ott van a lemezből sajtolt rács. 8 as az alatti ventiket kerülni kell ha halk gépet akarsz.
Aztán pl a winyó totál értelmetlen helyen van, legalább be lenne rakva a venti elé ami elől szívja be a levegőt.
Videokártya alatt meg hiányoznak a slotok takaró lemezei. Na ott meg totál káosz lesz a levegő keringetése, mert több a kifele szívó ventid alapból, 2db 8 centis, meg a táp, tehát a levegő utat tör magának, be akar áramlani, ezért hátulról vissza fog jönni a levegő a kártya alatt. Ami jó lehet a kártya meg a déli híd szempontjából, de csak akkor ha nem a meleg levegőt szívja vissza, amit kifúj.
Ilyen kis teljesítményű kártyákat passzív hűtővel lenne érdemes hűteni, én mindig úgy csináltam a vizezés előtt halk gépet.
És a kártya mellé, a gép oldalába bele vágni egy 12 centis ventit, szívóra.
Meg nem ártana egy olyan ház ahol hátul van egy 12 centis ventinek hely. És akkor még oda kell egy, és akkor az első ventit ki is veheted. Csak megfelelően le kell ragasztani az egyéb lukakat. Pl én úgy csináltam meg, hogy floppy meghajtó helyére raktam a hdd-t, és elé meg beragaszottam egy hálót, csak hogy ne legyen lukas a ház eleje. Másik winyómat meg 5.25 ös helyre raktam be hűtőbordákkal, és a takaró lemezt szétfúrtam, és jelenleg vizezve egy darab 700rpm es ventivel elmegy a gép, mert csak ott jön be a levegő, ahol én akarom. Lemez rácsokat meg ki kell flexelni dremellel a p*csába. -
törölt tag
válasz
tasiadam #9080 üzenetére
Hirtelen nem tudok mit mondani.
Ha moddolni is akarsz akkor tedd a tápot alulra, felül és elől mehet egy 12-es ventihely, vidi hűtését nem látni, az északira meg kell egyáltalán az a rettenet? Az ilyen konfigok általában elmennek teljes házszellőztetés nélkül is, főleg normálisabb lyukasabb házikóban. Ez már tényleg komplexebb, másik topikba való téma.
-
jookomak
őstag
válasz
tasiadam #9080 üzenetére
Hát így nehéz lesz. Pl egy ilyen házzal már előrébb lennél. Ég és föld egy 8as és egy 12es venti. A táp okés, a cpu hűtő mi is? Ahelyett is lehetne nézni olyat, amire 120-as légkavaró megy. Vga-ra jó egy accelero s1, akár használtan, rá szintén egy ventilátor. És már csak a vinyó hangja marad. Meg a házé, amit berezegtet.
Amúgy ez már inkább léghűtés topikba illik, itt csak ventikről van főleg szó.
-
jookomak
őstag
válasz
tasiadam #9078 üzenetére
Első körben házcsere, aztán táp, procihűtő, vga, stb. Van még kérdés?
Utána jöhet a vinyók felfogatása, valami olyan házban, ahol gumis. Aztán előbb utóbb eljutsz odáig, hogy az elektronika cicergését is hallod.
Viccen kívül: olyan házat nézz, ahova 12 cm-es ventik férnek. Egyet előre, egyet hátra, kezdetnek elég. Aprón 4-5 k-ért lehet találni. Csak nem érdemes. Egy normál ház 12-15k.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged