- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Marci112233
addikt
válasz abridabri #41699 üzenetére
Nemrossz, de 2000 rpm-es ventilátort rendszerhűtőnek inkább nem tennék. 1500 max 140-esből is, ha meg netán mégis 200-as, akkor abból max 1000 rpm-est vennék ha úgy alakul.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
veterán
válasz Marci112233 #41698 üzenetére
Én 2db 140 -est vennék.
[Toughfan14 duo pack] -
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Adott az aláírásomban szereplő gép és abból is a ház hűtésében kérnék egy kis tanácsot. Jelenleg elől még a gyári 200-as ventilátor van bent. Hátul egy 120-as Noctua redux 1200, felül pedig egy 140-es Noctua redux 1200 és egy Arctic F12 TC van.
Gondom az első 200-assal kezd lenni, és nem azért mert nem tol elég levegőt, hanem mert kerregő hangot ad ki mikor bekapcsolom a gépet, de kis idő után abbahagyja.
Szét fogom kapni először és bezsírozom a tengelyt aztán meglátom megoldja-e a gondot( Régebben egy 4cm-es mobilrack ventilátor tengelyét kentem így be, és az kb 8 évig ment utána hangtalanul.)Na most ha ez nem jönne be mi a legjobb megoldás?
Egy 200-as Noctua vagy kettő 140-es Noctua?Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
Piftuka
veterán
válasz zolee0307 #41686 üzenetére
Az igen! Az ASUS nem "aprózta el a dolgot".
A 12 másodperces érték már meglehetősen sokat számít. Az MSI BIOS-ban csak 0,1 ms és 0,7 ms közötti értékeket lehet beállítani. Mint azt már említettem; sajnos nem sok különbséget vélek felfedezni a gyakorlatban!
Viszont egyelőre - nem akarom elkiabálni - sikerült egy jobb ívet beállítanom a mérőpontoknak. Ennek eredményeként internetezés, avagy "2D alkalmazások" használata közben hangtalan a gépem, ilyen értékek mellett:
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz kecsawi #41685 üzenetére
Ez sajnos nem mindig ennyire egyértelmű! A porosodásnak számos oka van, és a lakóhelyen, környezeten túl sokban függ a gépház kialakításától, az azon kialakított rések számától, üresen hagyott ventilátorhelyektől (pl. "nyitott" fedlap), stb.
Hiába túlnyomásos a szellőzés, amikor üzemen kívül úgyis lerakódik a por a réseken keresztül. (Kivéve, ha valaki minden egyes alkalommal, használaton kívül azonnal letakarja egy hermetikusan záró zsákkal a számítógépházát. Vagy olyan helyen lakik, ahol alig van por.)
Én pl. mindig egy "szélfolyosót" alakítok ki. A Phanteks Enthoo Pro TG házamban is leragasztottam az összes csavarhelyet, szabadon álló hátsó panelt, oldalsó szívónyílásokat, így a levegő irányítottan áramlik. Ám mivel a tetőlap nyitott - porszűrővel - szerelve, egy túlnyomásos házat csak rendkívül nagy fordulaton járó első ventikkel tudnék kialakítani. Vagy akkor, ha teljesen lezárnám a fedlapot.A porszűrők ellenére természetesen van porosodás, de éves viszonylatban gyakran kifúvom, porszívóval eltávolítom a por nagy részét. így soha nem jelent problémát a hűtőbordákra rakódott por.
Nemrég az egyik fórumtárs kérdezett a CM MasterBox NR200P házának extra hűtésével kapcsolatban... Ez a részletes Youtube videó rámutat arra, hogy az alulra beszerelt hűtés kontraproduktívan működik. Ennek a háznak a legjobb az, ha meleg levegő természetes felfelé áramlását használja, és a tetőlapra és hátra szerelt nagy légnyomású ventik szívják kifelé a levegőt. A ház hűtése tehát alulnyomással működik a leghatékonyabban.
Amikor pedig nem üzemel, vagy éppen üzemel, akkor is ugyanannyi por lesz benne, mintha üzemidejében túlnyomás uralkodna a belsejében.
-
Grózi
Topikgazda
válasz User_2 #41693 üzenetére
Tök egyszerű,olyat a minek az indítófeszültsége 4V körül van és feszültségalapon szabályozható(3 pin,nem pwm) nyugodtan járathatsz 5V-n.Olcsó példa az Arctic P12.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
User_2
tag
válasz User_2 #41692 üzenetére
közben megvan a válasz,
ohm valamelyik törvényével kapcsolatos, nem vagyok valami villanyász
12V-os ventik közül többet is lehet 5V-ről üzemeltetni, de nem tanácsos,
a relatíve nagy indítóáram miatt a vezetéke melegedhet 5V-n, főleg, ha olyan gyártmány, ami el se indul 5V-on, csak mondjuk 7-8Vnál.5V-os ventiben nagy valószínűséggel kisebb erejű allandó mágnes van, az indítási áram csökkentése érdekében. - elvileg. de nem fogom szétszedni.
a lényeg az, hogy ha telefontöltőről akarok ventit üzemeltetni viszonylag kevés kiegészítő alkatrésszel, akkor az 5V-os a választás.
kétvezetékes változat esetén pedig mosfet-en keresztül lehet pwm szerű fordulatszám szabályozást megvalósítani, ha arra van igény -
User_2
tag
5V-os ventiket sikerült vennem,
pörög ez is, de mintha 10x-eres lenne az áramfelvétele mint a 12v-osnak 5V-on üzemeltetve.van valakinek tapasztalata átalakítható az 5V-os 12v-osra?
van esetleg valakinek fényképe szétszedett ventilátorról?
legegyszerűbb kétvezetékes PC hűtőventiről van szó, legkevésbé sem márkás cucc
[ Szerkesztve ]
-
Raidon
őstag
Sziasztok! Rendeltem a házba alulra Arctic P12 PWM PST ARGB 3db-os csomagot. Asus alaplap alaplapi szoftverrel van minden venti belőve Aura Sync-be.
Normális az, hogy a középső ventilátor nem azonos színű a két szélsővel? Egyedül a Rainbow színtérnél ilyen.
Köszi a válaszokat!
"A háború első szabálya (...): soha ne teljesítsd az ellenség vágyát!" George R. R. Martin
-
Vigneau
félisten
válasz NvidiaRTX #41689 üzenetére
Látod, látod... Az utolsó mondatodra értettem, amit írtam eggyel fentebb...
Azt a videót én is ismerem. Viszont épp a konkrét értékekre lettem volna kíváncsi. Mint ahogy szaki tapasztalatokból tudtam meg azt is, hogy a kék piktogram hány fokos víznél alszik ki a kocsim műszerfalán. Nem pedig a gépjármű kézikönyvéből.
[ Szerkesztve ]
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
NvidiaRTX
őstag
válasz Vigneau #41688 üzenetére
Csillag Patrik... ezt kb 2 perc volt megkeresni a YT-on.
Ebben a videóban nagyon szépen elmondja, hogy minél kisebb a Level szint annál gyorsabban reagál a venti a hő változásra.
Az hogy a szám a Level mögött mit takar arra nem tértek ki.S23 Ultra / Watch 6 / LG OLED 65" / 14600KF / RTX 4080 S / Lian Li / S3000 Pro
-
-
NvidiaRTX
őstag
válasz kecsawi #41685 üzenetére
Hát pedig máshogy nem tom megoldani egyelőre.
Az AIO radija a gépház elejébe nem sok levegőt enged be és játék közben sem pörögnek fel.
Miért nem a tetejébe van a radi? Mert a radiba van a pumpa és az nem lehet magasabban a CPU egységnél ezt direkt megnéztem pro YT csatornán.Amúgy valóban porosodik a gépház de elenyésző szinten.
S23 Ultra / Watch 6 / LG OLED 65" / 14600KF / RTX 4080 S / Lian Li / S3000 Pro
-
zolee0307
őstag
válasz NvidiaRTX #41674 üzenetére
Nekem így van a biosban ez az opció, step up és step down néven fut. Ház ventiknél a legkisebb érték is 12 mp, cpu-nál vannak kisebb értékek is.
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
abdulka1
őstag
válasz PiriRC #41681 üzenetére
Szia!
A CFM értékek a legnagyobb fordulatszám függvényében vannak megadva, de gondolom nem max fordulaton pörögnek állandóan a ventilátorok, ezért ennek a számolásnak nem sok értelmét látom.
Az az alap, hogy pozitív nyomás legyen a házban.
Ezt úgy tudod elérni ha több a beszívott friss levegő, mint a kifújt.
A megfelelő ventilátor elrendezést, és a vezérlési görbét neked kell kitalálnod, próbálgatással.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
PiriRC
csendes tag
Sziasztok,
Mi lenne szerintetek az ideális befúvás-elszívás arány? Jelenleg többet szívok el, mint ami bemegy. Érdemes lenne az első 3db 140mm ventilátort nagyobb CFM szállításra képes modellre cserélni? Vagy, ha tűrhető a hőfok ne foglalkozzak vele. Lehet túlgondolom!
Az normális, hogy a vízhűtő szivattyú automatikusan nem szabályozza magát? Kézzel állítható ASUS szoftverbe, (CPU ventilátor megy PWM-automatikusan)
[ Szerkesztve ]
-
spleenszuru
őstag
Nálam 3x120 van elől befelé, 1x120 hátul kifelé. A videokari ugye 3 ventis, illetve a procin az AIO 240-es radija van fent.
Úgy látom, nekem a procit ez eléggé kielégíti, szóval nekem a videokártya támogatását kell megoldanom. Nálam is az a hangos, többit alig hallani. Mindenesetre azért kipróbálom majd az alaplapi targetet beállítani a ház ventiknek, meglátjuk, hogy szuperál.
Nekem a sok mesh és rés miatt nyilván szökik mindenhol a levegő, ahol tud, lehet nem lesz sikeres, akkor viszont lehet szimplán csak addig csesztetem a ház ventik fordulatát, míg eléggé szépen kevernek, de nem túl hangosak.Én is MSI AB-zek, a Radeon szoftvere minden restart után elfelejti a fan curvem, ráadásul, vga stressz tesztet futtatva, auton hagyva a fan curvet, a kártya ventijei még akkor sem pörögnek fel igazán, mikor már 83 fokos volt, ami azért elég vicces.
Malaka!
-
mrzed
senior tag
válasz spleenszuru #41678 üzenetére
Asrock lapokat használok.... és igazad van, az valóban nem a ház hőmérséklete, hanem az alaplapé. Viszont ha beáll az üzemi hőmérséklet és a ventilátorok fordulatszáma, akkor kb 2 fok eltérés van a levegő és az érzékelő által mért között. Egy komolyabb digitális multiméter hőszenzorával ellenőriztem zárt házzal. A processzoron egy nocuta toronyhűtő van alap profil van hagyva a biosban, így ennek a hangját soha nem hallani. A ház egy tágas, hangszigetelt Fractal Design, így egy kicsivel többet megengedhetek magamnak zajszinten, mert kevésbé hallatszik ki a házból. Van egy 140mm -es venti alúl, és egy ugyanilyen elől középen, ezek befele fújnak. Az alsó hűti a felette lévő nvme ssd-t, és friss levegőt biztosít a vga-nak, az első a procinak segít. Hátúl kifele egy ipari noctua fúj, ebben bőven van tartalék, csak terhelés alatt indul el, de 800-as fordulat fölég nem igen megy, alig-alig hallani. Általában a leghangosabb mindig a videókártya ventilátorai, ehhez a hangerőhöz szoktam igazítani a többi ventit, hogy ne legyen egyik sem ennél hangosabb. Így a számokat elengedve egy olyan hűtés áll össze, ami nem zavar sem engem, sem pedig a családomat, és a már említett hőmérsékletek jönnek össze. Ha elkezdenek hangoskodni a ventilátorok, akkor tudom, hogy ki kell takarítanom a filtereket, vagy bekapcsolni a klímát. Viszont a vga-ra kalibrált házűtésnek lehet hátulütője is: gyakran használok cad programot, esetleg házi videót kódolok, a vga csak unatkozik viszont a proci fűt rendesen, nem lesz friss levegő utánpótlás ilyenkor.
Régen, 10-15 évvel ezelőtt még én is lelkes hűtésbuherátor voltam, Alpenföhn Peter bordák kerültek a vga-kra, amiknek a biosát előszeretettel moddoltam az általam megálmodott ventilátorprofilokkal, vagy legalább az afterburner okoskodott bele annak hűtésébe. A gyári vízhűtések kora előtt Barkas fűtőradiátorból és egyedileg készített bolokkokból készült rendszerrel vizeztem a gépet. Viszont ezek mára elmaradtak, megelégszem a fentebb leírtakkal.
-
spleenszuru
őstag
Szia!
Neked ASUS lapod van? Gondolkodtam én is, hogy motherboard target értéket választok a ház ventikhez, de arra jutottam, hogy az valszeg az alaplapi chip hőmérséklete, és nem nagyon segít majd nekem gyorsítani a ház ventiket, ha én is a videokártyát szeretném jobban támogatni.
Honnan tudod, hogy mennyi a házadban lévő kőmérséklet? Van erre valami külön érzékelőd?
Részemről hiányolom, hogy nem tudunk GPU targetet megadni, nem is értem.Malaka!
-
Piftuka
veterán
válasz zolee0307 #41673 üzenetére
Nagyon jó meglátás. Van ilyen lehetőség, és éppen ezért én be is állítottam; előbb 0,2, majd 0,3 ms-ra. Végül - mivel nem láttam különbséget a "default" 0,1 ms-os értékhez képest - egészen a maximális 0,7 ms-ra módosítottam.
Ám még így sem látok semmi szignifikáns változást. Majd alkalmasint lefotózom a BIOS-ban az egyes ventik "szabályozó görbéjét", és bemásolom ide. Hátha van ötletetek, még milyen irányba érdemes módosítani.
Első körben ugyanis nem akartam az összes mérési pontot fixen minimálisra állítani, hogy bármilyen hőmérséklet esetén ugyanannnyi, ugyanolyan alacsony legyen a fordulatszám. Bár - ahogyan fentebb is említettem - a mi házunkban, ebben a téli időszakban lehet, hogy problémamentes megoldás volna. A szoba hőmérséklete ugyanis nem magasabb soha, mint 22 °C fok.
Most például a HDD-im így is 26-28°C fokosak, az SSD (a felső HDD felett, egy hely kihagyásával) 32°C-os. Az alaplap 36°C, a CPU 39°C, a GPU pedig 45°C fokos az AIDA programmal mérve.
Szerk.: Miközben a gyári AMD processzor hűtő ~1.450 RPM, a 3 házventi pedig ~600-700 RPM közötti fordulaton üzemel.
[ Szerkesztve ]
-
paler
aktív tag
Sziasztok!
HTPC-be kellene halk ház ventilátorok.
80 és 92mm-es méretek férnek a házba.
-Be Quiet Shadow Wings Pwm 80 vagy tökéletesen elég egy ARCTIC P8 PWM 8 is ?
Alaplapom tudja a PWM és DC modot is kezelni:Esetleg egyéb típus/márka?
[ Szerkesztve ]
JBL Synthesis -> Egy hangrendszer mind fölött, egy hang kegyetlen, egy a nyomorba dönt ( árával biztos), bilincs az Egyetlen
-
zolee0307
őstag
válasz Piftuka #41672 üzenetére
Biosban a venti beállításoknál nem tudsz késleltetést beállítani? Így csak akkor kapcsol fel a venti, ha tartósan terhelődik a cpu, a pillanatnyi kiugrásokara nem fog fel-fel pörögni.
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
Piftuka
veterán
válasz NvidiaRTX #41668 üzenetére
Alapvetően én is a gyári adtalapról tájékozódtam, illetve itt a topic-ból két rendes fórumtárs segített a javaslataival.
Mivel nem akartam sokat költeni, én az "Arctic P14"-et vásároltam meg. Mivel egy merevlemez kereten (és abba helyezett HDD-n) kell keresztül mozgatnia a levegőt, a légnyomás fontosabb volt. (Nem "aranyszabály", hogy csak vízhűtéshez használhatsz ilyen típusú ventit.)
Ezt a feladatot egyelőre jól el is látja, és a hangerőre sincsen komolyabb panaszom.
Egyelőre még a megfelelő "sebesség-görbét" nem sikerült a BIOS-ban beállítanom. Még azt sem tudtam eldönteni, hogy a CPU-hoz, rendszerhez, vagy MOS-hoz hangoljam...
A két gyári Phanteks venti mindig is a MOS-t figyelte.
Amikor indítom a gépet, és amíg nem futtatok CPU-t és VGA-t alaposabban terhelő programot, addig a ~600 RPM körüli fordulaton üzemel a három venti, és így szinte hangtalan a rendszer.
Most, amikor ezt írom, a háttérben fut egy erőforrásigényes játékprogram, és természetesen már magasabb fordulatszámon üzemelnek a ventik, amelynek köszönhetően "zajos" lett a gép. De nem a rezgés, nem a ventik motorjának vibrációját hallom, hanem "csak" a szélzajt.
Tehát az eddigi (~szűk 1 hetes) használat alapján korrekt darab ez a "P14".
(Csak jöjjek rá, hogyan állítsam be úgy a ventiket, hogy mindig ~600 RPM körül üzemeljenek...!? Ugyanis sem a CPU-m, sem a VGA-m, sem a HDD-k nem melegednek túlzottan a gépemben. Nem kell 600 RPM felett üzemelnie egyik ventinek sem. Talán majd a nyári 40 fokban... de ilyenkor felesleges.)
[ Szerkesztve ]
-
Vigneau
félisten
válasz Vigneau #41665 üzenetére
No, a költői kérdést megléptem végül:
27%-ra állítva a két első venti közel azonos fordulatszámon (51RPM) megy, míg a BE hátul +30RPM-el többen. Íhy nincs közöttük interferencia. Az Apache kvartett CPU tagja pedig bent maradt és nem hallatja a hangját.A másik 3db Apache végül az Asszony ITX kuckójában kötött ki és szépen muzsikálnak:
A jelek szerint minden a helyére kerül lassan. Már csak Apósom gépébe kell bepattintani a 4dba Noctua-t és mindenki ellesz egy darabig hűtés téren.Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
Daw93
senior tag
Sziasztok
Vásároltam egy Fractal Design Pop Air RGB házat, van hozzá egy Cooler Master Hyper 212 RGB procihűtőm, tegnap össze is raktam a gépet. Egy olyan kérdésem lenne, hogy a procihűtő ventije ugye RGB-s, és ezt rádughatom a ház rgb csatijára, úgy mint a többi ház ventit? És a színek akkor elvileg összhangban lennének?
GTA Online: Daweee93
-
Julot
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
A QNAP topikban javasolták, hogy itt tegyem fel a kérdésem.
QNAP TS-869 Pro NAS-ban szeretném kicserélni a gyári ADDA AD1212UB-A7BGL típusú ventilátorokat. Nagyobb légszállítású és csendesebb, megbízhatóbb típusra.
Az ADDA 120 mm x 120 mm x 25 mm, 2500rpm max. fordulatú, 98.965 CFM (2.802 m³/min) légszállítással, 43.3 dBA zaj mellett.
Mit ajánlanátok helyette?Köszönöm!
...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
NvidiaRTX
őstag
válasz Piftuka #41667 üzenetére
Nos szépen lassan rájöttem, hogy az egyik-másik mire való.
F14: Ház hűtés.
P14: Vízhűtés radi. (High Pressure)
Legalább is én így értelmeztem mivel egyszerűen NEM LEHET róla semmit sem találni magyar nyelven.
De javítson ki valaki végre mert pont ez miatt bolondul bele az ember hogy F14 P14 XY14... és akkor most ebből szűrjem le, hogy melyik mire való.Miért nem lehet oda írni rendesen hogy hülye gyerek ez erre való az meg arra. Nem. High Pressure meg P14 F14... így kell megjelölni valamit.
Legutoljára egy F14-et vettem és a gépház hátuljába került. Nos valamiért a venti búg és azt átadja a gépháznak ami szépen felerősíti és egy búgó hangot lehet hallani a szobában. Ha megnyomom kézzel a venti rácsot akkor elhallgat.
Úgy tudom már vannak jobb venti technológiák ennél mint pl a Corsair Premium Magnetic Levitation dolog.Most kénytelen voltam ilyen gumi genyókat rendelni a ventihez, hogy ne vigye át a búgást a gépházra...
[ Szerkesztve ]
S23 Ultra / Watch 6 / LG OLED 65" / 14600KF / RTX 4080 S / Lian Li / S3000 Pro
-
NvidiaRTX
őstag
Sziasztok.
Érdeklődnék az után, hogy melyik a legjobb gépház hűtő ventilátor jelenleg a piacon?
Ezt arra értem, hogy legyen halk de jó levegő szállítással rendelkezzen és ha lehet NE legyen RGB-s.
Azért kérdezem mert rengeteg megoldás közül lehet válogatni manapság és egyszerűen nehéz a döntés tapasztalat híján.
Jelenleg Arctic F14-P14-P12 van a gépházban. Hát ezek mindenek csak nem halkak és hatékonyak, igaz olcsóak.
Köszi.S23 Ultra / Watch 6 / LG OLED 65" / 14600KF / RTX 4080 S / Lian Li / S3000 Pro
-
Vigneau
félisten
válasz zoty314 #41664 üzenetére
Akkor csak nem vagyok paranoiás.
Mellesleg hasonló, de szolidabb kattogást tapasztaltam az NF-P12 redux-1300 RPM-nél (CPU) is, de az NF-S12B redux-1200 RPM-nél (Case) nem.
Viszont itt jön majd a móka: maradjanak az Apache-ok, vagy visszarakjam a 2db normál és az 1db BE B12-PS-t a Kublai-ba...? (A 4.-et időközben eladtam.) Mondhatni költői is meg nem is a kérdés...
-
zoty314
aktív tag
válasz Vigneau #41663 üzenetére
Miután olyan sokat írtál az Apache-okról, én is vettem egy 12-eset próbaképpen.
A motornak megvan az ütemes kattogása, de nagyon halk. A legtöbb ember észre sem venné ezt a kattogást, viszont egy "néma" rendszernél már előjöhet.
Ja meg magasabb fordulatszámon vibrálás is van.
Egyébként én meg azt vettem észre, hogy 80-85% felett kb. semmi változás a fordulatszámban PWM esetén. Szóval egyáltalán nem lineáris. (DC-vel nem próbáltam, mert azt sosem használom.) -
Vigneau
félisten
Akasa Apache esetében mennyire jellemző a motorzaj/pici morgás PWM üzemmódban? A DC érzékenységéről olvastam és tudok is róla a gyakorlatban. A korábbi ASRock Z87M Pro4 lapomban 1db felelt a CPU és 1db a hátsó traktus hűtéséért, ott nem tapasztaltam semmi különöset, csak bedugtam és hajtottam őket.
Most viszont az ASRock B560M Pro4-ben csak a CPU-n lévő marad csöndben, míg a három rendszerhűtőből legalább 2-nél tapasztalok hasonló morgolódást. Ha DC-be kapcsolom át őket, akkor is megvan a morgás, csak talán enyhébben.
Beállítások terén is akadnak érdekességek. UEFI Fan Tuning után 20%-os min. fordulatra ismeri fel az Apache-okat, PWM-ben erre kapok kapok 7-800RPM-et, míg DC-ben ugyanehhez ~70%-os fordulat kell, alatta jóformán el sem indulnak (gondolom, valahol a környéken lehet a 7V). Onnantól kezdve viszont rohamosan ugrik a tempó a kis %-os léptékkel.
Bőven van még mit kiismernem a ventik terén a jelek szerint. Be kell vallanom, de ilyennel én még nem találkoztam.
A végén még vissza kell raknom rendszerhűtőnek az eLoop B12-PS-eket, ha így haladok. Igaz, azok meg olykor pulzáltak egymással. Szép kilátások, mondhatom...
-
mrzed
senior tag
válasz abdulka1 #41661 üzenetére
Én az alaplap hőmérsékletéhez igazítottam, ha a vga melegszik, akkor a levegő is a házban. Nekem tökéletesen bevált, csendes, fél teljesítménnyel mennek a ventilátorok ha játék van. Így 42 fokon tartja a ház hőmérsékletét, 66 fokon a vga-t, kb ugyanennyi a proci is. (i9-9900+GTX3070)
[ Szerkesztve ]
-
abdulka1
őstag
válasz chopin42 #41658 üzenetére
Mi a gond vele? 6 éve használom probléma nélkül.
Ami nehézség volt kezdetben az is user errorból adódott.#41657 Trk.Adam87
Külön nem is fogod ott megtalálni, mert az AI Suite csomag része, az pedig ott van a segédprogramok között csak le kell nyitni a felsorolást.Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
mrzed
senior tag
válasz Trk.Adam87 #41657 üzenetére
chopin42: +1
Trk.Adam87:
Kell lennie az alaplap biosbeállításaiban egy "Health" vagy valami hasonló menünek. Az összes ventilátornál külön-külön be lehet állítani, hogy dc, vagy pwm vezérlésű, előre beállított profilok is vannak, magad is készíthetsz, némelyik lapnál még grafikusan is állíthatsz hőmérsékletgörbét. -
chopin42
őstag
válasz Trk.Adam87 #41657 üzenetére
NE. Az Isten óvott eddig tőle, most se tedd. Az aisuite tűzre való a fejlesztőivel együtt, mint az összes bloatware, amit a hardverekhez fejlesztenek. A telepítés nélküli fan control kell neked.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdések csak a fórumban...
-
abdulka1
őstag
válasz abdulka1 #41655 üzenetére
Bocsi, de már fáradt vagyok.
Persze hogy nem a CPU hűtőre kell kattintani a házhűtők beállításához, hanem az összes többire.
A képekre kattintva pedig beállíthatod a ventilátor helyét a házban.[ Szerkesztve ]
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
abdulka1
őstag
válasz Trk.Adam87 #41653 üzenetére
AI Suite-->Fan Xpert 2+-->Fan tuning majd Benchmark futtatása után a CPU hűtő grafikonjára kattintva érhető el a beállítás.
Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.
-
abdulka1
őstag
válasz Trk.Adam87 #41653 üzenetére
Nem a BIOS-ban, hanem az AI Suite-ban kellene nézni.
-
abdulka1
őstag
válasz Trk.Adam87 #41649 üzenetére
"A ház ventilátorainak auto vezérlését meg lehet oldani valahogy úgy, hogy a videokártya hőmérsékletének növekedése esetén pörögjenek fel jobban és ne a CPU hatására, mint alapból?"
Az alaplap szoftverében is előfordulhat ilyen beállítás.
-
Viktor77
titán
válasz Trk.Adam87 #41649 üzenetére
A Fan Control.
És igen, tudja amit szeretnél.[ Szerkesztve ]
Csinálni kell. Kész. Pont.
-
veterán
-
Trk.Adam87
aktív tag
Melyik a legjobb ingyenes ventilátor vezérlő szoftver, ami profilok elmentésére is képes?
Arra kéne, hogy 1 gombnyomással átválthassak magasabb fordulatszámra, ha épp gamelek, majd onnan vissza az alap biosban belőtt állapotra.A ház ventilátorainak auto vezérlését meg lehet oldani valahogy úgy, hogy a videokártya hőmérsékletének növekedése esetén pörögjenek fel jobban és ne a CPU hatására, mint alapból? Azért lenne fontos, mert a CPU-m alig melegszik játék alatt. Persze ha nincs ilyen opció, akkor tökéletes számomra a szoftver profilos megoldás is, amit fentebb írtam.
-
Vigneau
félisten
válasz zoty314 #41646 üzenetére
Akkor csak picit rálöttyintettem egy kis olajat a lobogó tűzre.
Most már ott tartok, hogy Time Spy alatt közel ugyanazt hozza 850mV / boost 1770MHz mellett a gyári fan curve-on a 2db Kaze Flex 92mm, mint az eredeti ventilátorok. Persze mindezt moderáltabb hangnemben.
-
zoty314
aktív tag
válasz Vigneau #41645 üzenetére
Nem mondanám, hogy te indítottad el, mert már kb. 2-3 éve indult el nálam a ventimánia, de akkor még csak ennyi ventim volt a gépen kívül:
Azóta "romlott" a helyzet, most kb. 100 venti lehet itthon, nagy része Noctua, de most már elég sok más márka is bekacsint, mert a Noctuából már kb. mindegyiket láttam, kell az új élmény.
-
Vigneau
félisten
válasz zoty314 #41643 üzenetére
Persze, a lehetőségekhez mérten igyekeztem választani.
Csak nem beindítottam Benned valamit? Azt eddig is láttam, hogy igen csak szeretsz a ventilátorokkal foglalatoskodni.
Kíváncsi leszek, mire jutsz majd a Slim-ekkel. Sajnos. én a saját Kaze Flex 92 duómat nem tudom majd kilapítani.
Picit igazgattam még a rögzítésen és a pozíción. Mintha normalizálódna a helyzet.
-
zoty314
aktív tag
válasz Vigneau #41642 üzenetére
Akkor még nem tudtam, hogy milyen házba rakod. Gondoltam, hogy ezt figyelembe vetted. De ez csak egy tipp, mert azért minden ház másképp viselkedik, a ventikről nem is beszélve. Nekem egy NR400-ban volt jobb a slim, de az nem jelenti azt, hogy a te SilverStone házadban is ez lenne a helyzet.
Egyébként vettem egy Scythe Kaze 92 Slimet, hogy kipróbáljam, milyen.
Melléraktam egy Noctua NF-A9x14-et, nagyjából hasonló hangerőre lőttem be őket, és meg kell mondjam, hogy a Scythe ebben az esetben érzésre van olyan jó, mint a Noctua.
Mérni majd akkor fogom, ha megjön a párja, mert nem bírtam ki, ezek után muszáj volt berendelnem még egyet.
Mondjuk van egy kis csalás, mert a Scythe 15mm-es, a Noctua meg 14mm-es, de ezt majd valahogy lenyelem.De hogy legyen miért irigykedni, lehet, hogy még karácsony előtt megjönnek a nagyágyúk. Berendeltem néhány Phanteks T30-ast...
Túl sok jót hallottam róluk, hogy kihagyjam, és a Noctua után már kb. csak ez van.Ja, meg kipróbáltam egy 2000Ft alatti 12centis Silentium Zephyrt is. Meglepően jó az árához képest. Az NF-A12x25-höz képest kb. 5-6 fokkal melegebb volt vele a videókártya, de csendesebb is max.-on, mert csak 1500-ig pörög fel. Egy Arctic P12-vel lenne érdekes összehasonlítani, de azom most nincs itthon, mert múlt héten eladtam őket.
-
Vigneau
félisten
válasz zoty314 #41641 üzenetére
Persze, hogy érzelmesre vettem a figurát, hiszen a szívem, lelkem beleadtam tegnap a fájós ujjaim ellenére és csak erre futotta....
Csak azt ne mondd, a végén mégiscsak a Slim verziót kellett volna venni...
Gyorskötözős módszerrel sajnos ez volt a legpontosabb felrakási lehetőség. Égek is rendesen, hogy csak ennyire futotta 2 óra alatt. A legnagyobb fejtörést a VGA PWM adapterek élvezetese okozta.
-
zoty314
aktív tag
válasz Vigneau #41640 üzenetére
Valószínűleg a ház mérete is számít, illetve a ventik nem fekszenek túl jól a bordán, valamint nincsenek a borda közepén.
MicroATX házban nekem is jobban teljesítettek a slim ventik, mert a 25milliseknek nem volt elég levegő.
Sajnos a bordák iránya miatt erre tényleg nem lenne jó a 12centis venti sem, pedig az nagy eséllyel jobban ráfeküdne, hisz abból csak egy lenne, és nem lenne útban a gyorskötöző középen.(Egyébként az már elég durva, ha érzelmeid vannak a gép láttán és nem csak érzéseid. )
[ Szerkesztve ]
-
spleenszuru
őstag
Sziasztok!
Nem látok erre külön topikot, remélem jó helyen lesz.
ARGB ventik esetében, tudom-e vezérelni majd a fényeket külön-kölün Aura Syncben, ha:
a.) 3 db venti ARGB vezetékeit daisy chainelem, majd be az ARGB HUB-ba (Deepcool SC700)
b.) 3 db ARGB venti vezetékeit egy 3 to 1 splitter kábelbe dugom, majd ez be a HUB-ba
c.) Semmit nem daisyzek/1 to 3-azok, hanem mindenki külön a HUB-ba (ha elég hosszúak a vezetékek)A lapom sajnos 1 db ARGB csatival rendelkezik, így a HUB elkerülhetetlen.
(4 db ARGB ház venti, Arctic LF II 240 ARGB ventik, videókártya ARGB)Köszönöm.
Malaka!
-
zoty314
aktív tag
válasz Viktor77 #41635 üzenetére
Az Arctic oldalán levő specifikációk alapján a P12 minden szempontból jobb vagy legalább ugyanolyan jó, mint az F12, szóval lehet, hogy jobb is, hogy nincs belőle Slim, mert annak sem lenne semmi értelme. Max. annyi, hogy tán az F12 valamivel olcsóbb.
Viszont én felülre is a P12-t ajánlanám, ha már Arctic, mivel azon a fémhálón is át kell nyomni a levegőt, és az F12 statikus nyomása nagyon gyenge. -
Kupszi
aktív tag
Sziasztok,
Keresnék 2 db slim 12cm átmérőjő ventit a CM NR200P házba, ezek lennének alsó hűtésre, valamint a ház felső részébe és 2db Slimet még, de normál 2.5cm-es ventik is megfelelőek lennének.
Első sorban legyen 4 db Slim 12cm ajánlás, utána pedig érdekelne 2 slim 2 normál venti.
Valamint szakmai segítség hogy hogy lesz szellősebb a házikó.
Előre is köszönöm a segítséget ebbe az ügyben.
Pipapapa strikes back again! Avagy újabb tégla a falba!
-
zoty314
aktív tag
válasz tejmaffia123 #41631 üzenetére
Nem tudom, hogy a többiek mit mondanak, de a Silent Wings 4-esek sokkal jobban ajánlottak részemről, mint a 3-asok.
Nagyon jók, Noctua-közeli teljesítmény.Sok teszt van róluk, de itt van egy: [link]
[ Szerkesztve ]
-
tejmaffia123
tag
Üdv! A Be Quiet Silent Wings 4 is ajánlott akár csak a Silent Wings 3 ?
-
nagyúr
válasz spleenszuru #41628 üzenetére
Üdv !
Nem biztos, hogy rontja.
Ha már megvannak, csak beépíteném azt csekkolnám hogy jobb e és "hangra" is hogy megfelel-e.Mi a gond a gyári ventikkel ?
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
spleenszuru
őstag
Sziasztok!
A házam [link] támogatja előre a 3x120 (gyári setup), illetve 2x140 mm ventik beépítését.
Na már most, előre nem gondolkodva, megvettem a 2x140-et nagy boldogan (a gyárilag beépített 3 csak 3 pines, 4 pineseket akartam), de mint láthatjátok a belsejét, a 140-es ventiknek nem alakítottak ki saját "helyet", tehát azokat beépítve, úgymond a lemez kitakar belőlük..
Szerintetek mennyire rontja ez a hűtés hatékonyságát? Nagy bánatomban már gondolkodom, inkább rendelek 3x120-at helyettük
Malaka!
-
Vigneau
félisten
válasz zoty314 #41620 üzenetére
Azt azért sajnálattal olvastam, hogy 92-es verzióban nem létezik SW4.
Szerdán berendeltem a 2. Kaze Flex-et is. Egyelőre se híre, se hamva, de már finisbe ér lassan a deshroud. Csak aztán a végén ne legyen nagy pofára esés...
-
zoty314
aktív tag
válasz Qtya123 #41623 üzenetére
Igen, ezt láttam, de ezt már elég erősnek tartottam, ezért gondolkodtam inkább kis ventikben, ami ennyire tán nem változtatja a ház belsejének az összképét és a légáramlás irányát sem.
Mindenesetre az tényleg jobb lenne, ha a front ventik tudnák legalább ilyen hatékonyan hűteni a ramokat, de ezt nehéz megjósolni.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz zoty314 #41622 üzenetére
Célzottan mentem a ramokra. Már egy ideje így van mókolva: [link]
Mínusz 7-8 fokot jelent, ahhoz képest, mintha csak a 3 front PH-F140MP ventiktől kapná a levegőt.Abban bízom, hogyha elöl 3 P14 lesz, akkor kicsit hatékonyabb lesz a légmozgás, mint a PH-F140MP ventikkel. Nyilván nem lesz -8, de hátha nyerek pár fokot. Nincs teljesen kinyomva a szeme a ramoknak, de 50 fölött tartósan nem járatnám, mert a B-Die OC nem szereti.
Igazából jó így, ahogy jelenleg van, csak mivel elkezdett az egyik zörögni, tovább gondoltam a dolgot ebbe az irányba, hogy hatékonyabb front ventik és megszüntetni a mókolást.
[ Szerkesztve ]
-
zoty314
aktív tag
-
Qtya123
őstag
válasz zoty314 #41620 üzenetére
Nagyon agyaltam a SW4 ventiken, valóban jónak tűnnek. De 1 darab annyi, mint 4 db P14.
És arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy a ramjaim hűvösebbek lennének, ha P14 helyett a SW4 ventik szellőztetnék a házat. Jó, esetleg 1-2 fokkal tippem szerint. Maximum.[ Szerkesztve ]
-
zoty314
aktív tag
válasz Qtya123 #41619 üzenetére
A Noctua NF-A14-e sajnos nem olyan csendes, mint mondjuk az NF-A12x25 ventije.
A Be Quiet ventik pedig eddig nem voltak annyira egetverően jók, hogy a topban lennének, hiába szereti őket sok ember. Most viszont változott a helyzet, mert elővették a jól bevált NF-A12x25 kialakítást, amit már nagyon sok cég használ a ventijeinél, megspékelték néhány extra feature-rel, és a Silent Wings 4 egy nagyon jól sikerült szériájuk lett.
Az Arctic ventik áránál viszont nem szabad elfelejteni, hogy az árban nincs benne a sok kiegészítő sem, illetve nem mindenkinek jön be az Arctic ventik hangszíne. Amíg nem hallod, mert annyira alacsony fordulaton használod, addig mindegy, de felette már emberfüggő, és jellemzően egy Noctua ventinek a hangszíne több embernek jön be. Ez persze a többségnek apróság, de akkor mondjuk nem mindegy, amikor egész nap hallgatod, mert a Noctuát nagy eséllyel kevésbé fárasztó hallgatni. Viszont ez tényleg nagyon kevés embernél szempont, ezért is jók ezek az Arctic ventik, mert a nagy tömegnek készültek és ár/értékben baromi jók.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz zoty314 #41618 üzenetére
Nagyon köszönöm a részletes válaszokat!
A teszt alapján ezek szerint a P14 az első, a Phanteks meg az utolsó.
Mondjuk az durva, hogy mennyire jól szerepel a P14 a Silent Wingsel és a Noctua ventivel szemben is. Más teszteket is kerestem, ott is az volt, hogy maximum fej-fej mellett voltak nagyjából, de látványosan nem tudott jobb lenni a Noctua és a SW sem.Nem is fér a fejembe, hogy árban egy ennyivel olcsóbb és ránézésre is százszor "alapabbnak" tűnő venti hogy tudja így beérni őket. Nincs gumírozás, nincsen mindenféle áramlást segítő/zajt csökkentő bevágás a házon és a lapátokon és mégis.
[ Szerkesztve ]
-
zoty314
aktív tag
válasz Qtya123 #41605 üzenetére
P14:
Airflow:72.8 CFM/123.76 m³/h Static Pressure:2.40 mm H₂O Noise Level:0.3 Sone
F14:
Airflow:74 CFM/126 m³/h Static Pressure:1.6 mm H₂O Noise Level:0.3 Sone
P140:
Airflow:77.6 CFM/131.92 m³/h Static Pressure:2.85 mm H₂O Noise Level:0.45 Sone
F140:
Airflow:104 CFM/176 m³/h Static Pressure:2.35 mm H₂O Noise Level:0.6 SoneAz F14 ugye kiesik, mert kb. ugyanannyi levegőt mozgat, mint a P14, a statikus nyomása viszont sokkal gyengébb és a hangerő ugyanakkora.
Az F140-nek a statikus nyomása kb. a P14-nek felel meg és több levegőt mozgat, de sokkal hangosabban teszi ezt.
Amennyire én tudom, nincs egyértelmű megfeleltetés a sone és a dBA között, de a 0.3 sone az kb. 22,5 dBA, a 0.6 sone 25,5 dBA, ami kb. kétszeres hangerőt jelent, mivel a dBA skála logaritmikus és 3dBA-nként kétszereződik a hangerő.
A P140 pedig nem igazán mozgatja sokkal jobban a levegőt. A statikus nyomása nagyobb, de nem annyival, amennyivel hangosabb. Valamint a statikus nyomás is gyorsan csökken, az sem lineáris.
Szóval összegezve egyetlen másik Arctic ventivel sem vagy előrébb semmilyen téren a P14-hez képest.
Persze ez mind csak a specifikáció alapján.[ Szerkesztve ]
-
zoty314
aktív tag
válasz ricsi779 #41611 üzenetére
Éppen ezt meg is veheted, mondjuk valószínűleg a PCIe 3.0-ás változata, de kb. semmit sem számít még a mai kártyáknál: [link]
Arról sem lehet tudni semmit, hogy vajon jó-e ahhoz a házhoz, de max. visszaküldöd.Viszont azt nem tudom, hogy ennek mi köze a ventilátorokhoz...
-
ricsi779
csendes tag
Sziasztok. Be quiet pure base 500dx-hez tud valaki olyan megoldást amivel a videókártyat vertikálisan is el lehet helyezni? [link] valami ilyesmire gondolok. Köszönöm a válaszokat.
-
veterán
"ne vegyél belőle 5x pakkot, mert ebben szórják ki a rossz minőségűeket/hangosakat is"
Ezt nem tudom ki kezdte el terjeszteni , de jó nagy bromság . Nem fogják rád sózni a hibásakat ,mivel ugyanúgy jár a garancia is az 5ös pakkra . Millió 5ös pakkot vettem már és nem volt gyári hibás 1 sem ,te vagy szerencsétlen szériát fogtál ki , vagy dobálta a csomagodat a futár. -
-
Zamma
őstag
válasz Qtya123 #41605 üzenetére
Bionixok hangosabbak a sima P14-nél (még gumírozva is!). Inkább erős procik hűtésére javallott mint házba - ott dominánsabb a nyers erő, a hang meg hát... másodlagos.
A P és F szériáról: A P akkor jó ha bordára/bordáról, vagy ha a lyukacsos ház felületről/felületre nyom/szív. Ha nincs a venti útjában gátló tényező akkor az F is jó. A tapasztalat mutatja hogy nagy százalékban a P mindenre IS jó.
A brummogás amire kérdezel 1000-nél van, de egy sima görbe állítással - ahol lépcsővel átugrod az 980-1020-as tartományt - megoldható. Ezzel együtt egy kifejezetten ajánlott vétel. Én az elöttem szólóval ellentétben javaslom hogy ne vegyél belőle 5x pakkot, mert ebben szórják ki a rossz minőségűeket/hangosakat is. Ha valamelyikkel bajod lesz akkor szívás, mert esetenként nem könnyen észrevehető hogy egyikkel bibi lehet. Nekem 5-ből 2 az ami megugrotta a szintet. 3 tarcsis dobozba landolt végszükségre.[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz zoty314 #41604 üzenetére
Nekem ugye az airflow, ami fontos lenne a ház szellőztetés miatt, nem pedig a static pressure.
Ha az arctic oldalán nézem az adatokat, akkor az airflow az alábbiak szerint alakul:
P14 - 123.76 m3/h
F14 - 126 m3/h
Bionix P140 - 131.92 m3/h
Bionix F140 - 176 m3/hEzek alapján mindkét típusból az F széria a nagyobb légszállítású. Azonban sokszor olvastam, hogy az adatok nem szentírás, plusz leggyakrabban P14 van itt ajánlva, ezért is szeretném megtudni, hogy az F jobb-e házat szellőztetni.
Továbbá ugye az is érdekes kérdés, hogy oké, hogy a Bionix jobb értékekkel bír, de annak magasabb a max fordulata is. Tippem szerint 1000 rpm körül kb egyforma lesz a m3/h.
-
zoty314
aktív tag
válasz Qtya123 #41603 üzenetére
A P14 tűnik a legjobb választásnak az adatlapok és néhány teszt alapján.
Sajnos egyértelműen nem lehet megmondani, hogy éppen a te konfigodban pontosan melyik lesz a legjobb, de a P14 a legjobb tipp.Persze ha valaki élőben ki tudta próbálni mind a 4-et, akkor neki lehet, hogy van egyéb tapasztalata.
Ha alacsony fordulaton akarod pörgetni, akkor meg nem nagyon kéne, hogy sokat számítson a rezgéscsillapító hiánya.
Viszont a P12-nél voltak olyan tapasztalatok, hogy 1000-1100 fordulat környékén van egy kis zavaró motorhangja. Nem tudom, hogy a P14-nél is van-e ilyen.
-
Qtya123
őstag
Üdv!
Mint korábban írtam, zörög az egyik Phanteks venti a P600s házamban, le fogom cserélni őket. Elöl 3 darab 140-es befelé, hátul 1 darab 140-es kifelé irányba van, maradna is ez a felállás továbbra is, szerintem ez az optimális elrendezés, de javítsatok ki, ha tévedek.
(Továbbá a házban van felül egy Arctic LiquidFreezer 360, amelyen a 3 darab venti kifelé irányban van. Ez nyilván maradna, csak a 4 db házventi a csere)
Először 4 darab Silent Wings 4-et akartam, de nem vagyok meggyőződve, hogy annyival jobb, mint amennyivel drágább az Arctic ventilátoroknál, így maradok az Arctic vonalon.
Már csak az a kérdés, hogy a P szériát, vagy az F szériát válasszam ház szellőztetésre. Ahogy látom a több lapáttal rendelkező F széria ad nagyobb légáramot.
1000 rpm körül akarom járatni őket. További kérdésem, hogy a Bionix verziók esetében ha 1000 rpm fordulaton mennének, akkor halkabbak lennének mint ugyanúgy 1000 rpm mellett az "alap verzió"?
Abból a szempontból szimpatikusabb a Bionix, hogy van rajtuk gumi rezgéscsillapító, míg a másikon nincs.Összefoglalva:
P14 pwm
F14 pwm
Bionix F140
Bionix P140Ezek közül 1000 rpm körül melyik lenne a legjobb választás ház szellőztetésre úgy, hogy a legfontosabb a ramok környékéről a vga hőjének elszállítása a cél, mert ram oc van és szeretnek melegedni.
[ Szerkesztve ]
-
Vigneau
félisten
Magamtól tettem Neki ígéretet erre - nem Ő kérte -, mert annyira elégedett voltam a munkájával.
Ráadásul jellemzően inkább a tápszekció a szakterülete. De a megkeresésemre pozitívan reagált, figyelmesen végigolvasta, mit szeretnék. Aztán megrendelte, ami kell, majd küldte a kész cuccokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asszociációs játék. :)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- MIUI / HyperOS topik
- Filmvilág
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OLED TV topic
- További aktív témák...