Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Huawei Watch 3 Pro - óraátállítás
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
mrzed
senior tag
válasz
spleenszuru
üzenetére
Asrock lapokat használok.... és igazad van, az valóban nem a ház hőmérséklete, hanem az alaplapé. Viszont ha beáll az üzemi hőmérséklet és a ventilátorok fordulatszáma, akkor kb 2 fok eltérés van a levegő és az érzékelő által mért között. Egy komolyabb digitális multiméter hőszenzorával ellenőriztem zárt házzal. A processzoron egy nocuta toronyhűtő van alap profil van hagyva a biosban, így ennek a hangját soha nem hallani. A ház egy tágas, hangszigetelt Fractal Design, így egy kicsivel többet megengedhetek magamnak zajszinten, mert kevésbé hallatszik ki a házból. Van egy 140mm -es venti alúl, és egy ugyanilyen elől középen, ezek befele fújnak. Az alsó hűti a felette lévő nvme ssd-t, és friss levegőt biztosít a vga-nak, az első a procinak segít. Hátúl kifele egy ipari noctua fúj, ebben bőven van tartalék, csak terhelés alatt indul el, de 800-as fordulat fölég nem igen megy, alig-alig hallani. Általában a leghangosabb mindig a videókártya ventilátorai, ehhez a hangerőhöz szoktam igazítani a többi ventit, hogy ne legyen egyik sem ennél hangosabb. Így a számokat elengedve egy olyan hűtés áll össze, ami nem zavar sem engem, sem pedig a családomat, és a már említett hőmérsékletek jönnek össze. Ha elkezdenek hangoskodni a ventilátorok, akkor tudom, hogy ki kell takarítanom a filtereket, vagy bekapcsolni a klímát.
Viszont a vga-ra kalibrált házűtésnek lehet hátulütője is: gyakran használok cad programot, esetleg házi videót kódolok, a vga csak unatkozik viszont a proci fűt rendesen, nem lesz friss levegő utánpótlás ilyenkor.Régen, 10-15 évvel ezelőtt még én is lelkes hűtésbuherátor voltam, Alpenföhn Peter bordák kerültek a vga-kra, amiknek a biosát előszeretettel moddoltam az általam megálmodott ventilátorprofilokkal, vagy legalább az afterburner okoskodott bele annak hűtésébe. A gyári vízhűtések kora előtt Barkas fűtőradiátorból és egyedileg készített bolokkokból készült rendszerrel vizeztem a gépet. Viszont ezek mára elmaradtak, megelégszem a fentebb leírtakkal.
-
mrzed
senior tag
válasz
abdulka1
üzenetére
Én az alaplap hőmérsékletéhez igazítottam, ha a vga melegszik, akkor a levegő is a házban. Nekem tökéletesen bevált, csendes, fél teljesítménnyel mennek a ventilátorok ha játék van. Így 42 fokon tartja a ház hőmérsékletét, 66 fokon a vga-t, kb ugyanennyi a proci is. (i9-9900+GTX3070)
-
mrzed
senior tag
válasz
Trk.Adam87
üzenetére
chopin42: +1
Trk.Adam87:
Kell lennie az alaplap biosbeállításaiban egy "Health" vagy valami hasonló menünek. Az összes ventilátornál külön-külön be lehet állítani, hogy dc, vagy pwm vezérlésű, előre beállított profilok is vannak, magad is készíthetsz, némelyik lapnál még grafikusan is állíthatsz hőmérsékletgörbét. -
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Házhűtő ventilátort keresek 140mm-es, pwm vezérlésűt, LED-ek nélkül.
Tudnátok mondani nekem vállalható, best buy típust? -
mrzed
senior tag
Grózi:
Tudom, hogy itt OFF, de a vgahűtés topikban semmi élet...
Alpenföhn Peter vga hűtőre milyen pwm ventilátort ajánlanál?
Létezik olyan átalakító, hogy a 4 pines vga kártyán lévő csatlakozóról működtessem?
Vagy ezt csak barkácsolással tudnám megoldani? -
mrzed
senior tag
Igen, eddig én is csak lestem, hogy lehet...
A proci ok, mert a hatalmas hűtőbordán keresztül is húz az új venti..
A vga rejtélyére most jöttem rá:
Terhelés elején melegszik, ahogy eddig is szokott, viszont amikor a hátsó venti eléri az 1300-as fordulatot, elkezd visszahűlni a vga. Valószínű, hogy az első két venti nem visz be annyi levegőt 5V-on, amennyit a hátsó kifúj ezen a fordulaton, ezért a hiányzó levegőt a táp mögötti szabad ventilátorhelyről szívja be, ami áthalad a vga ventilátorain...szerk: egyelőre nem bolygatom a rendszert, úgy is megjön a napokban a vga-ra szánt Peter...
-
mrzed
senior tag
Igen, lehet, hogy tényleg felesleges...
Viszont azért leírom az eddigi tapasztalataimat:
Csak ezt a ventilátort cseréltem le, eddig egy FD GP14-es fújta kifelé hátul a levegőt 1000-es fordulaton, ennek a helyére került a 3000-es. Jelenleg úgy állítottam be, hogy míg az alaplap hőmérséklete 30 fok alatt van, akkor 7-800 körül pörög, 30 fok felett 1000, 32 felett 1300.. ebben a tartományban még nem hallani ki a hangját. Ebben a felállásban ugyan az alaplap hőfoka nem változott az előző ventihez képest, de a proci 5-6 fokkal lett hűvösebb, a videókártya pedig 9-10 fokkal...szerk: elől egy 14-es és egy 12-es venti szédeleg befelé 5V-on hajtva.
-
mrzed
senior tag
Megérkezett a Noctua NF-A14 industrialPPC-3000 PWM ventilátorom.
A beépítést követő első bekapcsoláskor a frászt hozta rám... kegyetlen hangja van maximális fordulatszámon... a faltól kb 30cm-re van a gép hátulja... az asztal alatt kifújt, falról visszaverődő levegőtől fáztam akkora légnyomással és légszállítással dolgozik. Szelídítést követően úgy nézem, hogy kb 1500-as fordulatszámig hangerőre úgy viselkedik, mint a kistestvérei, talán egy kicsit nagyobb légszállítással és légnyomással. Normál körülmények között ez is szinte hangtalan lesz, viszont lényeges tartalék van benne a kánikula idejére.
-
mrzed
senior tag
Köszönöm a választ...
Alapbeállításon 1100GHz-en megy a gpu, 1500-on pedig a ram, így 55%-on pörögnek a ventilátorai játék közben, 63 fok körül tartva a gpu-t. Ez viszont már igen csak elnyom minden egyéb zajt a gépházban....
Lehet egy szétszerelés, újrapasztázás ráférne már... nem tudom, hogy milyen volt újonnan, használtan vettem. -
mrzed
senior tag
Sziasztok!
Úgy 15 év után végre nyugdíjaztam a vagy fél tucat alaplapot kiszolgáló legendás feel V-ös házamat. Az utóbbi jó pár évben már csak oldallap nélkül használtam, nem volt túl esztétikus.
Az utódja egy Fractal Design Define R5-ös lett. Jelenleg egy H97-es alaplap szolgál ki egy i5-4590(3.3@3.7)-es procit 3,7GHz-en hajtva egy H7970 Lightning BE videókártyával. A procit egy Noctua NH-U14S hűti, a házban jelenleg a gyári két ventilátor van, egy elől be, egy hátul ki. Jelenleg a hűtés 21-22 fokos szobahőmérsékleten tökéletes. Netezés, filmezés közben, ha kikapcsolnak az ssd mellől a winyók akkor szinte teljesen hangtalan. Viszont játék esetén a videókártya megvadul, 60+ decibellel dübörögnek a ventilátorai. Szerintem ezzel nincs mit tenni, játék közben nem is igazán zavaró. Viszont a nyári kánikulára gondolva egy kissé átszervezném a szellőztetést:
Mivel a proci nem egy melegedő típus, ezért levenném róla ventit, és a gyári kettővel együtt menne előre és alulra fix 5 volton meghajtva befelé fújva a levegőt. Hátra tennék egy Noctua NF-A14 industrialPPC-3000 PWM szörnyeteget a proci hőmérsékletéhez szabályozva. Ennek az alsó fordulatszáma 800 körül van, kb így pörögne netezés, filmezés közben. Ha meg játék indul úgy sem lenne hallható a 41 decibeles hangja a videókártya ordításától.Mi a véleményetek, életképes megoldás lenne a fentebb leírt elképzelésem? Kapna így kellő hűtést a processzor?
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3932
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3677
- Apple iPhone 14 128GB,Kartyafuggetlen,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-8500 32GB 1000GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Viszont a vga-ra kalibrált házűtésnek lehet hátulütője is: gyakran használok cad programot, esetleg házi videót kódolok, a vga csak unatkozik viszont a proci fűt rendesen, nem lesz friss levegő utánpótlás ilyenkor.