Hirdetés
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz
xPraetoriaNx
üzenetére
Arctic P14 olcsó alternatívaként,amúgy Apache 140.És értelemszerűen 2 db-t vegyél.
Ha a gyárival megvoltál,akkor ezeket imádni fogod. -
xPraetoriaNx
senior tag
Csókolomsztok!
Sajnos a Corsair H115i Pro AIO vízhűtésemen megmakkant az egyik ventilátor (csapágy beakadt vagy nem tudom, de lényeg hogy ujjal is csak "erő" kifejtéssel lehet megmozdítani, magától meg se mozdul értelemszerűen), mit ajánlanátok a cseréjére? (Corsair becsületére legyen mondva amúgy, hogy egy légkondi nélküli, elég betonos helyen lévő lakásban simán hűti 1 ventilátorral is a Ryzen 3700X procimat) Látom a téma összefoglaló már 2 éves elmúlt, úgyhogy inkább rákérdeznék.
(Nyilván semmi pontos típusjelzést nem sikerült kiderítenem azokról, amik gyárilag voltak hozzá, csak hogy "H115i replacement fan", és már a gyártónál is out of stock) -
Grave_444
nagyúr
Attól függ mire vannak most kötve. Ha simán a tápra, akkor 12V-on max fordulaton üzemelnek (ha csak nem 5V / 7V, ezeket tudja).
Jól gondolod egyébként, legalább 3pin kell DC mód szabályzásban, de inkább 4pin PWM és alaplapra kötve. Ha van egy elosztó/szabályzód az a legjobb, de nem biztos, hogy indokolt.Szvsz legegyszerűbb egy olyan splitter, ami mondjuk egy alaplapi csatlakozót eloszt 3-4db végre és arra kötsz ugyanolyan hűtőket és biosban grafikonon beállítva szabályzod.
(Nálam így megy egy aljzatról 6db házhűtő egy 5x és arra egy Y splitter, egy másik csatlakozóról pedig a cpu fan. Cserébe nem kér Sata/Molex tápellátást, nincs is bekötve a moduláris PSU-ra ezért semmi, mert M.2 adattárolóm van csak.
Alaplapnál meg kell nézni 1/2A-t tud, esetleg többet és kiszámolni a maximum áramfelvétellel őket, nehogy esetlegesen túlterheld.) -
Vibalazs
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy csendes, megbízható ventilátort. Házban felülre kerülne, kifelé fújná a levegőt. Eddig egy Fractal X2 GP-12 volt. Sajnos elkezdett sziszegni mikor egy teljes fordulatot megtett. Általában 50% ment. Napi 8 órában.
Amiket eddig kinéztem:
Fractal Design Aspect 14
ARCTIC F14 PWM PST CO
be quiet! Silent Wings 4 PWM
Noctua NF-A14 5V PWMNem helyén való hangokat nem szeretem. Legyen búgás, remegés, magas frekvenciás.
Viszont amikor rendesen működik és csak a suhogást hallani azzal minden rendben van. Nincs a fülem mellett a gép, lent van asztal alatt.Noctuát elég sokan szidják és dicsérik is. Amit itt a fórumon találtam hangfelvételt, ott elég rendesen búg. Igaz halkan de már nekem is zavarónak tűnt.
-
endib
tag
Sziasztok!
Gépházba szeretnék ventillátort: Hexform-G-BK-V2
Van elöl 2, hátul 1, de világítanak, illetve molex csatlakozósak, igy folyton pörögnek.
Elsőre a kettő fentit cserélném le, (2 chassis fan csatlakozó van az alaplapon - ASUS Prime B550M-A -), aztán majd lehet az első-alsót is, elosztóval. (ha jól láttam van ilyen)
Mindenképp olyat szeretnék ami nem világít, és halk, vagy terhelés nélkül nem nagyon pörögnek.
Nyugodtan válogathatok a 120mm 4pin pwm szekcióból, vagy van más ajánlott?
Illetve szeretném a CPU (ryzen 5 5500) gyári ventillátorát is cserélni.
Arra mit javasolnátok?A VGA meg egy RX 6650 XT
Köszi!
-
őstag
őstag
Tudom, hogy már jó egy hónapos a hozzászólás, de valamit motoszkál bennem a gyakran linkelt teszt kapcsán.
Noctua NF-A12x25 -t 39 dbA /1750 rpm?
Ennek a maximuma 22,6 dbA / 2000 rpm.
Miért nem maximumon járt? Így az eredmény is kérdőjeles.Más. Én is felültem a P12max hype -nak.
Előre raktam belőlük hármat Akasa Viperek helyett. Vegyes érzésekkel visszaküldtem őket. 1 fokot hoztak proci hőmérsékleten CB23 alatt. (négyet vettem, de egy hibás volt)
Alacsony fordulaton van egy számomra zavaró hangjuk. Egyébként tényleg best buy. -
vjacintka
tag
Ahogy korábbi posztomban volt, én hangosnak találom terhelés alatt a ház ventiket avagy a cpu coolert. A javaslatoknak megfelelően megnéztem HWIN-nel játék közben és sima böngészés közben is.
A ventik akkor is beindulnak, amikor teszem azt elindítom épp a Chrome-ot vagy Steamet(vagy egy steames letöltést) egy pár másodpercre, aztán visszaállnak. Játék alatt relatíve tartja a magasabb fordulatot, ami zajjal jár.
Amennyiben be állításra kerülne a fordulat, ergó lejjebb lenne véve, az nem járna veszélyes hőfok növekedéssel a CPU-ra ?
CPU:
-normál: 50fok körül
-terhelésen olyan 75 fok max
GPU:
-normál: 47fok körül
-terhelésen: 52-53 fok
Ventik és CPU cooler relatíve szintben vannak:
-normál: 600-730 RPM közt
-terhelésen: 1000-1100 RPM köztÁllítani kellene valahol, vagy cseréljek valamit?
Gépem:
Lap: Asus Rog Strix B650-A Gaming Wifi
CPU: Ryzen 5 7600X
GPU: 4070 TUF Asus
RAM: 32GB 6400Mhz Kingstone Renegade CL32
Táp: Be Quiet Straight Power Platinum 1000W
CPU Cooler: Noctua NH-D15
Ház: Phanteks Eclpise 600S -
válasz
Cray Tyler
üzenetére
Egy fél délután, egy konyakmeggy, jóga zene és kész is lesz a cable management

-
abdulka1
őstag
válasz
Cray Tyler
üzenetére
-
válasz
Angie™
üzenetére
Akasa-t sztornóztam, Corsair hubot lerendeltem, GVH-s háromezer nekem lejárt tavaly augusztusban, de így is okés a buli mert ez a splitter a Commander Pro harmadába kerül (nekem meg csak az USB header-ek számának növelése a lényeg).
Ha az USB hub és a kábel splitterek megjönnek, akkor már csak egy kihívás marad, a cable management a backstage-ben:
Szeretném még egyszer megköszönni a segítséget mindenkinek
-
-
válasz
Cray Tyler
üzenetére
A corsair-nek is van belső usb 4 portos hub-ja, ALZA-n 9390Ft, mellé raksz egy filc tollat vagy szigetelő szalagot és lejön belőle a gvh kedvezmény és már majdnem akasa árban van.
Újraolvasva, felfogtam, hogy megvetted már a HUB-ot, valószínűleg az is jó lesz akkor, de ha nem, van egyéb opció is.
A H170i mellé commander XT jár? A H150i vel volt találkozásom, de ott csak sima commander volt a dobozban. Icue mindent fog látni ami corsair, amiatt ne aggódj
-
válasz
Cray Tyler
üzenetére
Nekem is pont olyan 4 es USB belső splitterem van , rá van kötve a Corsair rgb hub is többek között , és simán működik.
-
válasz
Angie™
üzenetére
Van, kettő is, de ezeknek az RGB huboknak is kell USB header. Most leírom mim van pontosan, de előre is elnézést kérek mert (a Tiedhez hasonlóan) nem egyszerű a setup.
Látom Te is i9-et hűtesz, fogadd együttérzésemet.
Van egy Lian Li Lancool III Mesh RGB case, ahhoz van 3db 140-es.
Ezeknek a power kábele splitteren van gyárilag (tehát egy slot elég neki a Core-ban), az RGB-jük pedig a case front paneljébe megy (azzal vezérelhető a színük), tehát ezeknek nem kell RGB hub slot.Van 3db 140-es, ami a H170i-vel jött.
Az eddig felsorolt 6 venti fogja push-pull szendóba a 420as radit.
Van hátul 1db SP140-es RGB.
Van alul 3db SP120-as RGB (pack-ban vettem, RGB hub van hozzá).
Van felül 3db SP120-as RGB (pack-ban vettem, RGB hub van hozzá).A H170i-hez járt egy Commander Core XT is.
Most kb úgy néz ki, hogy a Core-be be van kötve a
3db egybe splitterezett Lian Li 140-es (csak power, RGB-t intézi a front panel)
3db H170i-hez kapott 140-es (power+RGB)
1db hátsó 140-es (power+RGB)Így a Core 6 slotjából 5 power és 4 RGB foglalt.
A 2x6db SP120 most csak be van kötve az egyik RGB hub-ba (ami meg nincs bekötve sehova), így tápot sem kapnak mert nincs honnan.
A Core az egyik USB headeren ül.
A másik USB headeren a Lian Li RGB kábelek hub-ja ül (és annak fixen ott is kell maradni).Az ideális meg kb ez lenne:
Piros a táp, színes az RGB, sárga az USB.Most vettem egy ilyen USB splittert, ha erre kötve az iCUE szoftver látja az RGB hubot is meg a Core-t is, akkor boldogság van. Ha nem, akkor kell a Commander Pro.
Az általad linkelt power cable splittert is megrendeltem (ezért lóg az ábrán egy piros dróton 3 venti, ahol csak erre lehetőség adódik).
És most már annyit segítettél nekem, hogy adok egy meglepit.
-
válasz
Cray Tyler
üzenetére
Milyen ventilátoraid vannak pontosan?
Csak mert erre is létezik megoldás,
Corsair RGB FAN led HUB nak hívják
link
Nekem ilyet adtak a 3pack-os ventikhez, de elvileg külön is megvásárolható. -
-
parts
tag
Sziasztok!
Tervezem lecserélni a házamat Phantks Enthoo Pro házra. Az alaplapom Gigabyte GA-B85M-D3H és 2 db Xilence COO-XPF80.R.PWM házventit hajt meg Fan Controllal szabályozva. Íme a manualból a fan headerek leírása.Kérdéseim:
1 úgy tudom, a ház 3 pines ventikkel van szerelve, hogyan tudom bekötni, hogy ugyanígy szabályozható legyen? mehetnek közvetlen az alaplapra (4pin-3pin) vagy a beépített hubon keresztül?
2 Használhatok-e másik PWM ventilátorokat is az alaplapról vezérelve, ahogy jelenlegi 80 mm-eseket? közvetlenül alaplapról, vagy hubon keresztül?
Az okoz dilemmát, hogy visszaolvasva azt írják a válaszadók, hogy az ilyen 4 pines aljzatokra csak 3 pines ventilátort lehet kötni, de án jelenleg 4 pines PWM ventilátorokat használok szabályozva.
Köszönöm, ha válaszolsz. -
válasz
spleenszuru
üzenetére
Teljesen jók a gyári 200 as [Sickleflow] ventik. Semmi értelme cserélni őket.
-
válasz
spleenszuru
üzenetére
Noctuán kívül a használtpiacon lehet még értelmes típusokat találni. Amit én vettem innen egy NZXT volt, az annyi volt, hogy kiszerelték a házból, mert nem kellett. Pacek, halk venti. A Phanteks 200-as ventije is jó állítólag.
-
spleenszuru
őstag
válasz
Angie™
üzenetére
Sziasztok!
Érdeklődnék, 200 mm ventik táján hogyan néz ki a piac? Random utána olvastam, hát, azon kívül hogy halkak, nem viszik túlzásba a teljesítményt, legalábbis papíron.
Amennyiben a csillagok úgy állnak, vagy leszek olyan hülye, akkor a Cooler Master HAF 700 házikóba költöznék, amelyben elöl van 2 db Sickleflow 200 ARGB.
Azt látom, hogy drágák a 200-asok. Érdemes lenne cserélni azokat a gyárikat, vagy jók lennének azok a célra?
A terv "rendes" vizes rendszer, tehát a gpu és cpu meg lenne oldva, 1-1 360-as radival, szóval "csak" a többi komponensnek kell friss levegő, ram, alaplapi chipek, stb.
-
válasz
Cray Tyler
üzenetére
Én az arctic vezetékét használom, máris linkelem pill
Tessék: pcx
De millió helyen lehet kapni.
És köszönöm szépen a kedves szavakat ♥️ -
válasz
Angie™
üzenetére
"És akkor az angyal leszála Földre vala, és nyújtá a segítséget az elveszett vándornak, aki végtelen hálát érez vala..."
Gyanús volt, mert valójában 13 ventim van, de ebből 3 a házhoz gyárilag járt, és egy dróton lógnak, és egyben is tudom vezérelni őket (ezért írtam hogy 11 van, ami úgy lesz pontos hogy 13 van de 11-et kell vezérelni).
Egyetlen kérdésem van: ilyen 3-as elosztó vezetéket hol tudnék szerezni?
(már keresem vadul a Google-ban) -
válasz
Cray Tyler
üzenetére
Igen

De 3 ventit össze tudsz kötni egy 3-as elosztó vezetékkel, és spóroltál egy csilliárdnyi összeget☺️
Én 1db commander xt vel vezérlek 13db ventit

Az icue minden bekötött Corsair eszközt lát, és mindegyiket tudod vezérelni
-
Sziasztok,
11 ventillátort szeretnék szabályozni a gépben (mind corsair icue), 1 darab USB header-em van a feladatra (kettő van az alaplapon, a másik az RGB tápkábelek vezérléséhez kell).
Kérdésem hogy ha egy commander pro-n lévő USB header-re rákötök két commander core-t, akkor ez tudna-e így működni.
Ott a két USB header:
És a két portra két ilyen menne rá:
Így egy USB headerrel meg tudnám oldani a 11 venti vezérlését. Csak azt nem tudom hogy az icue szoftver látná-e a pro "mögé" kötött ventiket. Valaki csinált már ilyet? Vagy ha a szokásos 5-6nál több venti van, ami RGB-s, akkor ennek a vezérlését hogyan oldják meg?
köszönöm a segítséget
-
Viktor77
titán
válasz
Kiralybali
üzenetére
19cm-es hűtő fér a házba, és 15.3cm-es a hűtő.
-
Kiralybali
tag
A be quiet! Pure Base 500DX típusú házba ugye be fog férni egy ID-COOLING SE-224-XT ARGB V3 típusú hűtő?
(alaplap: Asus TUF GAMING B550-PLUS, VGA: Sapphire Pulse rx 6700 xt) -
Speedy007
addikt
válasz
Kiralybali
üzenetére
Pár minőségbeli érdekesség, anomália, illetve pár érdekes kivételezés. De ezeket leszámítva jó kis házikó
-
sgery
őstag
Sziasztok!
Egyedi ház hűtésre keresem a lehető leghallkabb be/ki szívó ventillátorokat. 120-140-es méret tud menni.
Itt van maga a ház.
(a kábeleket átrendezem innen szépen, most épp csak be van hányva minden)
Bal alul szív be 2db ventillátor alulról, jobb felülre kerülne másik 2db ami pedig kiszívja a házból a meleget.
A cpu-ra valami passzív hűtést tennék - pl. Noctua NH-P1 + valami halk venti rá ha mégis kéne.A célom az lenne, hogy alaphelyezbe ne is halljam a gépet.
Milyen ventit javasoltok hozzá?
Ez pl.: Noctua NF-S12B redux-700 ?
A cpu-ra pedig Noctua NF-A12x25 LS PWM? -
Speedy007
addikt
válasz
Kiralybali
üzenetére
Bár én neheztelek rá kissé de összeségében jó ház nem sokkal drágább én a helyedben ezt venném (ha még nem rendelted meg) sokáig jó lesz könnyeben szerelhető Lian Li LANCOOL 216 ARGB
-
Zamma
őstag
válasz
Kiralybali
üzenetére
A válasz egyszerű: ha meleg és hangos, akkor kell. Ha nem hangos és meleg akkor koncepció kérdése. Ha nem meleg és nem hangos akkor az időnket vitte csak el...

-
válasz
Grave_444
üzenetére
Én nagyon szeretem a prémium cuccokat, de ez már szerintem is sok(kk).
Egy új AIO-t valószínűleg ki fogok próbálni, de hogy nem ezzel a ventivel töltöm fel a házat, az szinte boritékolható

Ráaadásul a tavaszi bemutató óta szerintem én voltam azon kevesek egyike aki nagyon várta ezeket, hogy megérkezzenek kis hazánkba.. Most nem őszinte a mosolyom

-
Kiralybali
tag
Egy be quiet! Pure Base 500DX házba lenen egy Ryzen 5 5600, meg egy Sapphire pulse rx 6700 xt. A proci kapcsán kérdés, hogy elegendő-e a gyárilag adott hűtő ventillátor?
Milyen esetben kellhet venni és akkor milyet? -
Kiralybali
tag
Egy be quiet! Pure Base 500DX házam lesz. Nézegettem videókat, hogy milyen módon érdemes betenni a ventiket. Pl:
[link]
Ebben a kettő elöl 1 hátul felállást hozták ki a legjobbnak.
Kérdés, hogy a 3 elöl be 1 felül ki és egy hátul ki jobb-e, van-e értelme? I
llletve ha van, akkor az gondolom csak extra venti elosztó csatikkal lehetséges (feltéve ha a lapon nincs elég venti csati)? -
Speedy007
addikt
válasz
Grave_444
üzenetére
én ha nem muszáj nem forraszgatok, kábel kötegelővel meg szigetelő szalaggal oda rögzítettem a ventillátor oldalához a kábelköteget biztos ami biztos és felszereltem mivel (tudom tegnap este volt szó róla) de mivel papíron "gyengébb" ventillátor került be a tápba így a műanyag terelő lemezt se szereltem rá a ventillátorra ami a másikon gyárilag rajta volt had szellőzön kellően át a táp.

-
-
Speedy007
addikt
Sikerült a műtét a gyári ventillátor HA1225H12F-Z ki lett cserélve Arctic ACFAN00118A Rev 2.-re nem hallom mostmár hogy elindul a ventillátor de alacsony indításoi feszültség ide vagy oda iszonyatosan nehez indul el. Gyári ventillátorral kb. 2 percenként indult el és állt le ezzel csak akkor indul el ha terhelem a tápot játszok vagy stressz tetsztet indítok el.Kábel Hűtő Kolink 2-Pin (Female) - 3-Pin (Male) ilyet tettem be mellé így nem kellet foraszgatni de viszont a kép ellenére iszonyat hosszú kb. hossza egyezik a venitllátor kábelével. Így már csak a VGA CW-jét hallgatom ami már nem annyira zavaró mint a táp ventillátor kerregő indulása.
-
Zamma
őstag
-
Zamma
őstag
OK, ahogy írtam már a táp javítás topik lesz ahol válaszolnak neked, sok sikert hozzá!
-
Speedy007
addikt
Tudni kellene az indítási feszültséget hasonló cipőben járok én is nekem 4V az indítási feszültsége és szintén Arctic P12-t ajánlották mert 3V alatti az indítási feszültsége mert azzal nem lehet mellé lőni de ott van még a noiseblocker B12-1 - B12-4-ig széria is elvileg az is jó lenne bele mert alig 3V az indítási feszültsége plusz rövid a vezetéke így forrasztani se kell ha 2 pines a csatlakozó a tápegységnél mert ilyet tudsz bele tenni (én is így csinálom meg az Arctic P12-vel) Kábel Hűtő Kolink 2-Pin (Female) - 3-Pin (Male) (Router/Switch/PSU) ZUAD-176
-
Zamma
őstag
válasz
csabiy
üzenetére
És mivel van problémád? Hőfok, hang?
Javaslom a Léghűtés topikot ha problémád van valamelyikkel... -
Zamma
őstag
Tök fölösleges oda a Max, a táp javítás topikban a sima Arctic P12 3 pinest ajánlják.
-
okay
aktív tag
Üdv! Tápegységembe szeretnék venni egy ventilátort, 85cfm-et tud, és 2pinen 12V-ot szabályoz. A P12 max-ra gondoltam, csak hogy a PWM-est nem ajánlják fesszabályzósra.
Mi a véleményetek, válasszak helyette valami mást, nem költenék rá sokat. Köszi -
csabiy
csendes tag
Sziasztok!
Mai nap beruháztam egy CM TD500 Mesh v2 házra.
Hátulra átraktam a régi házból egy Arctic P12 Max ventit, amit a CM ház oldalán található ARGB/Fun HUB-ra kötöttem rá. Érdemes inkább az alaplapra kötni, hogy külön vezérelhető legyen? Jelenleg szinkronban fut a 3 első + 1 hátsó venti. Az alaplap Armoury Crate programját használom, végeztem egy Auto Tuningot, az állította be a hőmérséklet-RPM-t.
Esetleg BIOS-ban érdemes állítani valamit a ventikkel kapcsolatosan?
Köszönöm előre is! -
Speedy007
addikt
válasz
vjacintka
üzenetére
Szia!
[link] ebben a topikban talán segíthetnek be állítani a gépedetm. Új generációs Ryzen-k tudnak fűteni van egy fix hőmérsékletet amire fel mennek és azon üzemelnek nálam a Ryzen 7 7700x esetén 95C°. Korábban nekem is D15S hűtőm volt abban a topikban javasolták hogy állítsak be hő és teljesítmény limitet valamint D15S esetén fordulat szám limitet hogy ne 100%-n tekerjen ezekkel minimális teljesítmény vesztést érsz el de cserébe halkabb és hűvösebb lesz a géped. Gyanítom hogy a ház ventilátorok esetén is hasonló a helyzet hogy a teljes sebességükön pörögnek valószínűleg a ventilátorok úgy lettek be állítva a biosban hogy a CPU-t figyeljék és egy bizonyos hőmérséklet szint esetén 100%-on tekerjenek itt is ha gondolod tudsz játszani a fordulatszámmal egy azonos fordulat számon menjenek ahogy követem ezt a topikot itt 800rpm de már 900rpm fölött nem ildomos szerintük járatni a ventilátorokat.
Az hogy be kapcsoláskor 100%-n mennek a ventilátorok szerintem normális mivel a beállítások a BIOS-ból nem töltődtek be vagy ha a Windows-ban lett be állítva a gép akkor a rendszer be töltésig. AM5-s platform egyenlőre lassabban bootol mint pl. az AM4-s platform ezzel is lehet játszani hogy gyorsabban álljon fel a rendszer de amit linkeltem topik ott tudnának segíteni mert ahány alaplap gyártó annyi megoldás pl. Gigabyte B650M GAMING X AX alaplap esetén BIOS-ban van Ryzen Master funkció, illetve ECO mód kapcsoló (ezzel kvázi takarékra vágod a gépet így nem lesz hangos, meleg a géped valamint minimális teljesítmény vesztést érsz el de ezt utólag a rendszerben is le tudod tölteni és ott aktiválni) MSI MAG B650M MORTAR WIFI esetén ilyen opció a biosban nincsen -
vjacintka
tag
-
vjacintka
tag
Sziasztok!
Nemrég ruháztam be új PC-re, amivel nagyon meg vagyok elégedve, leszámítva egy szépséghibát. Ami szerintem a gyári ventik miatt lehet.
Játék alatt folyamatában nagyobb a zaj és érezhetően jobban fújja a levegőt(szünet nélkül) még ha leveszem a mágneses fedlapokat felül meg elől érezni is, de ugyanez megfigyelhető CSAK indításnál teszem azt egy Chrome-nál vagy egy WQHD videó elején és néha steam-es letöltésnél is.
Cseréljem ki a ventiket, pedig azt hittem ilyen háznál azért minőségit tesznek már bele!?
3 db Noctua NF-A14 PWM megoldaná ezt a zaj gondot?
Az alábbi (új) konfigom, bízom benne, hogy nem a többi komponens lesz a ludas:
-Asus Rog Strix B650-A
-Ryzen 5 7600X
-Asus 4070 TUF
-2*16 GB DDR5 CL32 Kingstone Renegade 6400Mhz Ram
-Be Quiet Straight Power 1000W
-Noctua NH-D15
-Phanteks Eclipse P600S
-Samsung 2,5 SSD 1TB
-LG ultragear 27gp850p-bKöszönöm!
-
Csongi2015
tag
válasz
abridabri
üzenetére
Sziasztok!Na végül is úgy döntöttem hogy proci hűtő csere lesz,belevágok ahogy néztem az Artic Freezer 35 hűtőt nem nagyon bonyolult felszerelni és az alaplapot sem kell hozzá kiszerelni,remélem segít a dolgon.De még azért biztonság kedvéért ellátogatok a CPU léghűtős topik ba.Valakinek van személyes tapasztalata ezzel a hűtővel esetleg???Köszönöm!!
-
Grave_444
nagyúr
Lehet kipróbálok egyet.
Akkor majd beszámolok róla.
Tippre az max fordulaton is tökéletesen halk lesz és pár fokot nyerek vele. Azért a specifikációk alapján nagyobb a légszállítása.Amúgy csak azért gondolkodom rajta, mert az egyik nagyker leakciózta.
(Azért megdolgozom azért a pusziért.
) -
Zamma
őstag
válasz
Grave_444
üzenetére
Értékelem az őszinteséged, eddigi írásaidból, érvelésedből kb. erre számítottam amit kifejtettél.
Abszolút ismert hogy képben vagy, nem azért írom az érveimet.Visszatérve a fő kérdésedre:
Pure Wings 2 14cm ~800rpm vs Silent Wings 4 14cm ~800rpm a jobb?
Sajnos nem tudom ki fog tudni erre érdemben válaszolni, mert eléggé speciális... Szerintem vedd meg (pláne hogy beszéltük már azt is hogy neked pusziért vannak az ilyen apróságok) és gyarapítsd a tudást, én is kíváncsian várom mi lesz a tapasztalatod, jobbat nem tudok mondani.
Egyébként én is csendpárti vagyok, de ezt már korábban kibeszéltük...
-
Grave_444
nagyúr
Rendes tőled tényleg, hogy még tesztet is küldesz, de vagyok annyira önfejű, hogy csak az általam kinézett 2 opció lehetséges.

Ár nem szempont, mert nem kerülne pénzembe az SW4. Csak időbe kerülne, hogy belenyúlok a gépbe és beállítom.Lehet, hogy úgy gondolod azért kérdezek, mert teljesen vakon vagyok a témában, de hidd el oka van a 140mm coolereknek. Esztétika, nekem halkabb és jól mutat 7x14cm ~30l-es mATX házban. Ha egy fokot se nyerek vele, legalább idle nem kell hallgatnom a 21% feletti berregő hangot és nyugodt a lelkem. Terhelve pedig érezhetően halkabb a konfig.

Elhiszem, hogy táblázat, teszt stb megindokolja miért lenne jobb a felsorolt hűtők egyike, de azokra jelen esetben semmi szükségem."Másrészről amit 120-ra méreteztek arra a 140 nem telitalálat, mert biztos hogy veszít a hatékonyságból."
Oké, ezt elhiszem, DE így 1-2 mérhető fokkal talán melegebb, viszont néma csend van.
Nekem ez is megérte. Ha az eredetileg kérdéses ventilátortól visszanyerem azt a pár fokot, esetleg többet, akkor elérem a célom és rászánom magam a cserére.Annyit megjegyeznék az ID-Cooling ventilátora is tökéletes, az emberek 99%-a tuti nem cserélné le, én vagyok a maradék 1%.
Komolyan idle az volt a leghangosabb a gépben.
Természetesen induló feszültségről. -
Zamma
őstag
válasz
Grave_444
üzenetére

Attól tartok hogy 7000-7500 Ft kiadás mellett nem jön majd annyira az AHA! DE JÓ! érzés...
Tudom hogy te BQ vonalon mozogsz, a 140-es ventiket sem nagyon akarod elengedni...
Legjobb pénztárcabarát ötletem 5000 Ft-ért - ha már nem akarsz 120-as ventit - az Endorfy (korábban SilentiumPC) Fluctus 140 (az ARGB verzió picit jobb, de drágább, 7000 Ft) -
Zamma
őstag
válasz
Grave_444
üzenetére
Bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy 120-as halkabb tud lenni egy minőségi 140mm-es hűtőnél. Lehet, hogy több levegőt tud szállítani, cserébe hangosabb lesz.
Ez pont fordítva van, a 140-esek jobbak lennének papíron, de sajnos hangosak és így ez az erő különbözet nem igazán jön ki...Másrészről amit 120-ra méreteztek arra a 140 nem telitalálat, mert biztos hogy veszít a hatékonyságból.
Egy kivétel mégis van, modderek használnak tölcséres szűkítőt ami 140-ről alakít át 120-ra. Ha az elég hosszú (tehát nem 1 cm mély) akkor úgy hozhat valamit a konyhára...
-
Grave_444
nagyúr
Igen ez fontos, engem nem érdekel melyik mennyire sok levegőt szállít és hatékony, ha közben üvölt. Még nem hallottam 1000-1200rpm feletti halk ventilátort csak videókártyán.
Szóval kérdés ugyanazon a fordulaton-zajszinten egy Silent Wings 4 jobb-e.
Így látatlanban mondva is szerintem igen.
A Pure Wings 2 ~800rpm-en se szállít túl sokat, ehhez mérten nézzük most a helyzetet. Így is 60 fok alatt van a cpu játék alatt..
Házhűtők se mennek 5-600rpm fölé, de ha 1000-en járatom sincs mérhető különbség a hardverek hőmérsékletében, ebből kiindulva így is átszellőzteti a "kis" házat.Bizonytalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy 120-as halkabb tud lenni egy minőségi 140mm-es hűtőnél. Lehet, hogy több levegőt tud szállítani, cserébe hangosabb lesz.
Szóval, hogy egyszerű legyen a kérdés.
Utóbbi amennyiben halkabb, lehet 1100-on is üzemelhetne, úgy tuti hatékonyabb lenne.Továbbá érdekelne a SW4 és a Pro változat között mi a különbség. A max fordulatszám?
-
Zamma
őstag
válasz
Grave_444
üzenetére
Szerintem ne így nézd, az a kérdés inkább hogy egy relatív alacsony fordulaton hatékonyabb-e annyira hogy halk is maradjon és hozzon is a konyhára.
Amúgy nem gondolom hogy annyit hoz egy 120-as blokkra rakott 140-es venti a teljesítményen, én maradnék a 120-asoknál.Sok venti 600 RPM körül igen gyatrán dolgozik, 750-800-tól jön meg igazán a teljesítménye. Ebben a tartományban a legjobb az új Mobius 120 OC (ami nem nagyon kapható még), utána a T30.
Ezek után vegyes a kép, Mobius 120, XPG Vento, P12 Max és végül a Silent Wings Pro 4 kb. egy szintet hoz. Azért hagytam a végére a Silent Wings Pro 4-et, mert az 800 RPM alatt mindtől gyengébb. -
Grave_444
nagyúr
Szerintetek hozna érdemi változást az adatlapomon lévő gépben a procihűtőn egy kb terhelve 6-800rpm-en üzemelő Be Quiet! Pure Wings 2 PWM 140mm (BL040)-el szemben a Silent Wings 4 PWM 140mm (BL096)?
Hangszintben csendesebb nem szükséges, légszállítás a kérdés, gondolom sokkal jobb.
Vajon maximum 1100rpm-en is hozná hangban a jelenlegi szintjét?
Új hozzászólás Aktív témák
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/Számlával/
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Újszerű Sony PS4 500GB + 1db DUALSHOCK 4 kontroller
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Alaplapnál meg kell nézni 1/2A-t tud, esetleg többet és kiszámolni a maximum áramfelvétellel őket, nehogy esetlegesen túlterheld.)

Ha nagyon off, kérem töröljétek!

(Azért megdolgozom azért a pusziért.