Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Piftuka

veterán

válasz NvidiaRTX #41668 üzenetére

Alapvetően én is a gyári adtalapról tájékozódtam, illetve itt a topic-ból két rendes fórumtárs segített a javaslataival.

Mivel nem akartam sokat költeni, én az "Arctic P14"-et vásároltam meg. Mivel egy merevlemez kereten (és abba helyezett HDD-n) kell keresztül mozgatnia a levegőt, a légnyomás fontosabb volt. (Nem "aranyszabály", hogy csak vízhűtéshez használhatsz ilyen típusú ventit.)

Ezt a feladatot egyelőre jól el is látja, és a hangerőre sincsen komolyabb panaszom.

Egyelőre még a megfelelő "sebesség-görbét" nem sikerült a BIOS-ban beállítanom. Még azt sem tudtam eldönteni, hogy a CPU-hoz, rendszerhez, vagy MOS-hoz hangoljam...

A két gyári Phanteks venti mindig is a MOS-t figyelte.

Amikor indítom a gépet, és amíg nem futtatok CPU-t és VGA-t alaposabban terhelő programot, addig a ~600 RPM körüli fordulaton üzemel a három venti, és így szinte hangtalan a rendszer.

Most, amikor ezt írom, a háttérben fut egy erőforrásigényes játékprogram, és természetesen már magasabb fordulatszámon üzemelnek a ventik, amelynek köszönhetően "zajos" lett a gép. De nem a rezgés, nem a ventik motorjának vibrációját hallom, hanem "csak" a szélzajt.

Tehát az eddigi (~szűk 1 hetes) használat alapján korrekt darab ez a "P14".

(Csak jöjjek rá, hogyan állítsam be úgy a ventiket, hogy mindig ~600 RPM körül üzemeljenek...!? Ugyanis sem a CPU-m, sem a VGA-m, sem a HDD-k nem melegednek túlzottan a gépemben. Nem kell 600 RPM felett üzemelnie egyik ventinek sem. Talán majd a nyári 40 fokban... de ilyenkor felesleges.)

Új hozzászólás Aktív témák