- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Galaxy Z Fold6-hoz viszonyítva mutatják, mennyivel lesz vékonyabb a Z Fold7
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem egy bonyolult dolog ez, én is megtanultam, miután elkezdtem gitározni. Alap beállításokkal minden gitárosnak érdemes tisztában lenni, ha nem akar állandóan fizetni érte, ami ráadásul életszerűtlen is. Van olyan hangszerész, aki hetekre vállal csak beállítást, akár egy hónap is.
YT-on minden fent van, tényleg nem ördögtől való.
-
cucka
addikt
Nem normális havonta 1x.xxx forintért újraállítani.
- Ha egyszer rendesen megcsinálták, akkor tartania kéne a beállítást.
- Ha húr vastagságot cserélsz, el fog mászni a gitár. Extrém hőingadozástól is.
- A gitárokhoz újonnan tartozék 2 darab imbuszkulcs. Ezt azért adják hozzá, hogy a gitárt a felhasználó is be tudja állítani. Egy csavarhúzóra lesz még szükséged. Nem nehéz. 10 perc alatt meg lehet tanulni.
Az autót se viszed szervizbe, ha kifogyott az ablakmosó folyadék. -
Biztos bírnia kellene. Amúgy a húr vastagsága a legfőbb irányelv, az egyik 11-es a másik 10-es. Általában akkor kell állítani a hangszeren mikor húrméretet váltasz. Akkor újra kell állítani a nyakat (is) ami kb egy 5 perces művelet, de intonációval mindennel együtt max negyed órás művelet egy tapasztalat embernek. Kérdés az, hogy mikor kellett állítani újra húrozásnál, vagy simán, hogy nem volt húr csere, simán állás után is?
Radiátor messze van-e, ablak messze van-e, páratartalom mennyire ingadozik? Mi az ami miatt újra kell állítani? Miért nem elég rá egy 9es húr szett (Ernie Ball Super Slinky)?re: Moleman
Vagy valaki máshoz menni, mert ha valakihez elvisznek ilyen rendszerességgel egy hangszert akkor neki kellene mondani, hogy mi is a gond, vagy hogy itt valami nincs rendben. -
Moleman
addikt
A régi gitárja fix húrlábas, az nehezebben mászik el.
A Jackson viszont tremolós, ha nincs kifektetve a testre, akkor "lebeg" a híd, viszont olyankor nehezebb behangolni, mert az egyes húrok hangolása közben a többi kicsit elmászik - nem lehetetlen, de több türelmet igényel. Havonta 10+ ezerért beállíttatni viszont biztosan felesleges, kizárt, hogy a nyak mászna el ennyiszer.Ha nem használja aktívan a tremolót, akkor megoldás lehet, ha a meglévő rugókat megfeszítitek (a test belsejében hátul van egy konzol, amihez kapcsolódnak a rugók, 2 csavar fogja, azokon lehet húzni), vagy be lehet tenni plusz rugókat, ami szintén azt eredményezi, hogy ráfekszik a híd alaplemeze a testre, és nehezebben fog elhangolódni. Ezután szükséges lehet egy újabb beállítás, mert kicsivel máshova kerülnek a babák, de utána már jó lesz.
Ha nem akartok foglalkozni vele, akkor a következő beállításnál meg kell kérni a hangszerészt, hogy fektesse ki ő a hidat, és úgy állítsa be.
Nekem minden hasonló tremolós gitárom hídja ki van fektetve, a legrégebbit 18 éve vettem, az is csak egyszer vagy kétszer volt azóta beállítva, már amennyire magamnak ingyen be tudtam állítani.
-
cucka
addikt
Azért mondták, mert a gitárhoz tervezett hangszórók nem biztos, hogy kibírják azt, ha mély frekvenciát kell megszólaltatni nagy hangerőn. És itt a nagy hangerőt úgy értsd, hogy a csutkára kitekert 100W-os marshall stack hangerő.
Ha gyakorláshoz kell, akkor semmi baja nem lesz. Meg ugye nehezen hihető, hogy a fiszre hangolt 8 húros gitár frekvenciái semmi gondot nem okoznak, de a két félhanggal lejebb hangolt basszusgitár az hűha mekkora problémát fog okozni.
-
arnyekxxx
veterán
hátizé nem
de ha azt akarja jelenteni, hogy letekert gitárhangeröpotival nincs zaja, és ha fogja a hangszert akkor sincs akkor én első körben azt javaslom, hogy amikor nem játszik akkor tekerje le a hangerőt.
A hálózati földeletlenség nem szabadna gondot okozzon, egy random multin sincs földelt csatlakozó, mégsem zúg.
-
doc
nagyúr
Nincs lefoldelve, ennyi
Gondolom a masik erosito foldelt.
Ugyanez volt nekem is a Katanaval. Elemrol csendes volt, adapterrol zugott. Azon mondjuk volt foldelocsatlakozo a hatuljan, rakotottem a lent emlitett modon, azonnal megszunt a zugas
Esetleg megprobalhatod masik konnektorban (masik helyisegben), hatha tapasztalsz valtozast. -
doc
nagyúr
Igen, az a baj hogy a tapja foldeletlen, emiatt maga az erosito nincs foldre kotve. szet lehet esetleg kapni, megnezni hogy belul van-e GND csati amit ki lehetne vezetni.
Ennel kevesbe invaziv megoldas ha fogsz egy kabelt, a ket vegere teszel egy-egy krokodilcsipeszt, az egyik felet a gitar valamelyik fem alkatreszere, a masikat meg a konnektorban levo foldcsatlakozora, elvileg az is megoldja a gondot
Ha nem akarsz szerelni, akkor meg tenyleg egy noise gate (pl. Behringer NR300 jo es olcso). -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Hát, lehet csalódni fogsz. Én belelapoztam, de ez messze nem kezdő szintről indít.
Rögtön a 3. fejezete, Legato szóló. Metallica one. Ehhez ismerni kell a hammer on - pull off technikákat, ami kezdőnek nem olyan egyszerű ám...
Csak egy idézet: "A szóló második része a már említett sweep-pickinggel indul H-mollban a 14. fekvésben, utána megint legato lickek jönnek és a futam az első részből"
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Fogd a kezedbe azt a krva gitárt, és játssz! :-D
Én a helyedben nem a lányodat követném. Szerintem kóstolj bele mindenbe, és döntsd el, melyik szimpatikus.
1. YT - tele ingyen videókkal, orrvérzésig, elmélettől gyakorlatig, egész kezdőtől..
Én őt nagyon kedvelem, teljesen kezdő szintről tolja elektromos gitárt. Én vele indultam, azt se tudtam, a húroknak mi a neve.
2. Justin, már mondtuk sokat, nagyon színvonalas.
3- Songsterr.com - gyakorlatilag bármit elkezdhetsz pötyögni innen, én is Maiden és Metallica betéteket tanultam innen, tök kezdőként, és nagyon élveztem.
4. Keresel egy tanárt, csak vigyáz, sokat ne kérdezz tőle.
5. Kiadványok, Muszty-Dobay és társai. Nekem van egy szolfézskönyvem pdf-ben, ha gondolod szívesen elküldöm e-mailben. Az alapok ott is benne vannak, csak el ne süljön a fejed tőle.
6. Yousician app. Totál alapokról indul, Én az elején beletettem pár nap alatt 30 órát, tök rákattantam. Ráadásul most került bele a Metallica-lecke is.
7. Használd a topikot és kérdezz mint én.
-
-
Ragnar_
addikt
Ha Metallica szerű metal ritmusgitározás szint a cél akkor nem biztos szükséged lesz szilárd zeneelméleti alapokra, de bizonyos technikákat és alapokat akkor is meg kell tanulni, ha rock blues jazz, vagy szólógitár is cél, akkor talán érdemes szilárdabb zenelméleti alapokat építeni. De akárhogy is kezded el, időközben nyilván bármikor változtathatsz, nem érdemes ezen ennyit filozofálni.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Én is ezt mondtam, amíg nem vettem meg. Bár azt se tudtam, mi az.
Tavaly decemberben nekem se kell hobbi: nulla zenei képzettséggel és előélettel egy reggelen úgy keltem fel, hogy rockstar leszek, és kell egy elektromos gitár. Rendeltem egyet. Noname gitár szett, kb. 63 ezer forint volt...
Most meg tolom a PRS-t és tanárhoz járok. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Én nem tanulnék belőle...
Ennél jobb minőségű, ingyenes anyagot nem találtam sehol. Ezzel jó ideig elleszel.
Ha telefonos applikációt keresel: Yousician. Fizetős, de nem drága, egy három hónapos verziót kipróbálhatsz, az kb. 6 ezer forint. Én használtam, sőt, eleinte csak azzal bíbelődtem.
-
FockeWulf
tag
Az alapok benne vannak, alap-akkordok, pengetési ritmusok, átvezető basszusok, sétáló basszus, váltó basszus, akkordbontások, blues alapok stb stb...szóval ami kell kb minden benne van, az induláshoz magyar nyelven teljesen megfelelő. Ha átrágod magad rajta, akár egy jó, tábortüzes gitáros lehetsz. De ahogy gondolod, van más út is, a youtubeos leckék is pl egy jó irány. Mint írták, Justinguitar remek választás.
-
V.Stryker
nagyúr
Erről nem sok jót olvastam. Megmutatja hogy csináld, de nem mutatja, hogy mit miért, szakmailag semmi. Mintha annyit tanulnál a sexről, hogy dugd be, s húzd ki.
Kis angol se megy? Justin guitart nézd meg.
Magyarul ami van, fizetős.
A gitaroznitanulok szerintem nem rossz, Számadó Csabát meg ha nem zavar a pali, ki lehet próbálni. Vannak ingyenes leckék. Az előbbi egy jobb színvonalú, Számadó más megközelítés.
-
gaborbol
őstag
Akusztikus szerintem kezdesnek egyszerubb abbol a szempotbol, hogy nem kell kabel meg
erosito , nincsenek kapcsolok, tekerntyuk amirol a kezdoknek fogalmuk sincs, hogy mit csinalnak, mire valok. Megpengeted is szepen, elvezhetoen szol alapbol. Esetleg joval szelesebb a nyak( pl klasszikus gitar), tobb hely van az ujjaknak. En elektromoson kezdtem, egy bedugos mini erositovel meg fejhallgatoval es ki nem allhattam a hangjat. Igy masfel ev utan , este ha nincs mod az erositot hasznalni es az akusztikus is tul hangos akkor telecaster + mustang micro es minden szuper. -
-
Moleman
addikt
Amúgy ha a méretét leszámítva tetszene az akusztik, van rá megoldás, vannak vékonyabb testű modellek. Nejlonhúrosból én a Cort CEC szériát venném (bánom is, hogy régen nem vettem egyet, mikor még 50-60 ezerért mentek a drágábbak), acélhúrosból is van pár vékonyabb, pl Ibanez TCY széria, ezek teljesen fából vannak. Vagy a másik opció a műanyag hátú, Fender Stratacoustic/Telecoustic vagy a gömbölyűbb hátú Ovation (és utánzataik).
Persze ha csak olyan zenét akarsz játszani, amihez elektromos gitár kell, akkor legfeljebb a tábortűz mellé kell majd egyszer egy akusztik.
Nálam 12 elektromosra jut 3 akusztik, nem is használom őket sokat, de ha olcsó gyöngyszemet látok, mindig akarok venni még egyet. Pl ezt is meg akartam venni, csak végül nem jártam arrafelé.
#47718 Ctrl+Alt~Del
Nagyon jó! Látod, kis türelemmel gyorsan összeállt. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Moleman
addikt
A napi gyakorlás biztos sokat segít, volt idő, amikor én is skálázgattam a tévé előtt ülve, hogy jobban benne legyen a kezemben, de ettől még nem lettem profi.
Azt viszont komoly fejlődésnek éltem meg, mikor zenekarban játszottam, nagyon jó másokkal zenélni, ha már összeszoktatok, plusz ők mondták meg mit kell megtanulni, innentől nincs opciód, hogy inkább nem foglalkozol egy zenével csak azért, mert kényelmetlen akkordok vannak benne.
Szerintem a szinte bárhol bevethető gitártudás onnan indul, mikor ismersz minden elterjedt akkordformát, barréval oda teszed őket, ahova akarod, és alkalmazkodsz a pengetéseddel a ritmikához, nem csak begyakorolt sika mintákat ismételgetsz. Szólózás terén ha megtanulsz pár klasszikust, akkor a pentaton skálára tudat alatt is rááll a kezed, azzal már túl lehet élni.
Ja, és természetesen nem árt, ha ki tudod hallani legalább az akkordok alaphangjait, azután már a kvintkör ismere nélkül is be lehet szállni bármilyen jammelésbe pár ütem után.És kb itt van az a pont, amikor már eleget tudsz ahhoz, hogy belásd, hogy még semmit nem tudsz, mert jön a zeneelmélet, a hangnemek, a skálák. Én nagyon régóta, közel 10 éve itt tartok, az utóbbi időben már borzasztóan tudom élvezni a zeneelméleti videókat, de alkalmazni nem tudom, csak töredékét fogom fel.
Kb 19 éve kezdtem, tanárnál sose jártam.
-
SidCorky
őstag
Kicsit túloztam a kezdő szinten se dumával, de ezekre nem én fogok választ adni neked.
Én csak itthon tanulgatok egyedül, egyelőre ott tartok, hogy két akkordot le tudok fogni és szépen is szól, de egymás után váltogatva azért általában még nem a legszebb. Egy tanárral nyilván egyszerűbb lenne, talán gyorsabban is menne, már csak azért is, mert motivál, ha hetente valaki megnézi, hogy haladsz. Nálam még azért sajnos elég sokszor előjön az, hogy áá ez nehéz, és másnap már nem teszek meg mindent, hogy legyen fél órám a gyakorlásra, aztán a következő nap megint lelkesen veszem elő a gitárt és ezt a két akkordot egyre magabiztosabban tudom szépre hozni. Egyébként kicsit több, mint egy hete tanulgatok egy jól felépítettnek tűnő netes kurzus alapján, amit itt ajánlottak.
-
Ez beteges!
Klasszikuson is lehet jól metalikát játszani, de az egy másik műfaj. Illetve elektromoson is lehet klasszikus zenét, de általában ott is megtekeredik a műfaj kérdés, nagyon extrém esetek ezek.
Hihetetlen hogy ma tanároknak merik nevezni magukat ilyen beszűkült emberek. Az más ha valaki azt mondja, hogy én pl x stílust oktatok, ehhez értek, metálhoz nem, ehhez a műfajhoz ilyen eszköz kell, de akkor se mondja hogy van egy sorrend. Nincs sorrend. Az a szép a művészetben hogy nincsenek szabályok, azaz vannak, de teljesen máshol.
Ma bármilyen gitáron lehet kb bármilyen műfajt játszani. Vegye azt a gyerek amihez szívesen fog hozzányúlni, válassza azt a hangszert amelyik inspirálni fogja őt. -
robi-k
őstag
-
FockeWulf
tag
Az akusztikus gitárok, akár fém akár nylonhúros, nem az elektromos gitár "előzményei". Nem kell végigjárni az akusztikus utat ahhoz hogy elektromoson játssz. Nem nehezebb (technikailag) játszani elektromoson mint akusztikuson, és fordítva. Persze mindkét irányzatnak megvannak a nehézségei, de nem igényel nagyobb tudást az elektromos.
-
Sirandrish
legenda
Nem vagyok Buzi!!!!
Viccet félretéve...előbb mindenképp az akusztikus vonalon maradnék....
Nyilván örülnék ha elektromoson nyúznám a húrokat keményen, de szerintem azzal ráérek még -
Alexios
veterán
Tompitsa kicsit a húrokat, angolok palm mutenak hívják.
A pengeto kézzel, pengetéskor a kéz szele legyen kicsit a húron, a híd és a húr találkozásánál. Érdemes kísérletezni vele pontosan hova rakja a kezét, ha túlságosan messze a hídtól akkor nagyon le lesz tompitva, ha meg szinte teljesen a hídra a hurhoz alig érve, akkor megint egybe tud csengeni, de szerintem viszonylag hamar rá lehet érezni -
Idiofil
aktív tag
Pont ilyet vettem lassan egy éve, minden webshopon az volt írva, hogy Androiddal megy (sokkal próbáltam-több gyártó, high enddel, egyikkel sem működött). Akkor rögtön írtam a webshopnak, azt mondja utána néz...azóta nézi (2019 október).
Februárban iphonra dugtam, és tipptopp ment. -
-
espista
senior tag
Szia!
Elvileg működnie kellene neki. Én simán szoktam a telefonommal felvenni az ötleteléseimet is. Elektromos gitár erősítő nélkül és teljesen jól hallani minden. Vettem már fel vele próbát is és az is teljesen korrekt volt.
Esetleg a telefon mikrofon bemenetét érdemes lehet megtisztítani, mert az a pici lyuk elég könnyen el tud tömítődni.
Persze lehet, hogy telefon függő ez is és az övé ennyit tud.
Lehet kapni egyébként direkt telefonba dugható USB-s kis mikrofonokat is. -
arnyekxxx
veterán
Ennek eredménye, hogy az egyik számnak megy az eleje, a másiknak a közepe stb.
Mi lesz ennek az össze-vissza csapongásnak a vége ?
Én pont ugyanezt csináltam 15évesen, igazából azóta se tanultam meg rendesen gitározni, de így is színpadon játszok 25+ éve.A lényeg, hogy élvezze amit csinál.
-
Ez általában merevség. Aki itt elbukik azzal nem kell foglalkozni. Az én tanárom megkérdezte min szeretnék tanulni és mit. Volt hogy klasszikussal mentem akkor olyan anyagokat néztünk és azt vettük, gyakoroltuk(am) következő órára, majd elektrik és akkor ott voltak teknikák meg zenék. Nincsen ezzel baj. Sajnos nagyon sokakban van egyfajta korlátoltság, hogy a gitárt úgy kell fogni hogy, a gitárt klasszikuson kell megtanulni mert, a pengetőt úgy kell fogni hogy... ilyen nincs, a lazaság a lényeg és ezt kell tudni elsajátítani, erre kell egy jó tanár. Azok a tanárok akik dogmákat erőltetnek azokat jobb elkerülni. Nyilván vannak módok arra, hogy fogd a gitárt pengetőt hogy egyszerűbben tanuld meg, de valakit ez nem ösztönöz, valakinek meg más a csontozata testfelépítése és ezért nem lesz egyszerűbb cserébe megnehezíti az életét mindenféle fasz korláttal.
De azért arra is figyelni kell, hogy ne a nyúl vigye a puskát
már ha érted mire gondolok.
-
WolfheartGR
őstag
Vannak olyan tanárok akik tényleg csak akusztikuson tanítanak. Engem pl az meg nem érdekel úgyhogy tanít majd mást.
Hangolni minden használat előtt, van, hogy közben is, a húr tényleg fogyó eszköz, bár egy egy minőségibb darab általában meghálálja használati időben a rá költött pénzt. Sokan az Elixirre esküsznek, nekem rosszul esik játszani (próbálkozni) rajta. Nekem a Cleartone ami adja a drágábbak közül.
Majd ha nem lesz már ennyire új minden jobban mertek majd próbálkozni egy csomó mindennel.
Ha van okos telo és csiptetos hangoló is akár párhuzamosan is lehet használni, de nálam is a csiptetos a bejövős. Kényelmesebb mint a telo.
Érdemes sokat youtubozni a témában. Rengeteget segít. Olvasni aktív gitár cikkeket, stb stb. -
Alexios
veterán
A hozzá való rocksmith kábellel
PC-n elvileg meg lehet oldani elvileg másképp is, bár az én interfacem nem szerette, csak a saját kábelét. Amúgy szerintem jópofa ez meg a yousician is, főleg számok tanulására, de én nem helyezném erre teljesen a tanulást, mert pont ritmikailag szerintem ahhoz túl nagy a latency, hogy pontos legyen.
-
Alexios
veterán
Korábban írtam, justinguitar.com, ennél jobb anyag nincs a neten, ami ingyenes is lenne(de fizetősben se igazán). Kezdő tanterv(is) van, szépen végigvezet, akkordoktól, alap zeneelméleten át, mindenen ami kell. Magyarul még csak megközelítő szint sincs, igazából szerintem ennél max személyesen órákra járni jobb(és én még akkor is csinálnám mellette a justin féle kezdő kurzust)
-
llax
senior tag
"Mi lesz ennek az össze-vissza csapongásnak a vége ?"
Csukott szemmel megtalálja a húrokat-hangokat, a további tanuláshoz ez hatalmas előny. Hátránya a gitár és a bal kéz nem megfelelő tartása, rossz beidegződéstől később nehezebb szabadulni (itt nem kell a "tankönyvit" túlerőltetni, hanem a szabályos és a saját adottságok között kell valaminek kialakulni). A komolyabb tanulás kezdete nem a boci-boci-ról szól, hanem pengetési gyakorlatokról, skálákról, akkordokról, stb., mellette is játszhat mindent, ami tetszik neki. A legfontosabb, hogy tetsszen neki.
-
llax
senior tag
"Egyelőre mi/ő még nagyon botfülü, nem hiszem, hogy hangra rájövünk, ha már nem jó a húr "
Mire az első készlet a végét járja, már sokkal jobban érezni fogja.
"Igen, azt mondták, hogy a húr fogyóeszköz"
Azt kívánom, hogy legyen a lehető leggyorsabban fogyó eszköz, 3 hónapnál többet ne bírjon ki egy készlet
(nem úgy, mint nálam...)
-
Eastman
addikt
Előfordul, hogy gyakorlás, játék közben is.
Mármint a dalok között.
Lehet később hangoló pedált is a gitár és a kombó közé tenni. Plusz egy kábel is kell majd hozzá. Rálépsz és ő az erősítő felé menő jelet blokkoja, tehát némítja, a gitár jelével dolgozik. Hangolsz és közben nem hallja a háztömb a projektet, csak te nézed a kijelzőt. Pl. Slash technikusa koncerten a dalok közti némításra használja. Ő nyomkodja a backstage-ben, nem a maestro.
-
Eastman
addikt
Teljesen jó a csíptetős. Bedugva, felhangosítva is hangolhatsz, mert a fa rezgései alapján mér a kis műszer.
A hangolás napi, naponta többszöri rutin. Lényegében miután a gitárért nyúltál mindig ellenőrzöd a hangolást. Előfordul, hogy gzakorlás, játék közben is.
E legvékonyabb
H (B)
G
D
A
E legvastagabbBal oszlop___________ Jobb oszlop
leengeded____________felhúzod
mélyebb hangok______magasabb hangokB C D E F G --> legvékonyabb (Magasabbra ne húzd, innen már vissza!)
F G A B C D
D E F G A B
A B C D E F
E F G A B C
B C D E F G --> legvastagabb (Plusz két hangnál magasabbra soha ne húzd egyik húrt sem onnan már vissza kell engedni!!!)Jó így? Szívesen leírom másképp' is, ha szeretnéd.
-
Goose-T
veterán
Nekem is volt ilyen hangolóm, tucatkínai cucc, Aliról vettem 3 dollárért. Rekordidő alatt tönkrement nálam, sokat ne várj tőle. Amúgy tényleg tökmindegy, hogy bedugva vagy nem bedugva hangolsz. Legfeljebb kevésbé sérti a füledet, ha nincs még bedugva az kombóba, de annak amúgy semmi baja nem lesz tőle. Egyébként minden használat előtt hangoljatok, mert úgyis elhangolódik.
-
llax
senior tag
Senki nem gitárral a kezében jött ki az anyja hasából. Ezen topik lakói sem. Szóval valahol el kellett kezdeni mindenkinek
A húrszakadástól nem kell megijedni, még "normál használat" mellett is megeshet. Egy húrkészlet ára nem vészes, cseréje sokaknál otthoni téma. Bizonytalanság esetén ezt már inkább kell alkalmas személyre bízni, mint a hangolást.
Ha nem is minden használat előtt hangolni, de ellenőrizni erősen ajánlott. Egy idő után hallja is, ha valami nem stimm...
Pici mozdulatokkal kell próbálkozni és figyelni a változást. A kulcsokat nem "tekergetni" kell, hanem csak kicsiket mozdítani, kezdetnek max 1/10 fordulat, a vastag húrokon ennél is kevesebb, aztán majd ráérez (ekkora léptekben a "rossz irányba" tekerés sem okoz gondot). Mindig lentről felfelé hangolni, ha magasabb a hang, akkor előbb a megfelelő alá kell engedni, ha véletlenül túlhúzta, akkor is. Telefonos app grafikus felületén sokkal látványosabb, legtöbb a húrokat jeleníti meg (tudja melyikhez nyúljon), sokkal jobban működik, mint a csíptetős hangolók (a telefon mikrofonja érzékenyebb, finomabb állítás, stb). -
llax
senior tag
Hangoláshoz jobb a telefonos app (főleg kezdetben), mert ott jobban látja, mit kell csinálni.
Mindenképp meg kell tanulnia, ezt nem úszhatja meg.
Ugyan fix húrlábas a gitár és a fejen sincs húrvezető, ezért ezt kevesebbet kell piszkálni, mint mondjuk egy vintage tremolósat. De gondolom nem klímakamrában tároljátok, fix hőmérséklet és páratartalom mellett... Mivel ez nem túl életszerű, így időnként hangolni kell, annál gyakrabban, hogy kényelmes legyen hangszerboltba szaladgálni vele.Ha csak egy húrt feszít túl, azzal a gitárban nem tud kárt okozni, legfeljebb elszakad a húr. Annyitól nem lesz vége a világnak
-
WolfheartGR
őstag
+1 a kiskombóra. Egy line 6 15w - os 20-25 körül beszerezhető használtan, van akkora hangereje, hogy elvedd tőle ha kitekeri és alapvetően nem egy érzékeny cucc. Kis fosnak látszik és a gitáros társadalom alapvetően viccet csinál belőle, de elég sokat tud kis pénzért hangzásban. És már ennyiért is lakik benne ha kell buta metál is.
-
Fontos. Magyarban és német nyelvterületeken a hangolás E A D G H E , de angolon és angol hangoló programokon, eszközökön ez E A D G B E. Angolban a mi H-nk az B. Nálunk a B az b és egy másik hangot jelent.
Szóval ne tessék megkavarodni. Illetve kell egy csiptetős hangológép vagy egy mobiltelkóapp. Én a csiptetős pártján állok, de kinek a pap kinek a papné, esetleg mindkettő, ma már assincs kizárva kérem. Én pl nem appolok, de van csiptetős, egy mulit pedálom (Zoom G3) amiben van hangoló és egy fasza kis korg asztali hangoló precíziós hanglásra, pl mikor a hidat állítom be.Tanulja meg. Ha be tudja maga állítani akkor nem kell aput hívni mikor akar játszani, meg kell bízni benne, együtt kell egy picit gyakorolni és minden oké lesz. Ez része a sikerélménynek. Hogy önállóan hozzányúlhat a hangszerhez engedély nélkül. Ez ad egy szabadságot. Ami rohadt fontos ahhoz hogy ne tegye le a gépet.
-
BluEyes
őstag
Jóvan, szokás szerint visznek be az erdőbe a fiúk
Akkor én is lökök egyet rajtad
Kiskombó a jó megfejtés, az ilyen PC-s szoftveres lófaszok majd később, ha lesz rá igény. És akkor se a kombó helyett, hanem mellé. Ezek a szoftok ugyanis alapvetően felvételek készítésére vannak, és bár lehet éppenséggel gyakorolni is velük, arra nem praktikusak.
Jelenleg nektek a legjobb megoldás egy digitális kiskombó. Sokféle van, szerintem kezdőnek a legjobb a LINE6 Spider 15 wattos. Jól szól, vannak effektek, hangoló, kicsi könnyű. Youtube tele van demókkal, ezért csak mutatóba, hogy avatott kezekben ilyesmit lehet vele csinálni: [link]
Itt egy eladó [link] mondjuk kicsit drága, mert a legújabb széria, a régebbiek 20k körül vihetők, szerintem 25-öt ha megajánlasz, oda is adhatja akár.
Nagyon lényeges a sikerélmény, mert anélkül tényleg max. 1 hónapig tart ki a lendület. Az erősítő mellett a megfelelően beállított hangszer is nagyon fontos. Gondolom sokat még nem piszkáltátok az új gitárt. Egy profi beállítás és húrcsere mindenképp ajánlatos. Ez nagyon fontos, a hangszeren nem küzdünk, erőlködünk, hanem játszunk. Könnyedén, kényelmesen. Ehhez viszont be kell állítani a gitárt. Kell keresni a közelben egy hangszerészt, aki a nyakat beállítja szép egyenesre, a húrokat alacsonyra, hogy könnyen lehessen játszani a hangszeren.
Húrcsere is ajánlatos, a gyári garnitúra kb. arra jó, hogy a boltban megnézzük hogy "szól-e" a gitár. Különböző vastagságú húrkészleteket vehetsz, én a legvékonyabb, ezért legpuhább, legkönnyebben játszható méretet ajánlom, azaz a 8-as szettet (a szám a legvékonyabb húr vastagsága zoll-ban, azaz 0.008 inch, létezik 9-es, 10-es, stb készlet is, azok vastagabbak értelemszerúen. )
No, egyelőre....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Elektromos autók - motorok
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen monitort vegyek?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Horgász topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest