- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
espista #54227 üzenetére
Ez így nem igaz, teljesen más hangja van egy acélnak a nikkelhez képest.
Van aki annyira finoman fogja a húrokat, hogy az acél húrok sem eszik nagyon szét a nikkel bundokat, de pl én sajna annyira erősen fogom hogy még a nikkel húrok is eszik azokat.re: #54208 doc
Egyáltalán nem kellenek ilyen eszközök hozzá. Én is megcsináltam a PRS-emen. Tök egyszerű volt és ezzzzzerszer jobb rajta játszani. De ehhez hozzátartozik, hogy ez ízlés kérdése. Van akinek a sikamlóssal van a baja és azt szereti ha száraz. -
cucka
addikt
válasz
espista #54229 üzenetére
Az első roundwound basszusgitár húr a Rotosound volt még a 60-as években, az egy acél húr. Gitárnál nikkel húrok az 50-es évektől vannak, előtte a fémhúroknál acélt használtak.
A rozsdamentes acél bundok a 90-es években jöttek be, asszem a Parker használt ilyet először.
Szóval nem, nem a különféle bundok miatt gyártanak acél és nikkel húrokat.
-
cucka
addikt
-
arnyekxxx
veterán
válasz
espista #54109 üzenetére
Ez vezetékes rendszerhez passzol házistúdióban, a monitorbemeneten kapja az éneklő a fülesbe az alapokat a mikrofon meg ezen keresztül megy vissza a felvevőbe, az arányokat meg az énekes tudja az igényéhez állítgatni. Ha vezetékes fülest használsz akkor teljesen jó neked is, ha wireless adóba küldöd tovább akkor az, hogy fülhallgatókimenetről kapja a jelet az nem ideális.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
espista #54107 üzenetére
a keverős megoldás univerzális, de a tied is működik
egyébként ahol használni akarod ott nincs kiépítve monitor? Mert ha van akkor a legegyszerűbb szinpadi monitorládáról a te fülmonitoradódba átdugni a kábelt és a füledbe fog szólni az ami addig a ládából szól, nem kell hozzá semmi egyéb kütyü meg kábelezés.
-
-
Goose-T
veterán
válasz
espista #54100 üzenetére
Van pedalboardba való keverő, de vagy megveszed drágán a jót (Elite Acoustics GigMix) vagy olcsón a zsákbamacskát (Ammoon AM-228), de egyik sem lesz teljes értékű keverő. Szerintem lehetne helyet szorítani egy Behringer Xenyx 502-nek vagy egy t.mix 502-nek, és sokkal előrébb lennél.
-
Goose-T
veterán
válasz
espista #54092 üzenetére
Szerintem ha veszel egy mini keverőt (ezt például), akkor már meg vagy oldva. Van rajta sztereó main kimenet és fejlhallgató-kimenet is. A main kimenet mehet a PA-ra, a fejhallgató-kimenet meg tetszőleges IEM rendszerre. Nekem van itthon két Anleon S2-m, meg vagyok velük elégedve. Az új verzión már jackbemenet is van, nem csak XLR. AliExpressen százegynéhány dollárba kerül. Érdemes a 863-865Mhz-es verziót venni, mert az EU-ban csak azok a frekvenciák nem fizetősek.
Ha nincs szükséged wireless IEM-re, akkor meg simán bedugod a fülhallgatódat a keverőbe, oszt kész is vagy.
Szerk.: ennek az egyszerű keverőnek csak annyi a hátránya, hogy nem tudsz külön keverési arányt beállítani a monitor- és a főkimenetre, de egy gitárnál és egy mikrofonnál ez annyira nem is lényeges. Attól még a monitorhangerőt tudod külön állítani.
-
Goose-T
veterán
válasz
espista #54072 üzenetére
Jó tudni, hogy van ilyen is. Amúgy pont kapható a linkelt oldalon, de a borsos ára után még áfát és vámot is kell fizetni, ha onnan rendeled. Annyira egyébként nem is borsos az ár, mintha meg kéne venned egy jobbféle keverőpultot és egy wireless IEM rendszert.
Szerk.: van egyébként az EU-ban viszonteladójuk, szóval lehet, hogy nem is kell vámot és áfát fizetni az ára után. Érdemes rákérdezni.
-
Goose-T
veterán
válasz
espista #54069 üzenetére
TL;DR: kell hozzá egy keverő is, ha több dolgot akarsz hallani.
Nekem van itthon IEM rendszerem, de ez nem fog ilyen egyszerűen menni. Az IEM adókon (ha rádiós) a bemenet általában XLR, és csak egy vagy kettő van rajtuk, attól függően, hogy monó vagy sztereó hangot adnak. Kelleni fog hozzá egy olyan keverő, aminek van a fő kimenettől független monitorkimenete, azzal tudod beállítani, hogy melyik csatornából mennyi hangerőt küldjön a fülmonitorra.
-
brickm
őstag
válasz
espista #53897 üzenetére
Az attól függ..
Az '59-es Les Paul, önmagában a Gibsonnál már egy típus. Több altípust magába foglal és több specifikációt is.
Lásd traditional, ami 59-es mintára lett tervezve, illetve van egy cosmó reissue, pont 59 néven, vagy R9 néven. A collector's choice-ban is van több, pl a Greeny.
Ha magára az évjáratra gondolsz, akkor igaz az állítás, olyan gitárt ma újonnan nem lehet venni, ami 64éve volt új. -
X2N
őstag
válasz
espista #53536 üzenetére
Az a pár elektroncső többet tett hozzá a rock gitár hang kialakulásához mint az összes gitárgyártó együttvéve. Mellesleg a mai napig nem tudják leutánozni a hangját félvezető alkatrészekkel, többszázezer forintos kütyükkel meg modellezéssel, és még mindíg nem szól úgy ahogy az igazi. Akarsz róla beszélni?
-
válasz
espista #53536 üzenetére
+1 pontosan így van! Ennek fényében érdemes megítélni pl. egy-egy "true classic" darab sokezer dolláros felárát egy "sima / copy" hangszerhez képest. Ez pedig inkább marketing, mint minőségi kérdés. Cserébe 1000 dodóért (vagy használtan a feléért) már remek hangszereket kapni. Quid pro quo
-
X2N
őstag
válasz
espista #53490 üzenetére
Az okosok úgy fogalmaztak hogy ha holnap bezárná a Gibson meg a Fender a boltot az Ibanez venné át helyüket. Gibson egyébként sincs jó helyzetben, ha nem lenne Slash szerintem már lehúzták volna a rolót, túlarazott az összes gitárjuk és egy undorító cég, aki ügyvédeknek meg orvosoknak gyárt túlárazott hangszereket, semmi érdemlegeset nem fejlesztett évtizeted óta és sosem azt csinálják amit az emberek szeretnének. Elég csak megnézni a youtube-os csatornájukat, mindig a "nagy" Gibson-ról van benne szó sosem a gitárosokról akiknek a hangszereket csinálják. Ezért van a Fender és az Ibanez sokkal életképesebb helyzetben. Egyedül a szabadalmaik védik őket, ha az nem lenne már mindenki legyártott volna az övéiknél sokkal jobb minőségű hangszereket fele, harmad áron.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
espista #53414 üzenetére
Jogos is meg nemis, a tele bridge az a fémlemezhez van csavarozva szóval tényleg nem műanyag de nem is a fához közvetlenül, a nyaki meg vagy a kopólaphoz vagy a fához. A szappantartó P90-nél megint ott a műanyag, a csavar feje a pickup műanyag fedelét fogja össze a fával.
Ez az egész téma nem ér annyit mint amennyit már írtunk róla
a kétcsavaros HB tényleg szar
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
espista #52918 üzenetére
Nem semmi, hogy manapság már milyen eszközök vannak. Azért annak, aki mondjuk 30 éve kezdett gitározni, mennyivel nehezebb dolga volt! Nem volt YouTube, nem volt internet, songsterr, justin és társai. Egy rendes tabulatúrát megszerezni se volt könnyű.
A technikai megoldások is gyerekcipőben jártak a mostanihoz képest. Egyáltalán csak azt rögzíteni, amit játszol is kihívás lehetett, ma meg elindul a GarageBand, meg az akármilyen szoftver, és az amatőr pötyögésből is egy jól hangzó szólót lehet csinálni. :-D
-
consono
nagyúr
válasz
espista #52861 üzenetére
A mai napig sajnálom, hogy egyetemista koromban elkótyavetyéltem a Fender Fuzz/Wah pedálomat
Ilyen volt mint ez: [link] Nálam idősebb lehetett, nem volt praktikus, mert a két kapcsolója a pedál két oldalán volt és nem lehetett csak úgy rá lépni, de ma már bejönne. Akkor még nem szerettem a fuzz-t, valami DOD distortion lett helyette...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
espista #52861 üzenetére
Neked lesz igazad, mert pont azon csodálkoztam, hogy egyik pengetésnél halkabb, másiknál erősebb az effekt.
Legtöbb helyen ezt a Dunlopot ajánlják amúgy mint overall felhasználású wah.
Expressiontől tartok kicsit, mert mi van, ha mégse lesz igazán jó a wah effekttel. Nulla tapasztalatom van velük.
-
Moleman
addikt
válasz
espista #52735 üzenetére
Á, értem. Ebben az esetben a maj és a ∆ szerintem a dúr hangzást jelöli, ez jelentheti akár az egész skálát is, láttam már ilyet Rick Beato leckéiben. Tehát ha lenyomod az összes fehér billentyűt a zongorán, az egy C∆ "akkord".
∆ = Major scale/chord or major seventh
És igen, a ° mindig a szűkített jele, akár akkordról, akár skáláról beszélünk.Jelen esetben próbálj meg a füled után menni, hogy mit hallasz az eredetiben, hátha kiderül, mire gondolt a költő.
-
doc
nagyúr
válasz
espista #52282 üzenetére
Ez megvan, ezert is mondtam hogy nem ilyen esetrol beszeltem, hanem a gitarbol a pedalba, onnan kozvetlenul a 'return'-be, send nelkul.
FockeWulf: jo esellyel egy EQ lesz a kovetkezo pedalom, en is gondolkodtam mar rajta hogy hova rakjam, majd azt is kiprobalgatom, bar szerintem nalam az effect chain legvegen lesz, hogy sima master volume-kent is tudjam hasznalni
-
consono
nagyúr
válasz
espista #52193 üzenetére
Yep. Nekem asszem 6000 Ft volt az első elektromos gitárom, egy valamennyire működő Jolana Iris
Mondjuk belőlem sem lett Slash, az is igaz. Meg az is, hogy az első rendes fizetésemből vett Hohner ES-335 copy klasszisokat javított a gitározási kedvemen, meg tudásomon is, mert az volt az első olyan gitárom, amit mindig szívesen vettem a kezembe...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
espista #50152 üzenetére
Szerintem tök mindegy, hogy mennyi a Thomann szerint, vagy Megyó szerint, vagy Mari néni szerint, ha a valóságban nem annyi.
A 25,5"-höz képest konkrétan 2 centivel rövidebb a 24,8"-as. Tehát, amikor azt írtam, hogy rövidebb a menzúrája, és te azt írtad, hogy "nem", akkor én írtam a helyes infót, te pedig a rosszat. És az pedig mindegy, hogy hol olvastad. Attól még rossz az info.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
espista #50141 üzenetére
Biztos a gyártó tudja rosszul akkor.
Csak benézted, ha a "Nem"-ből hirtelen "nem sokkal" lett.
-
FockeWulf
tag
válasz
espista #50137 üzenetére
Gyárilag 11-es avagy 12-es húrokkal szerelik a normál menzúrás akusztikusokat, hogy miért arra még nem jöttem rá, tény h a 11-es készlettel döhébb hangja van....de....azért gyepálja az ujjhegyeket rendesen cserébe
Én fémhúros akusztikuson a kompromisszumot a 10-es készletbe találtam meg legjobban, ezzel nyújtani már kényelmesen tudok, meg is szólal még...persze kicsit vérszegényebben mint pl a 11-es készlettel. A 12-es hajókötél, kb csak akkordozás-sikamikára való, de tény hogy attól már zeng a doboz mint állat.
Akusztikussal csak itthon, szobába szoktam tolni, ahhoz meg nekem elég a 10-es, az húrlábat is ahhoz állítgattam, reszelgettem be. -
Bobrooney
senior tag
-
Goose-T
veterán
válasz
espista #50015 üzenetére
Gratula! Érdemes lenne beszerezned egy sávonkénti rögzítésre képes digitális keverőt, vagy legalább egy 2-4 bemenetes USB interfészt, és akkor sokkal jobb hangminőségben tudnád rögzíteni a performanszaidat. Hol léptél fel egyébként? Ha legközelebb Budapesten bazseválnál, akkor szívesen segítenék a felvételben. Ilyen felvételt szoktunk készíteni a próbatermünkben digitális keverővel, nincs benne túl sok utómunka.
-
Golf4
csendes tag
válasz
espista #49814 üzenetére
Szerintem még annyira nem ásta bele magát, nem igazán tudja milyet kellene vennie, ezt a fentit találta, mert ez volt talán a legolcsóbb ami még tetszhetett neki (hozzáteszem kinézetre maximum). Na hogy melyik gitárost szereti azt még nem tudom, bár biztos van.
Első körben otthoni gyakorlás, tanulás lesz ebből. -
válasz
espista #49679 üzenetére
Én is, meg is osztottam itt szerintem. A PRS hegye tört meg a fejen.
Kaptam egy jó kis leárazást rá. Qrva jó áron vettem, kicsit oda van verve, nem zavar, legalább mikor én verem oda nem magamat szidom majd, hogy összeszartam a hangszert.re: #49663 Alexios
Tetszetősek, a Ghost jól mutat. Squier az kicsoda/micsoda? -
Goose-T
veterán
válasz
espista #49313 üzenetére
De ők nem kifejezetten "sportos" gitárosok, ha már előkerült ez a kifejezés. Jim Root teléjének meg amúgy sincs túl sok köze az átlag telecasterhez. A test meg a fej formáját leszámítva tök generikus metálgitár, ha a speckóit meg a felszereltségét nézzük.
Persze jó kérdés, hogy mitől lesz "igazi" telecaster egy gitár. A pickupokon kívül szerintem a bumszli nyak és a 9,5"-ös seprűnyél-rádiusz is hozzátartozik.
-
impalaman
aktív tag
válasz
espista #49288 üzenetére
Próbából egyszer állítottam oktávot a csiptetős Fender FT-1-gyel, utána leellenőriztem a Korg GA-1-gyel, amivel egyébként 10+ éve szoktam a saját és egyéb gitárokat beállítani, nagyon durva eltérések nem voltak, sőt, mondhatni semmi.
Persze ez nem azt jelenti, hogy feltétlen alkalmas a csiptetős hangoló a feladatra, de ha valamilyen furcsa okból fennáll olyan helyzet, hogy semmi más nem áll rendelkezésre, viszont mindenképpen oktávot kellene állítani, akkor legalább használható az is.Nyilván csiptetős hangoló és csiptetős hangoló között is van eltérés. Van itthon pl. valami noname tizensok éves hangoló is, azt eleve gitárhangolásra se használom, mert arra is alkalmatlan sajnos, nemhogy intonációra.
-
válasz
espista #49288 üzenetére
Hát pont ezt mondtam én is
, hogy oktávra ott van a bedugós hangolóm ami precíz, nem egy ilyen csiptetős basz.
szerk: ja, most nézem, hogy az a qrva link csak nem működikGoose-T
Olyan 10 éve még kész voltam mennyire szarul hangolnak a PC-s hangolók. Mára már lehet változott a helyzet, nem szerettem a kilengéseket, kiugrásokat amiket anno a programok produkáltak, sosem értettem mi okozza őket. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Goose-T
veterán
válasz
espista #48933 üzenetére
Amikor kezdtem a bandában zenélést, akkor még basszusgitároztam, és én is egy Orfeuson toltam.
Még ennél is szarabbul nézett ki, nem volt meg a húrláb, egy fadarab volt helyette.
Meg hát annyira csóró voltam, hogy ez is csak kölcsönbe volt nálam, a basszuskombót is mindig egy barátomtól kértem el minden próba előtt, és biciklivel vittem a próbaterembe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Bittorrent topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- Dell Precision Munkaállomás 7750 17.3" i7-10850H/32GBRAM/1TBSSD/RTX3000/WIN11PRO
- EREDETI Apple Watch ULTRA óraszíjak (BLACK TITANIUM) - 49mm
- Apple Watch ULTRA 2 49 mm - Black Titan, Black Ocean Band - MAKULÁTLAN! - 3 ÉV GARANCIA
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest