- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Telekom mobilszolgáltatások
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple Watch
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
Ja bocs, van még egy P90 Les Paulom, de az csak Harley Benton, mindig elfeledkezem róla.
A stratokkal/superstratokkal én úgy vagyok, hogy sosem elég.
Hiába nem az én világom a HH elrendezés, mégis van három HH superstratom, mert így alakult.
Meg három SSS, és csak kettő HSS (pedig ezt tartom ideálisnak).
De ha kínálkozna az alkalom, sokan vannak a listán, nagyon szívesen vennék még egy American Special Stratot vagy egy Ibanez S970-et, az újabb cuccokat még nem próbáltam, de így látatlanban egy Ibanez AZ2204N, vagy valami hasonló FGN vagy Sire is izgalmas lehetne.
Mindeközben természetesen igazad van, minek még egy, a meglévőket se használom, most épp gitárt se veszek a kezembe, mert megint folyton csak dobolok.
-
Moleman
addikt
Jó lehet, nekem Burstbucker Pro-k vannak a Gibsonban, szeretem a hangját.
Kérdés, hogy mennyire akarsz Les Pault és szeretnél-e idővel Gibsont helyette. Egyéni preferencia kérdése, nekem az lett a nagy tanulság, hogy egy Les Paul elég a háztartásba, de örülök, hogy Gibson lett az az egy, mert ha Epi lenne, lehet arra fognám, hogy azért nem annyira az én világom, mert nem Gibson.
Alternatíva lehet egy jóárasított Gibson Studio vagy Tribute, bár mostanában már nem nagyon mennek 400k alá.
-
Goose-T
veterán
Két külön világ, az Ernie Ball puha, könnyű játszani rajta. A D'Addario kemény, nagyobb a húzóereje, ugyanolyan actionnél és méretnél magasabb a húrnyomás is, viszont emiatt sokkal határozottabb hangokat lehet belőle kihozni. A feszesség miatt hamarabb kimozdul a pengető alól is a húr, így gyors témákat pontosabban lehet vele játszani.
-
Moleman
addikt
Daddario, Ernie Ball, Fender, Elixir, bármilyen ismertebb márka jó. A gagyibb márkák mint a GHS vagy a Rotosound inkább kerülendők.
Pántból nekem a legalapabb Ernie Ball nagyon bevált, a legtöbb gitáromon ilyen van.
A drágább pántok közül a Fendert ajánlom még, én nagyon szeretem őket, akár a klasszik monogramos, akár a Vintage Tweed.
Van szép vastag drága bőrpánt is itthon, de túl nehéz, nem is olyan kényelmes, nem használom. -
X2N
őstag
Az ismétlődő hajlítás(repeat bends részt)résznél ha már egész hangot nyújtasz célszerű 2 ujjal lefogni(2,3-as ujjad hegyével) a húrt finoman és úgy felnyújtani 1 hanggal,(nem árt ha nézed közben egy hangológéppel hogy megfelelő hangmagasságig nyújtottál) majd elemelni az ujjat a húrról. Ebben az esetben érdemes hüvelykujjal átfogni a nyakat mint egy ütőt mert az is segít. 9-es húrkészlettel ezek az 1 hangos nyújtások könnyűek, 10-essel már kicsit nehezebbek főleg ha hosszabb(Fender) menzúrás gitárod van.
-
lacibattya
csendes tag
5-6éve van elektromos gitárom,eleinte nem is használtam mert fingom sem vol hogyan szólaltassam meg
,skálázgattam rajta oszt kész.2-3éve jobban nyúzom,már akad magyar tutorial is a tyúbon
.Állítólag a nothin else szólója könnyű,hát nekem hónapokba tellett megtanulni,nem voltam rákattanva csak gyakorolgattam,szóval kb.fél év hogy menjen zenére is
.Én élvezem a botladozást is,feleségem nem érti miért nem hagyom abba ha ennyire nem megy
.Nem érti hogy szerelem ez.
-
X2N
őstag
Nagyok az elvárások. Nem tudom mióta gitározol és naponta hány órát gyakorolsz. Már ez a szóló(első link) is feltételezi azt h magabiztosan tudsz hajlítani(egész, negyed), vibrátózni, ritmust tartani, pentaton skálákat használni. Lehet hogy nem tűnik első bonyolultnak egy ilyen szóló de ezt is érzéssel kell játszani, különben nem fog sehogy szólni.
Tudom ajánlani ezeket a számokat gyakorlásra: The Shadows - Moonlight Shadow
Gary Moore - The Loner -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-- ----- Ez se tud gitározni, hát hol van a hüvelykujja? :-D ----
Légy türelmesebb magaddal. Kinek lassabban, kinek gyorsabban megy. Csak magadhoz mérd magad. Vannak dolgok, amiket soha nem fogunk tudni eljátszani, akármennyit is gyakoroljuk, de ez nem az a kategória itt. Ha gyors, lassítsd le. Haladj két három ütemenként.
Anno még
tanácsolta nekem, hogy addig ne menjek tovább egy ütemről, amíg az nem megy jól. Inkább lassabban haladj vele, de játszd el jól a saját mércédhez képest.
Hadd tegyek fel egy kérdést. Láthatóan jobban gitározol most, mint amikor először megfogtad a gitárt? Igen? Szóval mégis csak van fejlődés....
Nem baj, ha nem tudom megcsinálni a double bend-et. Gyakorolgasd
és vágd le a körmeidet.Nyilván van olyan, hogy valakinek több érzéke van az egészhez, másnak kevesebb, mint például nekem is, nem vagyunk egyformák. De pusztán szorgalommal, kitartással és gyakorlással nagyon sokat lehet fejlődni, ezt tapasztalatból mondom.
Ne
Add
Fel. -
X2N
őstag
Ha erre a Hallelujah-ra gondolsz akkor szerintem ne aggódj emiatt, ez pont az ujjas pengetés miatt egy nehezebb dal, nem is kifejezetten ajánlanám kezdőknek. Ezt külön meg kell tanulni(hüvelykujjal, mutató,középső,gyűrűs ujjal pengetni).
Én anno Stairway to Heaven-el gyakoroltam be az ujjal való pengetést.
A Have you ever seen the rain-nem tűnik vészesnek, egyedül az a barrés F akkord amire nehezebb váltani, itt megtudod azt csinálni hogy az 1-es ujjadat nem teszed rá a fogólapra, hanem csak a 2-3-4-es ujjakkal fogod le az A-D-G-húrokat, és csak azokat pengeted. Amikor már megy az akkord menet megpróbálod az 1-es ujjat is használni már barrézva(ha már megvan a ritmus meg minden más, menni fog az idővel). -
doc
nagyúr
Az F akkordok miatt kezdokent mindketto kihivas lehet. Erdemes olyan dalokat keresni amiket konnyen el tudsz jatszani, van nem keves amiben pl ket akkord van osszesen (mondjuk Jambalaya). Szerintem nagyon fontos hogy legyen sikerelmenyed, ami aztan hajt tovabb, erre a nagyon egyszeru szamok is tok jok.
A Creedence Clearwater Rivavaltol ott van pl. a Cotton Fields vagy a Bad Moon Rising, mindegyikben csak harom akkord van, barre nelkul. A Cotton Fieldsben az A-D-E valtas eleg tipikus (ugyanez a harom akkord van pl a Beatrice-fele 8 ora munkaban is), es azt meg tudod ugy tanulni hogy az egyik ujjad a helyen marad akkordvaltasnal, ez nagyban konnyiti eleinte a 'navigaciot' az ujjaidnak. -
Smiley
addikt
Nekem pont ez a bajom a tanarral dologgal... Az elejen valami nagyon egyszerut kene keresni amit 1-2 ujjal le tudsz fogni, es azt gyakorolni. Igazi sikerelmenyt tud adni, amikor egy 15 hangbol allo 1-2 ujjal lefoghato dallamot el tudsz mar jatsznai. Utana keress egy masik ilyet melle, es akkor mar 2 lesz. Az elejen rohadt nehez valogatni, mert minden olyan neheznek tunik. Nalam ez a modszer amugy elegge bevallt, es nem is nagyon volt ez a nem megy erzesem. Plusz vegyel fel mindent, aztan 1 honap mulva hasonlitsd ossze.
-
FockeWulf
tag
Adj időt magadnak, és gyakorolj...tudom ezek elcsépelt frázisok, de attól még igazak. A barrés fogást semmiképp se ugord át, az egyik legalapabb, megkerülhetetlen dolog gitározásnál (hacsak nem 3 kvintes ramones/offspring/green day szerű faék zenéket játszanál kizárólag nagy torzítással). Olyan mintha regényeket, vagy verseket szeretnél írni-olvasni de csak az ABC első 20 betűjét tanulnád meg mert a maradék betűk nehezek. Szóval hajrá.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem hiszem, hogy alkalmatlan lennél rá, lehet, a tanárral sincs hiba, lehet van. Valószínűleg még nem gyakoroltad eleget.
Tedd fel magadnak a kérdést, kell-e neked egyáltalán barré akkord? Akarsz olyan zenéket játszani, amikben szükség van rá? Lehet-e ugyanazt másképp játszani? Azt gyakorold, amiket játszani szeretnél, ami érdekel. Tarthat neked a tanár tapping órákat, ha tudod, hogy a büdös életben nem fogsz olyasmit játszani, ahol az kellene.
-
doc
nagyúr
Ah, ha az angol gond az sokat nehezit. De az hogy az appban a szamokra jatsz, nyelvfuggetlen
Ilyesmi: [link] Bar nalam kicsit mashogy nez ki, igaz en tableten hasznalom, valoszinuleg azert.
"Egyszerűen alkalmatlan vagyok gitározásra" - hacsak nem hianyzik az ujjaid tulnyomo resze, ezt erosen ketlem
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
We have all been there.
Barrénál nekem is fáj a csuklóm, meg nagyjából az ötödik bundig tudom lefogni rendesen, afelett már nem szól jól vagy nem szól, full kényelmetlen a kezemnek.
Megoldás: nem is gyakorlom, nem érdekelnek a barré akkordok. Talán Steve Vai mondta, hogy azt gyakorold, amiben jó vagy jól megy, azokat fejleszd tovább, és ne azt, amit utálsz, kényelmetlen stb.
Visszagondolva a tanáros időszakomra, egyikkel sem élveztem az órákat, csak befrusztrálódtam tőle. Amióta nem járok tanárhoz, sokkal nagyobbat fejlődtem, mint amikor jártam. Az egyetlen előnye a tanárnak, hogy real time feedbacket kapsz tőle, ezt Justin sem adja, meg senki más. Kérdés, hogy pusztán emiatt megéri-e az az idő és energia.Mert minden más nagyon minőségi formában már fent van a neten, pl. Justin és társai.
-
doc
nagyúr
Nem lehet hogy a tanarral van a problema? Ha jol ertem, problema van a sok barre akkorddal, mikor igazabol meg a tobbi sincs igazan meg, vagyis eloszor az alapokat kene megerositeni. Ha az alkarod faj, akkor gyanus hogy valami tartasbeli gond is van.
Keress olyan szamokat amik egyszeru akkordokbol allnak, es el tudod jatszani. Erre (is) nagyon jo szerintem a Justin-fele gitartanfolyam, ott az appban rengeteg dal van ami megy, kozben latod hogy mikor milyen akkordokat tudsz lefogni, tudsz szurni is hogy az altalad ismerteket tartalmazoakat adja. Nehany alap akkorddal tok jokat lehet mar zenelni, aztan mikor az egyszeru akkordvaltasok mennek, akkor szepen lassan be lehet hozni a barres akkordokat is.
A weboldalon rengeteg oktatovideo van konkret szamokrol is (es maga a tanfolyam is nagyon jo szerintem, abszolut kezdoknek szol (az eleje legalabbis), nagyon jo a stilusa, kovetheto, nagyon batorito, sokszor elmondja sot megmutatja hogy igen, kezdokent ez nehez lesz, es sz@rul fog menni/szolni, de ez teljesen normalis) -
Goose-T
veterán
Minél kisebb actiont állítasz be, annál érzékenyebb lesz az időjárás változásaira. Elég egy kis páratartalom-, légnyomás- vagy hőmérsékletváltozás, már el is állítódik egy tizedmilliméternyit a nyak. Ha magas az action, nem veszed észre. Ha alacsony, akkor ennyi is elég lehet, hogy megzörgősödjön.
-
topikk
senior tag
Nalam is tekergetni kell folyamatosan nemelyiket, de nem mindegyiket. Szerintem a relativ paratartalom valtozasa okozza (telen a futes miatt jellemzoen alacsony, de bent szaritjuk a ruhakat ezert neha felmegy, stb.) . Jo esetben a nyakfeszito palca allitasa eleg, neha nem.
-
consono
nagyúr
Simán tehetsz fel 9-est, sokan istenkáromlásnak tartják a vékony húrokat, de nincs vele baj. Ha Brian Maynek, vagy Billy Gibbonsnak jó, akkor miért ne? Vagy akár hibrid készletben is gondolkodhatsz, ahol a mély húrok vastagabbak, a magasak meg vékonyabbak. Röfög, ha kell és nyújtani is könnyű...
-
Majd ha eljutsz egy jobb szintre és még mindig érdekel, akkor azért lehet jó lesz ebbe is belenyalni. Engem sem érdekelt, csak tudom mennyire jó és hasznos.
Példa. Ex kolléganőm panaszkodott, hogy szar a biciklije mert recseg a váltó, elmagyaráztam hogy kell használni, erre azt mondta, hogy nem érdekli, nem akarja tudni hogy működik, nem akarja külön megtanulni a biciklizést, csak használni akarja. És panaszkodott tovább, hogy recseg a váltó mikor beleáll a pedálba és úgy vállt vissza.
Félre értés ne essék, nem rosszból írom. De ezzel én is így vagyok, nem érdekel az elmélet, csak tudom mennyire sokat segítene az improvizációmon. -
Moleman
addikt
Kisebb részben adottság, nagyobb részben szorgalom kérdése.
Youtube-on sok ilyen összevágott videó van, hogy hogyan fejlődtek a kezdetekkor, vannak, akik 1 év után már olyan dolgokat játszanak jól, amit én 22 évvel a hátam mögött sem tudnék a kisujjamból kirázni.
Nekem szerencsém volt az adottság részével, aránylag jó a hallásom és a ritmusérzékem, de a szorgalommal voltak gondok, néha belevetettem magam, gyakoroltam, skáláztam, zenekarokban játszottam, máskor meg néha évekig alig nyúltam a gitárhoz.
Az is hiba volt talán, hogy a zeneelmélettel nem foglalkoztam, mindent csak megtanultam, nem érdekelt, hogy miért van úgy, de ennek ellenére mondhatjuk azt, hogy 10 év után már úgy éreztem, hogy hallás után megtalálok mindent, amit keresek, vagy ha más nem, keresek egy tabot és kijavítom, ahol hallom, hogy rossz.Az utóbbi 2-3 évben viszont elkezdtem aktívan zeneelméletezni, azzal együtt zongorázni és óriási változást hozott, sokkal hamarabb megtalálom a dolgokat hallás után, mert nagyjából tudom, hogy miből lehet válogatni. Az "ahogy valóban van" részén is sokat javított, pont tegnap próbáltam 10+ év után újra eljátszani egy számot, régen addig jutottam vele, hogy D#m Bbm B C#, most viszont már kihallottam az akkordok felépítéséből, hogy D# standard hangolásban van és az utolsó akkord egy C#maj11 (a nevére azért rá kellett keresnem
).
De hiába foglalkozom vele így sokat, a technikai oldalon be vagyok rozsdásodva, jól tudok akkordozni, egyszerűbb pentaton-blues szólókkal is próbálkozom, de pár nagyobb nyújtástól már 20 perc után fáj az ujjam.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az, hogy valami nem volt gyári rajta, nem baj, lehet, hogy jobb, mint a gyári. A baba furán állása olcsón orvosolható, akár egy új Fender-tremolóval, nem nagy összegért kapható. Kb. 15-ből megvan.
De ha nem volt jó érzésed, jól tetted, hogy nem vetted meg.
Amúgy hogy haladsz a tanulással?
-
Ba cy lus
addikt
-
terepkigyo
csendes tag
Én egy Squier Bullet stratot nyúztam évekig, majd sok filózás után tavaly elszántam magam egy új mexikói fender mellett, és hát hatalmas szerelem lett belőle, én imádom.
Zenész cimborámnak mutattam még anno,azt mondta teljesen korrekt ennyi pénzért (280k ha jól emlékszem), viszont ő is említette, a squier CV szériáját, amit sajna nem volt lehetőségem kipróbálni. Meg talán a végére már nekem is a fejembe szállt amit itt is említettek, hogy Fender legyen rá írva. -
Goose-T
veterán
Szerintem is jó a Squier Classic Vibe. A Fender Player annyiban különbözök, hogy kicsivel jobb minőségű hardver és elektronika van benne, valamint autentikus faanyagból készül. Autentikus faanyagon értsd: amerikai éger test és kanadai juhar nyak, nem amit éppen leúsztatnak Indonéziában a folyón.
Behunyt szemmel nem valószínű, hogy megmondanád ettől függetlenül a különbséget a kettő között.
A Fender Player mellett szól még az, hogy az idegesítő vintage dolgokat lecseréltek normálisakra: kétpontos tremoló, zárt hangolókulcsok, modern C nyakprofil, nem ragadós selyemfényű nyak.
A pickupok a Playerben és a CV-ben hasonlóan szólnak, semmi extra, jobb AliExpresses 50-60 dolláros single coil szett leszólja.
-
X2N
őstag
Erre én csak azt tudom mondani h fel a fejjel. Gyakorolni minden nap 1 órát legalább, erőltetni semmit nem kell, ha most kezdted, kell egy kis idő amíg az ujjvégeid megszokják a hajlítgatást. Ahogy előttem is írték nem kell a húrokat erővel odanyomni a bundokra, elég éppen csak érzéssel hozzáérinteni a bundokhoz, nem tudom milyen húrkészletet használsz és milyen hangolást, de ha nehéznek találod a dolgot nyugodtan menj le egészen vékony 8-as húrkészletre és megfogsz lepődni mennyire könnyű rajta játszani...én is régen sokáig ezt használtam, aztán kezdtem vastagabb húrkészlettel kísérletezni, használtam egy ideig 10-es húrkészletet is, de szerintem nekem a 9-es lesz a legjobb, vagy a ha nagyon hajlítgatni(2 egész hangot is akár) akarok akkor a 8-as hybrid.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
We've all been there!
Ne add fel. Én egy éve voltam ebben az állapotban, amikor épp egy éve kezdtem el gitározni. Nyilván általánosítani nem szerencsés, de ez az egyéves gödör sokaknál előjön.
Az meg természetes, hogy nem tudod kétszer ugyanolyan jól eljátszani az adott dolgot, szinte senki sem tudja, még a profiknak se sikerül mindig.
Valamelyik nap saccolgattam, hogy az elmúlt 2 évben mennyit gyakoroltam órában. Nagyjából olyan 1500 órára tippelek, ami nem kevés. 1500 óra nyelvtanulás után garantáltan mész a felsőfokú nyelvvizsga közelébe, gitárnál meg sehol nem tartasz vele.
Tudtam, hogy nagyon sokat kell ezt gyakorolni, de nem gondoltam volna, hogy ilyen sokat. Még annál is többet.
A hólyag, bőrkeményedés, hámlás mindig veled lesz, ha nyújtósabb témák kerülne elő sokat jobban, ha nem, kevésbé.
Ne add fel, teljesen jó úton jársz.
Ahogy más is mondta, kedvenc zenéidből vegyél ki először riffeket, azokat játszd. A YT tele van riff gyűjteménnyel, elég csak az együttes nevét megadnod. Biztos lesz közte olyan, ami menni fog, és sikerélményt ad.
-
Alexios
veterán
Én az előttem szólókón kívül annyit tennék még hozzá, hogy gyakorold azt amit végül szeretnél csinálni. Nyilván 1 év után nagyjából mindent gyakorolni kell még, mert nem fognak még olyan jól menni skálák, akkordok, alap technikák, de ha számokat szeretnél játszani végig akkor nézz ki valami egyszerű dalt, és gyakorold azt mondjuk a technikákon felül. Ne egyszerre 10 dolognak kezdj neki, mert azzal jó eséllyel nem jutsz sehova, hanem 1 egyszerű dalt amit minden alkalommal gyakorolsz kicsit.
Ha imprózni szeretnél akkor meg gyakorold azt, tanulj meg valami alap skálát mondjuk 1 pozicióban, keress egy hozzá illő backing tracket youtubeon és gyakorold ezt minden alkalommal, itt bele lehet csempészni az adott technikát is amit tanárral tanulsz, pl. nyújtások. Egy pozicioval is rengeteget lehet gyakorolni, sőt csinálhatsz olyan dolgokat is hogy limitálod magad max két húr használatára, vagy ugyan azokat a hangokat játszod de mindig valami más ritmikával, stb.Ha ez megy jöhet egy más fekvés, hogyan kötöd össze a kettőt, stb.
A lényeg hogy azt gyakorold amit szeretnél, hiába tanulsz folk dalokat ha elunod az életed mert valami durva death metalt játszanál, vagy pont fordítva ha az van erőltetve, de a blues impró érdekel. -
Goose-T
veterán
Akkor jól csinálod. Majd lesz rajta vastagabb bőrkeményedés is, és utána már nem fog érdekelni.
Persze azért az sem árt, ha be van jól állítva a gitár alacsony húrnyomásra, hogy ne nyomja annyira az ujjhegyeidet.
Ja, és még egy nagyon fontos dolog: ne nyomd rá a húrokat a fogólapra! Csak annyi nyomást kell kifejteni, hogy biztosan álljon a bundon a húr, jobban nem kell, sőt, nem is szabad, mert fals lesz a hang, amit lefogsz.
-
FockeWulf
tag
Csatlakozom az előttem szólókhoz. Próbálj egyszerű punk-rock dalokat eljátszani, az kezdőként is menni fog, pár kvintet tologatsz ide-oda. Valójában a ritmus és a pengetés a fontosabb ezeknél a daloknál mintsem a lefogó kéz. Green Day, Offspring, Ramones, Bad Religion stb...nagyon alap tudást igényelnek csak, ezeket egy év gitározás után simán letudod játszani. Legalább lesz sikerélményed.
-
-
Smiley
addikt
Azokat a dalokat fogod tudni szerintem jol eljatszani amiket igazan szeretsz. Persze az elejen eleg korlatozott lesz ez a lista, de igy probalj meg elindulni. Fogd a spotify vagy egyeb listadat es menj vegig azokon a szamokon, biztos vagyok benne, hogy lesz kozte olyan amit kezdokent el lehet jatszani.
-
Goose-T
veterán
A gitár az olyan hangszer, hogy rengeteget kell gyakorolni. Tényleg rengeteget. Ha vízhólyagos az ujjad, akkor vagy rosszul csinálod, vagy a gitárod van rosszul beállítva. Nem lehet, hogy az ujjbegyeddel fogod le a húrokat? Nekem az ujjhegyeimen vannak bőrkeményedések. Nem mindegy, hogy ujjhegy vagy ujjbegy.
-
arnyekxxx
veterán
adott hangzáshoz az adott erősítő/hangfal/mikrofon beállítást kellene elsősorban ismerned a hangszeren és játékstíluson kívül, és pont úgy semmi nem fog szólni mint a lemezen amit hallgatsz mert ott egy elég jelentős utómunkán átment hangot hallasz, a kombódból meg egy nyers alaphang jön ki.
Maximum valami hasonlót próbálhatsz kitekergetni.
-
emiki6
veterán
Alábecsölöd magad. Eljátszani egy számot nem nehéz, mert az csak 1 dal végül is, nincs olyan sok komponense, amit be kell gyakorolni. Gyakorlott akkor leszel persze, hogyha sémák garmadáját írtad már be az idegrendszeredbe és tudod előhívni.
Aztán vannak nehézségi szintek is. Majd valamikor megtanulom a für elise-t, az annyira nem nehéz. Hosszútávi cél a holdfény szonáta.
Más:
Elkezdtem a kétkezes tap-et megtanulni és hamar kiderült, hogy kell egy kényelmes pánt még ülve is, mert magasra kell emelni a bass-t, hogy kényelmesen hozzáférjen a kezem, ne legyenek annyira kicsavarva a tagjaim.
Tegnap vettem, bár hosszú lett, meg kellett hekkeljem, hogy lerövidítsem. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Mindenki így érzi, hidd el, és hamarabb el fogsz játszani számokat, mint gondolod. Mondom én, a nagy rutinos.
Én ugyanígy gondoltam, hogy majd sok év múlva fogok tudni eljátszani majd egyet, és mégse így lett. Ráadásul, van köztük "nagy név" is: Enter Sandman, For Whom The Bell Tolls pl. És letolom a ritmusgitár részét végig. A pár akkordos számokkal meg könnyebb dolgod lesz: Pearl Jam: Last Kiss pl., négy akkord talán az egész, és a teljes számot lejátszod.
Persze a minőségen mindig van gyúrni, de ezt minden online influenszer is elmondja, hogy óriási különbség, ahogy ma eljátszol egy számot, meg mondjuk 5 év múlva ugyanazt.
A zenetanulásban az a szerencse, hogy itt nincs shortcut, akármennyi pénzed van, nem tudsz gyorsabban megtanulni zenélni. Át kell menni minden szakaszon.
A te szakaszod, amiben most vagy, a tagadás. :-D
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Én is úgy vagyok vele, hogy mindig hallok egyfajta hangot, lehet nem jól némítok.
Amúgy hogy kell némítani technikailag? Ha a tenyerem élével nyomom le a húrt, akkor tompítom, nem némítom. Lehet, hogy ezért is van hangja.
Amúgy hogy haladsz a tanulással? Ritkán írsz.
De például itt is az ütem végén elméletileg némított utolsó hangnak is van hangja. -
Ctrl+Alt~Del
senior tag
A két dolog szerintem nem zárja ki egymást. Justin minden modul végén ad gyakorlási tippeket, hogy a napi 20 percet hogy kell felépíteni. Eleinte mindig benne van az akkordváltás, ő úgy hívja, "one minute change". Ennek is van két formája, amikor először a sebességre mész rá, utána meg arra, hogy úgy válts, hogy hibátlanul szólaljanak meg.
Lehet mellé skálázni, bár amíg elméletben nem tudod a skálát hova helyezni, addig csak technikai gyakorlat lesz.
Csinálhatod a legegyszerűbbet, a kromatikus skálát: elindulsz az E húron egyes bund, kettő, három, négy, majd egy A húr ugyanez, D, és végéig. Majd lentről felfelé vissza. Metronómmal.
Első bund mindig egyes ujj, második kettes, harmadik hármas, negyedik négyes. Ott tényleg nincs miért erősen nyomni, fogni, azt egész puhán fogod tudni csinálni, lehet, az akkordok mellé ezt érdemes behoznod napi gyakorlatnak.
-
Alexios
veterán
Justin is beszél skálákról idővel, de szerintem nem ez lesz a megváltás neked, hanem kezdj el azon dolgozni, hogy minél kevesebb erővel tudj lefogni akkordokat.(én biztos nem kezdenék skálázással)
Lehet amúgy részben egy gitár beállítás se árt, ha nagyon magasak a húrok, akkor több erő kell a lefogáshoz.
Kezdésnek mondjuk egy C dúrnál nyugodtan elkezdheted ujjanként lerakni, és mindegyiket úgy, hogy az abszolút minimum erővel fogd, aminél még éppen megszólal a hang.
Tehát lerakod mondjuk csak a gyűrűsujjad a helyére, úgy hogy épp csak hozzáérsz, a hang még nem szólal meg rajta, majd addig növeled a nyomást amikor már éppen megszólal, folyamatosan pengetve. Ezután ismételd meg a középső ujjaddal, úgy hogy a gyűrűs továbbra is lent van, épp csak hozzáérsz, majd mikor már megszólal, mutatóujj. A végére meg kéne szólaljon az egész akkord, úgy hogy nem fogod görcsösen -
Alexios
veterán
Épp csak érjen hozzá a bal kezed a húrokhoz, nem kell lefogj semmit, csak legyen lazán rajta. Ha csak ritmusokat akarsz kigyakorolni akkor amúgy kb mindegy, ha mondjuk valami funk ritmust játszol aminek a része hogy a halott húrokat pengeted akkor más a kérdés, bár az emberek problémája inkább az szokott lenni hogy hogyan szólaljanak meg a hangok kezdőként, nem az hogy hogyan ne
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Markolj rá, de ne erősen. Mintha egy rudat akarnál fogni.
Még egyszerűbb, ne legyél "online" a gitárral, csak offline told. Úgy még kevésbé szólal meg.
Amúgy meg sikamikánál nem az a lényeg, hogy megszólal e véletlen egy húr, hanem, hogy a pengetési mintát gyakorold a jobb kezeddel. Akár úgy is csinálhatnád, hogy lefogsz egy bármilyen akkordot, és azon reszeled. Nincs jelentősége.
-
doc
nagyúr
Na, akkor azert faj
Csinald ezt:
fektesd a gitart a combodon "pofara", hogy lefele nezzen a fogolap, meg ugy a gitar eleje.
Tedd ala a kezed kinyujtott ujjakkal, ugy hogy a fogolap tetejeig erjenek az ujjaid.
Forditsd fuggoleges helyzetbe a gitart, de csak az ujjaid kovessek, a csuklod ne.
Ra fogsz jonni hogy siman megy az.
A gitar nyaka 42-43 mm szeles (na jo, a klasszikus szelesebb, de ugy remlik neked nem az van), annal sokkal hosszabbak az ujjaid, szoval nem kell a csuklohajlitgatasAz embernek valahogy az tunik termeszetesnek, nekem is figyelnem kell ra hogy egyenes maradjon, aztan idovel megszokod.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az nem jó, nagyon fog fájni a kezed, és a játékban is akadályozni fog.
Melyikkel is van gondod? Az E és D (dúr - vélelmezem. Az E az egyik legkönnyebb akkord kezdőknek általában, különösen a moll, de a dúr se bonyi. Azt se tudod lefogni rendesen?
A D-dúrt nekem is sok idő volt begyakolrolni, még sokszor most is bénán szól, mert relatíve kis helyre és nagyon pontosan kell a második bundon két ujjad préselni.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Lesz, nyugi.
Én pont ugyanezt éltem át anno, tele is sírtam vele a topikot, és akik ugyanezen már átmentek előttem, megnyugtattak, hogy idővel jönni fog.
Ezek az alap akkordok, amiket tanulsz, nem nagyon sok gyakorlás kell hozzá, hanem rengeteg! Türelem, türelem, gyakorlás, türelem. És idővel jönni fog, csak ne add fel.
Én a mai napig nem tudom egy év után ezeket száz százalékos biztonsággal és tisztán lefogni, gyakran melléfogok, vagy tompán szól, pedig szó szerint már pár ezerszer lefogtam őket. De idővel egyre jobb és jobb lesz, nem megy egyik (évről) napról a másikra.
Az tény, hogy eltérő anatómiai adottságok miatt kicsit könnyebb-nehezebb lehet valami. Például én képtelen vagyok lefogni a B-dúrt. Egyszerűen nem fér el három ujjam a bundon belül egymás alatt-mellett.
Szóval ne szegje kedved, menni fog az!
-
lumpy92
aktív tag
-
Alexios
veterán
Youtubeon találsz videókat ahol 10 éves ázsiai kislányok zúznak mindent, hidd el, nem az ujjhosszúság lesz a gond
A fogás technikád persze lehet rossz, ezt így látatlanba nehéz megmondani, az biztos hogy az alkarod nem kéne görcsöljön, egyrészt nem kell ám olyan nagy erővel fogni a húrokat, másrészt ha fáj valami (most a kezdő időszakot leszámítva, ahol az ujjakat vágják a húrok még) az nem jó. Ha esetleg raksz fel videót tudunk tippeket mondani, vagy hát szokás a topikon belül a gitártanárokat lehurrogni hogy minek az, de lehet kezdésnek pár alkalom nem árt, hogy legalább az alapok menjenek.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Melyik E? Gondolom a vastag ha a Peter…
Csorog a hur. Sok oka lehet, az a dolga, hogy csorogjon, húros hangszer. Akkor mukodik jol, ha csorog. Most a hangszereszt idéztem.
Fret buzz neven ra tudsz keresni. Van, amikor kozbe kell avatkozni, nyakat, húr magasságot állítani, de velhetoen nalad ez a normalis kategória.
Ha Peter Gunn, akkor az elso bundoknal csorog - ha a nyak mászott el, akkor “be van esve a nyak”, feszíteni kell rajta, ha elol csorog. (Javítsatok ki ha rosszul mondom) -
doc
nagyúr
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nem számol és semmit sem ment, az a Yousician. Justinban nincs hangfelismerés.
Te számolod meg, hogy egy perc alatt mennyit tudsz váltani. Később lesz benne egy hasonló, de kicsit más gyakorlat, a chord perfect change, ott meg nem azt számolod, hogy mennyit váltottál, hanem mennyi szólt a váltások közül "hibátlanul", azaz faszán.
-
chaosmonger
tag
Nem számol semmit, neked kell, és ha beírod pontosan látni fogod hogy melyik váltás megy a legnehezebben, mit kell többet gyakorolni, és jól látszik a fejlődés is , komoly motiváló hatása van.
Bár most ránéztem, teljesen új verzió van ahhoz képest amit még én használtam, szóval bármi lehet.
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Most így érzed...Én például hülyét kapnék, ha most jobb kézzel kéne lefogni egy A-dúrt.
A jobb a domináns kezem, nekem teljesen rendben van, hogy azzal pengetek, az a főnök.
Próbáld majd ki pár hónap múlva, hogy úgy pengess, hogy a kisujjad ne támaszd meg a gitáron. Egészen kicsi, apró mozgásokat kell precízen végezni, hogy a megfelelő húrokat pengesd, én úgy érzem, nekem sokkal nehezebb lenne bal kézzel azt eltalálni.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az tök jó, én is alig vártam mindig, hogy kezembe vehessem a gityót.
Ez az erősen fogod a nyakat, erősen nyomod a húrt dolog nálam még mindig probléma, van, hogy tudok rá figyelni, van, hogy kevésbé. De még elképesztő messze van az ideálistól.
Például amikor az A dúrt fogom, a mai napig nagyon rányomom az ujjaimat, hogy oda tudjam préselni a bundok közé, és olyanko a hüvelykujjam csak úgy feszül a nyak hátán.
-
-
doc
nagyúr
Nem látom, nem látom, képet!
9-e hurok vannak rajta?
Az ujjfajas elmúlik, nekem talán 1 hét után már nem volt gond. Meglepően kis nyomás elég amúgy, eleinte az ember hajlamos állat módon nyomni a húrokat ami felesleges, az ujjad faj tőle és meg hamis is leszpróbáld kitapasztalni hogy mekkora az az erő ami már elég hogy szépen szóljon a húr, annál jobban ne nyomd. Eleinte persze erre nehéz figyelni, de majd kialakul.
kitartast! -
Smiley
addikt
Csak kurvasok kitartas kell (marmint tenyleg nagyon-nagyon sok)... es menni fog. Az egyik youtube videoban mondtak egyszer, hogy mindig a sajat tempodban haladj, es ne foglalkozz azzal amit a youtube-on latsz.
En elment egy Arch enemy koncertre, es ugy jottem ki rola, hogy veszek egy gitart es azt az egy riff-et meg kell tanulnom. Teljesen magamtol kb fel ev alatt sikerult is ugy ahogy megtanulni... lehet nem ezzel kellett volna kezdeni, de most mar magamhoz kepest eleg jol megy
Megmutatom en hova jutottam 2018 karacsonya ota.
elso nap: a kotelezo smoke on the water
ma pedig valahol itt tartok, egy par perces bemelegites utan, ugy hogy kb 3 honapja nem volt megnyitva ez a logic project: stolen lifeSok kitartas, aztan johet a Rock & Roll
-
doc
nagyúr
Én NAGYON ajánlom Justint (justinguitar.com). A weboldalon ingyenes a tanfolyam, de van appja is, kb 1500 dallal mindenféle műfajból, én egy évre előfizettem rá, szerintem többet segített a gitartanulásban mint bármi más. Szenzációsan jó tanár, pont az általad megfogalmazott kérdésekre és hasonlókra ad választ az anyagokban. Nagyon jól kitalált, remekül strukturált tanmenet, abszolút kezdobarat anyag, de minden téma megvan idővel ami kell. En egyelőre 2 grade-et csináltam meg 3 hónap alatt, van talán valami 14 összesen, ebből az első három a kezdő.
magyon ajánlom, minimum a weboldalon állj neki szerintem, de az app brutal sokat segít a gyakorlasban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Micro Four Thirds
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- OLED TV topic
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Trollok komolyan
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest