- Külföldi SIM-ek itthon
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pluto1969 #57616 üzenetére
Igen, említették már ezt. Annyit látok hogy mindegyik példányom a pusztulós Phison vezérlős, azt nemtom hogy TLC vagy QLC. Van 120/240/480/960GB kapacitással több gépben. A 480/960 kapott elég sok nyúzást, sok írást nem annyira, hanem sok rebootot, néha resetet, mivel mire kialakult a jó Win98 recept...fagyások is előfordultak. Pld a 960- ason filerendszer hiba is, Win98- alól mentettem rá, de nem volt még megfelelően belőve az NTFS driver - Win11- el a 480- asról sikerült javítani a keveredést.
Itt is persze hozzáteszem hogy nekem tök mindegy mi van a belsejében, csak működjön. Nyilván befigyelhet nálam is a hiba, de eddig még bírják a strapát. -
coco2
őstag
válasz
pluto1969 #57607 üzenetére
Tudom vicces dolog ilyet tenni, de beírtam chatgpt-nek "is there dram cache in the ssd wdc wds500g2b0a-00sm50", és egy szót sem szólt verzió váltásról, csak azt írta, van benne. Aztán kerestem blogokat weben, egyik sem szólt arról, hogy régi verzióban volt, újban nincs. Ha van egy szétszedett újabb verziód, tudsz róla fotókat feltölteni?
-
-
Top cat
addikt
válasz
pluto1969 #57345 üzenetére
De, olyan vezérlővel is gyártják ezek szerint. Azt írják, többféle változat van.
-
válasz
pluto1969 #57107 üzenetére
Kicsit félrement a dolog, az összeszerelő üzemekben készült SSD-re mondjuk, hogy gagyi. A Kingston éppen nem egy összeszerelő üzem, hanem komoly semiconductor gyártó(például komoly DC SSD-ket is gyártanak). De mivel a Kodak volt a kérdés, így én is csak a két végletet említettem, ettől még vannak normális gyártók is, ahol nem gagyi termékeket állítanak elő, minőségi komponensekből. Ugyanez nem mondható el a Kodak, Intenso és hasonló gagyitermékeket összerakó üzemekről.
-
válasz
pluto1969 #57098 üzenetére
Én nem a nevet nézem, hanem az összetevőket.
Önmagában az összetevők nem biztos, hogy elegek lesznek, de az eszköz persze működni fog azért. Nekem még sose sikerült ugyanazon összetevőkből ugyanolyan csodafinom palacsintát vagy babgulyást csinálni, mint amilyent nagyanyám csinált.Arra mondhatjuk, hogy gagyi, ami nem így készül mondjuk.
-
-Rolika-
senior tag
válasz
pluto1969 #56953 üzenetére
Na itt van egy pár.
Ne haragudj, de biztos, hogy nem fogom végig próbálgatni.
Ha írsz egy konkrét progi nevet amivel meg tudom nézni amit szeretnél, megteszem.
Bár én úgy gondolom(lehet tévesen) aki ilyen ársávban keres SSD-t, annak teljesen lényegtelenek ezek az információk. -
válasz
pluto1969 #56916 üzenetére
Többször is megkérdezed, így linkelem a multkori választ.
Jó példa erre a Crucial bx500, ami kezdetben TLC volt, majd sunyiban QLC-re változott. Tehát ez nem volt jó magyarázat. vagy amikor a Samsung sumákban vezérlőt cserélt.
Azért tegyük hozzá, hogy a Samsung egy következő generációs controllerre cserélte a meglévőt, ami minimum jobb lett az eredetinél, de rosszabb semmiképp. Az más megítélés alá esik, ha egy gyártó a TLC NAND-ot cseréli QLC-re. -
King Unique
titán
válasz
pluto1969 #56834 üzenetére
Na, akkor az 1 TB-os CX2 ezek szerint egész jó és stabilan tartja is ezt, meg annak ellenére, hogy kb. az egyik legolcsóbb 2,5" SATA SSD. Az 512 GB-os modell viszont akkor kerülendő, kösz az infót.
Egyébként úgy tudom, hogy hivatalosan a gyártóknak jogában áll módosítani a termék összetételét, ha az nem befolyásolja negatívan annak teljesítményét, minőségét, megbízhatóságát, vagy ha igen, akkor azt egyértelműen fel kellene tüntetni. Itt viszont ugye az SSD-knél ezek nem feltétlen szoktak teljesülni, sőt...
-
King Unique
titán
válasz
pluto1969 #56832 üzenetére
Igen, az Intel QLC valóban még a jobbik eset, csak nagyon be tud lassulni írásnál az A55, amit tapasztalni is fájlmásolásnál, erre történő képfájlba mentésnél, stb.
Nemrég sikerült kifogni az olcsó Team Group CX2 1 TB 2,5" SATA SSD-ből
SMI2259XT
vezérlős ésMicron 176L TLC
NAND-os darabot, ami egész jónak mondható. Aztán hogy mindegyik 1 TB-os modell ilyen belsős-e, meg hogy akár a 2 TB-os is, az passz.Egyébként igen, tényleg elég bosszantó, hogy még adott sorozaton, sőt azon belül adott tárolókapacitású modelleknél sem feltétlen van meg az egység és összevissza legózzák a gyártók a belsőt...
-
embe
nagyúr
válasz
pluto1969 #56795 üzenetére
Köszi!
De ma berendelek, mert jó lenne ha hétvégére megérkezne, így maradok valami másnál.
Általános használatra kellene alkalmankénti videó renderelésre. Ez a kettő az esélyes.
- 1 TB Adata XPG SX8200 Pro
- 1 TB Kingston NV3
A fiam gépe egy Arock B550M Pro4 lapot tartalmaz.
Kettőt vennék, az egyik egy eladó gépbe menne i7-9700 mellé. Nem akarom vacakkal eladni. -
válasz
pluto1969 #56795 üzenetére
A55 brutál gyors+megbízható. Retró Win98 alatt is mértem, nem hitték el, de van képmentés is XP alatt(azóta is jól műkszik). DOS alól TRIMelhető, majd behúzva Win98 alá, a CDM2- vel(az még megy 98 alatt) hihetelen sebesség, persze itt a 4k resultot kell nézni, a szekvenciálist inkább modern gépben. Pár darab retró gépekben, meg a fiókba is spájzoltam, jópár bontatlan is van, mert gondolom idővel majd nem lehet kapni a 128/256M- ás darabokat.
-
válasz
pluto1969 #56505 üzenetére
Ezek a visszajelzések fontosak valóban, amúgy nem feltétlenül romlik/változik minden tipus, de nem csak a belépő szinten voltak már érdekes változtatások, főleg az újabb, nagyobb kapacitású verzióknál. Sokszor az is számít, mikor és hol gyártották, én 2023 májusában vettem két darab Samsung 980 1TB SSD-t, egyik amazon.de, a másik itthoni Alzás vétel volt, más volt a gyártási hely és a firmware is, a NAND is újabb volt egyikben, de ez nem biztos... Itt nem számított sokat, mert épp a Samsung 980-nál nem volt fw gond se, DRAM cache alapból nincs benne. De a lényeg, hogy folyamatosan változhatnak a belső paraméterek.
Egyébként a MX500 2TB-nál is ott a megjegyzés, emiatt írtam, hogy ma már minden zsákbamacska:
Note: This product is available with different configurations - regarding memory modules and controllers. [link]
-
-
válasz
pluto1969 #56353 üzenetére
Igen, 2022 novemberben adték ki a javító firmware-t ill onnantól már azzal lett kiadva. Sokaknak előjött ezidő előtt a badsectorosodás, de igazából magának az eszköznek nem volt baja. A többi modellnél jóval hamarabb előjött az új firmware, a Samsung 980-nal nem volt ilyen gond, hátha a 990 EVO-nál se lesz...
vettem Samsung SM883 MZ-7KH9600 ssd-t, ami brutális 5256 petabájtos TBW rendelkezik
Atyaég, az nagyon jó SSD, nekem a PM883 volt, az is agyonüthetetlen, de az SM883 viszont szinte tök ugyanaz, csak éppen MLC NAND-os!Ezt már bele kell írnia a usernek a végrendeletébe!
-
válasz
pluto1969 #56280 üzenetére
Nem vagyok előítéletes, ott vannak a user visszajelzések és az SSD ajánlós topikban sem ajánlottak alapból az Adatás SSD-k. Szerinted miért? Te megvetted, te dolgod, te felelősséged. Én egy darabot nem fogok senkinek ajánlani, mert nekem meg más a véleményem.
Lehet itt vitatkozni mindenkivel meg flémelni, de igazából ugyanoda jut ki a történet, hogy mindenből össze van pakolgatva és bízzunk benne, hogy tényleg az van benne, amit leírtál. Ugyanakkor semmivel nem vagy előrébb, mint egy rendes Samsung, vagy Crucial SSD-vel, amit lehet olcsóbban megkaptál volna magától a gyártótól, mint egy dizájnercég mindenhonnan összelegózott ajánlatából.
-
válasz
pluto1969 #56275 üzenetére
Itt van példának a minap említett SK Hynix SC311, minden komponens saját fejlesztésű és saját gyártású. Ha ezekből szerelik össze és a saját controller firmware-ét ők programozzák és így tesztelik a működését, az szerinted jobb lesz, mint ha egy gyártó innen is onnan is veszi a komponenseket, összerakja és kiadja az eszközt?
SK Hynix SC311 512GB komponensei:
NAND Components: SK hynix 48-layer V3 3D TLC NAND
NAND Controller: SK hynix SH87820BB
Cache: SK hynix H9T0NNN4GOAL -
válasz
pluto1969 #56275 üzenetére
Akinek nincs saját gyártósora, az is attól veszi, akinek van. Miért hozod ezt fel előnynek?
Mert annál garantált, hogy az kerül bele a termékbe, ami. Másik meg, hogy dizájnercégektől akkor sem ugyanazt fogod kapni, mint a gyártótól.
Az Adatát meg max arra használnám, hogy a kutyát dobáljam vele.
Gondolod hogy aki másét építi be, az gyengébb minőségű?
Ez nem gondolati síkon működik. -
-
-
Raymond
titán
-
-
-
amargo
addikt
válasz
pluto1969 #55829 üzenetére
Most egy WD_BLACK SN850X-en van pár VM:
Current Temperature : 25 °C (77 °F)
Maximum Temperature (during Entire Lifespan) : 25 °C (77 °F)
Power On Time : 4 days, 23 hours
Estimated Remaining Lifetime : more than 1000 days
Lifetime Writes : 3.50 TBNemsokára be kerül mellé egy samsung 990 pro is, azért látszik, hogy a zfs sync miatt kap írást rendesen
meglátjuk mit bír.
-
azbest
félisten
válasz
pluto1969 #55666 üzenetére
hát multiméter szerint a fólia alja nem vezeti az áramot, de a szélével vigyázni kell, mert az igen.
Kapott egy plusz 0.5mm thermal padot a tetejébe a vezérlőchip fölötti részen. És úgy rá thermal paddal hűtőborda. Így a matricát odanyomja a vezérlőhöz is.Egyébként kipróbáltam borda nélkül is, tényleg nem melegszik nagyon, a házventi légáramlása elég volt hogy 60-70 fok alatt tartsa (a magasabbik a gép akrtil fedőlapjával, ami takarja a ventit). Bordával meg a rosszabb esetben sem érte el a 60-at. Szóval a matrica hülyeséget leszámítva elég gyors és hűvös.
Külön nem árulnak sehol ilyen piros gumikat?
A feketék gyengébbnek tűnnek. Pirosat csak hűtőbordákkal együtt kaptam.
-
ricsip
addikt
válasz
pluto1969 #55605 üzenetére
A futtatás rendszergazdaként az annyit tesz, h. ha te rendszergazda jogosultságú felhasználó vagy, alapesetben mégis gyengített jogokkal futnak a programjaid. Amiatt pedig nem férnek hozzá semmilyen admin jogot igénylő funkcióhoz. Így nem tudnak véletlenül (v. szándékosan) kárt okozni a rendszerben. Ha viszont futtatás rendszergazdaként módon indítod el, jön az engedélykérő képernyő, és ha azon ok-t nyomsz, a program már az erősebbik (azaz rendszergazda szintű) jogokkal tud futni. És így hozzá tud férni az ssd-hez olyan mélységben, ami ehhez a teszthez kell.
-
ricsip
addikt
válasz
pluto1969 #55601 üzenetére
Hoppá mondasz valamit, igazad van, tényleg csak usb eszközöket enged tesztelni.
Akkor itt van egy ssd-re való alternatíva: h2testwhttps://h2testw.org/
H2testw is that it can test a wide range of storage devices, including USB sticks, SD cards, and hard drives. This means that no matter what type of device you are using to store your data, you can use H2testw to ensure that it is functioning properly and has the amount of storage space that it claims to have.
-
ricsip
addikt
válasz
pluto1969 #55593 üzenetére
Kiváncsiságból lefuttatnál rajta 1 Validrive-ot?
https://www.grc.com/validrive.htm
Már persze ha még nincs használatban és 1 gyors írástesztet le lehet rajta futtatni.
-
5leteseN
senior tag
válasz
pluto1969 #55593 üzenetére
Papíron jó, árban is jó, pont ez az 512GB-os méret a Passmark-on nem volt meg. Érdekes, hogy ott az 1TB-os és a 256GB os sebessége között 1.000MBps körüli különbség volt a legmagasabb olvasási értékben, és az írásnál is kb 300MBps volt a különbség a 256GB-os javára.
A Newegg az 512GB-osra a magasabb értékeket adja meg.
Az pedig, hogy nagyobb méretű lapon(2280-as) van több chipa hűtés szempontjából (és ezzel élettartam szempontjából is) általában jobb.
-
-
Doky586
félisten
válasz
pluto1969 #55016 üzenetére
"nem igaz hogy érezhetően lassítaná az átvitelt a bitlocker"
Azóta kicsit teszteltem usb házban a bitlockert. Semmilyen lassulás nincs.bitlocker nélkül:
bitlockerrel:
Ha csak usb3gen1 portba dugom akkor 420MB/s alatt marad a sebesség.
ui: a helyreállítási kulcs már azóta lecserélődött, ne aggódjatok.
-
Doky586
félisten
válasz
pluto1969 #55016 üzenetére
"Az ssd-nek a vezérlőjének alkalmasnak kell lennie rá"
Igazából ezért kérdeztem, hogy érdemes-e drágábbat venni. de ahogy látom nekem nem.
Ujjlenyomatos még elmenne (igaz azt se tartom túl biztonságosnak) de ilyet nemis találtam a cél-árkategóriában, a linkeden pedig hiányzik a jelszómegadás lehetősége: usb eszközt sok gép közt hurcol az ember, jelszó legyen a hozzáféréshez, ne tpm.
Az meg egyszerűen nem igaz hogy érezhetően lassítaná az átvitelt a bitlocker.
A prociba épített aes támogatás miatt 1nagyságrendel gyorsabban dolgozik a proci mint az usb3.2 gen2 port. Egy régebbi ssdmről készített mérés: [kép] [kép] [kép] [kép]
A linkeden inkább a SATA jelszóval foglalkoznak, amiről már én is írtam a blogomban [link] , de most a hurcolászós USB eszközök a cél. Programot telepíteni mindenhol mindenkinél (főleg admin jog nélkül) úgyis lehetetlenség. -
-
-
-
t256
őstag
válasz
pluto1969 #54662 üzenetére
Kiszedtem az SSD-t és továbbra sem indult el a gép. Visszaraktam, lehúztam az összes SATA eszközt, csináltam egy CLRSCR-t és végre elindult. A következő ki és belapcsolás már nem sikerült. Megint nem indul.
Pár napja vettem új tápegységet (FSP Hydro 750W), mert először arra gyanakodtam.
Szóval az SSD sem hibás és a memóriák sem, mert azokat is kiszedtem, visszaraktam, felcseréltem.Alaplapra és VGA-ra gyanakszom. Nagy fájdalmam, hogy egy i3-9100F procim van, amiben nincs integrált VGA.
Szóval most használt alaplapot vagy vga-t kéne vennem.
Használt termékek témakörhöz a véleményem: háttértárat és tápegységet soha, de bármi mást igen.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
pluto1969 #54662 üzenetére
"Használt alaplap, és tápegység, amelyet nem nagyon ajánlatos venni, ez ilyen íratlan szabály."
??? Max a használt alsógatya amit nem. Ezeknek semmivel nem lehet több baja használtan mint újonnan. 20 terás WD Goldot is vettem már 0 km-esen úgy hogy csak kattogott, még használni se kellett hozzá.
-
válasz
pluto1969 #54560 üzenetére
De most ezt miért? Nem írtam hogy jobb. Én kérdeztem, hogy mire gondol? Annyit írtam hogy mx500-at nézzen. Nem írtam indokot.
De szvsz az evo 850-860 stabil volt a 870 instabil lett sajnos. Pedig szeretem a samsungot mint ssd. Én 2,5 ssd esetén mx-et vennék, a 2 közül, és veszek is, ezért javasoltam csak. A tbw meg hagyjuk már hogy mit írnak oda. -
válasz
pluto1969 #54526 üzenetére
+1, a power off, return AC megoldja, de nem mindíg, régebben szállt el így alaplap nálam, VGA nemnagyon, azok inkább a hőingadozás-->modern BGA ólommentes elpattanás miatt. Háttértárolón a filerendszer logikai hibája jöhet, ha jól van belőve minden, nem lesz RAW, és javítható.
-
válasz
pluto1969 #54374 üzenetére
Értelek, nyilván az olcsóbb eszközök kevésbé minőségi megoldásokat alkalmaznak és nem csak külsőleg, nyilván. Ezért nem értem azokat a gyakori kérdéseket, hogy mi a fenéért kerül többe például a Samsung SSD...
Azt gyanítom, valami standard van erre is, miért a top oldalon van az adatokat tartalmazó cimke, ha nem így lenne, tuti lenne pár SSD összerakó üzem (direkt nem gyártót írtam), amelyek a hátoldalra ragasztanák a cimkét.
Amúgy a userek 98%-ának még arról sincs fogalma, mik azok a különböző méretű lapocskák az SSD-n, nemhogy azt észrevennék, ha más tipusúra lettek cserélve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Házimozi belépő szinten
- Forrmell.enn
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- World of Tanks - MMO
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Renault, Dacia topik
- Több mint 500 millió dollárt spórolt az AI a Microsoftnak
- További aktív témák...
- Szuper ár! 480GB Ipari Minőségű, Sata SSD-k, kevés írt adattal! PC-be és Laptopba is kiváló!
- Western Digital GOLD 12TB SATA3 (WD121KRYZ) HDD
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.100-12.600 MBs - Eladó!
- Toshiba 3TB HDD Sata3 DT01ACA300 / Beszámítás OK!
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 3080 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 - 49 mm - Használt, karcmentes - Gyári garanciás
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest