- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
- Milyen okostelefont vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
- Netfone
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
Vigneau #58036 üzenetére
Én gen 4-et gen 2 sebességen használok, de így is melegszik, szóval nem sokat javít a dolgon. Vannak fogyasztási tesztek, számít milyen gyorsan ír, többet fogyaszt.
Amit viszont nem értek, hogy minden SSD tesztben az alap hőmérsékletet írják csak.
WHinfó pedig 2 hőmérsékletet ír. Nekem egyik 32, másik 49 bordával. És amint elkezdem terhelni a 32 szép lassan mászik fel, de nem vészes még borda nélkül sem. A másik viszont kilő. Borda nélkül kb 5mp alatt 70+, de idle is 60-hoz közelít. Szóval ezek az SSD hőmérséklet tesztek elég furák. Aztán nem értik hogy miért sül meg a vezérlő.
Amikor termál kamerával nézik a vezérlőt 90+ fokos, miközben az SSD 70 körül írja. Szóval az a hőmérséklet amit a legtöbb program kiír az csak a tároló chip hőmérséklete. -
-
válasz
Vigneau #58015 üzenetére
Nem jártál rosszabbul, az tuti. Igaz az XG8 is nagyon jó!
Ez a firmware kérdés...én arra, ami jól működött soha nem próbáltam fw-t frissíteni, sok esetben megtaláltam, miket old meg az új fw és közel sem érintette a dolog a hardvereimet. Sok konzumer SSD-nél is ha van ismert probléma javítása az új fw-ben, akkor fel kell tenni, de egyébként sok vizet nem zavar.
Nem tudom van-e egyáltalán újabb fw, a Dell oldalán ez van:
6201.2435, 2023 szept 08.Viszont ha nem tudod pontosan beazonosítani, hogy a jelenlegi fw Dell-től származik, akkor főleg nem érdemes próbálkozni, anno az SK Hynix PC801-nél kerestem rá a firmwarekre és legalább négy különböző gyártótól találtam hozzá! Egyszóval akár el is engedheted ezt a fw frissítést szerintem. Amúgy is egy rossz beidegződés.
-
válasz
Vigneau #58011 üzenetére
Ilyen ez, ha az ember nem kapkodja el! Egész jó a WD Black SN850X is, de ahogyan az lenni szokott, az OEM verziója még jobb, a Dell sem a filléres kategóriába rendelt belőlük bőven, sok Precisiont is ezzel szereltek. Szóval az SN820 nagyon jó választásnak tűnik.
70-ért 4terás nagyon jó árnak tűnik...
-
Vigneau
félisten
válasz
Vigneau #56579 üzenetére
Időközben révbeért a 4TB-s NVMe projektem is. Kioxia XG8-nak indult, aztán WD SN820 lett a vége.
Egy ASRock B650M-HDV/M.2 lapban dolgozik mindkét NVMe, az SN820 egy ID-Cooling Zero M05-öt kapott a társául és a GEN4 PCIe (Hyper M.2) slotba raktam. HDS szerint 59°C-ra szaladt fel az alábbi teszt alatt. -
válasz
Vigneau #57211 üzenetére
Jogos, közben be is ugrott, hogy a 4TB-nál már nem fér el az 1terás NANDlapka. Nem olvastam még sehol, hogy ez az alul-felül hűtőbordás megoldás nem lenne hatékony. A melegedős modellek amúgy elég komoly körbebordát kapnak, hirtelen a 990 Pro képe ugrik be...bár ezek inkább desktopba ideálisak.
-
NIceh
junior tag
válasz
Vigneau #57095 üzenetére
Hali!
Megèrkezett az erősebb SSD, be is tettem a processzorhoz közelebbi foglalalatba, a màsikat pedig a tàvolabbiba.
Valamièrt nem èrzèkeli a gèp az ùjat, gondolom aktivàlni kell? Ezt, hogy tudom megtenni?
Illetve a terv az lenne, hogy a Windowst àtklònozom a règiről az erőssebbre majd a règin letörlöm.
Tudnàl ebben is segìteni?
-
válasz
Vigneau #56867 üzenetére
Azon kívül, amit eddig, még semmi infót nem láttam róla. Nekem ez is kb az Intenso SSD szintje, viszont ennél is követik a kevés évben megadott garancia, de rohat magas TBW marketing elvet, 2év és 1000TBW/TB, akkor már inkább az echte kínai márkák, amik sok éve futnak. KingFast és társai...
Ez a Verbatim ha nem is QLC-s, de HMB sincs benne, az tuti.
Amúgy Amazonon úgy láttam, rengetegen vették, de mind olyan home userek, akiket az ismert márkanév bevonzott. Ilyen jujdejógyors tipusú vélemények alapján legalábbis ez jön le.
Mi visz rá ilyen technikai csodák vételezésére amúgy?
-
pluto1969
aktív tag
válasz
Vigneau #56827 üzenetére
Igen, ott van a képen hogy HMB, és a mérete is. A Dram már túl szép lenne. A maxio-val annyi bajom van amúgy, hogy nem minden külső ház ismeri fel, van amikor 3-4-szer is csatlakoztatni kell (csak a maxio-nál). PL az axagon háznál van ez a probléma, míg az orico ház mindig felismeri, persze ez nem az ssd hibája, csak gondoltam megemlítem, hogy a külső házak chipjei nem mind szereti a maxio-t.
-
válasz
Vigneau #56764 üzenetére
Aztán nem kizárt, hogy jó hülyeséget gondolok...
Tényleg nem, de az viszont biztos, hogy én meg hülyeség beszéltem!
Bosszantó, hogy alig találni infókat a Hynixokról és az infómorzsák meg keverednek, nem tudom csekkolni...
Szóval egy taiwani YT videó sebességteszt alatt annyi infó volt érthető nyelven, hogy layer238 NAND van a PC811-ben, akkor viszont újabb a PC801-nél meg a Platinum P41-nél is, mert azok layer176 NAND-ot kaptak.
Ami ismert a P41 után, az a P51, viszont az már PCIe 5.0...szóval kör bezárult!
-
válasz
Vigneau #56757 üzenetére
Nehéz lesz bekategorizálni, sok helyen együtt említik a PC801 és PC811-et, kb egyformák is. Ha azt veszem alapul, csak PC801-ből hány féle kiadással találkoztam, függően a beszerelő gyártóktól...OK, hogy csak a firmware volt teljesen más és ettől függően a sebességértékek is, de akkor is fura volt, amikor vásárlás előtt bogarászgattam a témát.
-
-
válasz
Vigneau #56714 üzenetére
Nem megbízhatatlanok ezek SSD-k, bár az is tény, hogy erre az egyetlen profilra készült mind. Amúgy az ilyen típusú felhasználásra készült HDD-ket kifejezetten nem javasolták rendszer alá, SSD-nél ez ennyire nem különül el, illetve a sebesség értékekben igen.
Max kifejezetten tároló célú meghajtónak vennék ilyet... persze csak akkor, ha nem lennének OEM SSD-k!
De vannak!
-
válasz
Vigneau #56695 üzenetére
Azt írja, hogy High performance SLC cache has been enabled.
Mondjuk nem is gyanítottam, hogy DRAM cache van benne, ez inkább belépő szintű NVMe, azokon sosincs.
Viszont nem hiszem, hogy megbízhatatlanok lennének ezek az SSD-k, mivel saját eszközeikbe is ezeket rakják, márpedig elképzelhetetlen mennyiségű NVR eszközt meg kamerát adnak el Kínában, nem érdekük, hogy gyakran hibásodjanak, az ottani piacról hamar kitolná a többszáz másik NVR és kamera gyártó cég őket. De ez csak ilyen megérzés persze...
-
válasz
Vigneau #56685 üzenetére
Pedig a félvezető piac igen jövedelmező üzletág.
Nyomulnak is rendesen a nagy semicunductor gyártók és fejlesztenek ezerrel, persze a fő irány itt is az AI, például az nVidia AI termékeibe a HBM3E memóriachip fő szállítója az SK Hynix lett. Az oem és ipari SSD-ket fejlesztik/gyártják ezerrel, nyilván a consumer termékekkel is foglalkoznak, de ez elég marginális szereplő náluk. -
Brekkk
őstag
válasz
Vigneau #56674 üzenetére
Sőt a Solidigim P44 pro is ugyan ez.
A firmware kicsit más, amiatt egy picit még gyorsabb is.
Sajnos SK hynix ha jól halottam consumer piacon már nem lesz.
A Platinum P41-et már nem gyártják.
A Solidigim P44 pro is kifutott. Ha jól látom a Solidigim is csak szerver eszközöket gyárt.Talán a PC 801 még marad. Bár ezek után ez is kérdéses, hogy az OEM piacot még kiszolgálják-e.
Én több mint másfél éve nyúzok egy PC 801 1 Tb-ot. Tényleg remek.
Akkor vettem amikor ezen a fórumon még nem is beszéltek erről. -
válasz
Vigneau #56674 üzenetére
Nem feszültségkeltés, hanem valami idióta csinált egy oldalt, ahol baromságokat beszél. Már az első pontban bizonyítja, hogy fogalma sincs, mi micsoda, a 2TB-nak írt méret az valóban 1,81TiB, mert ugye a számítástechnika az tebibytes-ban látja a méretét(legalább beírhatta volna googleba, hogy '2tb to tib'). Ez kb minden egyes 2TB méretűnek eladott SSD-nél így van. Néztem még pár képkockát, de az, hogy a PCIe 4.0 NVMe SSD hot, azaz melegszik, hát az se nagy meglepetés. Az meg, hogy a gyári szintetikus teszten elért szekvenciális sebesség mekkora, az sok feltételen múlik, de főleg a hardverösszetevőkön...Kb eddig bírtam nézni, mert nem tudtam, sírjak vagy nevessek!
Sajna a YT-on bármilyen idióta bármiről csinálhat review-t.
A Platinum P41 az qrvajó SSD és ugyanígy a PC801 is!
-
válasz
Vigneau #56670 üzenetére
Hacsak valamilyen okból kifolyólag el nem lágyulok mégis...
Nem szabad ellágyulósan SSD-t venni!Én is legutóbbi két SSD-met úgy vettem, hogy annyit beszéltünk itt róla meg annyit olvasgattam mindenféle review-eket, hogy a végén már muszáj voltam venni! Nemrég a nemolcsó használtüzleti notimat simán odaadtam, de az SK Hynix SSD-hez ragaszkodtam, inkább úgy adtam oda, hogy két másik szintén jó NVMe-t raktam bele.
-
Sinesol
veterán
válasz
Vigneau #56662 üzenetére
Ennek hol lehet utananezni? Nálam egy 2 terás 990pro jön nemsokára egy B450i Strix lapba, a top teljesitmény mellett pont azért is választottam a Samu-t, mert support terén elvileg a legjobbak, vagy legalábbis ezt hittem.
A lap ma is folyamatosan kap bios update-eket, lehet ilyen-olyan támogatást is csepegtet az Asus a deszkába, vagy ez az oldal mindegy? -
válasz
Vigneau #56650 üzenetére
Akkor nézzek pl. Fanxiang-ot?
A vicc az, hogy az ezernyi kínai dzsunkamárkájú SSD pont annyira jó, mint bármelyik, kivéve pár gyártó termékeit, akik saját fejlesztésű/gyártású komponensekből dolgoznak. Kevés egyszerűbb IT komponens van, mint az SSD, legyártatnak egyszerű NYÁK-ot, valami műanyag házat, vesznek megmaradt NAND-ot meg controllert pár raklappal és pikkpakk összeforrasztgatják. -
válasz
Vigneau #56647 üzenetére
Érdekelnek az egzotikus SSD-k is.
Akkor Graphics fórumtárs nyomdokaiba lépve irány az echte kínai SSD lelőhelyek, Ali meg a többi...Ez az említett Verbatim is azon a szinten lehet kb, de 24 hó garanciával simán ír duplaannyi TBW-t, mint mondjuk a Samsungoknál van. TLC NAND-ot írnak, de a PCIe 4.0 sebesség nem pont ilyen egy TLC-nél, érdemes megnézni a comparisont róluk. Szóval elég egzotikus ez is, veheted!
-
válasz
Vigneau #56605 üzenetére
...a jövőbeni projekthez (adattároló 4TB-s NVMe) jó lehet egy DRAM-less QLC is akár?
Persze, adatárrolónak tökéletes a QLC NAND, ha DRAMless, akkor is max az van, hogy nagy állományok másolásánál belassul, függően attól, mennyire belépő szintű maga az SSD.
Itt egy példa arra, hogy a QLC-s sem ördögtől valók!
-
válasz
Vigneau #56601 üzenetére
Az a legjobb, ha nincs friss fw, de egyébként sem egyszerű a dolg, épp a nemrég említettek miatt, mondjuk kiad a Dell egy firmware-t, az tuti nem jó ötlet feltenni mondjuk egy Lenovo által kiadott SSD-re. Az SSD manager appok nem is fogják mutatni a nem alkalmazható firmware-t szerencsére, de manuálisan biztosan fel lehet erőltetni, max komoly kockázata van.
Egyébként nekem eddig minden SSD-m jól működött Linuxon, soha nem frissítettem még rajtuk fw-t. Sokan nem is látják, ha egyáltalán megadja a gyártó az infót, hogy egyáltalán mit is javítana az új fw...
-
válasz
Vigneau #56589 üzenetére
Egyedül a fw frissítés a kérdéses az OEM vonalon.
Igen, ez eléggé eltérő a consumer vonalhoz képest és nagyon változó gyártókként is de itt nem is várható el más, mert nincs egységes fw egy adott SSD tipushoz sem. Kb egyszerre vettük itteni fórumtárssal ugyanattól az eladótól az SK Hynix PC801-et és totál más fw volt rajtuk, de rákeresve találtam minimum féltucat friss fw-t. Ennél a tipusnál a gyári manager app nem is nagyon kéne, hogy feldobjon új fw-t, de még az sem zárható ki egyébként. De alapból az OEM-re az eszközt beszerelő gyártó készíti a fw-t. (ezt nem tudom lecsekkolni, mivel Win kéne hozzá)
-
válasz
Vigneau #56584 üzenetére
Az OEM SSD-k kevésbé melegszenek alapból, de az XG8 különösen jól teljesít ebben is! 80 celsiusnál kezdi levenni a teljesítményt egy teszt szerint, bár a gyártó adatlapja szerint 95 celsiusig még OK az operatív használat közbeni hőtűrése. Sok gondod nem lesz vele szerintem még nyáron se.
-
válasz
Vigneau #56579 üzenetére
Ó hát nem tűnik rossznak ez az XG8-as sem! Igazán nincs mit a tippért, legalább ez is kicsit előtérbe került.
Köszi a screenshotot róla.
Azzal az adattárolóval még húzhatod az időt, mert ez a Micron 5100 ECO 3.84TB is egy igen strapabíró darab, hasonlóan a Samsung PM883-hoz. És jól látod, adattárolásra tök felesleges a PCIe 4.0, persze kerülhet még az is olyan gépbe, ami kihasználja a pluszt.
-
ricsip
addikt
válasz
Vigneau #56512 üzenetére
Ti ilyen 100+ ezer forintos, magánszemélytől vett drága használt műszaki cuccokról sosem írtok legalább egy szaros adásvételit: ki a vevő, ki az eladó, eszköz típusa, sorozatszám, vásárlás helye-ideje + 2 tanú?
Csak mert elég ha 1x futtok bele olyanba, h. rendőrség nyomoz, és eljutnak hozzátok is. Ha nincs semmi papír a keresett cuccról és megtalálják nálatok, akkor tulajdonjog bizonyíték hijján lefoglalják szónélkül, oszt bizonygathatod h. te jóhiszeműen fizettél érte reális vételárat. Tehát nem orvgazdva vagy, sem az elkövető haverja akinek gyorsan átpasszolta ideiglenes megörzésre a forróvá vált szajrét. -
válasz
Vigneau #56459 üzenetére
TB-onként 1GB DRAM a megszokott cache, ezért is furcsálltam a 8gigát a 2TB-os SSD-nél, amúgy teljesen elég is annyi DRAM cache mindenre.
Sajna igen ritka, hogy a termék adatlapján használható infók vannak, ezért is bosszantó, ha egy Sata és egy PCIe NVMe hőtűrési értékei ugyanazok!
Bizony, a Micron industrial SSD-k is agyonvághatatlanok, akárcsak a Samsung PM sorozat, de főleg az SM sorozat, ami még MLC-s is ráadásul!
Nekem csak PM-ek voltak eddig, de azok is tökéletes igáslovak.
-
válasz
Vigneau #56457 üzenetére
Igazán nincs mit! Ez a DRAM mennyiség szokatlan a WD-ben, ha viszont ebben is van, akkor ez se rossz vétel, kb ugyanazon Toshiba NAND van mindkettőben. Szóval amelyiket jobb kondíciókkal tudod megvenni, azt vedd.
Nekem eddig Toshiba néven volt XG sorozatból OEM SSD Dell notikban és kapott rendesen 3 év alatt üzleti gépként. OEM SSD-k egyébként mind jók, amiket ismertebb notebook gyártók használnak, még a majd 10 éves Dell Precision Samsung OEM Sata SSD-je is jól ketyeg, pedig az is kapott rendesen 3D rendergép korában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- GARANCIÁLIS! Samsung 980 PRO 1TB M.2 Gen4 SSD!
- SKhynix PC811 2TB NVMe SSD! 7000-6500MB/s
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest