Aktív témák
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Én azt vettem észre, hogy amikor a TEMP fájlok a HDDn voltak, akkor napi 1 GB-ot sem érte el a host writes
Nem fogom ennyire kímélni akkor a jövőben. Igaz a RAID-es tesztjeim (3 db Win7 telepítéssel) rányomtak 150 GB-ot..chaplin: nálad mennyinél jár a host writes értéke? (Crystal DiskInfo pl.)
-
fagy53
nagyúr
Írtam, hogy min., de nálad ez 1000 ciklust feltételez a számolásod alapján és ha ez igaz, akkor az Intel beismeri, hogy az átlagos 10000 ciklusnak lehet, hogy a tizedét bírják a meghajtói, azaz 5 év után tönkremennek. Ennyit biztos kibírnak, de létezik, hogy egy nagyságrendű szórás legyen a meghajtók között? Nem hinném.
Azt kellene megtudni, hogy az Intelnek hogyan jött ki ez az 5 év 20GB/nap és a ciklus 10.000! -
fagy53
nagyúr
Valami nem stimmel, miért ír akkor az Intel min. 5 évet 20GB/nap írás/törlés esetén az X25-M-nél? white paper
Nem hinném, hogy csak 1000 ciklust bírna pl a Te Kingston-od, ami hasonló belsővel rendelkezik... -
Bagira01
veterán
Ha vennék pci-os sata bővítőkártyát akkor az lehet h megoldaná a gondot? Erre gondoltam, akkor legalább már van sata 3 is.
-
WiZARD
addikt
vinyón több partició van....
(bár lehet hogy azokat megszüntetem, úgyis szét akarom szedni a raidet, mert csak egyik vinyó marad meg, és akkor menni fog már)
Gorneck: de elvileg lehet még tökéletesebb
drive snapshotot próbáltam, de vmiért nem lett jó. átraktam azzal mindent, de nem tudtam az ssd-ről bootolni. windows telepítő lemezzel konzolból próbáltam rá mbr-t alkotni, de mindig kiírta hogy nem talál rajta windowst...
-
Gorneck
legenda
Ha a Cn csak az os van és azt küldi át (ghost, hirens boot cd vagy épp a belső win7es paírtíció mentővel), akkor nincs más dolga, mint lehúzni az aktuális C meghajtóját és már bootol is az SSD. Vagy ha 1 vinya van felosztva és abból az egyik a C, akkor biosba kell beállítani miről is szeretne első körben bootolni...utána max más betűjeleket kapnak a partíciói...
Vagy én nem értem mit akartok? -
fagy53
nagyúr
Teszt!!
Valahol ezért vettem ezt az SSD-t, lesz egy nosztalgikus szép emlékem az SSD-k őskorából.
radi8tor1 : a gépen töltött órák kb felében a HDD-n vagyok, ilyenkor magára hagyom szegénykét, de néha ilyenkor is másolgat egy kicsit.
Gorneck23: pontosan, mivel a hanyatlás az írásnál mutatkozik meg, ráadásul a szekvenciális írás esett vissza a 60%-ára, a random visszaesés 20% -on belüli, a gyakorlatban nem érezni, az SSD előnyei a HDD-vel szemben nem sérülnek.
-
fagy53
nagyúr
CrystalDiskInfo mutatja, Kingston 125,425 325 egyiken sincs NCQ de ehhez köze nincs a Trim-nek, mert az utóbbi kettő támogatja...
Az NCQ funkció a HDD esetében is csak a szerverekben számított, az SSD nagyon kicsi hozzáférési ideje végképp jelentéktelenné teszi ezt a funkciót.
-
chege
aktív tag
Patriot Torqx M28 128GB - Nagyobb Cache 128MB, 10év gari, vezérlő egy rev.el újabb, elvileg trim képes, bár azt nem tudodm hogy a sima nem lehet-e az egy új FWvel
. Hát a chippeket nemtudm, gondolom samsungok, a cache meg epida.
M28-nak valamivel magasabb a seq ovasása, de a seq írást meg lassabb. -
ANT
őstag
Nálam ugyanez a figyelmeztetés jelenik meg.
Viszont az AVG link scannere meg nem visít.
-
proof88
addikt
az elérési idő növekszik, a szekvenciális tempó meg jobb lesz, és tudom hogy pont ennek nem sok köze van ahhoz, milyen gyorsan indul a rendszer meg a programok, de gyakorlatilag gyorsabb lesz mégis ... az más kérdés, hogy 2 raptornál ez drága mulatság... de érzésre is gyorsabbak voltak a dolgok és most programok indítási sebességére gondolok... na mindegy.
-
fLeSs
nagyúr
1ébként ez nem is biztos hogy lehetetlen.
a két vinyót az oprendszer egy nagy tömbnek látná.
de nem lenne csíkozás, szal ennyiből ez nem RAID.
ha jönne két azonos méretű fájl, akkor az egyiket az egyik vinyó, a másikat a másik vinyó olvasná be. nem is kéne külön bontani hogy nagy vagy kis fájlról van szó.ezt csak úgy lehetne megoldani, ha a tömb létrehozásától kezdődően úgy működne ez az egész, hogy egy külső vezérlő minden felírt adatot megpróbálna közel tökéletesen kétfelé osztani a két vinyón. vagy nemtom, most TF2-zni akarok szal nemtok gondolkodni .
-
proof88
addikt
nem érted amit mondok;
nem mondtam hogy az SSD belassul, arról van szó, hogy amikor vettem a 2 ssd-t, akkor 2 db 32 gigás ára összesen csupán 1-2 ezerrel volt drágább 1 db 64 gigás áránál ebből a típusból, és mivel raidben nyerek 1-2 mp-et betöltésnél, így úgy gondolom, hogy jóÉn a hagyományos winyóról beszélek, hogy egy idő után belassul a rendszer, sajnos 1 Raptorral is lehetett érezni, hiába volt töredezettség-mentesítés, valahogy nem olyan egy idő után, viszont raid-del végig rohadt gyors maradt az egész... oké hogy neked nem jött be anno a 15k rpm-es winyó, de az az volt, mittomén mi volt akkor...
Hozzá kell tegyem, hogy én teljesítményt mp-ekben és érzésre mérek, szóval nem benchmarkok alapján találom ki, hogy milyen a raid...
-
proof88
addikt
blabla, sokan mondják, hogy nincs szükség otthonra... de én nekem igenis kellett a 2 Raptor, mert egyszerűen érzésre is gyorsabb, és ami még jó, hogy 1 év után is gyors marad, telerakhatod ezer telepítéssel a gépet, akkor is gyors marad... az egész rendszer pörgősebb, tapasztalat.
Vagy SSD-vel mondod feleslegesnek a RAID0-t? Mindegy, nekem fontos az az 1-2 mp is, amivel gyorsabban tölt be egy játék.
Amennyit elérési időben vesztek, az jelentéktelen...
-
Teasüti
nagyúr
Már semmit, végeztem
Az alapján a leírás alapján aktiváltam a TRIM-et a hdat2-vel (AHCI verzió kellett, amit befigyeltem elsőre). Viszont a leírás aszondja, nem kötelező intel firmware-t felrakni, így hát maradt a gyári kingston-os.
És itt vége is van a történetnek.De mivel így nem tudom futtatni a toolbox-ot, így nincs optimalizáció, és úgy vélem, majd a használat során fog előjönni a trim jótékony hatása. Ez az elmélet.
-
Teasüti
nagyúr
Köszönöm!
"Csak" két-három oldalt lapoztam vissza a blogodban, láttam TRIM, ott nem volt szó erről, lehet ez régebbi írásod.
Amúgy egy vmi nem derült ki nekem a cikkből, se a hasz-ekből (tisztán, egyértelműen)
Működik ez a firmware az első szériás KINGSTON SNV125-S2/40GB esetén is?
Elvesznek az adatok a frissítés után?Említetted, h müxik az intel toolbox egy kis moddolás után, azt hogyan?
Köszi!
-
Teasüti
nagyúr
"40-es kingston-hoz" nem találtam linket a blogodban.
Trimmel foglalkozó részekből nekem annyi derült ki, h formázás segít. Meg vmi partícionálásról is volt szó, de ez engem most nem érintett meg így késő este.
De mi a fasz az a DJTA "előrejelzés"??
(Jézusom, ez vmi tőzsde tudomány?)szerk: gépelési hibák javítva... fáradt vagyok.
-
proof88
addikt
de mi értelme a GC-nek egy korábbi oprendszeren, ha úgysem keletkeznek üres page-ek trim nélkül... vagy a GC nem konkrétan az üres page-eket tömi be, ahogy korábban írtam, hanem az invalid page-eket is? Végül is, korrekt...
szerk.: vagy most mi van? Korábbi oprendszer esetén nem tudja az ssd, hogy mi tényleg invalid...
-
-
proof88
addikt
de a GC nem csinál felesleges munkát, mert a trimmelés annyit csinál, hogy ugye kiolvas egy adott blokkot, lenulláza, és visszaírja úgy, hogy az invalid page-ek üresen maradnak, tehát egyből írhatóak lesznek, magyarán már nem lesznek invalid page-ek. De így töredezett lesz úgymond az ssd, mert sok blokk lesz üres page-ekkel. Persze ezek egyből írhatóak, de a GC azt csinálja, hogy ha talál több blokkot, amikben vannak ilyen üres page-ek, akkor "töredezettség-mentesít" úgy, hogy a hiányos blokkokat teleírja és így kevesebb olyan blokk lesz, amiben üres page van. Végeredményben az igaz, hogy elveszi kicsit az élettartamát az ssd-nek, de ez szerintem csak minimális. Ha belegondolsz abba, hogy a töredezettebb ssd-nek jobban fogy az élete, mert kevesebb adat írásakor is több blokkhoz kell hozzányúlni, GC után kevesebb blokkhoz kell hozzányúlni, mert sok teljesen üres blokk lesz, ahelyett hogy sok félig üres blokk lenne. Végeredményben még az is kijöhet, hogy a GC nem csak a teljesítményen javít, hanem az élettartam csökkenését is gátolja.
-
fagy53
nagyúr
Nálam nem felesleges és működik a Trim no meg a kukázás is.
A Hyperfast viszont nem megy a háttérben, havonta egyszer fogom használni, én meg jobban öregszem mint az SSD!
Egy biztos, ezeket a meghajtókat, már az amortizációjuk miatt sem egy életre kell venni, ezeknél pár évben kell gondolkodni. Gyorsan fognak elavulni, jövőre már csak nosztalgiával gondolunk az általad most tesztelt Trim nélküli generációra, de azt hiszem a 2010 elején kijött JMicronok is erre a sorsra jutnak, viszont fognak még működni akkor is, ha úgy használjuk őket mint a HDD-t, csak vigyázva a 20%-os szabad területre.
-
proof88
addikt
én csak arra akartam rávilágítani hogy ssd-hez jobban ajánlják az atto-t, mint a hd tune-t.
Visszatérve a partíció törléses problémára, lehet amikor törlöd a partíciót a Win7 ráereszti az összes blokkra a trimet.
Nem tudom...
Egyébként szerintem attól még nem kéne gyorsabbnak lennie, hogy formázod, vagy akkor trimmel is a Win7? -
proof88
addikt
a szemétgyűjtés (Garbage Collection) a háttérben történik, amikor az ssd nem csinál semmit. Itt egy link, tök jól látszik, hogy üresjárati időt hagyva az SSD-nek, javulnak a benchmark-értékek. Szóval az érvénytelen page-eket tartalmazó blokkokat írja újra az SSD, amikor ráér, és így egyből írható page-ek lesznek a blokkokban az előbb érvénytelen page-ek helyén.
Nevén nevezhetnéd már azt az indilinx vezérlős cuccot...
SuperTalent UltraDrive ME-k is indilinxesek és tudják a GC-t isszerk.: ATTO DiskBenchet miért nem használsz?
Aktív témák
Hirdetés
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Lenovo / SK Hynix 512GB M.2 NVME SSD 0 perces
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- Western Digital SN820 4TB PCI-E Gen4 SSD! 6500/5800MB/s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Mate 20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest