Hirdetés

Aktív témák

  • Ren Hoek

    veterán

    válasz bsh #38564 üzenetére

    "milyen sitty-sutty bakker? ha napi 100 gigát írsz rá, akkor is elmegy minimum 10 évig!"

    Ezt most saját szememmel is megtapasztaltam. Napi 150 GB-ot vertem bele egy munkával. (Swap,10-15GB photoshop cache, mentések, stb minden SSD-n) Előtte 8 hónapon keresztül, csak 3-ra emelkedett a wear leveling count, most viszont 25-re nőtt. Ez kb 1.5 TB hatása. Ráadásul munkaidőtől függően nőtt. Most, hogy befejeztem a melót, megállt a számláló. Ma még csak 2 GB ment bele sima netezéssel. Ez az átlagos használat, nem több napi 10 GB-nál.

    Kijelenthetjük, hogy teljesen értelmetlen áthelyezgetni a cache-ket, pl böngésző, MSN vagy Skype esetén, hiába kezdeményeznek rengeteg kis írást, attól még a vezérlő ezt jól tudja kezelni. A modern SSD NAND chipjeinek élettartam tehát, teljes mértékben a beleírt adat mennyiségétől függ, teljesen mindegy, hogy hány lemezműveletről beszélünk.

    Ezek az adatok kikapcsolt superfetch és indexelés mellett készültek. Swap mindig is az SSD-n volt, sohasem kapcsoltam ki. Most kipróbálom, mennyi + írást és mennyi wear leveling counter emelkedést okozok, ha bekapcsolom ezeket.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák