Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 17 - alap
- CES 2026: Nyomás utána! Konkurenciát kapott a Watch D2
- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
Aktív témák
-
Yany
addikt
Skacok, kicsit jobban megnéztem ezeket a Win7-es "SSD beállítások" témát és vagy én értem nagyon rosszul a dolgokat, vagy szinte butaságba forduló dolgokról terjed itt, hogy "az jó, azt kell csinálni, ha ssd-d van".
Gondolok itt pl. arra, hogy mindenki eszetlenül kapcsolgat ki mindenféle Win7-es szolgáltatást, miközben nekem a még csak nem is SP1-es telepítőm automatikusan kikapcsolta az indexelést és a rendszeres töredezettségmentesítést. Ráadásul a Samsung varázsprogramja tovább fokozza a vásárlókban a téveszméket, mert az is úgy jelzi, hogy ki kell kapcsolni (direkt megnéztem, hogy mit mond rá).
Nagyon röviden leírom, hogy én mit vettem észre és kérlek javítsatok ki, ha én néztem be valamit: töredezettségmentesítés témában már épp kezdtem követni az elterjedt eszmét, de a kisördög ott bújkált bennem, hogy ellenőrizzem, hogy mi is történik. Igen... a Win7 valóban bekapcsolva hagyta a töredezettségmentesítő ütemezését, de... de csak a másodlagos merevlemezemre, amin adatokat tárolok és nem is az oprendszer fekszik rajta. A listában SSD-m melletti pipa ki volt szedve, vagyis azon nem futott sosem az ütemezett defrag. De persze a Magician, vagy micsoda úgy jelezte, hogy az egy kiiktatni való program.
Ugyanez igaz az indexelésre is. Melóhelyen vagyok és most nem tudok screenshotokat mutatni, de egy apró kutakodással mindenki láthatja, hogy a Win7 már a telepítéskor tisztában lesz azzal, hogy SSD-t fog üzemeltetni. Én semmilyen külön utilityt, semmilyen spéci drivert nem telepítettem fel, a Samsung progiját is csak kíváncsiságból tettem fel később (nemrég, amikor a 830-as Firmware-ről ment itt a témázás), csak simán a Windows frissítéseket és az intel chipset driverét. Semmi mást, ami az SSD-vel kapcsolatos lehet.
Megmondom őszintén, az ilyen utánajárásaimat az motiválja, hogy nem teljesen hülyék csücsülnek a szoftver/hardvergyártóknál sem, és se az Indexelő, se a Defrag nem poénból maradnak benn szolgáltatásként. Ugyanígy balgaságnak tartom (persze ez már inkább szubjektumba hajló magánvéleményem) a temp könyvtár áthelyezését és a hasonló mozdulatokat. Nem azért vesz az ember SSD-t (és bármi mást), hogy csak egy újabb törődést igénylő tamagochival játszadozzon. Ezeknek az eszközöknek az a feladata, hogy dolgozzon az ember helyett, ahogy a lehető legjobb. Nyilván vannak finomhangolások, és nyilván vannak kényesebb eszközök, amik tényleg meg is követelik az ilyen törődgetéseket, de ez utóbbi esetben meg amondó vagyok, hogy drága dolog az idő és az a +5-10e Ft, amit spórolok egy ilyen eszközön, majd (erős túlzással) a fél életem a kütyü ápolgatásával telik, akkor értetlenül a tükörbe kérdezem: mi a ****on spóroltam? Tényleg jobban jártam? Tényleg csak ennyit engedhettem meg magamnak? Tényleg nem bírtam volna várni pár napot/hetet, és esetleg a leendő törődésbe fektetett időmet pénzzé alakítsam?
Elnézést az iróniába hajló filozofálgatásért, már régebben meg szerettem volna írni, csak mindig féltem kicsit a felületesen olvasók kritikájától, de remélem kiolvasható az írásomból a jószándék, mert nem a piszkálás, sokkal inkább az elgondolkodtatás volt a célom.
Jó hosszú lett, offba tegyem?
Aktív témák
- 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 860 PRO 2,5" SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagari! -
- 1TB-os Western Digital 3,5-es HDD-k (állapot infók és árak a leírásban)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest