- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A fejlődő országokban jobban bíznak az emberek az AI-ban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Üzemidőre és teljesítményre gyúr a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Az átlagnál kisebbek ugyan, de bírják a strapát
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Mi is az a calisthenics?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
"A hasizom főként a törzs hajlításáért és nem a láb emeléséért felel."
Ez továbbra sem igaz így. Nyissatok ki egy anatómia könyvet plsDe idézek, hogy keresni se kelljen:
"c./ Hasizmok
...
Működésük attól is függ, hogy a mellkas vagy a medence rögzített-e. A mellkas rögzítése esetén (fejállás, kézállás, függő és támasztóhelyzetek) a medence mozgásában vesznek részt."
Tehát ha a medence / lábak rögzítettek, akkor a hasizmok a törzset mozgatják, ha pedig a törzs / mellkas rögzített, akkor a medencét / lábakat.Korábban felmerült olyan, hogy lábemelésnél inkább a csípőizmok dolgoznának. Ez abban az értelemben igaz, hogy van egy csípőizom, ami dolgozik ilyenkor, ez a "Csípő-horpaszizom". Viszont ez vicces módon akkor is dolgozik, ha rögzített láb mellett mozog a törzs (azaz a klasszikus hasizom gyakorlatok): "Működése során a combcsontot hajlítja, de a törzset is képes hajlítani, ha az alsó végtag rögzített."
Minden más csípőizom a láb forgatásában, illetve távolításában vesz részt.Ami viszont tény, hogy lábemeléskor dolgoznak combizmok is, amik sima felüléskor nem dolgoznak. Emiatt lehet az, hogy valaki simán tud 50 felülést, de nem jön össze az 50 lábemelés, mert a combjai nem bírják. De ez nem azt jelenti, hogy a hasizmok kevésbé dolgoznak, hanem több izom vesz részt a munkában, mint felülésnél (fegyencedzésben is többek között ezért javasolja a lábemelést a felülés helyett), és sokaknál ezek a combizmok kevésbé edzettek, mint a hasizma (főleg ha nem teljesen kezdő, hanem más stílusú edzésről tér át a saját testsúlyosra, és hajlamos volt a láberősítéseket kihagyni).
Idézetek innen vannak: [link], de bármilyen anatómia könyv hasonlókat fog mondani (csak ennek kicsit könnyebben értelmezhető nyelvezete van)
-
kissb0913
csendes tag
Köszönöm a választ!
Ahogy nézem nem teljesen jól fogalmaztam. Az lenne a kérdésem, hogy ugye fegyencedzés progressziója szerint hasra a függeszkedésben nyújtott lábemelés sokkal nehezebb gyakorlat mint a fekve nyújtott lábemelés. Mégis az utóbbit én sokkal jobbnak érzem.Ez mitől lehet?
-
itouchfan
senior tag
erőben nem vagyok messze tőle, hajlított lábbal megy is, csak egyszerűen túl merev vagyok ahhoz hogy kinyújtsam, ezért most nyújtok, meg majd csinálom a lábemeléseket (mostanában fekve, de majd váltok)
meg azért csinálom fekve, mert amikor felemeltem függőlegesig, akkor még beletolom a csípőmet, mintha gyertyába mennék fel, és úgy a csípőm környékét is intenzíven megdolgoztatja (szerintem, én ezt tapasztaltam)
-
itouchfan
senior tag
melegíts be nagyon alaposan, minden ízületet, izmot, szerintem még nyújthatsz is előtte..tegnap én is kint edzettem, 25 perc alatt letoltam az edzést mert esett az eső, de előtte 10 percig melegítettem.
focin is most amikor 6-8-10 fok van, simán van 15 perc egy-egy bemelegítés(kocogás, gimnasztika, futóiskola, lendületesebb futások, megindulások, és egy alapos nyújtás), amíg nyáron 5 perc is elég.. muszáj bemelegíteni jól, nehogy izomhúzódás vagy akár szakadás legyen a vége..kolosanyi:
köszi, én nem tudtam mi ez, kíváncsiságból kérdeztem, de nem igazán jön be a dolog, amúgy se meg nem is ésszerű szerintem... -
kolosanyi
veterán
Ezért kell fokozatosan hozzászoktatni magad és nem nagyon kimászni az aerob zónából hidegben.
(#8524) Bannani
Á, nem tudna regenerálódni a szervezet 2 sorozat között. Az erőgimnasztika pont arról szól, hogy maximum izomfeszülések, alacsony pulzus, sok pihenő... Ezt tönkretenné a kocogás vagy akármi más. Miki, te láttad múltkor miről beszélek, ez lassú edzés. Semmi erőltetett ismétlés, fújtatás, csak csendben liluló fej és koncentráció. -
kk831228
addikt
Jobb ez így!!
. Valamelyik télen mekem is így tört el egy csont a kezembe. Korcsolya , el se estem igazából csak lecsaptam a tenyerem hogy hárítsak... Fájt egy kicsi de nem foglalkoztam vele , mentem haza kocsival egy-két óra múlva és akkor már rosszabb volt nehezen mozgott. Alig bírtam kormányozni.
Kórház, vasárnap röntgen doki azt mondja repedt. Utána kontroll ,másik doki: ez törés, menjen vissza az előző dokihoz. Vissza ,előző doki : ez tényleg tört, jövöhét hétfő műtét rendben? Mondom persze ,félév betegállomány!!
-
itouchfan
senior tag
westcoastog: imádok futni, meg a terveim között szerepel egy félmaraton is, és nincs is olyan messze már ami a mostani állóképességemet illeti
emiki: ez egy videó csak azért tettem be, gyűrün csinál elég komoly gyakorlatokat... nagyon ügyes pedig így ránézésre nem ey tornász alkat, van vagy 190 centi
-
itouchfan
senior tag
minden kívánságotok így teljesüljön
közben megalkottam az überfaxa edzéstervemet, amivel naponta 2 centi jön fel a karodra, egy hét alatt 12 kiló színtiszta izom + egyben tömegel és szálkásít is, valamint olyan jó hogy még kajálni se kell mellé, csak néha egy kis csokit meg zsíroskenyeret -
westcoastog
veterán
Az a baj ha jönnek a szar idők meg 4-kor sötét lesz már nem hiszem hogy a focipályán a vaksötétben fogom tudni nyomni...
Maximum szólok már egy másik szomszédnak hogy rakjuk össze a húzódzkodót és kész, ha az kész lenne nem bánnám már, sajnos a kondipark se lesz használható örökké, télen ott is csak sötét lesz meg hideg, a noexcuses baromságot meg hagyjuk.
-
westcoastog
veterán
Eddig heti 4 volt, emeljük a tétet.
Viszonyt sanyi tanácsa alapján 4 hetes periódusok lesznek, ami azt jelenti 3 hét edzés, 1 hét teljes pihenő, 0 edzéssel, így összesen 13 nap pihenő van egy periódusban. Csak elég lesz.(#8276) batai15
Ja huzit elfelejtettem, azt én itthon 2,30m magasra akarom és legalább 1,7m szélesre.
Neked mennyi a megfelelő azt nem tudom.(#8277) brownus
Ú az is nagyon jól hangzik, nem kell külön mászkálni ha súly is kell.
Szauna de király lehet. -
kolosanyi
veterán
Úgyse olvassa el senki.
(#8117) westcoastog
Jobbulást.----------------------------------------------
Aki esetleg gyűrűn szeretné megtanulni az abcúgot, annak nagyon ajánlom ezt a videót: link. Ezzel a hamis fogást és a húzódzkodás, tolódzkodás közötti átvezető szakaszt lehet nagyon jól megerősíteni. Mellé persze hamis fogással kell húzódzkodni sokat, meg gyakorolni a stabil támasz helyzetet, valamint tolódzkodni. Nálam ez a program most.
-
kolosanyi
veterán
-
-
westcoastog
veterán
Akaraterő van, ha nem lenne le sem mennék.
súlyzózás viszont kielégítőleg hat rám.65kg már teljesen jól megy fekve nyomásban, 5x5, érzésre 70 fölött is tudnék már több ismétlést.
Fejfölé nyomás 30kg, ugyanennyi mellre vétel, bicepsz, ez volt a tegnap.
Ma meg húztam.Toló-húzó nap lehet egymás után? Vagy eközé érdemes egy üres napot, esetleg lábnapot berakni?
-
kolosanyi
veterán
Ez igazán építő jellegű...
(#7726) westcoastog
Na, erre nem is gondoltam, de jogos.(#7727) Cathfaern
A zsírégetéshez kalóriadeficit kell, az izomépítéshez pozitív nitrogén mérleg, ez erősportok mellett 1,5-2 g fehérjét jelent testsúlykilogrammonként, állóképességi sportoknál 1-1,5-et. Ha a kettő egyszerre van jelen, akkor egy időben csökken a testzsírszázalék és növekszik az izomtömeg. Plusz hozzá jön még, hogy 10%-os deficit után már kevésbé működik ez, vagy egyáltalán nem. Ehhez precíz tervezés szükséges, de kivitelezhető, én tapasztaltam magamon. -
-
-
kolosanyi
veterán
Igen, egy "lightosabb fajta". Egész délután a városban sétáltam, a tejsav kiürült már, de olyan a lábam, mintha ólomból lenne. Biztos lesznek bajok holnap. El is megyek úszni, meg szaunázni egyet, hogy regenerálódjak kicsit.
westcoastog
Erőben hozni fog, az tuti, de valószínű, hogy vigesedsz is majd. De már úgyis vge a strandszezonnak, belefér.Bannani
Egyrészt. A másik oldala a dolognak, és főleg ez az amiért sokkal nehezebb így vévrehajtani a dinamikus erőgyakorlatokat, hogy ha kifejezetten torna elemekre edzel, kénytelen leszel teljes mozgástartományban dolgozni. Tehát nem derékszögig tolódzkodsz, hanem addig, amíg el nem éri a vállad a szert. Igen, hajlékonyság és mobilitás kell hozzá, valamint erő. Én az "alap" tolódzkodást egész jól bírom, 22 volt a rekordom eddig, de így 4-5 a max, az is pihenten. -
Deck
titán
Aha persze.. A tudomány az én istenem mi?
Vagy Dawkins? Amúgy meg az ateizmus nem vallás. De igazad van hagyjuk ezt a témát
westcoastog: Most szombaton lépnek fel Pesten. Ingyenes fesztivál lesz Akela, Omen, TCS, Nevergreen, Tűzmadár stb.. Agárdi Pokolgép Jubileumon nem voltál?
-
westcoastog
veterán
-
G.Peter
aktív tag
Pl. a TEVA 500 mg-os rágótabletta narancssárga és fura ízű. Mondjuk ennek érdemes megnézni az összetevőit is:
Hatóanyag: 220 mg aszkorbinsav és 371,25 mg nátrium-aszkorbát (az aszkorbinsav nátrium sója) rágótablettánként.
Egyéb összetevők: "Sunset yellow" Al-lakk (E 110) 5,81 mg rágótabletánként, narancs aroma, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, sztearinsav, nátrium-ciklamát, talkum, "Cantab" (dextrátok), pektin.Nem tudom, hogy ez mennyire alkalmas emberi fogyasztásra
Aszkorbinsav nincs benne túl sok, de legalább minden más van benne...
-
emiki6
veterán
Ja, igen, van ahol valami cuccal összeragasztják meg préselik. Láttam olyat, ami narancssárga volt és valami fura íze.
Namármost: az aszkorbinsav fehér és savanyú, mellékíze nincs vagy alig.
Ami fura, hogy szerintem oldja a vasat (elvégre kell a vas felszívódásához), mintha az acél evőeszközből kioldott volna némi vasat, mert vasízű lett az oldat, ha azzal kevertem meg. -
itouchfan
senior tag
Woodslave: : valahogy én is ezt érzem
emiki6: ja az olyan izomfáradtság, legalábbis én annak hívom
szóval kimegyek, elkezdem azt vagy szívtam vagy nem
Ma reggel bemelegítés után egyből megnéztem hogy állok, a könyv szerint, megpróbáltam a 6. lépés (teljes huzi) haladóját, ami 2X10. Hát elég simán ment
, pedig ez volt a második edzésem a nyári kihagyások után, úgyhogy go 7. szint(szűk kéztartásos huzi)
-
kolosanyi
veterán
Pillangóban hullámzik is a test.
Most ez ugrott be: innen a kukac.
-
kolosanyi
veterán
Igen, ezek jók, de mind összetett gyakorlat. Támaszmérleghez például az emberek döntő többségének a válla gyenge, mellső függőmérleghez meg a háta. Ezeken az említett két gyakorlat például segít, de önmagában mit se ér, kellenek a rávezetők is. Meg egyébként a nyújtott karos erő és a hajlított karos, az két külön dolog, nem szabad összekeverni a kettőt.
-
kolosanyi
veterán
Este már előfordul, hogy érthetetlen vagyok...
Felhúzott lábakkal (zsugorban) okés a dolog, de a támasz ülőtartás helyzetben, nyújtott lábbal nem. Erre kell rágyúrni. Egyébként ebből is látszik, hogy milyen összetett egy dolog ez a saját súlyos edzés. Erősnek kell lenni hozzá, hajlékonynak, fejlett testtudattal kell rendelkezni... Egy-egy elemhez rengeteg összetevőnek meg kell lennie és ha valamelyik nem stimmel, nem fog menni.
(#7493) itouchfan
Én így tanultam meg. -
itouchfan
senior tag
igen, de ugye azért nem jut elég oxigén az izomba, mert kardio terhelés is van, sőt, "elveszi" az oxigént az izom elől. tehát ha mindenképpen izomlázat akarsz, akkor szeritem tarts kevesebb pihenőidőt( mint ahogyan Te is írtad fentebb), vagy csinálj szuperszettet, pl. egy vádli-húzódzkodás elég ütős
-
kolosanyi
veterán
Sommer szerint - meg több tanulmány szerint is - az izometrikus edzésnél 5-6 másodperc az erőnövelő tartomány. Ha 15-nél is több megy, semmiképpen se maradj az adott variációnál, nehezíts, mert az már bőven állóképességi tartomány. A hídtartást is frankón lehet nehezíteni, például egykezes, egylábas, egykezes-egylábas (ez komoly), vagy csak távolabb rakod a karod.
-
kolosanyi
veterán
Ha már hídtartás, próbáljátok ki tornászosab is, sokkal keményebb, mint a sima.
-
kolosanyi
veterán
Az RDA az egy minimum, amire szüksége van egy átlag, egészséges szervezetnek. Persze, egyénenként eltérő, de mégiscsak beszédes, hogy az összes vitamint áruló cég azzal adja el a termékeit, hogy az övében bizony több van, meg jobban felszívódik stb. Az én véleményem változatlan, de mindenki el tudja dönteni, hogy mit tart követendőnek.
---------------------------------
Más: elkezdtem kápán a kézállásban karhajlítást. Brutális. Egyelőre csak a negatívok mennek, kinyomni olyan mélyről nem tudom magam, de a tricepszem nagyon durván szétgyilkolta.
-
kolosanyi
veterán
Nem Intersort, hanem inSportline.
A C-t nem az ára miatt mondom. Tényleg nem gondolom, hogy szüksége van a szervezetemnek ennyi vitaminra, pláne sok zöldség meg gyümölcs mellett. Az RDA szerint 80 mg elég egy átlagembernek, én nagyobb vagyok és sportolok is, szóval legyen a duplája, az még mindig nincs 200 mg. Nem hiszem, hogy jó nekem, ha ennek az ötszörösét juttatom be a szervezetembe minden nap. Amúgy én ezt szedem: Multi Vitamin Powder.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest