- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
Hirdetés
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
m.zmrzlina
senior tag
Amíg meg nem kapod a rendes megoldást addig használd ezt a förmedvényt:
=HA(A1<>ELTOLÁS(A1;0;7);"Ez a sor hibás!";HA(B1<>ELTOLÁS(B1;0;7);"Ez a sor hibás!";HA(C1<>ELTOLÁS(C1;0;7);"Ez a sor hibás!";HA(D1<>ELTOLÁS(D1;0;7);"Ez a sor hibás!";HA(E1<>ELTOLÁS(E1;0;7);"Ez a sor hibás!";"")))))
Értelemszerűen ez az F1 cella képlete.
Biztos vagyok benne, hogy létezik egy szebb fv erre a problémára. -
m.zmrzlina
senior tag
Szerintem egy ötletnek ez jó lesz.
Sub ellenoriz()
Range("F:F").EntireColumn.ClearContents
For Each cella In Selection.Cells
If cella.Value <> cella.Offset(0, 7).Value Then
Cells(cella.Row, 6).Value = "Ez a sor hibás!"
End If
Next
End SubMielőtt futtatod ki kell jelölni a függvények által képzett (az "A" oszlopban kezdődő) tartományt.
-
Mutt
senior tag
Hello,
Szeretném valahogy levizsgálni, hogy a kézi rögzítés a bal oldali táblázatnak megfelelő oszlopba/oszlopokba történik-e.
Hogyan kerülnek be az adatok a bal oldaliba? Mindegyik cella ki lesz ott töltve?
Egyszerre több sor is kerülhet be a bal oldaliba?Ha realtime (vagyis ahogy a balba egy cella bekerül) szeretnéd ellenőrízni, akkor a makróval ezt tudod kezelni, pl:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
'ha az első 5 oszlopban változik adat (kivétel az első sor)
'akkor a cella kitöltése után jobbra ugrunk 7-et
If Target.Row > 1 And Target.Column <= 5 Then
Cells(Target.Row, Target.Column).Offset(, 7).Activate
End If
End SubHa utána akarod összehasonlítani a bal és jobb táblázatot, akkor pedig egy sima = vagy <> összehasonlítással tudod megtenni. Pl.
=(A2<>H2)+(B2<>I2)+(C2<>J2)+(D2<>K2)+(E2<>L2)
Ha ez a függvényt 0-t ad, akkor a sorban azonos a két táblázat, különben pedig annyi helyen van eltérés.
üdv.
-
Mutt
senior tag
Hello,
A ELTOLÁS($E3;0;0;1;JOBB($E3:$XFD3)) részben van 2 hiba.
1. A JOBB függvénynek az ELTOLÁS-sal kapott tartományt kellene megadnod (pl. E3:X3), és nem pedig az ELTOLÁS-nak a JOBB függvényt.
2. Mivel az utolsó 5 karakterben keresed az "/azon" értéket ezért kell a JOBB-nak a második paramétere is. Vagyis JOBB(E3:XFD3;5) kell.Ezek alapján ez fog működni:
{=SZUM(HA(JOBB(ELTOLÁS($E3;0;0;1;DARAB2($E3:$XFD3));5)="/azon";ELTOLÁS($F3;0;0;1;DARAB2($E3:$XFD3))))}Van egy másik, nem CSE változat is:
=HA(SZORZATÖSSZEG(--(JOBB(ELTOLÁS($E$3;0;0;1;DARAB2($E$3:$XFD$3));5)="/azon"))>0;SZUM(ELTOLÁS($F$3;0;0;1;DARAB2($E$3:$XFD$3))))üdv.
-
Delila_1
veterán
Az a baj, hogy a tortadiagram csak 1 oszlop adatait tudja ábrázolni, ezért itt nem célszerű ez a forma.
Próbáld ki úgy, hogy kijelölöd mindkét oszlopot, beszúrod a tortát. Az adatokat módosítod az első oszlopban – ennek megfelelően változik a diagram. Módosítod a 2. oszlopot – a diagram marad az előző formában.
Ha mégis ragaszkodsz a tortához, 2 külön diagramot tegyél egymás fölé. A felsőnél a diagram terület legyen átlátszó, az egyes adatpontok pedig áttetszőek. Nem lesz jól követhető.
Szerintem jobb, ha az egyik oszlop adatait oszlopra-, a másikat vonalra formázod. -
kekkec
aktív tag
Köszönöm a próbálkozást!
Nekem olyan megoldás kellene, ami azt csinálja, hogy X cellát Y értéke alapján színez. Jelen esetben a szabályt nyerjük ki más cellákból, de a színt a saját érték határozza, szóval X cella színe X értéke alapján színeződik.
A Te példádon keresztül magyarázva:
Maradjunk az így kialakult szabálynál, érték 1 piros, érték 5 sárga, érték 10 zöld.
Én úgy szeretném, hogy A oszlopban lévő cella értékek alapján lenne színezve a D oszlopban lévő cella párjuk. Szóval a szabály szerint, és az aktuális adatok szerint: D1 piros mert A1-ben 1 van, és fokozatos színátmenet D10-ig amiben zöld, mivel A10-ben 10es érték szerepel.
Mindeközben persze A1-től A10-ig is érvényesíteném a formázást, szóval Ők a saját értékeik alapján kapnák a színüket, ezért gondolkodtam egy makrónk, ami "átmásolja" az aktuális árnyalatot az A oszlopban lévő cellákról a D oszlopi cella pároknak, de ez valamiért nem megy.
Ezt szeretném (csak illusztráció, egyesével kiszíneztem
):
Tudom, hogy van olyan lehetőség, hogy "Formázandó cellák képlettel" itt színenként lehetne azt megoldani amit szeretnék, de én egy széles spektrumon szeretnék értékeket összehasonlítani, így színárnyalatokra lebontva egyesével kéne szabályt kreálnom, ami nem jó móka.
Ezért gondolkodom ezen a színskála dolgon.
-
mr.nagy
tag
Sziasztok!
#17568) lappy, (#17571) Caipi
Már nem vagyok bent a cégnél így most táblát nem tudok prezentálni. Ráadásul tabletemről nem is egyszerű lenne minta táblázatot csinálni, így ha nem muszáj ezt most kihagynám.
Hogy értésétek a lényeget: Az üzletek közötti készleteket szeretnénk optimalizálni, az eladási adatok figyelembe vételével. Ezért mondjuk, hogy az alap esetben úgy kapjuk meg az eredményt, hogy készlet (D2 cella) mínusz eladás (G2 cella). Ha az eredmény pozitív szám akkor ott felesleg van, ha negatív oda készlet kell.
Azonban ha egy üzletnek van nyitott rendelése (J2 cella és mínusz a képlet értéke) akkor 0 legyen az eredmény, mert ő tudja miért annyit rendelt amennyit.
De ahol felesleg van (pozitív eredmény) ott is legalább, még ha az eladás nem is indokolja maradjon 3 darab, ha a képlet eredményét átküldjük egy olyan üzletbe ahol szükség van rá, viszont a cél hogy a lehető legtöbbet a feleslegből tudjuk elküldeni.Így ha az előzőekben általatok javasolt képletet alkalmazom akkor a feleslegből mindíg levesz hármat nem csak akkor mikor a minimum készletnek meg kellene maradnia.
Persze a tábla több ezer sorból áll igazából, ezért kellene egy függvény ami a fenti javaslatot kiszámolja.
-
Melorin
addikt
Remélem, hogy valaki tudja
Addig is más. Egy jó kis izzasztós projecttel foglalkozok, ahhoz kell kitalálnom ezeket a megoldásokat, amivel titeket fárasztalak mostanában
Szóval most egy öröknaptár szerűséget kéne készítenem. Csatolom az egyik hónapot belőle.
12 ilyen van egymás alatt.
Nos a napok neveinek minden évben változniuk kell. Ráadásul az bonyolítja a dolgot, hogy a hónap neve aszerint kéne változzon, mint amilyen intervallumot megadok.
Tehát egy példa: Béla 1 éves hűségidőt ír alá, ami (az előző kérdésemmel összhangban) 2012.09.01-én kezdődött.
2013.08.31-én fejeződik be. Ezt a két adatot beírom 2 cellába.
Ekkor a "Naptár" lapon lévő hónapnevek átalakulnak úgy, hogy szeptember az első és augusztus az utolsó.
Mivel a hónap nevei átalakulnak, a hozzájuk tartozó napok is értelemszerűen át kellenének alakulni.Remélem nem megoldhatatlan feladat
-
mr.nagy
tag
Szia!
Köszönöm a segítséget, jó csak egy probléma van vele és bár nem egy lépésben mint a te függvényed de idáig én is lejutottam. Amire viszont nem sikerült rá jönnöm a következő:
Ha mondjuk 17 a készlet és 5 az eladás akkor 9 az eredmény a képlettel. Holott igazából 12 a felesleg és marad akkor is 5 ha a 12 lenne az erdmény tehát a kitétel, hogy 3 legalább maradjon az eredményen kívűl így is teljesülne. Röviden a 3 darabos meghagyást csak ott kellene figyelembe venni, ahol az alacsony készlet indokolja.
-
motinka
tag
Köszönöm mindkettőtöknek a kimerítő gyors választ,.Igen, majdnem túlóra, de valószínű az lett belőle,
Ez egy munkaidő utáni hibabejelentések vizsgálata, ahol a két időpont közötti bejelentéseket gyűjti ki. Igazán a @ jel ilyen használatát nem ismertem, de nagyon ügyes és időtakarékos megoldás, ahol lehet ezentúl használni fogom.
Még1x kösz a segítség!
üdv
Tibor -
Mutt
senior tag
Hali,
Bepötyögtem a képletedet és ha CSE-t nyomsz rá akor műxik.
D2-ben ez van: {=HA(VAGY($G2="";$J2="");"";HA((SZUM(HA(ELTOLÁS($G2;0;0;1;DARAB2($G2:$ZR2))=D$1;ELTOLÁS($J2;0;0;1;DARAB2($G2:$ZR2)))))=0;"";SZUM(HA(ELTOLÁS($G2;0;0;1;DARAB2($G2:$ZR2))=D$1;ELTOLÁS($J2;0;0;1;DARAB2($G2:$ZR2))))))}Ami szerintem elhagyhatsz:
- az elejéről az üres cellák ellenőrzését, mivel a SZUM csak akkor fog eredményt adni ha cellákban van érték és azokból is a csoport első eleme egyezik a keresett kulcsszóval (pl. Úton) és a nettó érték mezőben pedig szám van.
- továbbá látom, hogy a 0 értéket sem akarod megjeleníteni. Erre van két megoldás:
1. A cella formátumnak add meg ezt. [<>0]Normál;[=0]"";;
2. Használhatsz feltételes formázást; egy olyan szabályt csinálj, hogy amikor a cellaértéke 0, akkor a betüszín a háttérszínnel megegyező legyen. (Ha a páros és páratlan sorok színe más, akkor kell két szabályra lesz szükséged.)Ha a fenti két dolgot elhagyod, akkor már ennyi marad a képletből (továbbra is CSE):
{=SZUM(HA(ELTOLÁS($G2;0;0;1;DARAB2($G2:$ZR2))=D$1;ELTOLÁS($J2;0;0;1;DARAB2($G2:$ZR2))))}üdv.
-
-
Mutt
senior tag
Hello,
Az alábbit javaslom.
Mivel a pivot csak számokkal tud dolgozni, ezért a "végtelen értéket" vmilyen számmal helyettesítsd (pl. 9E99).
Elkészíted a pivotot, majd pedig beállítod a számformátumot, hogy 9E99 esetén végtelent írjon ki.
Ehhez használhatod az alábbi számformátumot: [<9E99]0;[=9E99] "unlimited"Ezt a megoldást látod a csatolt képen jobb oldalt, felül a pivot formázás nélkül, alatta pedig formázva.
Egy másik megoldás is lehet, amely a pivotot csak számításra (mint egy segédtábla) használja és az eredményt erre hivatkozva de formázva jeleníted meg. (Mivel a pivot nőhet/csökkenhet, ezért ennek megtervezése macerásabb de nem lehetetlen.) Erre a példa bal oldalt alul van.
üdv.
-
Delila_1
veterán
-
Mutt
senior tag
Hello,
... Gondolok itt a "KARAKTER(HOL.VAN("Kimutatás2";$A1:$DZ1;0)+64)&"1""
Ehelyett a jobb megoldás a CÍM (ADDRESS) függvény.
CÍM(1;HOL.VAN("Kimutatás2";$A$1:$DZ$1;0))
Az indirekttel pedig így oldható meg:
INDIREKT("S1O"&HOL.VAN("Kimutatás2";$A1:$DZ1;0);0)Fontos, hogy a második paraméter HAMIS (0) legyen, mert ekkor R1C1 stílusban tudod megadni a hivatkozást.
üdv.
-
Mutt
senior tag
Hello,
A minta alapján az alábbi CSE függvényt tudom javasolni:
{=SZUM(HA($D2:$J2=A$1;$F2:$L2))}
Nézzük részletekben:
- ez valójában egy HA(a meződ = a referenciáddal, akkor 2-vel jobbra lévő cella).
pl. =HA(D2="Elnevezés 1";F2) az "Elnevezés 1" pedig az A$1 cellában van.
- ha ezt CSE-ként visszük be, akkor meg tudjuk adni hogy egyszerre ne csak 1 cellát hasonlítson össze, hanem többet.
pl. a {=HA(D2:L2="Elnevezés 1")}, rendben megnézi hogy D2, E2, F2...L2 cellákban van-e "Elnevezés 1". Az eredmény pedig ez lesz: {IGAZ,HAMIS,HAMIS,HAMIS,HAMIS,HAMIS,HAMIS,HAMIS,HAMIS}.Az egészre már csak egy szummát raktam és kész a képlet.
Ahogy írod a sorokba folyamatosan jönnek az adatok, ergó nem mindig fix hogy D2:L2 tartományban kell keresni. Erre két megoldás van:
- vagy adsz egy olyan tartományt amit soha nem lépsz túl (pl. D2.ZZ2), ekkor a képlet csak kicsit változik:
{=SZUM(HA($D2:$ZZ2=A$1;$F2:$ZZ2))}
- vagy létrehozol egy dinamikus tartományt az ELTOLÁS és DARAB2 függvényekkel, ekkor már egy rondább képleted lesz:
{=SZUM(HA(ELTOLÁS($D2;0;0;1;DARAB2($D2:$ZZ2))=A$1;ELTOLÁS($F2;0;0;1;DARAB2($D2:$ZZ2))))}Remélem megfelel.
üdv. -
lappy
őstag
Szia!
Szerintem rosszul csináltad, mert utána olvastam a dolognak és a következőt kellene tenned.
A munkafüzet adott pontjára mutató hiperhivatkozás létrehozása
1.Ha nevet szeretél használni, a célmunkafüzetben nevezd el a célcellákat
2. Hiperhivatkozás parancsára kattint, vagy a CTRL+K billentyűkombináció
3.A párbeszédpanel bal oldalán levő Hivatkozott cím lista
4.Dokumentum adott pontja eleme
5. jelölj ki egy pontot a dokumentumban mezőben, a Cellahivatkozás csoportban jelölje ki a hivatkozni kívánt munkalapot, írd be a cellahivatkozást az Írd be a cellahivatkozást mezőbe, majd kattint az OK gombra
6. vagy Definiált nevek csoportban jelöld ki annak a cellának a nevét amire szeretnél ugrani.
És innen már egyszerű a dolog. -
lappy
őstag
Szia!
Kipróbáltam a képletet és nekem ezt írta be: Példa - 3
=HAHIBA(HIPERHIVATKOZÁS("[Munkafüzet2.xls]'Munka1 új'!"&KARAKTER(HOL.VAN("Példa";$A1:$DZ1;0)+64) &"1";ÖSSZEFŰZ("Példa";" ";DARAB2(ELTOLÁS($A$1;0;HOL.VAN("Példa";$A1:$DZ1;0)-1;200))-4));"Nincs ilyen név!")
Ha rákattintok akkor megnyitja a másik munkafüzetet.neked milyen hiba volt?
-
Mutt
senior tag
Hello,
Delila_1 megoldása mellett rövidebb lehet, ha az ELTOLÁS függvénnyel hozol létre egy dinamikus tartományt amire ráteszed a DARAB2 függvényt.
pl. =DARAB2(ELTOLÁS($A$1;0;HOL.VAN($G$2;1:1;0)-1;65364))-1
Az ELTOLÁS rész egy 65364 soros 1 oszlop szélességű tömböt ad vissza az A1-es cellától jobbra annyival amennyit a HOL.VAN megad. Ha egy oszlopban 65364-nél több/kevesebb sorod van, akkor a képletben írd át nyugodtan; vagy akár lecserélheted DARABÜRES(Z:Z) -re - hol Z egy olyan oszlop, amiben soha nincs érték.
Itt egy példa a könnyebb megértéshez:
üdv.
-
RAiN91
őstag
Köszi, ez működik, tökéletes
Még egy kérdés.
Van 2 oszlopom, és sok sorom. Ha a jobb oldali oszlopban szerepel egy adott szöveg, akkor nézze meg a mellette lévő tőle balra lévő cellát, és ha ott is szerepel egy másik adott szöveg, számolja meg, hány darab ilyen cella létezik. Gondolom egy darab függvényt kell valahogy összejátszani a Vkeres-el, talán nem lehet annyira bonyolult. -
Delila_1
veterán
A VKERES függvény is tud bármilyen adatot keresni. Azt hiszem, újra be kellene dobnod egy képet.
Egyébként ha van egy számod, pl. 2, akkor az =karakter(2+64) megadja a B betűt.
Ez abból adódik, hogy az Excel a betűket is számként (ASCII érték) kezeli. Az A karakter ASCII értéke 65. -
Delila_1
veterán
=INFÓ("memfoglalás") az adatok által használt memória mérete bájtban. Ezt oszthatod 1024-gyel.
Szerk.:
Ez a súgó szerint igaz, de kipróbálva elég furcsa értéket ad.Újabb szerk.: persze, mert nem a fájl méretét, hanem az általa lefoglalt memóriáét adja. Szóval rossz válasz.
-
Delila_1
veterán
MsgBox ThisWorkbook.BuiltinDocumentProperties("Creation Date")
Hasonló módon lekérdezhető adatok:
Title Last Author
Total Editing Time
Format
Number of Slides
Subject
Revision Number
Number of Pages
Manager
Number of Notes
Author
Application Name
Number of Words
Company
Number of Hidden Slides
Keywords
Last Print Date
Number of Characters
Number of Bytes
Number of Multimedia Clips
Comments
Creation Date
Security Number of Lines
Hyperlink Base
Template
Last Save Time
Category
Number of Paragraphs
Number of Characters (with spaces) -
Excelbarat
tag
Munka2-n csinálsz +egy sort amiben szummázod az értékeket. Majd Munka1 B2-be ezt írod:
=TRANSZPONÁLÁS(Munka2!A11:G11) (nálam a munka2 11 sorában vannak az összes értékek)
Ez után kijelölöd B2:B8 mezőket és lenyomod az F2 -t majd Ctrl+Shift+Enter kombinációt. Ha jól csináltad kitöltötte függőlegesen az összeg sorokkal. A változásokat automatikusan követi. De ezt a 7 értéket lehet hamarabb lehivatkozod egyesével beírással -
Delila_1
veterán
Valószínű, hogy a SZUMHA függvénnyel megoldhatod. Az első lapon 1, a másodikon 7 oszlop adatait kell ezzel a függvénnyel összegezned.
Első lap:
=szumha(tartomány;kritérium;összegtartomány)Második lap:
=szumha(tartomány;kritérium;összegtartomány_1_oszlopa)+szumha(tartomány;kritérium;összegtartomány_2_oszlopa)+.....szumha(tartomány;kritérium;összegtartomány_7_oszlopa) -
Excelbarat
tag
Ahogy nézem fkeres fv keresné meg az értéket.
Próbáld összerakni úgy hogy összefűz fv-t vagy "&" ezt használod.
Próbálgasd csak magát azt a részt ahol a hivatkozás van, hogy normálisan visszaadja a cellában a hivatkozni kívánt fájl elérési útvonalát, tehát a kiszedett képleted ezt az eredményt adja: (D1 cellám ahogy kinéz /képen illusztrálva/ és ilyenkor nem kellenek az idézőjelek a D1 cella kiírásában)
Ha ilyen formában adja vissza, akkor beteheted az összetett függvényed részébe.
Ha összetett függvényt csinálsz javaslom, így járj el! Nehéz kapásból megalkotni többszörösen összetett függvényt, persze ha már gyakorlott vagy nem fog problémát okozni
Valami ilyesmi elindulásra gondolok:
="[" & Fkeres(A:A; munkafüzet) & "]" & ".xlsx" & Fkeres(B:B;lapnév) & "!" & Fkeres(C:C;cella)
Talán így már el tudsz indulni, ha jól értettem mit szeretnél
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kuponkunyeráló
- GTA V
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- League of Legends
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- Eladó 2db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest