- Mobil flották
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mutt
senior tag
válasz
Aladaar #41574 üzenetére
Szia,
Ha A2-ben van az eredeti szöveged, akkor ez visszaadja az első számig a karaktereket.
=KIMETSZ(BAL(A2;HAHIBA(HOL.VAN(IGAZ;SZÁM(KÖZÉP(A2;SOR(INDIREKT("$A$1:$A"&HOSSZ(A2)));1)*1);0)-1;HOSSZ(A2))))
Ctrl+Shift+Enter-t kell majd nyomod bemásolás után, mert tömb-függvény.
üdv
-
0P1
aktív tag
válasz
Aladaar #34459 üzenetére
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, az Excel 2016 óta elérhető beolvasás/átalakítás funkció mellett (2010-hez és 2013-hoz PowerQuery bővítménnyel pótolható, 2010-nél korábbi Excelek viszont már nem támogatottak) nincs szükséged segédtáblákra, és nyakatekert worksheet függvényekre se, így a munka" nevű worksheeted is teljesen kiküszöbölhető.
És én is így oldottam meg a feladatod. Ez a lényege az egésznek. Elismerem, hogy sok munka volt a sok nyakatekert függvényekkel, de beolvasás/átalakítás mellett nincs semmi ilyesmire szükségAmi kell: az input file (amit az rtf-ből bemásolsz) és a könyveléshez szükséges paramétereid, ( ami a "segédtábla" nevű worksheeten van).
Nem kel semmi egyéb, a beolvasás/átalakítás funkcióval át tudod alakítani a kívánt outputtá az inputodat, legyen az input bármennyire strukturálatlan illogikus szemét, és legyen a kívánt output bármilyen.
(azért bizonyos keretek között, valamennyi minimális logikának ezért kell a lennie a struktúrában, hiszen ellenkező esetben nem csak mesterséges, de természetes intelligenciával se lehetne feldolgozni az inputot)
Szóval, pliz felejtsd el amit csináltál eddig, csak azt add meg, hogy milyen struktúrájú legyen az output pontosan, amit aztán be tusdz olvasni a könyvelőprogramodba / integrált rendszeredbe (lehet bármilyen, bármi megoldható, tényleg .... ) -
0P1
aktív tag
válasz
Aladaar #34456 üzenetére
Hello,
Nem , ehhez nem makró kell (azzal is lehet, de feleslegesen túl bonyolultan) , viszont a worksheet függvényezést, segédtáblázást is felejtsd el. Ehhez Beolvasás/átalakítás (Get&Transform) funkció kell. Azt többek között pont ilyen feladatokra találták, azzal kb 3-4 perc (pár kattintás) egy ilyet leautomatizálni. Cak egyszer kell megcsinálnod, utána csak a forrást kell kicserélned, és frissíteni az outputra. Excel 2016-ban (és O365-ben) benne van alapból, 2010-hez és 2013-hoz PowerQuery add-in szükséges .
Magyarul:
https://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx?id=39379
Angolul:
https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=39379
Írd meg, milyen nyelvű és verziójú az exceled és , és annak megfelelően megírom a lépéseket. Ha egy mintát fel tudsz tölteni, hogy pontosan milyen formátumú legyen az output (amit aztán rögtön be tudsz importálni a rendszeredbe) akkor pontosan olyanra tudom alakítani röptében a beolvasás/átalakítással .
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Aladaar #32203 üzenetére
Szia,
valamit összeraktam, de ezt óvatosan használd, mert csak a "tipikus" esetben működik: 1 bevételt követően sok kiadás jön, majd ismét egy bevétel...
A1-től oszlopok:
Bevétel - csak pozitív számok
Kiadás - csak negatív számok
Egyenleg - =+C2+A3+B3
Dátum
irány - =IF(A3>0,"Bevét","Kiadás")
Utolsó kiadáskori kp - =IF(E4="Kiadás",C4,IF(E3="Kiadás",C3,IF(E2="Kiadás",C2,"KÉPLETHIBA")))
napi MNB
"Historical f/x" - =IF(E3="Kiadás",IF(ABS(B3)>F3,(F3*INDEX($H2:H$3,MATCH(F3,$F2:F$3,0)-1)+(ABS(B3)-F3)*G2)/ABS(B3),H2),G3)
Bevétel - =IF(ISBLANK(A3),0,A3*G3)
Kiadás - =IF(ISBLANK(B3),0,B3*H3)
Egyenleg - =+K2+I3+J3Remélem így érthető lesz, ha nem, akkor írj, addig nem törlöm az excel file-t, amiben csináltam.
Üdv.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Aladaar #32203 üzenetére
Szerintem semmi nem tiltja, hogy év közben változtass számviteli politikát, max. az emberek megszokása...
De persze nem ez volt a kérdésed, hanem excel kérdésed volt.
Közben próbálgattam excelben megoldani, de számomra túl bonyolult FIFO készpénz kezelést lekövetni automatikusan, sajnos nem tudok segíteni.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Aladaar #32201 üzenetére
Szia,
Miért nem átlagárfolyamon vezetitek a készpénzkészletet? Én átírnám a számviteli politikát és utána egy gonddal kevesebb. Ha ezt választod, akkor már egyszerű: számolsz egy oszlopban átlagárfolyamot, majd egy if-függvény:
- bevétel esetén MNB árfolyam
- kiadás esetén átlagárfolyam használata.Üdv.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
Aladaar #18081 üzenetére
Ha a cellákon belül van vegyesen szám és betű amiből csak a szám kell ahogyan a képen van akkor használd a következő makrót:
Sub csakaszamok()
For Each cella In Selection.Cells
For i = 1 To Len(cella.Value)
If Asc(Mid(cella.Value, i, 1)) > 47 And Asc(Mid(cella.Value, i, 1)) < 58 Then
csakaszam = csakaszam & Mid(cella.Value, i, 1)
End If
Next
cella.Offset(0, 1).Value = csakaszam
csakaszam = ""
Next
End SubTermészetesen a makró csak az elvet mutatja ha azt csinálja amit szeretnél akkor igény szerint faragható.
-
Mutt
senior tag
válasz
Aladaar #16814 üzenetére
Hello,
2. adott egy táblázat, aminek az egyik oszlopában ha rászűrök egy-egy értékre, akkor azt szeretném, hogy az az érték látszódjon a táblázat felett egy külön cellában is.
Csak makróval megy és ha több kijelölésed van akkor is csak az első mutatja, itt a minta.
A szűrő feletti cellába tedd ezt (a filter tartományom A2:A11 volt):
=IF(SUBTOTAL(3;A$2:A$11)="";"";FilterCriteria(A$2))A kód pedig:
Public Function FilterCriteria(rng As Range) As String
Dim Filter As String
On Error GoTo Finish
With rng.Parent.AutoFilter
If Intersect(rng, .Range) Is Nothing Then GoTo Finish
With .Filters(rng.Column - .Range.Column + 1)
If Not .On Then GoTo Finish
If .Criteria1 <> "" Then Filter = .Criteria1
End With
End With
Finish:
FilterCriteria = Replace(Replace(Filter, "*", ""), "=", "")
If Filter = "" Then FilterCriteria = ""
End Functionüdv.
-
Aladaar
tag
válasz
Aladaar #16779 üzenetére
hurrá, találtam megoldást az első problémámra! Kicsit fapados, de működik.
1. van egy táblázatom, aminek az első oszlopában egy-egy érték többször is előfordulhat. Van egy listám, és ez alapján szeretnék szűrni a táblázatra, hogy csak a listában szereplő értékű sorok látszódjanak, csak nem szeretném ezeket manuálisan egyenként kiválasztani
az egyszerűség kedvéért legyen a táblázat 5 sor, 6 oszlop (A1
5), a lista mondjuk H1:H10.
a táblázat alá beírom az alábbi képletet, és lehúzom 5 sornyit, jobbra 6 oszlopnyit
=HA(+FKERES($A1;$H$1:$H$10;1;0)=$A1;A1;"")
majd másol, beilleszt értékként, és A oszlop szerint sorbarakom.
viszont a másodikra továbbra sem találtam megoldást, valaki tud segíteni?2. adott egy táblázat, aminek az egyik oszlopában ha rászűrök egy-egy értékre, akkor azt szeretném, hogy az az érték látszódjon a táblázat felett egy külön cellában is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Path of Exile (ARPG)
- Renault, Dacia topik
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Counter-Strike 1.6
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest