- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Magisk
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
bambano #6990 üzenetére
tehát át kell pakolni a desktop fájlokat a mate konfig dirjébe, a ~/.config/mate/panel2.d/default/launchers/ könyvtárba. utána a dconf nevű programmal ki kell dumpolni a mate registry-jét text formába:
dconf dump /org/mate/panel/objects/ >/tmp/l.dump
ebbe a fájlba kell belevésni kézzel vagy shell scripttel az indítófájlok objektumait ilyenre:
[object_1]
launcher-location='iceweasel.desktop'
toplevel-id='top'
position=266
object-type='launcher'
panel-right-stick=falsevissza kell tölteni a registrybe:
dconf load /org/mate/panel/objects/</tmp/l.dump
ki kell dumpolni a panel program konfigját:
dconf dump /org/mate/panel/general/ >/tmp/k.dump
belejavítani:
object-id-list=['menu-bar', 'notification-area', 'clock', 'show-desktop', 'window-list', 'workspace-switcher', 'object_1', 'object_2', ...
szintén vissza kell tölteni és akkor felteszi az ikonokat. nem egy unixos elképzelés...
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #6985 üzenetére
Megadtam a nevét. De ezt írta. ldd: ./magics: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Na találtam egy magics-config nevű fájlt az usr/loca/bin helyen. Ami így néz ki.
Látom ott megvan adva python helye, de rossz hely van beírva mivel ott nincs, Szóval ha beírom a helyes útvonalat akkor elvileg jó lesz!?Bob zxr Erre gondoltam én is. De nem próbáltam ki, meg ez a régebbi verzióhoz van a 2.22 hez. Gondolod h ettől jól lenne.
-
olivera88
veterán
válasz
bambano #6983 üzenetére
Miért nem világos h pythonban írt könyvtárakat keres? Az ldd csak így reagál ha megadom a könyvtárat neki.
ldd /usr/local/lib/python2.7/site-packages/Magics
És azt írta ki erre h not regular file.Ilyen python scripteket dolgozok fele vele. [link]
És így futtatom le a terminálban. Ezt a modult nem találja.oliver@supercell:~$ python t850eu2_72.py
Traceback (most recent call last):
File "t850eu2_72.py", line 3, in <module>
from Magics.macro import *
ImportError: No module named Magics.macro
oliver@supercell:~$ -
olivera88
veterán
válasz
bambano #6973 üzenetére
Hogy kell használni a ldd parancsot? Most nézem rosszul írtam tegnap.
Nem az /usr/local/share/lib helyre csinált könyvtárat, hanem az usr/local/lib helyre a python könyvtárba.. Itt van az amit nem talál a pythonhoz. A binaris verzió meg az az usrl/lib helyre teszi. Akkor itt is oda kellene tenni h működjön sztem.
Akkor is ugyanazt kell csinálni amit tegnap írtál?
"az LD_LIBRARY_PATH környezeti változóba kell beletenni a könyvtárat:
export LD_LIBRARY_PATH=/usr/local/share/akarmi:$LD_LIBRARY_PATH" -
psyhedelix
újonc
válasz
bambano #6810 üzenetére
Köszönöm megtisztelő válaszod!
Virtualizációs környezetben lesz. Ethernetenként (cégek) szeretnék egy ilyen routert. A virtualizációs kivitelezését már tudom, de a linuxos mint látod még csiszolandó.Lényegében pár portot szeretnék kiengedni, minden mást tiltani tűzfallal. Így gondolom a dnat lesz a nyerő.
Ennyi történik jelenleg:
http://blog-knowledgebase.blogspot.hu/2012/07/how-to-configure-dhcp-and-nat-on-your.html
DHCP-ig bezárólag.Köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #6673 üzenetére
Végül lett net, de kalandos volt.
A networkmanagerben az MTU érték állítása nem oldott meg semmit, kipróbáltam többel is. Aztán lehoztam a gépet, felraktam a pppoeconf csomagot, majd felvittem. Az felrakott a menübe egy ADSL beállítások opciót.
Elindítom a menüben, kéri a jelszót. Megadom, erre visszaadja, hogy nem talál szolgáltatót az interfészen. Anyukádat nem találod, mondtam magamban.
Aztán terminálból elindítottam a pppoeconfot, az nem nyavalygott. Elsőre persze nem lett jó, a "másol beilleszt" után autentikációs hibát mutatott a plog, pedig jó volt a jelszó és a név is... Na mondom kezdjük újra.
Ekkor kézzel írtam be a jelszót, majd nézem a plogot, az meg azt mondta, hogy túl sok session van nyitva. WTF mondom én, aztán kihúztam a kábelt, majd vissza. Ez megoldotta, innen már volt net.
A dolog szépséghibája, hogy az automatikus csatlakozás nem működik, be kellett írni a pon dsl-provider parancsot az /etc/rc.local fájlba.A másik hülyesége a dolognak meg az volt, hogy ugye van pulseaudio, de alapból nem kerül fel a rendszerre ennek a grafikus beállító felülete. Nem tudom kinek volt ez az okos ötlete.
Az LXDE meg monnyon le, csak olyan fájlhozzárendelést tud megjegyezni, amihez van bejegyzés a menüben. Ha mondjuk terminálos parancsot szeretnél, akkor zöldségeket ír a mime fájlba, nem létező .desktop bejegyzésekkel.
Kicsit olyan érzésem van, hogy nem igazán tesztelték le a Debian működését a különböző asztali környezetekkel, csak hozzácsaptak még kettőt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
bambano #6581 üzenetére
A fő kérdés inkább az, hogy érdemes-e. Nem tudom, mennyire borítom meg a Debian egységét egy viszonylag nagy idegen szoftverrel.
Sorry, ha butaságokat kérdezek, eddig főleg Arch linux-szal és leszármazottaival volt tapasztalatom, amit elég könnyű ide-oda legózni.
Kezdő Debian-os leszek, amint megjelenik a 8-as. -
Jester01
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #6519 üzenetére
Azt írja az internet, hogy: Once enabled, an interrupt will occur upon a low to high transition (rising edge) of the nACK. However like always, some cards may trigger the interrupt on the high to low transition.
Szóval ha egynél több bemenetet szeretne az ember akkor biztosítani kell, hogy IRQ is legyen hozzá. Ez meg már nem olyan egyszerű.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #6477 üzenetére
[ 9.440000] EXT4-fs (mmcblk0p2): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[ 17.690000] random: dd urandom read with 123 bits of entropy available
[ 18.410000] random: nonblocking pool is initialized
[ 18.440000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 101.560000] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready
Debian GNU/Linux 7 arm ttyS0
default username:password is [debian:temppwd]Ennek egyébként hogyan kellene működnie? Ez a dolog akkor is megtörténik, ha ipv6 nélkül fordítom le a kernelt. o.O
Viszont ha az interfacesben letiltom az ETH1-et, akkor nincs gond, az ipv6 cím kérés az ETH0-n nem tart 80 másodpercig.Mindkét interface simán auto paraméterrel van felhúzva.
auto eth0
iface eth0 inet dhcpauto eth1
iface eth1 inet dhcpEgyébként ezen a rendszeren valószínüleg később lesz egy LXDE-s GUI. Annak van egy hálózat kezelője, az ott beállított dolgok miként viszonyulnak az interfaces-hez?
-
feketegergo
tag
válasz
bambano #6363 üzenetére
nem szaggat, inkább a vízszintes svenkelésnél látszik, hogy a kép alsó fele késik a felsőhöz képest, de azért kipróbálom, hátha egy kis pufferelés segít.
Egyébként VLC-t használok, remélem abban adható meg pufferméret. (Most nem otthon vagyok, nem tudom megnézni, csak este.) -
Friczy
senior tag
válasz
bambano #6303 üzenetére
Jogos észrevétel, de forrásnak nem feltétlenül, elég a headers csomagnak.
Az pedig a függőségek miatt felkerül, mert a v4l2loopback-dkms függ a dkms-től, ott meg a Recommends: közt ott vannak a linux-headers-xxx csomagok. A recommends pedig alapból felkerül apt-getnél.
Csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő -headers csomag kerüljön fel a lehetséges háromból.
Persze ha saját kernelt forgattál, az más.
Szerk: pontosítottam a függőségeket.
-
Friczy
senior tag
válasz
bambano #6192 üzenetére
Nem egészen.
A Jessie befagyasztása azt jelenti, hogy ami eddig nem került bele, már nem is fog. Viszont ha van olyan csomag, ami release-critical hibát tartalmaz, és nem tudják kijavítani a kiadásig, akkor az a csomag még kikerülhet a Jessie-ből.
Lásd:
https://release.debian.org/jessie/freeze_policy.html
Removing packages from testing during the freeze
During the freeze, we will continue to automatically remove non-key packages with RC bugs in testing and their reverse dependencies. As usual, the auto-removal system will send a notice before this happens. Please note that it is not enough for the bug to be fixed in unstable. The fix (in unstable or testing-proposed-updates) must be done in such a way that the fixed package can be unblocked and allowed to migrate to testing, based on the rules listed above.
YES, this means that your package will be removed if it (Pre-)Depends or Build-Depends on an RC buggy non-key package. And, YES, this removal occurs even if your package has no RC bugs. In other words, please ensure that your packages and their (non-key package) dependencies are RC bug free. If you can remove the (Build-)Depends on an RC buggy package in a non-invasive way, you can ask for pre-approval to make this change to avoid auto-removal of your package.
-
Penty
aktív tag
válasz
bambano #6140 üzenetére
Az már egy komolyabb probléma, ha a hardver tartalmaz alapból valami beépített "leskelődőt", amiről az oprendszer és a felhasználó nem is tud. Nem is tudom, hogy az ilyen ellen hogyan lehetne védekezni. Gondolom valami orosz fickó majd kitalál erre is valami megoldást...
-
válasz
bambano #6131 üzenetére
Ez is egy megközelítés, bár én élő embert nem ismerek, aki Linuxot használna. Sokan vannak ezzel hasonlóképpen, mezei userek, sőt van olyan élő ember még, aki tanulmányai során nem is hallott az informatika tantárgyról.
A kérdésem amúgy csak azért volt a ft- hoz, mert kíváncsivá tett azzal, hogy mindíg megmosolyog másokat, hogy ők milyen disztrókat ajánlgatnak az abszolút kezdőknek.
Abszolút kezdőnek Debiant ajánlani első disztrónak?
-
Penty
aktív tag
válasz
bambano #6096 üzenetére
A laposban lévő SSD-t és a rajta lévő root, swap és home partíciókat még anno a Debian telepítés alkalmával titkosítottam. Egyszerűen csak kiválasztottam a telepítőben a titkosított lvm nevű lehetőséget és végigvittem, amit ott írt. Ha emlékeim nem csalnak, lehetett választani titkosítási algoritmust. A két külső merevlemezt meg egyszerűen a Lemezkezelő program alól titkosítottam, nem sokkal a telepítés után. Ez nekem elegendő biztonságnak tűnik egy laptop ellopás esetére főleg, hogy a jelszavak 20+ karakteresek.
-
Penty
aktív tag
válasz
bambano #6093 üzenetére
Nekem ugyan le vannak titkosítva a merevlemezeim/partícióim, arra az esetre, ha ellopnák a laptopomat, de nem hiszem, hogy egy magamfajta zöldfülű linuxos sokat tudna neked mondani partíciótitkosítás ügyében. Feleslegesen okoskodni meg nem szeretnék, mert nem az én stílusom.
@(#1859) Iscariah
Biztos, hogy használod mindegyik kiegészítődet napi, esetleg heti szinten? Nekem úgy tűnik elég sok "felesleges" van ott. -
törölt tag
-
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #5973 üzenetére
Vegye fel a http://www.deb-multimedia.org/ a sources.list-be, és lehet lesz az is forgatás nélkül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5948 üzenetére
Bar Debian telepitest kovetoen es a halozat egyenire konfiguralasa utan az az elso hogy felrakom a kedvenc torrent kliensem ami egesz nap megy, nem latom hasznat a 20-30 meganal nagyobb netnek.
Szoval te mint valszeg professzionalis user mivel tudod (tudnad) kihaszanalni ekkora savszelt? Gondolom nem Debian repokat uzemeltetsz meg isokat seedelsz -
-
lipazsolt
csendes tag
válasz
bambano #5895 üzenetére
A gépen nincs BIND, egyszerű DNS kliens. Nem szolgáltat tovább adatokat.
Nem az lenne a normális, hogy a root-serverek "cseszegetése" helyett inkább oda menne ami a ő DNS kiszolgálója, a hierachiába egyel feljebb (internet szolgáltató, céges DNS szerver...), de nem rögtön a gyökérbe?
Több más szerverem is van: sles, több debian, oracle linux, de egyik helyen sincs kiengedve a tűzfalon a root-severs felé DNS kérés. És nem is akadnak bele. Biztos valami félre van konfigurálva, de merre lehet ilyet megadni?
-
stopperos
senior tag
válasz
bambano #5866 üzenetére
Be lehet a minimal steps-et kapcsolni, így minimálisra lehet csökkenteni az egy körben frissülő csomagokat.
De frissítéskor csak akkor kérdez, ha config fájlt akarna felülírni (unattended esetén ilyenkor az N-betűt fogadja el). A szolgáltatás újraindítást meg nem tudom hogy csinálja, nekem csak a security frissítések jönnek így. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #5866 üzenetére
Oké, ne frissüljön semmi fontos, elég ha a böngésző meg a flash. Ezek kérdés nélküli frissítése csak nem dönti be a rendszert?
Amúgy Gnome3-as Debian zokszó és kérdés nélkül engedi az automatikus frissítéseket a háttérben, őket nem zavarta ez a kérdés.
Mondjuk mikor néha kérdez valamit mondjuk konfig fájl különbözőség miatt az apt és lehet választani 6-7 lehetőség közül, ott igazából én is tanácstalan vagyok és jobb ötlet híján nyomok egy igent.
-
Jim-Y
veterán
válasz
bambano #5859 üzenetére
egy raspberryre szeretném feltelepíteni igen, nem fog menni? :/ Ezt azért nem tartottam lényeges információnak, mert eddig mindent sikerült feltennem amit amúgy pc-re már korábban sikerült, pi-n pedig raspbian fut.
#
5901majdnem5861: kipróbálom még akkor hogy a forrást szedem le, és magam forgatom le. köszönöm a segítséget.
-
Jim-Y
veterán
válasz
bambano #5857 üzenetére
Óóó, azért ennyire nem vagyok amatőr, előtte azért mindent kipróbáltam ami eszembe jutott és csak utána jöttem kérdezni, én is megnéztem a honlapon a könyvtár struktúrát majd aszerint asszem ezeket próbáltam ki:
deb http://downloads-distro.mongodb.org/repo/debian-sysvinit dist 10gen
deb http://downloads-distro.mongodb.org/repo/debian-sysvinit dists 10gen
deb http://downloads-distro.mongodb.org/repo/debian-sysvinit dists dist 10gen
deb http://downloads-distro.mongodb.org/repo/debian-sysvinit/dists dist 10genEgyikkel sem sikerült :/
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #5838 üzenetére
Állításod szerint ssh-ból nem lehet X-et indítani. Vagyis ha nem fut X és csak ssh-ja van akkor bukta. Szerinted lehet, hogy szőrszálhasogatás ha megmondom hogyan lehet mégis elindítani, szerintem meg az a szőrszálhasogatás ha a terminál fajtáján vitatkozol ahelyett, hogy a megoldandó problémára koncentrálnál
-
feketegergo
tag
válasz
bambano #5831 üzenetére
Haswell generációs i5 processorom van, és a bele integrált Intel HD Graphics 4600 videóvezérlő. A stabil debián változatban ehhez nincs támogatás.
Ebben a fórumban a következő csomagokból kell újabb verzió, ami az instabil és az exper imental distribúciókban érhetőek el:
- xserver-xorg-video-intel
- Mesa (libgl1-mesa-dri)
- libdrm
- libc6Most én nem értek annyira a debianhoz, és azt olvastam, hogy a különdöző disztribúciókból származó packagek keverése nem szerencsés, úgyhogy simán áttértem az instabil jessie verzióra.
Ha tudnátok segíteni abban, hogy a videóvezérlőt a stabil wheesy alatt hogy hozhatán működésbe, az nagy segítség lenne! Szívesebben használnáma stabil verziót. (Ekkor az egész gond az usb-s android telefon mountolással fel sem merül.) -
elodman
aktív tag
válasz
bambano #5758 üzenetére
>"a hálókártya firmware nem lehet ott a default telepítő cd-n"
erre ez vajh jó megoldás lehet?
Unofficial non-free CDs including firmware packagesthanx
-
-
-
BullZeye
veterán
-
Jester01
veterán
válasz
bambano #5745 üzenetére
Az 5 számjegy nekem is új.
Az valami bug lehet, a bal oldali oszlopban csak a 4 számjegyhez tartozó dolgok vannak felsorolva. Egyébként nekem még 6 számjegyet is ír az mc
Megnézem a forráskódban ez mi akar lenni (mert a help csak azt írja, hogy annak a 12-nek az oktális megfelelője). -
törölt tag
válasz
bambano #5729 üzenetére
Ez WD 1TB Black. Ha Master Boot Record-ként formázom, akkor
The partition is misaligned by 512 bytes. This may result in very poor performance. Repartitioning is suggested.
üzenet fogad.
Ext4 helyett NTFS-re formázásnál is 3072 bytes-es üzenet (GUID). Ext4 kell, ez csak próba volt.
-
BullZeye
veterán
válasz
bambano #5710 üzenetére
2 napja szívok vele, nem értek hozzá, és gyakorlatilag próbálkozásokkal (és baromi sok olvasással) sikerült életre keltenem 3 nap alatt FlexGet-et (mert minden guide egy frissítés miatt használhatatlan), hogy az letöltsön azt és úgy ahogy én szeretném. De fogalmam sincs, hogy miért, elindítom Daemon-t majd statussal megnézem megy, aztán 2 perc múlva már nem megy, fogalmam sincs, hogy most működik e, vagy sem, néha működik, néha nem. Nem kellett volna működnie, reggelre viszont mutatta, hogy megfelelő időpontokban berakta torrentet.
Letöltésnél meg olyan mappát hoz létre ami nem az enyém, holott be van állítva daemonnál a fhnevem, és abszolút lövésem sincs, hogy flexget, vagy transmission hibája e.
Mivel tényleg nem értek hozzá, azt hittem esetleg át kell írni valahol egy "root" stringet "fhnévre", de mivel ennél sokkal bonyolultabb részemről jegelem, így is többet szívtam vele, mint amennyit terveztem úgy, hogy aki ért hozzá 2,5 perc alatt megcsinálja többieknek egy guideban, szóóóval inkább várok még, mielőtt tönkre teszem a ketyerémet.
köszi azért.
-
BullZeye
veterán
válasz
bambano #5707 üzenetére
drwxrwxrwt 10 root root 3000 Feb 1 23:25 /tmp
MC-re pedig ezt kapom:
(mc:22444): GLib-WARNING **: GError set over the top of a previous GError or uninitialized memory.
This indicates a bug in someone's code. You must ensure an error is NULL before it's set.
The overwriting error message was: Cannot create /shares/.cache/mc directory
(mc:22444): GLib-WARNING **: GError set over the top of a previous GError or uninitialized memory.
This indicates a bug in someone's code. You must ensure an error is NULL before it's set.
The overwriting error message was: Cannot create /shares/.local/share/mc directory
Failed to run:
Cannot create /shares/.config/mc directoryDe pontosan a hozzá nem értésem miatt hagyom a francba, remélhetőleg vesz valaki magának My Cloudot aki ért is hozzá.
-
BullZeye
veterán
válasz
bambano #5705 üzenetére
Na jó, akkor nem én leszek aki megcsinálja a leírást Flexget-hez, inkább várok egy hozzáértőre, mintsem hogy itt elcsesszek további 2 napot ilyen olyan próbálgatásokkal.
su fhnévnél nem tudom megnyitni MC-t mert nem tud létrehozni egy mappát oda, ahol amúgy semmi keresnivalója, és már a hócipőm tele van qrwa linuxal
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Azonnali processzoros kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Futás, futópályák
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Quadro FX 570 eladó
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged