- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Telekom mobilszolgáltatások
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HUNited
őstag
válasz
#85578752 #8319 üzenetére
Nem nagyon akarok szervizbe menni. Kapásból nem is tudok olyat (se akit ismernék, se akiben megbíznék), másrészt meg ha magam nem tudom megcsinálni, akkor valószínűleg nem rentábilis a javítása. Így is gondolkodom rajta, hogy lecserélem egy 5-ös generációra, ezt meg eladom, úgy látom 80k körül mennek az ilyen tejadagolós 3-as szériások.
Közben valami történhetett, mert mára megjavult, reggel és ebéd után is normális adagot adott ki, és nem folyik a vízadagolónál. Lehetséges hogy el volt tömődve az a kis szűrő, a sercegő hangot meg az erőlködéstől adta ki.
-
HUNited
őstag
válasz
#85578752 #8303 üzenetére
Bocsánat az értetlenkedésért, de a kép alapján nem tudom megítélni, hogy ezt hol kellene keresni. Le kell hozzá szerelni valami burkolatot? Ha igen, akkor hol? Az én gépemben szétszedés nélkül csak a mechanika vehető ki, vannak csavarok az oldalán, a hátán meg még biztos egy csomóhelyen.
-
HUNited
őstag
válasz
#85578752 #8301 üzenetére
Köszi. Találtam egy videót, ahol a mechanika tetejét leszedik és kipucolják, ezt megcsináltam (eléggé el volt koszolódva az a pici fém szűrőszerű lemezke). A csepegés nagyjából megszűnt, de az adag amit kiadott magából, az nem olyan mint a megszokott.
Ez a mágnesszelep ez merre fele van?
-
-
Kiskutya
veterán
-
törölt tag
-
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752 #8196 üzenetére
Koszonom, vegigprobalgatom hogy melyik lesz a nyerő
. Most helyben leszek egy ideig hogy ezt megtehessem
. Macchiatot probaltam, az tul eros
. Pici hab az nem oldja a kv erejet. A latte piccolo vs cortado kozott lehet difi, elvileg a piccolo-nak ugyanolyan az aranya mert csak 1 shotból készül.
-
-
-
zacci
aktív tag
válasz
#85578752 #8106 üzenetére
Giroban anno votl SBS szelep, csak megadta magát. Után került bele a normál szelep és azzal együtt volt finom a Costa. Úgy gondolom nem feltétlenül kell most SBS szelepben gondolkodnom, ha a Giro-ban sem volt...De persze észben tartom és ha nem boldogulunk vele, akkor jön az SBS...
-
válasz
#85578752 #8096 üzenetére
Nem garis már, szóval mindegy. Egyelőre rendeltem egy SBS szelepet, meglátjuk. Egyébként mintha most megint távolodna a nagytakarítás utáni első nap ízkavalakádjától. Találok benne savat és keserűt is, de alig "dob ki" mást, a takarítás után hétfőn sokkal jobbnak tűnt. Persze összeségében még mindig jobb mint amilyen volt. A pogácsák egyébként szétesősek, mindig is azok voltak. Érdemes ezzel foglalkozni, vagy inkább a végeredményre figyeljek, és ez nem fontos? Amire az mondtam hétfőn a takarítás után, hogy "na ez igen", az is teljesen szétesős volt.
Üveggolyót egyébként még dobtam be egy rugóval együtt a rendeléskor, szóval ki fogom tudni próbálni csak azzal, meg SBS szeleppel is majd.
-
válasz
#85578752 #8081 üzenetére
Az ajtót mikor nyitod? Amikor egy kis időre teljesen csendben van, közvetlenül a kávé leengedése előtt? Ilyenkor áztat, és ezt az időt tolod ki?
kchris78: sajnos ezt nem tudom, az enyémből könnyen kijött, maga a rugó is kinyomja, ha nincsenek benne a csavarok. Van ott egy tömítés viszont, ha nálad is van (és miért ne lenne), akkor az szorulhat.
-
válasz
#85578752 #7923 üzenetére
No, ma jutottam el odáig, hogy megcsináltam a nagytakarítást (Philips Lattego 53xx). Először a kifolyót szedtem szét. Nem volt benne nagyon kosz, de azért jól kitakarítottam. Teszt: ugyanolyan ízetlen/semmilyen kávé. Ezután jött a főzőegység a nemrég linkelt videó alapján. Nem olyan vészes mint amilyennek tűnik, adja magát minden, kevés a csavar, összerakni se nehéz. Ultrahangos mosóba betettem amit tudtam, a nagyobb alkatrészeket csap alatt meleg vízzel + sima mosogatószerrel suvickoltam. Nem mondanám hogy nagyon koszos volt, sőt... Egyedül az első lépésnél a rugónál a golyóval (nálam már nem golyó, hanem a rugó végébe van beleszorítva egy kis henger) volt több kosz, ennek még később szerepe lesz
Konstatáltam továbbá, hogy nagyon túltoltam a szilikonzsírozást. Ragadt a főzőegység belül mindenhol. Összerakás után ezért most nagyon vékonyan zsíroztam csak, ott ahol a hivatalos videó is mutatja (kétoldalt a sínek belül, illetve a szürke tengely). Érdemes/kell máshol is?
Teszt: kicsit jobb, de még mindig nagyon messze van attól amilyen új korában volt. Visszaültem a géphez kávégépeket nézegetni, aztán megláttam az asztalon a rugót
Szerencsére ezt 1 perc alatt be lehet tenni ugye. Betettem, és csoda történt, újra van íze a kávénak, szóval nagy az öröm!
Viszont ezek szerint lehet, hogy elég lett volna ezt a pontot tisztítani, mert alapvetően itt volt a gond (persze ha már nekiálltam akkor jó volt ez így, már csak a sok szilikonzsír miatt is, szóval nem bánom).
Köszi mindenkinek a tanácsokat!
-
-
-
egykettő
aktív tag
-
Till@
aktív tag
válasz
#85578752 #7806 üzenetére
Kérjél a 2021-es évjáratból (nekem az van)
, az olyan szinten tömít, hogy néha a kifolyón is jön a kávé.
@Dr. Szilikát Így hogy mondod, nekem is a szilikon volt a ludas (de már nem tudom melyik),aztán váltottam kb. 2 éve Oxett A2-re, és semmiféle gondot nem okozott az ógyűrűkben.
-
Jenne
őstag
válasz
#85578752 #7764 üzenetére
" A karos gépek között az olcsók az automatáknál magasabb hőfok miatt talán közelebb állnak a Szarvasi produktumához."
Nem tudom mit értesz az olcsóbb karos gépeken, de csak a pontosság kedvéért...
Lemértük a kifolyt kávé hőfokát is egy folyadékokhoz való digitális hőmérővel, közvetlenül a lefőzés után, nem előmelegített csészékkel. Az automata Tchibo 68,2 fok a Krups karos 68,1 fok volt a lefolyt kávé hőmérséklete. Szóval nem számottevő az eltérés, vagy az az automata Tchibo az nem igazi automata és túl meleget főzne?
Azt viszont biztosra állíthatom, hogy a Szarvasi Unipress után ez egy minőségi ugrás felfelé a kávé ízében. A teljességhez még hozzá tartozik, hogy mindkettő kávéfőzőben a lefőzött kávé az 1 kg-os Lavazza Qualitá Rossa szemes kávéból készült 2 személyre, a kávétöltet 2x7 gr.
Krups-nál kézi darálással, Tchibonál pedig maga a gép darált, ha már automata dolgozzon. -
Jenne
őstag
válasz
#85578752 #7761 üzenetére
Igen is meg nem is.
Magyarországon az elfogadott német keménységi fokot használják (nk° vagy °dH) és ez alapján igen csak kemény errefelé a csapvíz. Szóval mégsem annyira jó a helyzet, bár a helyi szolgáltató próbálja lágyítani, több kevesebb sikerrel.
Vízkeménység térkép [kép] -
Jenne
őstag
válasz
#85578752 #7680 üzenetére
Köszi.
Neked is Nagya21
Nos a kérdésem. Szüleimnek lenne egy valami ilyesmi, nem kimondottan a De'Longhi márka, hanem olyan ami finomat főz, és ha már írtad akkor lehetőleg nyomásfokozós (ezt sem tudtam, hogy ez a jobb) és hosszú távon megbízható működéssel. Természetesen a rendszeres vízkőmentesítés és karbantartás mellett. Azt honnan tudom meg, ha választanom kell majd, hogy nyomásfokozós-e?
Mivel nyugdíjasok már, lehetőleg ne a legdrágábbak, mert nem veti fel Őket a pénz. (mondtam, hogy kipótolom, ha a drágább tetszik Nekik de nem engedik)
Eddig egy Szarvasi Unipress gépük volt, az a 4 baros, de már 6 éves és a végét járja, hiába vízkőmentesítem, már nem az igazi.
Sok felé olvasgattam, melyiket válasszuk, de elvesztem a sok kávéfőző és a sok egymásnak sokszor ellentmondó vélemények között, ezért kérnék itt segítséget hogy melyik lenne az ár/érték arányban a megfelelő.
Köszönöm előre is. -
flash-
veterán
válasz
#85578752 #7650 üzenetére
köszönöm. itt az a baj hogy ha finomabbra állítom 30s, akkor is savanyú, ha meg túl lassan megy át akkor meg már megint csak nem jó..
de most a Magnifica 3000b kezdett el szarakodni ez most kicsit jobban bosszant .. nagyon bosszús vagyok mert mióta elhoztam szervizből kb 20x használatm.
őrölt kávét lefőz de ha szemeset teszek bele és megnyomom az 1es csésze gombot vagy a 2es csésze gombot(mindegy) zúg a belső központi egység mint amikor emelkedik(beakpcsolásnál), de nem kezdődödik el a darálás hanem csak világitanak a lámpák folyamatosan mintha mise történt volna
ezt lehet valahogy resetelni? nem jöttem rá hogy kellene neten sem találtam ehhez leírást a resetről -
Skizz
addikt
válasz
#85578752 #7628 üzenetére
Az a baj hogy a delonghi fozoegysegnel egy ponton tul kinyomja a rugo a dugot ami leszoritja. Ugyan ra lehet eroszakolni a szurot mert azt egy csavar tartja, csak epp ha nagyon nagyot nyom a rugo a szuron akkor 1-2 mm-t el tud emelkedni a peremen, azon az oldalon ahol a cream szelep van es akkor a szuro ala nyomja be a kavet. Sajnos vannak a rendszernek korlatai.
-
kchris78
veterán
válasz
#85578752 #7563 üzenetére
en is erre jovok ra ket ev utan, hogy ennel az automatanal espresso 40ml eseten mar reg a hig le csurog a vegen. Foleg ha nem akarok tul sok koffeint bevinni es nem 8-10gr az orlemeny csak 6-7gr.
Plusz mar 20ml kornyeken le kell allitani mert meg 5ml alsohangon utana csurog, ha 40ml-nel kevesebbet szeretne az ember. -
kchris78
veterán
válasz
#85578752 #7549 üzenetére
Kitartás! A kv hirtelen elhagyassal ovatosan, anyosnak azota van migrenje.. en a politikarol mar kezdek leszokni.. nem is onmagaban a hirek amik problemasak hanem az erzelmekre epito cikk-cimek.. beszakadt (ertsd csokkent par %-ot). es hasonlok. Portfolio de index is atvette par honapja. Alig 1-2 portal van racionalis megfogalmazassal.
-
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7475 üzenetére
de gondoltam egy nyugalmi allapotu megnyujtott méretre mert nekem mint szerszámkeszitőnek a "tavolodjon egy kicsit" nem egeszen tampont.
Ha mondjuk %-ban lenne adat azt már tudnám hova tenni.
Az eredeti méret meg, azt olvastam, hogy vissza megy a nyújtás egy idő után. -
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7468 üzenetére
Ertem egyelőre golyó csere es esetleg rugó szét húzás az első lépés. NA de mennyire huzzam szét a regi 7 éves rugót vagy az új fél éves rugót. A videoban amit linkeltel eppen ez a rugo mérés megy nyujtast mar nem fogta be a mobil kepe. Nem latni a mérő szallagbol semmit.
Érteni meg sajna nem ertem ha mond is valamit.
-
ricogsm
őstag
válasz
#85578752 #7468 üzenetére
Hogy veszed észre, hogy elfárad a pumpa?
nem vettem meg meg a SBS szelepet.Ez a móddolas befolyásolja e a gép élettartalmát?
más:
Állítottam az őrlemény erősségén normál őrlemény 9:25mp daralasi idő az erős 10:06 mp daralasi idő. A zacc szemmel láthatóan ugyanakkora.Perste pár mp eltérés lehet ahogy a daralasi hang jött úgy indítottam az órát. Philips 4343/70
-
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7424 üzenetére
Na ma mentem el vásárolni es a szerelő az Üllői úti boltban azt mondta, hogy az a sbs rosszabb mint az eredeti rugóval. Mondtam a rugó és a golyó marad. Olyat meg nem ajánl, meg nem is hallott ilyet. Aztan kisult, hogy nincs is keszleten. Igy csak 2-2 rugó meg üveg golyót vettem es tomiteseket.
-
Skizz
addikt
válasz
#85578752 #7454 üzenetére
Szemre/állagra is nagy a változás, hiába alacsonyabb a dózis. Sokkal sűrűbb, testesebb a kávé és lefolyás alatt végig megmarad a színe, míg gyári rugóval átzubogott és a főzet felénél már teljesen vizes volt, ahogy a végeredmény is.
Tehát az biztos, hogy jó úton haladok. Az viszont meglepő, hogy ilyen pici változtatással mennyivel jobb kávét lehet produkálni, mégsem törődik ezzel a gyártó (ahogy látom, nem csak a Delonghi). Értem én, hogy ahány kávé, annyi beállítás, meg ahány ház, annyi szokás, de azért a sztenderdet akkor is egészen máshol kellene belőni. -
Skizz
addikt
válasz
#85578752 #7452 üzenetére
Érdekes összefüggések.
Én pl. meg voltam győződve a rugónyújtáskor, hogy na akkor ugyanúgy max. kávédózis, kb. 1:4-1:5 arány és megtettem amit lehet.
Aztán eddigi leghosszabb rugóálláson durván alulkivonatolt lett az eredeti recept szerint az espresso. 3/5 erősségig kellett visszavegyem a dózist, hogy eltűnjenek az ízhibák (amiket btw magasabb vízhőfokkal lehetne korrigálni, de befejeztem a hisztériát ezzel kapcsolatban). Így viszont nagyon finomat csapolok és először nem értettem. Aztán leesett, hogy a lassabb átfolyás magasabb kivonatolást ad ugyan, viszont az átfolyás lehet, hogy nem lett annyival lassabb, mint amennyivel nagyobb felületet áztat a főzővíz a pogácsán a nagyobb ellenállás miatt.
Nem tudom a pontos mennyiségeket most (le kéne mérni), de még a főzőegység zsírzás előtt mértem és akkor az 5/5 espresso 11 grammal indult és olyan 45g folyt ki. Zsírzás óta többet őröl, de 3/5 erősségen nyilván 11g alatt marad, ugyanúgy 45-50 folyik ki, mégis sokkal magasabb a kivonatolás aránya.
Ez mind csak számomra érdekes, amin viszont nagyot nevettem ezt felfedezve, hogy nesze neked szuperautomata kávégép, ahol semmivel se kell törődni, csak bab be, kávé ki...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #7444 üzenetére
Mivel az ioncserélő gyanta használódik, nem lehet végig azonos szintet biztosítani, kezdetben még lágyabb vizet ad.
A felső ábra csak marketing gondolom, a granulátum egységes keveréket alkothat, mint a Brita betétnél is. Elvileg lehetne finom hálóval elválasztani, de feltételezem, hogy nem erről van szó.
Az ábra nem részletezi, hogy ioncserélő van külön a nehézfémekre és külön a Ca / Mg ionokra. Utóbbi lehet változó mennyiségű a betétben, ettől függ a vízlágyítás mértéke.
Létezik állítható bypass megoldás is, valamelyik kávégép szűrőjénél.
Az áramlásszabályzó szelep a Laica fejlesztése, ami egyenletessé teszi az áramlást.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#85578752 #7431 üzenetére
RO-tisztítónál van a darált mészkövet tartalmazó utánsózó patron, a Ca / Mg természetes 2:1 arányát biztosítja.
Laica betétek, a magnéziumostól eltekintve nem sóznak vissza gondolom, hanem csak megtartják a meglévő vízkövet azáltal, hogy a Ca / Mg ioncserélő-gyantából többet vagy kevesebbet tartalmaznak.
Univerzálisnak ők azt nevezik, ami tartós ivásra, ugyanakkor kávé és tea célra egyaránt használható. Ez részlegesen lágyít. Következő kettő alig lágyít, míg a 4. a gépeket védve nagyon lágyít, viszont nem ajánlják tartós vízivásra.
Utolsónál még arra is hivatkozik a gyártó, hogy a kávé vagy tea íze szempontjából is a legkiválóbb. A profi kávésok ezzel bizonyára vitatkoznának, akik szerint a megfelelő extrakció részleges lágyítást kíván. Teához jó szerintem a vízkőmentes víz, szép tiszta lesz tőle, íz is jó. Elmarad a meszes zavarosság, amit csak a savanyítás old fel.
-
Beni2360
félisten
válasz
#85578752 #7403 üzenetére
Sziasztok es bolfog karácsonyi ünnepeket kívánok. Kerdeznelek, hogy esetleg egy videó linket tudnál kuldeni egy saeco xsmall gepem sbs beepitesere? Fel éve pihen es januarban szét kapnam és kicsit 7 ev utan felujitanam. A baratomnak kellene. A linkelt áruház Lőrinci üzlete elérhető távolságban van. Sajnos nem találok a yt-n erre videot.
-
ricogsm
őstag
válasz
#85578752 #7396 üzenetére
Köszi!
Fenti linken egy crema szelepet és egy krémesitő golyót találtam ehhez kell még + rugó?
Mintha nem is lenne annyira krémes a kv.
Mondjuk ez a rugó? [link]
Ha ezeket cserélem akkor fog előjönni a kávégép tényleges nyomásának értelme?Én is azt szeretném elérni, hogy szépen préselje át a kávét vagyis nyomja át. (ahogy szokták mondani)
-
mazsi70
senior tag
válasz
#85578752 #7388 üzenetére
Köszönöm !
Megnyugodtam . Azt tapasztalom ,hogy a DeLonghi foglalkozósabb a Philipshez képest ,de azt is ,hogy ez egy másik homokozó. Ha ,jól emlékszem itt a topikban valaki írta ,hogy a Philips készíti a kávét a DeLonghinál meg én készítem . Ez számomra nagyon találó és igaz .
-
SkiDev
őstag
válasz
#85578752 #7384 üzenetére
Használt gépben nem gondolkodtál? ~ Inkább újban gondolkodom a garancia miatt
Még alszom rá egyet, de ha jó a Senseo is, akkor maradok annál. Ahogy olvasgattam régebbi dolgokat a neten, azt írták, hogy a Senseo gyengébb kávét csinál, és krémesebbet, ami talán kevésbé káros a szívre nézve, így édesanyám is tudna inni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Honor 90 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest