Hirdetés
- A Vivo X300 FE is megérkezett
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Már megint variál a Samsung az Ultrával!
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- MWC 2026: Két fülhallgatóval bővült a Motorola tartozékainak kínálata
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Android Auto és Carplay utólag? A Carpodgo Mini kicsi és olcsóbb, mint a nagyok
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
SystemRoot
őstag
Hát a keleti világot az viszi előre hogy a nyugatit másolja.

És erről ennyit.
Nekem a filozófia a hobbim, és minden olyan mai keleti filozófia ami nem nyugati alapokon nyugszik az egy humbug duma, a régieknek meg csak történelmi viszonylatban van értékük.
És hidd el az ottani kórházakban sem chi-vel gyógyítanak.

-
Aku-Aku
tag
Elnézést ha bántó volt valami amit írtam.
Megpróbálom átfogalmazni. Biztos sokat jelentene és lehet a véleményed is megváltozna, ha megismerkednél a filozófiával és a tudományokkal úgy általában. Arra már nem is akarok visszatérni, hogy továbbra sem értetted meg a Mesteres hasonlatomat.A kétpólusról. Kicsit szűkkörűen nézed a világot, lehetséges, hogy ismeretanyagod bővítése segítene ezen. Mert a világ nem kétpólusú. Legfeljebb sokan, akik csak felületesen ismerik a keleti kultúrát, mivel ezt az egy részét tudják, ezt terjesztik. És hát levonják a nyilvánvaló hibás következtetést, akkor csak ez van. Aki jobban utána jár a dolgoknak, rájön, hogy az annyira imádott keleti kultúrája, nem annyira debil, és csökött, hogy csak a kétpólust ismerje. Van ott több is, azoknak persze akik nem egyetlen dolgot ismernek és azt is felületesen. Meg hát ott is van ugye a nagy átlag (keleten), akik szintén csak karcolgatják az ismeretek felszínét. Ők persze ezt mondják, két pólus van.
És mi van ha három pólus van? El kellene már jutni önállóan odáig, hogy elkezdünk kételkedni az ismert tudásban és kérdéseket teszünk fel, majd válaszokat keresünk. Nekem kb. 1 perc elég volt ahhoz, hogy felismerjem a világ három pólusú. Tér-idő-anyag. Ezzel kezdjen valamit a jinjang... Vagy négy pólusú: 3 térdimenzió + idődimenzió. Vagy 19 pólusú, ugyanis ennyi megye van Magyarországon. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy feltétel nélkül behódoltál a jinjangnak, csak rámutatni szeretnék dolgokra, amik bizony lehetségesek.Remélve, hogy sikerült legalább kételyeket ébresztenem benned, viszont sikerült kívül maradni a személyeskedésen.
-
KilgoreTrout
senior tag
Nem értem ez miért nagy szám. Ha valaki meghúzza a hátát, akkor az orvos is tornát javasol. Persze ő is mondhatná, hogy tornával űzöd ki a gonosz szellemeket, amik megszállták a hátad, de hát könyörgöm, felnőtt emberek vagyunk
.Az, hogy valaki mond valamit, ami nincs alátámasztva kísérletekkel, nem jelent semmit.
Érted, ha mondjuk valaki kitalálná, hogy a méz különösen jó hatással van az energiaszintedre, amikor fáj a torkod. Működik, persze, de semmi köze az energiaáramláshoz. -
SystemRoot
őstag
Azt hogy kinek van igaza, nem az határozza meg hogy mennyire profi harcművész. Az itthoni nagymesterünk Si-Fu Máday is hisz ebben a Chikugozásban, bár szerencsére nem fanatikus szinten és nem hisz olyasmit amit sok keleti őrült, hogy ettől majd jobban harcol, meg emiatt tud pengén járni stb (sok kínai ilyeneket terjeszt). A chi kung a tudomány által nem elfogadott kategórai. Egy kamu kategória. Kérdezz meg bárkit. Egy nagyon ősi kínai hülyeségen alapszik, ami annyira bután képzeli el az embert hogy azt hiszik hogy ilyen energiák áramlanak bennünk és azok éltetnek.
Tehát ha sérülésed van orvoshoz menj, és ne Chi Kung Siu Nim Tao-t csinálgass, mert a végén még komolyabb bajod lesz.
-
3psilon
aktív tag
"Már megint nem figyeltélt! Nem azt mondtam, hogy ez a legjobb gyógymód, hanem a legjobb gyógyító torna. Nagy különbség..."
De. Szerinte ha valaki meghúzta a hátát, és ezt csinálja, akkor az energiák áramoltatása ezt segít helyrehozni.A keleti kultúrát nem a testmozgás viszi előre, hanem a szellemi értékek.
Csak annak a világnézetnek fontos eleme a világgal való egység, és harmónia. Ez filozófia is, de emellett egy tudatállapot is (egyetemes szeretetnek is hívják). Ennek elérésében segít a meditáció, ami történhet ülve, de mozgás közben is. A taichi ha jól tudom ilyen meditáció.És igen, nézd csak végig. Szerintük a világban minden kétpólusú, yin, yang, egyensúly, az egyetlen állandó dolog ez a dinamikus változás. Ugyanígy vannak mindenféle jó-rossz energiák meg hasonlók.
És ezekből párat meg lehet bélyegezni placebo hatással, erre utaltam csupán. Meg arra, hogy arrafelé a filozófia, az életmód, a harc- és mozgásművészetek és a gyógyító dolgok szoros összefüggésben állnak.Emellett megkérlek arra, hogy kevésbé személyeskedő stílusban írj, mert az érvelésed értékét semmiképpen nem növeli, csak elveszi a másik kedvét a beszélgetéstől. Persze, ha ez a célod, azt sokkal közvetlenebb módokon is jelezheted.
-
Aku-Aku
tag
A Mester helyében én nyakon csapnálak ezen szöveg kíséretében:
Már megint nem figyeltélt! Nem azt mondtam, hogy ez a legjobb gyógymód, hanem a legjobb gyógyító torna. Nagy különbség...Szóval kéretik a helytelen következtetések levonását mellőzni, vagy ha rámutatnak akkor átgondolni.
Itt van ez a placebo dolog. Szerintem a kultúrát nem a testmozgás viszi előre, hanem a gondolkodás és a szellemi értékek teremtése. Úgy hiszem te nagyon kevés filozófia órára jártál, egyébként nem mondanál ilyeneket mint ez a placebo.
-
Aku-Aku
tag
Ez a befogadás érdekes dolog... Miért élőlények fogadnak be lelket? És létezik már a lélek a befogadás előtt is? Információt képes tárolni? Egyetemes tudat? Szellemek?
Magyarázd meg alaposan ezeket a dolgokat, mert eddig csak annyi alakult ki bennem, hogy egy nagy csomó zöldséget beszélsz össze-vissza... -
3psilon
aktív tag
Akkor a placebo hatás viszi előre a keleti kultúrát.
Az összes csikungos és taicsis hülye. Kamut tanítanak, amióta csak létezik.
Neked még amúgy mernék hinni, SystemRoot.De nekem is van edzőm, aki ugyanúgy nem piskóta csávó (kb. 30-35 éve csinál mindenfélét, thai box, csikung, tai chi, kyusho, ninjutsu, kyokushin... nem aprózza el) és tök természetesnek veszi.
"Akinek sérülése van, az menjen csikungozni. Ez a legjobb gyógyító torna, amit kaphattok."De igaz, én Istenben is hiszek, és bár nem imádkozom minden nap meg ilyenek, az ő útját választottam. Azon nyári nap óta rohamosan elkezdtem pozitív irányba változni. Kijöttem a depiből, meg a negatív látásmódból. És tudom, hogy később komolyabb hitem is lesz.
Lehet, hogy véletlen egybeesés, de én mégis hiszek. Nem is jelenik meg a gondolataimban, hanem ott legeslegbelülre épült be. Erőt ad.
Hiszek abban is, hogy az ember több, mint atomok összessége, és ez a világ is több, mint a fizikai valóság. Tudom, hogy lehet, hogy nincs igazam.Én jobban érzem magam úgy, hogy abban hiszek, hogy az életem egy út. Hogy mindennek, ami a világban történik, értelme és célja van. Tehát: nekem megéri ebben hinni, főképp azután, hogy "tapasztalatokkal" is "igazolni" tudtam. Szerintem logikus.
De... mindent le fogok írni. Tervezem, hogy ezeket leírom egy pár oldalas valamiben.
-
SystemRoot
őstag
Hát erre én neked egészen konkrét válaszokat tudok mondani ugyanis a Wing Tsun Kung Fu harcrendszerben mester fokozatom van.
Itt van a Chi Sau, ahol bár valóban akár csukva is lehet a szemed, de valójában bőr érzékelésen megy a dolog. Én rengeteget verekedtem edzéseken, szabad-harcok során, sőt sajnos élesben is volt alkalmam rá. Ez a megérzed csukott szemmel dolog egy hülyeség ahogy van. Ha hátulról támadnak, csak akkor "érzed" meg ha hallod, vagy számítasz rá és megfordulsz.

A Chi Sau, pedig bőrérzékelésen alapszik, továbbá azon hogy az elképesztő mennyiségű gyakorlás által berögzülnek a mozdulatok és így elképesztően gyorsan le tudod reagálni amennyiben érzed hova mozdul a keze kontaktus során. Ha nincs kontaktus akkor nem nagyon tudsz mit csinálni. Olyan még van hogy az alap kéz tartásod pont olyan hogy a támadás során mindenképp hozzád ér (persze ha szemben állsz vele) és akkor megintcsak bőrérzékeléssel le tudod reagálni. De nincs semmiféle misztikum benne csak gyakorlás az egész.A Chi dolog pedig megintcsak jelen van ebben a stílusban(szerencsére kevéssé) és ez is egy nagy kamu, bár a mesterek nagy része(főleg a butábbak
) hisznek benne és csinálnak is ilyen formagyakorlatokat. Nekem is meg lett tanítva, de egy humbug az egész. És nekem elég sok tapasztalatom van ilyen téren, tehát remélem elfogadod a tekintély elvű "érvelést"/kijelentést hogy ez egy hülyeség.
szerk: #191 KilgoreTrout
Egész jól megválaszolod, de fölösleges.
Mert aki abban a hiszemben van hogy csukott szemmel megérzi a támadás közeledését, annak én be tudom mutatni hogy sajnos nem működik a dolog
. Mellesleg ez a hátulról megtámadnak és megoldod is egy hülyeség főleg. Aki hátulról támad annak nagyon megnőnek az esélyei hogy nyerjen. Persze a sok kamu stílus ilyenkor mindig szorításokat mutat be hátulról hogy milyen jól lerendezi és átdobja magán...
(meg persze a sok akciófilm is ilyen)
De a valóságban ha nem számítasz egy hátulról jövő támadásra, márpedig nem számítasz mert nem látod, akkor úgy tarkón vágnak hogy nem kelsz fel.Üdv.
-
KilgoreTrout
senior tag
A hipnózis is csoda dolognak tűnhet, de van rá tudományos magyarázat.
Az agy rengeteg olyan dologra képes tudattalanul, amit hajlamosak vagyunk természetfelettinek beállítani.
Régen azt mondták, hogy a csí/isten lelke/a varázsló éneke gyógyít meg, ma a tudomány azt mondja, hogy placebo hatás (ami ugye bizonyítottan működik).
Ugyanígy a bőr felülete képes olyan apró légáramlatokat, hőmérséklet-változást észlelni tudattalanul ami szintén azt a képzetet keltheti, hogy valami rejtélyes dolog történik.
Olyanok ezek, mint a nonverbális jelek tudattalan értékelése. Vannak, akik szinte egyből el tudják dönteni egy ismeretlenről, hogy az illető igazat mond vagy hazudik. Egy a "tudományt elutasító" ember azt gondolhatja, hogy "hohó, biztos valami próféta, vagy boszorkány". Az a gond, hogy ezzel nem mond semmit. Ráragaszt egy nevet egy látott dologra. Míg a tudomány el tudja magyarázni, hogy milyen jeleket értelmez, és hogy hogyan működik az egész. Például ennek köszönhetjük a beszéd alapú hazugságvizsgálatot. -
3psilon
aktív tag
Én sem hittem ilyenekben. Aztán edzésen elkezdtük gyakorolni, hogy megérezd a másik ütési szándékát, meg a csukott szemmel történő harcot. Pl. mögötted áll, üt, és ki kell térni. Ideális esetben már akkor kimozdulsz, amikor épp csak elindul a keze, mert a szándék már hamarabb meg volt, és van kb. fél másodperc, amíg a keze is meg nem mozdul. Nem hallani lehet, hanem ez egy ilyen érzés. Mintha belül összerezzennél, érzed, hogy "most".
Vannak dolgok, amiket nem igazán lehet megmagyarázni.
Egész harcművészetek és gyógyító rendszerek épülnek rá: csí (kí, prána) energia. Sok ezer évig csaltak vele?Most ez nem Istenről szólt (arról is van mit mesélni, persze.), csak arról, hogy szerintem nem érdemes mindent tudományra építeni. Én ezt tettem régebben, és okozott némi fejfájást

-
KilgoreTrout
senior tag
Annyi a különbség, hogy a tudományos kísérlet minden esetben megismételhető, és ugyanazt az eredményt nyújtja, valamint a tudomány által megvizsgált elméletek működnek a gyakorlatban, ennek millió példáját láthatjuk.
Ezzel szemben az intuitív/ezoterikus felfogás elméleteit nem lehet objektíven vizsgálni, eredménye általában nem reprodukálható és csak elenyésző esetben működik. Ellenőrzött körülmények között valahogy sosem működik rendesen a telepátia, a kanálhajlítás vagy a halottakkal való beszélgetés. (Ráadásul sok "természetfeletti képességgel rendelkező" ember egyszerűen leleplezhető/leleplezett csaló, akik a túl naiv/kevésbé szkeptikus/könnyen befolyásolható/lelkileg sérült emberek hiszékenységéből lesznek igen-igen gazdagok, ami szintén rontja a paratudományok(?) hitelét.)Szerintem ezért erősebb a tudomány "teóriája".
Nem tudom egyébként mennyire vagy jártas a pszichológiában, de az általad leírt dolgokra ők tudnak logikus magyarázatot adni. Az emberi elme felépítése folytán hajlamos hinni ezekben.
Egy időben sokat utaztam jegy nélkül, és csomószor "megéreztem", hogy most jönnek majd ellenőrök, és nagyon büszke voltam magamra, hogy milyen jók a megérzéseim. Aztán elkezdtem tudatosan megfigyelni, hogy mikor lesz ilyen megérzésem, és rá kellett döbbennem, hogy ha mondjuk már két hete nem találkoztam egyel se, akkor automatikusan úgy szállok fel a buszra, hogy "na most biztos jönnek majd", aztán ha nem jöttek, akkor örültem és elfelejtettem az egészet. Ha meg jöttek, akkor jól elraktároztam magamban, hogy micsoda jóstehetség vagyok.
-
rarri
senior tag
Köszönöm a választ.
szerintem ez ugyanannyira lehet igaz, amennyire nem.
Akár azt is feltételezhetnénk, hogy a " tudatlanság " miatt az emberek sokkal közelebb voltak a természethez, sokkal intuitívebbek voltak,és ekkor még az érzékszerveik, a belső szemük tisztább volt, ezért éreztek egy náluk hatalmasabb és bölcsebb erőt .
Ez is ugyanúgy csak feltételezés, ahogy a te teóriád erről a dologról. Ugyanannyira lehet igaz, mint amennyire nem. 
-
SystemRoot
őstag
"Szerintem ez lehetett az oka, hogy sokkal többen érezték 1000 vagy 500 éve az isteni cselekdetek jelenlétét a mindennapokban. A kevés információ."
A pszichológiai faktort ne felejtsd el. Ha valami felé pozitívan nyitsz vagy hiszel benne akkor hajlamos vagy azt beleképzelni/belemagyarázni jelenségekbe. Tehát ha egy hívő azt mondja hogy állandó kapcsolatban van Istennel az nem túl meglepő mert bele képzeli a történésekbe. És ez egy nagyon jellemző jelenség.
Egyébként egész jól megválaszoltad a dolgot.

Üdv: SR
-
KilgoreTrout
senior tag
Tündérekről és egyszarvúkról, meg mindenféle tengeri szörnyről is sok könyvet írtak.
Ezek nagy része a hibás észlelésen alapult. "Itt sárkányok laknak" írta Komodó szigetére az azt először elérő európai felfedező.
Régebben rengeteg olyan dolog volt, amire nem volt más magyarázat, mint hogy létezik egy olyan entitás, ami irányítja a dolgokat. (Az ember magából indul ki, látja, hogy ő készít dolgokat, ő tudja befolyásolni a világot, ezért nyilván, aki "nagyban" csinálja ugyanezt, hozzá hasonló, csak sokkal hatalmasabb. Ezért hisz szinte minden vallás egy valamiféle antropomorf Istenben, nem pedig egy gigantikus teremtő hódban.)
Szerintem ez lehetett az oka, hogy sokkal többen érezték 1000 vagy 500 éve az isteni cselekdetek jelenlétét a mindennapokban. A kevés információ.
Ha valaki felépült olyan tünetekből, amikbe az emberek 90%-a belehalt, akkor azt isteni csodának látták. (Hozzáteszem, az akkor hozzáférhető információk alapján teljesen jogosan.)
Sajnos nme emlékszem, hogy ki mondta, de elég jól rávilágít a dologra:
"Régen Isten volt a válaszunk mindenre, de ma már sokkal jobbak vannak."Ha tudomány által megvizsgálhatatlan formában létezik Isten, akkor igazából nincs hatása ránk. Mindent tudunk tudományos módszerekkel vizsgálni, amit észlelünk, és van valami hatása. Amúgy végeztek egy olyan kísérletet, hogy azt vizsgálták, hogy halálos betegek közül tovább élnek-e azok, akik hívők és akikért imádkoznak, mint azok akikért nem, és az lett a vége, hogy korában haltak meg. Persze ez nem bizonyítja isten nem létét, csak azt, hogy hiába imádkoznak valakiért, az pusztán emiatt nem fog tovább élni.
mod: Eszembe jutott még valami. Ha valami nem kimutatható, akkor a hétköznapi ember számára mekkora jelentősséggel bír?
-
rarri
senior tag
Ezen elgondolkoztam. Mert miért van az, hogy annyi könyvet írtak már Istenről, ha egy nemlétező dolog? Nem lehet hogy ha van esetleg Isten , akkor egy olyan formában létezik , amihez nincs meg az eszköz, hogy vizsgálják tudományosan? És nem lehet hogy valamikor régen megmutatta magát esetleg valamilyen formában,/ ezért írtak róla régen /de ma már nem, és ezért gondolják sokan hogy nem létezik?
Ezek csak kérdések, a logika diktálja.
-
KilgoreTrout
senior tag
Elolvastad amit írtam?
Az az általánosan elfogadott nézet, hogy aminek nem bizonyították még a létezését az nincs. Nem úgy kezdünk neki valaminek, hogy feltesszük, hogy van, és a nemlétezését próbáljuk bizonyítani, hanem fordítva.
A jelenlegi "bizonyítékok" nem bizonyítják isten létét. Igazából csak megismételni tudom, amit írtam.
A tudomány meg nem próbálja isten létét v nemlétét bizonyítani. Egyszerűen keresi a választ különböző kérdésekre. Aztán rendre olyan eredményekre jut, amik kiszorítják az Isteni beavatkozás lehetőségét. Korábban azt hitték mondjuk, hogy az istenek befolyásolják az időjárást. A tudomány megmutatta, hogy hogyan működik az egész rendszer kiszorítva innen istent. Semmi baj nem lenne az hittel, ha pár hívő nem dühödne fel ezen, és mondjuk nem támadná az evolúciót, bizonyos esetekben ellehetetlenítve annak oktatását.
Mondj pár dolgot kérlek, amik korábban tudományosan bizonyítottak voltak, később meg kiderült róluk, hogy az ellenkezője igaz. -
SystemRoot
őstag
"A tudomány sok olyan dolgot "bizonyított" már, amiről később kiderült, hogy akár az ellenkezője igaz. "
A tudományt nem úgy kell megítélni hogy az idő teljes spektrumát vesszük, és azt mondjuk hogy: "lám sok sok száz éve mondtak hülyeséget akkor mégsem megbízható ez a dolog". Mivel a mai tudományosság (mondjuk 100 évre visszamenőleg) már sokkalta fejlettebb a régi léténél ezért ezt disztingválni kell. (nem véletlen beszélünk a 20. századforduló kapcsán a "modern" fizika tudományának megszületéséről) A mai bebizonyítottan működő tételek amiket használunk azok meglehetősen érvényesnek mondhatóak. A legtöbb fizika által kimondott tételről soha nem fog kiderülni hogy téves, legfeljebb az hogy pontatlan. Ugyanis a technikai eszközök világában látjuk hogy működnek ezek a törvények.A másik hatalmas hiba amit ebben az Istenes kérdésben nagyon gyakran fölmerül az az hogy a tudományos hipotézis feltételt az Isten hipotézis feltételhez hasonlítják.
A tudományos hipotézisek és modellek mindig úgy jönnek létre hogy van egy adott problémakör (hőmérsékleti sugárzás, részecskék viselkedése, stb) egy megfigyelt és datált jelenséget próbál felkarolni és azt használható modellbe önteni. Így alkotnak meg modelleket, amiket aztán persze amennyiben lehet tesztelik. Ez egyáltalán nem ugyanaz mint amikor valaki(k) szépen kitalálnak egy mesét és azt mondják miért ne lehetne így a világ keletkezése.Semmilyen Istent alátámasztó jelenséget nem datáltak soha. Semmi olyan indok nincs ami miatt feltételezni érdemes lenne Istent. Innentől kezdve pedig értelmetlen azt mondani hogy miért nem tudjuk megcáfolni Istent, mert az a válasz hogy azt nem kell megcáfolni ami úgy van feltételezve hogy semmi alátámasztottsága nincs. Az olyat, elvetni kell.
Üdv.
-
rarri
senior tag
Szerintem annak van lelke, amelyik életforma be tudja fogadni ezt a magasabb rezgést. Ilyen alapon akár az állatoknak is lehet, mert a léleknek nincsenek gondolatai, mert a gondolatokat az agy hozza létre.
Akkor hogy fejlődhet a lélek? Szerintem pont a test az, ami megadja erre a választ.Ugyanis a test által tudjuk a bennünk lévő lelket magasabb, vagy alacsonyabb rezgésre alakítani. Minden egyes cselekedetünk mint egy kód beleivódik a lelkünkbe, és ez áll össze egységgé életünk végére. És ez az egység, ez a magas szinten rezgő energia marad meg minden beleivódott " emlékével " akkor is, ha a testünk már megsemmisült.
És mivel annyi ilyen egyetemes tudatot /rezgést, energiát / tudtunk magunkba fogadni a testünkkel amennyi sejtünk van, ezért a szellemeket is emberhez hasonlónak látják az arra érzékeny emberek.
Amúgy nem vagyok vallásos .

Csak egy teória: Talán az Istenek ha vannak ilyenek, azok a legmagasabb szinten lévő lelkek.

-
philoxenia
MODERÁTOR
Nem mindegy , hogy valaminek tagadom a létezését, vagy nem érzem bizonyítottnak. Esetleg nem tudom átlátni a bizonyítást, de elfogadom a más által bizonyítottnak mondott tényt. A tudomány sok olyan dolgot "bizonyított" már, amiről később kiderült, hogy akár az ellenkezője igaz. Jelenleg is sok olyan valójában nyitott kérdés van, ami csak hipotézisekkel van megmagyarázva. Isten létéről és nemlétéről, pláne a mibenlétéről csak hipotézisek ismertek jelenleg.
-
Aku-Aku
tag
Mindenkinek van lelke? Azt hiszem a válasz az volna; igen. Azért erősítsd vagy cáfold meg.
Csak embereknek van lelke? Azt hiszem a válasz az volna; igen. Azért erősítsd vagy cáfold meg.
Van viszont néhány kérdés amire nem tudnám kikövetkeztetni a választ; az állatoknak miért nincs lelkük? És a növényeknek, vagy a gombáknak? Van-e lelke egy földönkívüli lénynek?
Vagy teljesen más része a vallásnak, és gondolom a kereszténynek mert itt jórészt ilyen hitűek lehetnek, hova lett a többi isten akiket a Biblia említ? -
KilgoreTrout
senior tag
Igaz. Bár erre inkább az agnosztikus kifejezést használják.
Nyilvánvaló, hogy semmiről nem tudod bizonyítani, hogy nincs.
Létezik katicamintás elefánt is, csak azért nem látta még senki, mert jól elbújt.
Logikailag kikezdhetetlen
De az is benne van, hogy a jelen ismeretedből azt a következtetést vonod le, hogy nincs isten. Vagy ha van is, jól elbújt valahová, vagy valami másik galaxisban tekézik és nincs semmiféle befolyással életünkre.
Tehát egyszerűen nem tényező. Erre mondják azt, hogy elutasítok bármiféle isten létezésébe vetett hitet.Legalábbis én erre mondom

-
philoxenia
MODERÁTOR
A hit hiánya még nem tudás akkor....
-
rarri
senior tag
Nem tudom, hogy befolyásolja -e a lelkünk azt, hogy milyen kinézettel, egészséggel születünk meg. A test az adott, kézzel fogható. A lélek egy másik , magasabb rezgés, / ugye tudjuk, hogy minden tárgynak van rezgése, minél tömörebb annál alacsonyabb / , és csak olyan módon kapcsolódik a testhez, hogy benne van, minden sejtben , de mégsem függ tőle. / talán ezért hallunk olyant, hogy egyes emberek el tudják hagyni a testüket ha ráhangolódnak erre a magasabb rezgésre. / És talán azért vannak szellemek, mert azok a lelkek akiknek a teste meghalt valamiért és még nem tudnak elszakadni a földi léttől, alacsonyabb a rezgésük, és ezért érzékelhetőek az érzékenyebb emberek számára /
Az , hogy az ember a hit vagy az ateizmus nevében mit cselekszik, az az agyának a terméke.
Szerintem a test a sátor, amiben a lélek tudatalatti formában, időlegesen tartózkodik. A külső vagy jelmez az adott szerep függvénye.
-
rarri
senior tag
Eastman világított rá, hogy erre a kérdésedre még nem válaszoltam. Elnézést érte, most megteszem.
A testünk és az agyunk termékei nem állandóak, folyamatosan változnak.
Ez egyértelmű. Az agy termékei a viselkedés, az érzések is. Válaszreakció egy eseményre ami velünk történik. A lényegünk az ami nem változik szerintem. / lélek / .A test csak a burka ennek, egy ruha, amit valamiért hordanunk kell amíg tönkre nem megy . Biztos megvan az oka ennek is.
Tehát mi a testünkkel azonosulunk , és ez helyes is, de a lényegünk is ott van, és tapasztal , fejlődik a testünk által./ szerintem / És ha a testünket és a világot elfelejtjük egy pillanatra, akkor meg is tapasztalhatjuk azt a mérhetetlen és csodálatos dolgot, hogy minden különálló és mégis összetartozik, és mi is ennek a részei vagyunk. 
Eastman: ezt neked is írtam.

Most megyünk Bettikével kirándulni.

-
KilgoreTrout
senior tag
-
KilgoreTrout
senior tag
De hát ennyi erővel a kinézetünk is a lelkünk miatt lehetne különböző, nem?
Mondják is, hogy az ikertestvérek között különösen erős kapocs van.Amúgy akkor van probléma a hittel, ha olyan területekre merészkedik, ahol semmi keresnivalója. Ha a hitünk miatt teszünk olyan dolgokat, amik mások - vagy a világ - kárára vannak. Például egy mindenható, folyamatosan figyelő és beavatkozó istenben hívő ember hogyan tudná komolyan venni a globális felmelegedést? Fog-e ez az ember tenni valamit ellene?
Vagy az, aki közel szó szerint értelmezi a keresztény teremtéstörténetet, nem fogja-e azt mondani a gyerekének, hogy amit az iskolában az evolúcióról tanul az hülyeség, ezáltal elvágva az utat előle, hogy mondjuk híres evolúcióbiológus legyen belőle?
Vagy mondjuk, ha a pápa, vagy bármely népszerű vallás vezetője kinyilatkoztatná, hogy az LHC a gonosztól való, nem zárnák be a népharagtól való félelemben? Megfosztva ezzel az emberiséget a (fizikai) világ jobb megismerésétől.Ez Európában annyira nem probléma, viszont az USÁ-ban történnek érdekes dolgok, és hát jelenleg ők a vezető hatalom.
A személyes hittel semmi baj nincs, de ott meg az a furcsa, hogy mindenféle logikai cselre kényszerítik magukat sokan, például elfogadják az evolúcióelméletet, de ez nem zárja ki az egy "törődő" felsőbb hatalom létezésébe vetett hitüket. Kognitív disszonancia? -
dabadab
titán
-
DarkManus
csendes tag
-
DarkManus
csendes tag
-
ngabor2
nagyúr
ateizmus: istentagadás. sokan összekeverik a vallástalansággal, holott alapvető különbség van köztük: az egyik nem hisz semmiféle isten létezésében, a másik hisz, csak nem hajlandó belebújni egy vallásos skatulyába.
-
DarkManus
csendes tag
Az ateizmussal szerintem az a gond, hogy túl nagy "gyűjtő" fogalom. Legjobban a vad nyugathoz tudnám hasonlítani, ahol nincsenek törvények. Véleményem szerint össz vissz 2 részre bontanám az embereket ilyen szempontból. Elfogadó, illetve alkotó. Az elfogadó, alárendeli magát valamilyen rendszernek önkéntesen, és megpróbál abban a rendszerben hinni és élni. Az alkotó, a 0-ból indúl ki, és csak a saját maga álltal tapasztalt dolgokat veszi alapúl. Amit a hagyományos érzékszerveivel nem tud megtapasztalni, azt a tudást nem használja fel, illetve nincs is számára. Én nem nevezném azt az embert ateistának aki ezt a tudást NEM akarja felhesználni. Ő inkább lázadó, lázad az ellen amit úgy vél, hogy létezik, vagy létezhet. A tudományokban való hit, véleményem szerint nem létezik. Mert amit a tudomány megalkotott azt másik szintén emberi fajhoz tartozó egyedek kísérleteztek ki. Ergó, ugyan azokat az érzékszerveket használta, amivel mi is rendelkezük, ezért vissza tudjuk követni annak eredetét és keletkezését. Ha nem is tudod, hogy a motor hogyan működik, szért tudod szedni, és tudod hogy ha te 1 pontosan ugyan olyat készítesz, akkor az ugyan úgy fog működni. Ez a logika, ami minden emberben megtalálható. Véleményem szerint nagyon kevés ateista létezik. Ha abba gondolok bele, hogy saját szememmel láttam, hogy élőben 1 shaolin pat, átdobott 1 tűt 1 4 milis üveglapon, akkor azt hitnek nevezném. Hisz nem tudom hogyan csinálta, és az érzékszerveimmel sem tudom megvizsgálni, nem tapinthatom, nem láthatom azt az erőt, és energiát amit ő akkor a tűbe vezetett. Ezért csak azt tudom, hogy elhiszem hogy valamit tennie kellett ahoz, hogy ez megtörténjen. Akkor ezt már hitnek nevezném. Mert itt már nem materialista dolgokról van szó, ez annál sokkal bonyolúltabb. De azzal is tisztában vagyok, hogy ezt mint ember érte el, ezért elvileg bármelyik ember elérheti. Ezért igazából én azt állíthatom, hogy hiszek, de csak és kizárólag az emberben. Szerintem az ember igazi istene, maga az ember. Na akkor most döntse el valaki, hogy ateista vagyok-e vagy sem

-
Eastman
addikt
...és azért azt se felejtsük el, hogy a test sem állandó. A testünket felépítő sejtek folyamatosan cserélődnek. Pusztulnak, majd újak "születnek". Fizikálisan kompletten kicserélődünk újra meg újra.
OFF 2.: ...menjetek ki inkább a napra most. Töltekezzetek a gyönyörű időben. Este lehet majd tovább kockulni!

-
rarri
senior tag
Szerintem az ateizmusnak nincsenek problémái, ahogy a hitnek sem.Én úgy gondolom, hogy nem kell meggyőzni senkit a mi saját elképzelésünkről és a világunkról ahogy mi látjuk, hisz mindenki azt éli meg valóságként, ami a gondolataiban van. Nincs ezzel semmi probléma.
Sigmund Freud elég megosztó személyiség volt, de abban egyetértek vele, ahogy 3 részre osztotta az embert. 1. ösztönös énre, ami a fajfenntartás, életösztönt irányítja , 2. tudatos énre, amikor ezeket az ösztönöket beszabályozza a tudatos énünk, 3. felettes énre, ami ezek felett áll,nem kötődik a testhez.
Nagyon egyszerűen fogalmazva én úgy gondolom, hogy a testünk a ruhája, a burka a lelkünknek, és aszerint élünk, hogy mennyire engedjük megnyilvánulni az egyiket vagy a másikat. Ettől vagyunk különbözőek, bár mindenkinek ugyanolyan atomokból áll a teste.
-
rarri
senior tag
Az írásoddal tökéletes választ adtál a kérdésemre. Köszönöm.

-
KilgoreTrout
senior tag
Na eszembe jutott még valami.
Jól értem, hogy szerinted a lelked voltaképpen az "én-tudatodat" jelenti? Vagy azon kívül, hogy tudatában vagy létezésednek, mi az a lelkedben, ami állandó? Mert a viselkedés/érzések/emlékek meg igazából minden változik. Nem? -
KilgoreTrout
senior tag
Ezzel a hozzászólással tökéletesen rávilágítottál az ateizmus problémájára

A ma embere már nem képes befogadni/megérteni a tudomány minden szegmensét, így kénytelen a hitére hagyatkozni. A kérdés az, hogy kinek hiszel? Sajnos valamiért a "tudósok" már nem örvendenek akkora szaktekintélynek, mint pár évtizeddel/évszázaddal ezelőtt. Sokan nem értik azt, hogy hogyan működik pontosan egy csaptelep vagy egy belső égésű motor, és mégis úgy gondolják, hogy megkérdőjelezhetik azok érveit akik meg igen. És nem lehet őket meggyőzni, mivel nem vitapartnerek, pont azért mert nem értik azt, amiről szó van. Fura egy világban élünk.
Amúgy - bár nem engem kérdeztél - de a "lélek" szerintem olyan mint a sötét anyag. Van egy hihetetlenül bonyolult rendszer, aminek létezését tapasztaljuk, viszont a pontos működésére még nem jöttünk rá, ám mivel naponta észleljük, kénytelenek vagyunk egy nevet akasztani rá. Másrészt egyszerűsítés. Az autónak is van külön neve, még sincs olyan "elemi dolog", hogy autó, csak sok alkatrész van, amiből összeáll valami, amit így nevezünk. Viszont egy kisgyermek, aki nincs tisztában az autó építőelemeivel, soha az életben nem fog rájönni, hogy mégis miért megy.
És jelenleg az agykutatás eléggé gyerekcipőben jár, itt még talán az életében először gépkocsit megpillantó kisgyermeknél is rosszabbul állunk.
Tehát lélek van, mert végül is tudjuk definiálni (ki-ki hogyan), de abból, hogy van valami folyamat/érzés, aminek egy nevet adtunk még nem következik semmi. Sőt, mondani sem tudunk róla túl sokat. -
SystemRoot
őstag
-
rarri
senior tag
El fogom olvasni.
Ha lehet egy kérésem mint olvasónak. Kérlek minél érthetőbben írd le , hogy az egyszerű emberek / pl. én / is megértsék.Azért kérem ezt, mert beleolvasva az utolsó hsz-ekbe ebben a topikban, számomra érthetetlen összefüggések, és cáfolatok is megjelentek, amit nagyon szeretnék megérteni mert érdekel a téma, csak a sok " idegen " szó között eltévedtem még úgy is, hogy azért külön -külön ismerem az itt elhangzó idegen szavak jelentését.Köszönöm.
Jó írást! Szia! 
-
SystemRoot
őstag
Jah, így már értem szóval a lélekre gondolsz.
Hát ez egy érdekes kérdéskör. Igazából erről írni akarok egy ideje egy cikket. El is kezdtem de nem voltam elégedett az összeszedettségével ezért félbehagytam. De lehet ma este nekiállok megint és befejezem mert már megint nem bírok aludni.
Ezért ha megbocsájtod most nem ide reagálok hanem megnézem mit is írtam anno, aztán majd elkészül és akkor ott lesz a logoutomon.Üdv: SR
-
rarri
senior tag
Például az, ami belül vagy, ami nem köthető semmilyen szervedhez, tehát nem a tested hozza létre, mégis van, mert érzed.

-
SystemRoot
őstag
-
rarri
senior tag
Meg szeretném kérdezni, hogy van-e valami olyan dolog az életedben ami állandó? Nem feltétlen tárgyra gondolok..
/ vissza a fához, az első hsz-edet olvasva.
/ -
SystemRoot
őstag
Jah és ne Arisztotelész logikai axiómarendszerébe keress hibát, mert az ma már nem teljeskörűen elfogadott, hanem mondjuk Fregéjében. Csak nehogy elvessz a kétdimenziós jelölések között...

-
SystemRoot
őstag
Jahj...

a logikai axiómákkal.
Az euklideszi axiómák a (sík)geometria axiómái és nem a logikáé. (Most én is rakhatnék ide ilyen figurát:
, de vedd úgy hogy nem raktam, mert nem kell a feszültségkeltés.) Ezek hiányosságait több mint száz éve felismerték. Én a mai logikai axiómákról beszéltem egyébként(amiket a tudomány használ, ugyanis aktuális dolgokról volt szó, nem történelemről). Ennek a kezdeti kitalálója Arisztotelész volt, majd az erősen továbbfejlesztett verzióját egy Gottlob Frege nevű félisten találta ki. Amúgy az axiómák érvényességi köre az meghatározott (specifikus) adott területeken belül. A triviális érvényesség tényleg hülye szó ide, de nem gondoltam hogy belekötnek, a "helyes" és "érvényes" szó talán jobb lett volna. Igazából azt akartam kifejezni hogy azon axiómák elfogadása teljesen ésszerű. -
dabadab
titán
"Szerintem te nem vagy tisztában a logikai axiómákkal. Azok érvényessége triviális"
Kerlek, meseld el nekunk, hogy pl. Euklidesz otodik axiomaja mitol lenne "trivialisan ervenyes", meg akar azt is, hogy mit ertesz ervenyesseg alatt. -
SystemRoot
őstag
Mondhatsz amit akarsz, látszik hogy te nem nagyon foglalkoztál matematikával, logikával és fizikával. Az axióma definícióját én veled ellentétben tökéletesen értem és nem mutattam erről ellenkező példát, tehát te itt csak hőbörögsz és mocskolódsz amikor engem akarsz lehülyézni (tegyük hozzá mindenféle érv nélkül). Ellenben te szépen leírtad a hülyeségedet amiből tisztán látszik a hozzá(nem)értésed.
Szerintem fejezzük ezt be, mert személyeskedés és Off, ezt pedig kerülni kéne.Üdv.
-
lenox
veterán
Hehe, sokkal inkabb te nem vagy tisztaban az axioma szo jelentesevel. Ah, a tobbit hagyom is, tenyleg csak puffogtatod a hulyeseget. Meg egyszer megprobalkozom azzal a javaslattal, hogy beszelj a temarol egy pappal, es hogy ne ertsd felre, mint eddig, nem azert, hogy mert ok majd megmondjak neked a tutit, pont azert, hogy erzekeld, mennyire nem matematikai logikaval gondolkoznak Istenrol es a keresztenysegrol.
-
SystemRoot
őstag
Megnéztem, jó kis videó. Nekem tetszett.
Amúgy nekem még ez a hangulatos videó is bejön: [link](jó a zenéje, valaki nem tudja honnan lehet megszerezni ezt a számot jó minőségben?)
Az uccsó idézet nagyon jó benne Sagantől.
Üdv.
-
KilgoreTrout
senior tag
Csekkdiszáut: [link]
(Ha nem ismernétek Dawkins-t: evolúcióbilológus, az "önző gén" elmélettel lett híres (amit a hasonló című könyvében fejtett ki), tőle származik a "mém" kifejezés, jelenleg Cambridge-ben tanít. Az evolúcióról szóló kutatásai miatt sokat támadták az egyház részéről.)
-
SystemRoot
őstag
-
alexnowan
aktív tag
Isten létezik - csak banolták...

-
old rocker
veterán
"-Isten halott. Nietzsche. - Nietzsche halott. Isten."
-
dabadab
titán
"miért volt az hogy a történelem során több teljesen elszeparált és egymástól ezer mérföldekre levő civilizáció azonos elméleti gondolkodást alakított ki, geometria, logika és matematika terén."
Minden valoszinuseg szerint ebben nagy szerepe van annak, hogy mindenhol emberek voltak, akiknek a vilagrol alkotott kepuk kb hasonlo volt, pl. a ketdimenzios geometria (amirol azert nem nehez belatni, hogy olyan dolgokkal foglalkozik, amik a mi vilagunkban tenyleg nem leteznek) vagy a tizes szamrendszer nepszerusege szinte biztosan ennek koszonheto.
"És akkor azt mondod hogy egy UFO totálisan más matematikát és logikát használ?"
Siman lehet. Annak idejen a gorogok meg a kinaiak is euklideszi geometriat hasznaltak, de azota mar van ezerfele masik geometria is, lehet, hogy a foldonkivulieknek meg valami ezeregyedik lesz a "termeszetes" geometria.
-
concret_hp
addikt
számelméletet (mondjuk a számelémet alaptétele), analízist (mondjuk a deriválást) , a 2 közül melyikből vezethető le szerinted?

egyébként nem csak a "hagyományos" logika van, hanem mondjuk van olyan hogy fuzzy logika.
de ez itt már elég off
-
SystemRoot
őstag
Mikre gondolsz? Tudtommal pusztán logikai úton nem lehet levezetni a matematikát. Csak ha hozzá veszed a halmazelméletet.
Amúgy ami nekem elgondolkoztató az a logika abszolút mivolátnak a kérdése. Valahogy nem tudom elképzelni hogy ebben a világban lehet működni normálisan egy alternatív logikával ami alapjaiban más mint a miénk. De még gondolkodok rajta pár évet.
-
concret_hp
addikt
"A matematika redukálható halmazelméletre és logikára" meg még egy halom más dologra

nyílván ha egy dolog működik "valahogy" (pl. euklideszi geometria) akkor az másoknak is ugyanúgy működik, így totál más eredményekre biztosan nem fognak jutni

-
SystemRoot
őstag
Egyébként ez nem ilyen egyszerű. A matematika redukálható halmazelméletre és logikára. Én sokat gondolkodtam ezen a kérdéskörön hogy a logika az egy "létező" dolog e. Most csak azt akarom mondani hogy ne jelentsd ki sztem ezt ennyire egyértelműen. Én azt hiszem lehet érvelni mellette, méghozzá meglehetősen erősen. És rémlik nekem hogy több fizikus és matematikus érvelt ilyesmi mellett.
Most csak gyenge példa: de miért volt az hogy a történelem során több teljesen elszeparált és egymástól ezer mérföldekre levő civilizáció azonos elméleti gondolkodást alakított ki, geometria, logika és matematika terén. Pusztán azért lenne ez mert ők is azonos őstől származnak?
És akkor azt mondod hogy egy UFO totálisan más matematikát és logikát használ?
-
SystemRoot
őstag
Az elejére asszem nem volt reagálni valóm.
"Ha te megkérdőjelezheted, hogy ott volt-e valami plusz az "idő kezdeténél", én miért ne kérdőjelezhetném meg, hogy nem volt? Vigyázz, ez kétélű penge!"
Szerintem az egyik éle csorba.
Én arra alapozom hogy azokban az állapotokban jelenlegi kutatási és modellezési eredményeink szerint nem voltak összeállt részecskék sem. Ez szinte a félig káosz homogén lötty állapota. Ráadásul az akkori fizikai törvényszerűségekre és fizikai állandók másságára is vannak tudományos elméletek, ergo van egy nem annyira homályos képünk a helyzetről. Én erre alapozom hogy ott nem lehetett egy lény, mert még a protonok sem álltak össze. Szerintem csak valami extra dimenzionális, extra-univerzumos dologgal lehetne modellt felállítani Isten hollétének kérdésében. Bár nekem nem tiszta hogy ezt hogy lehet úgy hogy ne legyen belőle valami brutális hülyeség.
"csak akkor már legyünk logikailag korrektek."
Szerintem úgy vagyunk korrektek, ha vagy elismerjük hogy bizony Isten létét feltételezni alaptalan, vagy ha felállítunk valamit amivel megpróbáljuk alátámasztani hogy mégis miért kell ezt is figyelembe venni / feltételezni. A tudományos modellek mind valamiből/valamin indultak el, nem légből kapott ötletek. Ezért nem fair egyenrangúan súlyozni őket az Isteni képpel, amíg azt nem alapozzuk meg."Csak azt ne mondd, hogy ezek sem léteznek. "
Hát nem akarlak kiábrándítani de lélek az szerintem nem létezik.
Persze attól függ hogy miként definiáljuk. Az Arisztotelészi definíció az teljesen rendben van. Jah és igen ezek szerintem mind definiálható dolgok.
#136 philoxenia:
Amúgy a számokat is lehet definiálni. Anno olvastam is hogyan definiálják, állítólag többféleképpen is lehet, én egy halmazosra emlékszem.
-
SystemRoot
őstag
A biztos tudás és megismerés csak logikus úton létezhet. Ha nem így lenne akkor azt be kéne bizonyítani hogy miért nincs úgy.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
"Mellesleg a tudomanyos levezetesek is valamilyen axiomarendszeren alapulnak, amiben ugyanugy hinned kell, ha igaznak akarod elfogadni, ez alapjan semmivel sem jobbak, ennyi erovel elfogadhatod axiomakent, hogy Isten letezik, es zarhato a topik."
Ez ismét egy hibás logikai szál. Szerintem te nem vagy tisztában a logikai axiómákkal. Azok érvényessége triviális, és nem hasraütve lettek kitalálva(megtalálva). Másrészt pedig csak egy laikus mint te, hiszi azt hogy bármire rá lehet mondani hogy axióma. Istenre egyáltalán nem lehet ilyesmit mondani. Isten ha egy létező akkor az tulajdonságokkal rendelkezik, tehát definiálható.(és definiálja is mindenki).
De nem is folytatom veled ezt a vitát, mert a te érveid kb annyiból állnak itt hogy én hülye vagyok és semmit nem tudok a vallásokról, pedig a helyzet kezd úgy kivilágosodni hogy Te nálam lényegesen kevesebb ismeretekkel rendelkezel. Ráadásul mint mondtam nem vagy képes racionális érvelő vitára.
Te ilyesmikkel operálsz:
-"Kulonben ezek szerint soha nem beszeltel meg pappal," (persze a csúcs amit ezt követően írtál
:"barmelyik siman bizonyitja Isten letezeset."
-"Amugy is hulyeseg szerintem ugy hozzaallni a temahoz, hogy nem erdekel a teologia"
-"En azt mondom, hogy ha fogalmad sincs a keresztenysegrol/iszlamrol, akkor hogy tudsz vitazni roluk? Sehogy."
-"ra kell dobbenjel, hogy ha Isten es vallas kerdeseben barhova el akarsz jutni, akkor felre kell tenned a matematikai logikat. "
"Ha nem teszel igy, akkor ahogy irtam, marad a hamis/teves/felreertett feltetelezeseken alapulo ervek puffogtatasa, nem fogsz eljutni sehova"Mint azt mondtam ez kb a tekintélyelvű érvelésre hajaz, csak ezek szerint te nem érted hogy mi az.(pedig a teológiában ennek hagyománya van és fontos szerepe is)
Ilyen esetekben tényleg nincs értelme a vitának.(#125) americanidiot:
"Elmagyaráznád, hogy mégis hogy létezhet valami öröktől fogva"Hát gondolj el egy olyan állapotot hogy nincs semmisem. Szerinted ebből hogy jöhet létre valami? Elárulom: Sehogy. Logikailag hibás olyan állapotokat feltételezni hogy nem volt valamikor semmi, mert a semminek nincsen semmilyen tulajdonsága amivel létrehozhatna valamit.
Üdv.
-
Nyugdíjas
nagyúr
A gólt megadom
-
dabadab
titán
A matematika tisztan elmeleti, ember altal alkotott konstrukcio, muvelt emberekben fel se merul, hogy az abban levo dolgok valoban leteznenek.
Mondjuk innen nezve valoban nagyon hasonlitanak a vallasokra
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Flow
senior tag
A gondolat első részét olvastad csak el?

mod: látom mégis érted a görbe tükröt.

-
philoxenia
MODERÁTOR
Gyök alatt nem lehet negatív szám? ...és a komplex számok? Erre célzol? Bár a gyök alatti számok sem igazán valósak. /nem matematikai értelemben/ Sőt a számok jó része megfoghatatlan és felfoghatatlan elméleti adat, ami nem köthető a hétköznapi valósághoz, mégis a valóság jobb megértését szolgálják paradox módon.
-
Flow
senior tag
Véletlenül kihagytad az első egy harmadot, ami inkább a lényeg, mint az, amire reagáltál. A második részt zárójelbe kellett volna tennem, mert ha valaki megkérdezné, mégis mit gondolok, "mi" Isten, nem a kvarkokra, vagy azok elődeire asszociálnák.
Gondolatébresztő volt.---------
Akkor csak a logika kedvéért: Ha te megkérdőjelezheted, hogy ott volt-e valami plusz az "idő kezdeténél", én miért ne kérdőjelezhetném meg, hogy nem volt? Vigyázz, ez kétélű penge!
---------
"Semmilyen lény működése nem képzelhető el!"
"Csakhogy a megismerhetőség a tudomány hatásköre. Márpedig te is elismered hogy mi sajnos még nem tudunk teljesen egzakt válaszokat adni bizonyos kérdésekre"Te mondhatsz véleményt olyan dologról, ami enyhén szólva "nem bizonyított", az Istent elfogadók viszont ne tegyék, mert az elmélet bicsaklik meg ezen. És ezt sem Isten létezésének védelmében mondom, csak akkor már legyünk logikailag korrektek.
---------
"Másrészről csak olyat nevezünk létezőnek, ami definiálható tulajdonságokkal rendelkezik."
Lélek. Álom. Szeretet. Nehezen lehetne ezekre "definiálható" tulajdonságokat ráerőltetni (tudom, tudom, felszabadulnak "mindenféle hormonok", meg az agy "így úgy dolgozza fel a tapasztalatokat") Csak azt ne mondd, hogy ezek sem léteznek. ;)A gyök alatt nem lehet negatív szám. Ja, de mégis, hozzunk egy szabályt, hogy lehet, de nem létezik az ám, csak képzeljük, de mégis van.
---------
"Isten létét nem lehet bizonyítani. De cáfolni sem."
Ezt be kéne bizonyítanod hogy miért van így.Ez aláírásgyanús.

---------
Sajnos megint beleestem abba a hibába, amibe már oly sokszor. Ha látok valami mellett kardoskodókat, tuti a másik oldalról próbálom meg láttatni a dolgokat. Mindig ez van, ezért nem politizálok, nem szeretek két pad közé ülni, főleg, úgy, hogy az ember fejének nyomják az ülő alkalmatosságokat. A témához visszakanyarodva: bennem még küzdelem van, ami kísértetiesen hasonlít a topicra. Lehet, hogy skizo vagyok, és Ti és én vagyok?
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Flow
senior tag
Ebben teljesen egyet kell értsek.
-
Nyugdíjas
nagyúr
Azért durva, hogy ennek van topicja

-
lao ce
aktív tag
en egy ateista vallasos vagyok.
szeretnem elmondani a felreertesek elkerulese vegett, hogy amikor egy istenrol beszelek akkor a tortenelmi isteneket ertem alatta mint peldaul: allah, jehova, jupiter, odin, ra, zeusz es hasonlok. ellentetben a filozofikus istenekkel mint peldaul 'isten bennunk lakozik', 'az emberi lelkek osszessege' es ilyesmik, hiszen ezeket tul szabadon lehet krealni az unalmas orakban, es hangulattol fugg a definicio.
szamomra a hit az, ha valaki az emberi megismeres lehetosegein kivul allo dolgok egy csoportjanak letezeset es azok hatasainak valosagossagat elfogadja.
az istenhit = ha valaki a tortenelmi isten vagy istenek letezeseben hisz.
vallasossag = ha valaki az vilagnezetenek alapjait osszhangba hozza a hittel es onmuveleset hozzaigazitja a hithez.
vegul, szamomra a teremto nem egyenlo egyik istennel sem. a teremto egyetlen munkaja a teremtes.az en hitem neve tao. abban az agaban a taoizmusnak amit en vallok (es ami speciel osszecseng a maganvelemenyemmel is) az istenek letezesenek kerdese elegge erdektelen. nagyjabol azert, mert kar fecserelni az idot az ilyesmire ha vallasrol beszelunk: az istenek ha vannak akkor az az o dolguk, nekunk embereknek abba aztan semmi beleszolasunk sincs. viszont a vallasban annal sokkal szelesebb es szinesebb dolgok vannak semminthogy leragadjunk az isteneknel es azok viselt ugyeivel. nagyjabol ennyi.
ami erdekesebb mint az istenek puszta letezese, az az istenek kapcsolata a vilaggal. vegulis igazak-e a sztorik? elkepzelhetonek tartom hogy az istenek sztorijai kozul tobb akar igaz is lehet. es ovatosan tovabbgondolva meg az is lehetseges hogy az istenek nem olyan mindenhato megfoghatatlan csodatevo lenyek mint altalaban gondoljak az emberek, hiszen meg a vallasok sajat irasaikban sem rajzoljak oket mindenhatonak abszolut ertelemben, legfeljebb az akkor elt hetkoznapi ember mercejehez kepest. am egymassal es a dolgok alakulasaval allandoan meggyulik a bajuk. ilyenkor leginkabb minimalis problemamegoldo kepesseget sem feltetelezo modon legyilkoljak azokat akik nem ugy tancolnak ahogy ok futyulnek, es ez biza legalabb egy kozepso ujjat kierdemel fuggetlenul vallasi elkotelezettsegtol.
a teremto kerdese mar megfoghatatlanabb. persze nem az olyan sztorikra gondolok hogy az egyik isten megteremtette a sajat hiveit meg a foldet hogy kesobb le ne essenek, hanem inkabb olyasmira hogy egy esetleges teremtes az emberi megismeres hatarait allithatta fel - ertsd legalabb a kvarkokat vagy az energiat vagy akarmelyik eppen aktualis es divatos tudomanyos mezsgyevideken lavirozo elmelet alapkoveit. es azt kell mondjam hogy a tudomany sem cafolhatja ezt meg (persze nem is akarja). mellekesen a teremtonek nem feladata a sajat maga es a sajat vilaganak a teremtese, o a mi vilagunk teremtoje. az, hogy az esetleges teremto intelligens-e emberi merce szerint vagy epp inkabb olyan mint egy 'hatas' az megint mas kerdes. szamomra teljesen elfogadhatatlan hogy (emberszeruen) ertelmes lenne. raadasul a teremto intelligenciaja sem szuksegszeruen vonzza magaval az intelligens tervezest, lehetunk ejszakara a laborban felejtett kemcso vagy egy pandimenzios fenyleny szellemi uruleke is. es ha epp igy lenne akkor ez teremto hatas vagy teremto intelligencia?
ezert nekem a legvaloszinubb hogy a teremtes valamifele megfoghatatlan kevereke ennek a kettonek es ez speciel osszhangban van a taoizmussal is. a taoizmusban van teremto folyamat leirasa es van a teremtonek egy szep meseje is. szoval lehet valogatni. ha valakit erdekel a taoizmus szivesen valaszolok kerdesekre ahogy tolem telik (de akkora elvezetes vitakra nem vallalkozok mint nehany eve a vallas temaban).
-
Flow
senior tag
"Komolyan, vannak..." Ezt a mondatomat, bár nem írtam le konkrétan, de a "jelen levőkre" értettem, minthogy old rocker is e/2-ben írt. Tudomásom van róla, hogy vannak ilyenek, sőt írástudatlanok is vannak, meg még ennél sokkal szörnyűbb dolgok is. Próbáljunk ettől elszakadni, és akkor azon sem kezdünk el lovagolni, hogy vannak olyan korlátolt emberek (ateisák is, helyesebben csak ők, hiszen a hívők hisznek olyanban, amit nem "látnak", így csak ateisták lehetnek az emlegetett egyének), akik csak azt hiszik el, amit látnak. Kicsit kacifántos lett, de biztos érted.
"Rejtett?... Biztos, hogy ugyanabba a topikba irunk?"
Nem tudom, volt olyan, aki azt mondta, hogy a fajok külön-külön lettek megteremtve? Vagy esetleg elutasítja az evolúciót?

Számomra az élet szó több, mint véletlenszerű aminosavak összekeveredése. Ebbe bele lehet most látni mindent, de... ezt nem fogom megmagyarázni. Nem is tudom. És nem is szeretném, ha valaki elkezdené nekem bizonygatni az ellenkezőjét. (ez most essen kívül a vitán, ha kérhetem, mert a téme abszolút nem tartozik vallásos/Istenhit témába)
"Egyebkent ugy tizenot eve, amikor eloszor hallottam a kreacionizmusrol, azt hittem, hogy ezt csak a sotet amerikaiakkal lehet megetetni"
Miért, nem?

-
shtml
őstag
-
dabadab
titán
"Már ha valaki elköveti azt a hibát, hogy bizonyítékokat keres vagy hoz fel Isten létezésére."
Ezt tulajdonkeppen megteszi mindenki, aki azt hiszi, hogy Isten barmilyen modon befolyassal volt/van/lesz a "mi" vilagunkra. Persze lehet hinni olyan Istenben, aki szigoruan a sajat "tulvilagjan" van, de ebben az esetben a hivo nem csak azt mondja meg Schrodinger macskajarol, hogy el-e, hanem azt is, hogy mi a kedvenc szine.
-
dabadab
titán
Nem hiszem, viszont tobbek kozott volt alkalmam megismerni az emberi hulyeseg nagyon szeles spektrumat.
-
dabadab
titán
"És hogy még tovább menjek vissza: semmiből lett valami. Érzed a paradoxont?"
Hivo: Es hogyan lett a vilag?
Tudos: Hat, a mostani ismereteink szerint volt az elejen egy rakat tok egyszeru reszecske es...
H: Na jo, de azok honnan lettek?
T: Momentan fogalmam sincs. Lehet, hogy mindig is voltak, lehet, hogy kiderul, ez a kerdes igazan ertelmetlen, vagy akarmi.
H: A, nekem ez igy nem hiheto. Szerintem az volt, hogy az elejen volt egy baromi bonyolult, elkepzelhetetlenul, merhetetlenul komplex leny es...
T: Na jo, de az honnan lett?
H: Hat, mindig is volt.Erzed a paradoxont?...
-
South Velen
addikt
Lehet, hogy öröktől léteznek.
Elmagyaráznád, hogy mégis hogy létezhet valami öröktől fogva és mégis mit értesz ezalatt?
-
old rocker
veterán
-
kicsitomi88
őstag
-
fordfairlane
veterán
-
SystemRoot
őstag
Te itt lényegében az alap metafizikai Istent meséled el. És ugye azzal akarsz alátámasztani hogy nem tudjuk hogyan jött létre az élő sejt és mi történt az ősrobbanás körül.
De valójában ez egy hamis levezetés, mégpedig pont azért mert Te magad is elismered hogy NEM tudjuk hogy mi történt. Ha Istenről beszélsz akkor azt mondod hogy te tudod hogy mi történt ott és akkor. Csakhogy a megismerhetőség a tudomány hatásköre. Márpedig te is elismered hogy mi sajnos még nem tudunk teljesen egzakt válaszokat adni bizonyos kérdésekre(bár egyre pontosodnak a válaszaink az ősrobbanást illetően). És én ennek fényében teljes joggal kérdezhetem meg hogy miért következik Isten abból hogy nem tudjuk hogy valami hogy alakult ki... Nincs semmi megalapozottság vagy arra utaló jel hogy Istent kéne oda feltételezni.Ez most csak a logikai reakció volt arra amit írtál. A tudományos az volna hogy a kvark leves állapotig nagyjából pontosan visszamodellezhető az események sora. És ilyen állapotok között semmilyen lény működése nem képzelhető el, mert ekkor még kvarkokon kívül nem volt semmi. Pont.
"Isten létét nem lehet bizonyítani. De cáfolni sem."
Ezt be kéne bizonyítanod hogy miért van így.
Egyébként ha ez így van akkor értelmetlen feltételezni. -> Nincs Isten. Másrészről csak olyat nevezünk létezőnek, ami definiálható tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a megnevezett tulajdonságok pedig megvizsgálhatóak hogy beleférnek e az ismert fizikai világba. Vagyis cáfolható.Üdv.
#104 Tv:
"Csak így elsőre úgy tűnik, hogy ott leoltottak anno, és ezért nyitottál most új topikot a témának"
Átolvastad az egészet? Igen sokan belém kötöttek, volt mindenféle vita, de ha a kymco-val folytatott vitára gondolsz az egy másik értelmetlen irányba ment el és véget nem érő volt. Az utolsó előtti hszban leírtam világosan hogy mi a probléma azzal a vitával és miért nem folytatom. De egyébként pedig engem nem "oltott le" senki. Kikérem magamnak.
-
dabadab
titán
"Komolyan, vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy aki Istenben hisz, az a Bibliát szó szerint elfogadja (legalábbis a genezist)? "
Ize, azert old rocker hsz-e ezt nem feltetelezte, de amugy igen, vannak olyanok, akik szo szerint veszik.
"Vannak köztünk rejtett kreacionisták?"
Rejtett?... Biztos, hogy ugyanabba a topikba irunk?

Egyebkent ugy tizenot eve, amikor eloszor hallottam a kreacionizmusrol, azt hittem, hogy ezt csak a sotet amerikaiakkal lehet megetetni - ebbol is latszik, hogy milyen naiv voltam es milyen keveset tudtam a vilagrol
-
shtml
őstag
Ha nincs ellene kifogásod, akkor a legközelebbi aláírásváltáskor az említett mondatodat teszem be aláírásomnak, persze megadva téged mint forrást.
A könyv (Richard Dawkins: The God Delusion) megvan neked elektronikus formában?
Az istenek letere utalo bizonyitekok siman vizsgalhatoak tudomanyos modszerekkel
Már ha valaki elköveti azt a hibát, hogy bizonyítékokat keres vagy hoz fel Isten létezésére.
-
Flow
senior tag
Komolyan, vannak emberek, akik úgy gondolják, hogy aki Istenben hisz, az a Bibliát szó szerint elfogadja (legalábbis a genezist)? Erről csak egy reklám jut eszembe (persze kicsit más környezetben):
"És mit eszik?"

Igazából nem tudom, mennyire jön az evolúció és az ateizmus össze. Vannak köztünk rejtett kreacionisták? Esetleg bigott vallási fanatikusok?

Különben is, Amrikában már bebizonyították[link], hogy Isten létezik. Vagy hogy nem létezik?

-
dabadab
titán
"Isten letezese"
Ez is csak epp' olyan hipotezis, mint - mittomen - a hurelmelet.
"Jezus feltamadasa [...] hogy vizsgalhato tudomanyos modszerekkel?"
Nekem ugy tunik, hogy az a felvetes, hogy valaki meghal, utana meg megis el, alapvetoen orvosi kerdes, annak a vizsgalata meg, hogy mennyire tekinthetoek az errol szolo beszamolok hitelesnek (mikor keletkeztek, stb) meg a torteneszek dolga.
"angyalok, satan, feltamadas, tisztitotuz"
Mint barmely mas mitologiai leny/targy/hely. Nyilvan itt is megvan a vallastorteneti aspektus, hogy melyik elozo mitologiabol szarmazik a satan stb, ill. megnezni, hogy ezek mennyire valosagos dolgok (mint ahogy Trojat meg Atlantiszt is kerestek/keresik).
-
lenox
veterán
-
old rocker
veterán
Én pl. azért élek a földön, mert apukám megdugta anyukámat, ez nekem elég, sőt, sok is...
De ha arra utalsz, hogy az az elmélet, mely szerint az ősvillám belecsapott az ősócánba és ebből egyszercsak kialakult ez a vidám kis állatkert, az jóval kevesebb magyarázatnak, mint az, hogy istenke megteremtette az embert, hozzá asszonyát az oldalbordájából, s hogy egyúttal mindjárt disztingválni tanítsa őket, csinált hozzá almafát, csak áriák részére, de ti nem vagytok azok felkiáltással és hozzá ne merjetek nyúlni, mert kirúglak benneteket a paradicsomból ... azért ugye, nem akarod azt állítani, hogy ez ős menőmanós teória hihetőbb és több, mint az ősóceán?"Vannak dolgok, amelyeket ismerünk és vannak, amelyek ismeretlenek maradnak számunkra. Közöttük kapuk állnak." William Blake
-
dabadab
titán
"Mert szerintem nem jutsz sehova"
Dehogynem.
Az istenek letere utalo bizonyitekok siman vizsgalhatoak tudomanyos modszerekkel, maga a vallasossag, a vallasok szinten teljesen jol kozelitheto a tarsadalomtudomanyok es a pszichologia/pszichiatra/neurobiologia oldalarol.Tenyleg nem latom indokoltnak, hogy valami nagy feher foltba rakjuk a vallasossagat, "here be dragons" (ha mar lenox
). -
lenox
veterán
-
dabadab
titán
"ra kell dobbenjel, hogy ha Isten es vallas kerdeseben barhova el akarsz jutni, akkor felre kell tenned a matematikai logikat."
Miert?
Ha ezt elfogadja az ember, akkor abbol kovetkezik, hogy van a vilagnak egy olyan resze, amit lehet tudomanyos eszkozokkel vizsgalni, logikaval meg miegyebekkel, meg van egy olyan resze, ami ezen kivul esik, ez meg a hit exkluziv vadaszterulete. Ezzel meg az a gond, hogy nem tul egyszeru olyan teruletet mondani, ami se most nem vizsgalhato tudomanyos modszerekkel, se a jovoben nem valik azza, tutira (ilyesfajta elvalasztas hianyaban meg kilyukadunk az itt a topikban is jol illusztralt allapothoz, amikor egyesek teljesen megzavarodva a hit oldalarol tamadnak tudomanyos elmeleteket). Ez annyira nagy gond, hogy gyakorlatilag az osszes vallas es annak osszes kovetoje elkovet "hatarserteseket" - mert azt ugyan nem lehet megmondani, hogy mit nem lehet tudomanyosan vizsgalni, azt viszont igen, hogy mit lehet. -
dabadab
titán
Tovabbra is csak arrol irsz, hogy - bevallottan hianyos ismereteid alapjan - mit gondolsz, de azt nem, hogy miert.
A temat egyebkent azert is vetettem fel, mert a barati korom tagjainak az orszagos atlagot jelentosen meghalado resze volt hallgatoja a Tan Kapuja Buddhista Foiskolanak, igy aztan volt szerencsem talalkozni egy csomo olyan emberrel, aki tobbe-kevesbe buddhista eletet el es nem igazan tapasztaltam azt, hogy passzivak lennenek (Laar Andrasrol (KFT, L'art pour l'art) pl. ezt vegkepp nem lehet elmondani, pedig o aztan tenyleg buddhista).
-
dabadab
titán
Valoszinuleg (az agyam abban hasonlit a szerszamosszobamra, hogy neha talalok benne mindenfele vackot, amirol fogalmam sincs, hogy keveredett oda
) a kovetkezo, idezetet idezo idezet a forrasa:"It is not clear why the change from polytheism to monotheism should be assumed to be a self-evidently progressive improvement.But it widely is - an assumption that provoked Ibn Warraq (author of Why I Am Not a Muslim) wittily to conjecture that monotheism is in its turn doomed to subtract one more god and become atheism."
(Richard Dawkins: The God Delusion) -
<Isten>
újonc
Itt vagyok, a topic zárható...
-
alexnowan
aktív tag
Lassítsunk, én ilyet nem állítottam.
Arról beszélek hogy NE azért legyél meggyőződéses ateista mert lám ott egy bizonyított elmélet ami mindenre magyarázatot ad.
Mert nem ad.
Ha valakinek elég hogy azért él a földön mert a villám belecsapott egy ősóceánba milliószor és ebből egyszer valami történt...
Hát nekem ez nem elég. -
old rocker
veterán
"...soha nem beszeltel meg pappal, barmelyik siman bizonyitja Isten letezeset."
Simán? Mivel? Isten létezését el lehet fogadni axiomaként; már csak az a kérdés, mit tekintünk alapigazságoknak, mert ugyanígy Platon megkettőzött világképét is el lehet fogadni axiomának. Sőt, az én egyik kijelentésemet is, mely szerint "az ember sorsát az egyén akaratának és az őt körülvevő külső tényezőknek, kiszámíthatatlan történéseknek a kölcsönös korrelációja adja". -
lenox
veterán
Bocsi, elkerulte a figyelmemet.
#72:
Ostoba logika szerintem sokkal inkabb az, ha azt hiszed, hogy ugyanazt a logikat lehet barmire rahuzni, teszem azt, Isten letezeset matematikai logikaval probalod megkozeliteni. Mellesleg a tudomanyos levezetesek is valamilyen axiomarendszeren alapulnak, amiben ugyanugy hinned kell, ha igaznak akarod elfogadni, ez alapjan semmivel sem jobbak, ennyi erovel elfogadhatod axiomakent, hogy Isten letezik, es zarhato a topik.
Kulonben ezek szerint soha nem beszeltel meg pappal, barmelyik siman bizonyitja Isten letezeset.Mellesleg csak eleve hívő kezd el foglalkozni teológiáva a valóságban, ez pedig ellentmond az eredeti állításnak miszerint hosszú tanulmányozás után lehetsz csak igaz hívő
Ez teljesen ossze van kavarodva. Barki foglalkozhat teologiaval, nem kell hivonek lenni. Amugy is hulyeseg szerintem ugy hozzaallni a temahoz, hogy nem erdekel a teologia, ket sorban bizonyitsd Isten letezeset, de nem vagyok hajlando a hozza kapcsolodo fogalmakat, dolgokat megismerni. Akkor miert erdekel egyaltalan? Szertinem hagyd a fenebe, ugyse fogod erteni, hiszen nem is akarod... Nem csak hosszu tanulmanyozas utan lehetsz hivo, viszont megalapozott velemenyt tanulmanyozas nelkul mondani, az eleg felelotlenseg.
#92:
És nem kell 20 évet tanulmányozni a vallásokat hogy egyáltalán mondhassunk róla valamit, mert ebből az következne hogy a vallások korhatára 20év, tehát amíg nem vagy 20éves addig nem keresztelhetnek meg és nem járhatsz templomba, mert az már állásfoglalás volna a kérdésben. Mint szépen látszik ezzel egyik vallás sem ért egyet. Innentől kezdve a Te véleményed kisebbségben van.Nem. Ahhoz, hogy higgy, nem kell 20 ev. Ahhoz kell 20 ev, vagy legalabbis hosszu ido, hogy azt mondhasd, nem ugy van, azert mert... Ennek kulonben a kisebbseghez/tobbseghez semmi koze.
Te egész egyszerűen úgy akarsz vitázni hogy tekintélyelvűen kijelentesz dolgokat
Nem, hol volt itt a tekintelyelv? En azt mondom, hogy ha fogalmad sincs a keresztenysegrol/iszlamrol, akkor hogy tudsz vitazni roluk? Sehogy. Miert ert meg az ember egy komolyabb fizikai/matematikai levezetest? Mert elotte 10 evig tanulmanyozta a temat. Anelkul, hogy ugyanezt tenned vallasi temaban, hogy varhatod el, hogy barmit is erts?
tt kénytelen leszel logikai vitákat folytatni ha azt akarod hogy komolyan vegyünk.
Szo sincs rola, eppen ellenkezoleg, ra kell dobbenjel, hogy ha Isten es vallas kerdeseben barhova el akarsz jutni, akkor felre kell tenned a matematikai logikat. Ha nem teszel igy, akkor ahogy irtam, marad a hamis/teves/felreertett feltetelezeseken alapulo ervek puffogtatasa, nem fogsz eljutni sehova, ahol eddig mar nem jartal.
-
Tv
senior tag
Nem aggódom, láttam hogy ott is voltak viták a témában. Nem baj hogy van mégegy, de ott is
volt elég sok hozzászólás. Különösebben nem zavar, és el is tudom dönteni, hogy hova megyek és hova nem. Csak így elsőre úgy tűnik, hogy ott leoltottak anno, és ezért nyitottál most új topikot a témának
Bár lehet hogy tévedek, sőt semmi közöm hozzá, hogy más mit csinál vagy mit nem. Én nem vagyok "professzionális" még ebben a témában, de majd olvasgatok 
-
Flow
senior tag
Két megközelítést szeretnék kicsi szemléltetni röviden:
Szellemi sík:
"Van Isten! De önmagunkban kell őt megkeresnünk és megtalálnunk!"
"Nincs Isten, de úgy kell élnünk, mintha lenne, különben belezüllünk a semmibe."Popper Péter
"Isten nem létezik az emberen kívüli világban, mint objektív szellemi lény, vagy kozmikus intelligencia.Isten kizárólag az ember lelkében van."
Popper Péter
Fizikális sík: Istent a világ alkotójának aposztrofálják a legtöbb vallásban. Lefordítva, mit jelent ez? Ő a kezdte, ő hívta életre azt, ami van. Természetesen volt evolúció és ősfejlődés, és nem ő teremtette az embert, a hegyeket, a napot, az állatokat stb... De nagyon könnyedén átsiklik itt pár ember azon, ami létünk, az élővilág alapja: élettelenből lett élő.
És hogy még tovább menjek vissza: semmiből lett valami. Érzed a paradoxont? (És nem, nem tudják a tudósok, hogy az az anyag, ami a "világegyetemünk születésekor jelen volt", honnan van. Közelítések, elméletek vannak, melyek másodperc tört részével tudják közelíteni azt az pillanatot, amikor az anyag létrejött)
És itt jöhettek az "örök érvényű" fizikatörvényekkel.
Hívhatjuk ezt őserőnek(?), Istennek(?), ősanyagnak(?), ahogy tetszik. Ez a "dolog" nem a "mi világunk" szabályai szerint értelmezhető.
Isten létét nem lehet bizonyítani. De cáfolni sem.
-
SystemRoot
őstag
Eleget beszéltünk ott is róla, ne aggódj. Egyébként ha elolvasod itt az első hozzászólást akkor észreveszed a distinkciót.

Mellesleg ez egy eléggé nagy téma, és jókat lehet róla beszélgetni/vitázni.
Természetesen sok téma ugyanaz itt is, de ez bőven megengedett. Miért baj az hogy most van egy "professzionális" topikja az Ateizmusnak? Ha téged zavar, ne gyere ide.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Gitáros topic
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Apple asztali gépek
- Milyen monitort vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Azonnali fotós kérdések órája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HP USB-C 100W G6 Dock (9X3V1UT)
- Lenovo X13 Gen 1 Ryzen 5 pro 4650U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- LG UltraGear 32GS94UX-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
. Mellesleg ez a hátulról megtámadnak és megoldod is egy hülyeség főleg. Aki hátulról támad annak nagyon megnőnek az esélyei hogy nyerjen. Persze a sok kamu stílus ilyenkor mindig szorításokat mutat be hátulról hogy milyen jól lerendezi és átdobja magán...

, de vedd úgy hogy nem raktam, mert nem kell a feszültségkeltés.) Ezek hiányosságait több mint száz éve felismerték. Én a mai logikai axiómákról beszéltem egyébként(amiket a tudomány használ, ugyanis aktuális dolgokról volt szó, nem történelemről). Ennek a kezdeti kitalálója Arisztotelész volt, majd az erősen továbbfejlesztett verzióját egy Gottlob Frege nevű félisten találta ki. Amúgy az axiómák érvényességi köre az meghatározott (specifikus) adott területeken belül. A triviális érvényesség tényleg hülye szó ide, de nem gondoltam hogy belekötnek, a "helyes" és "érvényes" szó talán jobb lett volna. Igazából azt akartam kifejezni hogy azon axiómák elfogadása teljesen ésszerű.
Én arra alapozom hogy azokban az állapotokban jelenlegi kutatási és modellezési eredményeink szerint nem voltak összeállt részecskék sem. Ez szinte a félig káosz homogén lötty állapota. Ráadásul az akkori fizikai törvényszerűségekre és fizikai állandók másságára is vannak tudományos elméletek, ergo van egy nem annyira homályos képünk a helyzetről. Én erre alapozom hogy ott nem lehetett egy lény, mert még a protonok sem álltak össze. Szerintem csak valami extra dimenzionális, extra-univerzumos dologgal lehetne modellt felállítani Isten hollétének kérdésében. Bár nekem nem tiszta hogy ezt hogy lehet úgy hogy ne legyen belőle valami brutális hülyeség.