- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- OnePlus Watch 4 néven újráz az Oppo Watch X3
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Android szakmai topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kolja58
senior tag
Az ateisták olyanok, vagy ez általános? Én görög katolikusként "nem tudom" felfogni. Miért nem személyeskedés ha bárkit a fórumon trágár módon ekéznek, természetesen nincs itt, hát nem tud válaszolni, a vallásosságom felháborodik (mert kedvelem is a személyt), és visszaszólok, hogy "aki mondja". El kell ismernem, hogy az érzékenységem (véleményem szerint a kereszténység megértésének vélt vagy valós okán) ezekben az időkben a sok-sok értelmetlenség miatt felfokozódottabb (pl. világháború, vagy kormányváltó hangulat). Visszatérve, ha itt nyilvános fórumok vannak moderátorral, hogy törölnek hsz-eket, rendben. DE véglegesen kizárni annyiért, hogy "aki mondja", ezt, hogy a f@szba? Vannak itt a másikat megérteni szándékoló ateisták?
-
kolja58
senior tag
Lehet, hogy az ateisták nagyobb "térítők" mint a vallásos emberek?

Fején találtad a szöget. Igen, azok. Nézd meg mit "művelnek" a vallás topikban.
Elképesztően arrogánsak. Azt képzelik ( ha már ősrobbanás és véletlenek képtelen sorozata a szerves élet kezdőpontja), le kell dominálni a hívőt, mert nem csak a józan ész szerint gondolkodnak. Bődületes arrogancia. És még hallucinál is mert azt amit csinál beszélgetésnek hiszi. Hát nem az. Na meg csodálkozik ha tükröt kap. Mi erre a reakciója. Még radikálisabb lesz. Pl. nem lehetsz olyan "hülye", hogy elhidd a "szűznemzést". Ha ISTEN mindenható, miért van a világában ez ....az.
Szóval a "tököm" ki van az ilyen beállítottságú emberektől.
(hát akkor a küszöbre sz@rtam, és bevallom nem esett rosszul)
-
Huma
addikt
"Szerintem mindenki ateistának születik, aki nem kap vallásos nevelést az valószínűleg az is marad, persze vannak olyan események (pl.:fizikai vagy lelki trauma) ami a vallás felé terelheti az emberkéket."
Kb ugyanezt írtam én is a vallás topicban. Nem sokan értettek velem egyet.

Érdekes, hogy ez a topic nem pörög annyira. Két és fél éve nem írt ide senki.
Mondjuk két ateista mit vitasson meg?
-Nincs isten!
-Ja.A vallástopicba mondjuk mindig benéz egy-egy ateista, hogy felvilágosítsa a hívőket. ami aztán felbolydulást eredményez.
Lehet, hogy az ateisták nagyobb "térítők" mint a vallásos emberek?
-
larpi
tag
Sosem érintett meg a vallás. Gyermekkori emlékeimben csak annyi él hogy nagyanyám vasárnaponként felvette a fekete ünneplőjét és elment a templomba. Apám néha eleresztett néhány becsmérlő kifejezést a papokról és ennyi. Egyszerűen nem volt téma a vallás a családban. Felnőttünk, megnősültünk, gyermekeink születtek (2 bátyám van) soha nem merült fel a vallásosság hiánya. A rendszerváltás óta egyre többen kezdtek templomba járni, az ismerőseim közül is. Néha beszélgetek velük a erről is és azt veszem észre hogy a ma magát vallásosnak nevező emberek jó része csak megtanulta a vallást de nem igazán hívő. Szerintem mindenki ateistának születik, aki nem kap vallásos nevelést az valószínűleg az is marad, persze vannak olyan események (pl.:fizikai vagy lelki trauma) ami a vallás felé terelheti az emberkéket. Persze ez csak mostanában kezd valóra válni miután a hétköznapi életben már magunk is tudjuk vagy megtanuljuk a válasz a felvetődő problémákra, kérdésekre és nem kell Istent segítségül hívni.
-
nandon
tag
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Én is bírom az olyan embereket, akik bírják az olyan embereket...

-
euchi
aktív tag
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
"Én egyébként nem emlékszem mikor döbbentem rá, hogy nem hiszek istenben."
Azért nem emlékszel rá, mert ez nem így megy. Ilyenkor nem csak a gondolkodásmódod változik meg, hanem az érzelmi szálak is elszakadnak, ami egy hosszabb folyamat.
"Erkölcsi szempontból sincs rá semmi szükség, aki csak a tízparancsolat (meg a biblia egyéb tanításai) miatt nem lop meg gyújt fel öreg embereket, az pszichopata."
Azért ne legyünk ennyire szélsőségesek.
Szerintem inkább úgy kellene ezt megközelíteni, hogy tudd mit miért teszel, és mit miért nem teszel. Az nem válasz, hogy azért, mert Isten azt mondta, mert ő jobban tudja, mert ő mindent tud. Meg kell érteni a cselekedeteid okait és következményeit, és ennek függvényében cselekedni. -
euchi
aktív tag
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Ez színtiszta matek.

-
KilgoreTrout
senior tag
Én egyébként nem emlékszem mikor döbbentem rá, hogy nem hiszek istenben. Valószínüleg sosem hittem igazán, hogy létezik, bár kiskoromban jártam hittanra meg meg is kereszteltek. Dehát a abban is hisz az ember gyermekkorában, hogy a mikulás meg a jézuska hozza az ajándékot (nem tudom manapság hány éves korig hisznek ilyesmiben a gyerekek, de fura, hogy senkinek enm tűnik fel, hogy jézus mintha sokkal jobban szeretné a gazdag gyerkeket).
Tehát mondjhatjuk, hogy ez volt az "alapállapot", Isten létére kellett volna rádöbbennem.
Aztán ahogy olvastram mindenfélét, egyre inkább beláttam, hogy isten nem szükséges magyarázatként szinte semmire (mindenre van egyszerűbb magyarázat), és ha létezik is, nincs beleszólása a világ dolgainak alakulásába. Mivel sose tudod bizonyítani valamiről, hogy nincs, ezért nem mondhatom, hogy nincs isten, csak azt, hogy ha van is, nyugodtan figyelmen kívül hagyható. Erkölcsi szempontból sincs rá semmi szükség, aki csak a tízparancsolat (meg a biblia egyéb tanításai) miatt nem lop meg gyújt fel öreg embereket, az pszichopata. -
KilgoreTrout
senior tag

Amúgy bírom az olyan embereket, akiknek kimaradtak az összetett szavak általános iskolában, így felnőtt korukban gyermeki lelkesedéssel hirdetik, ha egy szót fel tudnak bontani több értelmes szóra (vagy egy értelmesre és egy értelmetlenre) és minden ilyet kötő-jellel ír-nak. -
nandon
tag
No, kinek mit jelent a 333-as szám? Jelentheti pusztán ezen hsz. sorszámát is! De nem csak ezt jelentheti!
-
Jó lenne, ha létezne isten, akárcsak sárkányok, tündérek és Mikulás is.

Az, hogy sokaknak volt kellemes, bizakodásra okot adó személyes tapasztalata valamiről, még nem győz meg a hit értelméről. Amolyan mindent megmagyarázó aduász az "isten". Pro és kontra lehet érvelni vele. Közben meg nincs semmi jele a létezésének. Ha csak magát az Univerzumot nem nevezem istennek. -
Armahun
addikt
Mi tis értünk ateizmus alatt?
Hogy Istenben nem hiszek, vagy az egyházak hülyeségeiben?
Sok emberben a kettő összemosódik, és valójában nem is ateista hanem inkább egyházellenes.Ha kérdeznek hogy milyen hitet vallok, úgy szoktam fogalmazni, hogy áldom az Urat, hogy nem teremtett vallásosnak
Sok ateista a biblia alapján akarja meggyőzni a hívő társait az igazáról. ez kb olyan mintha egy star wars rajongónak a a birodalom visszavág-ból igézve akarná meggyőzni, hogy Dark wader nem létezik.
-
Pala
veterán
válasz
(Darkwood)
üzenetére
Ezt a hsz-t szinte egy az egyben írhattam volna akár én is.

-
G Bedtime St
tag
Ez jo kérdés.Persze ül az ember valahol valamikor és egyszer csak villámlik és hoppá....úr isten én ateista vagyok. Vagy igen ezek a jelzök rám illenek ezért én .......
Esetleg hiszek-nemhiszek,érvek-ellenérvek..igen isten-ateizmus 26:31 ezért akkor ateista vagyok? Imádkoztam de nem halgatta meg senki, ebböl elég akkor ateista leszek?Jo kérdés lett volna az is, hogy "Mikor döbbentél rá, hogy vannak akik a meséknek hisznek pedig érett, tapasztalt, inteligens emberek?"
a kisfiu nem döbben rá, hogy ö kisfiú hisz igy született, fütyie van igyhát fiú ez a temészet rendje. Aztán ha késöbb ugy véli (döbben rá) a puni neki jobban "áll" akkor vallásos lesz.
-
(Darkwood)
őstag
Sosem hittem Istenben! Ezért én mindig is ateistának éreztem magam! Már első osztályban - amikor ránk akarták erőltetni a keresztény vallást(!)
- ódzkodtam az egésztől! Évek múlásával döbbentem rá, hogy a vallásoktól teljes mértékben felfordul a gyomrom, de a legjobban a keresztény vallástól! Hogy miért, azt nem boncolgatnám, mert a topic-hoz mérten irreleváns és csak flame war-t szülne maga után! -
Fel kell hoznom a topikot a múltból, mert feltettem egy okosan megválasztott kérdést a Vallás topikban.
Mikor döbbentél rá, hogy ateista vagy? -
larpi
tag
válasz
SystemRoot
üzenetére
Bocs hogy beleszólok de, az USA-ban jó néhány évig nem fog politikus bevallott ateistaként, eredményt elérni. Ott még összecseng ez a két szó: ateista = kommunista. Az átlagemberekbe belenevelték a hidegháborús évek szlogenjei. A mai amerikai értékrenje a :" Haza, Család, Isten" hármas.
-
old rocker
veterán
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Toleránsabbak-e,vagy sem, de biztosan racionálisabban gondolkoznak. Nehéz elképzelni, hogy a közös ideológiára való hivatkozással (istentagadók vagyunk) emocionálisan lehetne rájuk hatni. A vallásos embert viszont néhány pufogó hitbeli sztereotipiával remekül lehet manipulálni...
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
SystemRoot
üzenetére
Alapvetően mert az ateisták toleránsabbak, és sokkal kevésbé választanak "érzésből". Nem hinném, hogy sokan szavaznának egy olyan jelöltre, aki ateista, viszont programjában, vagy egyéb más a döntést befolyásoló tényezőben elmarad egy vallásos jelölttől, csak azért mert ateista.
Míg fordított esetben ez elég jellemző.Amúgy mostanában eléggé próbálják aktivizálni magukat, viszonylag sok előadás szól erről, meg ugye nemrég jött ki két film is. A religulous-ban is pengetnek ilyesmi húrokat, a másikat nem láttam, lehet, hogy abban is.
-
SystemRoot
őstag
Igazából én azt nem értem hogy miért nem látni az Usá-ban, vagy akár a szebbik Európában, kimondottan az ateista táborra irányuló politikai pártokat. Annyira szánalmas látni a sok nagy valláscsoport nevét látni. Ostobák a politikusok az Usában hogy nem aknázzák ki ezen területeket.
-
old rocker
veterán
Hát, én a kettő között nem érzek ilyen analógiát, még csak Mátyás király okos molnárlánya sem jutott róla eszembe, de lehet, hogy én dekódolom rosszul betyár fáradt vagyok.
Nem tudom, hogy van-e ilyen érzés. Inkább olyan érzésem szokott lenni, ami alapján esetenként azt bátorkodom kijelenteni: Ha van is isten, akkor nagyon gonosz.
De sűrűn szoktam idézni kedvenc rock klasszikusomat, a Deep Purple Child in time-ját, még akkor is, ha sem irodalmi, sem filozófiai vonatkozásban nem lehet kalsszikusnak mondani őket:
"Ha te rossz voltál, Uram - és szerintem az
és még nem találtak el a szálló lövedékek,
Jobb lesz, ha becsukod a szemed,
jobban teszed, ha lehajtod a fejed
várva a gellerre."(wait for the richochet)
Én természetesen tudom, elismerem, sajátos helyzetben vagyok, ennek taglalása kissé hosszú és ezért (sem) teszem; amire egy papzsák azt mondaná,isten próbára tesz ... folyamatosan. Én ezt inkább valamilyen vulgáris kifejezéssel tudnám behelyettesíteni, de mindegy, nem ez most a lényeg.
Mert természetesen néha érzem én is, amikor a nap olyan jólesően süt; amikor valahogy szebbek a fák, a levegő tele van rejtélyes illatokkal és a parányi hangok a csendben is olyan kedvesek... (pl. útban Óföldeák felé, magányosan egy kerékpáron tekerve az elhagyatott maroslelei úton.) De még sosem éreztem azt, mindez azért történik így, mert istenke mosolyogva tartja tenyerében felettem a nagy kalapként rám boruló kék eget...
Mi okozza? Egyrészt a saját, kialakult lelkiállapototm, másrészt a kedvező időjárási viszonyok ... hacsak a véletlen nem hajt arra egy csürrögveküszködő Trabantot, amitől ezer darabra törik a táj.
Isten bennünk, emberekben van és emberségesen viselkedni akkor is, amikor nagyon nehéz, az többet jelent annál, mint istennek lenni. Emlékszem, Radnótit tanították nekünk anno azzal a szlogennel, hogy: "ember az embertelenségben".
De nagyon sok embernek szüksége van istenre, szüksége van a vigaszfutam reményére és inkább úgy élik le életüket, hogy lázadni sem mernek semmi ellen, mert nehogymár ne örüljünk minden falat rothadó gyümölcsnek istenke mérgező ege alatt, hátha az, meglátva üres lelkünket, megkönyörülve rajtunk beenged majd azok mennyországába,akik a saját elméjük rabszolgái. -
3psilon
aktív tag
válasz
old rocker
üzenetére
"Akik istenhívők, azok isten létezésével magyarázzák a véletleneket. Én hiszek a véletlenekben, bizonyos szempontból fatalista vagyok, de nem tudom elfogadni, hogy van isten."
Én szeretek a reggeli napsütésben biciklizni, emellett nincs lábam és vak vagyok.
(bocs, ez most jött, magas labda volt...
)Küszködöm a hitemmel. Van is nincs is. Még pár hét, és lesz valami.
Nem tudom, miért keresek. Valahogy mintha vágynék az istenkapcsolatra.Egyébként ti ateisták, éreztetek már ilyet? Amikor rád tör az érzés, hogy ott van Isten, fent, körülötted, benned... látod, tudod... mintha másképp színeznék ki a világot olyankor. Mert van ilyen érzés.
Szerintetek mi okozza (tudományos megközelítésben persze)?-----
Más.
Nagyot csalódtam a legtöbb keresztény internetoldalban.
"Mert MIND JÉZUS ELÉ kerültök megítéltetni, és akik nem üdvözültek, a pokol égő tüzére vetetnek..." kb ez a szint. NE már...
Kit motivál a megtérésben az hogy nem akar a pokolban égni? Főleg, hogy a pokol nem is létezik, maximum egy szemétégető telep Jeruzsálem mellett?Meg. Például házasság előtti szex téma (barátomat érdekelte, de már rég a pokolra került volna a lelke
):
"Mint más szexuális bűnök, a házasság előtti szex is többször meg van tiltva az Igében (Apostolok Cselekedetei 15:20; Róma 1:29...) A Biblia a házasság előtti önmegtartóztatást mondja helyesnek."
Olvasom az idézeteket:
pl.
Hogy mikor újra odamegyek, megaláz engem az én Istenem ti köztetek, és sokakat megsiratok azok közül, a kik ezelőtt vétkeztek és meg nem tértek a tisztátalanságból, paráznaságból és bujaságból, a mit elkövettek.Mindegyik idézetben ennyi van: paráznaság, bűn, bujaság... A Biblia rohadtul nem mond semmit a témáról, mert abban a korban kb. nem létezett házasság előtti szex (persze, miután mindenki kb. 18 évesen megházasodott?). Ja, de volt ilyen "jogszabály", hogy fizessen nemtommennyit és vegye feleségül a lányt. lol
Na mindegy szóval ez röhej. Én tényleg csak művelődni akartam és minden angol oldalon ugyanazt a gagyi agymosást találtam.
Az apologia.hu viszont tetszik. Meg találtam egy normális könyvet, amit egy normális teológus írt (olyannyira, hogy az utolsó fejezet kimondottan a tudomány-vallás témával foglalkozik). -
old rocker
veterán
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
De, elfogadom, egyébként sem tehetek mást; vagy esetleg átmegyek istenfélő emberbe, ami nem valószínű...
A történések látszólagos - vagy valós - kiszámíthatatlansága meg azt hiszem, muszáj, hogy hozzá tartozzon az élet működéséhez. Tulajdonképp törvényszerűségnek tekinthető. Nemrégiben ismételték azt a filmet - címére nem figyeltem - amiben a tévés tudósító minden nap ugyanarra a napra ébred fel. Tudja előre a véletlen történéseket és másnap reggel 6 órakor megint ugyanarra a napra ébred fel. Vígjáték, de mire végignézi az ember, rájön arra, egész magvas filozófiai kérdéseket vet fel életünk folyásával kapcsolatban... -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
old rocker
üzenetére
Miért ne fogadhatnád el, hogy bizonyos dolgok "így vannak és kész"? Pont abban különbözöl a vallásos emberektől, hogy te úgy tudod, hogy még nincs rá magyarázat, ők meg azt hiszik, hogy isten.
Szintén nem függ össze az ateizmus az ok-okozati összefüggések elfogadásával, vagy elvetésével. Nekem eléggé úgy tűnik, hogy amennyiben a tudomány teljes mértékben megismerné a világot és (és ami mögötte van
), akkor egy elég pontos becslést tudna majd adni arról, hogy mi is fog történni a következő pillanatban. Éppen ki fog megfázni, és kinek durran ki a kezében egy lufi. (Persze ez gyakorlatban nem igazán működhetne, nemhiába utálom a macskákat
)
Ami esetedben kérdéses, hogy olyan megmagyarázhatatlan dolgokat fogadsz el létezőnek amit a társadalom nagy része is létezőnek tart, vagy van pár olyan is közöttük, amit az emberek nagy része nem fogad el létezőnek. Mondjuk ennek nincs sok köze az ateizmushoz. (Bár az ateisták és a szkeptikusok között elég nagy az átfedés, az előbbinek nem feltétele az utóbbi, csak fordítva.) -
old rocker
veterán
válasz
SystemRoot
üzenetére
Az ateizmus szó eredetét ismerem, pusztán a magam formájára próbálom értelmezni. Szerény véleményem szerint az, hogy hiszek a véletlenekben, jobban mondva a véletlenek mögött sejtek valami fizikai törvényszerűséget, messze nem jelenti, hogy bármiféle felsőbb hatalomban hinnék. Közel tartom az ujjam a gyertyához, megsütöm az ujjam, ordítok, esetleg könnybe is lábad a szemem - mind egymás természetes és belátható következménye. Ha el is ejtem és épp a fáskamrában vagyok, ahol nagyi tegnap borított ki egy kosár kócot, amire ráejtette a petróleumos kannát, s ez lángra kap, a tűz átterjed a házra, ahol szunnyad a nagyi, aki a tűzoltók kiérkezte előtt ropogósra sül- na, ez már a sors egy fanyar fintora, de semmiképp sem isten keze van a dologban azért, mert nagyi kislány korában kétszer pukizott a misén... És innen kezdve, ha korábban jellemző volt hasonló balesetek a családban, akkor esetleg el lehet gondolkozni azon, van-e mögötte valami törvényszerűség ... De ez esetemben akkor sem azt jelenti, valamiféle felsőbb lény jó-rossz beavatkozását keresem benne. A filozófiai nézetem ilyen szempontból nem Descartesból, hanem Tamás inverz állításából indul ki: failor, ergo sum.Még ha ez esetleg ellentmondásosnak is tűnik - kételkedem abban, hogy bármiféle isten állna létezésünk - nemlétezésünk hátterében - ugyanakkor pont a kétkedés hajt abban, hogy a megmagyarázhatatlan dolgokra próbáljak valami magyarázatot keresni. Abban igazad van, ha nem találok rá magyarázatot és elfogadom: így van/volt és kész, megmagyarázhatatlan, azzal kvázi ott állok, mint amikor valaki a transzcendens dolgok magyarázatára a vallás képtelenségeit fogadja el.
-
SystemRoot
őstag
válasz
old rocker
üzenetére
Ő ezt írta:
"az ateizmus szó jelentése, ami annyi, hogy nem hiszek semmiféle "felsőbb" erőben/teremtőben/lényben. "Ez így teljesen korrekt, és le is fedi azt amit te mondasz, annyi különbséggel hogyha te a misztikusságban való hitedben valamiféle rendezést, szervezést, mögöttes cselekedetet feltételezel akkor nem vagy ateista, mert bármiféle felsőbb erőben/szellemben/mifenében való hitre rá lehet mondani hogy egy másfajta Istendefiníció.
Egyébként az ateizmus szó értelmezése elég egyszerű önmagában, hiszen az "a" az a fosztóképző, vagyis egyenlő azzal hogy non-teista. Istenben nem hívő. Amit mondasz hogy tagadná, az számomra úgy értelmezhető hogy aktívan ellene szólna föl, érvelne nem léte mellett, ez pedig nem lehet általános ateista definíció, csak specifikus. Szerintem. Amúgy az ateizmusnak sok fajtája van. Lehet úgy is értelmezni ahogy én, hogy semmi idealista és misztikus gondolatot nem fogad el. Azt hiszem erre van egy olyan vicces kifejezés hogy tooth-fairy agnostic. De félek hogy rosszul használom a kifejezést, szóval csak utánaolvasás után vegyétek készpénznek hogy ez arra utal.
Üdv.
-
old rocker
veterán
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Az ateizmus szerény véleményem szerint nem a hit, hanem az istenhit tagadása. Annak a tagadása érzelmi, vagy logikai úton szerzett meggyőződésből, hogy a világ teremtése, működése stb. valamiféle felsőbbrendű lénynek, istennek köszönhető.
Az ateista is hihet valamiben. Én ateistának vallom magam, de hiszek abban, hogy az egyén sorsát a saját akarata és az őt körülvevő történések kiszámíthatatlan korrellációja alkotja. Vannak talán bizonyos összefüggések, de szerintem még senki sem jött arra rá, ezek milyen alapon működnek. Kisugárzás? Mágneses tér? Nem tudom. A Musza Dag negyven napja c. könyv utolsó fejezetének az a címe: A bennünk és felettünk élő ismeretlenek. Abban hiszek, hogy léteznek bennünk ismeretlenek és körülöttünk is. "Felettünk" Csak azok, akik ködös isteneket hisznek, azok ezeket valamiféle isteni ""beavatkozásként" fogják fel. Én pedig elfogadom azt: ezekre egyelőre nincs válasz. Nézzük pl. a depressziót. Megállapították, hogy depressziós embereknél zavar lép fel a szerotonin anyagcserében. (Szerotonin-visszatartás.) A korszerű, triciklikus antidepresszánsok ezt próbálják kompenzálni, kiküszöbölni. Ha úgy veszem, akár egy egyszerű biológiai anyagcsere-zavarnak is le lehetne egyszerűsíteni. De mégsem lehet. Még vannak mögötte más tényezők (és itt nem a genetikára és a külső, kiváltó körülményekre gondolok), amit változatlanul csak "lelki tényezőknek" titulálhatunk. (Vannak dolgok, amelyeket ismerünk és vannak dolgok, amelyek ismeretlenek maradnak számunkra. Közöttük kapuk állnak. William Blake)
Mi alapján választja ki a gyilkos az áldozatát? (Victimológia.) Vannak bizonyos kisugárzások, amiet az áldozat "küld" feléje. Miért van az, hogy a "balszerencsés" embereket üldözi a balszerencse? Miért van az, hogy valakik ott vannak egy pokolgépes merényletnél és vannak, akik nem?
Akik istenhívők, azok isten létezésével magyarázzák a véletleneket. Én hiszek a véletlenekben, bizonyos szempontból fatalista vagyok, de nem tudom elfogadni, hogy van isten.
Az öregkori vallásosság fellépésének és erősödésének az egyik oka valóban a magány. Ugyanakkor a halál, az elmúlás közeledtének transzcendens volta is kiválthatja. A vallásos hit egy illúzió. Hit abban, hogy ha meghalsz,van még egy lehetőség. -
SystemRoot
őstag
Olyan szempontból ez jó kérdés, hogy kapcsolódik az #1hsz által felvetett gondolatmenethez.
"hogy az ateizmus azt / is / jelenti, hogy a testünkben hiszünk"
Miért kell abban hinni, amikor az mi magunk vagyunk? Az hogy mi valósítjuk meg céljainkat pedig egyértelmű, és nem kifejezetten az ateizmusból következik.(Talán az Iszlámban van még másként)"És hogy például a szellem érzékelés , a megmagyarázhatatlan, de létező dolgok azok agyi zavar termékei?"
Beleteszel itt egy olyat hogy "de létező"
. Azonkívül a tapasztalási eredmények feltérképezéséhez és modellálásához az ateizmusnak semmi köze, az nem veti el azt a jelenséget amit nem ért, mert nem erről van szó, hanem inkább körülbelül arról hogy amilyen jelenséget nem érzékel abban nem hisz.
"És az, ha én érzek egy másik valóságot is, az tuti érzékcsalódás ?"
Hát egyrészt a valóság definíciója szerintem magába foglalja hogy csak egyféleképpen lehet, ezért csak egy van belőle. Innentől kezdve valami vagy hozzátartozik a valósághoz vagy nem. Egyébként az egyel fentebbi mondat szerintem erre is válaszol. Amúgy nyugodtan és bátran megoszthatod ha Te úgy véled hogy érzékelsz valami különlegeset, majd véleményezzük.
Üdv.
-
rarri
senior tag
Elgondolkoztam, hogy az ateizmus azt / is / jelenti, hogy a testünkben hiszünk, és attól várjuk el, hogy az érzelmeinket, érzékeinket , az álmainkat, a vágyainkat megvalósítsa ? És hogy az agyunk által termelt valóság az egyetlen, és megkérdőjelezhetetlen Valóság ? És hogy például a szellem érzékelés , a megmagyarázhatatlan, de létező dolgok azok agyi zavar termékei? És az, ha én érzek egy másik valóságot is, az tuti érzékcsalódás ?

-
Zebu
addikt
válasz
KilgoreTrout
üzenetére
Értem, ebben lehet valami.....

-
KilgoreTrout
senior tag
"Bár ahogy jobban elmélkedek a dolgon valójában el kell különítenem a hitet és az ateizmust, mert szerintem a kettő köszönő viszonyban sincs egymással."
Ez alapján úgy tűnik, még mindig nem tiszta teljesen az ateizmus szó jelentése, ami annyi, hogy nem hiszek semmiféle "felsőbb" erőben/teremtőben/lényben. A nem hiszek jelentése pedig az, hogy úgy tudom, hogy nincs.
Az öregkori istenhez fordulás meg szerintem inkább a bizakodás miatt van. Nagypapámmal beszélgettem ilyenről, miután meghalt nagymamám. Ő is ateista volt, aztán ahogy egyre jobban kezdte érezni az egyedüllétet, illetve annak a társnak a hiányát, akivel együtt élt 60 évig, elkezdte mondogatni, hogy nagyon reméli hogy van "valami" és találkozni fognak még. Az öregkori optimizmushoz szerintem elengedhetetlen valamiféle hit. Aki van annyira balszerencsés, hogy nagyon hosszú ideig él (társ, barátok mind meghaltak, romló látás, hallás, egészségi állapot) , annak tényleg nem nagyon marad más, mint hogy bízzon abban, hogy "lesz még ennél jobb is".
-
Zebu
addikt
válasz
SystemRoot
üzenetére
Nah igen a haláltól nem kellene félni ha hiszek az Istenben. Viszont ha olyan a hitem, mármint azt tanítják, azt táplálják belém, hogy valaki el fog engem bírálni a cselekedeteim alapján, akkor már lehet okom félelemre, bármennyire is van hitem. Alapvetően ezzel van probléma szerintem...
Jah nem akarom beléd magyarázni, abszolut tiszteletben tartom a véleményedet, meggyőződésedet, állaposntodat!

Egyik cimborámtól hallottam, egy jó szöveget:
"Kérd meg az Istened, hogy teretsen egy akkora hegyet, amit saját maga sem tud elpusztítani"Érdekes paradoxon. Bár ahogy jobban elmélkedek a dolgon valójában el kell különítenem a hitet és az ateizmust, mert szerintem a kettő köszönő viszonyban sincs egymással.
szerk: Amúgy nekem nagyon tetszett a Beszélgetések Istennel, ez a könyv elég szimpatikusan közelítette meg az Isten kérdést. Ha létezik Isten akkor kb ilyennek kellene lennie szerintem, mint ahogy ott megmutatkozik. Ha filmet akarnék felhozni, akkor a Dogma mindent visz

-
SystemRoot
őstag
Aranyos, hogy megmagyarázod hogy én hiszek, de azért engedd meg hogy ezt én magamról jobban tudjam.

A haláltól való félelem, szerintem a hitek megalapozatlanságát támasztja alá. Ha valaki valóban érezné hogy van Isten, és lesz túlvilági élete, vagy akárcsak nagyon hinne, akkor nem kéne erősködnie a hittel, szépen nyugodtan mosolyogna. De nem így van. Milyen érdekes nem?
Az ember mélyen a "lelkében" mégiscsak tudja hogy milyen ez a koszos valóság. -
Zebu
addikt
válasz
SystemRoot
üzenetére
Értem, hogy definiálva volt, csak úgy éreztem, hogy ezt le kell tisztázni.
Amúgy az a kijelentés, hogy én azt állítom, hogy nem hiszek elég érdekes dolog, pont az ember alap természetéből fakadóan. Ez a hit amiről beszélek szerintem mélyen benne van az emberben és hangoztathatod, hogy nem hiszek, tagadok (bár ha már tagadsz, akkor már kell, hogy legyen hited), valahol a lelked mélyén érzed, hogy kapaszkodnod kell valamibe. Még ha ezt nem is vallod be magadnak és az esetek 99%-ában úgy gonodlod, hogy nincs rá szükséged, de akkor is benned van.
Nagyon jó példa erre, ha pl az ember szorongatott helyzetben van, vagy valami elég komoly sorsfordító esemény, döntés előtt áll akkor merre terelődnek a gondolatai, merre vezérli a tudatalattija... Szeretné, ha valaki segítene neki dönteni, megoldaná a helyzetét, hmmm hogy itt most a felelőség átruházásról van-e szó szimplán, vagy arról, hogy a legjobbat akarja választani ez megint más kérdés.... nem mélyedek bele...

Érdekes például, hogy sok ember a halál eljövetelét érezve hirtelen elkezd nagyon kötődni egy felsőbb energia szinthez, egy teremtőhöz, vagy hívjuk bárhogy... ilyenkor mi zajlik le az emberben? Szimplán csak a félelem a haláltól, vagy elkezdődik valami más folyamat benne, nem tudom... áh nem is fejtegetem tovább, mert nagyon elkanyarodok a témától!

Elnézést, ha elvittem a fonalat, csak nagyon foglalkoztatnak ezek a dolgok!

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Linux kezdőknek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy topik
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- Gyúrósok ide!
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- ASUS Zenbook 14 - 14" 2.8K OLED 90Hz - i5-1240P - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia - MAGYAR
- Honor Magic7 Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 430 G5 Intel CEL 3865U laptop (kijelző hibás)
- Apple iPhone 15 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku: 88%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szerintem inkább úgy kellene ezt megközelíteni, hogy tudd mit miért teszel, és mit miért nem teszel. Az nem válasz, hogy azért, mert Isten azt mondta, mert ő jobban tudja, mert ő mindent tud. Meg kell érteni a cselekedeteid okait és következményeit, és ennek függvényében cselekedni.

Ez jo kérdés.Persze ül az ember valahol valamikor és egyszer csak villámlik és hoppá....úr isten én ateista vagyok. Vagy igen ezek a jelzök rám illenek ezért én .......
- ódzkodtam az egésztől! Évek múlásával döbbentem rá, hogy a vallásoktól teljes mértékben felfordul a gyomrom, de a legjobban a keresztény vallástól! Hogy miért, azt nem boncolgatnám, mert a topic-hoz mérten irreleváns és csak flame war-t szülne maga után!
Mikor döbbentél rá, hogy ateista vagy?
. Azonkívül a tapasztalási eredmények feltérképezéséhez és modellálásához az ateizmusnak semmi köze, az nem veti el azt a jelenséget amit nem ért, mert nem erről van szó, hanem inkább körülbelül arról hogy amilyen jelenséget nem érzékel abban nem hisz.