Új hozzászólás Aktív témák

• SystemRoot
    őstag

Hát erre én neked egészen konkrét válaszokat tudok mondani ugyanis a Wing Tsun Kung Fu harcrendszerben mester fokozatom van.

Itt van a Chi Sau, ahol bár valóban akár csukva is lehet a szemed, de valójában bőr érzékelésen megy a dolog. Én rengeteget verekedtem edzéseken, szabad-harcok során, sőt sajnos élesben is volt alkalmam rá. Ez a megérzed csukott szemmel dolog egy hülyeség ahogy van. Ha hátulról támadnak, csak akkor "érzed" meg ha hallod, vagy számítasz rá és megfordulsz.:)
    A Chi Sau, pedig bőrérzékelésen alapszik, továbbá azon hogy az elképesztő mennyiségű gyakorlás által berögzülnek a mozdulatok és így elképesztően gyorsan le tudod reagálni amennyiben érzed hova mozdul a keze kontaktus során. Ha nincs kontaktus akkor nem nagyon tudsz mit csinálni. Olyan még van hogy az alap kéz tartásod pont olyan hogy a támadás során mindenképp hozzád ér (persze ha szemben állsz vele) és akkor megintcsak bőrérzékeléssel le tudod reagálni. De nincs semmiféle misztikum benne csak gyakorlás az egész.

A Chi dolog pedig megintcsak jelen van ebben a stílusban(szerencsére kevéssé) és ez is egy nagy kamu, bár a mesterek nagy része(főleg a butábbak:D) hisznek benne és csinálnak is ilyen formagyakorlatokat. Nekem is meg lett tanítva, de egy humbug az egész. És nekem elég sok tapasztalatom van ilyen téren, tehát remélem elfogadod a tekintély elvű "érvelést"/kijelentést hogy ez egy hülyeség.:)

szerk: #191 KilgoreTrout

Egész jól megválaszolod, de fölösleges.:) Mert aki abban a hiszemben van hogy csukott szemmel megérzi a támadás közeledését, annak én be tudom mutatni hogy sajnos nem működik a dolog:DDD. Mellesleg ez a hátulról megtámadnak és megoldod is egy hülyeség főleg. Aki hátulról támad annak nagyon megnőnek az esélyei hogy nyerjen. Persze a sok kamu stílus ilyenkor mindig szorításokat mutat be hátulról hogy milyen jól lerendezi és átdobja magán...:) (meg persze a sok akciófilm is ilyen)
    De a valóságban ha nem számítasz egy hátulról jövő támadásra, márpedig nem számítasz mert nem látod, akkor úgy tarkón vágnak hogy nem kelsz fel.

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák