- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Samsung Galaxy A33 5G - a három az majdnem öt
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #10040 üzenetére
Van valami leiras arrol, amit javasolsz?
Ez a binary semaphore jo lehet?
Vagy mit nezzek, ami a legegyszerubb?A queue nekem nagyon bonyolultnak tunik.
Ennyi van most:
void SendNikonCode( void * param ) {
while (1) {
if ( shutState!=0 ) {
Serial.println( "TRIGGER SHUTTER!!!" );
shutState = 0;
}
}
// END task
vTaskDelete( NULL );
}Meg ugye globalkent letrehozva:
volatile char shutState = 0;
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #9981 üzenetére
"HW azért van hogy használjuk"
A kiváncsi ember meg azért. hogy mindent kipróbáljon.
Igen, vannak rá kész könyvtárak az RMT-re, de...
Kiváncsi voltam, hogy elég gyors-e az ESP32, hogy szoftveres időzítéssel kezelje ezeket az 1 mikro alatti időzítéseket. Igen, elég gyors. Akkor persze nem a millis és micros függvényeket használjuk, hanem a 240 MHz-es órajeleket számláló SFR regisztert. Igaz, hogy ez csak 32 bites, és tizen.. másodpercenként átfordul, de lehet 64-bites eredményt is kapni, ha elég sűrűn olvassuk.Az RMT-t is végigpróbálgattam. Nem a kész könyvtárakat - bár azt is megnéztem persze - hanem közvetlenül az egyes regisztereket. Így azokat is sikerült azonosítanom, ami - akkor legalábbis - dokumentálatlan volt.
link
Ha nem -
válasz
Tankblock #9861 üzenetére
A C meghajtón összesen nincs 2G szabad helyem, sajnos történeti okokból többfelé van partícionálva a 120G, mint optimális lenne.
_q: nálam még különböző boardok is vannak telepítve, aminek az adatai a \Users\ mappán belül kb. 1,5G helyet foglalnak. Ezt is hozzáadtam.
-
válasz
Tankblock #9853 üzenetére
Azt meg tudod mondani, hogy az egész cókmók mindenestül kb. mennyi helyet foglal a gépen, illetve lehet-e úgy telepíteni, hogy semmit ne tegyen a C: meghajtóra? Ugyanis kezd vészesen betelni a 120G SSD a laptopomban...
Az arduino ide-t is sikerült úgy feltenni, hogy több giga helyet foglal a rendszermeghajtón, mert csak hónapokkal a telepítés után olvastam a portable telepítési módról, de akkor már nem mertem hozzápiszkálni, mert addigra jó sok mindent telepítettem és féltem, hogy vmi elQródik...weiss: ezzel az erővel a választ is leírhattad volna.
-
válasz
Tankblock #9853 üzenetére
Értem!
Régebben próbáltam már ismerkedni az Eclipse-szel, de az nekem már atomfizika...Bónuszkérdés (mindenkihez): van egy usb-s töltésmérőm, és megmértem most vele egy tablet töltését, Samsung fast charge töltőre kötve, 5%-ról 100%-ra 9V töltő feszültséggel 3200mAh töltést írt ki, és most zavarban vagyok, hogy akkor mennyi töltést is vett fel a tablet?
Jól gondolom, hogy ha beszorzom 9v/5v=1,8-cal, akkor közelebb vagyok a megoldáshoz? Vagy 9/4.2-vel kell szorozni? Vagy 9/3.7-tel? Mert utóbbi esetben másfélszer akkora számot kapok, mint az akksi teljes kapacitása... -
-
fpeter84
senior tag
válasz
Tankblock #9842 üzenetére
A 6+2 az az eredeti SD szabvány 4 párhuzamos I/O lábbal plussz kontrol, a mikrokontrollerekkel viszont általában SPI módot szoktunk használni ami a 4+2 a MISO meg MOSI-val (vagy SDI, SDO stb)...
Kicsit gány, de én még úgy is csatlakoztattam MicroSD-t egyszer jobb híján hogy egy SD>MicroSD foglalat lábaira forrasztottam rá a vezetékeket. Végülis működik ha nem melegíti túl az ember a lábait... A hosszabbtávú 3.3V prototípusoláshoz meg érdemes venni egy marék ilyet. Az 5V kontrollerekhez viszont szigorúan csak ilyen jelszintillesztőset szabad használni!
De érdemes lehet az SPIFFS-t is kipróbálni, mert a több mega belső flash-be rengeteg log elfér és akkor nincsen függelék az eszközön! A fájlrendszer feltöltésére van plugin, letöltésre még sajnos nem találtam így az embernek a programba be kell építenie egy dump opciót is, vagy egy külön programmal intézni ezt. Szerencsére az SPIFFS tartalmát nem érinti, ha más arduino programot töltesz fel ideiglenesen a fájlkezelés idejére...
szerk: ESP32 esetén pullup sem kell, ahol kell ott elintézi a proci belső pullup funkciójával a library!
-
-
_q
addikt
válasz
Tankblock #9496 üzenetére
Nem tudom a schematicot hozzá: töltő áramkörhöz és amit linkeltetek regulator áramkörhöz. Az AD konverterhez talán adatlapból meg lehetne, ott viszonylag kevés az alkatrész.
A kisebbik gond pedig, hogy egyesével le kellene minden alkatrészt szednem a jelenlegi próba nyákról.(#9498) vargalex
Jó kérdés, sajnos nem derül ki, hogy milyen IC van rajta. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #9448 üzenetére
Jól értem, hogy a CAN busz olyasmi, mint az USB? Egy csavart érpár, ellentétes fázisú jelátvitellel.
Így már értem miért alkalmazzák előszeretettel autós környezetben.
Én I2C köré terveztem a rendszert, de ha nem válik be akkor áttervezem CAN buszra.
ESP32-n ha minden igaz, akkor a CAN buszt rá tudom rakni az I2C által használt lábakra is szerintem, ez talán nem lenne gond. És akkor a motort be lehetne húzni sztenderd USB kábellel.Gyors keresés után látom vannak CAN buszos GPIO expander chip-ek is.
Viszont ismertek olyan Attiny85-höz hasonló olcsó kontrollert, ami CAN buszos (és Arduino IDE-ben programozható természetesen)?Picike méret és 4 GPIO. Mondjuk vmi SOP8-as tokozásban?
szerk: óóó ácsi-ácsi. I2C eszközöket viszont nem fogom tudni felfűzni CAN-re.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #9442 üzenetére
A kimeneteken tranyók vagy mosfetek vannak. A bemeneteken mosfetek. Az analóg az egyetlen, amit egyszerű ellenállásosztóval készítettem. De arra nincs is jobb módszer tudtommal. Mit értesz az alatt, h tönkreteheti? Nem optimális működést vagy meghibásodást? A digitális jelszintek miatt nem aggódok. A bemenetek zener-rel védve vannak, ahol indokolt. A fet-es szintillesztéseknél meg a modul saját tápját kapcsolom. A táp meg mindenhol szűrve van.
A gyroszenzort szerintem be fogom forrasztani fixen. A female tüskesor tényleg elég laza. Illetve még azon filóztam, hogy a doboz tetejére csavarozom és a tetejével együtt kerül csatlakoztatásra.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #9354 üzenetére
Ilyen úri huncutságok nekem nem voltak. Alap heggyel forrasztottam eddig gond nélkül, amit adnak a pákákhoz. Ónból se tudtam, h van több átmérő. Amilyet éppen sikerült venni, azzal dolgozok.
Levegős forrasztóból meg a Yihua cuccai jók. Nekem ezt ajánlották legalábbis ebben az árkategóriában a hobbi elektronika topikban. Én egy 853D-t vettem, nagyon patent, minőségi érzetet kelt.
Attól nem tartok, hogy kínai. Olyan súlya van a DC tápegység miatt, amit egy valamire való hifi erősítő is megirigyelne.
De ha tartasz tőle, akkor bele kell nézni minden jó-e, feszes-e! -
_q
addikt
válasz
Tankblock #9285 üzenetére
Nem tudom a hőmérséklet és páratartalom mérési ideje összeadódik-e, mert akkor 14 ms kell nagyjából 2 mérés között elteljen. Viszont én ezt a 9 ms-ot már korábban átírtam 20 ms-ra. a
Delay
helyett adelayMicroseconds
miért jobb választás?Kínai paneles megoldást használok, van rajta 2 db 10k (smd 103) ellenállás és kb 10 cm-es kínai szerelt vezetékkel van összekötve, de a 3.3 tápfeszültség meg van a panelen.
Adatlapban van egy ilyen:
"After power-up, the sensor needs at most 15 ms, to be ready to start RH
and temperature measurement. " Ez alapján a 9 nem igazán elég, de a 20 amit használok már igen. Gondolom soknak nem sok, hogy elmenne közben alvó módba megint a szenzor. Viszont az egészben ami érdekes, hogy oké hogy 1-1 esetben rossz a kommunikáció, de utána miért nem áll vissza és küld jó eredményt a szenzor. Ha csak nem akad össze wifi kommunikációval a háttérben. -
_q
addikt
válasz
Tankblock #9274 üzenetére
Texasos HDC1080-at használok, ClosedCube_HDC1080 könyvtárat használva csinálom. Arra nem gondoltam még, de lehet a függvénykönyvtár a probléma forrása?
-
-
-
válasz
Tankblock #9190 üzenetére
#include "xtensa/core-macros.h"
#include "sound.h"
#define DAC_PIN 25
void setup()
{
Serial.begin(115200);
pinMode(DAC_PIN, OUTPUT);
}
void loop()
{
int start = micros();
play_music();
int stop = micros();
Serial.println(stop - start);
delay(1000);
Serial.println(".");
}
void play_music()
{
uint32_t wait_start = 0;
uint32_t num_tick_to_wait = F_CPU / SAMPLE_RATE;
for(int i = 0; i < NUM_SOUND_SAMPLES; i++)
{
wait_start = xthal_get_ccount();
dacWrite(DAC_PIN, sound_samples[i] + 128);
while((xthal_get_ccount() - wait_start) < (num_tick_to_wait - 86))
{
NOP();
}
}
}A
micros()
helyett próbáltamxthal_get_ccount()
-ot használni, de az sem volt konstans. Próbáltam kikommentelni adacWrite
-ot is, de az sem segített. Már csak arra tudok gondolni, hogy az Arduino fordít valami dinamikus cuccot oda. -
AcCEsS
senior tag
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Tankblock #9110 üzenetére
Ébredés után csak krixkrax jelenik meg a soros terminálban semmi más, plusz a led folyamatosan világít. Lehet, hogy magával a board-al van valami gond, mert a tegnapi kísérletezés során csinált egyéb furcsaságokat is.
Más. Megjelent egy új ESP32 ami single core. Érdekes...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #9080 üzenetére
Nem figyeltem erre, viszont úgy veszem észre lassan a beágyazott rendszereknél is kezdődik, hogy egyre olcsóbbá válik az erőforrás, ami a programozás rovására megy. Pl egy Uno esetén a 32KB Rom-ot és 2KB Ram-ot alaposan be kellett osztani, viszont egy ESP32-nél azért a 4MB flash-nél és az 512KB Ram-nál annyira mindegy szerintem, hogy használunk-e String-eket, vagy sem.
-
_q
addikt
válasz
Tankblock #9072 üzenetére
Arduino alatt is lehet használni az idf függvényeket, miért jobb szerinted ha arduino teljesen ki van hagyva? Az IDE sajnos nem a legszélesebb körben használható program. Azt sajnálom én is hogy egy STM32-es Kiel-hez vagy AVR studiohoz képest "butább" program. Sok hasznos funkciót elbírna még, de valószínű annyira hobbistáknak van kitalálva, hogy egy komolyan fejlesztőkörnyezet adta lehetőséget aki hobbi szinten programozik, ők nem hiányolják. Igaz én is hobbi szinten vagyok még is hiányolok sok funkciót
(#9068) Teasüti
Nézegettem a bluetooth + wifi használatot. Erre is azt írják githubos kommentek, hogy sajnos nem nagyon megy együtt, mert elfogy a RAM.
Valamit ki kell találjak, mert jelenleg a socket szerver még se lesz jó. NTP szerveren keresztül akartam dátumot lekérni, ami UDP-n keresztül kommunikál. Ha a socket szervernek statikus IP-t adok, akkor arra jutottam, hogy bezavarhat az UDP-nek, mert nem frissül az idő adat. Ha nem statikus IP-t használok akkor jó, viszont a socket kliens ki tudja mikor gondol egyet és nem tud csatlakozni. Jelenleg fix IP-t adok a szervernek, a kliensbe beírom erre csatlakozzon és megy is. Ha kihagyom ezt a fix IP dolgot, félek bármikor előjön egy csatlakozási probléma, amikor nem tudja a kliens hova csatlakozzon. Nem gondoltam, hogy ennyi problémás lesz.Akik minimum 2 db ESP32-t használnak és ezek egymással kommunikálnak (hogyan teszik, Bluetooth, ESPNow, más?), plusz netre is akartak csatlakozni esetleg, ők milyen lehetőséget tudtak használni? Nem gondolnám, hogy én vagyok az első aki ilyet szeretne csinálni.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #9069 üzenetére
Szerintem itt te vagy az egyetlen, aki natívan programozza az ESP-t.
Annó én is csak azért akartam megpróbálni, mert akkoriban az Arduino Core-ban még nem volt benne, ami nekem kellett. Viszont én már megakadtam a programozó környezet beállításánál. Arduino IDE után egy Eclipse nekem kínai. Hobbi szinten nem is tartok rá igényt. Persze gondolom más lenne a helyzet, ha lenne IT végzettségem. -
_q
addikt
válasz
Tankblock #9066 üzenetére
Van esetleg javaslatod, ami stabilabb kapcsolatot tud vagy ez nem a websocet miatt van? 2 eszköz lenne, a szerver lekér NTP adatot netről, mér, kijelez. A másik eszköz a kliens, aki csak mér és küldi a szervernek az adatot. ESPNow sajnos nem jó a szükséges netről adat letöltés (később lehet adat feltöltés) miatt. Vagy törődjek bele, hogy ez nem lesz olyan stabil, mint egy SPI vagy I2C kommunikáció és inkább jobban járok, ha lekezelem az említett kommunikációs problémát egy adat újraküldéssel mondjuk?
-
_q
addikt
válasz
Tankblock #9060 üzenetére
Szia,
Jelenleg ezt próbálgatom, de ugyan az az eredmény, küldés fogadás között valami történik, mert a szerver nem kapja meg, időközönként timeoutot kapok a while ciklusnál. Valamiért nem csatlakozik a kliens, pedig a kliens serial monitoron nézve kiküldi az adatot, majd elmegy aludni.
WiFiClient client = wifiServer.available();
if (client) {
CLIENT_TIMEOUT = millis();
while (client.available() == 0) {
if((millis() - CLIENT_TIMEOUT) > 10000) {
Serial.println(">>> Client Timeout !");
client.stop();
break;
}
}
if (client.available()) { // if there's bytes to read from the client,
String clientData = client.readStringUntil('W');
clientData = clientData + 'W';
Serial.println(clientData);
client.stop();
... -
_q
addikt
válasz
Tankblock #8962 üzenetére
Jól tippelted, mert ismeretlen eszköznek látja a 2. csatlakoztatott ESP32-es modult. Megpróbálom felrakni a drivert újra.
A MAC címes megoldás hogyan működne. Ha meg van a MAC cím, akkor az mindig fix, mert hardverhez van rendelve, tehát sose változik, így ezt kell megadnom a kliens eszköznek? Azaz MAC cím alapján csatlakozna a kliens a szerverhez hasonlóan mint ha IP-t adnék meg?
(#8964) Janos250
Köszi(#8965) tvamos
Nem szeretném mindig újra megadni a kliensnek, hogy melyik IP-re csatlakozzon. Az lenen a jó, ha bekapcsolom akkor az ismert cím alapján a szervert egyből felismerje mindenféle plusz felhasználói beavatkozás nélkül. -
_q
addikt
válasz
Tankblock #8959 üzenetére
Lehet majd erre is sort kerítek, szerencsére jelenleg nem kell még ennyire elmélyednem.
Sikerült socket szerverrel megcsinálni, hogy routeren keresztül küld egymásnak a két ESP32 egy egyszerű "hello word" stringet.
Az a gond, hogy egyszerre ha bedugom a 2 ESP32-es dev board-ot akkor hiába külön USB porton van, még se ismeri be két külön COM portnak. Régebben TI mikrovezérlőknél nem volt ilyen gondom ott ment 2 panel is külön USB portról. ESP32 dev board (DOIT board ha minden igaz) esetén nem lehet megoldani? Elég rossz így egyesével mindig lehúzni cserélni cilust játszanom.Még egy kérdés, hogy ESP32-nek fix IP címet lehet adni úgy is, hogy a router gateway, subnet dolgait nem keverem bele, ne kérje? Amit találtam kódot, ott a router paraméterekkel együtt állította be a szerver ESP32 fix IP címét. Másik megoldás, hogy megnéztem serial monitoron az IP címét a szervernek, és manuálisan ezt megadtam a kliensnek. Azt nem tudom viszont, hogy idővel ez az IP vajon változhat-e, azt sejtem igen, attól függően a router milyen IP-t oszt ki.
-
_q
addikt
válasz
Tankblock #8946 üzenetére
MQTT értelemzésnek többzör nekifutottam már, de kicsit bonyolult volt nekem. Esetleg egy jó leírást tudsz javasolni hozzá?
Alternatív megoldásnak esp32 socket server ami még jó. Ettől független annyi helyen olvasni MQTT-ről hogy érdekelne az a verzió is, hogy mi ez, mire jó, miért érdemes használni stb.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #8936 üzenetére
WOW, ez tök jó!!
Gondolom ugyanúgy ki van vezetve rajta minden tüskére is mint a devkit-en, szóval a beültetett modulhoz is jó kettő az egyben.
Annyi, hogy ezen sincs rajta az auto program áramkör. Vagy nem látom sehol. Nyomni kell a gombot feltöltéshez?
Köszönöm a tippet! -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #8914 üzenetére
Nem, ez megdöglött. Piros Led folyamatosan villog rajta, kivéve USB-re kötve.
Se 3V3-ról, se 5V-ról nem megy. Az UART0 nem válaszol se boot-oláskor a Serial monitoron, se a program feltöltésnél nem kapcsolódik (EN és IO0 vagyis a Reset és Boot gombok lenyomva előtte). Jah és melegszik az ESP modul maga is USB-ről. Ez kuka.Amúgy nem értem miért, a DevkitC tervrajzán rajta van a védődióda a Vbus-on ( D3 1N5819), így elvileg nem kellett volna tönkremennie. Hacsak a kínai nem spórolta le róla. Nem igazán tudom visszakövetni a vezetősávokat a panelen. NYÁK tervet meg nem találok róla.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #8914 üzenetére
Nem tudom, vmelyik melegszik a három közül (dióda, ch340g, ldo), nem érzem melyik. Gépre kötve a Windows meg nem reagál rá.
Lehet javítható, ha csak a dióda vagy az LDO. Ha az usb vezérlő ment ki, azt az isten nem cseréli ki ezzel a QFN tokozással.
Esetleg az LDO-t még bevállalom, lehet ki is próbálom 3v3-ról betáplálni hátha úgy még megy.
Ruggedunio-ból kiindulva mind az LDO, mint a mikrovezérlő megdöglik, ha GND felől jön a ménykű. -
RAiN91
őstag
válasz
Tankblock #8871 üzenetére
Szia
Nem indul újra, a program teljesen jól működik, ha csak a GPIO15 aktív. De az a cél, hogy csak akkor működhessen az egész program, ha GPIO14-en (vagy akármelyiken, már próbáltam többet is) egy kapcsoló be van a kapcsolva.
De a programnyelvet nem nagyon ismerem, csak VBA-s logikával próbáltam felépíteni, de szerintem nem így működik a HA függvény a HA függvényen belül.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #8783 üzenetére
Nekem meg csak annyi van meg, hogy barmelyik node tud kapcsolodni barmelyik node-hoz, es a vegen minden adat befut a kozpontba, meg a kozpont tud mindenkivel beszelgetni.
En ahogy teszteltem, az elso reszt frankon csinalta a minta pelda, meg idonkent kuldott adatot a kozpontnak, ami meg is erkezett.
Ennyire emlekszem. -
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #8781 üzenetére
Nem is arrol van szo, hogy mindenkinek elkuldunk mindent, hanem MESH-rol van szo. Csinaltam mar Zigbee networkot is. (Csak mondjuk ott en csak hw-t, meg tesztelest, sw-t mas csinalta. Nem mintha itt en csinaltam volna a sw-t, hiszen a mintapeldat toltottem le.) En csak neztem hogyan kapcsolodnak egymashoz a node-ok, es ki-, bekapcsolgattam oket, meg valtoztattam a poziciojukat, milyen gyorsan kapcsolodnak ujra. (Az antennat leforrasztottam, hogy kisebb legyen a range.)
-
tvamos
nagyúr
válasz
Tankblock #8774 üzenetére
En Wemos D1 mini pro-val probaltam a mesh-t, es ment rendben. No nem hetekig, es nem mozgattam rendszeresen a node-okat.
(#8773) Janos250 válasza tvamos (#8772) üzenetére
Kosz! Akkor, ha a C-set tanulom meg, az szabvanyos, es mashol is tudom alkalmazni a tudast, nem csak FreeRTOS-ban. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #8774 üzenetére
Wow, azt se tudtam, hogy van ilyen BT szabvány.
Amúgy annyira természetellenes nekem, hogy terveznek egy hardvert és nincs teljes körű támogatás hozzá évekig.
Mintha az nVidia kiadna egy új GPU-t, de azt mondaná a fejlesztőknek, hogy a hardver tudja a dx12-t, de majd csak jövőre készül el hozzá az SDK... -
_q
addikt
válasz
Tankblock #8763 üzenetére
Ha jól értem akkor a feszültség osztót úgy lenne jó beállítani, hogy mondjuk max 3V-ot lehessen mérni rajta, majd ezt egy képlettel belőni, hogy ha 3 V-ot mér az valójában 3,6V vagy éppen 5 V attól függ mivel akarjuk használni. Így a mikrovezérlő ADC portján max 3 V lesz a mérhető, és marad 0.6 V buffer túlfeszültség ellen?
Ha már itt tartunk miből jöhet túlfeszültség?
-
vargalex
félisten
válasz
Tankblock #8748 üzenetére
Én a hőmérőmnél éppen a második megoldást alkalmazom. Így le tudom dobni itthon/édesanyámnál/cégnél és mindhárom helyen működni fog.
Persze, mivel deep sleep megoldást használok, így csak a nem deep sleep-ből történő ébresztéskor scannelek és letárolom, hogy melyik SSID került kiválasztásra. De nem kell hozzá AP mód... -
_q
addikt
válasz
Tankblock #8740 üzenetére
Miért kell feszültségosztó, miért nem lehet direktben rákötni, mérni a konverzió értékét, majd abból visszaszámolni a feszültséget?
Közben olvastam (#8747) aryes válaszát is. Tehát ha 3.3V-os lipo-t használunk nem kell feszültség osztó, csak mondjuk egy 5V -os esetében.
-
gyapo11
őstag
válasz
Tankblock #8711 üzenetére
Az idő a legnagyobb gond mindenkinek, aki már nem fiatalos hevülettel kezd bele az arduinozásba. Család, munka, egyéb hobbyk.
Pl. én szívesen fölajánlok egy weboldalt, ahol lehet példákat mutatni, elmagyarázni. Akár alapokat is a programozással vagy az elektronikával kapcsolatban. Kész írásokat, képeket, kódokat kérek, én csak beszerkesztem a weboldalba. Sok infót össze lehetne szedni ebből a fórumból is, de kinek van annyi ideje?
Tömör és áttekinthető magyar nyelvű oldal kell, ahol később lehet hivatkozni linkekkel a már fölvitt infókra. Nem szeretnék külső oldalakra hivatkozni és átemelni sem, csak saját tartalom, ami állandóan elérhető. -
Sokimm
senior tag
válasz
Tankblock #8705 üzenetére
Móka ide vagy oda, nem büszkélkedem a tanulmányi papírjaimmal, mert nem illene ilyen buta kérdéseket feltennem vele, de mentségemre legyen:
A tantárgyak nem összekapcsolódóan vannak felépítve, és attól, hogy egy-egy zh-t teljesítek, nem lesz komplex rálátásom bizonyos dolgokra (csupán az iskola kedvéért).Minden ami működik itthon (auto akksi töltő, laser-es fordulatszámmérő fotoellenállással, napkollektoros akksitöltő, stb), az nem az iskolai komplexitás, vagy tananyag miatt megy, pedig több féléven át tanultunk bizonyos tantárgyakat (és ide még a középiskolai fizika és infó is beletartozik, mint "szégyen").
Tehát a hetes táborok jók, de kapcsold össze őket, és vezesd végig a diákokat EGY projekten (minden ágán, a felsorolt listáddal pl). Különben jövök ismét kérdezni x idő múlva!
-
Sokimm
senior tag
válasz
Tankblock #8693 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Vissza kérdeznék, kommentelek, és kérlek javíts ki ahol tévedek, vagy nem értek valamit!
valami.h:
#ifndef VALAMI_H_
#define VALAM_H_
class SZAMOL {
private:
int A;
int B;
public:
SZAMOL(int A, int B); //ez a SZAMOL osztály két input tagja, amit nem lehetne feltenni a
//class SZAMOL (int A, int B) { mögé?
int osszeadas2 (int C, int D);
//ez a SZAMOL osztály egyik metódusa, ami osszadas2 néven fut, és kér két változót?
};Akkor lássunk a .cpp filet:
#include "valami.h"
SZAMOL(int A, int B){
this->A = A; //ezt a this részt nem értem, hogy mit csinál
this->B = B; // és sajnos az angol forrásokból sem jövök rá az értelmére :(
}
int SZAMOL::osszeadas2(int C, int D) { // a SZAMOL osztály osszeadas2 metódusának a valós működését leírjuk itt
return C+D;
}
SZAMOL szamol(3,4); //majd adunk neki valami input értéket... (ez már a loop előtti setup részbe tartozik nem (Arduino strukturára épülve)?)
//Ez itt a példányosítás? A bemenő inputok (3,4) változnak a main alatt futtatott A és B paraméter értékadása miatt?
void main()
{
int A, B;
A = 1;
B = 2;
Serial.print(szamol.osszeadas2(A, B));
//A szamol példányon lefuttatjuk az osszeadas2 metódust, az A és B input értékekkel, amit átadunk az osszeadas2 metódusnak, ami (C+D érték végeredményeként kiköpi a megoldást?)
} -
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #8650 üzenetére
Elsőre természetesen nekem is a táp volt gyanús, de erős külső táppal ugyanazt csinálja. Én nem mindig használok külső tápot, csak ha gond van. Tüskék természetesen beforrasztva, és a panel hátlapjára a külső táp csatija is. Bekapcsoláskor egy-két feltöltés gyakran sikerül, de ha egy óra múlva próbálom, sehogy se megy. Azért gyanakszom én is a baudrate stabilitására, amit az interneten is írtak, mert ha lerövidítem a csomagokat, akkor felmegy. Na, meg ha a kristályos USB-TTL átalakítót használom.
-
RAiN91
őstag
válasz
Tankblock #8651 üzenetére
Köszönöm, közbe már megértettem. A PIR kb. 3-4 másodpercig adja a jelet, ez zavart meg.
A következő kérdésem. Minél olcsóbban hogy tudom megoldani, hogy egy Nokia 3210 gombjait vezérelhessem? Csak egy rövidzár kell, de sajnos direktbe gondolom nem lehet megoldani, mert csak 2 állapot van? Vagy GND vagy 3,3V a kimeneten, a feszültség nem tenne jót. Vagy rosszul gondolom, hogy 2 állapot van?
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #8610 üzenetére
1 kapcsolós touch Eu.
Próbáltam külső táppal is, de úgy se ment. (így sikerült véletlenül 12V-ot ráadnom az egyikre). Próbáltam a ck előírása alapján is, mert az FTDI-n megvannak a lábak, meg próbáltam a "kézi" módszerrel is, úgy is, hogy a táppal resetelem, úgy is, hogy a reset lábra forrasztottam egy madzagot és azzal reseteltem, de semmi az FRDI-vel. Azaz kb 20-30-ból egy néha felment hiba nélkül. A vezetékeket is cseréltem, hátha ott van a gond. Holnap majd kipróbálom Teasüti módszerét, a CH340-el. -
_q
addikt
válasz
Tankblock #8564 üzenetére
Ha a lenyomásra és felengedésre is reagál a gomb látványosan nem pedig csak úgy tűnik mint ha, akkor szerintem nem a gomb prellegéséről van szó. Nekem amikor prelleget akkor úgy nézett ki, hogy lenyomásnál egyszerre 15-ig is elszámolt a counter, majd abba maradt, majd esetleg ha picit mozgattam az ujjam a gombon megint számolt 5-8-at, de elengedésnél nem számolt, úgy hogy lefutó élet állítottam be.
(#8574) Teasüti
Tehát a rögzítése a réz alátétnek vagy szigetelten kell rajta legyen az aluminium házon (gyári megoldásnál oda szokták rakni), vagy a háztől függetlenül valamilyen nem vezető anyagra kell tenni. Az mondjuk hogy vizuálisan hogy néz ki gondolom nem számít mert úgy se látszik, ha a pult felső szekrény alján helyezted el ahogy szokás.
A kérdés az, hogy megérte mikrovezérlőt alkalamzni nem lett volna hatásosabb egy céláramkör hozzá? Persze csak pár száz forint az eltérés gondolom, csak nem biztos hogy ilyen esetben egyből mikrovezérlő kellene egy kapcsolóhoz. Kivéve ha jól esett bütykölni, vagy ha más funkciót is ellát a mikrovezérlő. Erről írnál, mert érdekelne -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #8564 üzenetére
Van szkópod?
(#8566) xboy89
[link]
Mondjuk ami engem érdekelne, hogy vajon az ESP32 és az Atmel328p el van-e látva ESD védelemmel a QTouch interfészeken? Nem szoktam látni egy példában sem külön védelmet.
Nano-n volt ilyen projektem, ott gyakorlatilag egy darab vezetékkel működik a dolog egy ADC bemeneten. Ahogy látom ESP is pont ugyanazon az elven működik. -
_q
addikt
válasz
Tankblock #8551 üzenetére
Ez is jó ötlet, amiket láttam hardveres megoldásra mind több alkatrészt igényelt, ezért mentem a szoftveres irányban. Viszont egy kondi még nem vészes. Kipróbálom majd ezt is.
Amúgy érdekes, mert pl ESP32-es board esetén, de STM32F4 dicovery boardnál is a nyomógombbal párhuzamosan kötik a kondit, nem sorosan. Ha jól értem te sorosan kötöd. Ha nem jól értem akkor nem értemMiért párhuzamosan kell kötni?
(#8552) aryes
Az simán beleférOlyanra gondoltam, hogy nem lesz-e valami nagy kavarodás a hardver kimeneten, ezért nem mertem használni eddig, így viszont bátrabb leszek és máskor is használom majd, ha két állapot/időpont közötti eltelt időt szeretnék meghatározni. Köszi
-
_q
addikt
válasz
Tankblock #8529 üzenetére
Köszi, ahogy látom nem ez az első hogy ilyennel találkoztál
sajnos nekem az egyszerűbb feladatoknál megakadt a tudásom.
Pl. most megakadtam a nyomógomb prell mentesítésénél. Valahogy nem akar szoftveresen összejönni. Interruptal történő nyomógomb prell mentesítésére is van ötleted?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #8523 üzenetére
Az irányjelzők oldalanként össze lesznek fűzve, az nem nagy távolság. Előre/hátra nyilván külön ágakat húzok ki. Jó, hogy nem 20 méter vezetéket rakok fel a motorra, hogy mindent láncba fűzzek!
Ezért van ennyi GPIO, hogy használjuk őket.
A kódot nem bonyolítja nagyon. Most lesz 6 külön példány a szalagból, a számolása meg ugyanaz csak más változókba pufferelek.
Igen, erre fel lesz készítve a rendszer úgy mint a féklámpa esetében: van saját 555 vezérlés a panelen és átkapcsolható külső pwm vezérlésre. A prototípust még relé kapcsolja, de a végleges változaton már hardveres watchdog kapcsol át, amit a külső pwm jel etet.
Az indexek meg redundánsak lesznek, az RGB mellett lesz normál borostyán színű analóg led is, ami szintén átkapcsolható bármikor.
Az hogy nem legális... Nincs benne E betű, de ilyen huncutságokkal itt műszakin nem foglalkoznak amíg megfelelően látja el a feladatát - természetesen a teszt idejére minden extra funkció kikapcsol. Az előírásoknak meg megfelel, sőt meg is haladja majd teljesítményben.
A féklámpára pl 800 lumen a rendelet szerint a megengedett fényerő. Na ezt 40% kitöltöttségnél teljesíti a féklámpám. Na jó, a sötétített búra miatt jó lesz az nagyobbnak is, de érted.
Fogok látszódni verőfényes napsütésben is, meg ködben is.A BT az a telefonos vezérléshez kell. Leginkább csak a beállításokhoz, a legfontosabb funkciókra két nyomógombot helyezek el a kezelőszerveknél.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Tankblock #8519 üzenetére
Motor projekt. Dekor világításnak indult, de aztán kicsit felokosítom a gépet mindenféle vezérlésével. Pl saját tervezésű 5630 ledekből épített pwm vezérelt féklámpa 2000 lumenes fényerővel.
6 külön csatornán mennek a szalagok, és csak azért nem 8 mert ha jól értem az ESP32-t, akkor az RMT csatornákon zajlik a hardveres pulse counter is, amiből kell kettő a fordulatszám és sebesség jeladókhoz.
És miért van szétdobálva 6 csatornára? A fizikai kialakítás miatt. 4 különböző helyen vannak elhelyezve szalagok, ezen kívül az irányjelzők is ws2812b alapú RGB ledek lesznek. Hátul egy-egy 8 ledes stick, nyomtatott burkolattal. Elől meg még vizsgálom a lehetőségét vagy egy 120 led/m szalag elhelyezésének a fényszórókban, vagy egyedi formájú panel készítése 5050 RGB chip-ekkel.Persze megoldható lenne az egész hóbelebanc felfűzése egy láncba, de az nem volna praktikus. Na meg ws2812b lévén nem árt ha nem az egész lánc döglik meg egy pixelhibánál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Eredeti játékok OFF topik
- Három éven belül megelőzheti a szerverprocesszorok piacán az Intelt az AMD
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Creative 3D Blaster 3Dfx Voodoo Banshee PCI (CT6760)
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Megkímélt,Kétkártyás,Tartozékaival. 1 év Garanciával!
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 12/256GB Újszerű,Kétkártyás,Töltővel. 1év Garanciával!
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 14" 2021, M1 32GB RAM/1TB SSD Space gray
- HP EliteBook x360 830 G8 Core i5 1145G7 2.6GHz/16GB RAM/512GB
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest