- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Magisk
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- iPhone topik
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
quint
aktív tag
válasz
Janos250 #5705 üzenetére
Csak DC motorra vonatkozik a leírás. Viszont nagyon jó, hogy kérdeztél, mert egy hibát elkövettem az #5704-ben
A szabadonfutó -> EN=0;
Fékezés (viszonylag gyors leállás, nehezebb elforgatás): IN1 = IN2 (tehát LL és HH esetén is, mert ilyenkor a vezérlőn keresztül a motor tekercse rövidre záródik, egy indukciós fék keletkezik). -
-
válasz
Janos250 #5686 üzenetére
"A proci gyártója által hozzáadott compiler leírását kell megnézni"
Ehhez tudnál adni linket?Más: tegnap megjött a d1 minim.
Még nem volt időm belemerülni, csak pár netről leszedett példát fordítottam rá, de feltűnt, hogy az arduinohoz képest vagy tízszer nagyobb a kód, amit feltölt. Ez miért van? Vagy a program maga ugyanolyan kicsi, csak a wifi drivert is minden alkalommal újrafordítja és feltölti vele együtt?
-
Dalee
aktív tag
válasz
Janos250 #5643 üzenetére
Igen, én is ennyit találtam.
Minőségi a panel, csak doksi kellene hozzá.
Az is gyanús. hogy külső antenna kellhet a WIFI-hez. A tápfesz csati mellett mintha az egy miniatűr antenna csatlakozó lenne.
Ha nincs senki aki ismeri akkor megkérdezem a gyártót, hátha válaszolnak.
-
Zoja™
őstag
válasz
Janos250 #5633 üzenetére
Tényleg az. De szerencsére aryes kollégával egy városban leledzünk, így könnyebben megoldható.
A Magyar Királyi Postával tényleg nem küldeném, mert még ha nem is drágább, de legalább ugyanannyi lenne a postaköltség, mintha Kínából rendelne egyet magának a jövőbeli tulajdonosa.Szerk: Most néztem az R2-t amit írtál. Ez Arduino Uno kompatibilis? Mert ha igen, az nagyon jó lenne, tekintve, hogy van itthon 1-2 shield-em UNO-hoz.
-
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #5625 üzenetére
Javítás:
"Ha GPIO földel van kapcsolva reset közben"
kimaradt egy nulla, helyesen:
Ha GPIO0 földel van kapcsolva reset közben
Itt részletesebb:
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_5551-5551.html -
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #5551 üzenetére
Hello Janos205,
a fő különbség a 4M(1MBSPIFF) revan állítva. A GPIO2 megnézem és felhúzom 10k ellenállással. Fura mert ez ESP-01 nem kellett....
Most per pill megyeget. NodeMCU Flash progival töröltem és utána megjavult, ja meg még a tápot is cseréltem....
Még nem atomstabil szóval köszönöm a tippeket! Amint lesz idő/ energia megnézem!!
-
válasz
Janos250 #5588 üzenetére
Mondjuk erre még nem gondoltam.
Jó ötlet, de egy ok miatt nem lehetséges: egyensúlyozó robotot építek, és azalatt a szünet alatt a cucc éppen orra bukik.
Még nagyobb gond, hogy úgy tűnik, a szervó nem elég gyors a feladathoz. Úgyhogy lehet az egészet újra kell terveznem...
-
quint
aktív tag
válasz
Janos250 #5581 üzenetére
Ittennék most komoly megkeveredés esetének fennforgása vagyon
Az a PWM, amiről beszélsz, az a vezérlés, ami gyakorlatilag nulla energiát igényel. A mozgáshoz az energiát a motor a tápcsatlakozóiról (pl. GND és a Vcc) veszi fel, egész eddig ennek a feszültség- és áramigényéről volt szó...tvamos: nem elbonyolítani akartam, hanem csak a szükséges energia felől megközelíteni...
-
válasz
Janos250 #5566 üzenetére
Ami konvertert rákötöttem, elvileg 3A-t tud leadni, mégsem bírja ellátni a két szervót. Melegszik nagyon, és lekapcsol, mikor túlhevült. Az arduino is leáll vagy újraindul. Létezik, hogy
1. a kettő együtt 3A-nél többet vesz fel pl. irányváltáskor?
2. a konverter mégsem ad le 3A-t, csak mondjuk 500mA-t?
3. a szervók valahogy rövidzárat csinálnak induláskor?
A regulátor is biztosan emiatt ment tönkre.
Mekkora kondenzátort kéne rákötnöm, hogy ezeket a csúcsokat ki tudja simítani? -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #5436 üzenetére
Amit én tudok, HM-10: Bluetooth LE 4.0 modul, kedvesebb áramot vesz fel, de az nem ment a regi laptopommal, kellett vanni egy USB-BT4 sticket. A HC-06 Bluetooth 2.0 with EDR, ez több áramot vesz fel. Ha jól olvasom a doksit, akkor van ennek a BT LE-nem valami aktív standby módja, vagy mi a szösz, hogy kapcsolatban marad a host-tal, de mégis alig vesz fel áramot. A 2-es modult ki kell kapcsolni.
Ha jól olvasom, az eredeti HM-10 CC2540, vagy CC2541, akkor nagyon rossz nem lehet, használtam már a csipet, csak mi nem bt-re, mert ott ugye fizetni kell royalty fee-t, azt meg nem szeretjük.
Jut eszembe, van, amit node-nál, host-nsk is lehet beállítani, van, amit csak egyiknek, de most még nem mondom... -
tvamos
nagyúr
válasz
Janos250 #5431 üzenetére
Nekem nem nagyon valtak be ezek a kinai modulok. Kicsi a hatotav, nagyon erzekeny a zajra, (pl kis villanymotorok,) folyton eldobalja a kapcsolatot, es nem csatlakozik vissza.
Amugy a HC-06 jo lenne.
Ennek mondjuk ellentmod, hogy a multkor kaptam egy 4.0-as modult az ST-tol, az jo, csak most nem talalom... -
válasz
Janos250 #5431 üzenetére
Hát a hc-06 állati egyszerű, out-of-the-box működik, de csak slave-ként. Telefonnal és pc-vel is mintha usb-vel lenne összekötve, serial portként viselkedik, elvileg még flash-elni is lehet vele, de nekem nem sikerült, és nem kínlódtam vele.
Ha master is kell, akkor hc-05, azt most várom, hogy jöjjön. -
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5387 üzenetére
a textküldős verzió valóban elég szimpatikus, vajon megjeleníti így is böngésző textként?
Azért gondolkodtam html-ben mert azt ismerem, továbbá regexp-pel nem kell még ciklus se, hogy felvágjam az egészet.
Ennél már csak tényleg egy webserver lenne elegánsabb, ami tud http.get-etgps: ránézésre se a 7 eurós kategória egyik se
nekem ez amolyan nagyon erős hobbi, tényleges használat nélkül nem ruházom "komolyabba", de köszönöm a tippet
@Gyapo11:
ez lenne a B verzió, amit írtál. Hálózati oldalon ott tartok, hogy tudok VPN-t, illetve mac reserve-s dhcpt, tényleg csak a webserver hiányzik, ha mást nem csinálok, akkor valami nagyon gagyi hibrid html kódot, hogy távolról is lássam, vagy thingspeak. A touchra pedig megy a raspbian.
Mivel saját használatra lesz kb tök mind1 nekem, hogy nincs sallang meg csillivilli.@Tankblock:
ezzel a pár kulcsszóval mutattál nekem utat egy teljesen eltérő irányba. Az utóbbi 2-ről még sosem hallottam. Az MQTT nagyon szimpatikus, utána fogok menni mindenképp.Köszönöm a tippeket, javaslatokat!
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5381 üzenetére
öööö jól értem?
mármint nem webserverként html-ben küldöd, hanem socket kommal és általad felépített komm-protokollal.
Ha igen, akkor én is próbálkoztam vele, ott szereztem a negatív tapasztalatokat a W5100-zal. Wifivel még annyira nem próbálkoztam, csak a nodemcu-val kevéskét. A gond, h nekem arudino kellene wifivel, az meg sehogy sem "olcsó" játék. (kívánt szenzorok: mozgásérzékelő, MQ 135, DTH11, fényerősség érzékelő, nyomás, CO érzékelő).
Vész esetén pedig van 1 B opció amit találtam:
Raspiból lehet csinálni codesys plc-t játékpénzért és rá lehet akasztani slave-ként modbuson arduinokat. Ekkor játszik a plc minden előnye/hátránya (buszkomm stabilitása, konfig blackboxban-ami nem baj ha mukodik, ha nem akkor mar baj) A stabilitása viszont kérdéses, mert az is ethernet libet használ vizunál, továbbá W5100-at. Ekkor csak a "plc"-t kell összekapcsolnom a mysql szerverrel, továbbá még webes vizut is tudok jelentősebb ráfordítás nélkül.
http://www.fleaplc.it/en/tutorials/33-arduino-as-raspberry-pi-s-remote-io-codesys
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5379 üzenetére
autó követő:
a témán én is gondolkodtam. A gondom az ardus gps modullal volt. Amint fedett helyen vagyok, vagy csak a kesztyűtartóban vége a dalnak.
Én telefonnal indultam el, androidon:
http://appinventor.mit.edu/explore/ai2/android-wheres-my-car.htmltávlati cél: gps tracker - azaz a saját pozícióm feldobni ThingSpeakre, majd az otthoni szerver percenként összehasonlítja az én akt. pozícióm a fix otthoni pozzal. Ekkor kapok egy értéket, h otthon/otthon közelében vagyok. Ha nem is használható ez a bool ajtónyitásra, de plusz 1 feltételnek tökéletes.
Az app inventor blokkos programozása egy rossz vicc, de meglepően sokat tud és nem kell hozzá ismerni az android mélységeit, ezért tetszett meg. (mert még abba is komolyabban belekezdeni nincs kapacitásom, meg annyira nem is érdekel)
van 1 ilyen kész "kódom", ha érdekel megosztom veled (max screenshoton, ha más módot nem találok)
nekem esp-vel nem sikerult W5100-zal egy webserver + tcp klienst összehozni. Minden összeakadt mindennel
a vége az lett, h kiszerveztem külön-külön nanokra és soroson kommunikáltam. (meg összeakadt még az sd olvasó, eeprom....., azóta próbálom a libeket minimalizálni, bugyuta logikák, talán úgy stabilabb, a pc meg mindent "meglogikáz")
-
vargalex
félisten
-
quint
aktív tag
válasz
Janos250 #5287 üzenetére
T-GND a hőmérőd földje (ha van neki külön, egyébként az árnyékolása, ami majd a MAX közelében csatlakozik a jel negatívjához).
FB1 és FB2 valamilyen nagyfrekis ferrit gyöngy (pl. ilyesmi). Pici legyen a DC ellenállása. Csinálhatod magadnak is úgy, hogy egy pici ferritgyűrűre pár menetet feltekersz. Kezdetnek az ilyen "fiókból" származó megoldások is jók, mert úgyis csak annyit akarsz kitapasztalni, hogy a mérési zavarok a zajok összeszedéséből származnak-e. -
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5280 üzenetére
gyakorlatilag ez egy elegáns megoldás libbel, viszont egyéb előnye nincs egy sima programhoz kepest (én pl idővel szoktam pl másodperces lefutásnál iffel beugrani ahova szeretnék. (ha secnél gyorsabb a ciklus, akkor flag-gel elintézni, hogy csak az első lefutásnál fusson le flag/flanke/jelváltozásnál 1 szignál, ami csak az első lefutásnál 1 ciklusig true)
Időkritikusnál persze picit más a felállás. Lényeg hogy nem waitekkel dolgozom, hanem time aktuális eltelt időtől függően urálok be az aprogramokba.
A libektől lassan "félek", mert van hogy a gyári arduino libek is ütik egymást(webserver-socket komm, de gondom adódott a socket komm stabilitásával w5100-zal, továbbá az SD libet is zavarta valami).
Van esetleg egyéb előnye?
Köszönöm az infókat és a mintát!
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5278 üzenetére
hm ez érdekes, se setup se loop. A meghívás hogyan történik?
Ez "valódi" multitask (több szál tényleg egymás mellett függetlenül fut), vagy inkább "plc-szerű"(sorrendben belerakja adott taktonkénta főciklus futását megszakítva/eltolva)?
A mintákat emésztgetem még.
A loop es loop1nél hogy néz ki egy ciklus lefutása/programok meghívása (ha yeald v delay van a loop végén persze)?
Miben tér el a ticker? Mi az előnye?
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5250 üzenetére
Ez a "multitasking" és az oop érdekes téma nagyon jó téma. Köszönöm az infókat!
Ha megkérlek tudsz írni 2 sort a Tickerről, hogy pontosan mire is gondolsz? Találtam egy esp libet hozzá, de nem vagyok biztos benne, hogy ez ugyanaz.
Hogyan használod és hogyan valósítasz meg vele multitaskot "kerülőúton"?
Köszi!
Bazs87 -
quint
aktív tag
válasz
Janos250 #5250 üzenetére
Igazából nem is a multitasking miatt, hanem az objektumorientált megközelítés nagyon szép, világos levezetése miatt linkeltem be ezeket a cikkeket. Persze a "szép" relatív fogalom, mindenesetre nekem nagyon tetszett, hogy teljesen az alapokról indulva, világosan leírt lépcsőkön keresztül vezetnek át az OO világába.
-
válasz
Janos250 #5247 üzenetére
Erre a processingre gondoltam, ezt kell telepíteni a pc-re, ehhez van egy sketch az egyik example mappában, amivel egy kis repülőt lehet mozgatni a gyro segítségével a pc képernyőjén. Nagyon király!
És mag szenzor nélkül is megdöbbentően pontos, mindenféle slip-et korrigál (néha kicsit lassan, akár fél-egy perc után, de magától korrigál). Ha egyszer kalibrálta magát, megállnak az értékek és nem csúszkál semerre. A hőmérsékletváltozásra eléggé érzékeny, rátettem az ujjam a szenzorra és elkezdett rögtön elmászni. Ha nem változik állandóan a hőmérséklet, szépen újrakalibrálja magát.
Megadhatsz egy offsetet, amivel gyorsabban kalibrálja magát az induláskor, de ez is eléggé hőmérsékletfüggő.
Én egy egyensúlyozó robotot fogok elsőre csinálni belőle, csak utána mehet a kocsiba. -
válasz
Janos250 #5244 üzenetére
Engem teljesen felvillanyozott, használja a beépített DMP-t (Digital Motion Processor), olyan pontosan számítja a pozícióit, mintha egy VR szemüveg lenne, alig hittem a szememnek.
Eddig valószínű azért nem találtam erre, mert mindenáron az MPU 9250-höz kerestem lib-et, de a 6050-hez kellett volna (mag szenzor nélkül).
Itt írnak bővebben a projektről.
Azt nem írták sehol, hogy ha a grafikus processing programot is használni akarod, ezt a két sort#define OUTPUT_READABLE_YAWPITCHROLL
.
.
.
//#define OUTPUT_TEAPOTerre cseréld:
//#define OUTPUT_READABLE_YAWPITCHROLL
.
.
.
#define OUTPUT_TEAPOTHa a kód közepén az offsetet pontos értékre állítod, akkor még a kezdeti forgás is megszűnik.
-
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Janos250 #5238 üzenetére
nekem a 12E anno kibírta, de azért nem szabad készpénznek venni.
a cucc megbízhatóságával azért nem voltam megelégedve és a programozás is erősen nyögvenyelős volt (főleg mivel nem volt rajta natívan usb csati mint a nano-n vagy az uno-n, szóval külső usb-rs232 átalakítóval kellett szüttyögni).
-
Bazs87
tag
válasz
Janos250 #5233 üzenetére
A feltevés jogos. Azt gondoltam készítek 1 szenzorboxot (pir, mq135,dht11,....) és wifin keresztül dobnám fel sql szerverre az értékeket. Az arduinot az 5V-os tápfesz miatt használnám. A legtöbb ilyen hobby szenzor 5V-on megy, 3.3-on nem sok mindent lehetne vele kezdeni (gondolom én). Ha nem az lenne, akkor nodemcu, de ott is 3,3 a tápfesz.
A nehézség nem is a szenzorok lekérdezgetésében van, hanem a nano összedrótozása (természetesen szoftverben) az arduinoval úgy, hogy wifin kommunikálva tudjon írni a mysql szerverre.
Ilyen irányú tapasztalatokat szívesen hallgatnék
Persze ha lenne ötletetek alternatív megvalósításra (lehetőleg egyszerűbben) az is érdekelne.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Janos250 #5222 üzenetére
Hmm
Ez az oldal szerint van 16A verzió 3500W terhelhetőséggel, bár én ezt se ajánlanám nyugodt szívvel.
Vagy keresni kell más megoldást pl 240V 40A relét amit lehet valamekkora egyenfeszültségről vezérelni pl MOSFET-el. Nem megoldhatatlan feladat. Igaz a design oltárán már a megfelelő izolációt és a megfelelő vezetékvastagságot is figyelembe kell venni. Itt már hamar lehet füsttel való kommunikációt gyakorolni
Vagy venni valami kész megoldást saccra ugyanennyiért
-
szabifotos
senior tag
-
-
válasz
Janos250 #5111 üzenetére
Nekem konkrétan ez: MPU-9250
Ha már így szóba jött, lenne két kérdésem:
1. ugye elég az első négy tűt beforrasztani (vcc, gnd, scl, sda)?
2. A leírás szerint "Power supply :3-5v (internal low dropout regulator)", jól értem, hogy simán ráköthetem az 5V-os Mega board-ra szintillesztés nélkül? (Bocs, de ez állandó problémám, majd belejövök)
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
Janos250 #5063 üzenetére
Fura ez a táp téma. Alátettem egy 2A-es RasPI-s tápot. Azzal nem világított a kis kék beépített led. 1 óráig. Majd utánna halványan csak elkezdett derengeni. Fogalmam sincs mi lehet ez...
Amúgy most nagy projektem van, hátha van ötletetek
Adott egy kazán. Ezt vezérelném. Erre ezer példa van a neten. Most egy legegyszerűbb tekerős termosztátja van, ennél csak jobbak lehetünk
Nade. A tekerős termosztát nem digitális, hanem tud szabályozni, tehát kis hőmérséklet különbségnél csak alacsonyabb feszültséget küld a kazán fele, ergó a kazán csak kicsit melegít. Ha kell meg nagyon.Arra gondoltam, mi lenne, ha csinálnék egy esp8266-ot relével, amit nem a kazánra kötök direktbe ahogy szokták, hanem a termosztát "adat" kábelét szakítanám meg vele? Azon egyenáram megy ahogy mértem. Tehát arra kötném a relét. A tekerőjén beállítanék egy maximumpot, aminél tuti nem szeretnék nagyobb meleget a lakásba, mondjuk 24 fokra. A relével pedig a visszajövő vezérfeszültséget szakítom meg. Így pl 22 foknál is le tudok kapcsolni, illetve megmarad az analóg vezérlés, tehát mondjuk 24 fokra beállított tekerőnél 22 fok esetén már nem fűt 100%-al akazán csak mitudomén 50-el.
Na?
Egy ilyen egybeépített relés ESP cucc 2-3000 ft körül van .
Amúgy en most úgy látom a legnagyobb baja ennek az egesz hobbi arduinós dolognak a ház. Mert lehet itt bármit építeni, az, hogy nincsennek házak az alaplapokhoz szerintem tök gáz. Pl amit vennék relés ESP-t fogalmam sincs mibe tudom kultúráltan beépíteni. 3D nyomtatót meg ezért most nem vennék, hogy tudjak házakat építeni... vagy nem jól látom?
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #5064 üzenetére
Nekem is volt olyan cuccom ami november elején indult és egy hete érkezett meg, de azért a nagy tömeg megjött átlag 2-4 hét alatt a karácsonyi időszakban is
A modemek különösen sokat tudnak zabálni csúcsokban. Az alap GPRS online állapotuk ugyan megelégszik 1-200mA-el, de pl a simcom modemek doksija kiemeli hogy térerőtől függően csúcsokban akár 2A-t is képesek kirántani a tápból - ezért kell sok elkó vagy akku mellé
Nekem legjobban az MP1584/GW1584 csippes kínai kis tápmodulok váltak be eddig. Valós 2A terhelhetőség, csúcsra járatva sem igazán melegszik, de terhelés nélkül/minimális terheléssel sem instabil, ha kell akár kapcsolható is (ehhez a modulb bele kell nyúlni), és 2x V betápig el lehet vele menni, tehát autóban is biztonságosan használható. Szűk fél dolláért szórják modul formájában, így még saját nyákon is inkább pár tüskével szendvicsbe rárakom minthogy küzdjek a körülötte lévő alkatrészek elhelyezésével...
-
zka67
őstag
válasz
Janos250 #5064 üzenetére
Szia, nem volt nehéz megtalálni, keresőbe A7
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
Janos250 #5055 üzenetére
Ahh nagyon köszönöm! A wifit kipróbálom. Bár most is működik, jelenleg a kiadott adatokból grafikont rajzolok a szoba hőmérsékletéről
De megnézem ez mit változtat.
De.
Megint belefutottam valami baromságba.
A ESP8266 és a DS18B20 eddig egy Xiaomi külső akkuról ment, kb 1 napot ki is bírt róla
De most áttettem 220-as telefontöltőre. A következő történt. Elindult, pingik, de adatot weben nem ad ki. A boardon (nem az ESP8266-os kis wifisen, hanem amire rá van rakva) egy nagyon kevéssé de világító kék ledet lehet látni. Ez nem az a led, ami a ESP sarkán baromi erősen villog. Ez egy másik led
Namost vissza a Xiaomira, kis led nem világít, minden fain. Másik telefontőltővel ugyanez. Elvileg mindkettő 0.7A-rt tud. Aztán alá tettem egy 2A-t tudó töltőt, na azzal vígan megy, nincs kis kék led, és van web kiszolgálás.
Namost. Minden logikámat összeszedve lehet, hogy a 0.7A kevés neki? Ennek a kis körömkosznyi cuccnak? Vagy nem adnak ki 5V-ot csak mitudomén 4.8-at és az a baj? Vagy mi ez már
ESP12E doit.am -es boardról van szó.
Köszi
ui: amugy bakker most esik le, hogy eddig az Ardiunóban Wemos D1 retired volt beállítva NodeMCU ESP-12E helyett
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
Janos250 #5050 üzenetére
Fúúú gyerekek, itt nagyobb gond lesz. Eleve örültem volna valami olyannak, hogy az ESP8266-al baj van, bugos, vagy kell ra valami alap firmware frissites amitől jobb lesz... ilyen nincs?
Nem vagyok (még
) olyan szinten, hogy egyből vágom amit írtok
Konkrétan ezt a példát próbáltam ki: https://weblogs.asp.net/mikaelsoderstrom/creating-a-temperature-web-server-using-esp8266
Na az, hogy a hőmérő nem megy, egy dolog. Lehet rossz lábon van eleve, lehet, hogy ez akasztja meg a kiszolgalast, hogy ha nincs homerő detekálva, akkor nem is ad vissza semmit a 80-as porton?
Illetve ami még érdekes, hogy most DHCP-n kap ip-tvan az eszköz, bekapcsolás után pingik is, tehát neten rajta van. Pár óra mulva viszont a wifin fent van, látom a routeren, de pingre már nem válaszol. Nylván megpróbálom fix IP címmel, az úgyis inkább a barátom, csak a példa DHCP-s volt, és ezért van most is így...
-
mrhitoshi
veterán
válasz
Janos250 #5046 üzenetére
hmm Kicsit másra gondoltam, de körülbelül kezd körvonalazódni a probléma és megoldása is a fejemben.
Lehet egyáltalán ezt az ESP lapot úgy felhasználni, hogy hozzákötöm egy UNO-hoz mondjuk, és olyan feladatot lát el, hogy csak adatokat továbbit a hálózat és az UNO között ?
Mondjuk tegyük fel Analog jelet olvasom az UNO-val, és ezt valamilyen csatornán közvetlen továbbítja az ESP ?Egyébként örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet. Szerintem beszerzek egy Bluetooth lapkát, mert azzal valószínűleg egyszerűbb első nekifutásra a dolog.
Apropó, ez még érdekesebb: [link] Nem tudom valaki próbálta-e már. Valószínűleg belevágok, és a tapasztalatokat megosztom. Ezzel a módszerrel nem kellene külön venni mindenféle érzékelőt, elég csak a telefon.
(#5047) aryes: Biztosan működik a dolog, mert amit linkeltem, ott a Microsoft ugyanezt éri el, ugyanúgy Bluetoothon keresztül.
-
válasz
Janos250 #5033 üzenetére
Köszönöm a választ!
"Telefonnal hogyan tudod ezeket a kártyákat olvasni?"
NFC van a telefonomban, de jó eséllyel a tiédben is. Olvasni, írni csak a támogatott chipeket tudja, de érzékeli azt, amit elé rakok és legalább a sorozatszámot kiolvassa, tehát a kártya működik."ha ERŐS tápot adok neki. USB tápjával semmi."
Ez még véletlenül sem jutott volna eszembe, hogy a kakaó kevés neki...!
Viszont azt nem tudom, hogy hogy a túróba adjak neki erősebb tápot... Stabil 5V-ot csak USB-ről tudok csapolni. Illetve van egy ilyen motor driverem, esetleg, ha már megvettem, lehet befogom erre.
A helyzetet árnyalja, hogy 5V-ról így is piszkosul melegszik a chip az antenna közepén (az adatlapja szerint 3,3V-ról, és 5V-ról is üzemeltethető, külön 5V és 3,3V bemenet van is rajta), félek, hogy megsütöm. Egyáltalán normális ez a melegedés?
Ha 3,3V-ot adnék neki, de a bemenetekre 5V megy az arduino kimeneteiről, attól gondolom tönkremegy? -
fpeter84
senior tag
-
Speeedfire
félisten
válasz
Janos250 #4993 üzenetére
Jelenleg a nano van használatban, ott még táp sincs, csak az usb kábel.
Próbáltam már kevesebb leddel is, de akkor se ment.
Ezzel az analizátorral mit lehet kezdeni?
Létezik valami mód arra, hogy logoljam, hogy mit küld a led-ek felé? Lehet, hogy a ledek nem is jók, emiatt nem világítanak. Bár volt, hogy volt valami, de full randomra világított akkor az uno-val.
-
Ghandi
aktív tag
válasz
Janos250 #4944 üzenetére
Először én is így próbáltam meg,de nem működik.
Ahogy áramot kap az arduino akkor magától lejátsza a hangot és utána csak a led villogás marad meg,a hang nem jön elő sehogy.
A while(1) nélkül talán egyfolytában megy a dallam? Már nem emlékszem,de a read relére a hang nem reagál -
-
válasz
Janos250 #4921 üzenetére
Ez pont nem azt magyarázza, hogy rosszul megy.
"a manual azt írja, hogy ha a 16 bit besiftelése után nem visszük fel a chipselectet, akkor kisiftelődik az új bevitellel párhuzamosan a régi. Ha jól értelmezem. Viszont hiába viszem fel a CS-t a 16 bit után, a következő 16 bit besiftelésekor az előzőt akkor is tovább küldi a másodiknak is, tehát a kettő ugyanazt csinálja. Mit értelmezek rosszul?"
Azt értelmezed rosszul, hogy a CS megállítja az IC shiftregiszterét. A CS csupán egy load jel, a lényege, hogy a shift regiszterben lévő logikai tartalmat átkapcsolja a kimenetekre. Az adattartalmat hordozó shiftregiszter viszont nem áll meg.
Ha jól sejtem, te azt szeretted volna, hogy a lánc első (tehát aminek a DataIN-je a mikrokontrollerről megy) tagját feltöltöd adattal, aktiválod a CS-el, majd folytatod a másodikkal. Csak ezzel az lesz a baj, hogy így kishifteled az adatot az elsőről, így miután újra aktiválod a közös CS-t az első elállítódik.
Amit kéne helyette:
A teljes láncot feltöltöd, N*16 bittel, ahol N az elemek száma. Az első 16 bit a legtávolabbi IC adata lesz, az utolsó 16 bit pedig a mikrokontrollerre kötött IC-n fog megjelenni. Amikor kiküldted az N*16 bitet, mehet a közös CS
Ha pedig valamelyiket nem akarod aktiválni, akkor az adott IC 16 bitjében no-op kódnak kell lennie.
A lényeg tehát, hogy közös CS lábbal nem tudod egyenként frissíteni a kimeneteket, csak úgy, ha betolod mint az N db IC-re a 16 bites kódot, a fent leírt sorrendben.
-
fpeter84
senior tag
válasz
Janos250 #4917 üzenetére
Mono 8x8-as mátrixot MAX7219-el még nem használtam, csak 8x8-as RGB mátrixot DM163-al, de a sorba fűzést azon sem próbáltam még ki... Lehet normális ez a viselkedés, a második/harmadik/n-dik csippet úgyis a chip select-el kell megszólítani akkor, amikor a rá vonatkozó információt küldöd éppen, szóval úgy mindenki csak arra és akkor reagál amikor kell neki
-
szaszyka
senior tag
válasz
Janos250 #4835 üzenetére
Szia. Szoftver alatt a letöltött DHT könyvtárat érted, vagy maga a program, amit az arduinon futtatok? Érdmees lenne többfajta könyvtárral próbálkozni? Bocsánat a láma kérdésért, de egyáltalán nem értek a programozáshoz. A program most csak annyi, hogy olvassa bea mért eredményt, ésaz jelenjen meg a serial monitoron.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Energiaital topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen házat vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Airsoft
- További aktív témák...
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- PS5 Slim Disc 1TB 2026.10.08 GARANCIA
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Crucial 240GB SSD eladó
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged