- iPhone topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
razorbenke92 #5453 üzenetére
Köszi szépen! Azóta teszteltem a kütyüt egy ceruzaakksival, mert elem nem volt kéznél. Terhelésnek egy dc motort kötöttem rá. Eredmény: nem volt annyi kezem, hogy mérjek
, de biztos, hogy valahol 5V közelében volt a kimenet, a motor hangjából ítélve, de legalábbis biztosan több volt a bemenetinél, ami tényleg meglepő egy ilyen cucctól. Viszont a chip rajta teljesen átforrósodott 4-5mp alatt, a visszajelző led pedig nem világított. Összehasonlításképp egy 3,4V-os 18650-es li akksival gyönyörűen működni látszik, ugyanúgy motort kötöttem rá, nem melegedett egyáltalán, és a visszajelző led is világított rendesen. Ma több időm lesz, megnézem két akksival. Az adatlapja szerint 2,5V a minimum bemeneti feszkó.
Az a kérdés, hogy ha teszem azt mégis egy db ceruzaelemről szeretnék mondjuk egy arduino lapot meghajtani, akkor
a.: kisebb terhelést elbír?
b.: tegyek rá hűtőbordát
c.: felejtsem el, mert úgyis meg fog sülni -
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #5439 üzenetére
Ezért, ha valamikor céleszközt terveznek, kevésbé bevett szokás a rádiofrekvenciás procikat lepakolni a nyáktervre. Ehelyett inkább a moduloknak a footprintjét teszik le, és azt úgy forrasztják be
Ez attól függ, milyen mennyiség lesz a gyártás. Mi a Munkahelyen nem modulokat használunk, mert 100 ezres darabszámnál nem éri meg, ott már érdemes megfizetni a költségeket, ami kifejlesztés, meg a hivatalos tesztelés, jóváhagyás. (Csináltam már.)
marginális a nyákterv
Gondolom úgy érted, hogy nem marginális, tehát nagyon fontos.
-
válasz
razorbenke92 #5296 üzenetére
Köszönöm a jótanácsot, ha tudom, megfogadom!
quint: ez egy l9110s dual H bridge, a bemenetein feszültségosztó van, hogy ne kelljen szintillesztés 12V tápfeszig. Erre nem hiszem, hogy tudok lehúzó ellenállást tenni.
Annyi problémám volt csak eddig vele, hogy programozáskor rá kellett kapcsolnom a 7,4V tápfeszt, különben leoldott az usb védő polyfuse, eddig nem tudtam, hogy ezért volt, így most már értem.
Szerk.: lehet, hogy ehhez felhúzó ellenállás kéne? Lényegében mindegy, hogy le vagy fel, csak valahova húzva legyen és mindkettő egyformán. -
quint
aktív tag
válasz
razorbenke92 #5296 üzenetére
Max egyetértek, annyi megjegyzéssel hogy a (kényes) perifériának illik tartalmaznia a biztonságos nyugalmi (nem vezérelt) állapothoz szükséges pu/pd ellenállásokat. Ha nem így van, akkor a vezérlés nélkül feszültség alá helyezett periféria simán elfüstölhet, ami azért eléggé gáz.
-
Ghandi
aktív tag
válasz
razorbenke92 #4964 üzenetére
Hajaj hát ez nem jó hír.
Akkor ujra meg kell szerkesztenem a kódot,ugyanis azt akartam még bővíteni ezzel-azzal.
Így totál kezdóként a pontosvesszó meg ilyen-olyan zárojelekkel meggyült a bajom rendesen. -
gyapo11
őstag
válasz
razorbenke92 #4928 üzenetére
Bcd dekóderrel is jó pár ic-ig, 2 bit 4 ic, 3 bit 8 ic, utána már jobb a plusz shiftregiszter.
-
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #4928 üzenetére
Kösz! Ötletes, de annyira nem éles a kérdés.
Terv szerint összesen 2*8 karakter lesz. Ezt akár külön-külön CS-el meg lehet csinálni az ESP8266-on is.
-
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #4926 üzenetére
Igen, sajnos úgy tűnik, így van. Nem is az volt nekem a gondom, hogy megáll-e a shift regiszter, hanem én a magam paraszti logikájával úgy képzeltem, hogy nullázódik, tehát a következő bevitelnél nulláról indul, nem marad ott az előző ciklus "szemete". Úgy tűnik nem így van. Az rendben van, hogy nullákkal feltöltöm, így is csináltam, amikor a másodikra írtam. Azt képzeltem, hogy amikor az elsőre írok, nem kell teljes láncot kiírni, de kell. Például ha van n darab, hiába csak az elsőre akarok írni, minden egyes alkalommal a teljes láncot kell írni. Ez - szerintem - elég töketlen megoldás, mert ha például az elsőt írom, akkor utána még egy halom nullát kell kiírni, hogy kitakarítsam a shift regisztert. Vagyis a shift regiszterből akár el is hagyhatnám az f betűt. Mindegy, ez van, ezt kell szeretni. Mivel mostmár biztosan tudom, hogy ez van, nem keresem a más megoldást. Vagy blokkonként külön CS, és ez is megoldás, de azt hittem, lehet egyszerűbben. Mindenesetre kösz mindenkinek.
-
icemad
nagyúr
válasz
razorbenke92 #4861 üzenetére
Köszönöm a válaszodat. Jelenleg még csak minta projekteken gyakorlok. És úgy néz ki hogy sikerült megölnöm egy ir vevőt.
Szerintem valami könnyebbel kezdem. Talán ledekkel valami egyszerűbbet... És elkezdtem olvasni a fórumot az elejétől. Remek ötleteket kaptam így,de nem tudom mikorra végzek vele.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
razorbenke92 #4838 üzenetére
Igy nem lesz a nulla korul jitter?
Kiprobaljuk majd. Van ket joy is.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
razorbenke92 #4829 üzenetére
Engem ez a par mV nem is nagyon zavar, de az hogy nem tudok normalisan indulni az igen.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
razorbenke92 #4810 üzenetére
az a helyzet, hogy nem csak ennyi feladat van, hanem van még egy pár szenzor(rotary enkóder, távolságmérő, fény, stb)amit még figyelni kell.
A mozgásokat naplózni kell.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
razorbenke92 #4784 üzenetére
mert még a due sebessége is kevés
10 bit tökéletes
-
Teasüti
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2894 üzenetére
Az a gond, hogy a byte az kellene a képletbe, mert nem deklarálhatom másként. Vagy erőforráspazarló módon át kéne másolnom másik változóba? Az egészrésznél nem is kell több. Sőt, az eredmény is elférne egy byte-ban, mert az osztó mindig nagyobb 255-nél.
Amúgy mit jelent, amit írtál?
Ez az (int)byte?Köszi!
-
DrojDtroll
veterán
válasz
razorbenke92 #2635 üzenetére
Ment a pü.
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2583 üzenetére
Sajnos nem segitett.
Marad az oreg Lenovo a tesztelesre... ami eleg... nyogve nyelos.
Koszonom, hogy probaltatok segiteni! -
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2570 üzenetére
Alapvetoen igazad van. Csak annyit akartam mondani, hogy az Arduino nem TTL kompatibilis jelszintekkel dolgozik.
Egy ilyen output stage-bol, kulso felhuzo ellenallas nelkul, biztosan nem jon ki a tapfesz, megha elvileg, a specifikacio alapjan ki is johetne.
A lenyeg, hogy erre a kompatibilitasra nem biznam az eletem: az arduino is hallja a modult, pedig 3v3, biztosan tennek felhuzo ellenallast a kimenet, es az 5V koze. (Ha ugyis 5V tolerans, ki kell birja.)
-
dave0825
őstag
válasz
razorbenke92 #2564 üzenetére
Ja éééértem, köszönöm Neked is, tvamos-nak is, és Tankblock-nak is. Összerakom a level shifter-t, és megnézem megy-e még.
-
dave0825
őstag
válasz
razorbenke92 #2558 üzenetére
és (#2560) Tankblock:
3.3V-ot kötöttem rá a Vcc-re, a GND-t a földre, a Tx-et az Rx-re, az Rx-et a Tx-re. Nem használtam 5V-ot sehol. Vagy csak én nem tudom, hogy az Rx-Tx az 5V fesz.-szel kommunikál?
-
skul0
aktív tag
válasz
razorbenke92 #2558 üzenetére
Én sem használtam ilyet ESP8266 Rx-nél, meg is adta magát. Azóta rendeltem ilyen szintillesztőt és az új ESP is úton van.
-
bacus
őstag
válasz
razorbenke92 #2542 üzenetére
Köszi a választ. Ez találtam a tiedhez hasonlót.
-
skul0
aktív tag
válasz
razorbenke92 #2382 üzenetére
Ennyire nem vagyok képben a dolgokkal.
Annyit tudok, hogy a bázison átfolyó áram erősségével arányosan enged át áramot a kollektoron.@zka67:
Ezzel sem voltam teljesen tisztában, de így hogy leírtad világos már. Az a 0,6A-es bázisáram teljességgel esélytelen, ugyanis az Arduinon maximum 40mA folyhat.@tvamos:
Tettem be a motor két kivezetése közé, csak elfelejtettem leírni.Köszönöm a tanácsokat, majd még lehet jelentkezem.
-
válasz
razorbenke92 #2359 üzenetére
Igen, ugy próbáltam. Van több eszközöm is, és USB-ASP-m is. Utánna olvasok hogyan melyikkel.
Köszönöm -
junhum
tag
válasz
razorbenke92 #2322 üzenetére
Beolvassa.
Írja szépen a hőmérsékletet.Közben újra raktam az IDE-t erre a vevőre nem tudom feltölteni a kódot!
could not convert 'radio.RF24::read(((void*)(& temperature)), ((uint8_t)sizeof (bool)))' from 'void' to 'bool'
-
dave0825
őstag
válasz
razorbenke92 #2285 üzenetére
Hát ahogy tekertem a potit, úgy változott az analóg érték is a soros porton. És igen, van 1-1 led a Power-hez is, meg még 1, ami nem tudtam, hogy mire van, mert ahogy állítottam a potit, egy pont után villant csak föl, de közben nem beszéltem, nagyjából teljesen csönd volt. Bár lehet, hogy azt a teljesen csöndet is érzékelte a poti egy pontjától, és tényleg a digitális kimenetre van kötve. Viszont az analóg nem tudom, hogy hogy megy.
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2264 üzenetére
Oke. A nem kompjuterhez mar keszitettem kiolvasot, amit mi a VAG-COM-mal olvastunk ki. Sokat nem tudok rola, mert en csak a hardvert csinaltam, es nem is erdekelt, mert nekem ugye Opelom van.
-
tvamos
nagyúr
válasz
razorbenke92 #2256 üzenetére
Szerintem ez az ECU valamiféle computer lehet...
-
gyapo11
őstag
válasz
razorbenke92 #2256 üzenetére
Ha van ECU, akkor nem kell átfolyásmérő a fogyasztás méréséhez, az üzemanyag nyomásából és az injektor nyitási idejéből számolható. Viszont rövidek az idők, az arduino önmagában kevés lehet, kell valami kiegészítő elektornika.
-
gyapo11
őstag
válasz
razorbenke92 #2246 üzenetére
Simán rá merném bízni. Persze csak akkor, ha az elengedés biztosított. Baj abból lehet, ha rátapos az arduino a gázra és koppig fölnyomja, viszont ha hozzáérek a gáz- vagy fékpedálhoz, akkor elengedi, és a hagyományos üzemmód visszaáll. Tehát az elengedésre kell biztonsági szempontból odafigyelni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- iPhone topik
- Hobby elektronika
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen SSD-t vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Háztartási gépek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest