- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
Akkor nem értem nálad mi lehet a gond. Nálam is Arch + Openbox van, és az Atom elindulása lassú, de onnantól kezdve bármit csinálok benne már gyors. Tegnap is pl teljesen átszabtam a polybar-t, és be volt töltve a polybar configja 3db + scriptek, betöltve x mennyiségű plugin, és gyorsan futott.
-
Shyciii
veterán
Nekem egy i3-7130U (Kaby Lake) van a notiban 4GB memóriával, és egy sima Kingston SSD-vel. Egyedül az Atom indulása lassú (4mp a betöoltődése pluginekkel és 4db megnyitott file-al). VIszont ha elindult, akkor már minden gyors, pedig az alap intel vidkártyát használom benne, és nem a dedikált Geforce MX130-at, ami azért gyorsítana rajta.
A Libreoffice meg a Gimp hasonlóan lassú elinduláskor, de a többi program gyakorlatilag azonnal megnyílik.
-
Shyciii
veterán
Keveset tud? Ahogy nézem az egyik ami a legtöbbet tudja, és agyon pluginezhető kinek mi kell. Ráadásul működik benne rendesen a Project kezelés, ami nekem Sublime alatt sehogysem akart. A Vi és Vim-et meg gyűlölöm az érthetetlen bill kombóival, ami minden csak nem logikus mindenkinek, aki normális, és nem kocka
-
Frawly
veterán
Na, közben megtaláltam a Micron doksit, ez az MX300-on lévő 32 rétegű 3D TLC NAND-ra 16K-s lapméretet ad meg, de a blokkméretnél 1536 lapot ír, ez pedig 24 MB-os blokkméretre jön ki, amit néhány IT-s oldalon írt cikk is megerősít.
Majd kipróbálom, ha újrahúzom a rendszert, hogy 24 MB-on alignálok, bár elég overkillnek néz ki, de kíváncsi vagyok mennyit gyorsul. Tippre semennyit nem fog.
-
vinibali
őstag
pardon... nem partíció, hanem szektor eltolás.
a block erase size(1,5MB) miatt lett 6MB-os az érték, a page size pedig 8K.
Samsung 840 250gb and Pro 256gb NAND page/block size INFO -
Shyciii
veterán
Épp ezaz, hogy a pulseaudio panelján nem jelenik meg amióta mpv van. Ha leszedem, és VLC-t visszarakom, akkor nincs ez a gond. Ezért gondoltam, hogy mpv valamit belekavar.
Egyelőre skip-elem a problémát, mert valamelyik nap újrahúzom az Arch + Openbox kombót, mert most mbr-es, és átalakítom UEFI-sre a notit. -
Shyciii
veterán
Peeeersze. Qt-s sötét téma, majd qt-s témaválasztó, meg a...lófaszt a seggébe a qt-nek
Inkább programokat váltottam, és egyelőre nem bántam meg. Köszi a javaslatokat, de kicsit elkéstél, mert már tegnap megtörténtek a váltások. Részben arra, amit pont írtál. Pl VLC helyett mpv lett, qbittorrent helyett transmission, Xnview helyett feh. Mondjuk azzal több munka volt, mert ugye parancssoros, úgyhogy megfelelően fel kellett paramétereznem, hogy úgy induljon el ahogy nekem tetszik, és persze ezt a paraméterezett desktop filet használtam fel a mimeapps szerkesztésére, mert ugye kézzel kellett hozzáadnom, hogy mely kiterjesztésekre használja a feh-t. Szal jó móka volt, dehát ezzel jár a minimál Arch működtetése
Notepadqq helyett viszont Sublime 3-ast tettem fel (bár érdekes, hogy a fejlécben UNREGISTERED van, mert fizetős), de jól működik. Azért megnézem az általad mondott SciTe -t is. Max ha egyik se jó hosszabb távon, akkor lesz Atom, de az meg jóval több, mint ami nekem kell, szal olyan mintha ágyúval lőnék verébre
Amúgy nem akarok 100%-ig terminálos progrikra váltani. Minimál rendszert akartam ez igaz, kis erőforrásigényű WM/DE-t ez igaz, de azért annyira nem, hogy csak a konzolos partancsok miatt hosszabb legyen bármilyen munkám. Így is sokat használom a terminált, mert pl sacd-s formátumok szétbontását is ott végzem, rendszerfileok módosítását is parancssorban végzem (nem nem mcedit, hanem nano), meg most már az mkv-re konvertálást is inkább ffmpeg-es parancssorban fogom megcsinálni. Úgyis ritka. Szal 100% terminálos programok használatának nem látom értelmét a részemről.
-
Köszi az infókat, de a mostani 500-as nettel az asztali Deluge (GUI-val együtt, Mate környezetben) simán hozza az 51-53MByte/sec sebességet, de le is terheli teljesen a procit.
A transmission GUI nélkül 30-33 között tud torrentek számától függően. Az egyszálas infó alapján, ha ezt tudja egy szálon, akkor négy szálon egész jó lenne egy hasonló kliens.
De akkor az rTorrent-re ránézek. -
Shyciii
veterán
Igen, tudom, hogy frissebb. Anno azzal is kezdtem a próbát, de nem működött, és ezért írtam ide. Valaki ajánlotta a libva-t, és azzal jó lett. És ekkor kezdtünk el agyalni, hogy most akkor melyik csomag is a jó, az ajánlott. Ez határozottan rémlik, csak az nem, hogy pontosan mit is következtettünk ki
Lényeg, hogy nekem a libva-val működik (valamiért).
Amúgy párszor már próbálgattam a Vivaldit, hogy azzal leváltom, de aztán valahogy mégsem vált be. Firefox-ot meg nem bírom. Így maradt a Chromium.
-
Shyciii
veterán
inxi nem mutatja nekem, hogy éppen melyiket használja. Mesa-demos nincsen felrakva, így a glxinfo-val nem tudja lekérni. Most gyorsan felraktam, és azalapján pl 4k-s youtube videónál is az intelét használja, hiába nagy a terhelés. Mondjuk nem baj, mert a geforce tuti jobban zabálná az akksit.
-
Shyciii
veterán
Hát most compton esetén nincsen akadás. Max annyi, ami emberi szemmel nem érzkelhető, így nekem továbbra is kompozitor problémának tűnik
Amúgy természetesen 60Hz a kijelzőm, mert egy teljesen átlag notebookom van.GPU: Intel HD620 és Nvidia GeForce MX130, de bumblebee-t nem üzemeltem be, úgyhogy én nem tudom váltogatni, hogy mikor melyiket használja. Szerintem így mindig az Intel-t használhatja a linux.
-
Shyciii
veterán
Frawly
Én azt látom, hogy a compton 03.28-án buildelt utoljára, ezért is próbáltam kiÉs ahogy nézem yshui forkja érhető el alapból a tárolóból.
Az akadozásra amit írtál akár igaz is lehetne, de annyira asszimetrikusan véletlenszerűen hol itt, hol ott akadozik meg egy-egy pillanatra, hogy nyilvánvaló volt, hogy driver, vagy más gond lesz. Én az intel plusz configjára tippeltem, de azzal csak rosszabb lett a helyzet. Így egy másik ügy kapcsán viszont kiderült, hogy az xcompmgr kompozitor okozta ezt az érdekességet.vinibali
Ez a fork érhető el alapból az Arch tárolóból -
BoB
Topikgazda
"password timeout-ot nem ajánlom 0-ra venni."
Nem igazán látom annak a biztonsági hátrányát hogy a végetelenségig vár arra hogy beírd a jelszót, bár lehet van. Szerintem ez inkább csak azért van hogy ne akasszon meg a végtelenségig programfutást a jelszóra várás.
"onnantól az egész sessionben ne kelljen újra sudo-t megadni"
Itt szerintem arra gondolsz hogy jelszót nem kér x ideig újra. Ez alapból 5 percre van állítva, akkor neked javaslom tiltsd le:
visudoDefaults timestamp_timeout=0
-
Apollyon
Korrektor
Nemhogy a chromiumot, de még az ungoogled-chromiumot sem lehet annyira safety-paranoidra konfigurálni, mint a firefoxot. Nem véletlen, hogy utóbbiból készül a Tor. Persze egy ublock meg egyéb blockeres ungoogled-chromium sokkal jobb, mint mondjuk egy regular chrome vagy opera/vivaldi böngésző.
-
Rimuru
veterán
Igen, de Arch topicban vagyunk ahol eleg hamar megkapja a frissiteseket a sway is, es ugy remlik hogy te is archot hasznalsz.
Egyebkent pont most irtam hogy en is taroloktol fuggok Gentoo alatt (az ok: nem akarom szivatni magam). Meg annyit hogy amikor sway alatt elkezdtek a modulokat kulon szallitani elso korben hibas volt a gentoo ebuild, ezert fixaltam regebbi verziora a csomagot. Az utan frissitettem le amikor kijott a stabil sway.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
Termite alapbol kiesett, nincs a listaban.
-
Shyciii
veterán
Nekem csak egy fura volt mikor tavaly nyár eleján Linuxra álltam át. A fájlrendszer felépítése, és a jogosultságkezelés. Nekem hiányozna, hogy nem lehet userekre adni különböző jogosultságokat.
De semmi más gondom nem volt. Én azonnal tudtam azonosulni a Linux-al. Illetve egész pontosan az Arch klónokkal, és jóideje már az Arch-al. Nekem az Ubuntu vonal sosem jött be. Lehet hogy azért, mert én sosem Windows-osként gondolkoztam, hanem komplett rendszerként.
Sosem fordult elő, hogy exe-t akartam futtatni, vagy programot telepíteni a tároló helyett, nem adtam magamnak automatikusan rendszergazdai jogkört, szal ezek nálam egyáltalán nincsenek, pedig én úgy kezdtem anno a Manjaro-val, hogy nem volt mellette Windows. Csak és kizárólag Manjaro került a notimra. Nem telepítettem Wine-t sem (azóta se próbáltam ki, hogy hogyan működik), Virtualbox-on sem ment Windows rajta. Rögtön csak Linux ment, és nem volt gondom. Megtaláltam mindent a tárolókban ami nekem kell. Sőt. Legutóbb ugye azon akadtam ki, hogy még olyat is találni az Arch-os tárolókban, amiről álmodni sem mertem. Amúgy a Teamvieweres példa nem feltétlenül Windows-os beidegződés. Pl nálunk rengeteg ügyfél távasztali segítségét csak Teamviewer-el lehet megoldani, mert az ügyfelek ahhoz ragaszkodnak, vagy szimplán náluk az a céges policy. Gyakoribb, mint hogy a LogMeIn-t erőltetik. Amúgy én Openbox-ra azért tértem át, mert ahogy utánaolvastam jelentős sebességet fogok tapsztalni, és sokkal reszponzívabb lesz és hogy bill kombókat erőltet leginkább. Így is lett, vagyis én határozott céllal jöttem Openbox-ra, mint ahogy pure Arch-ra is Manjaro-ról. Nálam addigra már szóba sem jött a tévelygés (főleg hogy előtte már sok Arch klónt kipróbáltam).Ma viszont úgy tervezem, hogy keresek valami témát az Arch-ra ami világos, és rendesen elkülönülnek az ikonok, háttérszínek, fejléc színek, és fúkusz kijelölése is, mert ha egy gombon ide-oda viszem a fókuszt, akkor alig üt el a színe az eredeti háttérszíntől.
-
Frawly
veterán
További példák a windowsos beidegződésekre, amikre pont most volt példa az itteni linuxos topikokban: iTunes használata Linux alatt, linuxos szerverre grafikus felület telepítése, Linux felügyelete TeamViewer-rel (mikor az X is kínálna erre megoldást, meg egy RDP-s natív linuxos progi is). Szóval a jelenség valós, csak nem mindenkinél jön ki egyformán.
De pl. láttam már windowsos usereket Linuxra CCleaner-klónt telepíteni, meg Wine alatt Winamp-ot használni, amikor a natív linuxos Audacious, Qmmp, XMMS-klónok ugyanezt tudnák.
De nem akarok offolni, csak példákat hoztam fel. Nyilván az egésznek nem sok köze van az Arch-hoz, ez disztrófüggetlenül ki tud jönni. Bár akik Archot használnak, azok általában már vannak olyan szinten, hogy ennek kevésbé vannak kitéve.
-
Shyciii
veterán
Igen, azt gondoltam, hogy ha majd szükségem lesz a d-bus-ra, akkor jön hibaüzenet, de majd akkor beállítom. Nincs sok programom fent. Csak azok amikre feltétlenöl szükségem van, vagy szükségem lehet. Eredendően én azért akartam pure Arch-ot, mert egy igen vékony Arch-ot szeretnék használni. Ezt a filozófiámat jól tükrözi, hogy 772db csomag van csak fent, pedig olyan egzotikumokat is használok, mint SACD iso filejainak darabolása, 1 fileként rippel flac fileok darabolása, szal nem csak hétköznapi dolgokra használom a notimat. Ennek ellenére elég vékonyka az Archom, és nem is tervezem, hogy agyontelepítem. Ha programot kell keresnem, akkor is igyekszem olyat választani, hogy minnél kevesebb függőséget rakjon fel. Nagyon ritka, hogy nekem a program kinézete legyen fontos. Inkább a minimalista felfogása elsődrendű, és a funkciói.
Amúgy meg nem tudod elvenni a kedvem. Nem is értem ezt most miért írod. Többé-kevésbé láttad, hogyan alakult a linuxos pályafutásom, és gyakorlatilag 3 hónap alatt eljutott a Manjaro-ról oda, hogy nekem pure Arch kell, és KDE-vel gyakorlatilag teljesen simán megcsináltam kicsit utánanézve, hogy hogyan kell telepíteni. Miután az rendben ment, jött egy másik partícióra az Openbox, mert ahogy olvasgattam egy nagyon jó WM, hogy ha valaki olyasmit keres, hogy a DE és a Winows Tiling közötti rendszer. Úgyhogy beleástam magam, 2 napig nézelődtem hogyan működik az Openbox, és egy másik partíción elkezdtem belakni. Majd miután már működtek a mindennapos dolgaim csináltam róla egy komplett image-t, majd KDE-s Archot töröltem és oda írtam vissza az Openboxosat és azóta azt csinosítgatom. Időnként eszembejut, hogy hé ez kell hozzá nekem, úgyhogy utánaolvasok és megcsinálom. Elég ritkán jövök ide kérdezősködni, max megerősítésért. Notebook fedelének lecsukásakor lockoljon is megoldottam egyedül. Igaz nem volt egyszerű, mert nincs rendesen dokumentálva, de meg van, és persze minden lépést amit Openbox alatt csináltam, installáltam azt minde vagy scriptbe raktam, vagy csináltam róla apró leírást, rendszerfile mentést, hogy ha egyszer újrakezdem, akkor azokat visszatöltve lépésenként szűz, de mégis általam hasznbált funkciógazdag Openboxosat kapjak. És rettentően élvezem, hogy ezt így kell összeguberálni.
És emellett veszet gyors a rendszer, pedig sima i3-as notebook, de olyan sebességgel pörög, hogy egy Ubuntu, de Arch alapú Manjaro, Antergos is elbújhat mögötte. Soha nem volt ilyen gyors rendszerem amit ráadásul így szerettem volna, úgyhogy eszemágában sincs másra áttérni
Azt azért hozzátenném, hogy nekem azért is volt ilyen könnű áttérni fapados Arch-ra, mert vagy 25 éve Windows-ozok rendszermérnökként, úgyhogy ismeretlen rendszer ide vagy oda, azért ennyi tapasztalattal könnyebb tanulni, csinálni. -
-
Shyciii
veterán
És valóban, azt is választottam, mert 1 függőséget pakolt csak fel, meg az xfce paneljét használom (tint2-ben a középrepakolás szinte kivitelezhetetlen volt), úgyhogy ez a 2 ok amiért választottam. Viszont az autoconfigba nem kellett bepakolnom, de ez nyilván azért van, mert xfce panelt használok, ő pedig automatán betölti az összes pluginjét amit feltettem (battery, datetime) Funkcióra is tetszik, alap ikonja is jó, és teljesen korrektül és használhatóan működik amire nekem kell (távasztali munkákhoz jön jól, csak ezért kellett).
-
csixy
addikt
Feltelepítettem valahová egy Linix Mint Debian Editiont és ezután a https://www.linux-live.org/ oldalról származó legújabb stabil 2.1-es script segítségével egy ugyanolyan szerkezetű live iso-t csináltam belőle mint a Thomas Matejicek féle Slax , majd a felmountolt iso-ból a linux nevű mappát , amit egyébként a Slax-ban slaxnak hívnak átmásoltam egy Ext4-es partícióra és megtanítottam systemd-vel bootolódni.
Még pár link:
link1
link2 -
Shyciii
veterán
Igen tudom, hogy lehet így fordítani, de pont ez az. Nem tőrödött a kóddal. Az hogy régi, attól még egyáltalán nem biztos, hogy leszedik. AUR-ban most is vannak 2015, vagy 2014-es kódok. Szal az ilyet nem szeretem. Majd keresek egy scriptet ami a legutolsó dátumu fileokat törli egy könyvtárból, és erre csinálok egy service-t, ami minden héten egyszer lefut, oszt kész, de egyelőre ez elnapolva, mert ma megint hajnal 2-3-ig dolgozom, aztán 3 óra alvás, és irány vissza a melóhely. És ez még így lesz vagy 4 napig...
-
Shyciii
veterán
Eddig én is töröltem kézzel, de ugye nekem még a 400GB-os SSD-m olyan felosztásban van, hogy sda: Arch 50GB, sdb 50GB üres (régebben itt is mentek egyéb linuxok próbából, sdc: adatok 300GB. Nah most ez úgy tudott a napokban pikk pakk betelni, hogy nagy felbontású zenéket töltögettem le albumokban, és ezek biza 4-5GB-tól kezdődnek, és sokat töltöttem le, míg volt lehetőségem (DSD-k, 24 bites FLAC-ek). Szal így mikor töröltem, akkor ugye valójában nem törlődött, és így napok alatt meg tudott hízni. Amúgy eddig nem volt gond, mert kézzel időnként én is töröltem. Az autotrash progiról lemondtam, mert valamiért már nem érhető el az AUR-ból.
Git-ről persze telepíthető lenne, de nem szeretem azokat, amik valamikor fentvoltak, de leszedték. Az már nekem gyanús. -
csixy
addikt
Köszi jó lett, de a megformázott ESP jelöltre előbb fel kellett pakolni a boot,esp flagokat, hogy a
# bootctl --path=/mnt install parancsot végre lehessen hajtani[root@nalatod senki]# bootctl --path=/mnt install
File system "/mnt" has wrong type for an EFI System Partition (ESP). -
csixy
addikt
-
Shyciii
veterán
-
Shyciii
veterán
Frawly
Elvben van rá megoldás, méghozzá a shutdown parametere a grub configjában, de nem teljesen használ. Igazából nincs bajom vele, csak hülyén mutat.
Lenry
Nem is írtam, hogy probléma van vele, csak zavar,
vinibali
Igen, még utána jön pár sor, csak itt pause-áltam. No mindegy, akkor marad így,
-
-
Siriusb
veterán
és vinbali
Kipróbáltam úgy is, hogy "abc" volt csak a jelszó, biztos ne legyen billentyűzet kiosztás stb probléma, de semmi. Amúgy jó a felvetés, mert ilyen simán előfordulhat.
A tapasztalatom azt mutatja, hogy a hibák 99%-a maga a felhasználó.
Annak idején volt olyan ügyfél, aki azzal kezdte a telefonban, hogy ő egy szőke nő, nem ért a számítógéphez, úgy magyarázzak. Hamarabb megoldottam vele mindent, mint azzal, aki "rendszergazda"-ként mutatkozott be.Felhasználó:
felhasznalo:x:1002:1002::/srv/ssh/jail:/usr/bin/nologingrep -v '#' /etc/ssh/sshd_config
Port XXXXX
HostKey /etc/ssh/ssh_host_rsa_key
AuthorizedKeysFile .ssh/authorized_keys
ChallengeResponseAuthentication no
UsePAM yes
Subsystem sftp /usr/lib/ssh/sftp-server
Match Group sftponly
ChrootDirectory %h
ForceCommand internal-sftp
AllowTcpForwarding no
X11Forwarding no
PasswordAuthentication yes
Biztos valami banális hiba lesz, majd nekifutok mégegyszer friss szemmel.
root-ot nem akarok, csak az adott könyvtár hozzáférése kell az adott felhasználóval. Majdnem 100%-ban másoltam az arch wiki-ből mindent, hogy kevesebb legyen a hibalehetőség. Kulcsot direkt nem próbálom, mert az a cél, hogy mogyi ismerős is be tudjon jönni, ha szükséges. Még dinamikus dns-t sem akarok regisztrálni, majd megadom az IP címet, amikor kell. -
Sonja
nagyúr
Ezt írtam, hogy itt kezdtem, de nem segített. Viszont rájöttem a megoldásra, méghozzá a Thunar segített. Elindítottam, és belenéztem a beállításokba. Az utolsó fül a Speciális, aminél alul írta, hogy hiányzik a gvfs! Azt elfelejtettem feltenni. Mitután pótoltam (pacman -S gvfs), máris eltünt az ikon az asztalról és a Thunarból is!
Mea culpa.
-
Sonja
nagyúr
De igen, az vagyok.
Thunar-t használok, ez az alap xfce alatt egyébként. Viszont kiteszi az asztalra is az ikont (Fájlrendszer gyökere néven, ami eltávolítható, mint egy pendrive) úgy, hogy eltüntetni se lehet. Egyedül az segít, ha teljesen kikapcsolom az asztali ikonokat, így nem is lehet kitenni semmit oda. No nem mintha akarnék, de azért ez nem a megoldás, csak átmeneti.
-
Shyciii
veterán
Pedig nekem a yaourt-al sem volt gondom, cak az zavart, hogy külön van pacman, és aur-os helper.
Trizen-t azért szeretem, mert egyben letud mindent, úgyhogy én azóta pacman-t nem is használom. Trizen -Syu ugyanúgy megcsinálja a pacman-es és AUR-os frissítést, és stabilan működik. -
Siriusb
veterán
Szerintem csak azért volt külön tároló, hogy egyszerűbb legyen telepíteni/frissíteni. Bármelyik AUR helper-t is választod, letöltöd a PKGBUILD-et és a makepkg paranccsal megszülöd a csomagot, oszt csókolom. utána meg már használhatod a helper-t. Nálam jelenleg az aurman van fent, nincs vele semmi bajom.
Amúgy itt egy összehasonlítás róluk: https://wiki.archlinux.org/index.php/AUR_helpers
Szerk.: Basszus, most nézem, az aurman-t már nem fejlesztik.
-
Kossz!
Igazabol az AUR-ral nincs konkret bajom, csak nem tudtam, hogy az appimage es a flatpak ennyire nem ajanlott.
Altalaban az a szokasom (regebben is Archoztam egy ideig), hogy a PKGBUILD file-t atnezem, mielott feltennem az adott alkalmazast. Itt az esetek tobbsegeben csak sima file muveletek vannak, letolt, kicsomagol, helyere masol, csinal neki ikont, stb.
Vagyis kb. ugyanazt teszi, amit te is javasoltal.Persze vannak buildelos csomagok is.
A yaourt-rol azt irjak, hogy tud furan mukodni.
Szerintem akkor keresek egy AUR helpert, ami tud frissiteni, es azt hasznalom. -
-
Shyciii
veterán
Nem a hely miatt csinálom, mert 400GB-os SSD-m van és 713 packages van fent (8,6GB), csak gondoltam azt a pár felesleges csomagot törlöm, na de így, hogy ezekután egyre jobban hízik a lista...
mindenesetre fura ez, és ha ez általánosságban is így van, akkor azért a Wikin lehet hogy írhatnák, hogy ezt az opciót ne használja senki, mint ahogy pl az -Sy -re is írják, hogy ne használjuk.
-
Shyciii
veterán
Akkor ez most a Tint2 hibája? Mert XFCE, KDE, Gnome alatt ugyanezt a network manager-t használják, és ott nincs ilyen gond. Bár érdekes módon tök más az ikonja is. Sőt Manjaro Openbox alatt sem így néz ki a network manager tray ikonja. Azt nem tom hogy csinálják. Amúgy el lehet tüntetni a háttérből a két számítógépet, ha a Tint2 alatt módosítok bármilyen értéket, akkor egy kis időre jó, majd megint rossz.
-
Shyciii
veterán
Leheteséges, mert mikor pure Archot csináltam, és KDE-t raktam rá, akkor sem volt ilyen hacacáré.
Viszont már 2 napja ez az Openboxos változat a fő rendszerem. A KDE-s még meg van a másik partíción, de igazáből azt lementem image-be, aztán megy külső winyóra backupnak egy időre. Már csak azt kell megoldanom, hogy az ablakok minden körülmények között középen nyíljanak meg, mert ez az összevisszaság idegesítő
Aztán már csak 1-2 érdekesség van amit megcsinálok még. Mondjuk Notifier, hogy ha pl csatlakozik wifire, vagy winyót dugok rá, akkor egy kis ablakban feljöjjön az üzenet, hogy meg van. Jah meg még Arcolinuxon volt egy Arconak saját conky-ja, ami végre tetszett, de az nem működik a mindenki által letöltött conky alatt, úgyhogy arra még rá kell jönnöm, hogy hogyan alakítsam át, hogy az általános conky is értelmezni tudja.
Összességénben nagyon élveztem az Openbox testreszabásátAz meg külön öröm, hogy így most van egy light rendszerem, de mégis szép, és egyszerű, és veszett gyors. Hidegindításkor meg 285MB memóriafoglalás is eléggé impozáns, és a feltelepített csomagok száma is jóval kevesebb, mint egy Arch+KDE. Több mint 100-al kevesebb ahogy nézem.
-
-
Eddig nem éreztem én lassúnak, lehet csak beképzelem, de a HP mégis gyorsabban jeleníti meg a lapokat...no mindegy, ez legyen a legnagyobb gond a héten!
No majd valami Arch klónt rakok a HP-re, akkor lesz csak rakéta sebességű!
(a desktopon FF-ban van reklámblokkoló, HP-n semmi, lehet ez okozza a pár ms különbséget)
-
Azt gondoltam, hogy téged az a veszély nem fenyeget, hogy a gyári HP Windows-telepítést használod
Az akku alatt ott vigyorog a wines termékkulcs, ha meglágyulna az agyam valamitől!
Tényleg az van, hogy ha már egyszer használsz SSD-t, nagyon nehéz elképzelni a HDD-ről futtatást, viszont azt vettem most észre, hogy a desktopban hiába van jó SSD meg 16GB memó, a HP sokkal gyorsabban reagál, mert ezek szerint a processzor is sokat jelent. (na jó, ez evidens, de azt nem gondoltam, hogy az AMD APU ennyire tötymörgő az i7-hez képest)
-
HP-knál egyre kell vigyázni, a gyárilag előretelepített (és helyreállítópartícióról visszatehető) Windowst kell hanyagolni rajta, az tele van szutyokkall, mindenféle demo-val, reklámmal, kémszoftverrel.
Egyik HP-nál sem okozott ez gondot, mert úgy vettem meg őket, hogy kivetettem a meghajtókat inkább vettem bele új SSD-t. Anno még az ember nem jogtiszta Windowsokat is hajlandó volt a gépére rakni, ma már a jogtiszta Win sem kell.
SSD-re a JFS fájlrendszer nagyon jó, de kifejezetten a deadline scheduler-rel! Állítólag ez a legprocibarátabb Linuxos fájlrendszer. (nem csak SSD-re kell mindig gondolni)
De a Cinmanónak is vastagon fog a ceruza
Amikor a Manjaro KDE-t kipróbáltam, végeztem összehasonlítást és lebukott nálam a KDE. Induláskor nagyon kevés memóriát használt, a Cinnamon 50%-kal többet (cc 400 ill. 600 MB), de elindítottam a böngészőt, ugyanannyi lappal mindkettőnél és kiegyenlítődött a dolog, sőt!
Innentől kezdve nekem magyarázhatják, hogy hű a KDE milyen keveset eszik, bezzeg a Cinnamon a legtöbbet. Persze, ha valakinek az számít, hogy az éppen felállt rendszer mennyit mutat.....
De ahogy írtad is, ez tök mindegy 8 ill 16GB-nál. (ezért is vettem egyből a 8570p-be még 4GB-ot, mert alapból csak 4GB volt benne)(#5394) zoli62
Régóta használod? Milyen DE-vel? -
Az mit jelent, hogy kicsit széthúztad?
8470p-ből 8570p lett.
(szélesebb lett egy numerikus bill blokkal)
A desktop gép behalhat akármitől, lehet kiöregedett benne az adott hardver
A tápot említette az Asus alaplap védelme, amikor lekapcsolt, nagy meleg volt, azóta meg megy rá nagy venti direktbe. Jó kis táp ez, 5 éve vettem, nem gagyi annyira Corsair cx430, de lassan le kéne cserélni. Más hw-nek nem lehet baja.
8470p-n 1000%, hogy mennie kell az UEFI bootnak, az ilyen üzleti notiknak mindig szabványos, 64 bites UEFI-je van.
Nem! Épp 8460-ről írta minap másik topikban a kolléga, hogy esélyes az UEFI-s probléma, nálam elő is jött, semmiről nem akart bootolni jó ideig. Épp neked írtam, miket csinált, valamikor áprilisban. Nem akarja, marad legacy.
Egy rája rávetettem magam mégis valamire, Chakra volt az áldozat, de a KDE mindig bosszút áll rajtam. A szokásos wifi jelszó beállításkor felugráló kulcskezelő és a tapipad duplakoppintásos beállítás....szevasz KDE.....
(az az agyonszidott Mint Cinnamon meg bebootolt 3 hete, felraktam és semmihez nem kellett nyúlnom, minden úgy működik, ahogy kell neki)
Kezdő topikban elő került újra az a csoda táblázat, hogy melyik DE - WM mennyi erőforrást használ, Cinmanó az első.Azóta persze már nem így van, de egye fenyő - 8 és 16GB elbírja.
-
Nincs igazi kihívás! Az UEFI lett volna a HP-n új SSD-re, de az meg ennél a HP 84-es sorozatnál gázos. Közel egy hónapja semmi, mióta kicsit széthúztam a 8470p-t és 8570p lett belőle. Ezen meg nem merek most kísérletezni, amíg ki nem derül, mi kezdett behalni a hőségtől a desktopban... Közben elrohan mellettem a fejlődés, már csak kérdezgetni fogok a Kezdőben.
Különben addig örüljetek, amíg nincs időm felrakni egy Arch-ot!
-
A Manjaróval nem is emlékszem mi volt a bajod, de azzal is volt valami.
Na látod, épp ez bizonyítja, hogy az ArchMergeD scriptes moduljai teljesen átláthatóak voltak, ami nem működött, az nem működött, ez pure Arch-nál is előfordulhatott volna. A scriptekbe kategórizálva voltak csomagok, ugyanazok voltak, mint máshol. (ArcoLinux-nál már fene tudja, hogyan van)
A distrowatch top 13-jávan 6 Ubuntu/Debian alapú van
Ez nem mérvadó, pár napja az Elementary volt a 3. a DW-n, a Debian meg jóval lejjebb volt a listán.
Még jóval több a Debian/Ubuntu klón, de a tendencia iránya elfordult. (no ezt szépen megfogalmaztam)
-
A scriptes mód amúgy egész átlátható volt még számomra is, különféle csomagokból választhattam ki, mit rakjon fel. Ez még sokkal jobb, mint, amiről nem tudod miből áll a telepített disztró.
Abban már többször egyet tudtunk érteni, hogy nem csak az Ubi vagy Arch, hanem úgy általában van túlszaporodás. 🤐
-
cyberpalko
csendes tag
Este megoldódott.Az mindenütt mutatta a hangot csak nem volt.Aztán egy frissítés után vót hang
azóta is van...dmesg és aplay szerint is minden rendben volt...
Feltettem még alsa-tools-gui-t is hátha...
Most minden ok.süvít,stabil.
Az aur ha jól értem külső tároló és ha épp kell valami akkor leforgatja. -
cyberpalko
csendes tag
Szia!
EZ ARCOLINUX hasonló a MANJARO-hoz.
Grafikus meg minden...eléggé szét lehet konfigolni
inxi rajta van pulseaudio rajta van--Inxi-F-A
Card-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series High Definition Audio
driver: snd_hda_intel
Sound Server: ALSA v: k4.18.3-arch1-1-ARCHlscpi
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series High Definition Audio Controller (rev 35)
-
Amit cyberpalko felrakott, ahhoz is komplett XFCE tartozik, ilyen szempontból nem sokban különbözik a Manjaro felszereltségétől.
Ha alapból nincs hang, az más gondra utalhat, lehet Manjaro-n is ugyanezzel szembesülne.
(#5362) cyberpalko
Fentiektől függetlenül érdemes lenne megpróbálnod a Manjaro-t, kicsit ismertebb disztró az általad felrakottnál. Ha az sem megy, akkor más alapú disztrók irányába kell menned, de ez már nem itteni téma, ebben az esetben érdemes lenne ellátogatnod a Kezdő Linuxosok topikjába.
-
Végül a boot-ot megoldottam, most minden fasza... lenne, de 5-ből csak egyszer bootol a gép.
Nem ír ki semmit, csak fekete képernyő.
Néha meg kernel panic:Kezdek hardver hibára gyanakodni. Szűz gép, nem volt még rajta OS soha.
Azóra rátaláltam erre: [link]
Hogy lehet, hogy április óta ilyen? -
Szerintem a mintyegon19 jobb lenne
A 19-et még nem használom, csak fenn van két eszközön, a laptopon mondjuk napi használat alatt áll.
Viszont 5 év után itt az ideje, hogy használj fő rendszerként valami más disztrót, hogy fejlődj.
Említettem már, hogy én tényleg totál laikus vagyok, soha nem tanultam informatikát, így ha valamit 5 éve eredményesen tudok használni, kiváltva a Wint, az nekem totál elég. Attól, hogy időnként belepofázok sok dologba, még ugyanúgy nem értek az egészhez, mint a többi laikus user. De azt hiszem, ez már nyilvánvaló lett mostanra. Vissza is fogtam a lendületem.
Amúgy az összes ismerősömnek Mint-et raktam a gépére, még olyan gép is volt, amit 2 szerviz is elküldött, hogy ez már kuka. XFCE 17.3-mal mégis működött.
Te törekszel kibővíteni a látóköröd, mert van alapod hozzá és itt sokaknak van, keveseknek meg nincs, igaz utóbbiak inkább csak kérdeznek, szerencsére rajtam kívül más nem okoskodik tudás nélkül.
(no de hogyan kerültem én az Arch topikba?) -
Nem csak rád gondoltam, bár benne vagy a célcsoportban.
(Te inkább a térítést nyomattad ezerrel)
Most minden flat amúgy, én már a Flatpak-tól is arcidegzsábát kaptam, független attól, hogy használhatatlan bugos valami. Ezeket a képeket se csípom. Vannak normális háttérképek, minek erőltetni ezt a műdolgot......
no meg 1ccerűek is
-
-
Telepitettem mar (egyszer) Arch-ot, de mivel nem sajat gep volt, es windows particio is volt mellette, es nem volt meg tapasztalatom az Arch particionalojaval, igy bolcsebbnek lattam hipszterkedes helyett az altalam ismert modszerrel menni, es nem elcseszni mas rendszeret.
Legkozelebbi telepitesnel mar magabiztosabb leszek.
-
attilav2
őstag
Ha kikapcsolom a hardveres gyorsítást a chromiumban akkor sem jelenik meg a youtube.
Opera alatt is fehérséget ad a youtube-ra, sőt a falkon browser is ugyanezt a tünetet produkálja.
Tehát a firefox chromium opera falkon browserek alatt csak a yt fejléce jelenik meg egy üres fehér oldallal. Csak a midori hozza be a yt-ot.
dailymotion rendesen megy firefox és chrome alatt, sőt a vimeo is.
Inxi kimenete:[xfce@attilav aur]$ inxi -Fxxx
System:
Host: attilav Kernel: 4.14.48-1-lts x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 8.1.1
Desktop: Xfce 4.12.4 tk: Gtk 2.24.32 info: xfce4-panel dm: startx
Distro: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: A88X-PLUS v: Rev X.0x
serial: <root required> UEFI [Legacy]: American Megatrends v: 3003
date: 03/10/2016
CPU:
Topology: Quad Core model: AMD Athlon X4 860K bits: 64 type: MCP
arch: Steamroller rev: 1 L2 cache: 2048 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
bogomips: 29525
Speed: 1695 MHz min/max: 1700/3700 MHz Core speeds (MHz): 1: 1695 2: 1690
3: 1695 4: 1694
Graphics:
Card-1: AMD Turks XT [Radeon HD 6670/7670] driver: radeon v: kernel
bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:6758
Display: server: X.Org 1.20.0 driver: radeon resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD TURKS (DRM 2.50.0 / 4.14.48-1-lts LLVM 6.0.0)
v: 3.3 Mesa 18.1.1 compat-v: 3.1 direct render: Yes
Audio:
Card-1: AMD FCH Azalia driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:14.2
chip ID: 1022:780d
Card-2: AMD Turks HDMI Audio [Radeon HD 6500/6600 / 6700M Series]
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 chip ID: 1002:aa90
Sound Server: ALSA v: k4.14.48-1-lts
Network:
Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000 bus ID: 05:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp5s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: f0:79:59:6c:c6:58
Drives:
HDD Total Size: 618.55 GiB used: 10.32 GiB (1.7%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 840 Series size: 111.79 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: S19HNEBD353510Y rev: AB0Q scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb vendor: AMD Radeon model: R3SL480G size: 447.13 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: E201607070040523 rev: 2C scheme: GPT
ID-3: /dev/sdc vendor: A-Data model: SP600 size: 59.63 GiB speed: 6.0 Gb/s
serial: 2E4620012337 rev: 5.2 scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 58.44 GiB used: 10.32 GiB (17.7%) fs: ext4 dev: /dev/sdc1
Sensors:
System Temperatures: cpu: 14.5 C mobo: N/A gpu: radeon temp: 48 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 0
Info:
Processes: 147 Uptime: 4h 04m Memory: 7.74 GiB used: 1.67 GiB (21.6%)
Init: systemd v: 238 Compilers: gcc: 8.1.1 Shell: bash v: 4.4.23
running in: xfce4-terminal inxi: 3.0.10 -
törölt tag
Lehet, hogy lényegtelen dolog. De lehet fontos is. Leírom.
Szóval többször neki kezdtem a pamac-el feltenni ezt a js52 csomagot. Aztán az itt kapott link segítségével feltudtam frissíteni.
Viszont én root mc-vel kerestem a fájlt és töröltem is. Volt még egy ugyanilyen nevű fájl is csak az @ karakterrel kezdődött és a szine is eltért mc szerint az előtte lévőtől. Töröltem azt is. Majd sudo pacman -Syu paranccsal frissítettem a rendszert.
Szóval ez a @ elejű fájl nem olyankor keletkezik, ha szöveges fájlt kezdünk módosítani? Lehet törölni akarta a szkript, de nem ment végbe. Vagy a szkriptben felülírás van, nem törlés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Nyaralás topik
- Xbox Series X|S
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Delta Force (2024)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged