Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Itthon is elérhető a OnePlus 11 és a Buds Pro 2
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
Új hozzászólás Aktív témák
-
szebenyid
friss újonc
konkrétan olyan esetet ami pont az enyém hogy több emlékeztetőt is letudjon tárolni olyan linket tudsz küldeni? előre is köszi!
-
szebenyid
friss újonc
android studio-val lett létrehozva csak akarnék ilyet is bele tenni
-
szebenyid
friss újonc
Sziasztok! Lenne egy reminder emlékeztető app azt szeretném , hogy ne csak egy hanem 10 emlékeztetőt tárolna hogy lehet megoldani?
-
Con Troll
senior tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Nekem sincs, de akkor mondjuk, ha megfordítom a kérdést: régebben láttam, hogy ilyen-olyan appokhoz lehet letölteni modolt verziót (pl. reklám nélküli). Azokat hogy csinálják? Elvileg ott is csak az apk telepítőhöz férnek hozzá, és azt birizgálják.
Közben decompile-oltam az apk-t, szembejött velem egy rakat .smali fájl, valami teljesen fura programnyelvvel, úgyhogy azt hiszem nekem itt ért véget a történet
-
Con Troll
senior tag
-
Con Troll
senior tag
Sziasztok!
Módosítottam egy program apk fájlját (JSON fájlokat írtam át az apk-n belül) majd ezt az apk-t telepítettem a telefonomra. Sajnos a módosítások nem léptek életbe, ugyanúgy működik, mint az eredeti app.
Android programozásban egyáltalán nem vagyok jártas, így nem tudom, hogy egyáltalán elég-e az, amit csináltam, vagy valamilyen más úton kell-e módosítani az apk-t.Általánosságban hogy lehet (kell) modolni apk fájlokat úgy, hogy telepítés után működjön is a módosítás?
Szerk.: érdekes módon ha a telepített program fájljait nézem, akkor úgy látom abban a verzióban települtek fel, amit én írtam, ennek ellenére maga a program nem eszerint működik.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
JozsBiker
üzenetére
annyira nem nehéz ez a nyelv, ha persze javaba gondolkosz, màsik ugye a kotlin, bàr lehet azzal lenne jó kezdened, ha egyiket se ismered, mert az a hivatalos
Én a helyedben keresnék egy könyvet, van egy pàr, és abból meglennének az alapok, alapok utàn a bonyolultabb dolgoknàl mindig fogsz talàlni egy indiai youtuberest aki megmutatja hogy kell, de az angol az mindenképp fontos a tovàbblépéshez
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Bocs hogy nem olvasok vissza túlságosan ( pár oldalt azért visszanéztem ), szeretnék belemélyedni az Android programozásba, és az első lépések megtételéhez keresek bevált módszert. Elég régen kezdtem programozni ( Basic, Pascal, C ), de nem "hivatásszerűen". OOP alapok is megvannak úgy ahogy. Arduino -val összedolgozó programokat készítettem eddig App Inventorral, de úgy érzem elértem a határait. Lehet még egy tanfolyamnak is beáldoznám az árát, de Egerből nyomulok, itt nem találtam ilyet.
Szóval valami _bevált_ dolgot keresek akár online tanfolyam, akár mondjuk egy jó oktató videó sorozat formájában. Jó lenne magyarul, mert nem hiszem hogy elégséges lenne hozzá az angol tudásom. De ha van tuti angol anyag, annak is nekirugaszkodnék. Köszi. -
Arcanus
aktív tag
Sziasztok!
Webes alkalmazás fejlesztésben sokat segít a Spring Framework, de sajnos Androidra nem igazán találtam semmit a Dagger-en kívül. Úgy hallottam a Pie már támogatja a dependency injection-t, de nem igazán javasolják.
A kérdésem azokhoz lenne, akik használtak Spring-et és Android-on is fejlesztenek: van-e bármilyen framework ami elterjedt és a Spring-hez hasonlóan rendkívül népszerű? Dependency Injection-re gondolok első sorban, de adatbázis kezelésnél (Spring Data) is érdekelne a dolog.
Tudom a Google a barátom, de úgy gondoltam, hogy akik jártasak a témában jobb képet tudnak adni, hogy mi az ami plusz és mi az ami mínusz az Android területén.
-
balko235
csendes tag
-
bandi0000
nagyúr
Láttam van aki használta a Dagger 2-őt, esetleg van itt valaki, aki tudna egy kis útbaigazítást adni, hogy hol, és miképp kezdjem, mert így elsőre elég katyvasz az egész
-
bandi0000
nagyúr
Van itt valaki, aki csinált már google account bejelntkeztetetést? Kicsit elakadtam benne, és kellene egy kis segítség
-
Gyárfás
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Egy serversocket és egy kliens socket kell, a többi a szálkezelésre van bízva, legalábbis amit én csinálok.
Androidnál viszont én inkább csak két alkalmazás közti kommunikációra szerettem volna példát látni, nem kifejezetten chat-et akarok írni, de végülis lehet, hogy hasznát veszem ennek a db-nek. Alapvetően az androidon futó alkalmazást úgy találtam ki, hogy ne tároljon semmit, csak beszélgessen, de végülis egy táblázatot kellene majd megjelenítenie, amiben változhat a tartalom.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Gyárfás
üzenetére
Firebase a google keretrendszer, azon belül van a Real Time db ami neked kell, az egészben az a jó, hogy autentikáció be van építve, azzal se kell foglalkozni, és számos hasznos fv közül kiemelendő az, amit ha implementálsz, akkor minden adatbázis változás esetén értesíti az appod, így pl egy új üzenet esetén tudsz küldeni értesítést
Szerintem ez az egyik legegyszerűbb módja ennek, mert ha jól tudom, akkor sime weboldalaknál websocketet kell implementálni, külön még hogy real time legyen
-
Gyárfás
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Tényleg nagyon sok firebase példát találtam neten, csak igazából nem tudtam mi az a firebase. Desktop java alkalmazásnál elég csak írni két socketet és máris hálózaton keresztül kommunikálnak az alkalmazások.
Röviden le tudnád írni nekem, hogy pontosan mi az és miért kell nekem a firebase ahhoz amit csinálok?
-
Gyárfás
tag
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy android alkalmazást, mert érdekel maga az android programozás. Én csak példákból és gyakorlatból tudok tanulni hatékonyan. Szóval jelenleg java nyelven tudok programozni, illetve nem idegen az xml, de androidra nem írtam még semmit.
Általában tudom, hogy nagy ellenszenvet vált ki amit kérek, de tényleg nagyon nagy segítség lenne, ha látnék egy példát valami nagyon egyszerű chat alkalmazásra. Nem a grafika a lényeg, hanem a hálózati kommunikáció, mivel az alkalmazásom hálózaton keresztül kommunikálna egy desktop java alkalmazással. Persze az is elég lenne, ha csak 3 üzenetváltás lenne, beviteli mező és "küldés" gomb nélkül, akár localhoston emulátorral. Az is jó, ha linket adtok, sajnos kevés időm van foglalkozni vele, és a legtöbb google találat olyan volt amihez egy weboldalra be kell regisztrálni, hogy működjön, vagy valami miatt nem működött sima copy+paste-el.
Az a bajom, hogy egyszerű kis példákból építkezni az folyamatos buktázás lesz és hibajavítás, megoldás keresgélés. Tudom, a programozás ilyen, de egy kész egyszerű alkalmazásból rengeteget tudok tanulni, a túl bonyolult példát pedig legalább annyi megérteni, mint 0-ról elkezdeni, amit szeretnék.

-
bandi0000
nagyúr
Van valakinek tapasztalata back step-el, ugye ha a vissza gombot nyomogatom, akkor vissza váltson szépen a fragmentekre, ami önmagában működik is, csak az a gondom, hogy a menü sávban nem lép vissza, vagyis félig ez is működik, csak valamiért az az ötletem jött, hogy egyszerre használjak nav drawert, meg bottom menüt, és nem tudom, hogy lehet a kettőt működőképesre összehozni a legegyszerűbben
-
bandi0000
nagyúr
Hogyan kellene felepítenem egy firebase adatbázist ? Mármint milyen patternnel? Igazából kb csak 1 táblám lenne firebaseba tárolva de azt mondták, hogy legyen service, repository, stb
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, lenne egy kicsit komplikáltabb kérdésem. Az automban van egy Eonon tipusu androidos fejegység 6.0ás rebdszerrel, amihez szeretnék Bluetoothon hozzá párosítani egy Pioneer xdp30 as DAP lejátszót. Van androidra egy gyári pioneer app amivel tudnám irányítani magát a lejátszót. Áruházból nem is engedte feltelepíteni nert, h nem támogatott. Így leszedtem külön az APK-t ami feltelepült viszont indításnál azt írja ki, h BLE not supported. Ezugye valami low energies szabvány lenne amit a fejegység nem támogat. Probáltam utána keresgetni, h h lehetne mégis ráeröszakolni és találtam több dolgot, valami registrit vagy mit hogy kéne átírni.
I use BLE API 21+ and the following code to discover:
ScanSettings scanSettings = new ScanSettings.Builder()
.setScanMode(ScanSettings.SCAN_MODE_LOW_LATENCY)
.setReportDelay(discoveryDelay)
.build();Nemtudna nekem segiteni valaki, h pontosan mit es hogyan kellene módosítani?

-
Sianis
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Igen. Lassan időszerű androidx-re migrálni mindent, függőségeket is. Én még nem talaáltam jó megoldást, hogy hogyan lehet egyszerűen és gyorsan felgönyölíteni ezt a dolgot, de problémát még nem okozott. Ha csa support libeket használsz, akkor mindet egy verzióra kell hozni. Aztán ha a függőségekben is van beégetett verzió, akkor excludulni kell benne a support libet.
De javítson ki valaki, akinek van jobb ötlete, nekem is jól jönne.
-
Sianis
addikt
válasz
bandi0000
üzenetére
Az AlarmManager barmennyire is ugy hangzik, de nem az ebresztoorat allitgatja.
Hanem pl valos orahoz kotott idopontokban kuld ki egy Intent-et. Szoval ezzel pont azt tudod elerni, hogy az appod kapjon egy Intent-et egy adott idopontban, vagy eppen az adott idopont utani elso telefon feleledes utan. Szoval az app kiloves nincs ra hatassal, viszont a telefon restart igen, olyankor minden ilyen torlodik. -
bandi0000
nagyúr
Köszi, de gondolom nem csak a szokásos órás ébresztésre lehet használni
Nekem gyakorlatilag arra kell, hogy fel lehessen íratkozni több időpontra(dátumra), amit ha bekövetkezik, akkor írjon egy értesítést, de nem csak jelzés hanem konkrét adatokat kiírni, gyakorlatilag mint egy emlékeztető
Ez amúgy hogy fut a háttérben? app bezárása milyen hatással van rá?
-
bandi0000
nagyúr
Csinált már valaki értesítést? Pl legegyszerűbb felállás ha egy bizonyos dátumra aktiválódna az értesítés
-
djnice
veterán
válasz
[KgP].Robot
üzenetére
Köszi, itt nincs API, Jsoup-pal szedem le és parse-olom a html forrást.
-
[KgP].Robot
aktív tag
Sziasztok,
Sajnos sajat animacio irasaval melyebben eddig meg nem kellett foglalkoznom, de most van egy ilyen feladatom:
Meg kell jelenitenem egy horizontal listaban kepeket. Egyszerre 1 kep latszik kozepen es egy-egy fel kep tole jobbra es balra. Swipe-olassal jobbra balra mozgathatom a kepeket es ekozben animalnak a kovetkezo keppen: A kozepso kep mindig egy kicsit nagyobb es teljesen eles, mig a mellette levok kisebbek es kicsit homalyosak. Ha nem egyertelmu, teszek ide egy github repo-t, ahol az elso GIF szemlelteti azt, amit en is szeretnek:
[link]
Horzontal RecyclerView-val probalkozom, az animaciokat megirtam resources-ban es az itemView-kra ra is tudom akasztani oket, viszont az egyetlen bajom, hogy nem tudom meghatarozni az eppen aktualisan kozepen levo kepet. Ergo nem tudom mikor hasznaljam a nagyitas es mikor a kicsinyites animaciot.
Halas lennek barmilyen ertelmes otletert!Koszi
-
djnice
veterán
Sziasztok!
Mi a legjobb megoldás arra, hogy megvárjam egy hálózati művelet (képek és szöveg letöltése egy oldalról) végét ami egy külön szálban fut és csak annak végeztével jelenítsem meg a kapott adatokkal az új Activity-t?
Találtam ezt a cikket: [link]
Mennyire állja ez meg manapság a helyét?
A Handler vagy az AsyncTask tényleg annyira rossz megoldás? Nekem ez az ajánlott Observable objektum elég bonyolultnak tűnik. -
Zsolt_974
tag
Sziasztok!
Megpróbálom itt is megkérdezni, hátha tudtok nekem segíteni. Sajnos android programozásból az ismereteim a 0 fele konvergál. Mikrokontrollerrel(arduino) elvagyok valamennyire, de az se magas szintű.
A kérdés amire szeretnék választ kapni, hogy merre induljak el.Segítségeteket és válaszotokat előre is köszönöm.
-
thon73
tag
Ez a kérdés alapvetően nem ebbe a topicba tartozik. Egyébként nekem nem sikerült megoldanom, bármilyen system beállítással legalább lekapcsol egy idő után, aztán azonnal visszakapcsol. (Könyvet olvas fel bluetoothos fülhallgatón, így elég sokáig tudom tesztelni, és az olvasóprogram meg sem szakad amúgy.)
Ami ide tartozik: ha nem érdekel a teljesítmény (vagyis az akku), akkor tudok vajon olyan programot készíteni,
- ami ébrentartja a készüléket,
- lehetőleg root nélkül,
- lehetőleg kikapcsolt képernyővel?Félelmeim szerint az ANR miatt nem fog menni, akárhogy dolgoztatom a fő szálat. Avagy?
-
thon73
tag
CursorLoader alkalmazásánál (egy régebbi projekt bővítésénél) az
onLoadFinished()által visszaadottCursorclosed.
Találkoztatok már ezzel?
Ezt a stackoverflow bejegyzést találtam.
Mit lehet ezzel tenni? (Lehetőleg a Loader újraindításán kívül) -
Znupi
csendes tag
Sziasztok!
Segítsetek legyetek szívesek. Pie van a az xz2 compact-omon, hogyan tudom megoldani hogy a bluetooth ne menjen a háttérbe alvó állapotba?
Köszönöm!
-
[KgP].Robot
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy olyan app otlet, aminek a kliensei folyamatosan monitorozhatoak lokacio alapjan. Magyaran, minden app helyzete lathato kene legyen mondjuk egy TV-n megjeleno terkepen. Ezen kivul a kliensek egyeb dolgokat is tudnak csinalni(file-t feltolteni, stb...)
Kerdesem az lenne, hogy Firebase segitsegevel ez megoldhato vagy kell egy custom backend-et kesziteni, ami minden API-t tartalmaz, amire a klienseknek szukseguk van?Koszonom
-
vlevi
nagyúr
válasz
muszurkefal
üzenetére
Mentsd el a layout xml-t, és nyomj egy clear all constraints-t.
Valahol biztos van valami baja, ami miatt szétesett. -
bandi0000
nagyúr
válasz
muszurkefal
üzenetére
Mért nem próbálod ki Constraint layouttal? azzal sokkal egyszerűbben és szebben meg lehet oldani a pozícionálást
Ha nem jelenik meg valami az általába a rossz beállítások miatt lehet
-
muszurkefal
aktív tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Most újrabuildeltem és megjelent. Érdekes. Kivéve néhány bizonyos Activity-t, ami már 1 hete furán viselkedik. Ezeknél nem jelenik meg a beállított background.

-
bandi0000
nagyúr
válasz
muszurkefal
üzenetére
De ha lefordítod se làtszik?
Vagy csak így nem látod? -
muszurkefal
aktív tag
Hali!
2 hete fejlesztgetek Android Studio-ban egy projektet, és a mai nap ezt tapasztaltam az Activity-jeimnél.
Ahogy látható, az xml-ben minden a helyén van, a Design-ban meg semmi. Ezzel mit lehet kezdeni? Elég idegesítő, így nem tudok dolgozni

-
thon73
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Talán annyi érdekesség van benne, hogy azért kezdtem el, mert nem találtam programozót, aki megvalósítsa az ötleteimet. Később másnak is fejlesztettem, olyasmit, ami engem is érdekelt. Ma megint ott tartok, ahol az elején: ha lenne valaki, aki megcsinálja helyettem, nem bánnám.
-
thon73
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Igen, ez eredetileg egyfajta front-end-nek készült. A táblák, a listView-k és az egyes rekordokat megadó űrlapok is néhány sorból elkészíthetőek, mert a háttér már kész. Ugyanakkor minden a programban készül, és ez elég nagy flexibilitást adott ahhoz, hogy a legkülönbözőbb projektekben használjam. Az export-import szöveges, és ez - többek között - azért jó, mert könnyen lekezelhetőek az adatbázisváltozással járó problémák.
Neked sztem nem az adatbázis résszel, hanem a file-résszel van problémád. A helyedben meghívnék egy file-kezelőt egy folder-ért, aztán amit visszaad azt kiegészíteném egy file-névvel, és kész. Ha nincs megfelelő file-kezelőd, akkor érdemes az Open Intent filekezelőt használni.
Egyébként a fenti projektben egy komplett file-kezelő rész is van, az praktikusan külön kiemelhető, ha szükségét érzed, és az igényeidnek megfelelően módosítható. De elég univerzális amúgy. -
bandi0000
nagyúr
Köszi vég is már sikerült megoldani, már csak 1-2 dologgal küzdök
Igazából bonyolultabbnak tűnik a tied egyértelműen, én elég egyszerűen megoldottam az import és exportot, és működik is, mindkettőben csak a FileUtilst-t használom
Inkább az a problémám, hogy én úgy csináltam, hogy fix helyre ment, és fix helyről olvas, de úgy kellene megoldani, hogy a user adhassa meg az útvonalakat, na már most én már egyszer megpróbáltam, de mikor kiválasztom a Db fájlt, akkor hibát dob, miszerint nem ismeri fel a fájlt, meglehetne ezt úgy oldani, hogy nem egy konkrét fájlt, csak egy mappát kelljen kiválasztania, és ott persze hozzáfűzném a DB nevét amit majd másol?
-
thon73
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
A "destination" is file kell legyen, nem pedig folder.
A logikával szemben (vagyis másold ezt a file-t a megadott folder-be), a parancs úgy szól, másold a forrás file tartalmát a cél file tartalmáNAK. Vagyis hozz létre egy üres file-t a directoryban, és abba már bele fogja tenni.
Hirtelen kereséssel egy példa: https://stackoverflow.com/a/30948757Más:
az adatbázis kimásolása egy aránylag egyszerű dolog, de az exportálása egyáltalán nem triviális. Egy korábbi projekt során küzdöttem ezzel; ráadásul most épp leporoltam ezt a projektet. Ha érdekel, itt: https://github.com/Palmodroid/Mecsek megtalálod. Hozzáteszem, ez egyáltalán nincs kész, de az export-import rész működik. -
Zalanius
tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Ha M vagy újabb a verzió, kértél / kaptál rá futás közben is engedélyt?
-
bandi0000
nagyúr
Próbálkozott már valaki adatbázis export importtal?
Elvileg megírtam, de ott akadok el, hogy megadtam az cél mappának a Downloads mappát, és mikor másolná oda az app a Db-t, akkor kiírja hogy a mappa csak olvasható, amit nem igazán értek, a jogokat elvileg megadtam írásra-olvasásra
Esetleg tudja valaki mit szúrhattam el?
-
thon73
tag
Használ vki layout stb. mappán belül subfoldereket?
Ezt találtam: https://stackoverflow.com/questions/4930398/can-the-android-layout-folder-contain-subfolders
De ellentmondóak a hozzászólások.
Tudom, "próbáld ki", de gondoltam egyszerűbb, ha dob vki. egy "igen"-t, vagy egy "próbáltam, nem ment"-et. Ráadásul azóta a verziók is növekedtek, ami más esetekben már okozott némi gondot.
Köszi! -
t181
senior tag
válasz
bandi0000
üzenetére
Elvileg úgy kellene működnie, ahogy leírtad.
Mi általában kézzel joinoltuk össze a táblákat és csak a szükséges mezőket selecteltük, amiket egy egyedi osztályban adtunk vissza.
A szakdogámban így csináltam:
lekérdezés
a használt osztály -
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Kérnék egy kis segítséget
Androidra fejlesztünk, legalább is most tanuljuk, és SQlite adatbázist használunk, illetve ennek a kezelésére a Room-ot
Megcsináltuk az Entitásokat, Daokat,Repokat,beállítottuk a másodlagos kulcsokat is elvileg, adatbázis is műkszik, de nem találom a megoldást arra, hogy hogyan kéne visszaadni 2 tábla adatait ha kapcsolat van köztük
Tehát van 2 táblám, felhasználó és autók, minden autónál megvan a felhasználónak az id-je, akihez tartozik, de ha lekérdezem az autókat, akkor nem írja ki, a felhasználó nevét
Nyilván az a baj, hogy nem tudom, hogy létre kéne hozni erre egy új osztályt, ami a 2 tábla tulajdonságait tárolja? vagy miképp kellene vissza adni/lekérdezni ezt? Vagy mire keressek rá egyáltalán

-
Eniszocsi
újonc
Sziasztok.!

Keresek egy társ programozot egy két játék és alkalmazás szerkesztésre és hosszú távra

Akit érdekel több infó az írjon erre az e-mail címre: dr.apphungary@gmail.com

-
thon73
tag
válasz
[KgP].Robot
üzenetére
Hű, ez fontos. Ez biztos, hogy így van? Akkor bizonyos gépeken nem futnak el a több ujjas programok? Játékok sem? Az OS kikapcsolást sem lehet vhogy a programból megoldani? Nekem az lenne logikus, hogy azt kapja meg a rendszer, amit a program nem dolgoz fel - ezek szerint nem így van.
-
thon73
tag
Hát, igazság szerint még sehogy. Azért kértem a tanácsot, hogy melyik úton célszerű elindulni. Az alapötlet a Loader lett volna, minden aktív fragmentben egy külön loaderrel, amit a fragment lebontásakor szintén eldob. (Hozzáteszem ez egy korábban félbemaradt projekt, ahol az adatbázis egyes elemeit egy naptár oldalról is el tudom érni. Az adatbázis rész kész, a listek még Loaderrel készültek.)
Több ponton elakadtam. A Loaderrel igazából ezt elég könnyen meg lehetne oldani - tudom, hogy már nem ildomos. A Room és LiveData együttessel apró probléma, hogy szerintem az egész korábbi programot át kéne írni, amire leginkább nincs időm.
Mielőtt rájöttem volna, hogy miként rakjam egybe a régi és új kódot egy újabb problémába futottam bele: A ViewPager (konkrétan Fragment, de ez mindegy) - elég komoly, 2-3 másodperces késéssel indul már 3 ablaknál is. Ez azért érdekes, mert lényegileg az egész egy custom Layout, ami gyakorlatilag semmilyen számolást nem használ, sőt, még azt is minden egyes alképernyőn újra felhasználja. Lapozásnál semmilyen várakozás nincs, pillanatok alatt lapoz 8-10 lapot, nemhogy hármat. Ráadásul a log szerint a fragmentek is pikk-pakk felépülnek; nem tudom, mire kell ez a rengeteg idő.
Jelenleg azt hiszem, a kiolvasás optimalizálása lesz a legkisebb problémám. Először ezzel a megjelenítéssel kell kezdenem valamit. Egyébként nem is értem. Miért nem jeleníti meg az első fragmentet, aztán amig az ember gyönyörködik benne, építhetni a többit.
-
t181
senior tag
Nem feltétlenül probléma, hogy az onDestroy nem fut le. onDestroyView-ban ugye szétszedi a View-t és sok referenciát elenged (pl leiratkozik az Observer-ekről). Profiler-rel figyeld a memóriahasználatot, abból kiderül, hogy okoz-e galibát a sok Fragment.
"Pontosan ezért nem szerettem volna minden ablaknak külön háttérszálat nyitni."
Hogy használod a háttérszálakat? Hogy hozod létre őket? Mire használod?
-
SeroBp
újonc
Sziasztok!
Szükségem lenne segítségre! Még mindig nem sikerült megoldani, és talán lehetetlen vállalkozás, hogy a notification lekérdezéseket szerverről ne 15p legyen Oreo alatt. Vlkinek ezzel tapasztalata? Vagy megoldási ötlete?
-
[KgP].Robot
aktív tag
Szia
Koszonom a segitseget, de ez nem megoldas sajnos. Vannak device-ok, ahol 3 ujjas swipe-al screenshot-ot lehet kesziteni. Ha ez be van kapcsolva az OS-ben, akkor abban a pillanatban, amikor a user 3 ujjat rateszi a kijelzore, az OS elkapja es nem adja tovabb senkinek(ekkor kapok ACTION_CANCEL-t). Szoval mire az event hozzam megerkezik, akkor az mar CANCEL. Ezt csak akkor tudom megoldani, ha az OS settingsben kikapcsolom ezt a gesture-t. -
domel
tag
Helló! Írtam egy intrót, felrakom ide a forráskódot, akinek pont egy ilyen kell "a program készítője" oldalra, az használja fel nyugodtan. [download zip]
Ahhoz képest hogy régen egy demoscene csapat tagja voltam, másfél napig tartott megírni, abból egy napig hibát kerestem. Aki letölti az fordítás előtt nyomjon egy Rebuild Project-etDomel
-
thon73
tag
Még egy kérdés:
ViewPager-ben van egy olyan, hogy setOffScreenPageLimit()
Ez vajon el is tünteti a felesleges Fragmenteket/View-kat, vagy csak LEGALÁBB ennyit betölt előre?
Mert a log alapján az egyszer létrehozott fragmantek nem szűnnek meg soha. (Mármint megszűnnek persze, de nem a ViewPager miatt)
Pontosítok:
Lefut a pause, stop és destroyview; de a destroy nem.Más:
Az Android Studioban hol lehet beállítani, hogy a support könyvtárakban lévő metódusokról is (mint pl a setOffScreenPageLimit) adjon ki dokumentációs leírást? -
thon73
tag
Igen, majdnem pontosan így. Köszi, ezen el tudok indulni. Leginkább az okoz nehézséget, hogy több lehetőség közül kiválasszam a legegyszerűbben elkészíthetőt.
A megjelenítést egy ViewPager végzi, csak nem egészen listában, hanem egy custom-view-ben. Konkréten ez egy ugyanolyan naptároldal, mint az összes többi.
Azért kérem el a hónap összes adatát, mert ezen az oldalon mindegyik szerepelni fog.
Jobb és bal slide-dal ugrok a szomszédos hónapokra - elvileg végtelen lehet, de 3 évvel - 36 hónap - mindenképp számolni kell. Pontosan ezért nem szerettem volna minden ablaknak külön háttérszálat nyitni.
A háttérben egy elég összetett adatbázis áll, de a "naptár" rész elég egyszerű. Mindenki ugyanabba a táblába jegyezhet be dátummal és rövid szöveggel, nekem most csak ezt a táblát kell lekérdeznem.
Kis érdekesség, hogy a naptár-rekordok feljegyzik, hogy honnan származnak, és vissza tudnak vinni a kiindulási rekordra több táblában is. -
t181
senior tag
Tehát ha jól értem az adatbázisod olyan rekordokat tartalmaz, melyek mindegyikének van egy dátuma, a célod pedig, hogy egy-egy Fragment-en megjelenítsd az egyes hónapokba beleeső adatbázisrekordokat (valószínűleg listás nézetben).
Room és PagedList segítségével elég egyszerűen megoldható.
Kell egy olyan lekérdezés, ami paraméterben megadott év és hónap segítségével rászűr a szükséges bejegyzésekre ezt pedig egy PagedList LiveData formájában visszaadja. Erre az adott Fragment-ben feliratkozol és az eredményt átadod egy RecyclerView PagedListAdapter-ének.
Így nem kell szálakkal foglalkoznod, mindent megold magától.Következő Fragment-re navigáláskor pedig a jelenlegi alapján ki tudod számolni, hogy melyik hónap következik és át tudod adni a következőnek.
Ennek egy része találgatás, de talán el tudsz indulni.
Minden egyes fragment nyit egy külön háttérszálat?
Egyszerre hány Fragment-et hozol létre? ViewPager-t használsz, gombnyomásra ugrasz egyik hónapról a másikra, esetleg valami más?
-
thon73
tag
Sqlite-ban jártasaktól kérdezem:
Az adatbázis megfelelő sorait egy View-ban jelenítem meg. Ezeket a sorokat háttérszálon töltöm le. Ez OK.
DE!
Mit kell tenni olyankor, ha több View-ban jelenítem meg ugyanannak az adatbázisnak különböző adatait? Konkrétan egy naptár minden egyes hónaphoz alkot egy View-t (Fragmentet), melyekből egyszerre egy látszik, de - elméletileg - közel végtelen van. Minden egyes View ugyanazon adatbázis egy részét (az adott hónaphoz tartozó adatbázisrekordokat) jeleníti meg.Hogyan érdemes ilyenkor az adatbázis lekérdezését megszervezni? Minden egyes fragment nyit egy külön háttérszálat? Vagy egyetlen háttérszál mindig másik hónapot kérdez le? Vagy mi itt a jó megoldás?
Előre is köszönöm! -
thon73
tag
válasz
[KgP].Robot
üzenetére
Ha küldesz kódot, megpróbálok segíteni. Van programom, ami most is multitouch-ot használ. Ez egy korábbi próba, ami jól működött; point rész értelemszerűen cserélendő.
switch (event.getActionMasked())
{
case MotionEvent.ACTION_DOWN:
case MotionEvent.ACTION_MOVE:
int historySize = event.getHistorySize();
int pointerCount = event.getPointerCount();
Log.i("MULTI", "Poi: " + pointerCount + " His: " + historySize);
for (int p = 0; p < pointerCount; p++)
{
for (int h = 0; h < historySize; h++)
{
Point point = new Point();
point.x = event.getHistoricalX( p, h );
point.y = event.getHistoricalY( p, h );
point.press = event.getHistoricalPressure( p, h );
point.type = 0;
points.add( point );
}
Point point = new Point();
point.x = event.getX( p );
point.y = event.getY( p );
point.press = event.getPressure( p );
point.type = 1;
points.add( point );
}
this.invalidate();
break;
} -
SeroBp
újonc
Szia!
Érdeklődnék, hogy Oreao notification -ra sikerült megoldást találnod? Mert hasonló próblémával küzdök. Andorid 5.0 - 7.1-ig engedi a background service vagy alarmanager futatását, de 8.0-nál ténylegesen olyan szinten erőltetik az energia takarékoságot, hogy szerintem a felhasználó szint rovására megy.
Én próbálkoztam ScheduleJob használatával, de sajnos ott is gond van. Min 15perces intervallumban futatja csak a JOB-ot és most sem periodikusan pedig be van állítva. -
[KgP].Robot
aktív tag
Sziasztok
Multitouch kezelessel kapcsolatban szeretnek segitseget kerni.
Csinaltam egy custom View-t, aminek az onTouch metodusaban kezelem a touch/move/up eventeket es minden touch helyere kirajzolok egy kort. Egeszen addig mukodik, amig nem probalom meg egyszerre 3 helyen megerinteni a kijelzot. Ilyenkor Action_Cancel esemeny erkezik az onTouch-ba. Ez elvileg akkor van, amikor a parent nem adja tovabb az esemenyt a child view-nak. Ha egymas utan lassan erintem meg 3 helyen a screent, akkor nincs ilyen gond csak ha egyszerre.
Miert van ez es mit tudok vele kezdeni. -
huszee
csendes tag
Sziasztok!
Olyan segítségre lenne szükségem, hogy egy navigationdrawer-ben lévő menüelemre való kattintás után nem egy új activity-t nyitok meg hanem egy fragmentbe tölti be az adott tartalmat. Ez szépen működik, de a fragmentre el szeretnék helyezni egy recycleview-t amit egy custom adapter feltölt egy backendless.com-os adatbázis táblája alapján, sajnos itt elakadtam kerestem tutorialokat, leírásokat stb. nem tudom összehozni, ha esetleg van olyan segítőkész ember aki hajlandó lenne segíteni akkor nagyon hálás lennék.
Nyugodtan írjon privátban, nem szeretném szétoffolni a topikot. -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Hogy a legegyszerűbb megoldani a következő problémát:
Adott egy Arduino board, amin egy hőelem van, illetve be lehet állítani egy határértéket. Androidos tudásom a MIT app inventor 2 kezdetleges használatánál kimerül

Olyan appot szeretnék, amivel meg tudom jeleníteni a hőmérsékletet, illetve tudom változtatni a határértéket (egy egyszerű változót). Egyelőre csak bluetooth megoldásokat találtam, de wifin kellene kivitelezni. Merre induljak el? Kivitelezhető az app invertorral, vagy java, python kódolásra van szükség? -
domel
tag
Helló. Átálltam Oreo-ra, féltem tőle mint a tűztől, nem alaptalanul..., de szerintem a Lollipop-Marshmallow átállás durvább volt. Az én specialitásom a háttéralkalmazások, az akkor is működő programok, ha látszólag mindenből kilép a júzer. Márpedig az Oreóban pont itt történtek a legnagyobb változások, usert és programozót agresszíven próbálják terelni az energiatakarékos alkalmazások irányába. Van ez a doze mode, ami eddig is volt, de most sokkal durvábban, a telefon kikapcsolás után négy perccel bealszik, és megáll minden élet. Napokba tellett kiderítenem, hogy mikor bealszik a telefon és megállt az internetrádió, hogy azt miért tette annak ellenére, hogy a processzort nem hagytam aludni (wifit és mobilnetet is lekapcsolja, meg gps-t és gyakorlatilag minden hardwert) és hogy ezt hogyan lehet megkerülni. Itt a megoldás az előtér-szolgáltatás volt (foregroundService), ha tudja valaki hogy egy sima activity esetében hogy lehet az alvó telefonon a wifi-mobilnetet bekapcsolva hagyni, az ne tartsa magában. A másik érdekesség a Notifikációs sáv használata
Intent notificationIntent = new Intent(this,MainActivity.class);
notificationIntent.addFlags(Intent.FLAG_ACTIVITY_SINGLE_TOP);
PendingIntent pendingIntent = PendingIntent.getActivity(this,1,notificationIntent,PendingIntent.FLAG_CANCEL_CURRENT);
Notification notification= new NotificationCompat.Builder(this, CHANNEL_ID)
.setContentTitle("XixiRádió")
//.setContentText("vattafaki")
.setSmallIcon(R.drawable.ic_radio)
.setContentIntent(pendingIntent)
.build();
startForeground(1,notification);
a fenti kód nem jelenít meg ikont az értesítési sávban, hanem helyette egy system ikon jelenik meg, ami azt jelzi, hogy többek között van egy program(unk) ami energiát fogyaszt a háttérben. Itt a megoldás az, hogy Oreo alatt applikációs szinten (Manifest <application -is be kell regisztrálni egy osztályt, amiben létrehozunk egy NotificationChannelt, majd annak az ID-jére hivatkozunk az Activity vagy Service-ben létrehozott Notifikációs ikon, vagy indítóikonok esetében. Amúgy az oreo valóban keveset fogyaszt mikor ki van kapcsolva a telefon, este feltöltöm, reggel mikor ébreszt, még mindig 100%-on van a telefon. Egyenlőre ennyi volt az észrevételem öt nap alatt az Oreo-val kapcsolatban-domel
-
Tityahome
aktív tag
Világos! Csak azért kérdeztem mert azt hittem arra célozgattál a hozzászólásoddal!

Egyébként köszönöm hogy próbáltok segíteni!

Nem olyan fontos egyébként csak gondoltam hátha a programozók közül valaki csinált már ilyet. Csodálkozom hogy még senkinek nem jutott ez eszébe. -
Tityahome
aktív tag
válasz
sztanozs
üzenetére
Egy picivel fentebb linkeltem egy képet amin látszik hogy a pixel tableten a navbaron vannak az ikonok...na egy olyan megoldás érdekelne!
Az előnye az hogy olyan munkát csinálok a tableten hogy gyakran váltok alkalmazását ami ugye ennek a segítségével sokkal gyorsabb lenne mivel a navbar az mindig látszik és nem takar be az aktív képernyőbe. Nem kellene plussz kattintásokat végeznem.
Vannak androidra alternatív megoldások mint például a 'tálca' nevű alkalmazás, viszont az kitakar egy aktív részt a képernyőből ezért folyton nyitnom és zárnom kell programváltás után.
Kb ennyi a lényeg. -
Tityahome
aktív tag
Igen...én emlékszem az ICQ-ra és tényleg valami hasonlót szerettem volna elérni mint amit mondasz hogy egy darabot lecsípjen a képenyő aljából.
Ha azt mondod hogy nem lehet akkor én elfogadom mivel mint mondtam nem vagyok programozó.
Tudom hogy ez itt egy programozói fórum! Azért is írtam ide hogy hátha esetleg valaki csinált már ilyet aki jártas ebben és esetleg van rá valami program.
Abból gondoltam hogy megoldható mert köztudott hogy vannak olyan android OS-ek amikben van taskbar (pl: remix os, prime os...stb) szóval valahogy csak meg lehet csinálni ha ott is megoldották.
Igazából nem is értem hogy az android fejlesztéskor miért nem tesznek ilyen lehetőséget opcionálisan a rendszerbe mikor tableten hatalmas segítség lenne.
Ez a 'tálca' nevű alkalmazás nagyon jó egyébként, napi szinten használom a gyors programváltás miatt, csak annyi probléma van vele, hogy egyes alkalmazásoknak alul is vannak olyan funkciói amit sűrűn használok és ezekbe a 'tálca' betakar.
Ilyenkor mindig rejteni kell, majd újra elővenni és ezt egy aktívabb használatnál így kapcsolgatni ki és be.
Na ezért szerettem volna ha nem takar be a képernyőbe.Igazából azt sem értem ha erre nincs is lehetőség, akkor legalább arra miért nem adnak lehetőséget hogy a navbar szerkeszthető legyen olyan szinten hogy alkalmazások ikonjait lehessen rá rögzíteni. Szerinte nagy segítség lenne azoknak akik dolgoznak is az android rendszeren.
Én legalábbis ennek érzem a legnagyobb hiányát.Na mindegy...azért köszönöm hogy válaszoltál!
Persze nem mondom hogy egyik cég sem gondolkodik.
-
domel
tag
Ez itt egy programozói oldal. Úgy gondoltuk, hogy ha akarsz valamit, mi segítünk, és TE létrehozod. Amúgy szerintem olyant nem lehet jelenleg csinálni Androidban mint a Windows tálca, hogy lecsíp egy darabot a képernyőből, és ami alá megy, az olyan mintha kívül esne a képernyőn ( a Windows-ban viszont lehet, emlékszik még valaki az ICQ-ra? Az egy chat volt a képernyő jobb oldalán, és átméretezte a képernyőt, a teljes méretű ablakok sem takarták el). Néztem a "tálca" nevű appot itt androidon, az is hogy jól nézzen ki és használható is legyen, a "tálca" alá nem szabad indítóikont rakni. Amúgy neked miért nem felel meg az a program (ha már nem akarod megírni magad a programot)???
-
Tityahome
aktív tag
válasz
Zalanius
üzenetére
Nem pont ilyenre gondoltam, csak egy sima fekete sávra a képernyő alján, de azért köszönöm hogy próbálsz segíteni.
Van a play áruházban egy olyan program aminek az a neve hogy 'tálca' és azt a programot szeretném abba a fekete sávba elhelyezi. Segítségével gyorsan tudok váltani az ablakok között mint a Windowsban csak az lenne a lényeg, hogy ne lógjon bele az aktiv képernyő egy részébe. -
Zalanius
tag
válasz
Tityahome
üzenetére
Rootolt esetben a SystemUI kis módosításával a navbar elég jól átszabható, bár új funkciók hozzáadását sosem próbáltam, azt nem biztos, hogy 5 percből meg lehet úszni. Az viszont biztos, hogy valamikor a 4-es, 5-ös időkben az egyéb "always on top" trükkökből sokat kinyírtak. Esetleg valami ilyesféle koncepció?
-
Tityahome
aktív tag
Nem tudna nekem abban valaki segíteni hogy hogyan tudnék egy fekete csíkot varázsolni az android képernyőm aljára ami mindig aktív?
Értem ez alatt ami mindig látható (tehát pl a böngészőben is) viszont aktív ami azt jelenti hogy egy taskbart helyeznék oda.
Kb mint a windowsban!
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- PlayStation 5
- Renault, Dacia topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Grand Prix - Új névvel térnek vissza egy legendás sorozat klasszikus epizódjai
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- EAFC 26
- World of Warships
- Olcsó/régi telefonok fotói egymás mellett
- További aktív témák...
- Inno3D GeForce RTX 4070 Ti X3 12G - Karácsonyi akcióban!
- Redragon Kumara K552 RGB Brown Switch magyar billentyűzet
- Lenovo Thinkpad P1 Gen 6 - i9-13980HX, 32GB, 2TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- 15.gen! Intel Core Ultra 9 285K +16-32GB DDR5 RAM +hűtött VRM-es Z890 lap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)
- OP AudioCodes C450HD Ip Phones - Szines kijelzős - Teams/ Zoom telefon - Új dobozos
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- LG 83B4 - 83" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte M27UA 27 160Hz IPS UHD 4K 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Most èrkezett pár darab RX ès RTX 8gb vga-k! Számlás garanciás! Kamatmentes rèszletre is!
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Hanem pl valos orahoz kotott idopontokban kuld ki egy Intent-et. Szoval ezzel pont azt tudod elerni, hogy az appod kapjon egy Intent-et egy adott idopontban, vagy eppen az adott idopont utani elso telefon feleledes utan. Szoval az app kiloves nincs ra hatassal, viszont a telefon restart igen, olyankor minden ilyen torlodik.