Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S
üzenetére
"Ugyanez a logika érvényes consumer GPU-nál is.
A több VRAM = hosszabb élettartam ; nagyobb rugalmasság."Az eddigi generacioknal nem ezt lattuk. Tobbet szamitott a GPU ero, mint a vram.
"De hogyan érjünk el száz százaléknál többet ?"
Irrelevans. Ha ranezel a terkepen egy erdore, majd a mellette levore ami egy "ranezesre" 8x-9x-10x nagyobb erdo, nem kell pontosan tudni a fak mennyiseget, le tudod vonni a megfelelo kovetkeztetest az aranyokrol, amit aztan alatamaszt a globalis "erdo statisztika".Teljesen irrelevans metrikakat nezel es ezeken legozol. A consumer GPU-nal nezd az oda vonatkozo %-okat, amik nagyjabol adnak egy korrelalo erteket a globalis piaci reszesedessel.
Ehhez add hozza:
-nem pontos (nem kell annak lennie)
-elszarnak valamit a Steamnel amit majd korrigalnakMaradjunk egy 8:1 aranynal. Az Nvidia 8x annyi vgat gyartat, 8x szallit (JPR), 8x annyi kerul az osszes gamerhez globalisan (1.8 milliardot ir az AI), tehat nagy valoszinuseggel a 140 millio aktiv useres gamer platformon is ezt az aranyt fogjuk talalni.
Es az eddigi szamok alapjan ezt talaljuk.
Tehat van korrelacio, ahogy az eddigi generacioknal is volt.Aztan hogy te ezutan mikbe kotsz bele es ugy akarod hasznalni a Steam statisztikat amire az nem valo, az a te gondod.
-
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Előző hónapokban is volt 30%-os változás a DX8-as kártyáknál, ami természetesen lehetetlen, csak ugye mindig más felhasználókat kérdeznek meg más területről, ami összekuszálja az eredményeket. Vagy nagyon kicsi mintával dolgoznak itt, de ezt se tudjuk, mert a Valve nem hajlandó elárulni
Ez ilyen DIY felmérés, neked kell rájönni, hogy mi történik... -
S_x96x_S
addikt
válasz
proci985
üzenetére
> egyébként a 132% valószínűleg a gamer laptopok miatt is jött ki
egyszerűen csak azért, mert "DirectX 8 GPUs and below"
hirtelen (??? ) minus 40.65% -al csökkent !!;
-32.39% -ra és csak így jönne ki a 100%
OFF;
amúgy Kádár Jánossal is előfordult, hogy kénytelen volt meghamisitani a választási eredményt, mert eredetileg 102 százalékra győztek. -
X2N
őstag
Apa kezdődik.
RTX 5090 Saved From Connector Melting With ASRock’s $40 Cable Despite Pulling 1350WShunt-moddolt MSI RTX 5090 Ventus-on ment 20 kör benchmark és már elkezdett leégni a csatlakozó amit itt sikernek állítanak be
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
A globalis adatokkal korrelalva jol megmutatja az aranyokat.
Senki nem mondta, hogy pontos.
Teljesen komolyan veheto statisztika,
De hogyan érjünk el száz százaléknál többet ?
Vegyünk száz embert. Kérdezzük meg, van-e videokártyájuk. Akinek van, azt számoljuk egyszer. Akinek NVIDIA van, azt számoljuk még egyszer, mert az NVIDIA a piac kilencvenkét százaléka, tehát fontosabb. A végeredmény százharmincegy százalék lesz. Ha valaki reklamál, mondjuk azt, hogy a kilencvenkét százalékos részarány miatt így számoltunk. Ez nem magyarázat, de annak hangzik.// Steam HW statban a "DirectX 12 GPU"-k 131,44%-os aránya
már nem a pontatlan, hanem az értelmetlen kategória. //
-
S_x96x_S
addikt
Ha az általad kiemelt táblázat tartalmazná
a VRAM/$ sort, akkor nem hoztam volna fel.
De nem tartalmazta, és ezért volt a megjegyzés.A táblázat amúgy is csak egy pillanatkép.
Egy adatközpontban 1-3 éves lekötésnél - amúgy is a jövőre fogadsz, és nem a mai benchmarkra. Az AI modellek nőnek, az optimalizációk változnak, de az extra VRAM ad egy rugalmasságot. A ROCm is gyorsan fejlődik vagyis a szoftveres hátrány csökkenhet, de a hardveres VRAM előny megmarad.
Ugyanez a logika érvényes consumer GPU-nál is.
A több VRAM = hosszabb élettartam ; nagyobb rugalmasság. -
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Érti mindenki a vram előnyt már sokszor leírtad de ez egyetlen szempont míg a energiahatákonyság és a megtérülési ráta a másik, a cikk dinamikusan változó környezetben , token/ energia/ árazás [link]
szempont alapján hasonlítja össze őket,felesleges többször leírnod. Aki ezen szempontok alapján választ, már pedig AI/ adatközpontban ezek fontosak akkor ez a különbség.
Nincs ebben semmi bonyolult szerintem. -
S_x96x_S
addikt
nyilvánvalóan ebben a use case -ben ( "Our findings show that NVIDIA B200 does outperform AMD MI355X configurations for dense architectures and smaller MoE models." )
- az nvidiának pillanatynyilag előnye van.De más use casekre ideális lehet az AMD
mivel ugyanakkora árért
- 3x annyi VRAM-ot ad ( 2304GB vs 756GB )
- és extraként - ott van még 128 core CPU + CPU RAM = 3072GB
amúgy VRAM hiányos esetben még a Strix Halo APU (128GB) is lenyomja az RTX 5090 (32GB) -et.
Az AMD MI355-nél még az FP6 -ot preferálnám FP4 helyett,
mert azt kifejezetten kigyúrta az amd extra tranzisztorokkal.---
https://www.oracle.com/cloud/compute/pricing/
8*$8.60
BM.GPU.MI355X.8 8 x AMD MI355X 288GB Matrix Core CDNA 4 AMD Infinity Fabric VRAM = 2304GB CPU core = 128 CPU RAM = 3072GB ; 8 x 7.68TB ; 8 x 1 x 400Gb/sec RDMA
4* $16.00
BM.GPU.GB200.41 4 x Nvidia B200 189GB (NVL72)BlackwellNVIDIA NVLINK VRAM= 756GB ; 4 x 400Gbps InfiniBand $16.00
---------amúgy az Oracle már listázza a GB300 -at ( Blackwell Ultra )
ami több VRAM és gyorsabb hálózat,
és nem is értem, hogy miért nem az szerepel az összehasonlításban.
azzal szemben az AMD-nek csak 2x VRAM előnye lenne.
BM.GPU.GB300.42
4 x Nvidia B300 279GB (NVL72)Blackwell 4 x 800 Gbps $18.00 -
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
A Steam "statisztika" továbbra is csak egy felmérés, azaz normális feldolgozás nélkül kirakott adatok
Másként nem lehet magyarázni a 120%-ot, mert hogy egy ember sem nézett rá ellenőrizni a kapott eredményeket az biztos... máskor is voltak már ilyen furcsaságok és továbbra is lesznek, mert a Valve nem erőlteti meg magát ezzel, hiszen ez nem totálisan komolyan vehető statisztika, ahogy beszéltük már. -
S_x96x_S
addikt
a Steam HW Stat 2025 dec.
"Other settings" része is elég furcsa.
ami a CPU képességeket mutatja.vagy:
- figyelmetlen gyakornok elcseszte az SQL-t,
- esetleg rosszul kivitelezett bunda
- vagy nekem van túlzott elvárásom a statisztikával kapcsolatban.Valószínüleg a%-os növekmény - kamu,
és ha levonjuk, akkor azért normálisabbak az arányok ( 100% alatt )
A GPU -val kapcsolatos kérdés,
hogy a "fake" +25% gépekhez milyen "fake" GPU tartozhatott.
-
X2N
őstag
válasz
Kolbi_30
üzenetére
Steve-ék csináltak egy 2025-ös évértékelőt/összefoglalót, volt itt minden, hiányzó ropok a leégő csatlakozós nvidia kártyákon, MSRP ártól 20-45%-al drágább Radeon 9000-es kártyák launchkor, nem működö nvidia physx az 50-es kártyákon, meg driver bugok tömkelege mert már az AI írja a drivert az nvidiánál, maga Jensen mondta

Asrockba beleégett ryzenek, tarifák, Asus botnet routerek, Intel leépítés...
Ha az a cél h tönkretegyék a DIY pc piacot jó irányba haladunk. -
Kolbi_30
őstag
JA 2024.08 raktam ossze a gepemet, multheten gondoltam veszek memoriat, hogy kicsit legyen tobb...akkor 32 giga ddr5 45 ropi volt.. 64es kitet vettem volna alzarol...470k..meg hasonlok...aha koszi..lehet eladom a piicsaba a gepemet a penzt elrakom es hasznalom a laptopot..eleg durva vicc lett ismet a pc hobbi..
-
proci985
MODERÁTOR
DX12 jól skálázódik általában sok maggal. Meg CPUra játszani a 3900X (fele ekkora erővel) általában elég volt.
Fogyasztás nekem majdnem mindegy, MSI lapok amiket használtam (x370 titanium, x570s tomahawk wifi) 150Wra vannak tapasztalat alapján belőve. Meg azzal is számolj, hogy thermal headroom épített vízzel más terület.
Ram bírja a 3200at JDEC szerint, és bírja ha VMen fut a compute. Utóbbi sokkal durvábban problémás mint az ember gondolná. VBox kb érzékenyebb volt ramra mint a parancssoros memtest, mondjuk Dockert nem próbáltam ezen a gépen.
-
X2N
őstag
válasz
T.Peter
üzenetére
Tippre nem sok újrahasznosított van. 1-1 komolyabb fegyver modell csak magában 10-15GB-is lehet tömörítés nélkül(új COD-ban pl.)
proci985-Komolyabb szimulátorhoz(Assetto,DCS,Arma) jól jön a 16 mag, nálam 5GHz-en megy, az a sweet spot jó fogyasztással(120W) alulfeszelve (1.15V).
Anno elég komolyan megtuningoltam a 96GB ramot is, de inkább visszatettem gyárira, jobb a békesség. -
proci985
MODERÁTOR
Maxon tolom csak. CS2 semmilyen szinten nem érdekel. Szimulátorozni meg 7680x1440pben szoktam. Monitorok 75ör bírnak (Rift2 80at), nem látom fölötte a különbséget: Doomon és jó esetben 20fpsen nőttem fel. Volt 144es monitorom (projektor 240et tud fHDben), engem a frametime-varianca zavar nagyon, max fps kevésbé.
5950X nincs tuningolva papíron, gyakorlatilag viszont egy 360x45ös radiátor egy D5el van rajta egyedüli hőtermelőként és el van engedve TDPre. Szóval hűtésre kb három Noctua D14 van rajta ami azért látszik a headroomon. A 7900XTnek egy második D5 és 360x45 + 280x30 van, szóval kb 500W a kényelmes thermal headroom. Nem hozott 25+%ot mint anno a 290Xnél, de azért érezhetően gyorsult a blokktól.
Korábban ezzel a setuppal az akkori 1800Xem és 3900Xem kb golden sample órajeleket hozott gyárilag, mármint, hogy hagytam őket futni a default órajel kalibrációval és órajelre magasabb volt, mint amit légen tuninggal szoktak elérni.
Mondjuk ez kb 10 éve stimmel, tuningnál az első lépés a thermal headroom, ami hoz magával Vpackage headroomot a szivárgási áram miatt. Hűtésben pedig fórumszinten is jól állok: [kép]
A két m2, a VRM és a ramok meg kaptak saját ventit mozgatni direktben a levegőt.
-
T.Peter
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
"Nyilvan ha van akkor allokal tobbet. FPS nelkul ez igy nem jelent semmit."
Ez is mar ezerszer le lett irva, hogy dinamikus allokacio van, ha ugy van beallitva. A vram mennyisegetol fuggoen valtoztatja bizonyos mertekig a pool size-t. Nem fps-ben kell ilyenkor merni a kulonbseget hanem a texturak felbontasaban es a betoltesi idejukben. -
proci985
MODERÁTOR
Cyberpunk brutális, nálam 1440pben 12-16GB körül eszik 1440pben.
UE5 rendben van, nálam a Stalker2 és a Borderlands4 is jól fut
. mondjuk valamennyire kiegyensúlyozott a setup. Meg épített víz mindent a thermal limit alatt tartani jóval, meg egy normális táp.Mondjuk a sajátommal adott esetben kb hypervisorként futott az OS és hónapokig futott a számítás, szóval stabilitásra is kb oda van belőve. A 7900XT meg arra van, ha játszani akarnék (128GB ram és az 5950X oda felesleges).
-
X2N
őstag
válasz
T.Peter
üzenetére
Már h ne lenne, "a legnagyobb reszet a vram-nak mindig a texturak foglaljak el,"
Meg a helyet is a háttértárolón. Már ha tényleg jó minőségű textúrákról van szó.
Megmutassam a 150GB-os mappámat amiben a 3D rendereléshez vannak modelleim meg textúrák?
(most néztem, a 150GB az csak a textúra, +70GB a modell
)Persze amikor játékban rá van tolva az antialiasing maximális teljesítménnyel, meg megy a felskálázás akkor adsz a képminőségnek egy jó nagy pofont.

-
T.Peter
őstag
Meg mindig nem sok koze van a jatek meretenek ahhoz, hogy mennyit fog a ram-bol/vram-bol hasznalni.
Attol, hogy tps, a kamerat meg lehet ugy forgatni, hogy kozel legyen egy fal vagy akarmi mas, szoval ez nem szempont.
A legnagyobb reszet a vram-nak mindig a texturak foglaljak el, ezen pedig a Mafia eseteben is a virtual texturing segit. Csak azt a texture tile-t kell betoltenie ami eppen latszodik (+ a legkisebb mipmap-ek hogy legyen valami amihez rogton lehet nyulni ha szukseges). -
X2N
őstag
Amikor megjelent leszedtem, meg felnéztem nexus-ra UE5 konfig file-okért amivel kimaxoltam a grafikát a gyárihoz képest is sokkal jobban nézett ki, messzebbre rajzolta ki a vegetációt, árnyékokat, meg részletesebb volt minden, stb, nem ájultam el még így se tőle, szokásos TAA mosoda, 2-3 óra bőven elég volt belőle hogy mindent kiderítsek ami érdekelt, ez nem stalker, ez egy far cry, stalker skinnel. Nem érte meg akkor a teljes árát így nem vettem meg még. Nézted benne a fákat? Azok nem fák, csak kis termetű fák. Nevetségesen néznek ki, túl kicsik, ráadásul az egész világ fel van nagyítva méretbe...
-
X2N
őstag
55 GB, az elég baráti manapság. TPS-játék, nem kellenek bele nagy felbontású textúrák mint egy FSP-nél, a kamera miatt. Megúszós.

A stalker 2-t tudtam h fel fogod hozni
, arról inkább ne is beszéljünk nem használja ki a nanite-ot a vegetációra, majd ha eléri a 2.0 verziót és az újabb verziós UE-n fut meg az AI life 2.0 benne lesz ahogy megigérték majd ránézek. -
PuMbA
titán
Nem 13,5GB, hiszen az általad nagyon utált AI fake frame generation lök rajta egy csomót, amit úgy se fogsz használni
Csak 9,7GB-ot eszik a játék 4K maximumon RT-vel.Mafia: Old Country, ami szintén egy elég nagy terület is csak 10,7GB-ot eszik 4K maximumon:

Egy open world játék egész területe úgy se lesz betöltve a VRAM-ba egyben, szóval a terület nagysága ezt nem befolyásolja.
-
X2N
őstag
Egyébként ha 4k felbontást nézem akkor még mindig van 10% különbség teljesítménybe a 2 kártya között raszterbe.
Ez az állításod az UE5-el addig lesz igaz amíg nem lesz egy igazán komoly open world játék, mert messzemenő következtetéseket én nem vonnék le a jelenlegi cső játák címekből.

Itt is 13.5GB a vram használat, moddolt CP2077-szeret 20GB felett foglalni, és már készül a CP2077-Chicago UE5-re.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
X2N
őstag
Ha a procikat megnézem akkor a 7800X3D-449$ MSRP-vel jött ki 2023-áprilisban. 330$ körül meg lehetett venni 2024-ben, majd felment az ára 450$-ig 1 évvel később, most se sokkal olcsóbb, 400$.
9800X3D már $479-al nyitott, 2025-ben 470$ csak néha esett be az ára 440-usd-re.
Középkategóriás kártyát(9070XT) ne hasonlítsunk már 7900XTX-hez, nem ugyanaz a kategória. 3 évvel később a generációváltáskor olcsóbb a 9070XT?

Erről szól a fejlesztés. Előző gen csúcsa teljesítményét hozza már az új generációs kártya azon az árszinten. -
PuMbA
titán
"Az új kártyák(meg a 9000-es X3D proci is) meg már emelt áron jöttek ki még kevesebb teljesítménnyel"
Ez nem teljesen igaz. A 9070XT most például jóval olcsóbb, mint a 7900XTX volt a kifutása előtt és ugyanazt a teljesítményt hozza raszterban az újabb játékok esetén, RT-ben / PT-ben 15-25%-kal gyorsabb, kevesebbet fogyaszt és jóval jobb minőségű felskálázást tud.
Egyedüli dolog a kevesebb VRAM, de az UE5 miatt ezzel egyre kevésbé kell aggódni, mert 4K maximumon se nagyon esznek 12GB-nál többet az ilyen motort használó játékok. Na meg a memória válság miatt sem csinálhatnak VRAM zabáló játékokat, mert emiatt a 8GB-os VGA-k tovább lesznek velünk, mint gondoltuk.
-
X2N
őstag
válasz
Yutani
üzenetére
Meg nem is omlott össze az a piac amit annyira vártunk a bánya után, nem lett semmi se jelentősen olcsóbb. Az új kártyák(meg a 9000-es X3D proci is) meg már emelt áron jöttek ki még kevesebb teljesítménnyel még több haszontalan feature-el(fake AI frame gen).
Ha a következő generáció is ilyen 20-25% teljesítmény növekedést tud majd felmutatni még több fogyasztással és erre majd valaki azt mondja hogy ez jó generáció lett én kiröhögöm. -
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Ahogy X2N mondja, a DDR5 hiány felnyomta a DDR4-es X3D procik árát. De mindegy, mert a DDR4 is drágul. És az SSD is. És a videókártya is. És a(z) xyz (szabadon helyettesíthető) is fog. Nekem a bányaláz óta nincsenek illúzióim, az alapból magas videokártya árak már annak a következménye.
-
X2N
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Mert nem ment fel az ára mocskosul a 3D prociknak?

-
Alogonomus
őstag
-
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Az utóbbi hónapokhoz képest nagyobb mértékben, 0,5%-kal csökkent az NVIDIA részesedése
Az AMD 18%-ról 18,5%-ra ugrott. 2025 Q4-ben jelentős AMD eladásokkal számoltam az ünnep és az MSRP-re csökkent ár miatt az erős Q2 és Q3 eredmények alapján...várjuk a pénzügyi beszámolókat. -
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus
üzenetére
Naív vagy a kapzsisággal kapcsolatban. Amint lehet, mindent duplájáért adnak. Vagy triplájáért. Vagy...
-
Alogonomus
őstag
Az egy év múlvát persze úgy értettem, hogy mondjuk majd a 2027-es CES-en bejelentik az új kártyákat, amik valójában persze hónapokkal később kerülnek a boltokba. Kepler is 2027 közepéről írt.
A memóriaárak elszabadulása messze nem annyira érinti a GDDR6-ot használó RX 90-es vonalat.
500-600 ezer nem lesz sem az 5070Ti sem a 9070XT.
A 9070 XT 270 ezres árán is kényelmes nyereségük lehet a gyártóknak és kereskedőknek. A memóriahiány elvileg csak 8 GB-onként 10-20 dollárt emel az árakon, de még ha az végül dupla akkora is lenne, az is csak mondjuk a jelenlegi 330 ezres 5070 TI árakig lökné a 9070 XT árakat.
Az 5070 Ti pedig már a jelenlegi 20% felárral sem igazán kelendő, szóval még 330 ezres 9070 XT árak mellett is legfeljebb szűken 400 ezer lehetne majd.
Az RX 90-es kártyákkal piaci részesedést akarnak szerezni, ezért nem fogják túlságosan drágán árulni. Az RTX 50-es kártyákat pedig azért nem adhatják drágán, mert ott vannak alternatívaként az RX 90-es kártyák.
500-600 ezer környékén legfeljebb az eddig nagyjából csak MLiD által pedzegetett "5080 killer" RX 90-es kártya lehetne majd, ha tényleg érkezik idén év elején. Azzal az állítólag 32 GB-os és az eredeti Navi 48-hoz képest 20%-kal magasabb üzemelési frekvenciára képes áttervezett Navi 48 "v 2.0" GPU-val szerelt kártyával már rámehetnének az 1200-1700 dolláros 5080 piaci szegmensére is egy mondjuk 900 dolláros RX 90(80) kártyával.
A maximalisták számára pedig nyilván megmaradna a pletykák szerint akár pletykált 4-5 ezer dolláros árig is emelkedő 5090. -
szarnyasdino
junior tag
Lassan lehet a topik nevébe egy negyedik tagot is tenni. Kína végre odacsapott a piacnak
[Megérkezett Kína első igazi gamer videókártyája, és kegyetlenek a számok]
-
X2N
őstag
válasz
S_x96x_S
üzenetére
Még nem próbáltam csak a sima Arch-t meg az EndeavourOS-t, számomra inkább az a kérdés hogy mennyire lehet stabilan üzemeltetni hosszútávon, mivel ez is Arch alapú, így ha váltok akkor nem biztos hogy rolling disztró lesz a daily driver. Ha nem muszáj nem szívatom feleslegesen magam.

Videó alapján a CachyOS(nem tudtam hogy ennek az előde egy Intel által fejlesztett Clearlinux disztró volt amiben a sebességre mentek rá)-gyorsabb játékok alatt, de a Bazzite stabilabbban hoz jó teljesítményt -
S_x96x_S
addikt
a hihetetlen, hogy 1 hónap alatt "+1.75%" -el --> "3.21%" -ra nőtt.
Amúgy a CachyOS -elég trendi,
és hamarosan jön a szerveres támogatás is. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw
üzenetére
140 millios havi aktiv useres Steam statisztikaban a 5070 ti 26. helyen all 1.14%-al, a 9070XT meg sem jelent, ott toporzekol az Othersben.
Azért ne vedd szentirásnak a Steam Statisztikát.
https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/
nem mindegy, hogy melyik kategória,
az egyik kategória szerint nőtt - a másik szerint meg csökkent
ugyanaz a GPU.ALL VIDEO CARDS:
- "NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti" 1.74% +0.54%
DIRECTX 12 GPUS:
- "NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti" 1.25% -0.01%persze a DX12 -es részben
más Blackwell-es GPU-k aránya is csökkent
annak ellenére, hogy a DX12 kategória növekedett
legnagyobb mértékben +40.48% -al ( 131.44% -ra
)
NVIDIA GeForce RTX 5070 change: -0.15%
NVIDIA GeForce RTX 5060 change: -0.12%
NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti change: -0.01%
-
S_x96x_S
addikt
Steam: 2025 December
Végre felment a "DirectX 12 GPU" -k aránya 131.44% -ra
és a "DirectX 8 GPUs and below" - pedig bezuhant "-32.39%" -raviszont vége megjelent a
"AMD Radeon RX 9070" 0.22% +0.22%
"AMD Radeon RX 5500 XT" 0.22% +0.22%
Előbb utóbb az "9070 XT" is feltünik.
A combinált Win+Mac+Linux : "Video Card Description" -ban
- Az ismeretlen - nevesincs GPU - most: "1.97% +0.20% " -on áll.és a Linux-os bontásban ott a - szinte hihetetlen módon 1 hónap alatt a több mint duplájára nőtt ...
"AMD Radeon RX 9070/9070 XT/9070 GRE 3.21% +1.75%" -
X2N
őstag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Jelenlegi hardverpiaci kilátásokkal, ameddig nem lesznek jól működő MCM dizájnok HBM memóriával megfizethető áron(nem 500-600eFt-ért hanem olcsóbban), értelmes fogyasztással(nem 350W+)addig nem aggódok, el leszek ezzel a kártyával, amíg ezek nem lesznek jelentős ugrás teljesítménybe nem lesz. Szoftveres oldala is problémás lesz a chipletes gpu-knak. Azt is ki kell majd várni nem beszélve erről a win10-11-linux váltásról.
Az ami akkor volt a 1080Ti/2080Ti-vel nem fog lejátszódni újra, nem látok rá esélyt, 3 évvel ezelőtt se láttam, most se. Lassan terelnek mindenkit a cloudra ahol majd akkor emelik a havidíjat a duplájára amikor akarják, meg majd azt is megmondják naponta mennyit használhatod.
Fiatalabb generáció meg már nem pc-zik, össze se rak pc-t, ilyen árakon???Erős az 5090-de ha megnézed a 600W fogyasztást mellé már nem az igazi, engem ilyen kártyák már nem érdekelnek. Még undervoltolva is sokat fogyaszt, ~450W
250-350W az ideális egy erős vga-nak, a nagyobb teljesítmény már problémás. A komplett konzol(PS5) fogyaszt 250W-ot csúcsokba. -
válasz
Alogonomus
üzenetére
Szerintem az álom , hogy egy év múlva itt új genrációt fogunk kapni.lesz az még másfél de akár kettő is.
jelenleg hazsnáltan 32 GB DDR5 ramért 180 K-t meg 64 GB ért 380- 400 K-t kérnek az aprón.Egy RTX 5080 ára 64 GB DDR5 ram. Nemsokára egy 5070Ti/ 9070XT / 7900XTX 500-600 K fölött lesz.
A kutya nem rak össze már új PC-t jelenleg játékra a videókártyákat is a meglévőkbe veszik még az emberek. Ez egy durva év lesz. Újra. -
Alogonomus
őstag
Szerintem előre készülj föl a csalódásra, ha valóban 7-10 év múlva is használható teljesítményt remélsz egy 7900 XTX-től, mert a 2030 utáni időszakban örülhetnek a birtokosai, ha az akkori 60-as szintű kártyák szintjét tudja majd.
Én is egy 7900 XTX mellett tettem le anno a voksomat, és meg is vagyok vele elégedve, de ahogy például a 2080 Ti is sokak nedves álma volt a maga idejében, most pedig az 5060-nal birkózik, úgy a 7900 XTX is csak a valamiért harmatgyenge fejlődést hozó jelenlegi generációnak köszönhetően tudta megőrizni a "racionális árú majdnem csúcskártya" pozícióját, de a valószínűleg egy év múlva érkező következő generációs kártyák mellett már menthetetlenül visszasüllyed a középkategória felsőbb régiójába, ami persze egy akkor már 4 éve a dobogóról nem leszorult kártyától még úgy is nagyon szép életút új állomása lesz. -
X2N
őstag
A lényeg az hogy neked mi az elfogadható.
A gyártó sz@rik rá amíg nem akarják beperelni. Bírja ki a kártya a 3 évet aztán kalap/kabát.
Nekem nem ez az elképzelésem, én azt szeretném hogy addig legyen jó a kártya amíg teljesen el nem avul, ami az én esetemben 7-10 év lesz a 7900XTX-el. Ezért is vettem ezt csúcskarit 3 évvel ezelőtt megjelenéskor, 4K-ra kellett minél több VRAM-al. Ki akarom próbálni hogy a saját gépemben normális tárolási körülmények között meddig megy egy ilyen kártya úgy hogy nincs sag, mert az oldalára támaszkodik a kártya, normális használat mellett, évi 1x takarítással. Leégős NV kártyával nem volt kedvem kísérletezni, pedig egy 3090-4090 se lett volna rossz, de akkor az egy használt kártya lett volna ismeretlen előélettel.
-
Jó lenne látni amúgy erre valami kimutatást, RMA-t vagy ilyesmi. Anno valami 1 % vagy iylyesmit ot mondtak erre de már nem emlékszem hol melyik cikkben ami állítólag az elfogadhatón belül van.
Szerintem pont úgy használják az itteni fórumlakók is a kártyáikat mint máshol,de aztán lehet pont én leszek az első leégős nem tudom.
-
X2N
őstag
Itthon nem biztos h népkártya az 5070 és afölötti nv ezért nem látod. A másik hogy ezek az emberek nem is használják ki igazából azokat a kártyákat. Annyi órát még nem tettek bele. Kevés olyan van aki egy 5090-est 16+ órákon keresztül használ 100%-on, vagy aki egész este renderel majd még napközbe is tolja a gépet. Azt viszont garantálni tudom hogy ha nekiállsz tuningolni egy 5090-est és tartósan 100%-ba terheled úgy hogy 600W- vagy felett fogyaszt nagy valószínűséggel már a garancia ideje alatt lesz égett csatlakozód.
Sok leégett csati van, Ha megnézed a külföldi vga javítós youtuber csatornákat doboz számra küldik nekik a leégett csatlakozós nv kártyákat.
Busterftw-Nézd ez így ide kevés lesz, ha minden gyártónál hullanának az RDNA2 kártyák akkor lenne probléma, de így h egy noname kínai gyártónál van csak egy minimál hibaszázalék ez akár az ő saruk is lehet, akár egy elrontott hűtés leszorító/rosszul megtervezett hűtés, gyenge pcb miatt is lehetnek ilyen problémák nem beszélve a rossz tárolásról. Ez kb annyira probléma ebben a mennyiségben h nem éri meg foglalkozni se a hiba feltárásával.
Ahogy az előző Ryzenes problémánál is érdekesnek tartom hogy csak 1 internetes kávézóban hibásodik meg a 150 processzorból a processzorok 10%-a...
Érdemes lenne utánanézni milyen lapokba lettek rakva ezek a processzorok és milyen feszültségekkel üzemelnek. Az a sanda gyanúm hogy a túl magas VSOC feszültség nyírja a procikat, ahogy megjelenéskor is előszeretettel állítgattak be 1.3-1.4V-okat. Majd amikor ment a balhé akkor ezt bios frissítés után 1.3V-ban maximalizálták(elméletben). Manapság 1.2V-al szoktak ezek menni de én nem vagyok róla meggyőződve hogy az X3D-k ennyire bírják ezeket a feszültségeket, a simák lehet jobban bírták, az X3D-lehet háklisabb.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felsőkategóriás AMD Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! R7 9800X3D / 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z1 PLUS ADATA 600W
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Ez ilyen DIY felmérés, neked kell rájönni, hogy mi történik...

Másként nem lehet magyarázni a 120%-ot, mert hogy egy ember sem nézett rá ellenőrizni a kapott eredményeket az biztos... máskor is voltak már ilyen furcsaságok és továbbra is lesznek, mert a Valve nem erőlteti meg magát ezzel, hiszen ez nem totálisan komolyan vehető statisztika, ahogy beszéltük már.

Ennyi már a mostani genben sem volt meg 4070Ti-5070Ti 20% supert le sem merem írni