- Magisk
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Hirdetés
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Alogonomus #56634 üzenetére
Olyan aranyosak ezek az AMD-s hallucinálások minden egyes bejelentés előtt.
Már a Phenom korszak óta ez megy.
Az ígéretek, meg a képzelgés -
Raymond
titán
válasz
Megprobalom egyszeruen hogy megertsd:
Teljesen mindegy hogy a te termeked nagyobb, szebb, egeszsegesebb ugyanazon az aron a szomszed kisebb, nem is olyan szep es picit formatlan termekevel szemben, ha te 10 zsak krumplit tudsz a piacra vinni hetente a szomszed pedig 90 zsakot ugy hogy 150 zsakert allnak sorba akkor te nem fogod a krumpli piacot letarolni sehogy.
-
válasz
megint képzelődsz , butaságokat és téveszméket írsz nem értelmezted sem a videót sem az itt elhangzottakat és az általad betett képpel sem vagy tisztában. Az eddigi pletykák( Greymond és Kopite) alapján a Lovelace minimum teljesíménycélja RTX 3090x2., várható teljesítmény RTX 3090 x2.3.
A csúcs RDNA3 teljesítményét RTX 3090x2.5 re becsülik. Mindkettő 5 nm TSMC, Lovelace Monolitikus RDNA 3 meg középkategórától lesz az.
mindkettő csúcs kártya 3000 dollár körüli MSRP és 4000 $ körüli valós árra várható Ráadásul van olyan pletyka hogy a csúcs chiplet RDNA 3 limitált kiadású ( like Titan) kártya lesz. tehát pont leszarja majd a piac azt hogy 3090 2.3 vagy 2.5 tel van túllépve mindkét gyártónál ennyiért, alatta meg ott lesz majd minkét gyártónak a kártyafelhozatala egymáshoz árazva egyforma teljesítménnyel.. Ráadásul szerintem Nvidia ezt majd fokozni fogja, csak hogy övék legyen a trón egy MCM Hopper alapú Titan kártyával ami hozza az RDNA 3 csúcsot vagy felette lesz tippre 5000+$ körüli áron.ez sem érdekli a piacot úgy általában . csak szólok hogy ne képzelődj a videó sem erről szól... 80 % letarolás.... -
Yutani
nagyúr
válasz
Mindegyik gyártó kártyái elkelnek, csak sorban állás nincs, mert készlet sincs. Ami itt-ott megjelenik, azt rögtön felvásárolják a skalperek és megy az apróhirdetés rovatba.
#56637 Cyberboy42: Néha úgy érzem, hogy a kolléga nincs feltétlenül tisztában az általa használt szavak értelmével. Mintha egy kamasz gyerek próbálna okosságokat írni a szavak pontos jelentésének ismerete nélkül. No offense.
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
a piac letarolása... mai szemmel ez már egészen mást jelent, és nem az fps meg a felbontás hozná a nagy eladásokat
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Leakekre hivatkozva persze, hogy kerdes, csak ugy irtad mintha a mostani generacioban az AMD-ert allnanak sorban Nvidia helyett, mikozben soha nem latott melysegben van a piaci reszesedesuk.
Ezert nem ertem a "megintezest", mert az azt jelentene, hogy az RDNA3-ert kevesen fognak "megint" sorban allni."akkor továbbra is versenyben maradhat"
Jah rettegnek, mar csak a gamerek alig 85-88%-a veszi oket. -
KillerKollar
őstag
válasz
Cyberpunk 2077-ben natív 4K-ban a 3090 45-50 fps kártya inkább Ray-Tracing nélkül. Azzal 15-20 fps kártya
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #56630 üzenetére
Erdekes fogalmazas a megint, a piaci szamok nem eppen nagy sorokat mutatnak AMD kartyakrol
Erdekes leak amugy. -
Televan74
nagyúr
válasz
Alogonomus #56630 üzenetére
Vasvillával és kaszával a kezükben!
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #56598 üzenetére
120 FPS célként? Még 60 sem megy mindig.
-
KillerKollar
őstag
válasz
Alogonomus #56575 üzenetére
Maximum RTS játékok meg MOBÁk azok amik nem jönnek konzolra, de a MOBÁk pl jellemzően nem túl gépigényesek, PC meg mindenkinél van otthon munkára/filmezésre/netezésre/stb... Szóval szerintem sokan lesznek úgy, hogy PC-n továbbra is tolják a már meglévő, régebbi kevésbé gépigényes játékokat (LoL, Valorant, CS:GO,stb...) és vesznek mellé egy konzolt amin korrektül el fog futni minden AAA cím a generáció végéig. Persze szebb lesz egy csúcs PC-n, persze több lesz az fps, de ha ennyivel drágábbak lesznek a PC-k akkor ez már sokaknak nem fogja megérni. Felhoztam a Last of Us 2-őt, ott van még a God of War, vagy pl a Horizon: Zero Dawn, ami kijött PC-re is, igen PS4-en 30 fps, PC-n meg amennyit bír a gép + natív 4K de elvileg a grafikán nem változtattak szinte semmit, tehát a PC-s max grafika az az amit a konzolon kapsz (igaz 30 fps mellett meg tudtommal nem natív 4K-ban, legalábbis PS4 Pro-n) és így is minden PC-snek leesett az álla amikor kipróbálták, pedig a PS4 már bőven korosodó konzol volt mikor kijött PC-re a Horizon, ráadásul maga a játék sem a legújabb... Úgyhogy nem szabad alábecsülni a fix hardver és az arra való optimalizáció erejét, hiába 10x erősebb papíron a PC, a játékélmény és a minőség nem lesz 10x jobb.
-
válasz
Alogonomus #56499 üzenetére
"Amíg az Nvidia nem lép át Lovelace alapokra, addig az AMD inkább az Intel ellen készül, mert abból az irányból komolyabb támadásra számíthat a következő 6 hónapban."
Istenem. Gondolom az Intel 0 % piacrészének elnyerésére hajtanak dedikált GPU-k terén... -
tisztelturam
aktív tag
válasz
Alogonomus #56499 üzenetére
Jó nekik hogy egymással tudnak harcolni, mi játékosok meg csak papíron nézegetjük majd az értékeiket mindnek. Merthogy hozzánk nem jut el vagy ha igen nem értelmes árakon az 1000000%
-
válasz
Alogonomus #56480 üzenetére
nem ,nem fordult meg jogosan az ekézés..De azt ugye megint nem veszed észre amit nem akarsz, hogy a 3060 Ti 11 % kal jobb mint a 6600XT , vagy a 3070 szintén 11 % -kal jobb energy efficiency értéket hoz , mint a 6700Xt valamint a 6900XT produkálta legmagasabb spike tüskét pont a TPU mérésében 619 W kilengéssel ami adott esetben károsabb lehet mint a 15 % magasabb fogyasztás..
300-350 wattos kártyákról beszélünk a felső kategóriában mindegyik gyártónál.( 6800-3090 3090 ig ) a 3080 és 6800XT között 6 % van a 3090 ami extra rossz de az is messze elmarad bármelyik előző generációs eltéréstől .
A te gondolkodásoddal akkor a 6600XT és 6700XT kártya tulajdonosok vettek egy 1-2 éven belül kidobandó kártyát 3060Ti-3070 tulajokkal szemben ?A vega 64 -GTX 1080 esetében láthattuk hogy a Vega 266-292 Wattot evett míg egy GTX 1080 160-170 W fogasztással hozta azt.
Ez 60 % körüli eltérés ,ha itt tartunk lehetne aggódni meg itt vergődni, de amíg egyes kategóriákban az Nvidia még jobb is addig a fenti eszmefuttatás csak fanatikusság és trollkodás.
Főleg látva hogy a Vega 64 például a kollegámnál évek óta hibátlanul megy , pedig használtan vette bányából, még alulfeszelve is 200+ wattos fogyasztással és szereti imádja.
Egy kártya alkatrészeitől, nyákjától tervezésétől, hűtésétől függ az élettartalma.
Láttam én GTX 1060 MSI Armor kártyákat elfüstölni a saját gépemben míg a fiam barátnőjének egy 4 éves RX 480 megy a mai napig egy olyan házban amin rajt a bolt záró matricája. Se takarítva, se pasztázva ,se alulfeszelve semmi nem volt. A két kártya között majd 50 % difi van fogyasztásban.
Szerintem ennyit erről...nem itt a helye ennek és semmi értelme, illetve van de az neked mindegy. -
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #56482 üzenetére
Hibátlan logika, nem tudok vele szembeszállni!
Nekem igazából mindegy, az a lényeg, hogy amit megveszek, azt normálisan lehessen hűteni (legyen csendes, de emellett ne izzon). Akár AMD, akár Nvidia.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #56480 üzenetére
Az RDNA2 kártyák esetén nem tudom, mi a helyzet, de pont az AMD volt az, aki az utóbbi években igencsak túlfeszelte gyárilag a kártyáit, főleg a Vegát, de még az RDNA1-et is. Szóval most elkezdeni ekézni emiatt az Nvidiát és bezzegelni az AMD-vel igencsak véleményes.
-
válasz
Alogonomus #56476 üzenetére
Mi a fenéért nerm ballagsz már át az Amd vs Nvidia topikba?Ide : [link] Minek kell neked állandóan minden kommentedben azt bizonygatni hogy az Nvidia/ Ampere szar azt gondolva hogy ettől jobb az Amd kártya ?
Szerinted Petyke vagy Yutani ebben a mederben folytatta a diskurzust?
Már sokadszorra kellene belinkelnem neked az Ampere vs RDNA2 fogyasztási mutatókat 3080 vs 6800XT , 3070 vs 6700 Xt 5600 Xt vs 3060 -3060 ti esetében de már meg tettem többször is , de értetlen vagy és minőségi hivatkozásokra, meg kínai sokad rangú gyártók telefonhasonlatait használsz egy Ampere / nvdia kártyára, minőségi problémákat és 1-2 év alatt tönkremenő kártyákat vizionálsz az AMD kártyákkal szemben. nevetséges , óvodás szint. Ennyi erővel Vega ás Polaris Kártyák kártyák már nem léteznének a piacon a Pascalhoz nézve, ami persze nem így van.. Itt meg marginális pár százalékos különbségekről van szó azonos kategóriákonbelül, ha egyáltalán... -
Jacek
veterán
válasz
Alogonomus #56433 üzenetére
Senki nem tagadja a problemat, senki nem orul.
Ha lesz banya omlas valamennyire helyre all, talan.. -
Jacek
veterán
válasz
Alogonomus #56425 üzenetére
Lehet kapni 5700-at? Mennyi a hasznalt ara? Koszonom :)
Hogy aranylik a 3060 az elozo genhezNincs semmi eloallitasi koltseg problema, sot
-
Jacek
veterán
válasz
Alogonomus #56419 üzenetére
-
tisztelturam
aktív tag
válasz
Alogonomus #56419 üzenetére
És miből gondolod, hogy a bányászokon kivül más is hozzá fog jutni?
Lehet itt 5 VGA gyártó is haldoklo milliárdos tulajdonsossal, akik a vagyonukat ingyen VGA-ként akarját szétosztani... akkor se jutna a játékosnak ahogy lassan 2 éve már nem jut.. ami jut az meg elképesztő áron.. Szóval sehogy nem lesz erőlébb az aki játszani akar,max ha mélyen és feleslegesen a zsebébe nyúl -
GeryFlash
veterán
válasz
Alogonomus #56257 üzenetére
Igen, azt kesobb lattam, valoban durvabb, nyilvan 1300 dollarert 12GB VRAM 2022ben.
Fel is kerdeztem a tagot, azzal jott hogy mert a memoribuszok miatt ahhoz 4GB-os stackekre lenne szukseg, azok meg nem leteznek. Jeleztem neki hogy ezek a kartyak sem leteznek meg, tobb mint 1 ev mire kijonnek, addig miert ne gyarthatnanak 4GB-os GDDR6-okat. Rettenetes hogy az enfelhulye idiotak trendingbe tudnak kerulni. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #56244 üzenetére
Csak hogy lassuk a szamokat, 2020
Iphone 194 million
iPads 71 million
Mac and Macbook 20 million
(AppleWatch 34 million de az S chipeket a Samsung gyartja)Ebbol 25% a tablet, mar ha minden 3nm keszul.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Alogonomus #56240 üzenetére
Vilagos, de kozben is (2021Q2-2021 Q4) gyartanak, jelen pillanatban leszallitottak X ezer Steam Decket, es a kovetkezo adag az csak 2022Q3-ban lesz, ergo most addig felhalmoznak, hogy a kovetkezo nyitasnal mar legyen rendes keszlet. Legalabbis szerintem.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Alogonomus #56173 üzenetére
,,Persze a tervek változhattak azóta, de az 50% és 200% nagyon messze vannak egymástól."
Marmint az egyik a gyorsulas a masik meg hogy hanyszorosara fog gyorsulni. Tehat igazabol 150% es a 200% (esetleg 50% vs 100% gyorsulas).
Egyebkent szerintem is-is. Egyreszt lesz egy RDNA1 --> RDNA2 szintu 50%(?)os perf/watt javulas, masreszt nem lesz teljesen 200%ra valo gyorsulas, de nem is csak 150% lesz, mert novelni fognak a max TDP limiten. Szerintem a csucskartya kozel 2-szer gyorsabb lesz, mint a 3090-6900XT, de ez ilyen 2 ezer dollar koruli aron is fog jonni. A normal kategoriakban (pl 6700XT vs 7700XT stb) meg remelhetoleg latunk egy 50%os gyorsulast, esetleg 35-40%-ot viszont csokkentett fogyasztassal.
Igazabol mindket gyarto kiad majd egy igazi flagshipet, mint anno a 2013-2014 kornyeken voltak a TITAN-ok. Akkor azok 2szer annyiba kerultek, mint a 2. legnagyobb kartya, a 980. Ilyesmi lesz most megint csak a 2. legnagyobb kartya inkabb 2K dollar MSRP-n jon, a masodik legnagyobb kartya meg 799-99 kozott. Szerintem -
Raggie
őstag
válasz
Alogonomus #56181 üzenetére
De nem kell mindenkinek a csúcs kártyát vennie. Vehetnek a középsőkből és akkor nem kell tápegységet cserélni.
Te készpénznek vetted itt valamiért, hogy ez a kijelentés is a csúcsról szól de szerintem konkrétan erre semmi nem utal úgy igazából... -
Mumee
őstag
válasz
Alogonomus #56178 üzenetére
"The performance numbers mentioned by leakers for AD102 and Navi 31 are not speculation. These are the developer's internal "performance goals" - what the developers want to achieve."
AD102 x1.9-2.0 vs GA102 N31 x2.5-2.7 vs N21Azt se mondta az AMD, hogy az 50%-os perf/watt nem "chiplet"-enként értendő-e.
-
Raggie
őstag
válasz
Két különböző állítás van itt.
Te általad citált: azonos powerből +50% teljesítmény a cél.
A többbiek által citált: a köcetkező generáció csúcs kártyájának a teljesítménye.A kettő nem feltétlen voatkozik ugyanarra a kártyára... Lehet az azonos powerből +50% teljesítmény a következő generáció középmezőnyére vonatkozik, míg a csúcskártya elszáll teljesítményben és powerben is.
-
Mumee
őstag
válasz
Csak ez tavalyi. Azóta rájöhettek, hogy NV elmegy 450-500W-ig, így ők is feljebb lépnek fogyasztásban.
Ráadásul kopite írta, hogy a perf target az nem leak, hanem belsős perf target. -
Mumee
őstag
válasz
Alogonomus #56167 üzenetére
N21 x2,5-2,7, tehát az nem lehet RDNA1 és nem is lenne rendben, ha NV 3090 x2-2,2 .
-
Komplikato
veterán
válasz
Alogonomus #56167 üzenetére
"hihető lehet a dupla adagnyi feldolgozóegység alapján."
De pont arról regélték, hogy tripla annyi lesz benne. Nem tudom elképzelni. -
válasz
Alogonomus #56169 üzenetére
Még a saját magad által bevágott szöveg értelmezése sem megy sajnos neked, nem hogy engem kijavíts. Amit kiemeltél (is) feketén fehéren leírja, hogy nem a driver hibája a dolog, hanem egy összetett jelenség, tehát annak az alapoktól való újraírása biztos remek és szükséges megoldás, hogy az alapoktól építsenek fel minden újra, mert szerinte 5 év nem volt elég rá,elmaradásban vannak, majd most gyorsan újraírják mert újra kell írni, aztán jó lesz, mert Nvidia balfasz. Paradoxon by Abu.
Nagyjából egy oldal sem jött rá a valódi okokra, találgatnak, egyedül Igor végzett erre vonatkozó részletes méréseket és szolgált valódi eredményekkel, és ő pártatlan, tehát hiszek neki. Részemről off. -
válasz
Alogonomus #56163 üzenetére
+ Abu:
Na látod, fanozás nélkül is egyet tudunk érteni dolgokban. Ebből amit linkeltél te magad is láthatod, hogy igazam van. itt nem a teljes driver újra írás a megoldás, és nem az hogy hülyének nézünk egy céget 35 év fejlesztői munkával a PC iparban.... Igor is ezt állítja hogy több lépcsőben lehet ezt helyrehozni, de van egy dolog amin segíteni nem lehet , még pedig az hogy elsősorban a konzolátiratokban és radeonra optimalizált címekben jön elő a legjobban, és ezen Nvidia nehezen fog tudni segíteni.
Ő azt mondja hogy az asszinkron compute feldolgozás kis felbontáson extra gyorsasággal ( magas FPS szám) akadást okoz a GPU ban, amit abból vont le hogy Nvidia oldalon GPU limites környezetben de kevés CPU magszámmal tesztelve is később rakja ki a textúrákat, árnyékolási anomáliákat okoz, renderelési csúszások és hibák jönnek elő. a problémás játékokban és többször üres járatba fut a a textúrázás, és a párhuzamos folyamatok végrehajtása ( asszinkron) ami késleltetési probléma, akadás, ahogy ő hívja buborék és ami felelegesen sok újrahívást eredményez CPu oldalon és ezért van a nagyobb CPU igényés korlátozott FPS szám.
"
Whether it was Horizon Zero Dawn or Watch Dogs Legion, whenever the FPS dropped on the GeForce (especially in the measurements with only 2 cores), the slower popping of content, delayed loading of textures, or errors with lighting and shadows were less bad on the Radeon than on the GeForce. This is also an indicator that the pipeline was simply tight (bubbles) and the multi-threading on the GPU was not really optimal. This is supported by the fact that the percentage gaps between the two cards are always the same when increasing the core count and decreasing the CPU limit (see page two). Because I see the problem rather less with the CPU, but the processing of the pipelines on the GPU. A limiting CPU only makes the process more obvious, but is not the real reason.Ezt megoldani talán az aszinkron feldolgozás finomításával lehetne ami hardveres és szoftveres kérdés is, vagy a játékmotor oldali optimalizálással, amire Nvidián nem valószínű hogy sort kerítenek, A harmadik brute force megoldás az erős CPU ami bírja hogy a GPU extrán terheli, a negyedik a magasabb felbontáson való játék, ami valljuk be egy 3070- 3080 esetén eléggé jellemző.
tehát a teljes dx 12 driver újra írásra és hasonló végletes kijelentésekre továbbra is reagálni fogok, fanboy ide vagy oda, maga a topik viszont nem megfelelő erre. -
válasz
Alogonomus #56152 üzenetére
látod barátom, ez a probléma veled.
csaka kedvedért idézek Abu cikkéből : [link]"
A fentieken alapján tehát nem feltétlenül a GeForce meghajtót érdemes bűnösként emlegetni. Talán lehet valamennyit nyerni az adott API implementációjának oldalán is, de ahol az igazi limit keletkezik az a programkód, amit alkalmazásfrissítésekkel lehet módosítani."és ehhez itt van Igor következetese aki szintén erre utal. [link]
-
válasz
Alogonomus #56131 üzenetére
Az lehet, hogy Nvidia szimpatizáns vagyok, de nem AMD hater. A kettő nem jár együtt, csak pár ember fejében. A reális meglátás meg azt gondolom nem ennek a megítélése lenne.
Jó példa erre Petyke, aki bírj az AMD-t de mellette reálisan látja meg pár ember és cikkíró kommentjeit és véleményét is.Hidd el mindentől függetlenül, hogy mindegyik gyártó egy esteleges MSRP árazáson árult kártyán is jócskán keresne.
-
válasz
Alogonomus #56127 üzenetére
Ne a jelenlegi helyzetet, és a piaci viszonyokat nézd, hisz ezek nem normális körülmények még mindíg. hanem ami remélhetőleg lesz hamarosan ha normalizálódnak az árak.
Sajnos nem tudok a te esetedben elvonatkoztatni attól, hogy a fanoskodás beszél belőled és képes vagy egy 379 dolláros AMD árat valósnak és reálisnak látni és egy 329 és 399 dollárost kamunak, csak mert Nvidia . Érzed ezt azért hogy kissé kifordított. és ez az általános hozzáállásod mindenhez, mindenben, sajnos.Ez a 6600XT egy költséghatékony kártya , 128 bit csökentett PCIE,biztos vagyok benne hogy reális ára normál piaci körülmények között ott lenne, ahol a 3060 vagy alatta aztán Nvidia gondolkozhatna, de nem ez történt.
Az nvidia meg negyed áron gyártat a Samsungnál szóval szerintem a 3060 előállítási költsége maximum a + 4 GB rammal kerül többe.
nem véletlenül szólnak a pletykák a 400 dollár alatti szegmens megszűnéséről, szerintem ez ( ek) a lépések is ennek szólnak. ezek a kártyák 300 dollár alatti szegmens kellene, hogy képviseljék, max 300 dolláros plafonnal, főleg hogy nincs kisebb RX / GTX széria már.Az általad Linkelt YT/ vidót mutattam Abunak, aki szerint kamu ez ,hogy a GDDR6 árazása így felment .
-
válasz
Alogonomus #56117 üzenetére
Vannak dolgok amikkel felnőtt emberént szembe kell nézni. Ez is egy olyan.
Könnyedén adhatók ezek a kártyák haszonnal 329 és 399 dollárért,300 dollár alatt is ez szinte biztos, főleg egy Samsung gyártáson. Nincs ebben semmi kamu, egyszerűen maga az MSRP vesztette jelenleg értelmét, de kérdés meddig.
nem lenne ennek jelentősége magasabb, akár 50-50 piacrész mellett sem, vagy ha az 5600XT nem lett volna 100 dollárral olcsóbb. így meg furcsa lépés nemcsak nekem, hanem úgy a világon sok embernek mi volt a célja ezzel AMD nek, mert nem a jóságos, mi őszinte MSRP árat írunk , az biztos, hagyjuk már ezt. Szerintem inkább az ,hogy el tudják adni bármennyiért jelenleg és egy kis státusz beállítás történt a következő genrea közép kategóriát beállítandó... -
.Ishi.
aktív tag
válasz
Alogonomus #56117 üzenetére
Ebben csak egy hiba van: még senki sem tudja, hogy az árak hol fognak stabilizálódni. (Jelenleg itthon 800 euró körül vannak a 3060-asok.) Még fél év és meglátjuk, hogy milyenek lesznek a valós bolti árak, és akkor majd érvelhetünk, hogy mennyire volt fake az MSRP bármelyik gyártó részéről.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #56077 üzenetére
Kell alkalmazkodni, de ez nem jelenti azt, hogy semmilyen más lehetőséged nincs, mint hogy odafáradsz a pénztárhoz és kifizeted, amit kérnek. Nyilván kenyeret és vizet kell venni, bármikor mondhatod egy üveg kólára, vagy egy szelet csokira, hogy bocs, de ennyit nekem nem ér meg. Ezt csak olyan termékekkel nem tudod megtenni, amelyek súlyos függőséget okoznak, mint amilyen a cigi meg az alkohol és persze más drogok, esetleg gyógyszerek.
Lehet morogni és kell is.
A morgásnak persze - a közhiedelemmel ellentétben, a félreértések elkerülése végett mondom - nem az a célja, hogy ilyen érzelmi alapú nyomást gyakoroljon a média, vagy a közvélemény a cégre. Vidáman elműködgetnek cégek relatív rossz közmegítélés esetén is, ha közben dől a della, csenget a pénztár.
már csak azért sem az ilyesfajta nyomásgyakorlás lenne a cél, mert nem is feltétlenül csak az AMD és az Nvidia a felelős. Náluk persze látványosan nő a profit de Linus beszámolója alapján drágult a szállítás és az egyéb alapanyagok is, és nyilván ezek is hozzáadódnak valamilyen mértékben.
A morgásnak épp az a célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét: hé, amúgy ez drága, ha nem kényszerülsz rá, inkább ne vedd meg.Egyéniben persze esélytelen vagy. Az, hogy néhány ember nem vásárol semmin nem fog változtatni. Olyan sokaknak kellene azt mondani, hogy "bocs, de ez már nekem túl drága", amely megérződik a bevételeken.
Viszont ilyesfajta ellenérzés nem fog kialakulni az emberekben, ha a média azt sugallja:
ez így tök rendben van, ez a mai választék, kénytelen vagy ezek közül választani.
Lehet nem választani is. -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #56071 üzenetére
"De az AMD ezzel nem lesz rosszabb perf/$ tekintetben, mint egy 3060/3060Ti, csak nem is lesz jobb ajánlat."
Azt a neoklasszikus közgazdaságtani elképzelést kellene napjaink - oligopolisztikus - kapitalizmusából elfelejteni, amit még ma is tanítanak az iskolákban. A neoklasszikus elképzelés az, hogy egy városban tucatnyi pék, kocsmáros és kovács van, akik termékük és szolgáltatásuk minőségét folyamatosan javítva versenyeznek egymással és az általuk kínált ár a fogyasztó számára mindig optimális - hiszen ha lehetne olcsóbban termelni vagy szolgáltatni, akkor azt akár egy új akár egy már meglevő szereplő megtenné.Ez valójában nem igaz.
Nem azt mondom, hogy egyáltalán nincs helye a két "versenyző" árainak összehasonlítása, de ennek az érvelésnek a határait észre kell venni. Hiszen, ha holnaptól mindkét "versenyző" hozzátenne az áraihoz egy nullát, akkor ez alapján az piaci elemzés alapján ugyanúgy minden rendben lenne, hiszen közel egyforma ár/érték aránnyal kínálják a portékát. "ez az ár a fogyasztó szempontjából optimális, hiszen ha lehetne jobb áron adni, akkor a kettő közül az egyik, vagy egy új szereplő jobb áron kínálná". Nyilván.
-
olymind1
senior tag
válasz
Alogonomus #56040 üzenetére
Hmm, lehet, RX570 Nitro+ kártyámon volt egy 8 és egy 6 tűs tápcsatlakozó is, persze biztos nem fogyasztott 300 (150+75+75) W-ot. Guru3D szerint 170W körüli lehetett a fogyasztása. Akkor elég lehet a 6600XT-re is a 2 ventis hűtés is, ha az RX570re is elég volt.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #56037 üzenetére
> Csak az történik, ami az eddigi összes AMD kártyánál.
Igen, ez a baj -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #55997 üzenetére
Az Nvidia is csak éppen bejelentette őket és q3 végén voltak kaphatóak.
Utána az AMD növekedett de még így is csak kb 20%."Csak valahogy a JPR számai nagyon nem igazodnak a Mindfactory valós eladások alapján meghatározott számaihoz."
Ezen (20x-ra) nem kell csodálkozni, 1 webshopról és azon belül a sokkal kisebb DIY piacról van szó.
Ezért sem Mari néni PC boltjarol kell következtetni, hanem globális statisztikából.Ha volument nézünk akkor 2020 Q4ben 9 millió Nvidia kelt el, és 1.9 millió AMD.
Egy webshopban lehet teljesen más az arány. Ha teljes piacot nézünk teljesen irreleváns 1 webshopok nézni. -
válasz
Alogonomus #56001 üzenetére
Mindfactory az egy szem német webshop, ami DIY piacra dolgozik. Azt tudjuk, hogy a DIY kisebb, mint az OEM szegmens, szóval a mindfactory számokra hivatkozni nem csak DIY esetében erősen félrevisz.
Ha a mindfactory-t ki lehetne vetíteni a globális piacra, nem lenne kb 6x árbevétele az Intelnek az AMD-hez képest. Megértem, hogy mi alapvetően DIY-ben gondolkodunk, hisz nekünk is ilyen gépünk van, de a globális eladások javát nem ez a szegmens adja. Renoir sem véletlenül hagyta ki hivatalosan a DIY szegmenst, már tavaly nyáron tudhatták, hogy nem lesz mindenre kapacitás, így már ide be se jelentették őket.JPR market share-t jelent, negyedéves értékesítés, nem a működő kártyákról szól, ilyesmi a Steamnél van, csak ugye ott akad némi módszertani probléma.
#56003 Alogonomus
első ábra tartalmazza az IGP-ket is, nem sokkal előzi az AMD a zöldeket, hiába adnak el nagy tömegben APU-kat is (szintén nem DIY szegmensben, hanem pl notiban)Egy példa a DIY és az OEM piacok különbözőségére, Japán, 2019 H1-ig (nem VGA, de szépen látszik benne, hogy milyen lassan követi az AMD-s OEM térnyerés a DIY térnyerést):
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Alogonomus #56001 üzenetére
Nem lehet hogy azért mert hiába hogy valós eladási számokkal dolgozik a MindFactory, de jóval kisebb (ezáltal pontatlanabb) a minta mint a JPR esetében?
Teljes piaci részesedés esetében miért baj az ha minden üzemelő egységet néznek? Pont ez a lényege.
-
válasz
Alogonomus #55997 üzenetére
GPU eladásban 2021Q1-ben csökkent az AMD részesedése 2020Q4-hez képest, eközben egyedül Nvidia tudott nőni, pedig ő csak dGPU-kat árul.
Diszkrét kártyáknál valóban javult kicsit a helyzet.Első két ábra innen:
dGPU-ban javult valamelyest az AMD helyzete, de így is elég tragikus még szerintem.
AIB helyzet hasonlít a dGPU-ra, remélem ez tekinthető trendfordulónak a történelmi mélypont után.
via -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #55988 üzenetére
Természetesen 20x-ra is az AIB market share-ről beszélek, mivel rx 6900 és hasonlókról beszélgetünk.
Q4 2020 Jon Peddie Research. AMD 17% Nvidia 83%.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Alogonomus #55976 üzenetére
Egyreszt ki a f*szt erdekel hogy egy 17 eve reszelgetett bunronda jateknal sikerul a 4K 60FPS, nem ez a merce, nem csak az AMD-nek az Nvidianak sem. Masreszt a WoW Nvidia kartyakon allati szarul fut, amirol irt is Abu, valami elszaras van az Nv driverben es az NV msot amugyis mosolyszuneten van a Blizzarddal, szoval nem, ez sem egy jo benchmark alap mint fuggetlen jatekkent.
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Alogonomus #55965 üzenetére
WoW-os videóban szépen cherry pickelted az állításodat alátámasztó Stormwindes részt. Pörgesd tovább kb. másfél percet a Griffon Ride részig, egy kicsit árnyalja a képet.
WoW-ot városban különben sem mérünk. Egyfelől azért mert a tömeg miatt nem reprodukálható 1:1-ben, másfelől azért mert a nem tömött részek annyira triviálisak a mai hardvereknek hogy irreálisan magas számokat fogsz kapni. Egy Griffon Ride már egy fokkal megbízhatóbb és pontosabb, ha nem mozgatod a kamerát út közben.
-
GeryFlash
veterán
válasz
En nem az RDNA2-t szidom, hanem azzal a kijelentessel nem ertek egyet, hogy az uj generacios kartyak, ertsd RDNA2 es Ampere egyaltalan nem volt akkora durranas hogy itt hajbokolnunk kene es feltenni a kerdest hogy oh ugyan minek nekunk RDNA3 2022-ben, hat az RDNA2 (es az Ampere is) milyen fasza. Kozben sorra jonnek ki a 4K monitorok 60Hz feletti kepfrisitessel csak eppen nincs hozza megfelelo VGA (most a huzd le a grafot low-ra nem ideveve). Szerintem igen is jojjenek a 2022Q3-ban, alapbol a 24 honapos generaciovaltas mar egy elfajzott dolog, de ugy latszik van akinek ezis tul rapid.
Ja meg hogy az RDNA2 nem termelte ki a koltsegeitEgyreszt az co-finanszirozta a Sony az MS-sel, masreszt meg egy oylan termekrol beszelunk ami meg legalabb 1 evig piacon lesz.
-
válasz
Ezek ugyan úgy optimalizált játékok,csak AMD re sőt AMD szponzorált címek és jó pár látványos RT effektek nem használnak megvilágításra és tukrozodesre,nem veletlenul kíméletesek.Pártatlan RT játékot nehéz mutatni manapság,majd a grafikus motorok beépített megoldásai lesznek azok,unreal,ID, stb.
plusz elég fontos lenne,hogy szabványos API ra épüljenek,mert jön Intel is és lehet 400 dollár alatt csak tőlük lehet venni VGA t hamarosan… -
GeryFlash
veterán
válasz
Alogonomus #55943 üzenetére
Alzanal kapható 185ért csak várni kell. Tehát nincs raktárkészlet, akkor sem ha tudsz mutatni 4 boltot scalperes árakkal.
-
válasz
Alogonomus #55937 üzenetére
Annyira nem vágom ez hogy működik, de ha jól tudom a partnerek rendelik a memóriát és az alkatrészeket, nem az Nvidia szállítja nekik a GPU-n kívül.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #55913 üzenetére
> 6700XT már képes sugárkövetést számolni
Értem.
Egyrészt akár el is lehetne fogadni, hogy akkor a sugárkövetés, mint újdonság feláras és amíg általánossá nem válik, megér egy egyszeri kiugrást az árakban, adabszurdum áremelést.
De miért most?
Ha végignézed a grafika történetét, tele van tecnológiai újításokkal. PIxel shader, vertex shader, geometry shader, tesselation shader, primitive shader, stb. Shader Model 3-4-5-6, stb
Talán a legnagyobb visszhangot vert korábban a tesszeláció volt. Ezek mind azt a célt szolgálták, hogy élethűbb, szebb, jobb, stb legyen a grafika és soha nem volt elfogadható, hogy valami új, realisztikusabb technológiért hirtelen másfélszer többet kelljen fizetni.> a nagyobb teljesítmény és lapkaméret, na meg a +50% memória ellenére sem nőtt igazán a fogyasztása az 5700XT-hez képest.
Értem. Tehát azt állítod, hogy a GPU-k történelmében az mindig is úgy volt, hogy azonos fogyasztás mellett elért teljesítménynövekedésért arányosan többet is lehetett elkérni?
Én értem, hogy más a helyzet ma már. De akkor valójában a másféle árazásnak semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen teljesítménynövekedés vagy fícsör-bővülés történt - mert az történt hasonlóan a múltban -, ennek megfelelően nem is magyarázhatja az árazást és nem is lehet vele racionalizálni.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #55908 üzenetére
A kártyák teljesítménye csak a nevezéktani elhelyezkedésük szerint ugrott nagyot.
Tehát a 6700XT sokkal erősebbnek tűnik a korábbi 5700XT-hez képest.
De valójában az árazása közel ugyanannyit ugrott, mint a teljesítménye. (És nem mellesleg a lapka méret is kb annyival nagyobb.)
Igazad lehetne és talán mindenki boldog is lenne, ha a tavalyelőtti 5700XT $350-400 áron lehetne kapni az idei 6700XT-t. Ez lenne az általad hangoztatott fejlődés, meg teljesítmény ugrás. -
D013
aktív tag
válasz
Alogonomus #55908 üzenetére
Igen valahol jelenleg a két világ között vagyunk, nagyon drágák a gpu-k, és az APU-k meg meg nem elég erősek. Szerintem amúgy normalizálódni fognak az árak, de tény, nem lesz többé 60 ezres erős középkategóriás kártya. A 6700XT-met én hosszú távon is 1080p-ben fogom használni, és mondjuk meglátjuk mi lesz 2,5-3 múlva.
-
válasz
Alogonomus #55865 üzenetére
Arra írtam választ és igazolást de azzal nehéz mit kezdeni, hogy a saját magad által leírt dolgokkal nem vagy tisztában, mit jelent hogy "elszállt" , "magas" , "vad" és hasonló kifejezések. Még legénybúcsú nélkül sem.
tensormagokkal telepakolt 3080 10 % kal van a 6800 XT fölött és a 3070 pedig kevesebbet eszik perf/ wattban mint a 6700XT. sok tensormaggal.
ez az "elszállt" GPu fogyasztás amire hivatkozol. A tensor magok használatban vannak lásd RTX Voice vagy DLSS különböző verziói. Nincs itt igazán különbség a kártya család között, ne aggódj ha ez magas, az RDNA fogyasztása is az, főleg hogy 2. generáció 7 nm gyártás van szemben egy 10 nm halfnode első genes gyártásával. -
válasz
Alogonomus #55857 üzenetére
-
Jack@l
veterán
válasz
Alogonomus #55857 üzenetére
Többet nem válaszolok neked, felesleges...
-
killbull
aktív tag
válasz
Alogonomus #55723 üzenetére
Nem csak arról nem hallasz hogy crashelget a gép ha AMD t használsz!
Hogy kell vadászni a driverek között hogy melyikkel stabil és nem omlik össze!
Hogy kell configolgatni a monitor frissítését hogy ne tekerje maxon a VGA memória órajelét és a többi!Ezeket nem veszed figyelembe csak akkor mikor te is átéled hogy az AMD nél ez megengedett hogy crashelgessen a gép rendeltetészserű használat közben, míg NVIDIA alatt ilyen nincs hogy konkrétan csontra állóra fagy a géped!
Erre utaltam! És semmire se mész vele ha nincs CPU bottleneck meg fain fps ek vannak ha másik oldalt meg megy és nem crashel össze vissza a gép!
Én ezeket mind megéltem mert 1 évig teszteltem az AMD nek. Mert így megy, minek vannak a tesztelők ha mindent az userekkel szenvedtetnek el? Úgy hogy ezér kell ez az agresszív AMD marketing hogy milyen csodálatos, csak ezt nem fogod hallani soha amit most leírtam!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Alogonomus #55717 üzenetére
A WoW Shadowlands szvsz erősen CPU-limitel, illetve az RT effekt sem valami jól van megírva GeForce-ra, de amúgy sem menne többel. Egyszerűen 1080p-re és 1440p-re állítva sem igazán tud 100 fps fölé menni. Ehhez képest a Radeonok az áprilisi driver óta 150 fps-t is kipréselnek magukból, a 6900 XT már majdnem 200-at. Egyszerűen nem fogja őket a CPU-limit. Rakhatsz alájuk olcsó hatmagost is, azzal is sokkal jobban működnek, mintha a GeForce alá raknál egy 16 magos Zen 3-at.
Ha nincs Zen 3-as procid, nincs 8+ magod, és 1080p-ben mérsz, akkor mára már nagyságrendekkel jobban működik a Radeon DirectX 12 drivere. Ezért is váltjuk a tesztrendszert Ryzen 9 5800X-re. De több játékban még ezzel is érződik, hogy CPU-limitben vannak a GeForce-ok 1440p-ben és alatta. -
killbull
aktív tag
válasz
Alogonomus #55717 üzenetére
Nyeled a marketinget, minden is sz r kivéve az AMD, csak arról nem beszél amit nem akarsz hallani.
Mondjuk heti szinten mennyit lehet röhögni azon hogy épp melyik AMD drivert kell kibarkóbázni amivel stabilan megy a VGA szinte minden típusnál külön topicokba ezt és ezt telepítsd mert ezzel jobb? Esetleg hogy kell configolgatni a frissítési frekvenciát hogy ne pörgesse állandóan maxon a memóriát mert alapból képtelen rá hogy normálisan működjön és ez már simán a R7 200 as szériánál is így volt.
Úgy is mindegy mit írsz ömlik az arcodba hogy ezér kell AMD t venni!
Onnantól mész a lecsóba hogy megvetted mert csak addig számítasz, majd szenvedsz magad ha már megvetted! Nem poénból NVIDIA dominál Steam statisztikán!
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #55600 üzenetére
Ahogy mondtam, természetesen értem, hogy nem lehet örökké cipelni a terhet. Nem állítom, hogy ne lett volna időszerű. Nem is volt célom hőbörögni, csak felkészülni lelkiekben, hogy hamarosan én is kiesem a pixisbül.
De abban igazad lehet, hogy ha a közeljövőben terveznék megszüntetni a polaris támogatását, akkor nem szerepelt volna az FSR rámogatási listájában.
Azért mondom, hogy szerintem az lesz, hogy idén kiadják a Navi23-at, meg a navi24-et, ami szerintem egy a polarishoz hasonló árú és teljesítményű pici, akár passzív kártya lesz és mondjuk jövő év végén azt mondják majd, hogy a polaris 5 éves architektúra, vegyél helyette Navi24-et és élvezd a csendet és a drivert.
Egyébként nyilván az ember a gpuk emelkedett ára miatt érzi úgy, mintha megállt volna az idő - miközben peregnek a percek. Ha 2-3 éve nem emlekdett volna 2x-esére egy polaris10 kaliberű kártya ára, akkor már biztos rég túl lennénk a polarison is, mint ahogy nagy eséllyel túl vagyunk a GCN2-GCN3-as kártyákon is köszönhetően a jó áron kapható polarisnak és pascalnak. Nvidia oldalon talán majd a maxwell - 970 / 980Ti - esetén lesz némi nyüszítés.
Jó, persze a cégek nyilván számolnak és számon tartják azt, hogy melyik típusú kártyából mennyi van a piacon. Valószínűnek tartom, hogy ez az információt a driver beközli amikor frissítést keres.
-
gejala
őstag
válasz
Alogonomus #55574 üzenetére
Na akkor nézzük, milyen nagyobb játékok jöttek ki csak DX11-el a tonnányi indie mellett az elmúlt bő fél évben:
Yakuza Like a Dragon, Atelier Ryza 2, Persona 5 Strikers, The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel 4, Days Gone csak így fejből elsőre. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #55574 üzenetére
A tapasztalat nálam az meg így utánaolvasva, hogy az adott játékokban stabilabb eredményt hoz a dx11.
Mert ugye utólag kaptak dx12-t, de csak több gond van velük.Plusz ugye rengeteg népszerű játék (90% amit gejala írt) nem AAA cím és többsége dx11.
-
válasz
Alogonomus #55529 üzenetére
nem közéjük jöttek, hanem helyettük, azonos áron nagyobb teljesítménnyel. egyedül a 2060 super jött úgy, hogy megmaradt az előd kártya olcsóbban.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #55520 üzenetére
Pontosan.
Eddig is ez volt, elofordult hogy egy jobb "hutesu" huzott rtx 2060 dragabb volt mint egy ket ventis 2070.
Az AMD-nel igazabol csak a nevezektan mas.
Hoznak osszvissz 2-3 kartyat, lasd Vega 56-64, RX 5600-5700,meg jonnek az XT, XTX verziok, na megy gyartoktol a plusz vizes stb.
Az AMD is hozhatna tobb kulon szamozottat, csak neki ennyit ilyen reszesedessel nem biztos hogy megeri fenntartani.b.
Igen valoszinuleg most nem lesznek Superek, ha csak nem valtanak ujabb node-ra mondjuk 7nm ahol lehetne kicsit jobban kihozni, akkor meglephetnek megint. -
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #55520 üzenetére
Szerintem valami tervezési különbségről lehet szó. Tervezett minőség, vagy tervezett robusztusság, redundancia, ilyesmi.
Már nem először fordul elő, hogy azt látjuk, hogy nvidia egyrészt nagyobb piacot fed le egy chippel, másrészt azt is, hogy egy idő után megújítja. Javul a kihozatal - szoktuk mondani.
De miért javul a kihozatal az Nvidiánál és az AMD-nél miért nem?Tehát szerintem valami olyasmiről lehet szó, hogy az nvidia lazábban tervezi bele a chipbe a - hibás tranzisztor problémájából fakadó - működőképességhez szükséges redundanciát. Ezért az nvidia lapkák esetén első körben nagyobb mértékben szükséges vágni. Ellenben az AMD már eleve beépíti a hibakezeléshez szükséges redundanciát így már elsőre is robusztusabb megoldást kap.
Az eredménye az, hogy az AMD megközelítésével egészen elképesztően jó a kihozatali arány már a kezdetektől. Az Nvidia eleinte inkább szorul arra, hogy vágja a lapkákat, de később a javuló kihozatallal aztán be tudja frissíteni a felhozatalát. -
KillerKollar
őstag
válasz
Alogonomus #55508 üzenetére
Oké, de a Titán soha nem a gamereknek szólt. Legyen egy Titán class kártyája az AMD-nek is, nem érdekel. De az utána lévő kártya is 1500? Még azzal se lenne baj, az NV-nél van a 3090 1500$-ért aminek semmi értelme, mert ott a 3080 700$-ért ami 10-15%-al gyengébb csak (persze az MSRP a jelenlegi helyzetben semmit sem jelent, de ez más tészta, reménykedjünk, hogy a next-gennél már nem így lesz). Viszont itt azt mondja a kolléga, hogy az az alatti kártya már nem is chipletes lesz, magyarán jóval gyengébb lesz. Ha kevesebb mint fele áron kapok egy 10%-al gyengébb kártyát kevesebb VRAM-al akkor engem nem érdekel ha van egy 2500$-os kártya. De ha az annál gyengébb kicsit gyengébb kártyák is közel vannak hozzá árban, ami meg megfizethető az fele olyan erős akkor az már probléma.
-
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #55464 üzenetére
Szerintem nem én vagyok túl kapzsi, hanem a cégek.
A jól megszokott 700-500-350-250-150-99 helyett 1500-800-500-400-300-200 leosztásba kerültek "ugyanazok" a kártyák.Az ember csak legyint a HALO-termékre, mert legtöbbünket ez nem érint. De ez elindítja a lavinát, és minden termék szükségszerűen egyet-kettőt balra lép.
Nem kell annál jobb bizonyíték, mint hogy fizikailag képtelenség lesz egy még tovább vágott(és gyengébb) SKU-t kiadni, mint amire az AMD készül hamarosan. Egyszerűen nincs hova tovább vágni.Szóval ezért "nincs" 5 éve Polaris utód(150-250). Mert hát van, csak kb. $400-ért.
-
Televan74
nagyúr
válasz
Alogonomus #55493 üzenetére
Én csak egy webshop aktuális ajánlatából vettem az infót még a múlt héten. Elnézést de azóta nem néztem az árakat. Sajnos már rég nem érdekelnek ilyen áron a kártyák. 160.000 Ft -os 6700XT érdekelne, mondjuk egy Sapphire Pulse, de ez álom kategória.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Alogonomus #55481 üzenetére
A 2060 SEBESSEGRE egy kozepkategorias kartya volt, a 1070-nel volt kb egy szinten, igen megkapta a sugarkovetest ezert el volt neki nezve hogy az aremelessel (1060hoz kepest) a valtozatlan memoria mennyiseg miatt 2 ev alatt a generacio valtaskor csak egy szintet, azaz a kroabbi generacio xx70-es kartyajat tudta elerni. Normal esetben vagy 12-16 havonta jon uj kartya vagy ha 24 vagy anna tobb idonkent akkor illik ket szintet ugrani. De mivel a resourceok az RTX-re ment ezert oke volt. Az aremeles szerintem mar kevesbe, de meg az is belefert volna. Ezutan viszont 2 evvel kesobb erkezo 3060-tol jogosan varta el az ember a 2080 koruli teljesitmeny szintet. Ehelyett kaptunk egy Szarszung olcso nodeon gyartott kazan generaciot, ahol a 3070 nemhozza a 2080TI szintjet, a 3060 meg nem hogy nem a 2080at de meg a 2070S-t se.
De akár össze lehet hasonlítani a $400-os 2060 Super és a $330-os 3060 kártyát is, ahol olcsóbban kap a vásárló némileg még nagyobb teljesítményt is.
Igen, errol szol a fjeldoes. Hihetetlen hogy eloadod hogy meg nekunk kene halasnak lenni hogy elvarjuk hogy evrol evre ugyanaz a teljesitmeny egyre olcsobb legyen.
-
atok666
őstag
válasz
Alogonomus #55474 üzenetére
..."Ez most egy ilyen világ, de már kezd normalizálódni a helyzet."...
Ezt te hol latod?
Atok
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #55474 üzenetére
A csak az árakat összehasonlítók - a kriptoőrületen túl - azt nem veszik figyelembe, hogy az 1-1,5 évvel ezelőtti generációhoz képest óriásit ugrott a teljesítmény
Az általad felhozott példákat - hogy a 1660 super-hez képest a 3060 és a 3060Ti mennyivel gyorsabb - is két irányból lehet nézni.
Lehet úgy is, hogy a korábbi 2070-hez 2080-hoz ($500-800) képest a 3060 és a 3060Ti $330-400 áron ugyanazt a teljesítményt hozva szép előrelépés.
Ugyanakkor másik oldalról nézve ezekkel a példákkal a épp az a probléma, hogy nagyjából ugyanazzal a ~40% és ~80%-kal drágábbak is, az 1660S-hez képest, amennyivel gyorsabbak.
Erre a mutatványra azonban már az 5700 és 5700X is nagyjából képes volt. Tehát amikor ezek megjelentek, akkor azért volt áresés mindkét oldalon. Ami persze csak addig ért föl, ameddig az AMD.Valószínűleg arról van szó - ha megbocsájtasz, az vezet meg téged és attól káprázik a szemed - hogy a Turing kártyák teteje eléggé túl volt árazva.
970, 980: $329, $549
1070, 1080: $449, $699
2070, 2080: $599, $699
A Turing kártya felsőházának a maguk korában nem volt AMD vetélytársa. Ellenben az 1660Ti-t úgy kellett árazni, hogy versenyképes legyen az akkor még kapható és meglehetősen olcsó RX 580-nal. -
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #55460 üzenetére
Tévedésben vagy.
Azok a kártyák, amelyeknek $200-ba kellene kerülniük, már kint vannak, csak duplázott MSRP-vel.
És az, hogy már a tech-híroldalakat olvasóknak sem tűnik ez fel, az nagyon szomorú.
Hiába, a háromszoros szorzó az MSRP-re annyira érték-érzéketlenné tett mindenkit, hogy már fel se fogod hogy át vagy b*xva, nyitóáron is. -
Jack@l
veterán
válasz
Alogonomus #55420 üzenetére
De bazinagy hátrány, hogy 720p-ben, meg 1080-ban ráver 10 fps-t a konkurencia(az only dx12-es játékok felében)
Manapság már nem 20 éves monitoronkon játszanak high-end kártyákkal. Biztosan 7/24-ben megy a brainstormingolás nv-nél hogy kijavítsák ezt a hibát.
-
válasz
Alogonomus #55420 üzenetére
Nem feltétlenül, ha a játékmotorok és a Dx 12 API specifikusságának köszönhető ez . VUlkanon és Linuxon is ez nincs jelen , jobban mondva minkét gyártót egyformán érinti. Lehet nem lesz rá egyértelmű megoldás.
-
válasz
Alogonomus #55416 üzenetére
Nem hiányzik az ütemező..Szoftveres ütemezőt használnak.. nem az a probléma,de ezt már leírta Abu..
-
gejala
őstag
válasz
Alogonomus #55416 üzenetére
"amelyik játék legalább a Pascal/Vega/Polaris architektúrán nem fut hibátlanul, annak a játéknak nagyon bekorlátozott lesz a piaca."
Ezt nem mondanám. Jövő év végére sok tízmillió PS5/XSX lesz már játékosoknál, simán elég ahhoz, hogy ne kelljen egy játékot kihozni PS4/X1-re. Onnantól meg PC-n se fog számítani a fejlesztőknek, hogy kinek nem megy a 6+ éves kártyáján.
A te általad linkelt játék PS4 grafikájú, persze hogy menni fog 1080Ti-n. Én ilyen Horizon Forbidden West kategóriás látványra gondolok meg azokra a játékokra, amik csak nextgen konzolokra jönnek.
-
válasz
Alogonomus #55412 üzenetére
te mindent csak így tudsz megközelíteni? Nvidia AMD vs témában? nem fekete fehér semmi. Az hogy kinek/ melyik gyártónak mi okoz gondot és milyen driveresfejlesztések vannak te vagy én itt a PH fórumán nem tudhatod mint ahogy az AMD driveres részlege messze sem tökéletes és az Nvidiáé sem .
Olyan váltás elött áll a GPU piac ami egy teljesen új megközelítést igényel mind driveresen mind hardveresen,ütelmezők terén , a MCM és több GPus dizájn miatt. Rengeteg problémát fog ez okozni, ebben biztos vagyok, mindenkinek, nekünk felhasználóknak is. Ráadásul a Microsoft is össze vissza utakon jár, úgy fejleszt hogy évente kukázzák azokat a dolgokat amiket elötte 2 évig előkészítettek.A CPU limit pedig nem feltétlenül speciális dolog. A CPU kat a felhasználóknak ugyan úgy hozzá kell méretezni a GPU-k fejlődéséhez. ha csak 40-50 % előrelépés lesz a következő generációban akkor egy mostani felsőkategóriás CPU limitálni fogja mindegyik gyártót . ha az mellé a DLSS és FSR is ott lesz akkor a CPU limit nagyobb problémát fog okozni mindhárom gyártónak és nekünk mind azt gondolnánk.
-
gejala
őstag
válasz
Alogonomus #55412 üzenetére
Turing érában nem tudta volna ezt megcsinálni, mert Pascal/Maxwell komoly sebességet veszített volna, miközben az emberek nagy részének ilyen kártyája volt.
De jövőre már jönnek a next gen játékok, amiknél a Turing/RDNA előtti architektúrák így is, úgy is elvéreznek majd, akkor meg lehet csinálni a driver újraírást. -
awexco
őstag
válasz
Alogonomus #55404 üzenetére
Erős procival több fps-t eredményez ez a hozzáállás .
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #55346 üzenetére
Marmint a minoseg szerinted nem rosszabb a kepen vagy mi a bullshit?
Egy kep tobbet mond ezer szonal -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Alogonomus #55284 üzenetére
Csak ebben még a legelső modul van, ami egy rakás dolgot nem tudott. Például skálázni sem.
Azért 500 dollárért majdnem tíz éves hardvert nem látom nagy biznisznek.
-
válasz
Alogonomus #55237 üzenetére
Az Evgánál ez nem igazán jelent gondot semmilyen oldalról. Megveszed a terméket a webshopban a lekóhelyed szerinti ÁFÁ-t fizetsz és biztosítják a garanciát. Futárral visszajuttatod nekik ha hibás a termék .
Az EU ban élünk vagy mifene.
Münchenbe 6 ezer forint az 1 héten belüli de nem express szállítás
ha prémium garanciát veszel hozzá akkor a bejelentés után azonnal indítják feléd a csere terméket és ráérsz utána vissza küldeni a sajátodat. Elég lenne egy német nagy disztributor az sok környező országot el tudna látni- Amiért nem lépik meg az az hogy ez olyan költség amit nem vállal be sem az Nvidia sem az AMD, ez a valódi oka ennek, de érthető is.
nekem pl eszembe sem jutna akkor más gyártóét venni, ha lenne REF mondjuk elérhetően normál áron már csak a kinézete miatt is. -
olymind1
senior tag
válasz
Alogonomus #55237 üzenetére
Nem tudom, a thomann pl egy német cég, a termék németből érkezik, igaz van magyar felülete az oldalnak és magyar ügyfélszolgálat, de nincsen magyarországi raktárja vagy magyar boltja, garanciális ügyintézés is kint/külföldön zajik, muziker.hu kytary.hu
is külfödi boltok külföldi garikezeléssel olcsóbb árakkal és nem gátolja meg őket senki sem hogy ide küldjenek termékeket.Ennyi erővel videókártyákat is árulhatna/küldhetne az AMD magyarba más országokból.
-
válasz
Alogonomus #55136 üzenetére
Koránt sem biztos, hogy ugyan azt a hűtést kapja meg vagy a VRM és annak hűtése szintjén ugyan azt a minőséget hoz egy olcsóbb kártya, még ha ránézésre úgy is tűnik- volt erre már ezerszer példa és most is van.
Ha csak 1 dollárral olcsóbbra ki lehet hozni 5 gramm réz spórolásával akkor az a heatpipe onnan hiányozni fog és az a rézlemez pont fél milliméterrel vékonyabb lesz .és ez nem Nvidia vagy AMD probléma hanem gyártókon belül is van, hogy ezt meglépik . Szerintem emlékszünk itt páran a félre sikerült Asus rog strix GTX 1060 kártyára -
Z10N
veterán
válasz
Alogonomus #55136 üzenetére
"Közben viszont a 6700XT szintű 3070, amiről a hűtő van, az mégis intenzívebben kénytelen használni azt a batár gyári hűtőt."
Es ez hogyan relevans?"Te láttál már 6600-as kártyát?"
Igen, nemreg volt leak es korabbrol is."Én még nem, csak a fentebb linkelt leakelt fotót, aminek a mérete nagyon nem 1 ventis kialakítást sejtet."
Lenyegtelen, mert TDP limitrol volt szo, a hutest nem firtattam."Az eddigi kártyák alapján valószínű, hogy nem fognak külön 1 ventis hűtést tervezni a 6600-as kártyákhoz, mert az sok időt elvinne, drága mérnökórákat is igényelne, plusz külön présszerszámok és egyebek is kellenének hozzá. Mindezzel pedig csak 1-2 %-ot spórolhatnának a kártya legyártási költségeiben, mert nem az anyagköltség a tétel, míg a méretben úgyis az Ampere kártyák "törik a jeget"."
Tehat akkor az 1 ventis 6500/6600-ra lesz. Az nv-t meg ne keverjuk ide..."Intel talán nem pont ugyanezt játssza? i5-1400 base: 2600 boost: 4400. Sőt egy laptopba szánt i5-1145G7E base: 1500 boost: 4100."
Hogyan jon ide az intel? Ez meg raadasul gpu."Eddig minden RDNA2 kártyánál nyilvánvalóan látszott, hogy iszonyatos mennyiségű tartalék van bennük, hiszen a AMD által engedélyezett maximumig kitolt fogyasztásnál sem akartak "elszállni" a ventilátorok a kártyákon."
Mar megint thermalrol van szo..." Az AMD direkt lekorlátozta a kártyákat, mert még úgy is hozták a konkurencia szintjét, közben pedig a "meleg és hangos" sztereotípiákat is gyengíthette velük az AMD."
Ez megint hogyan relevans? Illetve most mondod, hogy le van koraltozva."Na a 6600-as kártyáknál talán elengedi a fogyasztást az AMD, hiszen spórolásból úgyis valószínűleg a 180 wattos 3060 hűtését teszik fölé a gyártók, ami a 6600-asok 100-130 wattos TDP-jéhez képest orbitális tartalékokat biztosít."
Milyen tartalekot? Tudod hogyan mukodik egy vrm es a tdp limit?Nah, mindegy. Erre nincs idom...
-
Z10N
veterán
válasz
Alogonomus #55131 üzenetére
"Az Ampere chip korlátaihoz méretezett hűtőkkel a 6700XT AIB kártyák abszolút csendesen dolgoznak, a ventilátorok sebessége masszív kihasználás mellett is ritkán megy 50% fölé."
Meg jo, hogy egy akkora batar 3 ventis gyari hutovel csendes"A 6600-as kártyáknál is rengeteg tartalék lesz a hűtési teljesítményben, és egy esetleg magasabb ventilátorsebességgel simán elérhető lehet a 2,7 GHz"
1) Nezted mar a 6600 hutojet, 1 ventivel? De egyebkent sem mondtam, hogy nem lesz eleg.
2) Nem azt mondtam, hogy nem fogja elerni, hanem nem sokszor fogjuk latni ekkora turbo orajelen sokaig. Nezd mar meg a hivatalos orajeleket. base: 1692 boost: 2684. 992 MHz headroom van benne, majdnem 1GHz! GCN1-nel erre marketing verziokat csinaltak. Nezd mar meg, hogy a tobbi Navi2 kartyanak mekkora a headroomja. A nagy kartyaknak ~425, a kozepesnek mar csak ~260. A kis lapkanak meg benyomnak 990-t. Szamolgassal csak."hiszen a 6600-as kártyákhoz sem terveznek majd valószínűleg külön hűtést, hanem a 6600-as kártyákkal azonos kategóriába tartozó 180 wattos 3060-as Ampere kártyák hűtését teszik rájuk."
Es? Nem az a lenyeg, hogy mekkora huto van egy ilyen kozepes gpu-n (kiveve ha nincs agyonfeszelve, mondjuk ennel eselyes), hanem a TDP limit a biosban. Szoval a tartalekkal nem fog sokra menni alapon. Tuningnal mas a helyzet, de majd a TDP limit lesz erdekes (meg vrm). Kulonben a 6600XT nagyon hamar a non-XT 6700 nyakara maszhat ekkora orajelen.
Szerintem ezert sem hallottunk rola meg semmit.36CU @ base 2,3GHz - boost 2,6 GHz, de szerintem ezeket 100-150MHz-cel lentebb viszik, mivel szivargo hibas lapkak, ahogy a 6800XT vs 6800-nal is. Vegtere is validalni kell a 6700XT orbitalis tularazasat. Szoval igy fog kinezni:
nonXT-6700: 36CU @ base 2,16 GHZ - boost 2,4GHz 9.95-11TFLOPS
6600XT: 32CU @ base 1,69GHz - boost 2,68GHz 6,92-10,977TFLOPSAhol nem lesz memsavszel limit ott egy szinten lennenek, ha a limit nem szolna kozbe.
"Ami pedig a 180 wattos 3060-assal elbír, az a 100-130 wattos 6600-6600XT kártyákra egyébként is overkill lesz, ahogy overkill az összes többi AMD kártyán is a Ampere kártyáktól megörökölt hűtés."
Ezzel tovabbra se mondtal semmit, csak ismetelgeted magad. Fogd fel, hogy TDP limit lesz. Egyebkent sehol se mondtam olyat, hogy nem lesz eleg a hutes. Azt az orajelet arammal is kell etetni, azt pedig a TDP limit fogja elobb beszabalyozni, nem pedig a thermal limit. A Xeon-t tudnam orba szajba tuningolni, mivel valogatott alacsonyfeszes chippek, de az EDP/TDP limit egybol leszabalyozza. Kozben meg kemeny AVX2 terhelessel sem megy 50°C fole. -
Jack@l
veterán
válasz
Alogonomus #55113 üzenetére
Nagyon be lehetnek tojva nvidianal a szuper nevű algoritmus hallatán
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #55091 üzenetére
Én is gondolkodtam ilyesmin, például egy hatósági igazolvány (mint a védettségi
) arról, hogy rendes adófizető állampolgár vagy, és vásárlásnál ezt lehúzva 27% helyett mondjuk csak 15% Áfát kell fizetned. Mondjuk ez azon nem segít, ha valaki be van jelentve minimálbérre, közben zsebbe kap még 300k-t, mert a minimálbér után adózik, így "rendes adófizető állampolgár" besorolású lenne a 300k adózatlan jövedelme mellett.
Biztosan nehéz lenne ezt megoldani, ha egyáltalán alaki elgondolkozna rajta.
-
válasz
Alogonomus #55091 üzenetére
Az nekem nem jön össze, a cégtulajdonos a saját SZJA-jából nem vonhatja le a cége által visszaigénylendő ÁFÁ-t, más az adóalany.
-
válasz
Alogonomus #55079 üzenetére
hülyeség hegyek ismét amiket összehordtál és mindezt meggyőződésből. köszi!
-
válasz
Alogonomus #55075 üzenetére
"A két gyártó azonos időben elérhető architektúráihoz mértem"
A 3 éves Turing elérhető az RDNA2 vel szemben? vagy mi?
Az Ampere elöbb jött ki , mint az RDNA 2. A 3050-3070Ti ig 6 darab kártya( lesz) található ami azt gondlom pontosan beszabályozza, hogy mindenki azt vehet amit akar a saját kedvenc gyártójától illetve azt nem vehet amit akar, ez a helyes megfogalmazás.
a 3060 Ti és a 3070 is hozza amit a 6700 xt kártya általában, 1080 P ben is,valószínűleg a 3070 ti a 6800 kártyát fogja be. A 3060 Ti szerintem jobb vétel 1080P re mint a 6700 MSRP árban nézve is és RT ben is de a 3070 sem rosszabb éppen.
a 6600 meg erősen zsákbamacska lesz hogy teljesít a 3060-3050Ti hez nézve."az 1080p kategóriában gondolkozik, ahol az Infinity Cache miatt az RDNA2 sokat erősödik az 1440p esetén kirajzolódó helyzethez képest."
és ezt megint honnan, hogy az IC. miatt erősödik1080P ben?
-
Televan74
nagyúr
válasz
Alogonomus #55067 üzenetére
Mi AMD oldalon eddig nagyon el voltunk kényeztetve, jó áron kaptunk, megfelelő sebességet, néha kis szoftveres hibákkal.
De most hogy felzárkózott a konkurenciához és néha túl is lépi azt, ez covid és bányászás nélkül is meglátszana az árakon. Sokak számára kiderült hogy az AMD sem szeretetszolgálat. A piros köd eltűnt. -
válasz
Alogonomus #55067 üzenetére
Miért a Turinghoz és azok árazásához méred az RDNA 2 kártyákat ?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #54974 üzenetére
Ott megjegyzi, hogy Nvidian is futthat ez a DLSS-like upscaler, csak ugye ha nem AI traninges a cucc, akkor nem is lehet DLSS-like.
Juniusban kiderul. -
killbull
aktív tag
válasz
Alogonomus #54917 üzenetére
Nem volt hibás, 1 évet használtam, ment a bányába 140 000 ért, ha az a kártya hibás nem bírtam volna eladni!
De látom nem olvasgatod végig az Amazonos hozzászólásokat, haveré jó akkó itt nincs probléma mer ő szereti azt jóvan!
-
Yutani
nagyúr
válasz
Alogonomus #54909 üzenetére
Én is ezt a videót néztem, és semmi drámát nem láttam. Egy 1080p-re kiadott kártya az 5500 XT 4GB, és ott hozza is a tesztelt játékokban a játszható szinten (AVG FPS 60+), és a minimumok sem 30 FPS-ek még PCIe 3.0x8-on sem. Az, hogy a kollégánál sok problémát okozott, lehet éppen az adott darab problémája (user errort nem írok, mert én kérem ki a kollága nevében, a PH fórumozói olyat nem követnek el).
Más kérdés az ára, ebben Z10N kollégával értek egyet, Polaris árban kellett volna adni.
-
killbull
aktív tag
válasz
Alogonomus #54909 üzenetére
Még annyit kérdeznék hogy használtad is az 5500XT t? Nekem volt egy 2 hetes időszakom amikor egy driverrel olyan szinten meglett fektetve egy 600 000 es AMD config hogy a végén már a szerelőnél kötött ki a gép és lett nyúzva hogy van e hardveres hibája a gépnek. És 30 percet nem bírtál se játszani se youtubeozni. Jó ám gyomorideggel instalálgatni a drivereket hátha majd jó lesz!
Ugráltam örömömben mikor eladtam az 5500XT, most egy R7 260X van WOT ra elég, érdekes nem akar fagyogatni, 4K 60 fps youtube is easy neki!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Milyen légkondit a lakásba?
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vicces képek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Magisk
- Milyen egeret válasszak?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Forrasztásról mindent az alapoktól!
- További aktív témák...
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest