- Samsung Galaxy S24 FE - később
- iPhone topik
- Garmin topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Magisk
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petykemano #42571 üzenetére
Szerintem mar nem vagod pontosan, ki mire mit irt
Az hangzott el, hogy 250 usdn is boven lenne haszon, erre irtam, hogy ebben ketelkedem tobbek kozott a disztribucios koltsgek miatt. De hogy megnyugodjon a lelked, osszerakok egy xlst, amikor gep elott leszek
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #42571 üzenetére
Szerintem egyik szám sem stimmel.
A korábbi számításodba is csak azért kötöttem bele, mert a te logikád alapján nem annyinak kellett volna kijönnie és nem azért mert szerintem az a tuti. Egy csomó olyan tényező van amiről fogalmunk sincs. Például a Navi esetében a tranzisztorsűrűség jóval kisebb mint akár Zen2 lapkáknál. Ez lehet épp a jobb kihozatal miatt lett így.
Aztán ott van még a TSMC wafer ár kérdése is. Ha a táblázatban szereplő ár nem eladási ár, akkor mi? Bekerülési árnak szerintem nagyon magas és a bődületes R&D költségeket amúgy sem lehetne 30-40% haszonkulccsal fedezni. Szóval szerintem abban a ~$10000 árban már ott a TSMC haszna.
A 40-50%-ot kitevő disztribúciós költség is nagyon magasnak tűnik ebben a szektorban. Az még oké, hogy fele az anyagköltség és fele a gyártók ill. a disztribóciós lánc haszna. De hogy csak az értékesítés költsége 40-50% legyen az nekem irreális.
Egy szó mint száz, lehet itt találgatni, csak nagyon kevés az infonk ahhoz, hogy pontos képet kapjunk. -
válasz
Petykemano #42566 üzenetére
Biztosan volt gameplan az NVIDIA reakciója kapcsán, és az is igen valószínű, hogy ha az NVIDIA nem javít az ár / teljesítményen, akkor az 5700-asok is maradnak az eredeti árakon.
Én annyit írtam, hogy ha az 5700-at 250-ért hozták volna, akkor azon olyan sok haszon nem lenne. A 350 dolláros árral azért nem fog felkopni az álluk - persze innentől kezdve az eladott mennyiség a kérdés.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #42537 üzenetére
Felesleges a kalkulátor. Ott van a táblázatban, hogy 721 lapkából 546 hibátlan. Ezzel ~83mm-en ~76% a yield. Ez alapján egy 250mm-esnél 44%. Egy waferből pedig kevesebb mint 240 Navi10 lapka jön ki, amiből ilyen yield mellett 105 lesz hibátlan. A 4 letiletott CU a 5700 esetében szerintem nem fogja nagyon megdobni ezt a számot.
-
Simid
senior tag
válasz
Petykemano #42518 üzenetére
Nekem furcsának tűnik a chip ár számításod. Ezzel a yielddel egy ~250mmˇ2 lapka kb 45%-os kihozatallal gyártható. Tehát egy waferből 100-110 db használható lapka jön ki. Így az egy lapkára jutó költség az inkább $90 körül van. Ha erre még jön a TSMC árrése, aztán az AMD-é, akkkor bővel $150 felett vagyunk.
-
válasz
Petykemano #42528 üzenetére
Fizikai terjesztés esetében (szinte minden iparágban) jó ökölszabály, hogy a disztribúciós lánc a teljes vételár 40-50%-át elviszi.
-
válasz
Petykemano #42522 üzenetére
Nem akarok most mélyen belemászni a számokba, de a 249-en lévő tisztességes haszonba beleszámolod, hogy a teljes értékesítési lánc logisztikával együtt elvisz 100-120 USD-t? A maradékon azért túlzottan sokat senki nem keres sztem...
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #42519 üzenetére
Kérdés ebből mi lesz ? Meg mikor .
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #42518 üzenetére
Azt tudom, hogy Te bele szoktal melyedni. Lehet atfutottam akkor valamelyik off sessionbe. Oszinten megmondom mar nem szamolgattam, mert belefaradtam. Csak azt latom, hogy jelentos felar van a kartyakon.
Amit a vegen emlitesz $249/299 lenne a realis ertuk. Azaz tovabbra is van rajtuk $100 (azon kivul, hogy kenyszer csokkentettek), ami kegyetlen sok ebben a kategoriaban. Tisztan latszik, hogy bealltak az Nv moge.
-
válasz
Petykemano #42480 üzenetére
A Ryzen jól reagál a megfelelő hűtésre, de ebből nem következik egyértelműen az, hogy a Navi esetén is így lesz. 1-2 hónap és meglátjuk.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #42458 üzenetére
Ha ez ilyen egyszerű lenne (értsd jól skálázódna fölfelé a navi), akkor most nem az 5700 lenne a csúcs. Már csak a presztízs értéke megérné azt a pár tucat misit amiből ki lehet hozni egy új designt, ha az tudna versenyezni a 2080ti-vel és ott a margin is nagyobb. Ennek ellenére még mindig a VII a csúcs, a nagy navi meg csak pletyka szinten létezik. Komolyabb gondok lehetnek ott egyelőre
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #42468 üzenetére
Menő lett volna ha a Radeon teljes pályán letámad nem csak közép kategóriában .
-
válasz
Petykemano #42468 üzenetére
Reméljük, hogy az AMD is tudja, mit lehetne tenni a felső kategória meghódításáért.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
felve mondom, hogy igen.
-
válasz
A 60-64 CU mellé kellene még +1 feldologozótömb (vagy hogy a rákba' hívják), meg +32 ROP, meg +128-bit. Ez a 400mm2-be belefér, viszont a 2080 Ti fogyasztásába szerintem nem - a csíkszélesség-előny ellenére.
Én is számolgattam egy kicsit - kíváncsi voltam, mennyit hozott az új uarch. Két összehasonlítást néztem végig: az RX 390-et és az RX 480-at. Az jött ki, hogy:
- A Hawaii-nál cca. 20-25%-kal jobb a Navi
- A Polarisnál pedig kb. 5-7%-kalUtóbbi az érdekes - ha nem lenne a kettő között ott a Vega, akkor azt mondanám, hogy jó, így kissé sovány. Persze itt még mozoghatnak a dolgok a driverek rendbetételével.
-
Envo_
aktív tag
válasz
aranyos hogy szerinted lineáris a skála (nem tudjuk még)
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #42455 üzenetére
-
válasz
Petykemano #42453 üzenetére
Sajnos a megszokottban, perf/watt...
Plusz abszolut perf-ben. -
Puma K
nagyúr
válasz
Petykemano #42436 üzenetére
Ja aha!
És fordítóval fordított szöveggel együtt másolta be.Ez megkavart, hogy most akkor magyar fórumról van a kép...? De nem... Ez így a részéről félrevezető.
-
válasz
Petykemano #42430 üzenetére
Hivatalosan elvileg még nem:
(#42431) Puma K:
Ránézésre Anand
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #42417 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Petykemano #42417 üzenetére
Szépen OC-olható a kártya ezt majd a customok kihasználják egy hónap múlva
refekkel most nekik prezentálni kellett a jó fogyasztást.
De most nem lehetett mert akkor elveszti a Vegákhoz képest nagyon jó performance/watt állandóját.
Az alulfeszelés érdekes megint.
A linkeden látható Timespy értékből lejön hogy teljesítményt tud nyerni az aulufeszeléssel.
Megnyomsz egy auto UV gombot és a Battlefront II.-ben 2K-ban nyersz 4 FPS-t ? OKÉ
Ami nagyon látszik a 4 új kártyánál hogy 2K-ban szépen lépcsőzetesen elrendeződtek mintha egy cég termékpalettája lenne ...
Túl volt ez aggódva papírforma hogy összecsiszolódnak.
Emiatt ezekből nem lesz már árvágás majd ha jön két új kártya lent ott várj jobb árat.
A Radeon 7 és a 2070 eldevalválódott, a 64 szerepét átveszi az 5700, de 64-ről nem érdemes felfele váltani. -
törölt tag
válasz
Petykemano #42376 üzenetére
Hogy volt merszed adored tv-t linkelni ? Nem arról volt szó ilyen szennylapokról mint wccftech.com meg adored tv nem szabad linkelni ?
Tudod Te azt hogy teljes felelősséget kell vállalni a linkjeidért ?...és utána kell nézni a linkjeidnek mert különben moderálhatnak akár hónapokra is? Hoztál aláírást Lisa Sutól hogy NDA alatt igaz hírt hozol ???
Ja hogy igaz a hír... dicsőség szálljon fejedre római mert németbe már megrendelhető a 5700 358 Euróért és a 5700XT 419 €
Cenzoráció megszakítása, észak koreai átnevelő tábor törlése. -
válasz
Petykemano #42376 üzenetére
Igen, guru is kiközölte már forrásmegjelölés nélkül,hokuszpk nak már írtam: [link]
"AMD today has sent an email to certain media and their partners indicating that they are lowering the price prior to launch. Radeon RX 5700 is to cost 349 USD and 399 USD for the XT model."
Tegnap amit linkeltél a másikban, tudod az a grafikon, valahol a 2060S vonalán helyezkedik el talán az 5700 és az fölött az 5700XT, így a legjobb árérték aránnyal bír.Már ha megelőlegezzük a teszteket, hogy mit tudnak.
pohár szerint ezeken az árakon érkeztek be:a nagykerbe, ez viszont az eredeti árazás még, netto nagykerár. [link]
-
válasz
Petykemano #42372 üzenetére
Szerintem nem az egyáltalán, simán beleférhet mindkét cég keretébe akár több is úgy gondolom, Nvidának főleg, hisz ők többet értékesítenek, bár náluk kérdőjeles az egyedi gyártósor ára amit az elején kiperkáltak a TSMC nek. Navi esetében megértem a magasabb árazást ,de szerintem ez a reálisabb ár, ha valóban lesz árcsökkentés az RTX hez nézve.
Mondjuk aki vett Vega 64 kártyát az elmúlt 2 hétben hirtelen felindulásból azért a fene tudja mit mond most. -
awexco
őstag
válasz
Petykemano #42372 üzenetére
Inkább azon buknak sokat , h kevés az eladott db szám . Nem a gyártási és eladási ár közötti difi túl kicsi .
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #42322 üzenetére
Akkor lisa néni egy troll ?
Vágtattak volna nagyobbat .
-
Tyrel
őstag
válasz
Én ezt nem hiszem el...
Mondjuk ha igaz, Abu iménti utalásaival együtt, tehát E3-hoz képest gyorsult is és olcsóbb is lett, az nagyon nagyon durva lenne...
...de nagyon nem AMD-re vall ez, túl szép hogy igaz legyen...Ettől függetlenül szerintem simán kacsa, talán épp a konkurenciától, hogy megjelenéskor az eredeti árakat meglátva újabb csalódás legyen...
-
válasz
7, 50 vagy 77 dollár mínusz. :_D
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #42317 üzenetére
Igen. Aki előre mért, újramér.
A gyorsulást pontosan nem árulom el, de az 5700 ezzel a driverrel nem a 2060-nal versenyzik. Nem számolva a Super cuccokat.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #42293 üzenetére
Az IBS Research kutatása szerint a 7nm wafer költsége <$10k
-
törölt tag
válasz
Petykemano #42290 üzenetére
-
törölt tag
válasz
Petykemano #42263 üzenetére
Picit Petyke szavait hogy jobban értelmezzétek Moore's Law Is Dead is kiakadt.
és nem csak arra hogy nem akarnak jóáras kártyák lenni hanem a Tomra is.
Működik a szponzoráció általi néptudatmódosítás hogy ennek így kell lennie szinte Candide-i ez a Voltaire hurráoptimizmus. -
.Ishi.
aktív tag
válasz
Petykemano #42263 üzenetére
Ne viccelj, ez biztos nincs így: JUST BUY IT
-
Televan74
nagyúr
válasz
Petykemano #42258 üzenetére
Így kellett volna kezdenie,hogy 500$ adja a 2080 teljesítményét.De ez senkit nem zavar,sőt utólag még örülnek is neki.AMD egy kicsit felé áraz,akkor az már mindjárt szar.AMD szar az Nvidia Super! Ennyire egyszerű sokaknak a képlet.
Xbox Game Pass - 3 hónapos előfizetés meg bődületes AMD -s ajándék az újonnan vásárolt termékekhez.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #42258 üzenetére
De még ezzel együtt is túl drága, ahogy a Navi is.
(Sose higgyetek annak, aki azt állítja egy profitban és margóban vastagodó cég árazásáról, hogy az csupán a költségeket fedezendő magas/emelkedik. Az ilyen embert vagy megfizetik ezért, vagy a saját túlköltekezését racionalizálja, vagy ostoba) -
törölt tag
válasz
Petykemano #42212 üzenetére
Frissítette a Fidelity FX Review az OC3D
Nekem egyetlen kérdésem van ezzel kacsolatbaqn miért kerül egyel feljebb a fegyver az ONban, ez olyan mintha két egymás utáni kocka lenne. -
Carlos Padre
veterán
válasz
Petykemano #42226 üzenetére
Jövőbeliek.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #42223 üzenetére
Ha a Semi-Custombe nem te viszel IP-t, hanem rendelsz valamit az AMD-től, hogy fejlessze le, akkor az az AMD tulajdona lesz, és a megrendelő csak jogot kap a felhasználására.
-
törölt tag
válasz
Minap olvastam valahol hogy artificial intelligence-vel (AI) javítják fel orvosdiagnosztikai felvételek képét, és a FidelityFX-re gondoltam meg hogy AMD régen foglalkozott ilyesmivel nem tudom a kettőnek van e köze ma egymáshoz még.
Viszont ha nem látszik ez a felskálázás és nem félek tőle hogy Tom's hardvware nem fogja kikockázva felnagyítani brutálisan hogy összehasonlíthassák) és szorgos NV-sek behordani ide mutogatni.
Tehát ha a kontrollon túl vagyunk nem vagyok benne biztos hogy egy konzol nem fogja alapértelmezettem használni a felskálázott 4K-t ugyanis ezzel borzasztó előnyökhöz jut a 3-4szer ennyibe kerülő PC kártyákhoz képest.
Az hogy mi a csalás meg mi nem arról napestig lehetne beszélgetni, az ha egy kártya drivere folyamatosan visszakapcsolgatja a színmélységet hogy jobb FPSt lehessen rajta elérni az egyértelmű csalás és ezen nem old fel az hogy azonosra lehet beállítani. (mert a teszter betesz mér in stock azt szevasz még alulfeszelt bencs is alig van)
Az is csalás ha driverből letiltasz dolgokat, optimalizálás mindaddig amíg utána nem akarsz vSt csinálni egy bencsből. Persze akkor mi van a Rapid packed math -tal ami csökkent ott ahol nincs jelentős eltérés,
ha megnézzük az AMD drivert abban mi van a tesszelációnál ? "AMD optimalizált tesszelláció" defaulton.
Meg akarsz szívatni nagy számokkal majd mi beállítjuk az értéket(amin állíthatsz ha akarsz)
Emlékszem GTA5-re különcikkek voltak hogy mi hoz 10-20%okat a képen meg semmi eltérést nem látsz.
még a templomablakon átszűrődő fénycsíknak is voltak beállítási lehetőségei játékokban mert nagyon húzós ára volt.
Tehát ez egy nehéz ügy mi az optimaizációs és mi a csalás.
Amikor nagyon ügyesen tömöríti valami a színeket és sok sávszélességet spórol meg akkor nem gondolkozunk el rajta hogy a tömörítéstől mikor lett szebb valami és mi veszik el vajon ?
Amin még ezzel kapcsolatban elgondolkodtató hogy majd a nagyon finom RT-elt képeknél mit ront FidelityFX.
Ugye már mindhárom kártyára mondanak fix fukciós RT megoldást tehát az új intel kártyán az RDNA2 kártyán és természetesen NV kártyán is lesz akkor lesz igazán érdekes ! -
Carlos Padre
veterán
válasz
Volt fentebb egy "elmélet", hogy az nvidia azért tud gyorsabb lenni, mert az AMD még ott is számol, ahol az nvidia már legyint, mivel a játékosok úgyis csak az fps számot nézik, nem az ilyen részleteket.
-
Tyrel
őstag
válasz
'Oszt a dealered számát odadod é?
-
TTomax
félisten
válasz
Petykemano #42191 üzenetére
De drága az N7,azért emelkednek az árak...
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #42191 üzenetére
Akkor tudok navit venni , mert lesz dögivel ?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #42171 üzenetére
Reflektálok rá:
"- állítása szerint a gcnben a tesszeláció azért volt gyenge, mert kevés volt a puffer/regiszter és az eredményeket kénytelen volt a lassú és energiaigényes memóriába írni"
A tesszelláció a TeraScale-ban volt gyenge a GCN-ben már erős. Emellett ennek nincs igazán köze a regiszterhez. Van egy puffer ideiglenes tárolásra, de az nem nagy. A memóriába is lehet írni, de annak csupán az a haszna, hogy ha egy mesh tesszelálva van, akkor azt el lehet úgy menteni, és a következő frame-ben csak be kell tölteni. A tesszelláció azért gyenge teljesítményű egy ponton túl, mert a háromszögek kisebbek lesznek 16 pixelnél, és mivel a hardvereket még ma is quad raszterre tervezik, így amint alámész ennek a határnak, rögtön összeomlik a raszter hatékonysága. 8 pixel/háromszöggel már csak 50%-os a raszterizáció, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy hiába viseli el a hardver a munkát a geometria szempontjából, a raszter motorok a munka felét feleslegesen gyakorlatilag csinálják meg. Az RDNA-nak az automatikus prim culling pipeline-ja ugyan tényleg sokat jelent, többet bármilyen korábbi trükknél, de az alapproblémát nem kezeli, vagyis az RDNA-nál is ugyanúgy a raszterizálással kapcsolatos munka fele felesleges 8 pixel/háromszög mellett. Ez minden GPU-n így van és így is marad, amíg nem jön rá valami quad-fragment merging szerű megoldás az API-ban. Hiába trükközik szét a gyártók a pipeline elejét, a raszterizáláson bukik minden.
"- ezen az rdna új cache hierarciája segít"
Ha a tesszellációra gondolt, akkor azon nem igazán. Sokat ér máshol, de pont a tesszelációnál nem lényeges.
"- a Turing és az rdna egymáshoz közelítő architektúrák"
Inkább távolodók. A GCN és a Turing hasonlít nagyon. Az RDNA valamivel másabb. SIMT-nek SIMT persze, csak amíg a GCN és a Turing csak TLP-re van optimalizálva, addig az RDNA ILP-re és TLP-re is.
"- akkor viszont az mvidia bajban van, mert a fejlesztők valójában a gcnre optimalizáltak eddig is,.mert azt ismerik. Az egy tévedés, hogy a játékokat nvidiára optümalizálják,.kivéve persze a szponzortáltakat."
Ez addig igaz, hogy a fejlesztők GCN-re dolgoznak, de a GCN és a Turing optimalizálási iránymutatásai azért eléggé hasonlók. Nem minden szempontból, de úgy jellemzően elmondható, hogy a shaderek megírása tekintetében, ami jó a GCN-nek, az tulajdonképpen jó a Turingnak is, és fordítva. Ergo olyan különösen nagy hátrány az NV-t ezen a ponton nem éri. A Pascalnál lehet, hogy ez gond, de a Turingnál már nem.
"- a valóság az, hogy a fejlesztők nem tudják és ráhatásuk sincs, hogy működik az nvidia vga. ..."
Nagy részleteiben nem tudják, ezért is történik az R&D GCN-en, de azt azért meg tudják nézni az NV profilozóján is, hogy egy adott shader mennyi erőforrást emészt fel, azzal mennyi konkurens warpot tudnak futtatni, mit kell tenniük, hogy több fusson, ha az adott warp mennyisége nem lenne elég, stb. Amikor eljutnak oda a fejlesztők, hogy GeForce-on is tesztelnek, akkor már a GCN-re van egy olyan kód, ami úgy nagyjából hozza azt a teljesítményt, amit céloztak. Innen már nem kell ahhoz nagyon-nagyon részletesen ismerniük a Turingot, hogy további optimalizálást hajtsanak végre. A GCN leginkább az R&D szintjén nagy segítség, mert az sokkal nehezebb lenne nélküle, de amint van egy bizonyos architektúrán már működő kódod, akkor azzal már sokkal könnyebb dolgozni más architektúrán is.
"... A zártság oka pedig az, hogy az nvidia eddig is olyan techmikákat alkalmazott, driverből vagy hardverből, amelyek alig észrevehető módon és mértékben rontottak a minőségen. A.gcn akkor és ott is dolgozott, ahol az nvidia kártya már legyintett a részletekre. Emiatt hatékonyabb volt az nvidia"
Igazából egy túrót rontottak. A driverek alkalmaznak bizonyos optimalizálásokat, amikkel teszem azt kicserélnek bizonyos formátumokat másikra, de nem csak azért, mert ebből teljesítményt lehet nyerni, hanem azért is, mert esetlegesen arra a formátumra írták a programot konzolhoz, csak éppen PC-n annak nincs API szinten támogatottsága, stb. Arról sokat lehetne vitázni, hogy ez csalás vagy sem, de mivel tulajdonképpen mindenki ezt csinálja, így kb. nem érdekes. Emellett az efféle optimalizálások a játékok kis részét érintik, és tényleg nagyító kell az észrevételükhöz. Szóval olyan nem igazán van, hogy a GCN számol valamit, az NV meg csak legyint rá, ha van, akkor az maximum valami driverbug.
Amire itt szerintem próbál utalni, az a DX11 vs. DX12/Vulkan. DX11-ben valóban hatékonyabb az NV, és ennek az oka leginkább az, hogy vannak bizonyos speciális pathok a hardverben, hogy gyorsítsák az egyes DX11-es parancsokat. A DX12/Vulkan ezt ugye kizárja, mert már nem a kernel driverben van a parancslista (nincs is ugye kernel driver), hanem az OS-ben. A Microsoft és a Khronos pedig nem fogja hardverfüggően flaggelni ezeket, hogy ki milyen speciális path-okkal rendelkezik. Vagyis minden grafikai parancs és compute egységes, a driver számára maximum a compute parancsok kezelése megengedett, de a grafikait el kell fogadniuk úgy, ahogy az OS-től jön. Emiatt van az, hogy az NV-nek a DX11-hez szabott speciális path-ok nem működnek már a hardverben DX12/Vulkan alatt. Emellett persze nyilván az is számít, hogy az AMD 2014 elején adott ki explicit API-ra hivatalos implementációt, míg az NV 2016 elején, azt is újraírták nemrég. Ennyi év plusz tapasztalattal persze, hogy valamivel jobban működik DX12/Vulkan API-val az AMD. De ennek aztán tényleg semmi köze ahhoz, hogy az NV valamit nem számol, vagy hasonló. Ha ők csinálták volna meg a Mantle-t, és nekik lenne nagyobb tapasztalatuk az irányból, akkor most az NV drivere lenne ott, ahol az AMD-é van. Ennyire egyszerű.
Ami pedig a játékokat illeti, alapvetően két lényeges különbség van az AMD és az NV között az DX12 implementációk tekintetében. Az egyik, hogy a Turing előtt az NV nem volt minden buffer viewre vonatkozóan bindless, de a Turing már az, ahogy a GCN is. Ezzel a Turingnak és a GCN-nek jobb, ha a buffer viewek nem direkten a Root Signature-be kerülnek, hanem egy memóriahalmazba, míg a korábbi GPU-knak pont ennek az ellentéte az ideális. Csak ugye utóbbival az volt a gond, hogy bármennyire is akartak régebben kedvezni a Pascalnak, nem minden buffer view köthető be direkten a Root Signature-be, tehát a memóriahalmazok használata elkerülhetetlen. Ezért tervezte át ilyenre az NV a Turingot. Ebből a szempontból tehát már lényegében ugyanazok az ajánlások a Turing és a GCN esetében, csak a Pascal miatt tartja magát az NV a régi ajánlásai mellett.
A nagyobb különbség a memóriatípusok kezelése, amely még ma is fontos, mert az AMD és az NV nagyon eltérő itt:
Az NV-nek a memóriafelosztását nagyon nehéz optimálisan kezelni a program oldalán. És ezt valóban nem mindegyik DX12/Vulkan címnek sikerül jól abszolválnia. De ez nem azt jelenti, hogy az NV-nek a felosztása rossz, csak nagyon nehezen lehet rá optimalizálni. -
Carlos Padre
veterán
válasz
Petykemano #42170 üzenetére
Én ezt is megértem, de akkor sincs 30 percem 30 másodpercnyi infóra.
-
Tyrel
őstag
válasz
Én végignéztem este, de kár volt, leginkább egy alaptalan és elfogult nézőpontot közöl, azt is szükségesnél 3x hosszabb videóban. Nagyjából AdoredTV szint, össze-vissza beszél meg elmélkedik, a saját rózsaszín szemüvegén keresztül.
Ja meg persze védi a korábbi találgatásait, kimagyarázza hogy az ő úgy gondolta ám hogy most igaza van. AdoredTV csapó 2.
A "játékokat alapvetően GCN-re optimalizálják" résznél már kb. csak röhögtem...Bocs ha megbántok valakit de eddig az egyetlen egy olyan YouTube csatorna ami kellően tényszerű, objektív, naprakész és informatív is, az a Gamer's Nexus. Éljen Tech Jesus!
Visszatérve erre a videóra az egyetlen érdekes pontja az volt (25:15), amikor azt taglalta hogy az AMD kártyák esetenként jobb képminőséget adnak, azzal indokolva ezt, hogy az nVidiánál sokkal nagyobb a driver fejlesztő csapat és megengedhetik maguknak hogy DX11-re és külön az egyes játékokra is olyan "optimalizálásokat" csináljanak, amik miatt alapvetően kevesebbet kell számolnia a kártyáinak, érzékelhető minőségromlás nélkül. Úgy értve hogy ha fut egy játék 60+ fps-el akkor tökre nem veszed észre hogy a kép bizonyos részein valamit alacsonyabb részletességgel renderelt vagy kihagyott egy shader lépcsőt vagy akármi, inkább csak örülsz a magas fps-nek.
Aztán ha ki screenshotolsz egyetlen képkockát és abba még bele is zoom-olsz akkor látod a turpiszságot, de valós időben nem.Ez kb. azért érdekes mert hasonló városi legendák már évtizedek óta keringenek az nVidiáról, még anno a 3dfx-el vívott harcuk kapcsán is felmerült, majd az első ATi Radeon szériás kártyákról is válltig állították egyesek, hogy szebb a képe. Bizonyos időközönként ez azóta is elő-előjön... Itt a fórumon is vannak páran akik írogatták már, ogy nekik volt mostanában mindkét gyártótól videokártyájuk és a Radeonok képe szebb.
Én nagyon megnéznék egy független, objektív tesztet erről, hogy tényleg igaz-e, és ha igen akkor általánosan, vagy csak egyes játékokban amikben az nVidia kiemelt figyelmet fordított az "optimalizálásra"...
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
-
válasz
Köszi!
-
válasz
Petykemano #42165 üzenetére
Nem értem, miért nem lehet ezt egy vélemény cikkben leírni, miért kell yt videóként publikálni. Ja, mert ez pénzt hoz. Akkor rendben.
Nem is néztem végig.
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #42132 üzenetére
Mint ahogy kis Vega is...
-
awexco
őstag
válasz
Lessz benne működő NGG ?
-
Televan74
nagyúr
válasz
Az a kérdés hogy mikor lesznek a kisebb Navik.
Bár az én esetemben ez most nem játszik.
-
válasz
Nem kifejezetten tőled kérdezem, de felmerült bennem, hogy vajon lesz Navi 11 és Navi 13 is? Ha már a szám csak a fejlesztés kezdetét jelzi. (Polaris 10, 11, 12)
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #42036 üzenetére
Az miért érdekes hogy a 2060 SUPER-t megveri, nem az az ellenfele hanem a 2070... vagy akár a 2070 SUPER, majd másodikán kiderül hogy áraz az nVidia...
-
válasz
Petykemano #42036 üzenetére
Ismert játékokban meg fordítva
(bocs, de ez rettentően magas labda volt) -
Jacek
veterán
válasz
Petykemano #42023 üzenetére
Nem annál olcsóbb lesz
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #42023 üzenetére
Ha nem mondja akkor is így lesz, aztán majd lehet beszélgetni arról hogy mennyire is drága valójában a videokártyák gyártása...
Persze ilyenkor mindig felröppen az a bullshit, hogy a konzolokat veszteséggel árulják és az eladott játékokon van a haszon, de... hagyjuk már...
-
válasz
Petykemano #42008 üzenetére
És imáitok meghallgattattak.
-
válasz
Petykemano #41995 üzenetére
Jelenleg is van az AMD-nek egy nagyon bestbuy terméke, mégsem viszik. Az RX 570 sokkal gyorsabb és valamivel olcsóbb mint az 1050 Ti, aztán mégis az NV-t választják.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #41995 üzenetére
Boxban is a bajnokot meg kell verni nagyon , h téged hozzanak ki győztesként ..,
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #41990 üzenetére
Alapvetően az ördög a részletekben bújik meg . Az oem piac az senki földje nem sok vizet zavar .
Régebben néztem valamelyik neves gyártót . A tr- komfigba ami AMD-s Procival van ellátva 1 fajta Radeon kártyát lehetett választani . Másik oldalról meg talán több mint 10-et belépőszintől a pró kártyáit mindent . Az ilyen kis apróságok on is sok múlik . Ami nem választható azt nem is veszik ugyebár ...
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #41952 üzenetére
Szvsz mindegy mit mond Abu, mivel csak jokat ir az RDNA-rol meg Navirol, kozben meg a valosag gyaszos. Ha olyan csucsszuper az uj architektura, mint amilyennek le van festve, akkor nem egy Vegat kellene meg az AMD-nek arulnia csucskartyakent. Eddig semelyik teszt sem mutatta azt, hogy a Navi ne lenne jelen formajaban haszontalan, se teljesitmenyben, se fogyasztasban nem tud kiemelkedot hozni.
-
válasz
Petykemano #41955 üzenetére
Tök mindegy, ez a cím DX11-ben is idiótán AMD-s. Mondom, még a Vega 56 is jobban teljesít a 2070-nél. DX12-ben pedig még az 590 is elveri a 2070-et. Szóval az, hogy az 5700XT épphogy elveri WWZ-ben a 2070-et, elég gyengus kártyát vizionál.
-
válasz
Petykemano #41952 üzenetére
A reményhal megy utoljára.
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #41930 üzenetére
Ez a video ezzel a datummal alatamasztja, hogy:
A) Meg tobb tonnanyi Poalris van a raktarakban es fel evig meg biztosan kaphato, de meg jovore is.
B) Eszuk agaban sincs meg a Polarist levaltani. Ezert is araztak tul kemenyen az5700-t.Most derult ki szinten, hogy a banyaszlaz alatt tultermeltek belole. Hiszen ha ennyire jol fogy es meg mindig van belole, akkor egyertelmu a dolog. Amugy meg eleg gaz a Navi megjelense utan meg a 3(!!) evvel ezelotti gpu-t promozni. Persze a Rx570 tenyleg piszok jo vetel $130-ert + bundle gamekkel. Sebaj majd a haszanlat piac...
-
törölt tag
válasz
Igen ezen a videón én is meglepődtem AMDre feliratkozva az ember most mást várna...
Fura ez így bejelentés után mély csend...
Erős Kérdés ugye az hogy valaki lehet e Best Ceo termékek nélkül ?
Bár van Lisa Su superhero baba azért az na üt ...
Beszélgessünk addig a konzolokról. azt mondjajaditke hogy A PS5 erősebb lesz, mint az új Xbox , ezzel kapcsolatban felvetődik a kérdés nem a nagy navi lesz a kiindulási alapja(a portfólióról választás alanyi esete) mindkettőnek?Tyrel: A karácsony semmilyen formában nem érdekli AMD-t. Oroszoknak nem gyártanak Kínaiaknak majd G20 most eldönti kis Indiai supporterek meg valami elefántistenben előbb hisznek... SZóval csak Eu szemmel jelet valamit a karácsony. Izrael meg kis piac
-
válasz
Vagy még elég sok idő, míg egy kisebb Navival le lesz fedve ez a kategória.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Hja meg 60+ fps
-
válasz
Petykemano #41909 üzenetére
Piaci eredményekből ennyire durván messziremenő következtetéseket nem lehet levonni. A lóvé mellett tudni kéne, hogy miből adott el hány darabot. Tehát piaci szegmensek pénzügyi adatait, eladott darabszámmal kellene tudni ahhoz, hogy egyáltalán valami következtetni lehessen.
-
válasz
Petykemano #41909 üzenetére
Tegyük hozzá, nem tiszta, hogy itt az nvidia bevételei alatt a kártyák árát, vagy a lapkák eladási árát kell érteni.
teljesen tiszta, hogy az nv által eladott termék eladási árát kell rajta érteni. ha ez kártya, akkor azt, ha ez gpu, akkor azt, ha ez soc, akkor azt, ha ez egy modul, akkor azt, stb. -
válasz
Petykemano #41905 üzenetére
És aztán jött a Nvidia Együttműködés Raytracingje.
-
válasz
Petykemano #41903 üzenetére
Tehát szerinted nem drága ezeket a bazi nagy lapkákat legyártani. Szerintem meg igenis drága, s ebből következik minden. Akkor nincs mit folytatni.
-
válasz
Petykemano #41901 üzenetére
Konkrétan milyen tények konkrétan mit nem igazolnak?
-
válasz
Petykemano #41873 üzenetére
A gyártási költség viszonyában nézd az árat. A Turing ebben ugyanazt tudja, mint a többi. A teljesítményt meg vedd ki a képletből, itt csupán arról van szó, hogy X pénzért éri meg legyártani és Y pénzért adod el.
A Turing lapkaméretre vetített teljesítmény a Pascalhoz képest ugyanannyi a RT és Tensor nélküli lapkáknál (TU117, TU116); ha pedig van RT és Tensor, akkor meg kifejezetten gyenge a Turing perf / area tekintetében. És mivel szar a perf / area, ezért az perf / price is gyenge, ergo drága.
A többinél az ár azért alakult jól, mert a Keplernél és Pascalnál volt egy-egy gyártástechnológia váltás, a Maxwell pedig architekturális hatékonyságban ugrott nagyot, innen jött a teljesítmény. A Turingnál nem volt semmi.
A Turingtól / Voltától én már régen sem vártam semmit pont ezért, mert nagyon kevés esélyt adtam arra, hogy megcsinálnak még egyszer egy Maxwellt. És hát nem is csinálták meg. A gyártástechnológiai váltáskor lehetett volna számítani áresőre. Addig nem. Egyszerűen nem éri meg ennyire megvágni az árakat.
Egyébként a 2070 nem hozza az 1080 Ti-t, szóval a helyzet sokkal rosszabb, mint írod.
-
Cyrin
addikt
válasz
Petykemano #41817 üzenetére
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #41874 üzenetére
A konzolnak olyan mindegy. Ott úgyis a játékeladásokon van a haszon. A gépet akár az egész életciklus alatt adhatják veszteségesen. Az AMD-nek nyilván van egy szerződése, hogy mennyit kér az MS-től és a Sony-tól, de miután a partnereket kifizette a két cég, akár konzolonként 100-200 dollár veszteséget is bevállalhatnak.
Mert nem a konzolba készültek. A Microsoft és a Sony eléggé eltérő GPU-kat kap. Nem olyanokat, amelyeket az AMD használ most, és használni fog jövőre. A Semi-Custom megkapta a dizájnt, és azt az igényeknek megfelelően átalakították, illetve kiegészítették third-party IP-kkel. Ezekről egyébként az RTG semmit sem tud, illetve tudhat, hiszen ha kiderül, hogy az AMD ezeket másolja, akkor megnézhetik, hogy mikor kapnak még egyszer megrendelést egy semi-custom dizájnra. De amúgy sem lenne ennek értelme (leszámítva a spéci dolgokat, mint a superstencil), mert az RTG egy generáció előnyben van a semi-customhöz képest.
Az egyszerű optimalizálhatóság nem semi-custom igény. Azt nem tudják csak úgy beletervezni, ha a hardver alapból nem erre van felkészítve. Ezeket közölni kell a cégekkel, amikor elkezdik a papíron tervezni az architektúrát. Ez valószínűleg úgy volt, hogy valamikor 2015-ben összegezték a PS4/XO tapasztalatokat, és arra juthatott a Sony, az MS és az AMD, hogy ugyan egyszerű programozni ezeket a modern SIMT GPU-kat, de viszonylag sok idő belőlük az optimális teljesítményt kihozni. Erre pedig reagált az RDNA. Ennek egyébként PC-n lesz a legnagyobb haszna, mert azért konzolnál mégis fix a hardver, még ha szenvedés is, jól lehet optimalizálni, viszont PC-s szinten sok a variáció, és az RDNA a GCN-nél sokkal kevésbé érzékeny a nem megfelelően optimalizált kódokra.
Lényegében arról van szó, hogy a fejlesztési és a gyártási költségek is emelkednek, miközben szűkül a piac, és ez azt jelenti, hogy más árazással lehet biztosítani a megfelelő nyereséget a hardvereken. Ennyi. De persze annyira azért nem változtak meg az árak, hogy ekkora emelés kelljen, szóval lehetne ezeket olcsóbban is adni, és még haszon is maradna rajtuk bőven. Ez általánosan igaz az új VGA-kra.
-
válasz
azért legyünk realisták, hatalmas biznisz a konzolpiac, egy fejlődő és növekvő ágazat. Itt szinte biztosra vehető a 100 millió + eladás, de inkább több, az érkező két konzolban. Egyértelmű, hogy ez fontos nekik, ahol biztos megtérülés van garantálva.
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #41835 üzenetére
Azert ez eleg erdekes, hogy "9"-s kartyabol csinaltak "7"-t. Egy marketing katasztrofa az Rx 600 elkszalasa.
-
TTomax
félisten
válasz
Pontosan.... az AMD azt gondolja ha az nVnek ment akkor nekik is fog... csak hát az nV egész máshogy játssza meg a lapokat hiszen piacvezető helyzetben van,és amikor jön valami akkor annak általában nincs konkurenciája,míg az AMD már hosszú évek óta kényszeres kontrában játszik ami vagy sikerül vagy nem.És akkor miért várunk a Navitól bármit is?Azért mert nem vagyunk a saját pénztárcánk ellenségei,csak hát már lassan oda jutunk hogy kontrára se telik,se árban,se teljesítményben.Kartell ez akárhogyan is nézzük,ekkora drágulást a 7nmer meg a GDDR6 ,meg fejlesztési költség nem okoz hogy a 250dolláros vga 450lesz...és ilyen ütemben a vga piac sem zsugorodik...
(#41875) Z10N
Így van...
-
válasz
Petykemano #41867 üzenetére
A Keplernél a 680 egy 294 mm2-es, a 780 meg egy 561 mm2-es lapka volt. A Maxwell hozott egyedül architektúra szintjén hatékonyságbéli ugrást, azaz hogy azonos lapkaterületből jóval több teljesítményt csíkszélváltás nélkül. Ha megnézed a TU117 vs GP106 viszonyát, akkor a Turing sincs semmivel előrébb Pascalhoz képest perf/area szinten.
-
válasz
Petykemano #41863 üzenetére
Ugyanakkora GPU-t használ az 1080 Ti és az RTX 2070 is. Annyi a különbség, hogy az RTX-nél körítés (memória, táp, nyák, stb) 33%-kal kevesebb, meg esetleg olcsóbb a GPU-t gyártani. És az RTX kb 30%-kal olcsóbb. Tök korrekt. Nem kell idekeverni semmit.
-
válasz
Petykemano #41844 üzenetére
Ezért hasonlítom az 1080 Ti-t és az RTX 2070-et. Ott nagyon kevés a változó.
-
awexco
őstag
válasz
Ha ez így lenne akkor miért nem jelentették be a kicsiket ?
-
törölt tag
válasz
Megnézted milyen memóriát ír a PC.. a másik újság a Navi 14 és 21-re?
Az szerintem FAKE
Laci jó leakes cikkeket szokott írni de szerintem itt erősen félrelőtt ! -
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Én az 5600- ot várom.Ha a kezdeti ár lemegy és megkapom 65 körűl az nekem jó.😊 Nvidiába mit jelentene ez az Rx 590+5% (persze ha így lesz)
-
TTomax
félisten
válasz
Petykemano #41807 üzenetére
Azért a 70-80ns Raw Latencytöl én nem nagyon vagyok elalélva...
-
válasz
Petykemano #41807 üzenetére
GameCache.
Amúgy nincs benne kb semmi új.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #41742 üzenetére
Koduri nyomott egy interjút bár ne tette volna...
Ő elmondja mi a baj AMDvel... hát láttam már szebb hajléktalant.
“AMD has no software ecosystem that’s meaningful without Intel” -
válasz
Petykemano #41749 üzenetére
Na most ne érts félre nem a köztudott zöld vérem beszél belőlem,de azért Nvidia egy jó cég remek tervezőkkel és azért az általad felsorolt dolgokra felhozok pár dolgot, mivel azért én követem a zöldek napi munkásságát.
bár nem a legjobb hely erre...
Nem olyan könnyű őket kiszorítani egy egy piacról, mert ahhoz kurrens termékeket is kell lerakni az asztalra ellenük és lehet őket kiszorítani licencekkel,de a kiesésüket pótolni kell megfelelő termékekkel.
ARM mal karöltve jelenleg a HPC szerverek egy új dimenzióját tervezik,[link] IBM mel a legcsúcsabb szuperszámítógépeket építik,autópiacon a Tesla vagánykodott de közben meg behozták helyette a Volvot egy gigászi szerződéssel épp ma jelentették be. [link]Amíg elmegy 5 ezer tesla addig elmegy 50 ezer Volvo mellette ott a Ford satöbbi.
Amíg Google elindította a Stadiat a vegákkal a professzionális szervereibe tonna számra veszi és használja az Nvidiát évek óta. [link]Nvidia közben hozza az Új shieldet a saját felhős szolgáltatásával ami olcsóbb jobb minőséget képes szolgáltatni és külsős peremcégeknél akarja elérhetővé tenni, azaz lehet hogy hamarosan a z UPC nél ott fog figyelni a Geforce Now.[link]
Samsung gyártó partnere az Nvidia évek óta, Kidobták a Gsynces monitorokat is múlt héten a piacra, most azt hogy IGP szinten mire használják fel az AMD-t kérdéses.
Intel meg majd meglátjuk mit hoz és hova.
A várakozás meg mindig nagy, évek évtizedek óta.. No offense, ne vedd annak, csak azt írom, hogy a zöldek is igen keményen küzdenek a talpon maradásért és a pénzért elég sok piacon és az mellett hozzák ki és tervezik a kártyáikat.Nem könnyű ma egyetlen cég helyzete sem, nem csak az AMD nek kell küzdenie. -
Tyrel
őstag
válasz
Azért ez így nem teljesen igaz hogy az nVidiának csak a GPU piacból van bevétele, pl. autóiparban is jelen vannak, szerverpiacon is, G-Sync monitorokon is óriási árrés van... persze igaz hogy ezeken a piacokon is többnyire a GPU a húzó ágazatuk, de ha az AMD-nél pl. a konzol-eladásokat egy külön kategóriába számoljuk (pedig annak egy jó része is GPU eladást takar) akkor az nVidiánál is külön kalapba tartoznak ezek.
Ezen felül elég vicces úgy beállítani hogy az AMD anyagilag áll olyan jól hogy egy komoly árversenyt fogcsikorgatás nélkül túléljen, miközben az elmúlt években az nVidia árbevétele rendre kb. háromszorosa volt az AMD-nek (tokkal-vonóval) és utóbbi cégnél örömünnep minden olyan negyedév amit nem veszteséggel zárnak...
Az is erősen megkérdőjelezhető, hogy ha mondjuk mindkét cég 100$-al árakat mérsékelne az veszteséget hozna-e számukra, szerintem ez abszolút nem biztos. Egyre kevesebben vesznek vagy upgrade-elnek PC-t a horror ára miatt, inkább váltanak konzolra vagy majd cloud gaming-re. Ha újra elérhető árba hoznának le egy középkategóriás configot (aminek ugye egyik legfontosabb része a videokártya) simán lehet hogy érvényesülne a "sok lúd disznót győz" elve. Kötve hiszem hogy ezt biztosra meg tudja mondani bármelyik oktondi közgazdász is, pont annyit érnek mint az időjósok.
Bárhonnan is idézted azt az elmélkedést, bullshit az egész.
A gyenge kihozatalt sem tartom valószínűnek, mert ott volt a VII mint "pipe-cleaner", másfelől pedig a 7nm Zen 2 chipletek varázslatos módon nem szenvednek semmi olyan (feltételezett) gyártási nehézségtől ami a Navi-kat érinti...
-
TTomax
félisten
válasz
Vagy csak simán a két CEO a vasárnapi ebéd után lezsírozta az egészet,érdekes módon amióta Lisa a CEO a verseny is elmarad...ennyiért adják és kész,ha nem tetszik sincs hova menned....
-
törölt tag
válasz
Petykemano #41733 üzenetére
A számok eddig se jelentettek semmit tudod, csak valahova (valószínű validálási folyamatba) sorrend tehát csak időrendi, CU összefüggést senki ne keressen. azt valóban érdekes lenne tudni a kimaradókkal mi lett.
valami variánsait mutatják a betűk .
A Lite az igazán érdekes az ugye valami könnyített dolog.
Lehet az M felváltása , lehet Vafer széle cherry pickeddel vagy NV-sen egy kevésbé gyors memória.
A találgatós topicban nem kommentelő de beszólogató újságíróknak üzenem az unknown az egy kilépési feltétel hibakódhoz a kártya fel nem ismerése esetén meg ne írják hogy jön egy Navi unknown (kocka humor volt) -
válasz
Petykemano #41720 üzenetére
Miért furcsa? Ez pont hogy jó. Hisz egy HBM vezérlő mérete kb akkora, mint egy GDDR-é, tehát vegyük úgy, hogy a Navi és a Vega VII ugyanannyi tranzisztornyi I/O-t meg egyéb gyengén skálázódó áramkört tartalmaz, ugyanolyan sűrűség mellett.
Mivel a teljes lapkára vetített tranzisztorsűrűségük azonos, de a Navi arányaiban több gyengén skálázódó tranzisztor tartalmaz a Vegához képest, ezért a maradék jól skálázódó (ALU, cache, stb) áramköri elem tranzisztorsűrűsége magasabb kell, hogy legyen.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #41720 üzenetére
Ebben semmi furcsa nincs. A Vega 20 egy pipe-cleaner volt. Ezt a 14 nm-en azért hagyták abba a gyártók, mert a FinFET messze volt a határaitól, de mivel 7 nm-en már közel van, így bizony csúnyán el lehet ezt baszarintani egy pipe-cleaner nélkül, aztán egy egész termékskála megy a levesbe.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #41715 üzenetére
A 14 nm-en a FinFET a kezdeti képességeit mutatta. A 7 nm-en már közeledik a vég. Ugyanez volt a bulk tranzisztornál, az is jól ment, amikor még 45 nm-en volt, aztán ahogy jött a 22 nm, egyre rosszabb lett. 5 nm-en már FD-SOI kell, hogy működjön egyáltalán. Majd 3 nm-en a GAAFET megint jó lesz, aztán annak is lesz egy leáldozó szakasza.
A gyártástechnológia nem matematikai probléma, hanem nagyrészt fizikai. Az nem jelent semmit, hogy a nanométer előtti szám feleakkora. Ez egyrészt messze nem ilyen egyszerű, mert valójában a 7 nm az igazából nem vonatkozik semmire. Nyilván nincs csak úgy hasból odavágva a szám a nanométer elé, de valójában semmi sem 7 nm-es azokban a lapkákban. Másrészt vannak nem skálázódó áramköri elemek, harmadrészt pedig a denslib is jelentős hatással van erre, mert például egy performance optimized libbel kisebb a tranzisztorsűrűség.
A Zen 2 valószínűleg jobb ebből a szempontból, mert abban a chipletben rengeteg a skálázódó elem, illetve erre az AMD HDL-t használ, nem pedig HPL-t. De a teljesítményre való optimalizálás miatt ott sem lesz akkora a tranyósűrűség, mint egy apró rendszerchipben, amit nem igazán arra a teljesítményszintre terveztek.
Az APU esetében sem lesz ez másképp, mert a legtöbb gyártóval ellentétben az AMD keveri a HDL-t és a HPL-t ezeknél a chipeknél. Ez ugyan sokkal bonyolultabb a tervezés szintjén, de ha a teljesítmény a fókusz, akkor megéri.
-
válasz
Petykemano #41711 üzenetére
Nézzél die shotokat, és megérted miért nem annyival kisebb. Például a GDDR vezérlők (meg úgy általában az I/O) elég gyengén skálázódik. A HBM már csak azért is sokkal jobb, mert a GDDR-hez viszonyítva negyed területet foglal csak a PHY, miközben sávszélességben ugyanott van.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #41713 üzenetére
Nem, de azoknál a lapka alig 15%-át teszi ki bonyolult áramkör. Ha a TSMC adataihoz közelebbi adatokat akarsz látni, akkor olyat kell keresni, ahol a lapka nagy része nem nagy teljesítményű CPU ALU vagy GPU ALU.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #41711 üzenetére
A gyűrűs oszcillátor vs. igazi áramkör a különbség. A TSMC mindig gyűrűs oszcillátorra vonatkozó adatokat közöl, de egy nagy teljesítményű GPU és CPU azért ennél sokkal bonyolultabb.
-
törölt tag
válasz
Petykemano #41660 üzenetére
A mindkettőt úgy érted hogy GFX1010, 1011, 1012 ?
B. ügynökről ma mindent megtudtunk
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged