- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Devid_81
félisten
Ha ez valoban igaz, akkor szerda estere vennem kell 2 kilo popcorn-t es felvaltva fogom nezni az osszes AMD Navis topikot+nVidia Ampere
Amugy az aratol sirni fogunk ezeknek, azt mar elore tudom.
Tippelek -$50/100 az AMD javara az nV megfelelokhoz kepest+ 2-3 ajandek jatekot szinten az AMD kartyak mellett.
Elerhetosegre nincs tippem, annyira bator nem vagyok -
-
Mumee
őstag
Hehe vagy 7 percel megelőztem a Viceocardz-ot a PCB képpel.
Amúgy izgulni semmiképpen sem kell.
Lesz 3080 AMD szint.
Valószínűleg jobb elérhetőséggel, mint a 3080 (rosszabb nem nagyon lehet amúgy sem)
Nvidia felé úgysem áraznak azonos teljesítmény mellett, tehát az is nagyjából belőhető.Kicsit megszaladtak a leakek, éppen ezért válogat a Videocardz is és csak azokat hozza le, amikben megbízik. Pl. a Firestrike eredményt nem hozta le...
Ettől függetlenül :
-
Devid_81
félisten
En konkretan annak is orulnek, ha az RTX 3080 alatt lenne akar 10%-al a Big Navi, de azonnal es barkinek elerheto lenne $649-ert.
Es en meg a Zen 3 bemutatot vartam mert szinte biztos volt a gyozelem, erre kiderulhet, hogy VGA oldalon is van mit villantaniuk.
Csak ne szurjak el driverrel, es legyenek elerhetok a kartyak.
-
-
Alogonomus
őstag
Ezzel totálisan maga ellen fordítaná az Nvidia a legtöbb RTX 3090 tulajt, mert egy 12 GB-os RTX 3080 szinte teljesen hozhatná az 1500 (valójában 3000) dolláros RTX 3090 teljesítményét, ráadásul a fele annyi memória miatt jelentősen alacsonyabb fogyasztás mellett. Az RTX 3090 10%-os előnyét lényegében a 64 bittel (20%) szélesebb memóriabusz adhatja, mert a GPU órajele ugyanaz, a 2% memóriatuningból származó előny pedig szinte csak mérési hibahatár. Persze az RTX 3090 dupla memóriája megmaradna, de a 24 GB memóriát nagyjából semmi sem használja ki a profi alkalmazásokon kívül, és ez még sokáig így is maradhat.
12 GB sima GDDR6 esetén pedig az Ampere kártyák számára kulcsfontosságú memória sávszélesség veszne el, és úgy már talán az eredeti 10 GB-os RTX 3080 teljesítményét sem érné el a 12 GB-os verzió.
Nvidia vagy nagyon tehetségesen dezinformál, vagy orbitális kármentés folyik most náluk. -
Alogonomus
őstag
Mondjuk azt nem mondta ki Lisa Su, hogy a kezében tartott kártyával érték el a grafikon értékeit.
Amennyiben a 6800XT hozta azokat az értékeket, akkor a 6900XT várhatóan a 3090-et is megfogná, mert a táblázat alapján +15% van a 6800XT és 6900XT között. Abba pedig az Nvidia sem szeretne belegondolni, hogy a sima 6800 hozta azokat az értékeket, mert ahhoz képest 38% a 6900XT előnye. És ezek csak a valószínűsíthető alapértékek, custom kártyák nyilván még följebb lesznek tekerve. -
Petykemano
veterán
Ma volt egy cikke Coreteks-nek.
Teljesítmény és adat összegzés - amit tudunk, vagy tudni vélünk címmel. Ja mármint persze ő azt állítja, nála megvannak az adatok (természetesen nem AiB forrásból, hanem magasszintű AMD kollégától.)6800XT-re (72CU, 2250 boost clock) mondja, hogy 50-55%-kal nyújt jobb teljesítmény, mint az 5700XT.
Hááááát
Ha "scalability" jelzővel illetett Navi 80%-kal több CU-val ÉS 20%-kal magasabb frekvenciával, valamint újradolgozott cache-sel, másfél éves fejlesztés után csak 50-55%-kal nyújt jobb teljesítményt, akkor szerintem már most le kéne tenni a chipletes tervekről, mert ez az architektúra nem skálázódik.Azt tudom elképzelni, hogy ez az 50-55% 1080p-s teljesítményt jelent - ahol a több CU nem biztos, hogy ténylegesen hozzá tud adni. Ott ugye a 2080Ti csak 30-35%-kal volt jobb, mint az 5700XT és akkor kijöhet ez a 20080Ti+15% érték is.
-
Devid_81
félisten
Az arazason nagyon sok fog mulni+elerhetoseg.
Valoszinuleg a legnagyobb nem veletlenul lesz limited es only AMD egyelore.
Biztos meg nincs millio full fat die ami tudja azt amit kell most meg.
Viszont vegre jo lesz mar latni AMD kartyakat a teljesitmeny tablazatokban feljebb is es nem csak a kozepen
Nalam ha kifogy az erobol a mostani kartyam 2560x1440p-ben akkor valoszinuleg a 6900XT-re ugranek ra, de ahhoz az is kell, hogy max £800 legyen, en attol tobbet nem adnek ki (az is nagyon sok) egy VGA-ra amugy.
A mostanit is pont annyiert vettem masfel eve -
sutyi^
senior tag
Tudod az a bajom azzal a Chiphell-es csoda táblázattal hogy nincs értelme.
Szinte biztos hogy javarészt XSX és PS5 GPU-k köré épül az alsó-közép az RTG-nél, annyi különbséggel hogy kvázi bőlére van engedve a TDP dedikált GPU formában, szóval szép magas órajeleken ketyeg.
Az meg 52CU + redundancia, illetve 32CU + redundancia. Egyszer már megrajzolták ezeket és főleg a javát ugyanerre a node-ra, a körítést meg cserélik. Tehát hogy legyen miből vágni az meg 60CU/40CU.
Mert pont az AMD-nél ahol kispénz kisfoci alapon nyomják az ipart, majd pont ott fogják a legdrágábban gyártható legnagyobb méretű 500mm2+-os lapkát levágni valahol 60 és 50CU közé a teoretikus top konfig 40CU-s NAVI22 és a NAVI21 között tátongó orbitális lyukba.
60-70% die util 500mm2-en meg drága TSMC 7nm-en? Ezt elhiszi valaki?
Ne már gyerekek... -
Simid
senior tag
Ez a táblázat szinte biztosan kamu. Ez alapján a Navi22-ben nincs annyi CU.
-
sutyi^
senior tag
Láttam ~3 hete én is, de én már kinőttem a mesékből. Elolvasom ezeket a leakeket és gondolkozom rajtuk egy sort, de semmit nem veszek készpénznek.
Nefeledd ugyan ezeketől az emberektől jött a NAVI20 80CU / 24GB HBM2e infó is, aztán se kártya, se bú, se bá.
De igazából akár várhatunk egy ilyen kártyát is az eddigi 16GB + CsodaKess leakek fölé, mellé...
-
Pipó
őstag
Abban a videoban a 2/3-nál melyik az a kardozósromantikus játék?
Ebben a nepperkedésben szerintem hibás az NV/AMD páros is, hogy lelassították a megjelenéseket. Ha kétévente van csak lehetőséged új csúcsteljesítményre nem akarod kihagyni a megjelenő generációt, mert akkor már négy évről beszélünk és annyit nem bírunk ülni a seggünkön, amikor a monitorok meg felbontásban is és frekvenciában is előreszaladtak. -
Petykemano
veterán
A lehúzásra van egy remek megoldás: nem kell drágábban megvenni a pult alól.
Ha egy kereskedő nem tudja eladni arbitrázs áron, nem fogja megvenni a webshopokból.Mindenesetre azt vetíti előre, hogy ebből se lesz nagy készlet.
Mondom én, hogy vissza kell menni régebbi node-ra. -
huskydog17
addikt
Jelenleg ez a legpontosabb becslés. Igor az RTX 3080-nél 2 Wattot tévedett. A cikk és videó pontosan részletezi, hogy a 255 Watt miért bullshit a Navi 21-nél. Pontosabban nem bullshit, hanem a GPU+VRAM fogyasztása együtt, de a többi kártya alkatrész nincs benne, míg az NV olyan fogyasztási adatot adott meg, amiben minden létező kártya alaktrész fogyasztása bele van számolva. Igor ez korrigálta/kiegészítette a Navi-nál.
-
Laja333
őstag
Milyen ampereket összeadva?
Azt nem úgy számolják Mumee...
1,150v * 300A az 345W a SoC meg adott 255W. (amit mondjuk nem tudom hogy jött ki az 55A-ből meg az 1,150V-ból.)Tehát azt mondod, a kártyából kiolvasott értékek nem jelentenek semmit a kártyára nézve?
#50196 Mumee
My bad. Tényleg 355öt írtam.
Ezért írtam, hogy max. Igor is az OC részen említi. Kíváncsi leszek az Ampere-hez hogy fog viszonyulni az OC, ott ugye 450W-ig engedték ki a jobb AiB-ket. Mondjuk sokat nem nyernek vele. -
Simid
senior tag
Valójában az általad írt adatok hónapokkal ezelőttről származnak APISAK-tól, aki szerintem még mindig a legmegbízhatóbb leaker. Szóval szerintem legjobb esetben is ezt erősítette meg ez a Patrick.
Korábban azt gondoltam ezek pont ráillenek egy 40-60-80CU-s lapkákra. De a 32-40-80-ra szerintem nem igazán, infinity cache ide vagy oda. Szóval már nagyon kiváncsi vagyok mi lesz 28-án. -
Petykemano
veterán
Az alacsony alap órajel arról árulkodik, hogy a 80CU azért fog fogyasztani.
Azt sejtem, hogy hasonlóképp működhet, mint a zen3 magoknál pletykált magszintű órajel és feszültségszabályozás.
Elképzelhető, hogy a navi WGP szinten tudja ezt és ott emeli meg jelentősen az órajelet, ahol az épp szükséges. De ha mind a 80 CU dolgozik, akkor base clock közeli átlag jön ki. -
Devid_81
félisten
-
Petykemano
veterán
Igen, azt láttam.
A Videocardz boost clockként hozta le és inkább a pesszimista forgatókönyvvel számoltam.
Ha a game clock 2400 (vs 1755) akkora boost clocknak magasabbnak kell lennie, mondjuk 2.5ghz, amit eddig csak a navi22-ről pletykáltak.
Viszont ez már totálisan ellentmondana annak a korábbi leaknek, hogy a navi21 csak 2.1-2.2-ig megy el és felveti azt a kérdést: nem keverte-e össze valaki véletlenül (szándékosan?) a két navi kártya órajeleit -
Petykemano
veterán
Az lehet, de ezért mondtam, hogy - ahogy volt már rá példa - nem biztos, hogy frekvenciából és CU számból egyértelműen lehet kalkulálni a várható teljesítményre.
Én is szeretném, hogy olyan legyen, mint egy eseménydús focimeccs. (direkt nem azt írtam, hogy meglepetésekkel teli) Nézed, és szinte bármikor születhet egy gól, ezért odaszegez a képernyő elé, drukkolsz, lelkesedsz, ha akciót látsz.
Tehát ha most papírforma szerint kihozza az AMD a 3080 - 5% kártyáit akkor mint néző azt érzem, hogy 0:0 eredménnyel elvesztegetett 100perc volt végignézni a meccset.Tehát valami olyasmit szeretnénk én is látni, hogy meglepetésszerűen kiad valami jót az AMD, amivel megszorongatja a 3090-et is és tökre jó áron is hozza és ezzel árcsökkentésre kényszeríti az nvidiát, ami aztán február márciusban kiadja a Super/Ti vonalat, ami az AMD-t kényszeríti árcsökkentésre, de 2021 ősszel már jön is az RDNA3.... mint a régi szép időkben.
Csakhogy van egy ennél sokkal valószínűbb forgatókönyve is a versenyképes RDNA2-nek. Kihozza az AMD a 3090 verő cuccát, csak épp $1200-ért, ami még mindig olcsóbb és jobb is... és a 3080 verő is $700-750.
Ebben az esetben az AMD fan láthatja azt, hogy végre 2:2 döntetlen és milyen jó meccs volt. Nekem, mint laikus sportrajongónak továbbra is 0:0 lenne. Vagy másképp megogalmazva: vannak azok a típusú meccsek főleg csoportmérkőzések utolsó köreiben, amikor azt érzed, a csapatok nem próbálnak nyerni (mert minek), legfeljebb döntetlenre játszanak, tartalékolnak és így maga a mérkőzés eseménytelen, unalmas.
-
Petykemano
veterán
Valamilyen mozgás biztos lesz,hiszen ha a 3070 tényleg ledobja a 2080Ti teljesítmény $500-ra, akkor azt gondolnám, hogy mindennek, ami alatta van kicsit lejjebb kell menni.
De úgy látom, hogy már egy ideje az árak nem a $200, és már nem is a $250 árhoz simulnak, hanem inkább a $300-hoz. Kivétel ugye az örökéletű polaris.
Nem tudom, most mennyibe kerülnek ezek a kártyák, de ha az 5700X lemegy mondjuk $350-re, az 5700 $300-ra, szerintem akkor se fogják az 5600XT-t $250-ért adni. Hanem inkább kivezetik. A számok csak légbőlkapottak.Ilyesmire akkor lehet majd számítani, amikor az AMD 5nm-re vált. Akkor lehet, hogy lesz majd egy navi kártya - potenciálisan a navi22 -, amit tovább fognak gyártani és lemehet majd esetleg akár $200-250-ra is. De ez mondjuk ilyen 2022. UGye a polaris is úgy él túl, hogy egy olyan node-on készül, amit úgy vág a GF az AMD után.
Én idén még örülnék egy olcsó(bban gyártható) 12nm-es navi kártyának is. Mivel a Navi fps/tflops hasznosítása lényegesen jobb, ezért nem különösebben kell attól tartani, hogy bányászok vásárolnák fel, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy szükség van több tflops-ra mint amit a polaris kínál. Persze ez nem fog megtörténni, mert az AMD-nek nincs megfelelő tapasztalata 12nm-en ehhez. Viszont a 7nm-rel 3 évig kísérletezgettek, itt talán van annyi tapasztalat, amit budget opcióhoz megéri továbbvinni akkor is, ha a mainstream termékek már 5nm-es chipletekből készülnek, viszont abból - a chiplet ellenére - nincs elég.Sajnos ugyanez a sors vár szerintem a zen2-re is. Szerintem most még blackfridday alkalmával kiszórják a maradékot és már csak mutatóban marad meg nem úgy, mint a 14-12nm-es zen1/+ társaik.
Ja igen, és a valamilyen mozgás.
Szóval az simán lehet, hogy idén nem jön navi22. (Szintén kapacitás okokból?) de ha jön is, az is lehet, hogy a navi22 csak lejjebb nyomja a navi10-et a sorban és majd csak a navi23 fogja ténylegesen kiváltani.
De pont a $300-ba simulás miatt tartok tőle, hogy csalódottak leszünk. A már akkor esetleg $300 körül kapható 5700XT helyett egy kisebb, csak 128bites kártyát fogunk kapni, ami azon kívül, hogy olcsóbb gyártani a kisebb lapkaméret és a kevesebb ram modul miatt, csak annyi előnyt fog biztosítani a vásárlónak, hogy mondjuk 225W helyett csak 150W TDP-vel rendelkezik. Tehát szerintem pont ugyanaz fog lejátszódni, mint a polaris-navi14 kapcsán. -
Jacek
veterán
Valszeg az a pletyó lesz igaz hogy ez 6900XT volt ez jön 650-áert és kitoltnak egy "XTX" verziót elengedett fogyival ami oda ér a 3090-hez, 1000-1200-ért
Semmi más nem indokolná hogy ennyire agyon vannak húzva az Ampere kártyák. Tunning max úgy létezik hogy el kell engedni fél kilowattra a kártyát -
Petykemano
veterán
a marzs az előállításo költség és eladási ár különbözete
egész pontosan ki árulja a kártyát: az amd vagy a márkagyártó?
ha a márkagyártó, akkor
a $115 a tsmc ára, az amd költége. erre kell számolni a marzsot
a $115+marzs + pcb + gddr6 + hűtő a gyártó költsége és arra kell számolni a márkagyártó marzsátnem?
-
A tükröződésekkel az a probléma, hogy alapból érzi az ember, hogy az valahogy nem normális, ahogy tükröződik a tócsában a kép. Oda sem kell figyelni, egyszerűen látszik, hogy mű, avagy valódi tükröződés.
Hozzáteszem, ez megint csak egy adott probléma. Például a haj reális viselkedését megközelíteni sem tudják a mai napig, sajnos...
-
az RT számomra nem azt jelenti hogy valami feltétlenül szebb, hanem hogy valami realisztikusabb, dinamikusan változik valós időben a döntéseink hatására, a változó környezet szerint.. A cselekmények hatással vannak a környeztre, bevilágításra tükröződésre és így a kinézetre is nem előre letárolt formában.
Ezért lehet hogy bénának hat az ember számára még ha szebb is az előre letárolt render néhány esetben. -
-
Yany
addikt
Igen, a DLSS-sel nagyon nehéz objektívan számolni (ezért gondolom fernek, ha nem azzal tesztelnek, mégha quality-ről is beszélünk, legfeljebb mellé teszik), mert előnyére és hátrányára is vannak olyan jelenségei, amiket csak mozgás közben látsz. Előny pl. a moiré és zizegő élek/minták eltűnése vagy csökkenése bizonyos térfrekvenciák esetén, míg hátrány pl. be-bevillanó elemek rosszul kalkulált részeken. De összességében egy quality 2.0 simán hozza egy 4k összhatását bizonyos címek alatt, amiből nagyon nincs sok.
Viszont, azt mondanám, hogy mivel nem egyértelmű, akkor hanyagolnám, de a lényeg még csak ezután jön: fps-ekben annyival jobb a natívnál, hogy egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Simán jönnek majd a jövőben a még dúsabb tartalmú gémek, amik már el fogják gondolkodtatni a 3080-as kategóriájú termékeket is egy-egy képkockánál, és ha 3080-nál van DLSS, RX6000-nél meg nincs, akkor lehet sejteni, hogy kik fogják jobban élvezni a felsőkategóriás játékokat. 10GB-os VRAM ide vagy oda.
tldr: RX6000-nél nekem dealbreaker lehet, ha még híre sem lesz valami deep learning-es, vagy akármilyen más okosabb SS megoldásnak. Persze egy újabb MLAA kamu nem hogy nem fog meggyőzni, de kvázi rohanni fogok a másik irányba. (konkrétan traumát okozott nekem az a sz*r és hogy mindenki be is kajálta, csak rontott a helyzeten)
-
Yany
addikt
Szerintem nem az én hozzászólásomra reagálsz.
Nem írok mindenben jobbat.
- Teljesítmény: akár rosszabb is picit
- Ár: -$50 (picit jobb)
- Hűtés: ugyanaz.
- Kompatibilitás: ugyanaz
- DLSS: ugyanaz
- Fogyasztás: max. 300W (ez inkább egy reális outcome, semmint támasztott igény a részemről)
- Elérhetőség: jobb (mondjuk alap)Vagyis: nagy vonalakban valójában egy AMD által gyártott 3080-asra fáj a fogam hasonló áron, de hasonló tudással. És itt nekem nagyon fontos a hasonló tudás is, mert persze, hogy olcsóbb valami, ha szarabb. De itt egyrészt gyártási kapacitással elvileg nincs gond, másrészt a bekerülési költség is alacsonyabb. A fogyasztás is technológiából adódóan egy potenciál, nem csak egy random vágy. A DLSS viszont a grafikonokon is, de a gyakorlatban is(!) egy aduász képesség, ha arra nem kínál semmit az AMD. Az más kérdés, hogy valahol okkal persze, de sok reviewer nem fogja a DLSS számokat a natív felbontás mellé tenni, hiába hoz a 2.0 a natív 4K-nál adott esetekben akár jobb(!) végeredményt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged