- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
steewcv65
őstag
válasz
joysefke #4948 üzenetére
Figyelj, en ket hete tesztelem es all core oc semmi hatranyt nem mutatott eletszeruen.Tesztekben jobb pontszamokat kaptam multiban, singleben szerintem meg 1% a deficit.De wzban ahol kellene, hogy adja, mert cpu limitem van, ott semmi elonyt nem vettem eszre eddig.Hiaba latom, hogy 5.6-5.7ghz boostok is vannak.Szoval, ha annyira sokat szamitana itt architekturalis szinten, akkor ezt eszlelnem, de nem jon semmi.
Ez a velemenyem errol, ami mar nem csak velemeny, jelenleg ez mar egy valamivel hosszabb megtalasztalas is. -
hackeeeee
Jómunkásember
-
válasz
joysefke #4796 üzenetére
Az oldal tetején az összefoglalót tudom ajánlani
Memóriában szerintem ez menni fog:
tREFI: 49151
tRFC: 510
tCL - tRCD - tRP - tRAS - tRC
28 - 36 - 36 - 48 - 84 -
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
joysefke #4752 üzenetére
Z690 rendszeren tobb evig egyszer sem csinalta, azert kerdeztem mert mas nagyobb valtozas nem tortent amire tudok gondolni.
Megprobalom eloszor egy hatso porttal elso korben.
Most, hogy emlited, az Arctis 7 headset dongle is hatra van dugva, csak ugye ott maga a dongle hosszu es ki van vezetve a monitor ala, ezzel egyszer sem volt bajom. -
steewcv65
őstag
válasz
joysefke #4704 üzenetére
All core oc-ban ezek a kilengesek megszunnek es sokkal barattiban tudod mukodtetni.Foleg, ha egy jo procit fog ki az ember... .Nem lesznek nagy tuskek es jo venti vagy pumpa gorbet is lehet ra állítani, ezzel szemben a pbo es co-val ez sokkal kevesbe kivitelezheto Ott kepes arra a rendszer,hogy hiaba vagy jo r20ban vagy 23ban, de a jatekokban mashogy fog viselkedni ez kozel 100%.
Vannak esetek amikor a pbo es co jo megoldas, van amikor semmit nem hoz, de tobb a hetkoznapi problema vele.
Esetemben is meg faragas van kemenyen, hogy wzban ne legyen 1.4v max frekin a cpu feszultseg, mert ugye igy a jatekban siman 70+c°, ami nekem nem tetszik .
Ez is egyeni preferencia, azert jatszok vele, mert a wz minimum fpsben tud ebbol kamatoztatni.Aztan meglatom,hogy milyen lesz igy a kozos elet. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
joysefke #4706 üzenetére
Ebben igazad lehet, viszont amikor cseréltem, akkor azonos körülmények között, vagyis verzióval néztem, utána már nem.
De ebben igazad van, ez nem jutott eszembe.
Nu, majdnem megvan a 24k 142W-n így ~80 fok körül megfogható, max 85 R23 közben.. sztem így marad, és használom.
-
válasz
joysefke #4704 üzenetére
Pontosan ez volt a kérdésem lényege, a 9600X és 9700X igazából 65W TDP-n is tök jól ellenne, ezt szajkózom jó ideje.
Az, hogy 105W TDP-n simán felszalad 95°C-ra, teljesen normális és erről írtam, hogy alapvetően tök mindegy, hogy a 7700X vagy 9700X fog 142W PPT fogyasztást produkálni, a (valós) hőmérsékletek azonosak lesznek. A teljesítményben nyilván lesz különbség, ez nem is vitás.Ami a 95°C-ot illeti, volt idő, amikor foglalkoztam a hőmérséklette, de egy ideje nem igazán érdekel, a 110W PPT limitnél is fel tud ugrani 95°C-ra szélsőséges esetben a 7700X. Nem látok, látunk sorban megdöglő 7700X, 7950X procikat két és fél év távlatából sem, így úgy vélem, hogy tök jól elvan valójában így a proci. A 110W PPT limit lényege is alapvetően az, hogy felesleges pluszt adni neki, mert a plusz 32W ellenére a valós teljesítmény plusz mindössze ~1% körüli, vagy alatti. Teljesen felesleges...
-
omfgk
veterán
válasz
joysefke #4706 üzenetére
Tényleg... basszus. Most esett le ,hogy Y-Cruncherben elért fogyasztásokat írt a 7600x vs 9600x-nél.
Na megnyugodtam akkor. Ez volt a megoldása az egyenletnek.
Eleve egy BBP közben olyan hőmérsékleteket lehet elérni mintha ugyanaz a proci 20%-al többet fogyasztana egy Blender alatt.
Itt a Watt/hőfok totál szétesik és összehasonlíthatatlan lesz. -
-
válasz
joysefke #4668 üzenetére
Tehát azt mondod a LF II 240 meg tudja fogni 95C alatt akkor is ha 105W TDP-re van rakva a proci? (szoba most 22-23C, ház szellős). 7700X mellett erre esély nem lett volna...
Gondold már végig logikusan.
A Ryzen 7700X és a 9700X között egyetlen különbség van: a CCD. De még annak mérete is tökéletesen megegyezik.
Azonos a tokozás, a hűtés és a leadandó hő (tehát elengeded 142W PPT-ig).
Mi változna akkor szerinted? -
-
válasz
joysefke #4668 üzenetére
Igen, ha most pont ott a határon vagy, akkor ha beállítasz mondjuk egy CO -20 értéket, akkor rögtön 95 alá kéne menjen a proci torture teszt alatt is.
Ez viszonylag gyors teszt, és jó alapot adhat, hogy ezzel a procival, ezzel az AIO-val nagyjából mennyit képes a coolered ledisszipálni throttling nélkül (hány wattig tudja kordában tartani)
-
válasz
joysefke #4665 üzenetére
110 TDP az 150W PPT-t jelent, azaz kb 150 wattot engedhet a procinak az alaplap, hacsak nem éri el a 95 fokot, amit nálad elért.
Egy 95W TDP (128W PPT) szerintem jó kompromisszum, és onnantól tudsz játszani CO-val (mínusz 20 kezdésnek mondjuk), PBO-val és CPU Boost Clock értékekkel.
Ryzen masterrel sokkal több gond volt, mint pozitív tapasztalat. BIOS állítgatást ajánljuk.
A 128W PPT-t a 240-s Liquid Freezer nagyon simán meg kéne fognia, igazából a 150 wattal se kéne legyen gondja... Ha a 128W PPT is gond, lehet paszta/fólia probléma lesz
-
válasz
joysefke #4509 üzenetére
Kínai specifikáció...4800-on lehet hogy tudna CL22-t.
Szerintem nem is létezik ilyen hogy 6400 és CL22 ráadásul 1.2v-on....
Mindegy is mert akár mi érkezik ha igazi DDR5 már akkor megért ennyit, tökmidegy mi a specifikáció.
Meg aztán ha félig rossz akkor badram flaggel jó lesz még irodai gépbe. Régen volt hogy a memtest failed lejárt garis modulokat badramoztam mert baromság kidobni egy ramot csak azért mert pár byte rossz rajta, vagy akár egy egész chipnyi. -
HoReSz1975
őstag
válasz
joysefke #4417 üzenetére
legújabb bios felrakva, OC -ban jártas vagyok de az ellen oldalon, nincs expo ennél a ram kitnél elérhető, most találtam egy széthúzottabb időzitést 6000MHz -re Memoria try beállításnál, aminél egynelőre nem szaggat, fagy ki. XMP 4800 6000 6400 MHz -re van, de a 6000MHz és a 6400Mhz se tetszett neki, 5600Mhz -re nincsenek értékeim, amit tesztelhetnék, ha leírnátok az időzitéseket kiprobálnám,
memoria rty beállítását ha hazaérek a melóból este, bekapcsolom, aztán megnézem ismét ezt a bootolást és lagolás/szaggatást produkálja -e (Delta Force: Black Hawk Down küldetésnél ami igazán fogja a gépet itt most nem fagyott le délelött az már pozítiv volt)a drága lapot meg azért vettem, mert szeretek jó lapot rakni a cpu -k alá, nem tudtam, hogy itt elég a gyengébb is.
-
válasz
joysefke #4374 üzenetére
Az ilyen kódokat általában az AMD rewards oldalán tudod beváltani, és az abban részt vevő bolttól kapsz egy kuponkódot. ITT van az AMD oldal róla. First shop nem ír semmi ilyesmit, míg az Alzától megkapnád meg az Ipontól is, mindkét oldalon ott van az "aji" MH Wilds promo.
Szal a válasz az, hogy nagy eséllyel nem kapsz a First Shoptól semmit. Megkérdezheted őket, hátha ők meg valamelyik listázott cégtől szerzik be a procit.
Vagy irány az Ipon vagy Alza, tőlük biztosan megkapod. A game nagyon jó btw -
palfitom
félisten
válasz
joysefke #3229 üzenetére
Már a megjelenés utáni első tesztekből kiderült, hogy az olcsó Asus lapok gyengén teljesítenek, nem is ajánlottuk őket. De ez alapján nem lehet temetni az egész márkát, és kijelenteni ilyen ökörségeket! (mondom ezt úgy, hogy egyáltalán nem rajongok az Asus-ért, de azért na!)
-
-
válasz
joysefke #1238 üzenetére
Tarkov ilyen szempontból speciális eset, a motorja miatt.
Sajnos nem épp egy jól optimalizált játék.
Konkrétan nem tudok mondani még egy olyan játékot, ahol adott beállítások mellett 4K-ról leváltva 2K-ra 5 FPS lesz a különbségMás.
Valaki talált már olyan tesztet, ahol mérhető előnye van egy X870-es lapnak egy B650E-vel szemben ha a memória órajelét nézzük?
Agyalok, hogy melyik lap legyen a proci mellé.
1: Asus B650E-F
2: Asrock X870E Nova
Gyakorlatilag a körítés nem érdekel, (se a wifi7 se az usb4, és a hang se mert PCIe hangkarit használok) viszont kérdés ha később esetleg procit váltanék (ha már 2027-ig fix az AM5 és még lehet utána is) és jobb lesz a memóriavezérlő akkor jelentene e előnyt a lap.
Ha nem természetesen Asus maradna, ellenkező esetben lehet adnék többet az Asrockért. -
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
joysefke #759 üzenetére
az AMD meg tudta fizetni, a szerverre optimalizalt Zen5c ugyanugy 3nm -en keszul, mint az Arrow compute tile.
inkabb nem akarta megfizetni, mert gondolom osztottak-szoroztak, es kijott, hogy a 4nm -hez kepest sebessegben nem lesz akkora ugras, ami megeri a felarat, es/vagy az Intellel belemenni a kapacitasert meno licithaboruba. -
S_x96x_S
addikt
válasz
joysefke #618 üzenetére
> viszont 385 teszt átlagát tekintve azt írják nem változott semmi.
vagyis valamit - valamiért ..
mert van egy lista a lassulásokról.
- Darktable - 10.3% -al lasabb
- Cockroachdb: 7.9% -al lasabb
- ... -
omfgk
veterán
válasz
joysefke #598 üzenetére
A Zen 5 számok továbbra is szarok.
Ami bezavar, az a stock memória. Ami kicsit wtf... régóta csinálják azt ,hogy ilyen 5200-5600-os sebesség mellett is tesztelnek.
Expo-val 6-7%-al gyorsabb a 9700x mint a 7700x.Ezek a 10% feletti értékek csak a bullshit memóriával jöttek össze.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
joysefke #576 üzenetére
a ph is lehozta a hírt.
https://prohardver.hu/hir/amd_zen_4_5_mag_begyorsit_microsoft.html -
-
törölt tag
válasz
joysefke #551 üzenetére
Ha az összesítőt nézzük, akkor azért nem ilyen egyértelmű a helyzet.
A 40 játékból három van 10% fölött, négy nem gyorsult, tizenegy 2% alattit gyorsult, és tizenegy lassult.
Ki is írták az összesítő diára, hogy átlag 2%-al gyorsabb a 9700X a 7700X-hez képest.
Nem szép dolog tizen százalékokat emlegetni ám, ebben a formában.
-
JasL
őstag
válasz
joysefke #469 üzenetére
Köszi a tippet! Nem akarom kifacsarni belőle az utolsó cseppet is, jó az úgy, ahogy van! Ha memóriaintenzív feladatokat csinálnék vele, biztosan más lenne a helyzet, de a munkám során csak a mennyisége számít szinte. Igazából nem vagyok benchmark huszár, meg nem Cinebenchel keresem a kenyérre valót, de amire kell, arra minden pont jó
Ennek ellenére nagyon jót mondtál, szeretek új dolgokat tanulni! Az elmúlt 30 évet a kék oldalon töltöttem, most pirosodtam be először
-
válasz
joysefke #420 üzenetére
A 7800X3D esetén nem a hőmérséklet fogja meg a procit, játékok alatt még egy jobb egy tornyos hűtő alatt sem közelíti meg a 90°C-ot.
A magok frekije sem a boost limiten áll folyamatosan.Reménykedni lehet, de én az eddigiek alapján még 100MHz plusz boost frekinél többre nem számítok, sőt... Inkább arra fogadnék, hogy marad 5050MHz...
-
-
válasz
joysefke #387 üzenetére
A másik topicból...
Ez egy vicc.
A lokális admin felhasználó nincs folyamatosan kapcsolatban az M$ backenddel a kiscsillió cucc miatt, amiért a Microsoft mindent elkövet, hogy online fiókot csinálj, ne pedig lokális fiókot.
Szóval vakon azt tippelem, hogy nem kellene ide a lokális admin, elég lenne, ha lokális felhasználóval tesztelnének.
Azt a HUB videóban is elmondják, hogy nem teljes körű a teszt, de esélyes, hogy az Intel processzoroknál is ezt tapasztalhatnák.Ez aligha tekinthető bugnak. Egyszerűen egy járulékos tényező az online felhasználói fiók tekintetében. Szerintem.
Ugyan ezért nem is érdemes azzal jönni, hogy akkor adjunk X százalékot hozzá a korábbi Zen5 eredményekhez.
Hogy az AMD erre hivatkozik az egy arcmentési kísérlet. Ha igaz akkor pedig az általuk felhozott teszteredmények nem valós felhasználói körülmények között voltak tesztelve.
Szóval az AMD marketing osztálya mellett a tesztelésért felelős osztály is megérdemelne egy masszív seggbe rúgást...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Konzol Screenshot
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest