- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomdriver
őstag
válasz
proci985 #25295 üzenetére
Ez érdekes, nálam sosem csinált ilyent eyefinitiben. Vram hőmérsékletet nézted? Nálam az megy fel néha 80 fokra de csak FC4 alatt, gpu jóval hűvösebb, 70 fok körül jár.
Szoftveresen ua. a konfigunk, azért is érdekes, szerintem nem driver hiba, lehet a kártya melegedésével függ össze, vagy kéne neki kissé több fesz, de attól még jobban melegszik...
Mindenestre próbáld meg 80 fok alatt tartani a gpu-t, akkor mit csinál. -
Milka 78
nagyúr
válasz
proci985 #25197 üzenetére
Minden Asuson van csavar matrica,az enyémein is.Azért nem olyan egyszerű leszedni,nekem is ketté szakadt.Egy PH-s boltos kollégától szereztem és ő is mentette meg a valagam az első gariztatásnál (adott egy matricát).A mostani kártyámon alapból nincs matrica,mert nála pihen és gond esetén intéz mindent (ms néven csavar matrica gari
)
-
-
=HG=
addikt
válasz
proci985 #25131 üzenetére
Azért jelent, mert az kb azonos volt a 470-essel ( az is 90 C fok körül érezte jól magát, és csak utána kapcsolt rá jobban). Úgyhogy nagy általánosságban csendben volt. Játék közben meg azért el lehetett viselni.. A GTX 670-essel meg egész tűrhetően elvoltam hangilag.... Én is szeretem a csendet, de - 30 ezerért már elviselek egy kis zajártalmat...
-
HSM
félisten
válasz
proci985 #25058 üzenetére
CF-ben a felső kártya szokott bajban lenni, mivel az alatta lévő felmelegített levegőjét szívja.
Strix nincs 290X-ből, csak DC2. A memória van még kopaszon hagyva külön hűtés nélkül. Ugyanakkor a fellelhető infók alapján Elpida csipeket használtak, ami így a kis órajel, Hynix-nél kisebb hőtermelés, és 85 helyett 95 fokig engedélyezett működési hőmérséklet miatt már úgy tűnik, nem okoz gondot.
A VRM is korrekt amúgy a DC2-n, hőt jól tűrő cuccokból, hatékony IR FET-ekkel, szerintem csak az van benne kissé elszúrva, hogy a backplate elszigeteli a PCB hátulját, és venti nélkül azért olyan meleg szerintem, nem hagyja rendesen hűlni.
Javasolt tesztek: [link] [link] -
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz
proci985 #25052 üzenetére
Ami a sikló ventiket illeti, én a legtöbb VGA-ban ilyeneket szoktam látni. Persze, lehet, én találkoztam rossz típusokkal.
Nekem az szokott üdítő kivétel lenni, ha jóféle csapágyat látok, nem csak valami sikló-féleséget.
Ami a garis dolgokat illeti, elég jól bírják, 2 éves Sapphire garit szerintem azért a nagyja túléli gond nélkül. Van gyártó, aki ugyanezt teszi a 3 év garis kártyájára is.
Hát igen, ami a Vapor árát illeti, tényleg megvan neki. Nyilván a drágább komponenseknek, és nem referencia NYÁK-nak is megvannak a maga jelentős plusszköltségei. Mondjuk itthoni árakon max egy fél FC blokk jönne ki a Tri-X-re, de ez már egy másik történet. Az X-esen nagyobb a Vapor felár, mondjuk ott a VRM-et is alaposabban kigyúrták a referenciához képest. Mondjuk sokaknak ez csak felesleges plusszköltség, pláne ha felmerül az FC blokk. Nyilván FC-blokkal a legolcsóbbat érdemes megvenni, ahol nincs lematricázva a hűtés, a többit meg elintézi a blokk.
Amúgy érdekes kérdés ez... Papíron nagyon jó az FDB venti, nálam mégis megdölgött a refi 5850-en 2 év használat után az elvileg FDB-féle "Advanced hydraulic bearing" megnevezésű ventilátorom, pedig nem üzemelt nagy melegben, és 2500rpm fölé se tekertem szinte soha. Szedhettem szét bezsírozni azt is. Persze, utána több gondom nem volt vele, de ugyanott vagyok, mint a Sapphire ventikkel, csak utóbbiakat 5 perc sincs megcsinálni, hogy évekre jók legyenek, szét se kell szedni a kártyát, míg a refit szanaszét bontani elég horror volt, hogy hozzáférjek a mókuskerékhez, pedig nem idegen tőlem a csavarhúzó.
-
HSM
félisten
válasz
proci985 #25050 üzenetére
A GPU-t fizettetik meg veled első sorban és a körítését, időtlen idők óta így van, a "drága" kártya is lehet ócska, ha valaki egy olcsóbbat választ adott típusból. És ez nem csak AMD-nél van így.
Van a Sapphire-nek "prémium" 290 kiadása, jobb VRM-el, hűtővel, és 2BB ventikkel, a Vapor-X.
Amúgy én szeretem a Sapphire ventijeit. Halk siklócsapágy, nuku motorhanggal, +viszonylag jó hang/levegeő arány a méretéhez képest. Ráadásul 10 perces művelet megzsírozni őket, és a világból kimennek úgy full kussban. [link]. Mivel szétszedhető, a szívásfaktor is kisebb, mint egy olyan típusnál, aminél erre nincs lehetőség, és ha elkezd rázni/zörögni, nincs más hátra, mint a fejvakarás/gari. -
Ghoula
senior tag
válasz
proci985 #24966 üzenetére
Az a radi elég lehet, 280 GTS-t én Q6600+chipset+5870-hez használtam, elvitte. Mondjuk 2db 290X-hez már karcsúnak érzem, de egyet, procival el kéne bírnia. Szintén DCP2.2 van nekem is, de 7V-on járatom, nem vettem észre különbséget 7V-12V között.
Nem, a pumpa/tartály a radi mögött van a ház eléjében, onnan radi- CPU- GPU a kör. Igazából mindegy a bekötési sorrend, talán 1-2 fokot számíthat, de a víz hőmérséklete közel azonos az egész rendszerben.
Szívesen, örülök ha segítettem. -
Ghoula
senior tag
válasz
proci985 #24957 üzenetére
Ha nem is mátrix, de DC2, FC blokkal van tapasztalat. Mivel a mátrixon pengébb VRM van, ott az még hűvösebb lenne.
Nekem eléggé alulméretezett radiátorom volt/van így persze sose értem el olyan hőfokokat, mint mások, de 50 és 60 fokos gpu között sok különbség nincs. a VRM így felmegy nekem ~70 fokra, amin fujipoly gap-paddal lehetne segíteni, de sok értelmét nem látom.
Régi gépet 2500K 1,28V@4,5GHz, alaplapi VRM, 290X +100mV/1,25V droppolt fesszel elvitte 1170-en egy 280as EK radiátor.Mostani gépet, 4790K,1,25V@4,6 Ghz, 290X ugyanúgy, elviszi egy dupla 18as EK WE radiátor.
Teszi ezt úgy, hogy az egyik ventit a GPU vezérli , 55foknál éri el a max 1000-es fordulatot, a másikat az alaplap, 70 fokos cpu-nál van max venti, amit ugye normál felhasználásnál közel sem ér el.
Ha nem emelek GPU feszt, 55 alatt van a GPU, bár gondolom nálad a 3 monitor és felbontás miatt inkább a fentiek a mérvadóak.
( A karcoktól az elején és a szedett-vedett ventiktől most légyszi tekintsünk el.)
Amit ebből ki szerettem volna hozni, hogy ha van már épített vízhűtésed, akkor szerintem jobb megoldás az FC blokkos GPU(k), mint a 295. Teszteken hiába mértek alacsony gpu hőmérsékleteket, a VRM ~100 fok volt.
Az meg hogy a jelenlegi vízhűtésed csak nagyobb deltával képes elhűteni a rendszeredet, az nem gond, ha ehhez nem kell tornádó a radiátoron.Szerk: gbors-nak igaza van, érdemes várni az új generációra, de ettől még az FC blokkozós véleményemet tartom a 295-el szemben.
-
Joshi
titán
válasz
proci985 #21230 üzenetére
Semmiképpen nem akarok több kijelzőt pont azért mert több a hátránya mint az előnye, beleértve azt is hogy meg is kellene vásárolni a kijelzőket. Engem egyáltalán nem győzött meg a többkártyás rendszer, ha esetleg lesz is akkor se ATI-val ez most már biztosnak tűnik. Köszönöm az infót.
-
Joshi
titán
válasz
proci985 #21228 üzenetére
Jövőre én is gondolkodok egy UHD TV-én és jó lenne azon tolni az Assetto Corsát, de egy 290 nem elég hozzá viszont 2db tényleg sokat fogyasztana. A két kártya kb mennyivel gyorsabb az egyhez képest? Tényleg csak ~1.5x sebességet tudnak a kétkártyás rendszerek? Most nyilván nem a Benchmarkokra gondolok hanem a játékokra. Fontos hogy saját tapasztalat legyen.
-
-
Joshi
titán
válasz
proci985 #21220 üzenetére
Szerintem 195k teljesen elfogadható ár egy R9 295X2-ért, az egy más kérdés hogy állítólag csak szívás van a CF-el.
Akkor inkább két 970.
Mondjuk azt nem tudom hogy a linkelt példányon lévő vizesblokk ráköthető-e egy épített vizes rendszerre. Ha megoldható akkor még olcsó is mert nem kell külön vizesblokkot venni rá. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
proci985 #21208 üzenetére
Akkor ezt: 295X2 - 499£
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest