Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Czo

    őstag

    válasz Vladi #93574 üzenetére

    Miert akarod te mashova tenni a boot kodot, mint a halokartyaba? :D Miert kene XT2IDE meg miert kellene EEPROM kartya, amikor ugyonazt a chipet beledughatod a halokartyaba is? :D Sott, a batrak, beleirhatjak az alaplapi BIOS-ba is, sokszor van ezekben annyi hely, hogy egy BOOT ROM kod elfer. Ha meg nincs hely, ki lehet torolni az Energy Star logot es maris lesz eleg hely :D.

    Kell egy "PXE szerver/kornyezet", azaz:
    - a DHCP szerver legyen eleg okos, hogy tudja adni a kello opciokat
    - kell egy fileszerver, ahol a bootolando dolgok vannak, itt oprendszertol fuggoen kellhet tobbfajta protokoll: TFTP, FTP, NFS, SMB vagy akar AFP kepesseg.
    - el kell kesziteni a megfelelo kornyezetet, konfigfileokat, imagek
    - vegul pedig, kell maga a bootolni tudo kod a gepre, ami legtobbszor benne van az alaplapban mar, ha integralt a kartya, vagy bele kell tenni a halokartya foglalataba egy *ROM-ot es johet, a menet.

    A gepnek kell legyen annyi szabad RAM-ja, amiben elfer a boot image, hiszen azt tarolni kell valahol. Tehat, ha 160k-s floppy imaget bootolsz, akkor az XT-nel 160k-val mindenkeppen kevesebb lesz a szabad memoria. Itt azt is meg kell keresni, hogy mikor dobta a 386 elotti rendszerket a pxelinux, mert XT-hez regebbi verzioval kell probalkozni. En pl a "modern" 16 MByte feletti gepeknek 16 MByteos DOS floppy imaget kuldok, amin nehany tesztprogram, egy FDISK, DOS-os halokartya kornyezet tobb fajta halokartyahoz es minden egyeb van.

    A pxelinux tobb fajta opearcios rendszert tud bootolni. Alapvetoen odaadja az imaget es a grub chainloaderehez hasonloan tudsz vele inditani DOS-t. A Windows XP-hez egy preparalt WinPE kornyezetben indul a telepito rogton. Tehat az a resze, ami a sima "pc-nel" a filemasolas utani elso csik utani reboot.

    Ha Linux-ot vagy Windows XP telepitot inditassz, akkor nem "meghajto" lesz a cucc, hanem elindul a Linux/Windows kernel, elkezdi betolteni az eszkozvezerloket, majd mindezek utan, a linux pl FTP-vel vagy NFS-vel eleri a megosztast, amin a root filerendszer van, a Windows pedig SMB-vel fogja betolteni a dolgait. Ha DOS-t inditassz, akkor az atkuldott floppy image lesz az "A:". Ha halozatot akarsz, akkor kell a DOS-os Lan Manager vagy Microsoft Networks kliens es akkor regi verzios SMB-vel DOS alol tallozhato az SMB-s halozat.

Új hozzászólás Aktív témák