- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen GPS-t vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Google Pixel topik
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #112589 üzenetére
Igazából ahogy olvasgatok a microkról és korai pécékről, nekem inkább az rajzolódik ki, hogy a hardver és az OS Win95-tel lett uncsi.
Ennek ellenére a gaming aranykorának 95-2005-ig tartom, de ugyanebben az időszakban potyogott ki a maradék érdekes hw és szoftvercégek nagy része is, és lett kétosztatú szinte minden, ahol valami verseny még megmaradt. -
válasz
DarthSun #112583 üzenetére
Tudod jól, hogy én úgy vagyok vele, mint a Zsiráffal. Most PC-t hergeltem az elmúlt 1-2 hétben és még élveztem is. De ahogy elértem a Win95-98 érát máris lankad a lelkesedésem. Éppen ezért a 8 bitesekkel indított sorozatot DOS-486 kombóval fogom zárni. Ha nagyon sok érdeklődő lesz akkor sem megy MMX fölé, mert nem mozgat meg. Ha szóba kerül elolvasom, esetleg elnosztalgiázok az akkor tapasztalatok felett és ennyi.
Sokan ugyanígy vagytok az én cuccaimmal. Szép-szép, de nem hiányzik a szenvedés a monitorral, háttértárral, joystickal, a javítgatások stb. De ez így jó, mindenki csinálja azt ami érdekli és örömet okoz neki.
Jó, hogy mondod el is felejtettem megkérdezni a muftikat. Kiadhatnának egy fetvát ezekre a HD-s kártyákra.
KROK: Egy perces csenddel emlékezzünk meg róluk. Gondolom az köztudott, hogy idén lesznek 40 évesek.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #112585 üzenetére
Az FM2+-os A10-7800 APU R7-es IGP-je a titkos favorit, egyben a nálam lévő IGP-s cuccok legerősebbike amit lehet XP alatt is nyaggatni. Ugyanakkor, hivatalos W10x64-es drivere is van és perfektül működik is W10x64 alatt.
Az 5600G Vega IGP-je, ha lenne XP-s driver hozzá, arányosítva 2001SE-ben szerintem csapná a 100.000 pöttyöt.
Az A10-7800 R7-je erősebb a HD630-nál biztosan (ilyen IGP van pl. az i5-7600K-ban).
Korabeli PH összteszt. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #112583 üzenetére
Amikor még a 7600K-s konfig volt a garázsgépem, volt XP/W10, teszteltem is vele pár VGA-t XP alatt, többek között a 6600GT-t.
A bedobott tesztkártyák közül jó párral játszottam is az online stratégiai SC2-t, a 9600GT-vel már értelmes minőséget/sebességet be tudtam lőni 1680*1050-en, a HD3870 még jobb volt, a HD6850 (kiváló ügynök volt) pedig vállalható volt már teljesen, ez utóbbi majnem hozza az 5600G-be épített Vega 7 IGP-t, erőre. Mivel a játék motorja DX9-et használ, elég a nyers erő nincsenek hókusz-pókuszok. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112244 üzenetére
A P4 Cerka - főleg az 1700-as - számomra egy rohadt nagy kérdőjel. Mármint hogy hogy futhatta be azt a pályafutást ami sikerült neki. Már mikor megjelenése után megvettem, akkor gyenge volt, hiába tuningoltam, mint írtam egy 500MHZ-es órajel hátrányból is verte a Tualatin Celeron, amihez olcsóbb volt a lap, olcsóbb volt a RAM (SD RAM volt ugye DDR1 helyett a Tualatinnál) maga a CPU meg hasonló árban volt. Ehhez képest, kb mire elengedtem a kezét és lecseréltem az Athlon XP-re, elkezdett terjedni az 1700-as Wilamette Celeron. De még mennyire, rendesen nép proci lett belőle. Én meg lestem, hogy javarészt annyiba került (vagy 1000ft-al volt olcsóbb) mint az Athlon XP 1700+ Tbred B, a lap is kb annyi volt hozzá, ugyanúgy DDR1 kellett hozzá (bár voltak SD RAMos hulladék konfigok is) akkor ezzel az erővel már az Athlont venném, ami tuning nélkül is agyoncsapta a Celeront ... de nem. Valószínűleg még itt is betett az a dolog, hogy "az AMD leég" meg persze az sem segített, hogy elkezdték +-ozni a CPU-kat, ami akkoriban egy eléggé rossz emlékű dolog volt.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
DarthSun #112235 üzenetére
most megneztem kettot a wiki-n, orajelre kb ugyanannyi volt, de a vegrehajto egysegek szama a 8500-ban 2x annyi, mint a 7500-ban
7500 290MHz 2:1:6:2
8500 275MHz 4:2:8:4pixel shader : vertex shader : texture mapping : render output
ez altal fill rate-k is nyilvan majdnem duplak
amugy a 7500-bol volt egy putribb, LE kivitel is 250MHz-n, a videos kivitel meg 200MHz-l, szoval akinek olyanja volt, az meg nagyobb hatranyba kerult
GF2GTS meg 166MHz orejelu, de 4:8:4 szervezesu, azaz a fill rate-e a kapasbol a 7500 felett van 20%-l, meg azert az ~masfel evvel(!!) korabbi is am, meg driver-ben mindig jobb volt az Ati-nal, ahol sokszor honapokig tartott kijavitgatni vmit
de erdekes ez a 7500 amugy, mert ugyanaz nap adtak ki, mint a 8500-t is
amire ezek kijottek a GF3 is volt mar fel eve, par honappal utanuk meg GF4 isez 7500-t kb olyan "okossag" volt megvenni a 8500 helyett, mint par eve RX460/560-t venni egy RX470/570 helyett
alig volt dragabb, de szo szerint 2x annyi volt benne minden -
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112197 üzenetére
Persze, hogy értékes, mert igencsak ritka. Egyrészt sok megdöglött már belőle, másrészt a maga korában sem volt valami elterjedt.
P4 Cerka : Életem nagy szívása volt. Emlékszem, hogy 1400MHZ-es Celeron Tualatint akartam venni, haver pár nappal előtte vett 1300-as Celeron Tua-t. Aztán hirtelen a legfrissebb árlistán megjelent az 1700-as és 1800-as P4 Cerka. Utóbbi aránytalanul drága volt, de az előbbi az 1400-as Tualatin Celeronhoz képest annyira nem is. Gondoltam jó lesz majd, dehogy várom meg a teszteket, gyorsan lecsapok rá. Vettem jó drágán P4 lapot, meg 1700-as Celeront, és örültem. Míg össze nem mértem haver gépével, utána meg folyamatosan azon aszaltam, hogy kéne egy nagy P4-et vadászni bele. Meg egy idő után, majd a NW magos 2GHZ-es Celeron elhozza a csodát ... Eleinte nem tudtam venni, mert még a nagykerben is hiány volt belőle, utána meg megdöglött a lapom. Akkor már átálltam Athlon XP-re, amik addigra amúgyis nagyon meggyőztek.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #112196 üzenetére
nekem is volt ilyen kókány k7-esem, a táp annyira gyenge volt, hogy a hang a framek renderelésére sípolt, és ugrált a fényesség nagy terhelés alatt a videókártyán az ugráló feszültség hatására. és akkor valami írtózatosan rohadt drágán, két év keresgélés után lett egy ultrapower táp (ami azóta is megvan), ami megoldotta ezt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112182 üzenetére
Csak az SSE2 miatt. De egyébként 1900@2000MHZ nem egy nagy tuning. Az S423-as Willák vége pedig 2000-2100MHZ körül volt. Ennyit egy jobb 1400-as Tualatin is tudott, de már 1866-on is rommá vert egy 2GHZ-es P4-et. Sőt, nekem a P4 Celeronom 2266MHZ-en kikapott egy 1300@1733MHZ-es Tua Celerontól. Fogtam is a fejem, mert nagyon nem arra az eredményre számítottam.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #112180 üzenetére
nem a proci elméleti lehetőségeivel volt a fő probléma, hanem az alaplapok vrm-je, a tápegységek, a hűtés, az fsb, a chipset, a ram. alap órajelen felül nem is nagyon lehetett hajtani emiatt a p3makat, talán 100->105 mhz fsb ami lehetséges volt annélkül, hogy orvosolni kezdted volna ezeket a limitáló faktorokat. Egy 800 mhz fölötti bármilyen p3 konfig a maga idejében csak egy magazinok oldalairól hivogató hiú ábránd volt, nem egy olyan konfig, amit ténylegesen össze lehetett volna kalapálni annélkül, hogy mindenből a csúcskategóriát vásárold. így 2024-ben persze egyszerűbb, mert az ember a véget nem érő retró dobozából kiveszi hozzá a szükséges alkatrészeket, és felépíti.
-
-
válasz
DarthSun #112076 üzenetére
Köszi ezt is, arn-ét is,
Közben mégis afelé indulok el, hogy legyen boot menü, DOS és Windows között, és az első fogja meghívni a memóriamanagert, vesát, egeret, cdromot, sb16 emut (Live), GUS-t.
Csetgpt elmagyarázta hogy kell, ha elakadok, szólok
A csak DOS-os PC-nél hibátlanul sikerült minden az alapján amit vakerált, hátha itt is menni fog. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112077 üzenetére
Méghogy a BX nagyon drága volt (így van!) De az árlistán megnézve még a BX-hez képest is egy 10-essel feljebb kezdődtek a Duronos alaplapok. 700-as Duron, hozzá való lappal 70 ezer*. Mindez 2000 őszén amikor 25 ezer ft volt egy havi minimálbér (és amihez képest 1 évvel később kerestem diákként 200ft/órát)
* Mondjuk ha mellé tudtál csapni további 20 ezerért egy TNT2-t (netalán egy GeForce2-t 48 ezerért) és volt még vagy 64MB RAMod (17 ezer), netán esetleg 128MB RAMod (34 ezer) akkor nemigen kellett a gépigényeket nézni. Csak hát ez így együtt még az olcsóbbik kivitelnél is 107 ezer, a drágábbiknál meg már majdnem 150 ezer ft.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #112052 üzenetére
Ami megerte a 30+ evet, meg jo… csak lehet ennek 20%a erte meg ezt a kort, a masiknal meg 70.
Azert nem veletlenul van pl annyi retro asus a 90es evekbol, pedig egyaltalan nem volt tucatlap. De eleg ranezni, milyen minosegu a nyak, a forrasztasok, stb. Latszik valamin, hogy jobb.
Vagy expertcolor virget vmi escombol emeltem ki, fenyevekkel jobb volt a nyak, a ramok minosege, sebessege - gyk “noname” kartya volt de a brand kartyak szintjen. Otthon meg olyan s3akat arultak, amin ket alkatresz volt meg ugy nezett ki, mintha en forrasztottam volna.
-
válasz
DarthSun #112051 üzenetére
Brandben is be lehet állítani elvégre az 50MHz szabványos órajel volt. Inkább csak annyi, hogy azok Intelt támogattak aminek a beállításaival elindult az AMD is. A többi meg már jumperelés kérdése, csak ki kell sütni melyik állítja az FSB-t.
Márpedig a legtöbb lap hulladék. Fake cache, minimális beállítási lehetőségek, a VGA-ra már morogtam stb. Viszont meglepő, hogy még így is működnek elég stabilan. Főként az AMD 386SX-ek és DX-ek bírják a strapát, még ha lassúak is.
-
-
3shae
aktív tag
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112025 üzenetére
"igencsinos kisasszony" -
Amúgy kajak azt hittem, az lesz a story vége, hogy hogyan lett gigabites neted rengeteg mobilnettel meg mindennel a TV miatt
De jól tetted, hogy nem estél bele, ismerek olyat, aki a UPC/Vodától hozott ki TV-t meg telefont, aztán csodálkozott, hogy havi 30 ezret kell fizetnie, és ezen ha akar sem tud faragni. De volt kihasználatlan korlátlan mobilnet, jó nagy sávszél otthon mikor sosem volt otthon, meg egy szép nagy TV, amit sosem volt ideje nézni... Sok ember ezt nem, látja be, csak beleugrik, mert jajj mennyi mindent kap.Nekem 512/20Mbit van elvileg, a sebessége még hagyján is, de állandóan szakadozik
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112021 üzenetére
Megnézve a számokat, először azt gondoltam : "hogy ellenfelek ezek?" mert az Intel felé leejtett a pálya, de aztán jobban megnézve igazán érdekes volt, volt amiben majdnem fej-fej mellett haladt a két rendszer. Az Intel 2008 január, az AMD 2010 december, szóval azért van különbség a kettő között. Amikor ez az AMD reálisan valakinek szóba jöhetett, akkor az E8500 már csak "futottak még" kategóriás CPU volt.
Igazából talán az AMDt választanám, mivel abba különösebb variálás nélkül mehetne egy Phenom II 965BE, ami régi nagy vágyam, plusz kicsit modernebb rendszer is. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112011 üzenetére
Na, abban nem kételkedem, hogy egy SS7-es rendszert vagy egy BX alapő Pentium III-ast nem fogott vissza a kártya
, és szépen mérhető volt a CPUk közötti különbség, lévén a kártya tutira nem korlátozott.
De ahogy írtad is, igencsak anti naptárazós, mondhatni, hogy a maga idejében szinte kiárt, hogy ez a kettő így együtt előforduljon, hiszen a 9800Pro egy új csúcs kártya volt, az SS7 meg a BX meg nagyon régi, addigra már ami a BX után jött (Tualatin) is kezdett elavulttá válni. Talán ezért is van, hogy ilyenekkel találkozni még százada annyi esély sincs, mint mondjuk a Celeron 366-500 + GeForce 2-kre, amik egy időben valid utólagos feljavítások voltak.
vagy amiért a 4th gen konfigomba RX570-et fogok tenni : az, hogy 2-3 évvel utáni (felső)középkategóriás cucc kerül bele, még "élethű", mert sokszor megesett a maga korában is.
Sőt, egy 10th gen I5-be is belefér mondjuk egy RTX4000-es VGA, biztos vagyok benne, hogy lesz is ilyen.vagy a C2D E7500-am mellé a HD6850... Hiszen 2009 januári CPU mellé egy 2010 októberi GPU (azta, nem is gondoltam, hogy ilyen kicsi a különbség közöttük, de a 7500 elég kései C2D, a HD6850 meg még 2010-es noha az enyém konkrétan 2012-es gyártású és 2012 nyarán vettem).
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112004 üzenetére
Nekem is az lenne, pedig a mostani netem is egy instabil szar, állandóan szakad, újraépül, szakad ... ezzel terheli a CPU-t és még az asztalon nyugiban is pörgeti a ventit, ráadásul ahogy szörfözök lassan töltenek be az oldalak néha egy pillanatra "lap nem megjeleníthető"be is beleszaladok.
PHP-t fejleszteni meg egyenesen rémálom velede játszani sem jobb. Szerintem idén benevezek a T-s optikára inkább.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #112003 üzenetére
Lehet, hogy BXben vagy SS7-ben is elment, de a Radeon 9800 Pro például 2003 márciusában jelent meg. Akkoriban CPU-ban újként már a friss Bartonok is mentek. Még a low budgetbe raktunk össze Tualatin Celeronokat (de oda GeF2-esek mentek nem ilyen kártyák), de már inkább a Celeron 1700-asok kezdtek lassan terejedni a low endben, és amúgy meg P4/Athlon XP.
2003 szeptemberében pl kifejezetten sok Barton 2500+@3200+ -os gépet raktam össze Radeon 9800Proval, de 9600-at is emntek akkoriban, bár azok inkább lassabb Athlon XP-kkel (pl 2200-2400+ modellekkel). A felső kategóriában 512MB RAMmmal, a középsőben 256MB-al, a nagyon nagyon belépővel (de az inkább Tualatin vagy 1700-as Celeron volt) akár 128MB RAMmal.
Aztán ezeknek a Bartonoknak a többségük az Athlon X2 / Core2 Duo időszakban lett cserélve.De a lényeg, hogy SS7-hez meg BX-hez nem is láttam ilyen kártyákat, mert akinek az volt még akkoriban (addigra erősen elavult gépnek számított már mindkettő) annak még GeForce 2-re se nagyon telt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #111980 üzenetére
Egész sok változat volt ezekből is. Én általában a PRO-ra vagy 9600-nál az XT-kre koncentráltam.
A light verziókat kerültem, mert a simák teljesítményét sem hozta, és igazából mégsem azokból lehetett a nagyokat húzni.
A sima 128MB-os Radeon 9500-ból pl rengetegből csináltam 9700Pro-t.De ugyanakkor pl a 9550-ből, 9500SE-ből és társaiból esélytelen volt.
Ugyanez ment a 9600-as sorozatnál aminek SE vagy LE volt a nevében abból még sima kártyát sem nagyon lehetett csinálni, nemhogy kategóriát feljebb lépni.
Ha nem számított annyira a pénz, akkor inkább a PRO-kat kerestem (ha meg igen, akkor valami más változatból legyártottama pro-t). Azért mondjuk egy 9500SE és egy 9500Pro között elég szép különbség volt, bár itt az utóbbit sem kerestem mert a sima 9500-al ellentétben abból nem ment a 9700Pro-vá alakítás.
Nekem van egy 9800Pro-m, amit szó szerint a szeméthalomból vettem ki nőmék lakásfelújításánál. Működik, pedig, ha jól számolok, akkor minimum 21 éves kártya, és mint írtam, mostmár hiányzik róla egy kondiAnno 2500+@3200+ -os Bartonokkal nagyon mentek ezek egy ideig.
(ez a konkrét kártya is egy ilyen gépből került ki)
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #111971 üzenetére
Igen, arra emlékeztem, hogy neked van 9600TX is, de amúgy az XT-k voltak elterjedve jobban, amik órajele emelt 9600Pro-k voltak.
Ezekszerint a TX akkor több végrehajtóval van, annyival mint a 9800, csak kissebb órajelekkel.Egyébként ha már 9800Pro : Sajnos a minap attól, hogy kivettem az AGP-ből finoman, leesett magától egy bazi nagy kondi róla.
Látszólag semmilyen hiba sincs, megvan nélküle, igaz csak a Win XP asztalon próbáltam ki.
- Bezzeg én mostanában rengeteget megyek, csak decemberben öt különböző országban jártam.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #111951 üzenetére
Nekem a HD szériából a 2000-es maradt ki nagyon, 3000-esből csak HD3870X2 volt, a 4000-es szériából viszont, HD4850, HD4870, HD4890 is. Aztán 5000-esből amivel jobban volt tapasztalatom a szürkeképernyős HD5770, meg a jó kis csúcs HD5870, aztán van HD6850-esem a mai napig is
Meg havernál Pesten egy HD7970(?) 3GB-os, csak el kéne mennem már érte, mert már mikor eltette nekem, hogy majd érte megyek. -
válasz
DarthSun #111946 üzenetére
GTX1650 896 feldolgozó 128GB/s sávszél FP32 (float) 2.984 TFLOPS
HD4890 800 feldolgozó talán fele(?) annyi órajelen és 124GB/s sávszél FP32 (float)1,360 GFLOPS
Persze a feldolgozók nem igazán hasonlíthatóak össze, a sávszél az oké kb egyforma. (késeltetés valószínű nem bár az nem nagyon mérvadó)
Hatékonyság ugrott egy elég szépet float32-nél. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #111920 üzenetére
Google:
Happy new year ascii -
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #111861 üzenetére
Rákerestem a SSam HD-re, mindenhol írják, hogy ez a minimum HW igény, ajánlottat nem találtam. Jó lenne pontos adatokat találni, hogy a minimum igényt hogy állapítják meg, hány fps-t "kell" tudnia a játéknak a legkisebb beállítható felbontáson a legalacsonyabb részletesség mellett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #111844 üzenetére
Nem tudom, anno előfordult, hogy - főleg minimum gépigényre - alacsonyabbat írtak a játékokra, de :
Arra emlékszem, hogy Celeron 366, 96MB, 16MB TNT1 -en a játék már tényleg nagyon szépen futott (talán 800×600-ban, de az is lehet h 1024-ben erre már tényleg nem emlékszem, 25 éve volt basszus).
Most már csak a kérdés, hogy melyikünk mit tart (akkoriban és most?) élvezhetőnek, illetve, hogy milyen Windows alatt, a játék melyik verziója? stb.
Meg ugye az akkor és most : Ma a 60-100-144fps a szép, 1600×1200-ban (vagy FHDban) max grafikán. Régen meg a 800×600-ban többnyire 24fps-re már high mellett is simán ráaggatuk a "szépen fut" jelzőt.
Na most az egyszer sajnálom, hogy nincs egy Celeron 366-osom, lekorlátoznám 32MB RAM-ra meg egy TNT1-re és már csak a saját kíváncsiságom miatt is megnézném, hogy hogyan fut. Persze szigorúan az eredetit, Win 98 alatt.
Mert annak, hogy valamelyik után kendácsolt változat, egy ki tudja milyen Windows (aminek lehet h már az ajánlott gépigény sem elég csak magának az oprendszernek) hogy fut, az maximum egy mai szempontot ad, de azt nem válaszolja meg, hogy a maga idejében hogy futott. -
-
válasz
DarthSun #111800 üzenetére
Ezt te csak úgy érzed, de ha tényleg jól megnézi az ember, akkor ott van egy kis moare. Na meg ha kártyát cserélsz ,akkor a monitor minden alkalommal kalibrálhatja magát újra.
arn: Nem lesz pixel pontos. Az OSSC is super samplingol legtöbbször. A másik gond meg amit írsz, hogy vannak üzemmódok amiket össze tud keverni a szerencsétlen. De most ezt az egészet nehezíti, hogy elvileg ugyanaz az üzemmód, mégis kártyánként változik amit be kellene állítani, hogy tuti képet kapjak. Most ott tartok, hogy lesz*om és vízszintesen digizek valami brutális órajellel és hagyom, hogy körbe keret legyen. Majd a vágó progiban körbenyírom, ha nem is lesz tökéletesen kockás pixeles, de az időt töredékére csökkenti.
-
-
válasz
DarthSun #111798 üzenetére
A fenéket kompatibilis. Annak néz ki, de a valóságban egy monitor borzasztó toleranciával kezeli a bejövő jelet. A C64-ről legalább köztudott, hogy messziről ugatta a szabványos PAL vagy NTSC jelet. Itt meg bekamuzták, azt mégsem.
Nade amin felhúztam magam:
Gondoltam kicsit PC-zek, előszedtem pár baby AT lapot. Kezdjük azzal, hogy a lukak random vannak a lapokon. A bench jó a feléhez, a másik felénél 3-4 mm-rel arrébb vannak lukak. Van amelyiknél rögtön ovális, hogy hátha. Aztán van amelyiknél nincs meg az egyik luk. OK, semmi gond, az a 3 ami tuti mindig ugyanott van maradt csöcsös, a többi pedig csak megtámasztót kapott.
Előszedtem hozzájuk ISA vidióta kártyát, gondoltam megkeresem, hogy melyik a leggyorsabb. Ráakasztottam a digitalizálót. A képfrekvenciát sem tudják stabilan ugyanannyin tartani, de ezt megoldja a DA kártya. A sorfreki és pixel frekvencia elvileg ebből adódik, de azzal már nem tud automatikusan mit kezdeni, hogy a kép csúszkál jobbra-balra-fel-le. A szinkronjelhez képest képtelenek tartani, hogy mennyi pixelre/sorra kezdődik a megjelenített kép. Ez elvileg kvázi szabvány volt, de a gyakorlatban mindenki beírt valamit a saját gyártmányának a BIOS-ába. Ezért aztán minden kártyacsere után lehet állítgatni a DA kártyát. Ha nincs meg, hogy miről van szó pontosan, akkor itt próbáltam tanárkodni róla: [link]
Itt nedves álomban sincs kompatibilitás. Van amelyik a szigurú módba állított monitorral nem hajlandó képet adni. Az öreg Dell persze mindent megeszik, de ez miez?!?
-
válasz
DarthSun #111704 üzenetére
Aki akart mára fillérekért feltankolt rendes PIII-ból, persze, hogy nem szarakodunk Cerkákkal. Akkor csak szerettük volna a P3-mat, csak kifizetni nem tudtuk. Néha az embernek kedve szottyan előszedni a régi rollert és kerekezni abban a bizonyos nagy kerek erdőben.
Pikari: Azért a P2B, BH6 és konkurensei simán vitték, igaz tuningnak számított. A BX 150MHz-ig simán stabilnak bizonyult
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #111708 üzenetére
a legtöbb régi alaplap csak 100as fsbt tudott, meg a ramok is, úgyhogy a 133mas fsb korai bevezetésével kicsit lábon lőtte magát az intel.
persze fontos megjegyezni, hogy 1 ghz fölött egy szuperskalár procit 100 mhz-es fsb-vel sd ram mellett egyre kevésbé lehet etetni, úgyhogy a gyártóknak ezen a ponton sok választása nem volt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #111705 üzenetére
Az csak az én reakcióm volt k-alaposra, nem számít.
(akit valamelyik modi k-alaposan törölt
)
#111704 DarthSun : Persze, ha mai szemmel nézzük nyilván PIII-at használna mindenki, én is. Csak akkoriban pont a hatalmas árkülönbség miatt volt létjogosultsága a Celeronnak.
-
válasz
DarthSun #111673 üzenetére
Megtaláltam. Itt érdemes nézegetni a chartot:
Például a 800-as P3 100/133MHz-es FSB-vel szépen gyorsult. Hiába volt ott a 256k cache, az sem volt elég. Kb. 3 azonos sebességű proci megmutatja mennyit számít a Cerka vs P3 vs FSB:
Cele 850@100FSB 114 100%
P3 850@100FSB 126.4 111%
P3 866@133FSB 140.8 123%A dupla (128 vs. 256kB) cache kb. annyit ért, mint 33%-os FSB emelés. Ha a Cerka mellé rakod az árát, akkor máris kedvezőbben látod azt a procit. Ha meg a Duront csapod mellé, akkor máris még szarabbnak
KROK: Megtettem a keresgélést gyorsan. Akkor elég sokat csencseltünk a cuccokkal. Jól emlékszel a Cerkákban volt potenciál, ha meg lettek rángatva. Mondjuk ott volt a Duron, meg a ceruzás Athlonozgatás is. Aztán egyszer véletlenül Cerka árban jött egy 1GHz rézbánya és maradt is viszonylag sokáig.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #111673 üzenetére
Ezzel azért még akkor sem értek egyet, hogy az egész fail lenne, ha történetesen igazad van, és az én emlékeim csalnak (nem, nem kerestem teszteredményeket a hozzászólás írása előtt).
Ugyanis az eleje, miszerint egy 433MHZ, vagy tuningolva is 150MHZ órajel előnyű CPU-t (bocsánat, 2× annyi, nem 4×) sokkal több cache memóriával összehasonlítani, az akkori árát nem figyelembe véve, nem túl tisztességes. Ma már persze egyértelmű, de mindkét poci hibátlanul is zacskó száraz sóskifli kategória, így egyértelmű, hogy melyiket érdemes megvenni.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #111664 üzenetére
Igen, csak ugye retrózásnál a történelmi részen kívül a beszerezhetőség és normális ár/érték arány is elég fontos. Ezért mindig lesz jelentősége az alternatíváknak, nem fog mindenkinek jutni minden hardverből a lehető legoptimálisabb (ha eltekintünk a fanatikus gyűjtőktől), a mezei felhasználó pedig nem fog csillagászati összeget rászánni.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #111649 üzenetére
Ez így túl általános, ami nem teljesen helytálló. Akkor vegyük sorba:
Celó 266 és 300Mhz--> ezek a maguk korában is gyengusok voltak, emiatt ma értéktelenek.
Celó 300A/333/366 ezek jól húzható procik voltak, maguk idejében vitték őket mint a cukrot, ma is alternatíva retró win98/DOS Slot1-es procinak.
Copper PIII celók: a 66Mhz FSB-s változatok gyengék, a 100MHz-es FSB-s változatok pl. 850Mhz-es változat már elég jó volt, nyilván gyengébb mint a 133Mhz-es 1GHz-es PIII, de vállalható volt. Ma már nem ajánlottak retróhoz.
Tualatin Celók, ezek hozzák azt a szintet mint a nagytesó PIII, ahol 256KB L2 tár elég, sőt 2GHz-et is megugrották velük tuningban jó lappal, semmiképp sem gyengék, retróhoz erősen ajánlottak!
P4 Celók, itt mindegy mit nézünk mindegyik gyenge, ezen nincs mit szépíteni.
Ma már elrettentő példának jók csak, egyébként kutyának sem kellenek, egyébként NW P4 vagy nem forrófejű Prescott P4 ajánlott retróhoz. -
válasz
DarthSun #111645 üzenetére
"Amúgy tök jó a modern PCem régi címekre, de a FHD retrókockásra kell az erőgép, és a natív DOS."
Na ez az ami engem egyáltalán nem mozgat ebben a formában.
Egyébként nem vagyok nagy Quake expert, de annak úgy tudom vannak sourceportjai, és azokban szokott olyan lenni, hogy állíthatsz felbontást, megtarthatod a 3D gyorsítatlan kinézetet, de valójában akkor is 3D gyorsítva van a játék, magyarán a GPU-d csinál neked párszáz FPS-t, ami okafogyottá tenné natív DOS-on modern procin futtattni a játékot.De ez csak tipp, Doom source portokban pl van ilyen ha jól emlékszem, úgyhogy akkor meglepne ha Quake-ben ne lenne.
-
válasz
DarthSun #111647 üzenetére
Ezt takarja, csak feldobtam egy deszkát ami kéznél van gyorsan:
Nyomtattan tartókat. A slotok alatt is alátámasztja, a tápot is tartja. Még a bekapcsóval és a kábellel küzdök. Lehet rövidebbre kellene vágni, mert így eléggé gyűri a spárgát.
arn: A tapasztalataink részben fedik egymást, de valószínűleg sokat számít, hogy ki milyen játékkal játszott, mert vannak gépek amiket te, vannak amiket én tartok értelmetlennek, vagy átmenetinek. Persze benne van az is, hogy kinek milyen gépe volt, van hozzá kellemes vagy éppen kellemetlen emléke.
szerk: Amíg te 20 gépet építettél amíg én most tucatnyi különféle baby ATX lapot szedtem elő 386SX-386DX-486DLC max DX33 vonalon. Mert kit mi érdekel...
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #111633 üzenetére
Ezt mar tobbszor irtam, es par ev retrozas utan vilagos volt, hogy ezt nem lehet a vegtelensegig csinalni, max jobban belemenni a reszletekbe, es megismerni a korszakot. Akit csak feluletesen erdekel, hamar vegig szankozni azon a par even.
En 92/93ban kezdtem a pczest, benne elni sem volt tobb ido a 90es evek, mint amennyit 2016 ota a retrozassal eltoltottem. A kulonbseg, hogy most nem ujkent eltem meg, es rengeteg tapasztalatom volt mar a hwekkel.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #111636 üzenetére
A PII és PIII-as (Copper/Tua) celeronok jók voltak mivel mezei használathoz elég volt a kisebb L2 gyorsítótár, egyedül a sima 300-as Celó volt kivétel. Ha akkor nem kellett az SSE, akkor a 450/500Mhz-re húzott 300A pont ugyanolyan gyors volt mint a hasonló PII vagy korai Katmai PIII, sőt játékok alatt olykor gyorsabb is volt! Nekem anno 99-ben pont BX-es lapban volt Katmai PIII 500MHz és Vodoo 3 2000 a gépben, az betonstabil volt már akkor is. Kicsit később a P4-es korszaktól rontották le az összes Celeront, mert túl jók voltak és értelmetlenné tették a drága Pentiumokat a legtöbb mezei felhasználónak aki tudott normálisan tuningolni. Akkoriban ahol kellett ténylegesen a nagy gyorsítótár, akkor az tutira nem mezei program volt, és ott már volt értelme a PII/PIII Xeon prociknak is, az pedig más kategória.
-
válasz
DarthSun #111636 üzenetére
Érdekes, nekem atom stabil volt 450-re húzva. 2 évig használtam, 2000-ben a lapban már egy 1GHz-es P3 + 8500-as Radír volt. Aztán kapott egy Tua Cerkát, de az már csak rövid idegi volt meg nálam, de sógor sokáig használta.
Tegnap nekiláttam benchet tákolni érdekel valakit?
FoxiestFox: Nah az ilyen sztorik jöhetnek, már ha szeretnél (szeretnétek) róla mesélni. Na meg a 90-es évekbeli árlisták is, azokat is gyűjtöm. Éppen ezt a korszakot élem újra
Próbáltatok A1200-on X-COM-mal játszani? Érdekes "élmény" volt rájönni mi is volt vele gondom.
arn: Persze a tápolt gépen sokkal jobban fognak menni az eggyel korábbi programok. Ez kb. olan, mint a korábbi DOS-os progik DX2-őn vagy DX4-en.
-
válasz
DarthSun #111631 üzenetére
Amihez van 3D gyorsítás (Quake, Quake 2) azt úgy játszanám.
Igazából ami csak sw rendert tud, és kell neki a CPU erő, Duke3D -n kívül nem nagyon játszom semmit.A CRT-s hülyeségeid szokás szerint figyelmen kívül hagyom
, csak annyit jegyzek meg, ha akarnám, emulátorozhatnék a Ryzen gépen valamelyik jobb katódsugárágyúmmal 2048x1536 80+Hz-en
De itt most az érához legalább közelítő experience lenne a lényeg hardveresen, hozzá a shadow mask meseszép rajzolata.Retro shooter kedvelőknek amúgy itt egy modern game, eszméletlen fun
És még nagyobb fun CRT-n, szó szerint lelket ad neki.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #111617 üzenetére
Egy ideig nekem is egy fekete kupakos 6x86MX volt a socket7es gépben, 2.5x100on járatva. De a méréseim szerint egy jó 10%-al le volt maradva az ugyanúgy 2.5x100-on járatott pentium MMX-el szemben. A cyrix baja az, hogy ezt a sebességet nagyobb die, nagyobb fogyasztás, nagyobb melegedés, és nagyobb tranzisztorszám mellett tudja csak elérni.
-
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #111497 üzenetére
Nagyon egyszeru kulonbseget tenni… dos alatt a programok a hangkartyakat kozvetlenul tamogatjak, nincs szukseg kozvetitore.
Win alol ez nem lehetseges, ott minden esetben driveren keresztul kommunikalnak.
Az dos alatti emulatorok valamilyen szinten tekinthetoek drivernek, mert szukseg van rajuk a hw eleresehez, de a kulonbseg, hogy programnak is tamogatnia kell az adott hardvert, amit emulal, win alol erre semmi szukseg.
-
válasz
DarthSun #111500 üzenetére
Én meg brutálisan kegyetlen vagyok és kihasználom a lehetőségeket. Többszöri felszólítás és határidő kitolás után sem adták be a projekt feladatot. Végül kénytelen voltam bevarrni pár karót. De januárban az első órán még pótolhatják egy jegy levonással.
Jövőhéten olyan dolgot teszek, de olyat ami on topic lesz. Ki tudjátok találni ennyiből, hogy mik lesznek terítéken? SX, SLC, DX, DLC, DX2
envagyok: A kungflu több téren elég limitált. Nem megy saját lemezkezelő rutint használó, meg turbós cuccokkal, ha jól tudom.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #111461 üzenetére
Dos alatt a programok kozvetlenul kezeltek a hardvert, mivel nem volt modern ertelemben vett absztrakcios reteg vagy univerzalis drivertamogatas. Ezert minden alkalmazasnak egyedi megoldasokat kellett hasznalnia a kulonbozo eszkozokhoz, peldaul videokartyakhoz vagy hangkartyakhoz.
A vesa szabvany peldaul egysegesitette a nagy felbontasu videomodok kezeleset, de kezdetben ez sem volt altalanos. A kozvetlen hardverhozzaferes egyszerre adott szabadsagot a fejlesztoknek, de komoly kompatibilitasi kihivasokat is jelentett, amit a modern operacios rendszerek mar absztrakcioval oldanak meg.
Ugyanugy emulalsz vmit, csak nem egy modern os alol teszed, hanem egy regi alol.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #111464 üzenetére
Igen, ezek initelik a kartyat es ennyi. Ami nem szol, ott lehet nincs mixer kezeles, pl hangerot allit, de a muteot nem veszi le. Azt is ez az initelo util csinalja. Az osszes SB16, ha ismered a cimeit, mukodik kutyakozonseges SB-kent, mindennemu util es egyeb nelkul.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #111462 üzenetére
A nincs betoltve dolognal, te nem a soft configos esetleg PnP init kodra gondolsz? Ez sok esetben kivalthato pl. egy unisounddal (pnp kartyanal). Ez nem driver. Ez kb. initeli a mixert, a dsp-t es konfigolja az eroforrasokat (ilyen pl. a ctcm.sys vagy az es968.com, az es1868.com, de ide sorolhato az ultrinit.exe vagy a iwinit is a GUS-nal). Ha pl. az SB16/AWE kartyat a PnP bios belotte, akkor azokon az eroforrasokon (ami latszik a tablazatban) maris elerheto a DSP, tudod is hasznalni, viszont az en SB16 kartyamon a mixer gyarilag nema, tehat, ha a szoftver nem allitott mixert, akkor a hangkartya mukodik, de nincs hang.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #111459 üzenetére
Az nem DOS driver... DOS ala nincsenek hang driverek, mert a szoftverek kozvetlenul kezelik a hang hardwaret. Amit te itt DOS drivernek hivsz, az egy SB16/OPL3 emulator, amit a Creative szallit a kartya melle, mivel a kartyaja NEM Sound Blaster kompatibilis (ahogyan a GUS sem Sound Blaster/Roland kompataibilis, ezert kell neki az SBOS/MEGAEM/EMUSET). Mas kartyaknal, amit DOS drivernek hivsz, az legtobbszor csak egy "init" cucc (ami sok esetben massal is kivalthato, ha surun cserebereled a kartyakat, pl unisound), ami soft konfiguracios kartyaknal konfiugralja az eroforrasokat. Nem foglal memoriat, hiszen, csak egy init, mert mas nem kell.
Szoval, ez a valami, az egy "ugyonolyan" emulator cucc, mint a modern SBEMU, amivel a Live-nal ujabb kartyakon is tudsz DOS alatt SB-t emulalni.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #111449 üzenetére
A Live! sorozatban zero SB kompatibilitas van. Egy Live! semmiben nem hasonlit a korabbi SB-kre. Egy szoftveres SB emulatort ad hozza a Creative, ami sokkal rosszabb kompatibilitasi rataval rendelkezik, mint a modern SBEMU. Te hogyan futtattal rajta SB16/AWE-hoz irt kodot?
-
válasz
DarthSun #111454 üzenetére
Vannak a keleti parton is összeröffenéseik és pont útba estek a bejáratott NY-Washington közötti tempózásban. A kitérőt az óceánparttal tudtam indokolni.Ha már arra jártunk...
De amúgy semmi extra, itthon is van hasonló és a BRSZK szerintem idén már majdnem 3x nagyobb volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung LCD és LED TV-k
- Trollok komolyan
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nintendo Switch 2
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Végleges a HDMI 2.2-es verziója
- Formula-1
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged