- One mobilszolgáltatások
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Milyen okostelefont vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Telekom mobilszolgáltatások
- Huawei Watch 4 Pro - kívül-belül domborít
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
DarthSun #76008 üzenetére
Az SD-s gyorsabbnak tűnik, eredetileg is azt használtam, úgyhogy marad is.
Csak a másiknak nagyobb a passzív bordája, és tehetnék rá aktív hűtést, az az SD-sen eredetileg is van, de olyan mikroszkopikus bordán, hogy a pcb másik oldalára téve az ujjam már idle is süt.
Mivel retro hardver, igyekszem mindenem óvni a hőingástól, minden forrasztás ősellenségétől.
Na nem mintha a régi AGP kártyák ritkák lennének. -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #76000 üzenetére
A 4670 es a 4760 volt az elso ketto valtozat, az elsot eloszor siman csak Live 1024 (ekkor ugye meg arultak az SB 128-at, es az SB32-t is emlekeim szerint), majd atnevezodott Live Value-ra (kesobb, ezt ra is irtak a nyakra). A 4760 pedig volt a "sima" Live, majd megkapta a Live Gold jelzot.
Szerk: A regi, "sima" Live!-om dobozoan a regi fotok alapjan, a modell number inkabb tunik CT4620-nak, mint 4760-nak, tehat akkor inkabb a CT4620 volt a sima (ezen nem muanyagok a csatlakozok, akkoriban mindenki azt mondta, hogy aranyozott, dehat ugye who knows) es a CT4670 a "value", amire nem megy ra a LiveDrive.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75987 üzenetére
Az nem jelent semmit, a regi nagysugarzos dobozok sokkal konnyebben adjak le az energiakat, igy nem szol laposan a kozepuk. Nem beszelve arrol, hogy a kozepsugarzot semmi sem potolja, az amugy is legyfing meretu melykozep nem csak alul es kozepen is erolkodik. Epp az emberi ful szamara legerzekenyebb tartomanyba beszel bele ket hangszoro egy hangvaltoval.
A dobozok meg hiaba mennek le melyre, ha a tenyleges hangszoro alatt egy elkent dobozhang van csak. Aki elt hosszabb ideig zart dobozzal, tudja mirol beszelek. Utana minden reflexdoboz kent melyu, hianyoznak a reszletek.
Egy regi nagy monitor a 10-15os mellyel es kozepsugarzoval hiaba nem olyan kiegyenlitett merve, meg nem terhelheto ugy, barkinek nyilvanvalo, hogy tud olyat, ami miatt jobb hallgatni, mint a mai 5 colos minidobozokat, amik “nagyot” szolnak. Szerencsere egyre tobb modern doboz is erkezik ide, amik mar merve is jok. Sajnos horror aron, de legalabb nem egy kifacsart zsebdobozt arulnak csak.
-
FF23
senior tag
-
válasz
DarthSun #75956 üzenetére
Nem is fel kilós doboztól várom a megváltást. 8" amit optimális középútnak gondolok. Ez volt régen is kb. egy kétutas rendszernél az ami már mélyet is tudott és el is fért valahogy egy lakásban.
anaqer: Akkor én meg ajánlok mellé egy dual bootot mondjuk slackware-rel. Amikor még az X-hez a monitor frissítést is szépen kézzel kellett beállítgatni. Hogy az mekkora
volt...
-
válasz
DarthSun #75933 üzenetére
Természetesen ami van retró. Nem ilyen modern, hanem még rendesen NSZK-ból hazacsempészett, orsós magnóval is megáldott rendszer. A hangfalról találtam képet a neten: [link] Ezt a komplett ITT rendszerrel örököltem és most gyötrődök, hogy ezt üzemeljem be legalább részlegesen egy DAC-cal, vagy legyen valami modernebb, legalább a 20. század végét megütő cucc.
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75917 üzenetére
Nem rosszak... igazabol gyakran tobb problemat okoz hogy nincs az ilyenolyan nem szabvany jelszint a bemenethez illesztve. Itt a mixer nagy segitseg, hogy elvonatkoztassuk a hangosabb, halkabb befolyastol. Egy szimpla hifis erositonel ez mindig gond, gyakran maguk sem kovetik a sztenderdet, teljesen mas erzekenysegu az elvileg szabvany rca bemenet. A studios cuccoknal altalaban ki es bemenet is pontosan illesztheto.
Utobbi idoben ezert is dobtam a hifit, elegem lett a sok vudubol, egy egyszeru studiomonitor is egyenesebben mukodik, mint a hifis cuccok 90%a.
-
-
válasz
DarthSun #75884 üzenetére
Win Me-ban is van real Dos, csak patchelni kell, kb 5 perc elővarázsolni, én mindig is így használtam, amiben egyértelműen jobb a 98-nál az az usb kezelése, amúgy nincs olyan nagy különbség a 2 között, bár NT vonalhoz képest jóval borulékonyabb, egy rossz/nem megfelelő driver, progi, memóriakezelés elég hamar ki tudja fektetni, amit nt alatt csak simán bezársz, itt gyün a kék képernyő és ha nincs szerencséd a fat32 is könnyebben borul az ntfs-hez képest és akkor jöhet a Fogjon egy csésze kávét, dőljön hátra és lazítson, élvezze az eddigi legszipiszuperebb Windows telepítését.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #75877 üzenetére
DOS alapon valóban nem volt tuti a WIN ME SE.
Arra legjobb a 98 SE szerintem is.
Viszont: a 98 SE nálam csetlett-botlott anno a PII-es gépen (SLOT1 PPGA 400-as Cerka, talán Mendocino lehetett, majd az 500-as II-es Pentium - Katmai előtti, sosem jegyzem meg a nevét, valami De...... ), random kiszórt játék alatt, kék halál csak úgy... ez ment fél évig, amíg rá nem leltem a ME SE-re, onantól ezek megszüntek.
Pár játék: StarCraft 1 + Broodwar, WarCraft 3, Claw, Motocross Madness, Star Wars 1 Racer, Pandora's Box - egyik sem DOS alatt futott.
A fentiekkel nekem a ME SE volt a nyerő, egészen 2003-ig, onnan XP, majd a P4-es gépen már 2000 és 2003 server, AM2-es gépnél meg már ahogy a W7 megjelent már az ment fel, AM3+-ig csak W7 variánsok. -
-
-
válasz
DarthSun #75859 üzenetére
Hoppá, egy ugyanolyan típusú WD (WD800JB) mint az előző, csak 3 évvel későbbi, jó sokáig gyártották, a címke is kissé más formátumú...
Ezt most beteszem 4. drivenek a VH6T- hez, és húzok rá egy XPSP2- őt. Kánaán van, most válogathatok az IDE HDD- kből, 12db érkezett nemrégiben. -
válasz
DarthSun #75854 üzenetére
Ha lúd legyen kövér, feltettem az alaplapi hang driverét is, így 3 hangkártya + egy kis stabilitásteszt, 2 féle Aida is fut egyszerre, egyikkel az érzékelők kiírása, másikkal a teszt :
Majd a 3DMarkok, direkt az összes tesztlépést futtattam, hogy jobban látszódjon a stabilitás :
Futtatom most a Q1/2/3- at, semmiféle 3D anomália nincs (korábban valaki jelezte hogy már a DX tesztek is failok voltak nála), tehát a D3D és az OGL is pipa, de korábban, az előzőleg tesztelt konfigjaimnál sem volt evvel gond.
Amúgy még lehet majd finomítani a kis R9600XT eredményeit, de még így is elég jól fut, Q3 1280x1024/full setekkel szépen játszható, +nagyon szép a képe, jó kártya.Azért ebben is megosztott vélemények vannak, voltak Win98 instabil vélemények és az ellenkezője is.
Tegye fel a kezét, aki továbbra is instabilnak tartja a Win98SE- t....
, ugyanis még véletlenül sem az
--- eme két hsz- al és a bennük látható tesztekkel próbáltam ezt ismét leszögezni, bár inkább úgy mondanám szubjektíven, hogy kőbe vésni.
Ha bárkinek nem jól működik, ott tuti hogy hardver vagy szoftver/driver-probléma rejtőzik a háttérben.
-
-
válasz
DarthSun #75778 üzenetére
Köszi
Nekem is van pár voodoom még hasonló árakon mint neked (1,2 (sli is), banshee, 3-ból 2000,3000 pci agp, L alakú 4, és egy 5-ös is), mind hibátlanul működik, ami gyakori hiba lehet v2-eseknél, hogy vmelyik tmu vagy a framebuffer lába elenged, rosszabb esetben a hanyag tárolás révén lesántul, vagy ugyenezen ok folytán vmelyik smd alkatrész lepattan róla, mondjuk ez utóbbi házilag is könnyen javítható, van hozzá térkép ,hová milyen értékű alkatrész kell
, hoztam is így vissza az életbe egy Creative V2-őt aminek hátáról vagy 20 db "csigolya/porckorong" hiányzott, de egy sánta Innónak is készített Finalcaleb mester egész pofás falábat.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #75780 üzenetére
Annyira azert nem hinnem, bar alig par honapig volt csucson - es akkor sem vettek, olyan draga volt, es annyira olcsok voltak a tuningolhato celeronok. De vhogy azaz utolso igazi slot1 proci, ami utana jott, ahhoz mar vagy volt a bx felett vmi, es a slotnak sem volt ertelme. Bxhez a 450es p2, vagy a 600as katmai a legautentikusabb valasztas. A secc1et kar, hogy nem tartottak meg vegig, nagy kedvenc, ahogy kinez.
-
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #75749 üzenetére
Természetesen se alaplapi háló, se hang, se semmi... USB bill/egér működik de semmi más nem látszik amit rádugok... PCI2PCIe adapterbe dugva a CMI8738 kártya teljesen jól működik egy apróságot leszámítva: a midtown madness 1 indításnál c++ runtime errorba fut ha ő az elsődleges hangeszköz. Bár vehetnék kínai PCIe CMI8738-at vagy SBLive-izét, de túl sok pénzt sem akarok erre elkölteni - lehet megnézem hogy mire képes egyik másik ősrégi kártya az i5 mellett hang nélkül, aztán játékra megmaradok a 775i65G / MSI KT3 Ultra szintjén, mert a régiekhez az is bőven overkill, ha meg olyannal játszanék amihez ezek kevesek, akkor arra ott a rendes asztali gép...
-
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #75700 üzenetére
játékokban is elmondható róla hogy veri a D945-öt? E6600-at is látok olcsón többfelé is, úgyhogy akkor lehet egy ilyet kap... tuningolhatóságról tudsz valamit mondani, hogy fesz emelés nélkül lehet e még valami plusszt kirugdosni egy ilyenből? vagy pont az a +200MHz a @2.6-al?
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #75670 üzenetére
SB16-bol 4170-em van, illetve volt egy nem PnP AWE32-om (de ezeknek a hangjat sose szerettem, GUS parti vagyok
). Sokkal jobb hangja volt a GUS-on emulalt SB-nek a Price of Persia 1-ben, mint az AWE-nek vagy az SB16-nak. Ugyonilyen jo hangja a sajat hangkartyakeszletbol meg az OPTi 82C931-nek es az ESS 1868/1688-nak volt. Itt a lepesek hangjara gondolok elsosorban, mert ott hallatszott ez. Az AWE-nal akar lehetne a DMA clicking sound bug is, de ez nem magyarazza a 4170-et, ami viszont mar Vibra, es nem hibas a DSP benne. Igazi SB Pro-tol csak az alapzaj miatt raz ki a hideg, a GUS mellett anno borzalmasan zajos volt, szoval arra nem vagyom most sem.
Szerk: Marmint, SB16-nal nem zavart a CQM sem, mint ahogy az OPTiFM es az ESFM sem zavar.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #75642 üzenetére
Van egy ketto chipes, 968+1688-as kartyam, amin vannak jumper helyek. Most talaltam olyan modellt, aminel egyezik a nyak es rajta vannak a jumperek (majd felforrasztom ezeket az enyemre is). Az egyik jumper elvileg kikapcsolja a Plug n Playt (ezt ezen a modellen a 968 csinalja, mert 1688+968 = 1868), ami utan ugye "junperes" kartyava valik. Majd kivancsi keszek, hogy tenyleg megy-e.
-
válasz
DarthSun #75639 üzenetére
Köszi az ötletet, anno használtam a SetFSB-t, de éppen nem jutott eszembe, pedig mindig jól jön egy kis extra teljesítmény!
Viszont lehet, hogy mégis használhatok Tuát vagy Coppermine-T-t, mivel az én GX150-em a b-steppinges i815-ös alaplapot használja, az tippre már kicsivel későbbi, vagyis 2001-es. Kinyitom rögvest...Tényleg nem kéne mondjuk ennyire néznem a megjelenési időket, de olyan vagyok, aki nem szereti a nagy időrendi kutyulást; fél év szórás még oké, de több már zavar.
Aztán arra is gondoltam, hogy ki kéne vennem az egyik RAM modult, mert a 2000-2001-es időszakban tökre irreális az 512 MB, egy ismerősömnek se volt ennyi, akinek 256 MB volt a lapjában, az már bőven elégedett lehetett. Viszont azt hiszem, ennek a Windows 2000 nagyon nem örülne, szóval tippre mégis maradni fog a jelenlegi mennyiség. Lehet, majd tesztelgetek, mire elég, mennyiben hátrány a 256 MB, és ha nem nagyon zavaró az élmény, beérem ennyivel.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #75638 üzenetére
PnP Creative kartyanal is csak azert tudod letiltani, mert beleirod a kartyaba ezeket az informaciokat. Pont ugy, ahogyan pl a GUS PnP-hez is van tool, hogy le tudd tiltani az SB Emulaciot es/vagy akar az IDE controllert vagy a Game Portot is. No, erre adna opciot az ESS is, de sok kartyan hianyzik az EEPROM. Pl, ha megnezed ezt az ES1868-at, akkor ezen a nyakon ott van a 93C66 helye (tehat, ha beforrasztod, amit kell, akkor "megjavul"), mig pl ezen a modellen, maga az EEPROM is rajta van. Tehat, az ESSCFG-t hasznalva, a masodik kartyan ugyonugy letiltodik az IDE interface, mint egy Creative kartyan, az elson viszont nem.
Egyebkent IRQ-bol is azt az IRQ-t hasznalja (allitja be a BIOS), ami a PnP konfiguracios teruleten be van allitva, mint lehetoseg. Pl, anno ugy hasznaltam az ESS kartyamat, hogy semmilyen mas konfiguracios opciot nem hagytam benne, mint a 220/7/1, nincs IDE es nincs GamePort.
-
törölt tag
válasz
DarthSun #75624 üzenetére
Fiatalként az NT-alapú rendszereken nőttem fel, ahol például tök átlagos hogy újraindítás nélkül felraksz több drivert és a sorrend is nagyjából teljesen mindegy, illetve több hangkártyánál is normálisan osztotta az erőforrásokat és csak megjelentek a hangerőszabályzóban a saját elemeik. 98 alatt ez nagyon más, illetve a creative hangkártyáknál figyelni kell hogy a vxd alapú drivert használd...
-
válasz
DarthSun #75620 üzenetére
Valószínű a hálókártyám XP drivere lesz a ludas.
Feltettem gyorsan egy XP SP3-at, minden beton stabil, gyors, a hálókártya megfelelő sebességgel működik (98 alatt tetű lassú volt), Gef 2 GTA3 teszt zsír, V2 Carma2 Glide alatt pöpec.Megpróbálok egy installt másik verziós lan driverrel majd.
A kártya amúgy RTL8139C chipes, 5707-es driverrel próbáltam használni.
Ötlet másik driverre?DarthSun:
Köszi a feltöltést.
Angol a Winem, így a nyelvi eltérésből nem szabad hogy gondja legyen.
De elengedtem az UOSP-t, mezei gyári SP2-t talán teszek majd rá de még az se biztos.
Előbb működjön nélküle. -
-
-
válasz
DarthSun #75612 üzenetére
Én aláírom, hogy a maga idejében núb voltam hozzá, de most?
Aláírt hitelesített drivereket pakolászok fel, mégis széthal és Windows protection error tol, ami után resetelve ugyan többnyire elindul, de most épp a V2 forgó fán ktesztje is csonttá fagy pár kör után.
Memtest, cpus stress, stabil.
Ez egy kókány fos, nem OS.
Persze lehet, hogy a Realtek hálókártyát utálja vagy a deszka, vagy a Win98, másik PCI-os hálókártyám viszont nincs kéznél, pedig hálózatra szükségem lesz, mert azon másolok játékokat a gépre.
Ha már felszenvedte magát a driver, és a protection errorok ellenére feláll a rendszer, szépen működik a háló, látják a gépet még a Win10-es eszközeim is.Persze a sokoldalúsága miatt a legjobb retro gaming OS lehetne, ha épp hajlandó lenne működni.
Még az UOSP sem ment fel amúgy normálisan, pedig már több ramot és vinyót is kipróbáltam, hátha az a baj.Amúgy ezt a Gef2-V2 kombót nem látom át, hogy kéne működnie.
A V2 tud D3D-t, vagy csak Glide?
Tehát ha indítok egy D3D játékot, az alap, hogy a Gef2-t kell használja, s ha indítok egy Glide-os játékot, alap, hogy a V2-t látja meg? -
válasz
DarthSun #75607 üzenetére
Asus fekete IDE kábelem pont van az újabb fajtából.
Sőt van sárga és szürke noname is, majd kiderül, melyik lesz a nyerő.
A Quantum primary master volt, egy újabb fajta dvd író (nem vágom fejből milyen) secondary slave, a 4-es cd váltó sec. master.De csak a váltó fog bent maradni, ebben az érában amivel majd játszogatok, még nem volt dvd-n kiadott game.
Mennek majd külön kábelekre szépen, remélem nem lesz gond. -
válasz
DarthSun #75602 üzenetére
Passz.
Szerintem inkább a félresikerült SP3 mart be neki.
Még egy dxdiagot sem tudott aztán behívni, hibaüzivel elszállt, ahogy a DX installer is.
Fájlok olvasásával-írásával nem volt baja.De most tolok neki egy egy rendes installt egy 80-as HDD-vel amit jumperrel limitáltam 30-ra, hogy ne legyen baja a Winnek vele.
Felteszem majd rá ezt az UOSP-t (ezelőtt az innen származó SP3-at tettem fel). -
-
válasz
DarthSun #75595 üzenetére
Sokkal jobban tudom élvezni azt a gépet, ami korhű, eszembe nem jutna tartósan 1-2-3 évvel későbbi VGA-t tenni a GX150-be, nem járt így benne még a FireGL T2-64S sem, pedig azt azért megnézném, mit tud felmutatni egy PIII mellett. Ha keveslem a teljesítményt, általában ugrok egy másik, megfelelő évjáratú konfigra, ritka a kutyulás.
Ez a kis Radeon lesz a GX150-be betonozva, vagyis nem nagyon fogom már onnan kivenni, és így PIII-1266S-nél erősebb procival nem fog találkozni talán évtizedekig. Van másik, nem LP-s Radeon 7200 DDR-em, inkább azt ugrasztom majd helyette, ha kéne valamiért egy ilyen kari éppen.
Prociból lenne jó beszerezni egy Coppermine-T PIII 1133 MHz-est, az lenne számomra a legszebb a Dell-be a Radeon DDR mellé, de van egy olyan érzésem, hogy az álom marad. Kibírom persze egy erősebb Tuával is, és annak is vannak előnyei.GPU-Z-ben engem is zavar az a 27 MHz, de Radlinker legalább jól látja, illetve ismert, hogy ezeknél azonos órajelen jár a GPU és a VRAM, szóval azért nem tragédia a dolog, de ha esetleg ismersz egy jobb GPU-Z-t ehhez a karihoz Windows 2000 alá, azt megköszönném. Tippre viszont ilyen nem létezik.
-
válasz
DarthSun #75500 üzenetére
Igazából 99%-ban az ékszíj nem tapad megfelelően, és arra nincs ereje így hogy a lemezt rögzítő mágnest leválassza.
Ezért is nyílik az ilyen optika kis kocogtatásra, vagy könnyebben ha van benne lemez, akkor kicsit távolabb van eleve a mágnes a fémtől, és kisebbet kell mozdítani.
Ékszíj látszik a nyitás után, jellemzően elöl van, kis fekete 'befőttesgumi'.
Érdemes kivenni, picit áthúzni az ujjak között, majd visszatenni, néha segít ha lejön a felületi kosz egy része.
Ehhez csak egy csipesz kell jellemzően. -
-
-
-
-
-
-
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #75426 üzenetére
Teljesen alaplap és rev függő, sokféle PLL IC volt - meg kell nézni hogy mi van azon a lapon amit meg szeretnél pörgetni. Ha szerencséd van, akkor pontosan azt is megtalálod, ha nincsen akkor talán hasonlóval lehet próbálkozni. De sajnos a P1 érában még nem is minden PLL-t kötöttek I2C buszra, sok lapon kizárólag csak a jumperelésre hagyatkoztak, nem lehet szoftverből elérni sehogy...
Ezeket a progikat ismerem amiben PLL piszkálási lehetőség van: SetFSB, CPUFSB és a SpeedFan
Van valamerre egy K6-III+ 400-am is, de most jut eszembe, hogy van egy igazi különlegességem is: [kép]
Láttatok már olyan S5/S7 lapot, amin volt 40MHz-es FSB opció is? Ennek a kis gyösznek elvileg 2x40MHz kellene... -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #75422 üzenetére
a PCPartner is ugyanaz az OEM tucatgyártó kategória volt mint az PCChips, ECS...
[MVP3BS7-954] [link]
papíron max 100-as FSB, a gyakorlatban soft PLL-el azthiszem sikerült felrúgni 112-re is, de atomstabil már úgy sem volt, a 124-re instant fagyás rémlik... az első komolyabb gépem is ilyen volt egy K6-2 500-al - olcsó és ahhoz képest tűrhető sebességű volt, de egy 400-as cerka alapon megette reggelire, és annak is 550-en volt vége... úgyhogy megörültem amikor sok éve felbukkant egy valahol és egyből le is csaptam rá
a SiS-es lapom egy ECS P5SD-A, valamint van még az ASUS P5A 1.03, de az utóbbi beteg: ha engedélyezve volt az alaplapi cache, össze vissza fagyott. le is forrasztottam róla, gondoltam valahonnan kerítek a helyére új chipeket, de a gyakorlatban a megvalósításig már nem jutottam el, úgyhogy ez most egy alaplapi cache-mentes P5A, amivel nem tudom mennyit veszít a tempójából... S7/SS7 más sajnos nincsen, és a mai árazások mellett valszeg már nem is lesz, pedig egy 5ALI61-et még szívesen bevállalnék a P5A helyett/mellett -
válasz
DarthSun #75421 üzenetére
Köszi, és igen, kapni fog majd egy igencsak különleges VGA-t. Mivel említetted már a thandor.net-et, elméletileg Te láthattál már ilyen karit legalább képről.
De csak most rendeltem meg, annyira nagyon most, hogy még az ujjamban a mozdulat, amivel eBay-en megnyomtam a rendelés gombot. Ha szerencsém van, még júniusban megjön Usákiából.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #75416 üzenetére
A K7S5A nálam is nagyon jól teljesített, csak amikor a TBred-B-vel felmerült az igény a jelentős tuningra, attól már nagyon messze volt szegényke ezért kellett mennie - utána jött az L7S7A2 SiS746-al, ami szerintem borzalom lassú volt az órajel ellenére... de simán lehet hogy bios/driver/hw inkompatibilitás hozta ki belőle a lassúságot és más kombóban jó is tudott az lenni.
Egy ECS SiS5591 AGP-s S7 alaplap van eltéve, csak sajnos nem túl acélos a tudása: hivatalosan is az van ráírva hogy max 83MHz FSB, és Soft PLL tuninggal ugyan át lehet kapcsolni 90-re de akkor picit megy és fagy, 100-on instant fagy. Pedig a SiS5591-et akárhogy is keresgélem, tudnia kéne a 100-as FSB-t is simán... Lehet ez valami nagyon korai rev ami tényleg nem bírja még - vagy válogatottan szemét chipeket tettek az ECS lapra
Kár érte, így picit nehézkesebb lesz összemérni a PCPartner VIA MVP3-al meg ASUS P5A-val... -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #75385 üzenetére
Nekem a SISről egy jut eszembe : LASSÚ.
Volt nem egy oiosztálytársamnak a Celeron 2-es időkben, plusz a suliba is olyan 566-osok érkeztek amikben SIS chipsetes alaplap volt, több mint 1 évig használhattam (aztán részben maradtak azok, részben egy másik terem, P4 1600-as Northwoodokkal, GeF2-esekkel, 60GB HDDvel, szóval az nem kis pálya volt már, nem is értettük hogyan kerülnek a suliba vadi új jobb gépek mint bármelyikünknek is otthon van - az évfolyamból egy másik osztály is így gondolhatta, ugyanis igen komoly hardver lopási ügyet sikerült összehozniuk pár héten belül)na de a SIShez vissza, nekem mindig is az a tipikus olcsó lassú chipset volt, épp ezért hiába tetszett h van rajta integrált VGA (némelyik mondjuk ezért az AGP portjával fizetett) végül mindig elkerültem itthonra.
-
fpeter84
senior tag
válasz
Úgy rémlik hogy egy kisebb copper P3 önmagában annyi lett volna, mint amennyiért átültem az 1200-as duronba, ami azért már bőven többet tudott, plussz a diákzseb költségvetés...
Ehhez hozzá tartozik, hogy übernagy mákom volt a KT7A alaplappal... Jöttem mentem a mediamarkt polcai között, és észrevettem a polcon két ABIT dobozt: ezt a KT7A-t meg egy KA7 slotA lapot, rajtuk 5e Ft-os leértékeléses címkével, utolsó 2 darab! Közben akkor már ugyan éppen megjelentek az első DDR-es fecskék magas áron (és nagy problémákkal) de a többség még SD-vel rakta össze a gépeit, a KT7A bolti ára is még 20-25e között mozgott! A KA7 ugyan már kifutó cucc volt, de ha nem csak egy ötös lett volna a zsebemben, azonnal hozom azt is, mert a használtpiacon az is bőven 10e felett ért, ez meg full bontatlan új volt... Elhoztam a SocketA-t, vissza is mentem a másikért még aznap, de már elvitték, nem csodálom... Szóval így váltottam a 633@1100 Cel2-ről 1200-as Duronra, és nem bántam meg... A KT7A lapot jó sok használat után még valami 15e körüli összegért el tudtam adni - ennyire durva használtcikk-árfolyam emelkedést csak most ez a bányászláz hozott
#75386zotyesz66 DarthSun
A KT7A után nekem is egy ECS K7S5A következett, mert vettem valami AthlonXP-t, amit fórumokon fellelhető szösszenetek alapján nem hivatalosan akár vihetett is volna az ABIT lap, de a gyakorlatban használhatatlanul instabilnak bizonyult, ezért nem volt mit tenni, váltottam de költséghatékony megoldás kellet, így lett először a SiS735... És igen, moddolt BIOS-al némi korlátozott tuning is rendelkezésre állt, sőt forrasztgatva a BIOS-ból hiányzó Vcpu állíthatóságra is volt gyógyír. Aztán a sima AthlonXP-t TBred-B-re cseréltem, és akkor léptem tovább az L7S7A2-re, majd az utóbbi lap halála és garoztatása után az NF7-re. Lehet BIOS probléma, lehet valami hardver inkompatibilitás miatti dadogás miatt, de tényleg brutális előrelépés volt valós sebesség tekintetében az azonos órajelen SiS-ről nForce2-re váltás nálam! Pedig akkor rettentően benne voltam a témában, tuning meg finomhangolás, az ECS-el is sokat játszottam, de ezt tapasztaltam... -
zotyesz66
őstag
válasz
Nekem a legendás ECS K7S5A-m (SiS 735) nagyon sokáig megvolt, bár mondanak ezt-azt róla, de 7 évig működött a családban 2001-2008-ig, akkor adtam el hibátlan állapotban. Ehhez is volt tuning BIOS, amivel lehetett emelni valamennyire az FSB-t és szűkebbre lehetett venni a memória időzítéseket. Nagyon stabil lap volt.
Volt Asrock K7S8XE+ is, alapból ez elég lomha volt, de ehhez is létezett performance bios bővebb RAM állítási lehetőségekkel, ráadásul a SiS lemezkezelése sokkal kevésbé volt nyűgös, mint az nForce-oké. Teljesítményben kb 5-10% között volt gyengébb az nForce-nál, bőven nem volt másfélszeres különbség.
Aztán, jóval később lett egy Asus P4SDX lapom (SiS 655) dual channel támogatással, az munkagép lett, nem nagyon játszottam vele, de stabil és gyors volt az is. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #75349 üzenetére
Hát érdekes, hogy neked pont fordított tapasztalataid vannak. Nekem sajna nem volt szerencsém velük, az első 3 lap teljes katasztrófa volt. Illetve asszem a másodikhoz volt a VIA4in1 driver az annyira nem volt rossz.
A harmadikról fentebb bőven írtam, mondjuk azt a pozitívumai közé viszont fel kell írni, hogy CPU tuningban nagyon király volt, BÁR : a PCI frekiket nem lehetett különszedni az FSB-től, így annak emelésével emelkedett a PCI és az AGP órajele is, de voltak előre definiált setek, ahol ezek alapórajelen maradtak és csak az FSB emelkedett és azokon jól ment a CPU.Az általad listázott lapokkal nem találkoztam.
Amikor a KT400-ast használtam, látszott rajta, hogy nagyon nagyon durván sokat fejlődött a VIA minőségben és stabilitásban és sebességben egyaránt, de az NForce 2 mellett még mindig olyan volt mint egy mai tipikus olcsó fapados autó egy mai prémium mellett. Mind szolgáltatások mind kissé sebesség terén el volt maradva azért.
A KT880-al van még tapasztalatom, az emlékszem, hogy már majdnem NForce 2 közeli volt, sőt bizonyos dolgokban még jobb is (pl több memóriát kezelt) sebességben is minimálisan volt elmaradva és ott sem egyértelműen, viszont árban nemhogy nem volt elmaradva még kicsit drágább is volt ha jól emlékszem. (de majd megprbálok keresni még árlistát hátha van olyan amin van) Arra emlékszem, hogy meggondoltam, hogy áttérjek a KT880-ra, de végül arra jutottam, hogy nekem NF2 Ultráról semmiképp sem érné meg.
(pedig a VIAban a CPU tuning is könnyebb volt) -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #75355 üzenetére
Nem azt mondom hogy nem létezik jó vétel, de hogy az eladók nagy része rettenet módon áraz az biztos - és ahogy nézem a hvapro, jofogás, vatera hirdetéseit, amit irreálisnak érzek azok nem is nagyon tűnnek el, csak árulgatja az eladó - szóval erősen úgy tűnik hogy a kereslet és kínálat nem találkozik össze többnyire...
Nekem az igazi retro érzést a jellemzően max 16-32MB-ig kártyák adják, ahol még ég és föld különbség tudott lenni nem csak gyártó és gyártó, de gyártón belül generációnként is. Egy Gef256 a T&L érkezésével még érdekes előrelépés volt, egy Gef4 Ti a DX8 debütálásával hozott valamit, utána a DX9 érkezése már szinte semmi, onnantól felfelé meg minden ugyanaz, csak kicsit gyorsabban tálalva... Számomra egy kártya hiába 10+ éves, de ha már olyan grafikára képes, hogy annyi erővel azt a régi játékot az 1060GTX-en vagy RX470-en is nézhetném, akkor az nem tud felizgatni különösebben... Egy 9600XT számomra csak régi, de nem retró...
De igazából csak azért szereztem már a Gef2-3-4 kártyáimat is, hogy mellé tudjam tenni a sokkal érdekesebb Savage2000, Xabre meg Parhelia-nak. De az igazi izgalom jóval korábban volt, 2000 előtt, amikor még másfél tucatnyi versenyző volt aktív a 3D piacon. Imádom nézni egy Virge vagy AT3D által generált bugtengert, összevetni hogy a különböző effektek hogyan finomodtak a Millenium, Millenium II, Mystique, Productiva G100 és Millenium G200-ak között, mire igazán megérkezett a Matrox. Aztán az is érdekel, hogy mire képes egyik másik kártya, ha nincsen CPU limit alatta - ezért próbálok összekalapálni most egy olyan win98+i5 környezetet amiben normálisan mennek a PCI-os kártyák is. Kár hogy AGP>PCIe átalakítót nem nagyon van esély szerezni... -
válasz
DarthSun #75349 üzenetére
Persze hogy kihagytam, a most próbapadon levő VH6T- t
. Nagyon behatóan nem vizsgáltam, pöccre indult, még a legkisebb proci (TuaCel 1000 van benne), de simán viszi 1333- on. Kiderül hogy csatlakozik-e ez a lap, a többi kedvenchez.
IDE port itt valóban válogatós, le is írtam a gondot egy korábbi hsz- ban, de megoldhatónak bizonyult, immár max UDMA- val karcolnak a drivek. -
-
-
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #75332 üzenetére
Erre kivancsi leszek, mert amennyire negativ tapasztalataim voltak a P1/P1MMX/P2 korabeli chipsetekkel (rengeteg ilyen olcso gepet epitettunk, mindig voltak stabilitasi, kompatibilitasi problemak (pl. 4xAGP nem ment, csak 2 volt mindig)), annyira nincs bajom ezzel az EpoX VIA Apollo Pro 133T lappal. Latszolag gyors, kompatibilis es betonstabil. Nyilvan sokat szamithat, hogy 2003-as a BIOS illetve ugye minden driver es egyeb komponens frissebb, igy a hibak es problemak nagy resze mar nincs jelen. Tulajdonkeppen ez az egyik oka annak, hogy nem ragaszkodom a korhuseghez a szoftverek teren.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged