Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Egy rövid ideig még féláron tudsz hirdetni, előfizetni!
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tothg86
tag
válasz
frescho #110829 üzenetére
Közben belaktam az XT-t is.
Most úgy néz ki, hogy Trident VGA, multivezérlő floppy része és egy XT-IDE CF kártyával (by Sidi, thx! Képen még nem ez a kártya van), és egy modern táp.
Szép komótosan működik, 4.7 MHz-en. Hiába állítok bármit a turbón, csak 4.7 MHz-et ad. A legrégebbi játékok mennek rajta szépen. Alley cat, Space invaders, Felix, Captain comic, Tapper. Bármi más már szenvedős mai fejjel. Prince of persia kb 5 fps.
A cf sebességére ezer féle értéket kapok.
Igazából így nincs XT hangulata. Egyrészt könnyen tudok rá másolni, modern monitoron van a képe, nincs hangja, nincs mfm hang. Ettől függetlenül imádom.
Igen, ilyen házban vantetszik hogy látom
-
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #111087 üzenetére
Mennyire kell gyors gép a Covoxnak?
286-oson megy vele valami?
Még nem próbáltam, csak 486-oson, de jelenleg nincs is Covox itthon.#111085 Philips Computer Monitor 80-hoz fűzve:
így nézett ki a C64 indulás, POKE parancsok nélkül: [kép]
Volt még egy fekete házas monitorom, csak más gyártóval, abban is volt hangszóró és RCA, BNC bemenetek, bizonyára volt még aki ilyennel volt "megáldva", mondjuk a
Philips egész jó volt, azt szerettem és máig meg is van, mint egyetlen CRT monitor. -
Pikari
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #111019 üzenetére
Ha fogsz egy olyan alaplapot, amin van PCI port (manapság is van még ilyen), akkor abba belerakhatsz mondjuk egy 25-30 éves scsi kártyát, hangkártyát, videókártyát, usb bővítőkártyát, vagy akármit, és működni fog. Jó eséllyel még valamilyen alap szintű driver is lesz hozzá újabb oprendszereken is.
Szóval itt azért nincs arról szó, hogy a fejsze fejét kicserélik háromszor...
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #111013 üzenetére
pc platformon a bios mindig is egy olyan emulációs réteg volt, amely az adott vasat a szabvány pc-s low level kódokkal kompatibilissá tette. ez az idők során nem változott. csm-et támogató gépeket meg most is tudsz venni, így ha épp dost akarsz futtatni a gépeden, ezt meg tudod oldani. hogy ezt egyre több gyártó elhagyja, az azért van, mert erre ma már kevés igény mutatkozik. ez nem kihalás, hanem egy lassú és folyamatos átalakulás, amit a felhasználói igények folyamatos lekövetése okoz. applenél 3x dobták ki kompletten az egész platformot, és kezdték nulláról csettintésre.
-
jokeph
nagyúr
válasz
frescho #111013 üzenetére
"Szóval akkor most vagy mind a két platform halott, vagy csak átalakultak, hozzá idomultak az új elvárásokhoz." -
Ez tűpontos látlelet !
Z790-ben (s1700, Intel 12/13/14 gen) még van CSM, újabbal még nem találkoztam.
No sebaj, P4 s478/K6 s462 és utána bespájzoltam pár félkonfigot, biztos, ami biztos. -
Pikari
veterán
válasz
frescho #110996 üzenetére
miért nem állja meg? attól még, hogy később éppenséggel olyan videókártyákkal szerelték, ami ezt már tudta, még nem jelenti azt, hogy ezen képességek körül forgott az univerzum. egy tipikus olcsó otthoni vagy irodai pcnek vagy laptopnak a 90es évek közepéig monokróm képernyője volt. ott meg mit akarnál szinezni? nekem is monokróm volt, haverjaimnak is, a suliban a gépteremben kb fele-fele arányban voltak szines-fekete fehér kijelzővel a gépek, még a windows95 korszak elején is.
ez a 4-16 színű világ eléggé ilyen senki földje volt, max a korai korszak nagyon elvetemült gamereit foglalkoztatta ez. multimédiás szempontból a 16 bites színmélység 640x480-as felbontás mellett volt az, amire azt lehet mondani, hogy a tömegek számára elfogadható multimédiás képességeket nyújt.
-
válasz
frescho #110996 üzenetére
Jóideig EGA monitorom volt, aztán a legtöbb program már gúnyos megjegyzéseket tett - ideje lenne megjelenítőt váltani. A VGA már 256 szín/320x200- ban is megváltás volt.
Persze még a B450 BIOSában is megvannak a legacy kódok, futnak akár a CGA címek is. Mondjuk frissíteni nem merem, az újabbakból kigyalulták, mehetne a levesbe a madness retró(kivéve ha a moddolt BIOS kiegészítést elfogadná, de az nem biztos).Sok gyártó versenye : lenyűgöző és jól működő klón/kisméretű lapok jöttek már 386- osból is, csodásan néztek ki, hozzájuk képest egy eredeti IBM lap ódonnak tűnt(ma is). A mestert a tanítványai túlszárnyalták, előfordul néha.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #110987 üzenetére
Szerintem azért, mert egy irodai és általános célú számítógép esetén mondjuk egy ezer elemet tartalmazó kívánságlistának valahol a legalján lehetett a paletta színcserélő interruptja.
Érdemes megfigyelni, hogy a multimédiás és gaming képességekre fókuszáló, ezeket kényszeredetten, egyre extrémebb módon fejleszteni próbáló számítógépgyártó vállalatok mind csúfos kínhalált haltak, miközben az általános célű munkagép koncepcióját követő vállalatok exponenciálisan lettek egyre népszerűbbek.
-
válasz
frescho #110993 üzenetére
Mondjuk ezt már sejthettem volna a korábbi beszámolóidból...
Managerek, igen, ez hasonló a szakértő kifejezéshez, exkollégám mondta hogy szakértőt többet sosem hív egy problémához sem
Pld az excégemnél, csak a főnököm értett rendesen a bonyolult helyi hálózathoz, IT- nek mondtam hogy kimásolnám saját penre az ott hallgatott zenéimet, mondták hogy a főnökömet kérjem ellenőrzésre, nem került-e céges titok a penre. -
válasz
frescho #110987 üzenetére
Talán a költségcsökkentés és így a gép végső ára
, akkoriban a RAM chipek nem voltak olcsók, később csökkentek, de volt krízis időszak, mikor megugrottak. Mondjuk a teljes gépárhoz képest ma sem olcsó a DDR4/5 RAM, ha valaki 64/128- at pakol be, kivéve az olcsósított szerverRAMok használtan.
Programozás talán kevésbé, a palettaablak átállításával az összes szín vált, bár ezeket ismét érdemes szinkronizálni, hogy összeillők legyenek, valamennyit nő a RAM igény, asm forrás esetén csekély, Pascal/C már többet foglalhat. -
-
válasz
frescho #110985 üzenetére
Remélem itt nem találják ki. Már a régi telefonkábelt sem ásta ki a Telekom, sok hibás lett, helyette végigvezették a ducokon az optikát.
Ha mégis, akkor meg ássák ki, és betonozzák is vissza ingyenesen.Gőzöm nincs, EGA- val tologatni lehet 16 színt a teljes palettából, VGA meg már teljesen rugalmas programozással bír.
CGA- s címek nekem jók lepusztult színekkel is, úgy szoktam meg. -
sidi
aktív tag
válasz
frescho #110811 üzenetére
Nincs rajta viszont paritás RAM, felette 4 üres foglalat.
Nekem a Juko ST XT klón lapomhoz itt a leírás: [link]
sw1 az pont a parity check, nekem sincs benne, kikapcsolom és úgy megy.
Amúgy mivel lesz jobb ha van paritás +1 bit memória is?Ebben a lapban a V20 ráadásul 10 Mhz-en megy, nálam gyárilag 12,
pedig szintén csak 8 Mhz-es CPU van benne, jól ment anno a húzás. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #110677 üzenetére
Imádtam minden féle basicen programozni
Nem véletlen, hogy hamar megtanultam a Simon's és Graphic's basicet is, gyakorlatilag működő C128 nélkül papíron Basic 7.0-ás programokat is írtam, aztán a legkésőbbi időkben még egy saját basicet is összeraktam (erről már írtam, hogy végül miért nem volt jó).Egyébként ahogy te írod, hogy a C128 nem más lett volna mint egy C64 128K RAMmal meg 2MHZ-es CPU-val, szerintem még kevésbé lett volna sikeres, mert igazából nem hozott volna semmi újat, leszámítva azt, hogy idővel felszámolja a kompatibilitást a régi C64-el. Ebből a szempontból a váltás nem az új dolgok megtapasztalása miatt, hanem egy idő után kényszeres lett volna. Persze lehet, hogy üzletileg az lett volna a jobb modell.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #110620 üzenetére
Ettől függetlenül egyedülálló a c128 szerintem, a c64-nél sokkal többcélú használatra (pl. 80 karakteres mód).
Amigával az a baj, hogy már nem az az igazi "home computer", mint a c64/128, nem tudott rajta az ember bekapcsolás után 2 perccen belül megírni egy programot.
Amigára én úgy tekintek, mint egy tartalomfogyasztó/konzol megoldásra, berakod a lemezt, indult a játék.
Igazából c64 1982 , c128 1985 , Amiga 500 1987 , én teljesen lineárisnak látom a fejlődést, a c128 amolyan útkeresés volt a cp/m miatt.
Azt tolták el szerintem, hogy grafikában és hangban nem fejlődött annyira, amiért érdemes lett volna rá külön fejleszteni.
Pl a sid 2x annyira csatornával dupla monó, vagy sztereó módban választhatóan, video mód 320*200 16 színnel, 2x annyi sprite szintén 16 színnel esetleg 640x480 felbontással, és normálisabb video kimenettel.
Mindezt a motorola proci, és a vdc helyett.
Azért lett volna ennek értelme, mert akkor már lett volna értelme fejleszteni rá, hiszen csak hangot sztereósítani, grafikát, sprite-okat megszínesíteni kellett volna csak.
Persze hogy nem volt értelme a gyorsabb proci, meg a vdc miatt fejleszteni c128-ra, hisz utóbbihoz méregdrága monitor kellett, és sprite-ok se voltak. -
Pikari
veterán
válasz
frescho #110670 üzenetére
amúgy felénk konkrétan sikeres volt (kb a 10km sugarú körömben) a c128d, a kényelmes billentyűzete és a beépített floppymeghajtó miatt. c64 helyett szinte mindenkinek ez volt.. persze mindenki c64 módban használta.
ha z80 és a túlbonyolított bél és különféle működési módok helyett mondjuk egy 5 megás vinyót pakoltak volna bele, lehet, hogy máshogy alakult volna az egész sorsa.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #110670 üzenetére
Igazából a C64-nek lett volna rosszabb és azok tulajának, mert akkor a C64 mode -os C64 jobb lett volna, és előbb vagy utóbb lett volna, ami kihasználja a gyorsabb procit, több RAMot, hiába Basic 2.0-ában íródik mondjuk.
Az alapján amit írtál, pedig ki is következettem, hogy ezekszerint basic 7.0-án nem indultak a 2.0-ás programokNyugatabbra eladták, mert új gép volt meg jó. De itt még sokszor akkor is álom volt a C64 mikor nyugaton már a C128 is kifelé futott. Aztán pár darab került ide. Összesen 2db C128-ast láttam a '90-es években, és ebből az egyik egy olyan csomag része volt, ami svácjból jött. Akkor lehetett volna C128-asom, mert megtudtam volna venni, csak sajna 12 ezerért adták volna, akkor amikor apám fizetése 13000ft volt, és ő dolgozott egyedül a családban. Úgyhogy nem lett
bármennyire is szerettem volna.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #110657 üzenetére
Nekem ez a CP/M kimaradt, nem is tudtam, hogy a C128 már képes volt könyvtárakat is kezelni.
C64 módban nem lehetett kiahsználni, de egy igazi C64 mellett sem.
Itt a C64 mode igazából egy 100%-os C64 volt, se több sem kevesebb. Amire te gondolsz az a C64 mód felturbózása, gyakorlatilag a C128, visszafelé kompatibilitással. Azt már nem is merem mondani, hogy mennyire állat lett volna, ha Basic 7.0-án mennek a Basic 2.0-ás progik. (vagy mentek?)
Persze, hogy kevés volt a Basic 7.0-ás progi, elvégre bár egy nagyon izgalmas remek lehetőségekkel felvértezett nyelvről beszélünk (picit programozgattam C128-on, mikor épp hozzájutottam meg több könyvet elolvastam róla, igaz sajnos C128-as gép nélkül), de a C128 gyakorlatilag még a '90-es évek közepén is fehérholló volt itthon MO-n.
Komolyan mondom, hogy több Amigát (bár abból meg két ugyanolyat nem láttam) és sokkal több PC-t is láttam már azokban az időkben, a C128 meg konkrétan "ultra rare" volt. Ráadásul azon az egy helyen ahol néha hozzáfértem is 99%-ban C64 mode-ban volt használva. -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #110620 üzenetére
Ez a CP/M mód nekem teljes homály, ez mit takart?
Az 1571-es sem volt olyan rossz drive, különösen a VC1571II (olyanom is volt)Egyébként érdekes amit mondasz a C64 módban a 2MHZ és 128K RAMról, csakhát ezzel az lett volna baj, hogy akkora kutya nem fejlesztett volna Basic 7.0-ra, hanem mindenki a "feljavított" C64-re fókuszált volna, ami miatt egyébként ráadásul egy idő után megjelentek volna olyan C64 játékok, amik nem sima C64-en futtathatóak, csak a C128-as C64 módján.
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #110650 üzenetére
8 bites MFM vezérlő ritka már és egy ilyen szett drága is. Jövő év elején fogom eladni az utolsót, már megvan kinek, megjegyzem összesen csak 2 volt belőle nekem.
Nyugi hagyok a gépben egy hibás ST-225 merevlemezt, hogy a gépnek maradjon a nosztalgia hangja.
8086-os ROM tartalom, jogos. -
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #110630 üzenetére
Az elődje - 68010 - google szerint 1982 óta létezik (16 mhz). Tehát bőségesen lett volna idejük elkészíteni a szoftveres hátteret és prototípusokat a helyzet kiértékeléséhez. Még ha azon a chipen nem is ment volna rendesen, forráskód szinten illett volna készen lennie egy relatíve modern operációs rendszernek, amely többek között futtatni tudja a régebbi programokat emuláció segítségével, és valami újabb, modernebb fajta binárisokat is futtatni tud... Esetleg ne adj isten többfeladatos, képes a behelyezett memória mennyiségét dinamikusan érzékelni, akár úgy, hogy rendes fájlrendszereket is támogasson, és bármire lefordítható legyen minimális átalakításokkal. Persze ehhez programozók kellenek, akikből valószínűleg a commodore egységsugarú körében egy darab se volt, de a többi hasonló kaliberű vállalatnál nem volt hiány ezekből. Azt ne felejtsük el, hogy a mos tech a commodore tulajdonában volt (mint említetted is), akár licenszelhették is volna a motorola chipjeit és a saját maguk second sourceja lehettek volna
Szóval minél jobban belegondolok, annál inkább azt látom, hogy a kialakult helyzet teljes egészében a commodore hibája volt, nem volt olyan technikai vagy piaci limitáció, ami ezeket a rossz dizájnokat, mint amilyen a c128, kikényszerítette volna belőlük.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #110628 üzenetére
Pl Motorola 68020. 32 bit, 16-33 mhz, 1984 óta létezik. Tehát egy évvel a c128 megjelenése előtt.
És ahogy nézem, van is rá c64 emulátor
https://www.macintoshrepository.org/17142-c64Semmi sem akadályozta meg a commodoret, hogy ezt a processzort használja ahelyett, hogy két különféle processzort, és mindenféle speciális chipet használjon a különféle működési módokhoz. A technológia már készen állt erre. Sőt, még olcsóbban is jöttek volna ki.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #110626 üzenetére
Amit linkeltem, egy egyemberes projekt volt, ráadásul az eredeti verziót 286osra írta. Nem kell hozzá nagy fantázia szerintem, hogy látni lehessen, hogy egy ennél egy fokkal komolyabb programozógárda mire lett volna képes. Annak meg nem igazán volt tétje a felvevőpiac szempontjából, hogy erősen megfigyelve egy demó alatt valahogy a hang máshol szólal meg.
-
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #110617 üzenetére
"tudok litániát írni, hogy mikor és mit kottáztak el benne."
Szia
Várom
KöszönömAzért 8 bites gépként nem rossz a sztorija, egy alap c64-nél sokkal érdekesebb számomra.
Mondhatom, hogy legjobb szoftver ellátottságú 8 bites számítógép, de azt is mondhatjuk, hogy a legjobb ellátottságú Commodore.
Eleve C64 kompstibilis, plusz vannak c128 játékok programok plusz CP/M játékok/programok
Ráadásul nekem nagyon tetszik a sima alap C128, sajnos még nincs, de egy C128+1571 kombóért adnék egy DCR-t+ fizetnék is rá... -
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #110617 üzenetére
Pedig bánom, atom jó dolognak tartottam, hogy 100% C64 kompatibiltás, és mégis egy új sokkal jobb gép is mint a C64. Nekem sokéig sokkal jobban kellett mint egy korabeli PC (arról beszélek mikor én találkoztam vele, akkor már 386-osok is bőven akadtak)
Jöhet a litánia -
arn
félisten
válasz
frescho #110592 üzenetére
Egy adott ceg szamara mindig az a legkedvezobb, ha a vasarlok mindent toluk szereznek be. A kerdes az, hogy rendelkezik-e a ceg akkora piaci sulyjal es trendformalo szereppel, hogy ezt megtehesse – mint peldaul az Apple, amely a reszben kompatibilis PC iranybol mostanra teljesen kulon utakat jar. Ez azonban csak addig fog mukodni, amig a termekek valoban jok; kesobb egy ideig meg le lehet leplezni a hianyossagokat, de elobb-utobb elotunnek a problemak.
Az Apple mar egyszer megegette magat, meg az x86 valtas elott, amikor nyilvanvalova valt, hogy megoldasaik a PC-k mogott maradtak, es csupan a legelkotelezettebb hiveik „hittek” tovabbra is bennuk. Az Amiga hasonlo utat probalt kovetni, am tul kicsi szereplo volt ahhoz, hogy ez mukodjon, igy az elavult megoldasokat sem lehetett tovabb fenntartani.
-
sidi
aktív tag
válasz
frescho #110592 üzenetére
Volt/van egy Compaq Deskpro 386/25 jelű gépem, jól megcsinált gép, leszámítva, hogy nehezen bővíthető, a benne lévő memória modul is egyedi. [link]
Samsung 386SX felépítése is hasonló, ott is 82385 cache controller szolgál a CPU mellett, de ebben már simm modulokat használtak, szerencsére, ez is jó minőségű alkatrészekből felépített gép, máig működik.KROK640: Valóban szép kerek szám és nekem is 40, csak MB
és ez a maximum Dell 486-os laptopban, alaplapi integrált 8 MB + 2 x 16 MB bővítve, czo segítségével,
egy nem mindennapi 486-os Laptop memóriabővítés története. -
válasz
frescho #110581 üzenetére
Érdekes körkép. Nem is tudtam hogy a Compaq korai versenyző volt. A piaci helyzeten azonban nemsokat javított, mint pld a HP, Dell sem - szabványtalan megoldások, gagyi gépek.
A távolkeleti klónok, az igen, teljesen szabványos lapok/házak/tápok, stb, annó csak ámultam akkor is ha a kezembe vettem egy klón 386/486 lapot is-csodaszépen néznek ki...és a mái napig is. Utólag jöttek a fent említett brandok, csak néztem ki a fejemből, hogy lehet ilyen antikompatibilis gépet egyáltalán legyártani, meg ki az az agycsökkentett aki meg is veszi
Nem csodálom hogy idővel bukovári volt... -
Pikari
veterán
válasz
frescho #110533 üzenetére
én úgy hallottam, hogy az ibm alapvető célja a pc gépeivel az volt, hogy egyfajta okos terminálként/kliensgépekként funkcionáljanak a mainframeikhez kapcsolódva. ezért adták ki olyan nagy bőszen a kezükből a belső működésről az információkat, és örültek is neki, hogy kompatibilis készülékeket készít szinte az egész világ. gondolták, hogy ez előnyükre fog válni.
nem így történt. végülis mára eljutottunk oda, hogy az asztali pc meg a mainframe gyakorlatilag majdnem ugyanaz - attól függően, hogy milyen hardverkiépítéssel építed össze - mondjuk a legtöbb ember sajnos macskás videók nézésére, esetleg nagy ritkán divatjátékok játszására használja.
-
-
válasz
frescho #110481 üzenetére
Bizony, bár akkoriban inkább az SP codegen volt az elterjedt amik hát olcsók voltak de nem kimondottan jók (bár messze jobbak mint a mai low end hulladékok), az akkori chieftec-ek jó masszívak elbírnak 100kg-ot is ha pakolsz rájuk. Kihajtható talpas. hdd meg sínes rendszerű, nem kellett csavarozni.
-
arn
félisten
válasz
frescho #110468 üzenetére
A technikai reszletek szerintem masodlagosak – az igazan fontos kerdes az, hogy mi inditotta el azt a forradalmat, amely kesobb uj korszakot hozott letre. Gyakran meg maguk a keszitok sem tudjak elore, hogy egy termek mekkora hatassal lesz, hiszen az akkori igenyek es kontextus egyszeriek es megismetelhetetlenek. Sokszor erthetetlen is, hogy egy megoldas miert valik annyira nepszeruve. Mindenesetre az IBM PC-ben megvolt valami, ami pontosan passzolt az akkori uzleti vilag elvarasaihoz, es ezzel megnyitotta az utat a szabvanyositas es a tomeges elterjedes fele.
Hasonlo peldat latunk az iPhone eseteben: bar technikailag nem hozott teljesen uj megoldasokat, megis egy uj iranyt jelentett. Az Apple eppen annyi ujdonsagot es friss gondolatot tett hozza a meglevo technologiakhoz, hogy abbol valami teljesen uj szuletett. Raadasul az is fontos volt, hogy ezt az Apple tette le az asztalra, mert akkoriban az emberek hittek abban, hogy amit ok alkotnak, az valoban forradalmi. Ha ugyanezzel mas ceg allt volna elo, lehet, hogy elvesz a sullyesztoben. Az IBM PC akkor es ott pontosan az uzleti felhasznalok igenyeit talalta el, es ezzel beinditott egy uj korszakot.
-
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #110464 üzenetére
Nem csak gaming létezett, a legtöbben ma sem hardcore játékosok. Munkára a PC klónok voltak a jobb választás a tűéles képük és foszforos kijelzőnek köszönhetően. Főleg az 50 hz-en villódzó tvre kötött, olvashatatlan fontot használó és gagyi hatású, kényelmetlen tappantyúkat és primitív billentyűmechanikát használó mikrogépekkel szemben.
-
válasz
frescho #110422 üzenetére
Emlékszem amikor először találkoztam vele még Socket7 időkben.
Nem értettük. Azt tudtuk, hogy milyen elven megy, hőkülönbséget csinál, de a gyakorlatban egyszerűen hatástalan volt. Aminek nyilván a korabeli béna cooler technológia volt az oka. Mármint, amikkel én találkoztam, az nem volt képes megfelelően hűteni a meleg oldalát.
Valószínűleg ezért a párásodás mint probléma fel sem merült.Tuningra jól jött volna egy rendes cooler résszel. Lehet nem kellett volna mélyhűtőzni a 6x86-omat egy-egy gyors csúcsdöntéshez
-
-
.-..-.
tag
válasz
frescho #110224 üzenetére
Az fincsi kartya.
Anno az ilyet csak ujsagban lattam meg. Persze az ujsag is nemet volt.
Igen, ez valoban uj vga kimenetet adna egy isa kartyaval.
Ha viszont az Amiga oldalra tennel valami zorro-ii kartyat, mondjuk Picasso II-t (vagy valami klont) akkor az RTG screen-en nem tudna megjelenni a PC kepe ablakban?
Ezek a kartyak raadasul fogadni szoktak az OCS/ECS/AGA kimenetet is (gondolom 31kHz-re duplazzak) es a sajat kimenetukre kapcsoljak valtogatva az aktualis kepernyomod alapjan, igy vegulis eleg egy monitor. -
.-..-.
tag
válasz
frescho #110193 üzenetére
Na, odáig eljutottam, hogy sikerült felraknom egy Win 3.1-et.
A serial port nagyon nem akart működni. Folyamatosan küzdöttem az I/O kártyával, de nem ment a mouse. Nem tudom mi a gondja, de a serial kivezetés vezetékére gyanakszom, miután rendben látja a gép a portokat és address-eket. Majd alkalomadtán kiderítem.Végül egy másik kártyát sikerül úgy beállítanom, hogy most úgy tűnik rendben van.
Megoldható egy Realtek 8019 lan install Win 3.1-re vagy csak Wfw 3.11-hez lehet felrakni és netere menni vele?
A driverben, amit találtam a kártyához, Workgroups, NT4, DOS, W95 driverek vannak. -
arn
félisten
válasz
frescho #110087 üzenetére
Szvsz epp az volt a gond veluk, hogy teli voltak mindenfele nem szabvanyos megoldasokkal, bizonyos szempontbol feszegettek a hatarokat, de amellett a keszitok tudasa gyakran onkepzesen alapult, igy eleg lyukas tudas volt ez, beleirogattak osszevissza a memoriaba, aztan x demo elinditasa utan ki tudja mi maradt ott. Mindenesetre demovetitesen sikerult lenyomnunk 4 oras blokkokat is mindenfele ujrainditas nelkul, egy szimpla gepen futtatva mindent.
Bizonyos szempontbol igaz ez koklerebb jatekkeszitoknel is, nem veletlen, hogy pl egy doom baromi korrektul van elkeszitve, es nincs is gond egeszen modern gepekkel sem, addig egy kevesbe tehetseges fejleszto jateka meg szinte csak azon a korszaknak a gepein fut, amin elkeszitette.
Az umc eleve gyorsabb volt clocktoclock, ami erdekes, mert pl az cyrix 5x86 meg minimalisan, igaz a dx4 hez kepest neztem, ami eleve erosebb volt aluban. Kar, hogy nem folytattak. -
arn
félisten
válasz
frescho #110080 üzenetére
Kb ebbol a korbol maradtak vissza azok a configok, amiket hasznaltam, es a batchek is. Retrozasban oszinten szolva nem is merultem ujra bele ebbe a temaba, mert akkoriban a demovetiteseken nagy muveszet volt osszerakni egy olyan beallitast, ami lement 3-4 oranyi blokk egyben mindenfele fagyas es ujraindulas nelkul az agyonbugos demoscenes kodokkal.
Olyan parameterezheto batcheket csinaltam, amik mar boot utan toltottek be a drivereket, vagy pl az eger drv a program futasa utan kiszedte magat. Igy nem foglalta a memet.
Ha ennyire macera az egesz, lehet ez igy marad, ha 25 eve mukodott, jo lesz most is
Pl kar lenne azert dobni a jo kis konfigot, mert nincs eleg umb.
-
-
válasz
frescho #110078 üzenetére
Nálam nForce- on bukott ki hogy DOS alatt tele van szabad blokokkal, de alig tölthető valami UMB- be, és az EMM visszadobja az initet.
RyZenen ugyanez, és itt kezdtem kísérletezni, bejöttek a már linkelt sorok. Utána még 4 gépen próbáltam le, mindegyiken ok. Persze az nForce el van csomagolva, azon nem néztem vissza, de logikusan azon is rendben lesz, sztem.
Szakértői szintet nem tudok hozzá, kiindulópontot a neten találtam, de az nem működött, nem jó a betöltési sorrend +hiányos. Nem adtam fel, volt kb 100 rebootom, mire meglettek a mágikus sorok. Utána még persze a Tyrian nem indult, de a VSBHDA- t rátöltve ezen setre, már fut az is. Utóbbi még hozzáad valami varázslatot, a kódot nem néztem, de nyitott, le lehet tölteni. -
válasz
frescho #110065 üzenetére
Kipróbáltam. Nem lett több szabad memóriám bármit is mondtam ezeknek a programoknak. Elkezdtem nézegetni a memória térképet és sunyin becsapják az embert. Szóval ami látható, hogy Shadow nélkül egyértelmű a szitu.
Bekapcsolva a shadw-t nem változott semmit a mem kimenete, szóval nem hatotta meg semmi. De a RAM térkép már változott annyit, hogy nem ROM-ot ír ki, hanem HI-t a C000-C800 közötti tartományra. Szóval az a 32k terület ott van, de már tud integetni
De miaz a HI és lehet-e használni? Elvileg le vette róla a write protectet a progi, de mit írok felül, ha odaadom a RAM managernek?
Igen, ez a Trident ROM-ja bemásolva a memóriába. Szóval nem lett több szabad RAM, csak átnevezték és felül tudom írni ha akarom. Az már egy jó kérdés, hogy azután mit csinál a rendszer.
Ahol működik ez a módszer mutassatok már RAM térképet csodaprogramok előtt és utána, hogy mi változik. Lehet egyszerűen csak szar a BIOS és shadow aktiválásnál minden területet bejelöl foglaltank és bele kell rúgni, hogy feloldja? Ez a kis UMC deszka korrektul kezeli és csak azt jelöli be és a ROM helyére kerül a shadow. Na és ez a lényeg, hogy ROM vagy shadow, de mindegy melyik, mert attól a címtartományt foglalt.
-
válasz
frescho #110063 üzenetére
Az EMM386 szerintem nem elegge agressziv ahhoz, hogy a ROM alatt levo, nem shadowolt teruletet fel tudja hasznalni. Mivel, ez egy 486-os lap ezert itt nem tudod hasznalni az umbpci-t (ahhoz kene valami fx/tx/lx vagy mas modernebb cucc), igy megneznem a hiramot vagy az uramot. https://www.uwe-sieber.de/util_e.html Milyen chipset ez? A regi 486-osom, kb 140-150k UMB-t tudott gyartani valamelyik app ezen ketto kozul.
Szerk: az umbpci egyebkent direkt a chipsetet piszkalva, leveszi a read onlyt az adott ram teruletrol, es ugy hasznalja fel. Ha van pl valami PCI-os Inteles lapod (en FX-en hasznaltam ezt valamikor a 95-96 korul eloszor), akkor ott latvanyosabb volt ez.
-
KROK640
nagyúr
válasz
frescho #109951 üzenetére
Szerintem kicsit még találóbb lenne az a hasonlat, minthogyha kezdetben egy I7 7700-at (nyilván lappal, példádnál maradva 8GB RAMmal, 256GB SSDvel) árultak volna 100 ezerért, a végén pedig egy I3 10100F-et (nagyon picit jobb, de ugyanúgy 4C8T, fele fogyasztással) 30 ezerért ugyanilyen kiépítésben, mert végülis már csak egy I3 ...
Van korai C64-em is, van C64C, C64G-m is. Nekem - a háttértöténet ismerete nélkül - a C64C tűnik a legkiforrottabbnak.
-
válasz
frescho #109953 üzenetére
Ami kimaradt. Pont a folyamatos változtatás és a C128-sal megszerzett tudás miatt nem értem, hogy miért nem készült C64-ből egy upgradelt kivitel. A C128-ban volt 2MHz-es proci, 128k lapozott RAM és a VIC II-re is barkácsolhattak volna rendes RGB kimenetet. Egyik sem lett volna nagyon megterhelő változtatás, mégis jelentős előre lépés lett volna. A Spectrum 128 is így készült, kapott extra memóriát és egy hang chipet.
-
-
Fred23
nagyúr
válasz
frescho #109899 üzenetére
MSI Afterburner tudja mérni a frametime-okat folyamatosan, ki is teszi képernyőre, ha szeretnénk, látszik rajta rögtön, ha valami gond van a simasággal. Egyébként írhatnál még ilyen cikkeket, az se baj, ha nem címlapos. Engem taszít még mindig, hogy saját Logout blogom legyen, túl személyesnek érzem, de azért nem kizárt, hogy egyszer lesz nekem is.
Pista0001: Előkerestem az egyik saját i5-661-es mérésem (jelen topikból), ennyit tud az IGP-je 3DMark 2001-ben. Remélem, futtatsz majd Te is egy-egy 3DMark 2001-et a Sandy procikkal. Clarkdale esetén két külön chip van az IHS alatt, egyik a proci 32nm-en, másik pedig az IGP és a memvezérlő 45nm-en, Sandy esetén meg egy -32nm-es- chipen van minden, ez sokkal optimálisabb működést eredményez, illetve reszeltek is az egészen kicsit.
KROK640: i3-7320 az egyik legritkább proci, komolyan. Még az i3-7350k is sokkal gyakoribb nála, ami engem is vonzana egyébként, csak a baj az, hogy használtat nem merek venni belőle, mert esélyes, hogy valaki már szénné húzta, újat meg csak néha találni jó drágán. Aztán meg kicsit fura is lenne egy B150-es lapban. Egy i7-7700 vagy 7700k azért szerintem egész sokáig használható maradt, tán úgy 2020-ig, 2021-ig. Persze ez semmi mondjuk egy Q9650-hez képest, vagy akár a Sandy i7-ekhez képest.
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #109904 üzenetére
A processzorok erejével kapcsolatban nincsenek fenntartásaim, de azért elképzelhetőnek tartom, hogy a Celeron 2,5 GHz-e kevés lesz valamihez. A tesztben a hangsúly inkább az IGP-n van, hogy így ~5-10 évvel korábbi játékokkal hogy boldogulnak.
Ahogy így beszélgettünk róla, nekem is eszembe jutott tegnap, hogy az i3-at HT nélkül és HT-val is ki kellene próbálni.
-
Fücsök007
őstag
válasz
frescho #109904 üzenetére
Csak már akkor is számított mi fut még mellette, mert már akkor is mehetett netezés megy egyéb program mellette, ott mindig jobb volt a 2 mag, ahogy később a 4 mag is. Ma meg futtatható több játék is egyszerre, csak pont nem ezt tesztelik a híresebb tesztelők, mert nagyon eltérő egyénenként, és nem lehet standard módon tesztelni.
-
Pista0001
addikt
válasz
frescho #109899 üzenetére
A megcélzott idő 2005-06. környéke (Windows XP vége) némi kikacsintással korábbra, akár 2000. előttre is.
Az ihletett meg, hogy többször is felmerült itt a topikban a Sandy bridge, mint az utolsó (intel) platform XP támogatással, azaz mint ultimate XP-s gép. Aztán vettem egy HP Elite 8200 USDT-t alkatrésznek a Prodesk 800 G1 USDT mellé (ami kellett volna belőle, az pont nem jó nekem), és hát Sandy i3 van benne, a fiókban meg lapult egy Celeron, szóval gondoltam, utánanézek a dolognak.
Sem ilyen procikon, sem igp-n nem próbálkoznék azonos évbeli vagy újabb játékokkal. Pont előtte nem sokkal írtam le, hogy a komolyabb címekhez sokszor évekkel későbbi felső-közép kategóriás gép sem elég.
-
Pikari
veterán
válasz
frescho #109830 üzenetére
Milyen jó is az, ahol egy gyártó van egy zárt proprietrary platformon trónolva. Ott aztán nincs inkompatibilitás. Megy is addig a 2-3 évig, amíg az egészet beszántja, aztán megy a kukába az egész, a beleölt munkáddal együtt. Esetleg a gyártóval együtt. Köh köhh köhhmodore.
-
-
arn
félisten
válasz
frescho #109311 üzenetére
A simcity2000 hasznalt fput, ha volt, de nem kotelezo. Nehany jatek szinten tamogatott.
Koszi a linket, megnezve a pdfet a gepnek:
* cache vagy van vagy nincs
* video memoria elvileg bovitheto. A vlbrol semmit se irnak, de a benchmarkaidbol valoszinu. Viszont a cirrus az csak fake vlb, kifele csak 16 bites, de fsb orajelen jar (25mhz)
* fpu socketrol irnak, de a kep alapjan legalabb 4 soros a socket, tehat min socket2/3 (pentium odp) -
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3041, 96% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3043, 94% Akkumulátor
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest