- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Willis++
csendes tag
válasz
alvaro #54620 üzenetére
3-assal nagyon nem lehet mellé lőni, egy jobbféle turbós XT talán elbírja a kettőt is. Majd előkotrom már én is az enyémet, abban van egy 6 Mhz-es proci (de legalább V20, így pariban van a 8 Mhz-es sima 8088-assal), meg van benne egy olyan kártya, ami emlékeim szerint formázás előtt kiszámolja a legjobb interleavinget, az majd felhomályosít, mire is képesek az öregek.
-
Willis++
csendes tag
válasz
alvaro #54618 üzenetére
Ez az egyenlőségjel engem is mindig megszívat, ha nem figyelek... De XT alatt az MFM winyók konfigolása vicces, mennyivel profibb, mint egy 286-oson! Kedvencem az volt, amikor a kis 20 MB-os NEC meghajtóm elvesztette a fejét
(a legfelsőt), XT vezérlővel minden további nélkül sikerült 15 megássá formázni. Van 8 bites RLL vezérlőm is, azzal meg szerintem pont vissza is nyerném az elvesztett helyet
-
alvaro
senior tag
válasz
alvaro #54595 üzenetére
Akkor válaszolnék is magamnak... a g=c800:5 parancsból kifelejtettem az egyenlőségjelet
Így már sikerült végignyalni egy problémás ST225-öt, ráadásul egy másik vezérlőn, amin előtte egyáltalán nem működött. Most majd másolhatok rá mindent elölről. Sokat segítene, ha valahogy sikerülne rávenni, hogy ne akadjon össze a vezérlője a SCSI kártyával
-
válasz
alvaro #54478 üzenetére
Grat ! Asszem én is bepróbálkozom, Aliról rendeltem forrasztóállomást, meg is jött, de még ki sem próbáltam. Nálam is van lap is ( NF7-S, SS7), meg egy régi 27"- os Samu LCD, melynek szép képe volt, csak nem kapcsol be, valszeg tápkondi(k). Nem cipelem szerelőhöz, megpróbálom magam. Kondikat meg olcsón lehet venni.
Nekem CT4390 van SimConn- al és rammal, 95 dodo az egész, nemsemmi, postával durván 30K HUF, araszolnak az árak felfele szépen.
-
arn
félisten
válasz
alvaro #53923 üzenetére
Sdkartya olvasoval en 32gs kartyat szoktam hasznalni
csinalok egy vm gepet, felinstallalom a kivant oprszt floppy, cdisokrol, egy megfelelo mereture allitott vhdbe (pl regi gepehez doshoz fat16 500m). Egy proggival kinyomom sdkartyara, utana ez aktiv, stb. Csak ra kell masolni a szukseges cuccokat, amit hasznalni akarok. Be az atalakitoba, es mukodik. Igaz a legregebbi lapom a 93as 3/486.
A modszer remek, ket helyzetben volt gond az sdkartya ide atalakito:
Asus p2b - vmiert nem latja a bios, nem igazan tudom miert, a p3b frankon mukodik, es a sokkal korabbi lapokkal is.
Asus sis471nel a 2.1es lappal minden ok, a 2.0asnal a bios latja, de az fdisk nem... -
válasz
alvaro #53783 üzenetére
Van ezekből olyan, ami nem töltődik be, ha a BIOS képes helyesen kezelni a HDD-t?
Ezt a kombinációt még nem próbáltam. Csak olyan esetekben tettem fel mikor tuti nem kezeli a bios a teljes méretet, vagy kisebb partíció-nagyobb HDD esetén hibás lenne a működés.
de ha jól tudom, ezek eszik az alsó 640k-t
A Maxtor és a Seagate- re emlékszem hogy mindössze 4K- t foglalnak, itt 286- ban látszik, az IO nevezetű a rezidens modul. UMB- be nem is rémlik hogy pakolható-e, meg kéne néznem egy 386/486- on
DOS7.10-zel darabolt és formázott vinyóból régebbi gépen csak az első partíció látszik?
A 7.10 másképp kezeli a HDD- ket (pontos okát nem ismerem, lehet más a masterboot), a FAT16 térkép kinézete is eltér, emiatt én DOS6.22- vel szoktam - partíció+format, aztán az újjabb DOS ezt is kezeli. Bonyolíthatja az egészet hogy a vezérlők sem mindíg kompatibilisek egymással, azonos DOS esetén sem biztos hogy jól műkszik más vezérlővel.
-
válasz
alvaro #53767 üzenetére
Igen, a cache lehet at itka. Több MVP3 lapnál is panaszkodnak, hogy 112MHz-nél már kezd instabillá vállni az 5ns-os cache miatt. A top gyártókat meg dícsérik, hogy megy 124-en és jöbb cache van rajta. Érdekes, hogy a több nem jobb, 1MB cache mellettgyorsabb néhány lap. Persze ha nagyobb RAM-ot raknak bele akkor már nem, de aki akkor 128MB+ tudott venni az már Slotos Intelt választott.
Igen 50Mhz-es 486-nál ez volt. PCI és VLB mellett is. Biztos emlegettem már a DX2 100MHz-en géphez hogyan válogattuk át a kártyákat amik hajlandóak voltak menni.
-
válasz
alvaro #53764 üzenetére
Még hogy a Mac nem fagy le. Lenyelte egy hosszabb hozzászólásom
Tömörebben:
Anandtechen volt egy elég tűrhető összefoglaló: [link]
Aztán tovább olvasva találtam ezt: [link] Tehát 10-12% előnyt mértek 200MHz-es procinál. Ez magasabb frekvencián még nagyobb lehet. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a Tyan TX chipsettel ment 100MHz-en. 50% overclock még a chipsetnek is. A PCI-ban meg gondolom izzottak a kártyák
Talán emiatt azonos FSB-nél jobb is lehetett bárminél PCI busszal.
De a legjobb talán a káosz jellemezhette a helyzetet: [link] Jól be lehetett választani gyártóval. Vagy éppen ellenkezőleg.
Szóval kellene egy lerakatnyi TX és egy VIA vagy Apollo lap és összeereszteni pár procival. Ahogy olvasgatom a teszteket a chipset és a feature lista egy dolog, hogy mit hoztak ki belőle teljesen más. VIA vagy ALI is gyors, ha olyan gyártó és úgy állnak a csillagok. TX-el is el lehet menni 100MHz-ig, ha pengén van összerakva. Nem is rossz project. De első körben még SX-et kell menteni.
-
Spec
őstag
válasz
alvaro #53244 üzenetére
Én Win 98-at csak korhű gépen tudok elképzelni, mondjuk maximum P3-ig bezárólag, de inkább P1-P2. Annak meg nem is kell több 512 Mbyte ramnál igazából. Máson nem hiszem, hogy van értelme Win 98-al szopni, még kompatibilitás miatt sem.
P4-től felfelé meg már csakis XP. A DOS-os játékokat modern gépen úgyis simán lehet futtatni DOSboxban, semmi értelme modern masinán multi boottal cumizni szerintem. A régebbi wines játékok meg így-úgy mennek valamilyen kompatibilitási módban. Én még nem nagyon találkoztam olyannal, amit ne tudtam volna működésre bírni XP, vagy Win 7 alatt, de még Win 10 alatt is megy a nagy részük pár ritka kivételtől eltekintve, de jellemzően ezeknek nem is kell 512 Mbyte+ ram. -
Spec
őstag
válasz
alvaro #53140 üzenetére
Köszi! Akkor szerintem az ATX tápot fogom inkább használni. Az se mai csirke, de kb. 10 évvel fiatalabb az AT-snél. Azt mondod, hogy ISA-s hardvereknél lehet gond az ATX táppal? Csak mert van egy SB AWE64-em. Azt is használni szeretném. Gond lehet így az ATX táppal vele?
-
válasz
alvaro #53074 üzenetére
A hasonló overkill méréseket én is kedvelem, nem rendszereztem az eredményeket, de feltűntek bizonyos érdekességek. Nyilván DOS alatt nem annyira mérvadóak a hozzá képest brutal konfigok eredményei. Doom1.9s bench esetén feltűnt hogy az egyszerű R7000AGP lealázza a modernebb AGP és PCIe kártyákat. Talán amiatt hogy az újabb kártyák csak az idle módjukban üzemelnek DOS alatt.
(#53075) arn : elég ritkák a magasabb órajelű natív Slot1 procik, mióta retrózok, csak egy 650- es Copper került belőle a gyűjteménybe, nagyobb órajellel Socket370-Slot1 átalakítósok vannak, bár asszem nem hátrány, nagyjából ugyanazt adják mint az eredeti Slot1- es társaik.
#53076 : a VLB kártyákat tényleg nehéz tökéletesen beletömni a slotba, volt úgy hogy már rossznak hittem a kártyát, aztán egyszercsak elindult.
meghalt wd31000 - szomorú eset, nálam egy SS7 lap halt meg a saját hibámból, egy ideg voltam. -
arn
félisten
válasz
alvaro #53074 üzenetére
Onszopatas tipikus esete
de a retro vhol errol szol.
Nalam harom problemaszalon futnak az esemenyek a dx4el kapcsolatban:
* tseng es a vlb problemaja. Ugy tunik, hogy a vlb slot es a tseng kapcsolataval van a gond. Kicsereltem a lapot, ugyanolyan asus sis471 csak regebbi verzio, biosban is korabbi. Ezen a lapon olyan szukek a slotok, mint egy szuz lanynal - itt mar csak ket esettel talalkoztam. Ha rosszul all a slotban, el sem indul a gep. Ha megy, akkor semmilyen gond nincs, orakat loopoltattam rajta doom2ot. Majd megprobalom a regi lapot is rehabilitalni, mert abban megy mar a wb mod is a procihoz, es az sd-ide atalakitot is kifogastalan benne, a masik lapnal csak a bios latja, de a dos nem.
* meghalt wd31000 - valszeg a motorvezerlo chip adta meg magat, kollega segitsegevel probaltam kimerni, de rovdidre zartam vmit, igy egy mogotte levo chip leegett
max elektronikacsere hozza vissza a halalbol. Betettem a regi fireballt, az zokszo nelkul teszi a dolgat. Viszont sikerult legyalulnom felig a scandiskkel, mert a regi lap def nem lbara allitja, hanem normal modba teszi... szerencsere mentek mindent, igy nem volt gond helyreallitani, de adtam magamnak egy plusz kort.
* mt32 projekt. Uart modban pozitivabban mukodik, mint vartam. Ket jatek volt problemas, az elso money island, a hangszerek egy resze szolt csak. Turbo nelkul mar siman ment. A masik a simon, ami elvileg intelligens mod nelkul meg se nyekkenik, rap10el az is szolt, de belassul a jatek es a zene, erre nem talaltam megoldast meg. A tobbi jatek frankon szolt, amit eddig neztem.
-
-
plömplöm
őstag
válasz
alvaro #52116 üzenetére
igen, de van ott mellette olyan is, ami "with full DMA support", csak az nem olyan menő, mert csak 478-as
ez a 1155 + isa kombó viszont eléggé extrém sport
van egy ügyfelem, ahol xp-ket kell életben tartsak, szokott kelleni lpt port is nekik, mondjuk isa pont nem, de ezentúl lesz oda is megoldásom
-
-
Alpi.
addikt
válasz
alvaro #51956 üzenetére
Az jó cucc ! Egyszer én is szeretnék egy olyant beszerezni, bár kicsit gátolni fog a történetben a fogadalmam, miszerint soha többet nem használok S478-as lapot. :S
Mondjuk van, akinek sikerült a végletekig fokozni ezt a socket adapteres dolgot. 2 adapter egymáson. S479cpu =´S478-ra, mindez egy 775 => 478 adapterre rakva, így a 479-es proci egy 775-ös lapba ment végülis. -
-
válasz
alvaro #51865 üzenetére
Hát ha a goldmemory lement hibamentesen akkor biztosan jók a ramok. Azért az SD- vel próba, ha avval is rendellenes akkor valami baja lett a lapnak
. Esetleg még a CR2032, ha nincs meg benne a 3V, az is tud érdekességeket.
Ha rossznak bizonyulna, tudok felajánlani ajándékba, S7 lapból van mindenféle, VX, VXPro, TX, TXpro, noname, Acorp, meg mittomén még milyen, asszem még egy Acer is van, P1- ből van a legtöbb darab tartalékba.
-
petakpa1
őstag
válasz
alvaro #51865 üzenetére
Nekem TX97-E van (igaz jó ideje már nem volt beindítva) és szépen ment 83x6=500 MHz-en benne egy K6-2, igaz a memók 2*128 MPB PC133, a táp meg ATX.
Milyen OS-el használod?
Nekem XP alatt leállítás funkció helyett újraindult a gép, valami ACPI probléma miatt. Próbáltam bele ACPI-s beta BIOS-t, de azzal még rosszabb lett a helyzet
Win98 volt rá ideális.
-
válasz
alvaro #51858 üzenetére
Nincs ilyen lapom de nézegetem a manualját, sok ötletem nincs. Biztos jól jumperelted be a procit ? A chipset featuresben ram időzítések ? EDO ram nekem nemigen megy olyan gyorsban, próba SD rammal. Ezek hajlamosak ram gondnál a látszólag jó működésre, aztán valójában gond van. MemTest - a régebbi verziók elindulnak P1- en már. Esetleg a power managementben minden jól van beállítva ?, vagy próbaképp tiltani mindent benne.
-
-
válasz
alvaro #51300 üzenetére
Jó kis konfig ! Monitorból nemrég vettem az LG-27MP58VQ-P- t [link], csak ajánlani tudom, nagyon szép képe van.
(#51301) Laraxior : szétszedéskor gyakran megkarcolják az alaplap alját (egy ilyen okozott procikinyírást nálam), csak tipp, nem azt mondom hogy óvatlan voltál de azért vizsgáld meg lámpa alatt a lap alját.
-
-
válasz
alvaro #50978 üzenetére
Nagyjából ugyanazok. Egyszerűbb szövegszerkesztő, assembler, compilerek, Visicalc... A legtöbb progi oda-vissza átirat volt. Egy Z80 assembly-ben és teljesítményben sem volt távol az első PC-től, elvégre szegről-végről rokonok. A 8088 nem volt igazán hatékony proci, elég sok üres ciklust használ többek között a 8 bites busz miatt is.
Játékból Boulder Dash, Alley Cat jut elsőre eszembe, de válogattam párat még régebben.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
alvaro #50664 üzenetére
Retro csoportba sulya van ilyet kerdeseknek, sose tudni mit vallthat ki
es amugy tenyleg a legbrutalabb Pentium, miert is ne. kar, hogy modolni kell hozza, ez az elkeszules idejet kitolja a kiszamithatatlanba
Van D954-os procim, kell egy jo lap, tuning, valami korabeli izom vga (SLI?) melle es annyit fogyaszt mint az osszes regi gepem majd egyuttveve
Regebben gondoltam ra milyen jopofa lenne egy regi haz az asztalon, kozben meg egy brutal belso rejt
Regebben lattam ezt a cikket ph-n [link] de nekem nincs szivem egy regi hazat felalldozni. Lehet ha lesz egy nehezen metheto, akkor ott mar mindegy, azt atpimpelem.
Szerk., mosmar kell egy D805 proci is akkor
-
-
alvaro
senior tag
válasz
alvaro #50598 üzenetére
További downsizing: 5x200, a fogyasztás immár a p3+gf4ti szintjén (pontosan nem tudom, mert már nagyon ugrál a mérő). Kezdett gyanús lenni, hogy már 1 ghz-nél járok, és még mindig mérföldekkel folyékonyabbnak érződik a játék. Ennyivel ütőseb lenne zz Nforce+Barton mint a 820+CuMi? Persze lehet jobb, na de nyökög vs folyik? De kipróbáltam és megnyugodtam: 5x133-on már ezen is elkezdett beesni a framerate.
Tanulságok:
1. Ezek után biztos nem Socket7 lesz a következő rendszer, amin játszom vele.
2. Ahogy az Unreal esetében, itt is rettentő optimista a hivatalos hardverigény. Geforce2-kre mint non plusz ultra hivatkoznak (ja, hogy akkor nem volt jobb?) és bármilyen p3 vagy athlon ugyanezt a kategóriát jelenti nekik. Közben van még bőven javulnivaló, főleg a grandiózus építészetű nyílt tereken. Szóval ezt se a korabeli hardverekre írták... -
arn
félisten
válasz
alvaro #50581 üzenetére
Ami poen, hogy meg 94 vegen is 550 dollcsi kornyeken volt egy dx4, addig a p90 meg 700... Persze abban az idoben valoban nem volt nagy kulonbseg kozottuk, meg nem jott ki a triton chipset, a pb cache. Egyik haveromnak volt egy korai p100a vmi opti viperrel, regi benchekben (3dmark), alig volt gyorsabb, mint az en vlbs dx4em (igaz akkor nem tudtam, hogy az akkori asus sis471es lapom a teteje az egesznek).
-
válasz
alvaro #50212 üzenetére
Köszi
Most jut eszembe, anno nero-val sokszor írtam mp3-at audióvá vissza konvertálva, szal elvileg az is tud... Még azt is megpróbálom
Igaziból csak jó lenne látni, hogy egy régi CPU is befogható egy olyan feladatra, amit egy mostani CPU-val szokás csinálni, és meg is csinálja, csak épp "kicsit" lassabban -
válasz
alvaro #49961 üzenetére
Bosszantó. Nem rögzítik rendesen, vagy ragasztanák tisztességesen. Én is több lapon észrevettem hogy könnyen megbillen, még újjabb AM3 lapon is ( a fiamén ), óvatoskodni kell mert könnyen baj lehet. A négy AM2+ és az egy AM3 lapjaimon már szerencsére stabilan van feltéve a NB és a VRM hűtés is.
(#49964) frescho : biztos úgy van ahogy mondod, de nekem még a Phenom-II is elég, annyi régi játék maradt félbe
szerk : és mikori a Far Cry Primal ?, miért nem optimalizálták többszálra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Cyberpunk 2077
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Asztalos klub
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lexus, Toyota topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Gyúrósok ide!
- Path of Exile (ARPG)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Intel Core i7 10700 - 4.8 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest