- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pista0001 #106115 üzenetére
Úgy értelmeztem hogy a 3DM01 pontszámra jött a kérdés.
A 9800Pro- ra amiatt esett a választásom, mert 2 bevágásos, tehát megy AGP 2x- esben, persze S478/775 esetében ez nem lényeg, de pld az SS7 teszteknél a leggyorsabb választható a 9800Pro. Az XT már csak 1 bevágásos, tehát nem tehető SS7- be.
478/775- ben a Pro- t a meglévő kártyák közül kíváncsiságból próbáltam ki. A naptárazás nálam teljesen másodlagos, tehát AGP 4/8x- os esetén már a következő lépcső, a létező leggyorsabb AGP kártya, a HD3850, ez 41861 pontot hozott, a fent említett AsRockban.
Azonban a pontgyűjtő kártyát nem hagytam a konfigban, hanem egy régebben olcsón szerzett NV6800GT- t, ez is elég jól megy. -
válasz
Pista0001 #106112 üzenetére
Nforce2-es lapokkal nekem nem volt gondom ram terén.
A ramok már oxidosak lehetnek. Szóval szerintem radirozással érdemes kezdeni. Aztán Bios újraírni, cmos clear.
Aztán még ott van az a lehetőség is hogy kondik döglöttek a lapon, az simán csinál olyat hogy random indul, nem indul. Azaz nagyobb fogyasztású kétoldalas ramoknál el tudom képzelni hogy jobban kijön a hiba. -
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #106112 üzenetére
Mert egy algoritmus különféle módszerrel próbálja inicializálni a memória foglalatokat, ha talál egy profilt, amivel feláll a ram modul, azt automatikusan elmenti cmosba, hogy legközelebb gyorsabb legyen a dolog.
Kicsit olyan dolog, mintha egy 2003-mas DVD íróba DVD-RW lemezeket pakolásznál, 10-ből 8 márkát hosszú krákogás után visszaköpne és nem is látna, egyet csak olvasni tudna, egyet meg írni és olvasni, de csak szigorúan 1x-esen...
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #106098 üzenetére
A próbált pár modul közül pont az egyoldalasok mennek csak, bár azok csak 256-osok. Az 512-es és 1 gigás moduljaim mind kétoldalasok. Feltettem az A7N8X-E-t a "tesztpadra", abban végigtesztelem most mindet. Az 1 gigás Samsung chipessel az sem indult. Most 1 darab 256-ossal megy egy kör memteszt, aztán beteszek mellé még egy ugyanilyet, utána sorban jöhet a többi egyesével, aminek van párja, az a párjával együtt is.
Fentebb az egyik hsz-omban ott a manualból a vonatkozó rész. Semmi más információ nincs. Az A7N8X-E manualjában arra kitérnek, hogy oldalanként 8 chipnél több nem lehet, mást ott sem említenek. Meglátjuk, az mit hogy kezel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106089 üzenetére
Nincs igazából nagy hátránya a DC hiányának, 1-2%-ot hozott akkoriban. Sokáig nekem is VIA lapom volt DC nélkül, csak 2006-tól volt NF2 Ultra-m, és hiába volt DC, észre sem vettem az előnyét. Ami fun volt, hogy 3 modullal is volt DC
(csak a két kiemelt slotba ugyanolyan RAM kellett)
Sokaknak mondtam, hogy nem érdemes azért megnehezíteni a jövőbeli bővítést ( volt aki 2×128MB-ot vett pl) két kis modul alkalmazásával. hanem vegyen mondjuk 512-est és majd a jövőbe ha vesz mellé még egy 512-est, akkor még DC-je is leszSzerintem Athlon XP-hez elég 512-1024MB RAM, nekem volt 2GB is, annak már túl sok értelme volt még 2009-ben 2669MHZ mellett sem. (igaz az SSE2 hiánya miatt)
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #106089 üzenetére
Vacakolt az egyik ODD, szétszedtem ránézni a kábelre, gondoltam, akkor már a RAM-ot is kicserélem...
Ami benne volt, az 2 egyforma Nanya 256-os, egyoldalas, 400 MHz-es, cl3-as modul volt, értelemszerűen 333-on megy a 166-os FSB miatt, illetve a chipset nem is tud 400-at.
Itt azt írja, mehet akár a gigás modul is, hát uccu neki. Két oldalas, 333-as, ismeretlen márkájú, Samsung chipekkel szerelt modullal támadtam, kisípolta. Jött aztán egy szintén 2 oldalas, szintén 333-as, Nanya 512 megás modul, ezt nem sípolja, de csak 256-nak látja. Értelemszerűen a Win XP is csak annyit lát, az Everest kiolvassa az SPD-t, látja, hogy 512-es...Nincs más hátra, mint... hátra. Megy vissza a 2 darab 256-os egyoldalas Nanya...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106078 üzenetére
Hogy legyen még egy még rosszabb 2500+-om is? Végülis miért ne
Majd valahogy megoldjuk, hogy hozzám jusson. És akkor már elmondhatom, hogy több olyan 2500+-om van ami NEM megy 3200-on mint ami igen
Ha megvannak a vizes cuccok, askkor már csak valami normálisabb procit kell keríteni mellé
RAMot mennyit pakoltál bele?
-
válasz
Pista0001 #106077 üzenetére
Tuti, hogy magnetofon. A jel is egyértelmű, ezt használták itthon akkoriban és a csatlakozó is sima 5 pólusú DIN. Videóhoz ahogy már írtam dominót használtak.
Közben rákeresve itt a TV leírása: [link] Meg kellene nézni a kapcsolást, de a leírás alapján itt lehet kialakítani a kompozit jel bemenetet:
A pozitív videojel egy emitterkövetőn és a TPS 6,5 és TPS 5,5 hangszívókon keresztül jut a PAL/SECAM dekóderbe.
A három jel amiről szó van kb. így tér el:
RGB: Minden színnek külön csatorna, nem kell dekódolgatni, simán mehet a szín végfokra. A szinkron vagy külön van (sor/kép/kombinált) vagy elég sokszor a zöld színre kerül. Ez utóbbi sem nem okoz minőség romlást, egyszerűen leválaszthatóak a szinkron jelek.
S-video: van egy világosság jel és egy szín jel. A világosság az RGB súlyozott összege. Az arányokat az emberi szem érzékenysége alapján állították be. Hivtalosan ez viszi át aszinkronjelet is. A színjel felbontása az aluláteresztő szűrő miatt csökkentett a világosságjelhez képest. Persze néha ez kimarad és akkor nincs akkora minőség romlás. A világossághoz képest két szín különbségjelét viszik át. PAL-nál quadrature amplitudo moduláció van. A visszaállításhoz szükséges fázis helyes vivőjelet a szinkron résznél a vállra kerülő burst-ből állítják vissza egy PLL segítségével. A lényeg az, hogy ez a QAM+szűrők+késleltető vonalak és oda-vissza alakítgatás elég jelentős minőségvesztéssel jár.
Composite jel: Az S-video két jelét összegzik. Minden egyben van, ide kellenek szűrők, késleltető vonal stb. Ez tovább rontja a minőséget az S-videóhoz képest.Kicsit más megközelítésben már írtam róla: [link]
Ételes példával: Az RBG amikor szépen egyesével hozzák tányéron az ebédet. S-videónál svédasztal van, szolgáld ki magad, a hús és köret ugyanabban a tálcában van. Composite jelnél összeöntik a salátát a levessel, desszerttel és válogasd ki ha tudod.
-
válasz
Pista0001 #106066 üzenetére
Oh a régi slang. Kerestem, de nem találom, hogy melyik RT évkönyvben volt egy jó írás azt ahol ezt kicsit kifigurázták.
A legjobb, hogy egy S-vid kimeneten ott a luma (világosság) jel. Ezt simán be lehet küldeni egy videomagnónak a zöld helyett és sync on green módban annak mennie kell. Az RGB visszaállítása már macerásabb, de a videomagnók nagy része ezt is megoldja, simán fogadnak composit jelet SCART-on keresztül.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #106061 üzenetére
"Ha már nem tuningos a proci, legyen nem tuningos gépben" - akkor rakd vissza ezt a procit a terminátorba
Kétszer is átszámoltam, (másodjára még a francia rap-et is lekapcsoltam
) mert nem hittem a szememnek. Igaz, hogy már ránézésre az összes red flaget hozza a proci, amit csak lehet, de arra jutottam, hogy kész csoda, hogy a saját gyári órajelén stabil
Előszöris, eleve nem túl jó anyagból készült, de annyira a waffer széléről jött, hogy szerintem az egyik legkülső kör volt, és mindehhez jön a hab a tortán : Ez egy 1750MHZ-es waffer!!!
Úgyhogy igazán bátor és optimista volt, az AMD amiért ezt eladta amúgy 1833MHZ-es CPU-nak!
Valószínűleg akkoriban (2003 augusztus) nagyon nagy igény lehetett 2500+-os Bartonokra, és igyekeztek mindent is annak besorolni.
ha mázlid van, 1,85V-on megy 3200+-nak, de figyelmeztetlek, hogy a siker még itt sem garantált, ellenben hatalmas hőtermelésre számíthatsz. Ha valamit, ezt a CPU-t nem is próbálnám meg tuningolni.
(van egy nagyon szar 2500+-os Bartonom nekem is, azért tartottam meg, mert mondom ilyen szar nincs még egy, de ennek még sikerült azt is alul múlnia)
(jól tetted, hogy írtál PM-et, így észrevettem)
-
-
-
válasz
Pista0001 #105970 üzenetére
Ja hogy úgy! Nem publikus, de én vittem és már visszatért a bázisra
Ha van rá igény, akkor írok róla részletesebben. Érdekes, kicsit lenézett, de potens gépek az MSX-ek.
FoxiestFox: 50-50, mert a 600/T20 széria a forduló pont. Szóval a T széria előttiek hunyorítva retró gépek. Azokból nekem is van pár darab 486SLC, Pentium... procikkal. A tizedelésen én is elgondolkoztam, a felszabaduló pénzből pedig szeretnék egy A3000-est venni.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #105857 üzenetére
A windows XP éra vége 2014 után volt. Ugyanis 2014-ig a Windows XP volt a legelterjedtebb oprendszer, akkor vette át a stafétát tőle a windows 7.
Mivel a windows XP max dx9-et támogatott, így könnyen megérthető, hogy miért maradt ki a dx10, persze, az más kérdés, hogy az újabb dx10 és dx11-es kártyák nyers ereje azért már bőven kellett ezekhez a játékokhoz is.
A windows 7 elterjedésével megnyílt az út a DX11 szélesebb körű alkalmazása előtt, ami pár éven belül ki is teljesedett - most ennek az érának a vége fele járunk.
-
-
válasz
Pista0001 #105857 üzenetére
Sztem 2009, mikor jött a Win7, vagy inkább 2011, mikorra használhatóvá frissítették.
XP frissítés amúgy nem szűnt meg, nagy erőkkel dolgoznak ma is rajta. Win98- on is, de ott értelemszerűen lassult a tempó. Netre nem fontos velük menni, de minden másra kitűnőek.(#105860) frescho : látom egyre gondoltunk.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #105827 üzenetére
A beépített drivereket akkor érdemes használni, ha nincs hozzá más.
Azért gyorsabbak, mert minden ki van belőlük szedve, ami a microsoftnak nem tetszik. Amik lehetnek jelentéktelen dolgok, de lehetnek olyan apróságok mint pl a bilinear filtering, vagy a teljes opengl támogatás -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105760 üzenetére
Hát ettől sem fogod letenni a hajad. Lefogadom, hogy a CPU mag színe enyhén vöröses/bordós, esetleg fémes színű.
Maga a waffer 2333MHZ-es volt, viszont ez eléggé a széléről került ki. Ennek ellenére már csak az érdekesség kedvéért is megpróbálnám 1,7(5)V-al 2333-on meghajtani, de szerintem 2166-ot hoznia kell, 1.65V-ből. (Most 2075MHZ körül kell legyen, szóval nem lesz egy nagy tuning)(Jó, hogy belinkelted, valamiért nem vettem észre múltkor)
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105707 üzenetére
A 2800+ Barton volt vagy Tbred B?
Ezekben az időkben a DC-nek még nem sok jelentősége volt, emlékszem, hogy sokaknak mondtam, hogy nem kéne - főleg 2 slotos lapban - teszem azt a 512MB RAMot 2×256MB-al megoldani, hanem mehet 1×512 és majd később mellé még 512. Mégis nagy divat volt, hogy kb 1%-ért kilőtte az egyszerű RAM bővítés lehetőségét.
AZ ASUS A7N8X-E DLX lapom meg 3 modullal is csinált DC-t, csak két ugyanolyannak kellett lenni a kék slotokban. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105628 üzenetére
Az ilyenek már inkább korabeli játszani jók, a legtöbb régi játék elmegy simán XP alatt is, ellenben az ilyen régebbi oprendszerek már nem engednek ki a netre
maximum spéci böngészővel. Én ahol ilyen gépet látok, ott sem nagyon lógnak már ezek neten, vagy maximum e-mailt néznek, soknak már a YT lejátszás is probléma, a facebook is a használhatatlanság szélén.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #105661 üzenetére
Az újabbak közül sokat át kell flashelni. Egyes SAS controllerekkel is ez van. Mindenképp raid tömböt akarnak maguknak.
Régen tényleg úgy volt, hogy rádugtad, aztán kész, vagy használtad úgy, ahogy van, vagy beléptél a konfigjába, és ott raid tömböt készítettél. Ma már sok esetben ez nem így van. Szóval sikerült visszafele fejlődni.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #105624 üzenetére
Egységsugarú munkahelyeken, irodákban, iskolákban, sok helyen első generációs 64 bites kétmagos gépek vannak (akár 939 vagy am2, akár lga775). De az otthonokban is használják őket még, mint fő gép. Nem koptak még ki teljesen. Arra elég, hogy megnézze rajta valaki pl a földhivatal üzeneteit, elolvassa heti egyszer az emailjeit és ránézzen a közösségi médiára, megnézzen 1-1 youtube videót. És persze játékra akkor, ha valaki nem a legújabb AAA dolgokkal akar játszani.
Ezeket már nem is nagyon fogják lecserélni addig, amíg teljesen szét nem hullanak.
-
válasz
Pista0001 #105611 üzenetére
Most Wantedet ha jól emlékszem, használtam Win7 alatt sima USB Xbox360 kontrollerrel.
Illetve még a támogatott időszakban mintha a Steam kontrolleremmel is működött volna, Steamhez non-steam játékként hozzáadva.
De ezek előtt még szívtam egy sort a PS3 kontroller PC-n használatával, az is ment XP és 7 alatt, de kellett küzdeni hozzá (vagy csak én voltam noob).
De a legegyszerűbb az X360 kontroller mellett bármelyik olyan közepes brand kontrollere, mint Logitech és egyebek, ami támogatott az adott rendszer alatt. Ezek tök olcsók már és ezekhez az árkád autós cuccokhoz tökéletesek. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #105619 üzenetére
Jó kérdés, nincs pci-e X1950GT-m.
X2: mivel ezen kívül csak 3500+-om van, inkább ezt dobtam bele, erősebb picivel (na nem a 2 mag miatt).
Talán Opteron-t lehet bele lelni nagyobb példányokból, nem túl sokért.
3500+, picit felpiszkálva (nem nagyon maradt el):
#105620Pikari: inkább AM2-őre építeném, jobban húz, lap meg akad belőle és CPU is gombokért. -
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #105619 üzenetére
Kb 10% különbség lehet a gyakorlatban (persze olyan workload is van, amiben semmi).
A két magos 939-el nincs semmi baj, de erősen függ attól, hogy mire akarod használni. Ha pl irodai gépet építesz belőle, akkor oda mindenképp két mag kell, de ha azért építed, hogy szigorúan 2007 előtti játékokkal játsszál vele, akkor felesleges, mert azok többségében csak egy magot használnak. -
válasz
Pista0001 #105453 üzenetére
Igen, ez teljesen ízlés kérdése, ezért mondtam, hogy számomra egy mac használhatatan, semmit nem tud amit én várok egy laptoptól a király üzemidőn és kijelzőn kívül, de számomra a fizikai vas használhatósága, billentyűzete fontosabb ezeknél, így csupán egy drága papírnehezék lenne, amit használni csak külső bilzettel tudnék (mondjuk az NMB belű SK-8855-ömmel, hehe).
Amúgy ja, elég hullámzó minőségű a TP billek mechanikája, a több beszállító miatt, pl az én X201 tabomban is egy elég átlagos darab van (nem tudom, ki a gyártó), ezzel szemben az X220-amban a piros dómos NMB vastag ollós fajta van, 0 keycap rattle, borzasztó konzisztens, kis erővel használható, puha de mégis határozott taktilitású, zseni hogy milyen jó az a bill. Könnyedén a legendás T60 gen NMB/ALPS szint. Kicsit a T4x gen ALPS-ra emlékeztet, de ott a kisebb méretű gomboknál nem volt olyan jó a stabilizálás, mint ennél.
Ez a bill majd jönni fog velem, ha migrálok X230-ra, abba még bele lehet moddolni.#105450 Czo
Kicsit távolabbról indítanám a kifejtésem.
Az IBM Enhanced Keyboard (Model M) megreformálta mit értünk jó PC billentyűzet alatt, kb 80-as évek közepe-vége ha jól emlékszem.
Tehát lett egy desktop bill kiosztásunk amit univerzálisan szinte minden gyártó és brand adaptált, és használ ma is, mint A PC layout.
(Persze sok TKL és egyéb furaság van ma, de az lényegében a custom keeb szubkult része).Amikor elkezdtek laptopokat gyártani (rendes laptopokat, nem portable computereket), sok retardált vadhajtás volt, mert ugye adott volt a noti mérete, abba kellett volna valahogy minden fontos gombot belesűríteni, egész rémes dolgok születtek, és az a berögződés alakult ki hogy egy laptop sosem lesz olyan jól használható ergonómiailag, mint egy dekstop.
Ezt csak erősítette, hogy rémesek voltak a kezdeti egér-kiváltó próbálkozások is, a gépek oldalába tolható vagy esetleg bill fölé-alá-mellé helyezett trackballok.
Aztán egyszercsak sikerült a teljes desktop funkcionalitást használható formában (mínusz numpad) implementálni, úgy, hogy a fontos gombok blokkjai ugyanúgy vannak elrendezve mint desktopon, csak az egymáshoz viszonyított helyzetük változott.
Szóval ahhoz hogy egy bill jó legyen, kell:
- tagolt F sor, 12 gombbal, elkülönítve az Esc gombtól
- Ins-Del-Home-End-PgUp-PgDn blokk együtt
- Printscreen, Scroll lock, Pause hármas együtt
- használható méretű kurzorgombokEzt rittyentettem össze Paintben, bocs a low effortért:
Ráadásul az egér kezelése is úgy lett megoldva a Trackpoint által, hogy a kezünk el sem kell mozdítani gépelési pozícióból, főleg nem kell csuklóból hadonászni széles gesztusokkal a touchpaden ami keci egészségtelen. Ebből a szempontból gyakorlatilag jobb mint egy desktop bill, ahol a kezünk az egér és a bill között ingázik.Szóval minden adott volt, a klasszik Thinkpad layout pici módosításokkal használatban volt a TP 700-astól a Sandy Bridge gépeikig (2011 talán?).
Idővel kapott a design dedikált hangerőgombokat, multimédia kombókat, fn kombókat amik laptop funkciókhoz hasznosak, stbEz egy laza 20 éves run, szinte példátlan a perifériák piacán, hogy valami annyira jól sikerüljön, hogy ne kelljen hozzányúlni ennyi időn át. (Az összes nagyobb brand másolta, Dell, HP stb business gépei ugyanolyan elosztásúak voltak, ugyancsak pöcökkel.)
Persze a kapcsolók többször is változtak a felszín alatt, de már a 90-es évek végén volt több modell amin mai szemmel is baromi jó érzés gépelni (380-as sorozat, 600-as sorozat).Na, én ebbe szocializálódtam bele, mert az Enhanced Keyboard layoutot használtam desktopon, és az első notim Thinkpad volt, ami már a használatbavétel napján meglepett, hogy mennyire comfy és effortless mindent csinálni. Még gamelni is tök jól lehet a pöcökkel, kivéve a tényleg gyors shootereket.
Amikor a Lenovo átvette a brandet az IBM-től, volt pár év bizonyítási kényszeres időszakuk amikor kb a legjobb TP-k jöttek ki ever, aztán viszont kibújt a szög a zsákból, elkezdtek consumer megoldásokat meghonosítani business classon is, jelenleg ott tartanak, hogy a dedikált hangerő gomboknak és médiakombóknak rég vége a legtöbb gépen, a hatos blokknak nyoma sincs, nehogy véletlen ugyanazt az izomreflexet használhassuk mint desktopon, használható kurzort tizenéve nem látott a brand, és a hasznos led visszajelzők nagy részének is csak az emléke maradt.
Mellé jött az Apple hátrányainak másolása, előnyeinek lemásolni nem tudása, ilyesmiSzámomra a peak laptop billentyűzet a fenti képen szereplő, amin még minden fontos dolog rajta van, egy gombnyomással tudok némítani és azt feloldani, és akár játék közben is tudok zenét váltani az fn+kurzor kombón, az office produktivitása pedig a numpadot leszámítva gyakorlatilag desktop szinten van.
Na ez tűnt el a piacról, és hát a léc nagyon magasan volt, amikor az ember ezüstknálkával kanalazza a pudingot 20 évig, nem szívesen tér át eldobható műanyag kanálra.
ONban hagyom, mert a jó billzet tizenéve halott laptopon, tehát a retro dolgokat érintettem
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105301 üzenetére
Fentebb kifejtettem, hogy ez a gazdasági modell miért nem lesz tartható, illetve, hogy miért lesz a tőkések gazdasági érdekes is ezen változtatni. Ugyanezt mondom a környezetszennyezésre, a jelentős csökkenést csak akkor várhatjuk, ha lesz mögötte egy jelentős gazdasági érdek.
Engem sem lepne meg ha 10-20 év múlva még valahogy agyonerőltetve fent lenne tartva ez a rendszer, de se munkáltatónak, se munkavállalónak nem lesz az jó. Nyugdíjunk meg sandásan nem lesz, pedig én személy szerint - mint le is írtam - pályafutásom elején évekig két felé fizettem járulékot.#105304 Vladi : így van, ezek is számítanak. Plusz a kőolajkitermelésben is igaza van, legalább nem nekem kellett leírni
Na, de ennyit amit most leírhatok erről, mert már volt aki rámszólt, hogy hagyjam abba a topic offolását
-
válasz
Pista0001 #105301 üzenetére
Igen, valószínű hogy 10-20 év múlva is ez lesz...nyugdíj is talán lesz, ki tudja, de bízom benne, ha megérem a nagypapám korát(92), az még 28 év, akkor nálam is befigyel a jövőjóslat.
A szocializmusban is sötét árnyak vetültek, akkor nem is annyira féltem, de most jobban tartok tőle hogy eldurrantják az atomot...onnan meg végképp ende.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105292 üzenetére
Persze, profilt válthat, de nem gyárhat mindenki élelmiszert. Ha nincs pénz, nem kell Doxa óra, meg Rolls Royce, meg Gucci ruha, de enni akkor is kell. Azonfelül a marketing arra van, hogy felkeltse az igényeket bizonyos termékek/szolgáltatások iránt.
"Az emberek hozzászoktak a 8-12 óra munkához" - igen, de leginkább a bérhez amit kapnak érte. Sokszor mikor felvetem nekik, hogy lehetne másképp is, akkor jön a sötétség, hogy jajj de akkor a nyugdíj, meg egyből feltételezi, hogy 4 órában rögtön fele lenne a bére stb, és ettől el sem tud rugaszkodni. Sőt, ha 4 órában annyit keresne mint most, akkor egyből 8 órába menne kétszer ennyiért. na, ezért nem gondolom, hogy az alapjövedelem kivonná a sok munkavállalót a piacról.
"Szép gondolat az alapjövedelem (meg a környezetvédelem), de a jelen gazdasági modellel nem lesz soha" - még szerencse, hogy arról beszélgetünk X post óta, hogy a jelenlegi gazdasági modell 10-20 éven belül teljesen tarthatatlan lesz.
-
válasz
Pista0001 #105292 üzenetére
Szép gondolat az alapjövedelem (meg a környezetvédelem), de a jelen gazdasági modellel nem lesz soha.
Nem lesz soha a jelenlegi időszámításunk szerint, esetleg akkor ha a multigazdagok is látják majd hogy a saját és leszármazottaik sorsa is meg van pecsételve. A kőgazdagok nyilván egy nagy összeomlást is túlélhetnek(betonbunker, védett helyek, státusz, ilyesmi) bizonyos ideig, de idővel ők is mennek a levesbe, ha nincs produktív utánpótlás. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105263 üzenetére
"mégis csak egy dologra fordítják a tőkéjület. Hogy még gazdagabbak legyenek" - sajnos ez így van
Az olló folyamatosan nyílik szegény és gazdag között, különösen az elmúlt 20-30 évben. Ahogy szoktam mondani, a jövő már itt van, de csak annak aki megtudja fizetni.
Nyilván a gyáros viszi a tőkét, de ha nem lesz aki megvegye a termékeit, akkor bezárhatja a gyárát, bármilyen sokat is tud termelni olcsón. Épp ezért nekik is érdekük lesz, hogy a "plebs" bevételhez jusson. Hogy ezt nagyon magas adókkal vagy más megoldással érik el, azt még nem tudni, de (gazdasági) érdekük lesz ...
Már 12 éve tanumányozom eléggé széles spektrumon az alapjövedelem gondolatát, és vannak vele kapcsolatban aggályaim is, de elszomorít, hogy sokan addig jutnak, hogy "ingyen pénz a semmirekellőknek".
ne felejtsük el, hogy az ÁFA (ami MO.-n világbajnok) eredetileg azért lett kitalálva, hogy egy alapjövedelmes struktúrában biztosítsa a pénzkörforgalmat. Minél többet fogyasztasz, a kormánynak annál több bevétele van, annál kevésbé terheli meg a neked visszaosztott jövedelem, amit adnia is kell, hogy te tudj fogyasztani. Ehhez képest meglett valósítva az, hogy egyéb adók mellett ez be lett vezetve, plusz a kormány nem ad neked semmit. Illetve ez sem igaz, hiszen sokan élnek ma is ilyen-olyan segélyen vagy közmunkán (erről külön megvan a véleményem, hogy miért a lehető legrosszabb megoldás), ami nyilván egy alapjövedelem mellett eltörlésre kerülne. Mindemellett lehetővé tenné a munkavállalók számára, hogy lényegesen alacsonyabb bérigényt adjanak be a munkahelyükön, hiszen nem a megélhetésre kellene a pénz, hanem olyan extrákra mint utazás, kocsi vétel stb. Az embereket ismerve, a nagyon nagy részük pl még kevesebbért is maradna a jelenlegi munkahelyén, csak nehogy 1ft-al is rövidebb legyen az a bizonyos takaró ami alatt nyújtózkodhat. Az emberekben van egy olyan is, hogy mindig csak a több felé mennek. Pár éve végeztem egy érdekes kísérletet : egy csomó ismerősömet megkérdeztem, hogyha választhatna, hogy napi 4 órában dolgozik a fizetése 80%-ért, vagy 8-ban a 100%-ért akkor melyiket választaná? és nem fogod elhinni, elsöprő többség mondta azt, hogy persze, hogy a fizuja 100%-a kell még akkor is ha kétszer annyit kell dolgozzon érte. Sőt, volt aki 120%-ért 12 órában (+50% idő + 20% pénzért) is dolgozna. Engem ez teljesen meglepett. De ez lesz az a kategória, akinek tök mindegy milyen szar melója van nem fog kiállni belőle.
(Mondjuk én épp fordítva vagyok bekötve, a 2010-es évek végén volt szerencsém heti 16 órát dolgozni mindössze, amiből kényelemesen megvoltam. Persze elfogadtam, hogy nem I7-es gépet veszek csak I5-öst, elfogadtam, hogy random kajáldába beülni barátnőmmel csak heti egy alakalom fér bele, és bulizni hajnalig is csak heti egyszer maradok, és kaját is heti max 1-2szer rendelek, egyébként főzök magamra, főleg, hogy van időm. És kényelmesen megéltem, nyilván ennek fontos része volt, hogy ne akarjak többet csak ami a nekem kényelmes élethez elég, és kerüljem az impulzus vásárlásokat. Ez az emberek nagy részénél nem működik.)Az államok elsősorban az öregedő társadalmuk miatt vannak pénz szűkében, egyre több nyugdíjast kell egyre kevesebb fiatal eltartson. És igen, sajnos a gazdagok nem járulnak eléggé hozzá a dolgokhoz, de azért van, mert a törvényalkotók vagy azokat befolyásolók maguk is a gazdagok csoportjába tartoznak, és hülyék lennének maguk ellen törvénykezni. Itt jössz rá, hogy rendszerszinten van baj. A korrupcióról és a saját zsebek megtöméséről, látvány de eszetlen beruházások (stadionok, akksigyárak amiket majd 6 hónap múlva bezárnak, mert nem fogyik eléggé az elektromos autó) és még sorolhatnám. Ilyenek még a legfejlettebb nyugati országokban is akadnak sajnos, Orbániában meg aztán pláne.
"mert aki tudna, annak nem fűződik (gazdasági) érdeke hozzá" - pontosan. Szerintem ma az emberiség legnagyobb feladata, hogy ezen problémák megoldásához, előteremtse a gazdasági érdeket. Mindjárt nagyon sokminden menne.
-
arn
félisten
válasz
A nyugati szocialis halot a sok harmadikvilagbeli bevandorlo fogja megolni, nem arra mereteztek, hogy a csalad 20%a dolgozzon. Olyan illuzioban ringatjak magukat, hogy megoldjak a nepesedesi gondot, csak azt felejtik el, hogy a betelepultek nem olyan munkamorallal erkezik, mint az oslakosok. Nem veletlenul nez ugy ki a harmadik vilag, ahogy. Csak a joletet latjak, hogy mi tartja ezt fenn, azt nem.
-
válasz
Elképzelhető forgatókönyv. Lehet hogy sok nagyvállalat olyan hatalomra tesz szert, hogy érvénytelenítik a trösztellenes törvényt, aztán csak néhány hatalom marad, vagy az egész bolygó egy cég befolyása alá kerül. Bár ma inkább a háborús helyzet eszkalálódása a nagyobb közvetlen veszély, meg a környezetszennyezés, üvegházhatás.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105258 üzenetére
Szembe megy elsőre, de jobban belegondolva meg pont nem.
Az AI ma már képes gyorsan előállítani különféle tartalmakat, legyen szó szöveges, képi vagy videós anyagokról. Például egy AI-alapú szövegíró program pillanatok alatt képes blogbejegyzéseket, reklámszövegeket vagy közösségi média posztokat generálni, ami jelentősen felgyorsítja a tartalomgyártási folyamatot. Segíthet új ötletek generálásában, ami meggyorsítja a kreatív folyamatot. Különböző algoritmusok képesek inspiráló ötleteket, koncepciókat és forgatókönyveket felvetni, nagyon hamar több verzió is generálható 1-1 ötletből. Egy AI eszköz ugyanannyi idő alatt képes nagy mennyiségű tartalmat előállítani, mint amennyi idő alatt egy emberi csapat csak néhány darabot tudna.A cégeknél a humán munkaerő a legdrágább komponens, így őket a legfontosabb kiváltani. AI, robotok stb. Nem kér fizetést, egyéb juttatást, irodát, stb. Cserébe nem megy szabadságra, nem lesz beteg, és nem akar hazamenni délután 4-kor, és sokkal gyorsabban dolgozik mint egy ember.
Emellett még nem említettem még a jelenleg munkaképessé érő generáció hozzáállását, akiknek az elképzeléseik már túl mutatnak azon, hogy heti 40-50 órában a munkahelyükön rohadjanak. A legtöbbje már heti heti 25-30 órát sem szeretne dolgozni, és véleményem szerint ez egyre inkább érthető és indokolt is.
Tehát egyik oldalt akad majd egy munkáltató akinek sokkal kevesebb emberre lesz szüksége mint korábban, akár mondjuk a korábbi létszám mindössze néhány százalékára, miközben sokkal többet termel, sokkal több értéket állít elő, mint korábban. Másik oldalt pedig lesz egy generáció, ami a lehető legkevesebbet a lehető legtöbb pénzért, a legnagyobb kényelemben akarja majd dolgozni, értelemszerűen így részarányosan még többe kerülve a munkáltatónak. Aki persze mindent megtesz, hogy minél inkább kiváltsa őket.
A munkanélküliség az automatizációval terjedni fog, és a gazdaságban rengeteg munkanélküli vagy alacsony bérű ember jelenhet meg. (Miközben a gazdagok valójában még gazdagabbak lesznek a magasabb eltehető profit miatt kezdetben).
Akkor tovább gyűrűzik az a probléma is, ami a mai fiataloknál igen jelentős, hogy a reál bére (ha egy új házhoz vagy új autóhoz viszonyítom), ma jelentősen alacsonyabb mint a 30-40 évvel ezelőtti embereknek, miközben azt sokkal több mindenre kell elköltse (mobiltelefon (telefon + ahhoz kapcsolódó költségek), internet előfizetés, számítógép, esetleg Netflix, Spotify stb. ) amik egy része nélkül ma már nem is igazán lehet meglenni. Manapság egy ember, reál értéken jóval kevesebbet keres mint 20-30 éve!Értem én, hogy itt sokan fújnak az alapjövedelem kérdésére is, mert az emberek egyszerűen el sem tudják képzelni, hogy jobb lehet, sőt egyesek már Stockholm szindrómásak lettek a munkahellyel kapcsolatban is, de végig kell gondolni, hogy mi lesz itt 10-15 év múlva.
1. vagy visszaszorítjuk az automatizációt és az AI-t az egész világon. Egyezményesen, mindenki. Jöhet egy fura 2000-es évek szintű kor, ahol egy törékeny egyensúlyon áll vagy bukik a világ gazdasága és százmilliók élete.
2. belátjuk, hogy kell alapjövedelem, vagy valami hasonló jobb megoldás, mielőtt sok-sok millióan éhenhalnak / sosem látott bűnözési hullám indul meg világszerte.
De a gazdaságnak is pokoli rossz lesz ez mert a fizetőkéeps kereslet nagyon nagy része majd egyszerűen kihullik, mivel az embereknek nem lesz pénze.
Kicsiben, de Haitin pontosan az játszódik ami a világra vár!A legnagyobb baj, hogy ez az ország (most Magyarországra gondolok, ezen soraimat nem Ausztriából, Németországból vagy Ciprusról írom) nem csak gazdaságilag de gondolkodásban is le van maradva 30-40 évvel. Simán eltudom képzelni, hogy itt majd mindenféle bullshit munkákkal akarják az embereket a munkaalapú társadalmon tartani, esetleg sosem látott mértékben felpörgetve a turizmust vagy a szolgáltató ipart.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #105136 üzenetére
Gyanítom, hogy a CPU oldal teljes egészében a VRM-től függ, nem a chipsettől.
Ha van valami régi Ultra Power és bűntársa típusú táp, vagy régi gigabyte superb, amin még nem robbant fel a bemeneti oldal, vagy régi fsp tápok, combosabb Spire, vagy régi Enermax, azokban lesz combos 5v ág, és elbírja.De annyira nem nagy kaland, modern 650w vagy afölötti tápokban (akyga, cooler master) is szokott lenni legalább egy 110w-140w körüli 5v ág, a socket a rammal együtt meg szokott állni 100w alatt akkor is, ha húzod picit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #105081 üzenetére
Igen, ezek mind jó példák
Azért a Haswell 1050Ti majdnem nekem is megvolt, amikor 2016-ban egy hirtelen ötlettől vezérelve arra gondoltam, hogy a GTX950-et 1050Tire cserélem mondván csak újabb. Utána nézve alaposan a dolgoknak a terv villámgyorsan törölve lett
és nem bánom.
Ilyen nagy eltérések nekem itthon talán az Athlon XP és a 7300GT, a Haswell I3 + HD4850 majd HD4890, meg a I5 10400F + GTX950. jah, és az I5 12400F + 32GB DDR5 + GTX950 2GB-t ki ne felejtsem
(amíg nem jött meg az RTX3080, addig GTX950-el ment a gép).
A 9800Pro-m ehhez nagyon hasonló
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #104753 üzenetére
Logikus amit mondasz, és a maguk idejében eléggé sok ilyen gép volt. Elég pl arra gondolni, hogy 2007-ben az Athlon XP-m már 7300GT-vel ment, ami finoman szólva sem korazonos az Athlon XP-vel (jó 5 évvel későbbi kártya), de akkoriban tényleg gyakoriak voltak az ilyenm gépek. (Ahogy milliószor leírtam egy időben 366-os Celeronokat is rendre láttam GeForce 2-vel, meg 256MB RAMmal, pedig még a 466-os Celeron idejében sem votl ez a kiépítés jellemző, hanmem utólag lettek felfejlesztve)
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #104805 üzenetére
Használtam egy és 2 magosat is (AMD-ből), Intelből csak 2 magosat.
Illetve, AM2+-os lapban a legtöbbet az Opteron 1381-el vallattam (AM3, 4 mag, Phenom II bélés, alap 2,5 GHZ), többféle RAM SET és némi CPU OC is (3 GHZ-re tolva).GT210: no igen.
Kár, hogy az 5600G nem XP kompatibilis.
Az R7-es viszont csont nélkül megy W10x64-el. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #104793 üzenetére
Én is úgy érzékeltem, hogy a 9250 nem lenne rossz VGA, ha nem csapják agyon a hulladék 64 bites memó vezérlővel.
AGPx8 vs x4: ilyen gyenge VGA-nál szerintem nem tényező.
Hozok pár IGP-t is (natív XP-s driveresek):ATI HD3200:
ATI HD 4250:
nVidia 6150SE:
nVidia 7025:
nVidia 7100:
nVidia 8200:És a kedvencem:
Radeon R7
Ezekkel lefedem az XP-s VGA-k egy részét. -
-
Pikari
veterán
válasz
Én a magam részéről a következő kártyákat használtam AthlonXP mellett elsődleges videókártya gyanánt:
-FX5200 - ezt nem kell bemutatni, elég gyenge kártya. Jött a régi gépből. A kompatibilitása elég jó volt, és kicsi volt a driver overhead.
-Voodoo3 - ez eléggé out of era, az újabb címek el se indulnak vele, akkoriban, viszont akkoriban a korábban kimaradt glides titleket játszottam ki, ezért kellett beletenni.
-Radeon 9600 - Ezt a kártyát valamikor 2005 legvégén raktam bele a konfigba (akkor lett rá pénzem), nem volt vele semmi gond, azt leszámítva, hogy 1024x768ban érezhetően küzdött az 1-2 évvel korábbi játékokban is.
-Radeon 9800PRO - Na ez a 9600at váltotta, ez már nem küzdött 1024x768ban sem, viszont az opengl teljesítmény enyhén felemás volt, olyan 2000-től 2005ig minden játékot lefedett, de aztán ahogy jöttek ki az újabb driverek, egyre bugosabb lett, pl bizonyos featurek használata esetén bizonyos játékokban a sebesség 60 fps helyett 1 fps lett, aztán így régebbi drivert kellett visszatenni. Ez is talán csak 1-2 évet bírt ki igazi gamer kártyaként, mert ahogy jöttek az olyan játékok, hogy FEAR, már meg-meg bicsaklott a teljesítmény (bár az athlon xp proci se volt már a helyzet magaslatán). Aztán az XP korszak utolsó DX9-es játékai (pl az új Alice madnress returns) már csak 1-2 fps-t tudnak ezen is.
Az elméleti lehetőség adott, hogy AGP-s 3850et és hasonló kártyákat rakj egyet Athlon XP-s konfigokba (nem mindegyikben működnek, nem indulnak el, stb) de a dx9/xp éra utolsó pár évének játékai kvázi használhatatlanok lesznek ezeken a konfigokon.
Ha 2000-2005-ig akarsz játszani, akkor mehet bele a Radeon 9600 és kész, azt megkapod pár ezerért, és nem kell válogatni, keresgélni, nem kell érte egy fél vesét kifizetni, mint pl az AGP-s 3850-re.
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
Egyébként még 7600GS vagy GT is megoldható, (kisebb csíkszélességen mint a 7800GT) ha a maximum fogyasztás/watt a döntő. Csak arra kell ügyelni, hogy legalább 256MB ramos legyen GDDR2-vel vagy GDDR3-al. (Az előbbi visszafogja a teljesítményt, ezért csak az utóbbi lesz minden esetben erősebb mint a 9800 pro!) Egyébként a win98SE nem háklis egyik nem natív AGP-s (tehát fordítóchipses) kártyára sem, amennyiben az északi híd natívan támogat AGP-t.
Szerintem 1GB rammal 1 slot-os 7600GT-vel jó konfig lenne mindkét OS alatt.
-
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #104749 üzenetére
Ha pusztán a gyűjtési szenvedély beteljesítése a cél, akkor nem szóltam. De ha a funkcionalitás miatt akarsz késői agp kártyákat az athlonxp mellett hajtani, akkor ez egy rossz ötlet.
Egy dx10-es vagy 11-es pci-e kártya tökéletesen fog működni windows XP környezetben akár egy i7 mellett is, jobb lesz a teljesítménye, és a driverek minősége is, mint egy agp-s dx9 kártyának, és nem kell vele annyit szívni.
A win9x miatt megérteném, de 9x alá inkább a dx 5 6 7 titlek dukálnak (a legtöbb dx9-es cucc már el se indul vele).
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #104420 üzenetére
Jah, de itt egyeseket megnézve én is retroztam a 2000-es évek elején
Engem is mindig az autós játékok érdekeltek inkább
Radeon 9200, az tragikus, ugyan számozás szerint jobb volt mint a 9100 (ami Radeon 8500 volt átnevezve és a GeF3 vetélytársa volt) de valahogy mégis igen gyenge cucc volt.
9550SE-hez volt még balszerencsém, na az is egy ezt SE kártya volt, mint akkoriban mindegyik radeon aminek a nevében a SE benne volt. -
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #104611 üzenetére
Yepp. A visiontek oldala, mint ahogyan a Sapphire oldala, kozvetlen linkeli az AMD oldalt. Probaltam archive.org -rol eloszedni a regi verziot, de nem jutok tul a driver valaszton, igy az sem derul ki, hogy lementette-e az archive.org a drivert. Talatam tobb guru3d-s topicot is, de kozelebb ott sem jutottam.
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #104312 üzenetére
"2005. nyár vége, ősz elejéig voltam P2 400-on 256 MB rammal" -- húúú. Az akkor már eléggé élhetetlen gép volt. Hát akkor már az Athlon XP-m (akkor még csak 2200MHZ-en) sem számított már túl nagy számnak 640MB RAMmal és GeForce 3-assal.
"családtagtól a kiöregedő P4 NW 2 GHz 1 giga rammál és 9800 proval, amit elvittek a betöréskor" - pedig már az sem volt akkor valami acélos gép. Hihetetlen pech
"nagyságrendileg 2006-2008-ig használtam a Tbred B-t" - huh, akkor már ez is elavultként érkezett hozzád. Én 2003 tavaszától 2009 november 5-ig napi gépnek. Mellékgépnek meg tegnap legutóbb
Igen, a Barton kicsit olyan mint az Athlon FX-ek, hogy nem a saját korában jön ki az ereje, hanem akkor mikor már bőven a váltótipusok ideje van.
-
válasz
Pista0001 #104338 üzenetére
A Sandy előnye a natív XP támogatás. Bár ez már relatív, mert az XP/Win98 is megy manapság a modern driverekkel Haswell-->ill teljesen modern rendszereken is.
szerk : nemrég néztem hogy Vogonson lenyomták a Zen2/W98 csúcsomat, mai modern géppel, natív Win98 alatt
, nyugaton haladnak a korral, a megrögzött retrózók is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gyúrósok ide!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen légkondit a lakásba?
- Xbox Classic / Xbox 360
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Eladó Intel i7-6700 Processzor Hibátlan Működés!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged