- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #89979 üzenetére
Anyum gépére xfce-s MX-et tettem, a retrós gyűjteményemből levadászott alkatrészekkel: i5-661 és 4 GB RAM a kulcs elemek, ezekkel gyönyörűen fut. VGA tán valami Radeon HD4xxx.
Remélem, tetszik majd!
RAM-ból nem is kell sok neki, még a KDE is 1 GB RAM alatt eszik alapból: KDE vs XFCE on MX21.
(Persze nyitsz egy böngészőt, és duplázódhat/triplázódhat egyből.) -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #89971 üzenetére
Trimeli, ha berakod, de ugye ehhez muvelet kell. Ha egy masik gepben hasznalt lemezt akarsz trimelni, akkor ez a command lesz a baratod.
Az SSD-nel, "kb." bitenkent tudja irni a rendszer a flasht, de csak es kizaroalg 1 dolgot tud irni, 1-es bitbol tud 0-as bitet csinalni. Ahhoz, hogy valamibol 1-es legyen, torolni kell az egesz blokkot. Viszont ez a "block" ez a specifikacioban rogiztett "erase block" meretu terulet, adott esetben kb 1 MByte is lehet. Egy biztos, mindig nagyobb, mint egy sector (1 MByte ugye az 2048 sector!). Tehat, ha az eszkoz parancsot kap, hogy a 415. sectorba irja be ezt a tartalmat, akkor egyszeruen megnezi, hogy ez a sector ures-e (minden bit 1), akkor atbillenti a biteket 0-ba amit kell (es kesz az iras), ha viszont nem ures, akkor kiolvassa a jelenlegi tartalmat, osszehasonlitja a beirnadoval, ha csak nehany 1-es bitet kell 0-ra rakni, akkor ezeket megcsinalja (es kesz az iras). Ha viszont nem ez a helyzet, akkor ki kell olvassa az egesz "eraseblockot" ami ott van, majd torolnie a teljes blokkot, ezek utan ujra kell irnia az osszes sectort (mert ugye egy torlesi blockban tobb sector is van), hogy sikeres legyen az iras. Itt rajottek az emberek, hogy egy csomo "folosleges" ilyen iras/olvasas van. Tehat ki lett talalva a TRIM, igy ha az oprendszer mar nem hasznal egy sectort (torolted a filet pl), akkor azt letrimeli (ezert kell oprendszer tamogatas, tehat ezert nem lesz trimelve pl a hdd, ha bebootolsz egy trimet tamogato rendszert, mert vegig kell trimelni az osszes ures helyet). Ez jelzi az SSD-nek, hogy az a tartalom, ami ebben a sectorban van, ez "nem kell". Igy amikor iras tortenik, ez a nem kello adat nem lesz visszairva, hanem az a sector "uresen" marad (tehat minden bit 1-es lesz), igy amikor legkozelebb oda irni kell, akkor plussz kiolvasas/eraseblock torles/visszairas ciklus nelkul fog bele irni. Plussz, sok SSD vegez garbage collectiont, amikor IDLE, ilyenkor gyujtogeti ossze azokat az eraseblokkokat, amiben pl 1-2 sectornyi adat van, a tobbi resze pedig "trimelt", azaz torlendo es ezeket szepen atpakolja, hogy legyenek ures blokkok.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #89969 üzenetére
A Magican ingyenes, de nem tudom, hogy ha nem Samsung az SSD, akkor hajlando-e dolgozni. Ha meg Windows 10-en trimelsz, akkor ugye command line kell (illetve, valami 3rd party utillal), mert ugye re-trimelni kell a szabad helyet a driveon. Ha csak letorolsz valamit, akkor csak annak a helyet trimelni.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #89960 üzenetére
En nem foglalkoznek vele. Olyan nagy merteku irast tervezel meg ezeken? Ugye alapvetoen ez nem az elettartamot noveli, hanem az irasi sebesseget tartja magasan. XP-hez egyebkent anno pl. Samsung SSD-nel 12-14 eve hasznaltuk a Magicant, plussz AHCI-s driver eseten volt valami sys file, ami csinalt trim tamogatast.
-
válasz
DarthSun #89963 üzenetére
Én Debian alapúakat szoktam általában használni, mint MX Linux, Q4OS, vagy éppen konkrétan a Debian, de érdemes kipróbálni akár tucatnyit, nekem is ideje lenne megnézni, most milyen például a Manjaro, egy időben elégedetten használtam, ahogyan a Fedora-t vagy openSUSE-t is. Ubuntu nekem többször volt már csalódás, de ebből se általánosítanék, simán lehet, hogy most őt is elégedetten tudnám használni.
Az MX Linux viszont kinyalja az ember fenekét; kábé leállítja a linuxban való tudásfejlődést is, annyira egyben van, és annyira nincs vele sose semmi baj. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89952 üzenetére
Na, ott is érdekes látvány lesz.
Nekem még van egy CompaQ V720-as csúcs CRT-m, pont a retro konfigokra, bár igazából az Athlon XP is modernebb (a fő monitoromon) szokott menni. Igazából az csak a "korhű" pack része. 100Hz-et tudja a monitor, ami akkoriban nagyon is jó volt.
Bár az Athlon XP-m az eredményeivel kicsit túlmutatott már eddig is a korhű CPU-kon. (jelenleg nem retrozok, mert semmi előrelépés nincs ott, ugyanakkor a modern gépem pont újdonságokkal lát el. Ettől még a topicot szívesen látogatom, és retrozok elméletben, plusz ez csak átmenti szünet, de most épp nincs semmi érdekes. Mondjuk úgy, kicsit most pihentetem a dolgot) -
-
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun #89910 üzenetére
"P4- es gépen néztem. A legerősebb játék, ami még fut Win98 alatt, az UT2004."
Apropó Retró játékok. Minap néztem milyen (AAA és hasonló) címek érkeznek Apple -re, tenyérni készüléken milyen lélegzetelállító, már-már művészi képalkotásra képesek.
Residen Evil - Vilage, Grid - Legends,, de a már kiadottak is szuperek (2020 -as Apple telefon/tablet -en is mutatósak): Need For Speed, COD, Mortal Kombat stb.
Ebből a perspektívából nézve, sok PC-s Retró játék is átértékelődik, persze ettől nem lesznek rosszabb játékok. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89931 üzenetére
Hát igen. Én egyébként elismerem mindkét irányzatot
Esetenként nem ördögtől való egy akár Athlon XP-t is SSDvel feljavítanivagy ideiglenesen sokkal jobb VGA-t adni neki.
A készülő C2D-s konfigom is "megengedő" lesz, mert a 2006-2007-es alaphoz menni fog viszonylag sok DDR3, ami későbbi dolog (a lap duaos, támogatja a DDR3-at is), ami már inkább olyan 2008-2009 tájéka, 2009-es Corsair CX400-as táp, mindehhez megy majd a 2012-es HD6850, és egy 2018-as SSD, szóval a gép legöregebb és legfiatalabb alkatrésze között cca 12 év lesz, ami ugye minden csak nem korhű. Ha eltekintünk az SSD-től, akkor is leginkább olyan lesz mint 2012-ben egy utólag feljavított 2006-os gép. (Amiből azért szerintem akkoriban bőven futott még MO-n, az anyagi helyzeteken kívül azért is, mert a C2D éra eléggé időtálló volt. Sok embert tudtam a 2010-es éek elején aki még 2010-2014-ben is a C2D-t szögelte, sőt... most is tudok olyat aki mai napig egy C2Q-t javítgat még*).
Kicsit olyan ez mint a kubai "carro americano" (régi amerikai autók kuba utcáin futnak, de : ) hogy külsőre még 1950-es évek, de közben sokba már a '90-es évek orosz technikája, és a 2000-es évek elejének japán technikája van belezsúfolva. Kivülről mondjuk 1957-es Ford, miközben Nissan motor hajtja, és lada indexei vannak, és citroen kormánya ... és sorolhatnám. Ezeket is elismerem, bár sokkal kevésbé mint a teljesen korhű gépeket.
valahogy PC-n is így vagyok ezzel, a C2D-hez SSD és társaival.* Zoltán cimborám, aki most már Q8400-al (valamikor E21XX-el kezdte és 1GB RAMmal ez az alap, azóta ez a negyedik proci a lapban, az előző a tőlem vett E8600 volt), és 8GB RAMmmal (4×2GB - szintén tőlem vette) és 1TB HDDvel (tőlem kapta) gondolkodik azon hogy erre a konfigra még rálocsol több mint 60at, úgymint 12K-ért csere Q950-ra, a VGA-t cseréli valami nagyobbra (1 slotos jöhet csak szóba, mivel brand gép), és felmerült még egy SSD is ... A gép természetesen napi használatban van, és a fejlesztés után továbbra is az lesz a napi gépe.
Mondtam neki, hogy én inkább eladnám a helyében a mostanit, és azzal a pénzzel ami abból jön, meg a +60K-val már 8-16GB RAMos 4th gen I5-ösök között tud válogatni normális kiépítésben, és akár RX570 4GB-al! De nem ...
Elfogadom, hogy akkor megragadta a retro életérzés.
Úgyhogy ez a gép lesz most majd a nem korhű maximumig kimaxolva, kiváncsi leszek, hogy mit fog tudni. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89927 üzenetére
Igen, erre a sorra, skálára relative hamar rájöttem, és tényleg a kigyensúlyozott gépek alapja volt. Rengeteg gépet építettem ezen elevek mentén, ha csak nem volt kifejezetten más az igény, akkor erre igyekeztem rábeszélni mindenkit.
Retroként nyilván annyiból más, hogy lehet az adott kor csúcsára (nem feltétlenül kiegyensúlyozott, hanem lehet a maximum) vagy enyhén modern eszközökkel felboni (pl SSD).
Meg egy kcisit belekavart volna az SSD is, ha beleveszem a skálába, elvégre kb a 4GB RAMos korszakban jött volna az, hogy 64MB SSD, de hamar fejlődtek a 8GB RAMos korra már inkább 12-256GB volt a jellemző, ma meg sok gépet látni 16GB és 480-1TB SSDvel ... Ugyanakkor még a 64GB RAMos gépeket is inkább csak 1TB-os SSDvel látni.. szóval azt utólag sem volnatm bele a skálába úgyis csak bonyolított volna.Ma skicceltem össze egy DDR5-ös gépet (rendelésre megy majd) 32GB DDR5, 8GB-os RTX3070 és 4TB-os HDD (meg egy 1TB-os SSD) lesz hozzá, tehát a formát most is igyekszem tartani.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89923 üzenetére
Oh, nekem nagyon sokszor volt nem logikus lépcsőm, 48, 96, 192MB RAM (de volt 144-em is egy rövid ideig), akkor 640MB (DDR1), 768MB (SD), de volt 1,5GB is... Mostanában vannak csak a logikus lépések (2GB --> 8GB --> 16GB --> 24GB --> 16GB --> 32GB) de most sem tökéletesen.
Nekem egyébként régen volt egy kiegyensúlyozási elvem is, vagy ahogy ismerik az ismerősök a "Krok féle skála" ami így nézett ki :
16MB RAM - 4MB VRAM - 2GB HDD
32MB RAM - 8MB VRAM - 5GB HDD
64MB RAM - 16MB VRAM - 10GB HDD
128MB RAM - 32MB VRAM - 20GB HDD
256MB RAM - 64MB VRAM - 40GB HDD
512MB RAM - 128MB VRAM - 80GB HDD
1024MB RAM - 256MB VRAM - 160GB HDD
2048MB RAM - 512MB VRAM - 320GB-500-1000GB HDD*
4096MB RAM - 1024MB VRAM - 1000GB HDD
8192MB RAM - 2048MB VRAM - 2000GB HDD
16384MB RAM - 4096MB VRAM - 3000GB HDD (itt is van kis torzulás)
32768MB RAM - 8192MB VRAM - 4000GB HDDNa most ha ezt figyelembe vesszük, és hozzáteszem, hogy ráadásul 6 mag 12 szálas procim van (nem logikus lécspő) meg megnézem a VRamom és a gépben lévő HDD-t, arra jutok pont kellene még 16GB RAM nekem, a mostani 32GB mellé, ugyanis akkor így nézne ki :
49152MB RAM - 12288MB VRAM - 6000GB HDD
kb így lenne egyensúlyban a skálám szerint. Bár jelenleg még a 32 is bőven elég, megkockáztatom, hogy még 24GB-val is eltudnék lenni.* (itt torzít picit, a nagymennyiségű olcsó nagy winyó miatt ami ekkoriban lett jellemző)
Érdekes, hogy ezt a skálát még a 64-128MB RAMos időkben találtam ki, és előre levezettem 1GB RAMig, és tényleg így is lett a harmonikus konfig addig. Több mint 22 éve írtam le először, és megdöbbentő, hogy még ma is helytálló.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89910 üzenetére
Azért durva ez, hogy a 2004 még megy Win98-on, pláne a RAM igényét figyelembevéve. Amelyik gépben van 800MBnyi RAM, azon már úgyse Win98 megy... (de még ha a minimum gépigényt nézem is, 128MB RAM kell neki*, az már sokkal inkább a Win ME-s időkben költözött be az átlag userek otthonába). Az 1GB RAM meg inkább 2005 vége, 2006 ...
* Ez szerintem megjelenésekor nem számított túl húzós igénynek, 2004 márciusában azért már nem nagyon építettünk gépet 512MB RAM alatt (nekem spec akkoriban már majd egy éve 640MB RAMom volt).
-
Fücsök007
őstag
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89906 üzenetére
Az a 4GHZ-es Tualatin nagyon komoly lenne!
Igen, ahogy elnézem PIII-ig ismeri csak a CPU-kat. Kár, hogy nincs újabb verzió, sok érdekes CPU jött a PIII-asok után is.3GB elég a Win98-nak? Még winyóból is elég, nemhogy RAMból
(Ha belegondolok, most több RAM van a gépemben, amennyi HDD-m 2001 nyarán volt, és akkor az nagyon nagy HDDnek számított) -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89904 üzenetére
Tyűha!
4038MHZ-es PIII (most csak játszunk el a gondolattal!) nyilván Tualatin lenne (a cache mérete alapján is) azért nem kicsit odab*szna
A leggyorsabb Tualatin amit valaha láttam Anti haverom 2100MHZ-es Tualatin Celeronja volt (de rommá erte az 1700-as Wilamette Celeronomat!), sőt... az már egy Athlon XP 2400+-ot is megfogna.
Hát mondjuk ittaz SSD is, akkoriban felfoghatatlan előrelépést jelent(ene).
A 3327MB RAM amúgy hogy jön össze??? (Gondolom 4GB amit nem lát teljesen)(látom, megint éjszakai műszak megy nálad
nálam is, csak én csak játszok az új géppel)
-
válasz
DarthSun #89737 üzenetére
Rendezgettem még kicsit a gépezetet. Aztán rászántam magam a klónozásra. A Win98- hoz vadi új 128GB- os Patriotot választottam. Igaz hogy FAT32- es rendszert vittem át vinyóról, de bepipáltam az alignálást, gőzöm nincs hogy FAT32- höz is kell-e
Minden jónak látszik, Loew mester AHCI drivere van fent.
Visszatérve az előző hsz- ra, kipróbáltam a @4GHz- es C2D- ra a TestCPU- t, elég jó, 4037MHz- es P-III- nak detektálja, tehát a frekit jól szedi ki.
A sebességmérés elég rapszodikus lett, végülis a nagyobb blokkokkal 200MB/s magassága, többnek kéne lenni, de elégnek látszik, villámgyors a boot, a betöltések, ált működés.
TRIM program viszont azt írja ki hogy nem kiolvashatók a drive tulajdonságok. Így egyelőre nincs TRIM, nemtom megoldható lesz-e. XP alól indítható van, majd legfeljebb lefuttatom időnként onnan. -
válasz
DarthSun #89879 üzenetére
A 8 bites MFM vezérlőn van a hozzá tartozó program ROM-ban. Ezt a 16 bitesen általában nincs, mert az AT ROM-ban ez már megvolt. Szóval a 16 bites kártyád floppy részlege jó eséllyel menne, a vinyó meg nem.
Kábelből bármit lehet használni ami megfelelő érszámmal rendelkezik. A floppy nagyon hasonló.
-
válasz
DarthSun #89840 üzenetére
Hivatalosan mivel 2011-ben volt sima és ecc ramos workstation is ezért a xeon prociknak támogatni kell sima ramot, ecc, ecc reg, load reducedet is. A proci imc át tud kapcsolni ilyen olyan módba, keverve nem fog menni (kivéve ecc és sima keverhető de nem minden lapban)
Lap meg azt támogat amit a gyártója engedett.
Bonyolítani lehet még azzal hogy pl 2011v3 nál még volt egyszerre ddr3 és ddr4 támogatású proci is.zsid
E3 nem tud sajna ecc reg-et csak simát és ecct. Nevezhetük entry xeonnak is. Nem voltak olyan lapok amelyekbe mondjuk 8 slot lenne, ezért nincs is szükség ecc reghez lga115x prociknál.
Ecc reg csak azért kellett hogy levegye a terhet az imc-ről és tele lehessen rakni rammal a gépet, ha még több kellett arra meg load reduced ram volt. -
-
válasz
DarthSun #89758 üzenetére
Biztosan ismered, csak nem ugrik be, notebook foglalat leginkább, a 479-es noti procik mennek néhány 478-as lapban, itt is sokszor előjött, hogy gyakran nem állítható be a megfelelő szorzó, stb.
És ha jól rémlik, volt néhány asztali alaplap is ilyen foglalattal. Tudod, ami úgy néz ki mint a 478 csak nem karos-hajtogatós hanem van egy nagy csavar rajta, azzal nyitod-zárod. -
válasz
DarthSun #89736 üzenetére
Egyet elfelejtettem, mégis gyorsan visszadobtam az egyik V2- őt egy teszt erejéig. Ebből kiderült, nemgond hogy nem megy az SLI. Ezt a gépet nem komálja, sehol sem vagyok a HWBot csúcstól, pedig az gyengébb gépen ment, és 105MHz V2- vel, enyém meg megy 110- et :
Hiába tehát a 4GHz proci, itt inkább az számít hogy kedveli-e a platformot. Még a Copperrel is magasabb eredményt értem el a single V2- vel. Tehát majd kiderül hogy az AGP S775 tetszik-e az ikreknek.
-
válasz
DarthSun #89735 üzenetére
Visszaállítottam a már bevált rendszert hardveresen és szoftveresen is. Jön az SSD- re klónozás, majd modern házba költözik a konfig. Gondolom mindegyik overkill, SSD még nem volt általános a 775 korszakban, meg az alsótápos ház sem...
Utána felszabadul a próbaállomás, aztán kipróbálom a V2SLI- t, az AGP- s 775 gépben.
Ezután pedig folytatom a félbemaradt Copper/Tua tesztelgetést.
Ha nem jön közbe semmi kitérő, akkor ez a tervezett menetrend. -
válasz
DarthSun #89666 üzenetére
Nem megy sajna az SLI a PCIe 775- ben. Külön-külön mindegyik kártya megy, tehát jók, nem romlottak el az állásban. SLI esetén már V2 fülre kattintáskor is azonnal fagyás. Majd kipróbálom az AGP- s 775- ben is hogy ott műkszik-e. Szebb lett volna itt, mert azért 4GHz procival hajtva feelingesebb lenne.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #89700 üzenetére
Igen, mivel a NW gyorsabb volt azonosórajelen mint a Prescott, és beváltabb technológia is volt.
Viszont úgy emlékszem, hogy (legalábbis LGA775-ön) Gallatin náven is futottak ezek.#89699 Czo : nem egy időszak, de nekem volt olyan helyzet, hogy HT-s procin próbáltam MM2-zni.
Win 2000-et csak egy rövid ideig használtam, még a 466-os Celeronomon, de nem volt túl jó ötlet. A későbbi server verziókat kihagytam. Win XP Pro tudott nekem mindent ami kellett, többek között a HT-val sem volt bajomBár igazán sokat HT-t már Win7 alatt használtam.
-
-
-
válasz
DarthSun #89682 üzenetére
Írtam egy saját listát, nagyon régi procik nincsenek benne, illetve pár saját kis kedvenc se, amik tényleg nagyon ritkák, de úgy objektíve tán mégse férnének be a Top5-be. Szóval a legritkábbak, sorrend nélkül:
- visszahívott 1.13 GHz-es PIII Slot1 Coppermine (SL4HH)
- X6900 (ES)
- PIII-S /Tua512/ 866 MHz (ES)
- AMD-K6-III+ 550ACR
- kezdeti Slot A Athlon, amin nincs rajta az Athlon felirat
10-es lista is bőven érdekes lenne, azt hiszem.KROK640: Ahogy nálam lesz egy ilyen proci, beteszem a képét.
-
válasz
DarthSun #89679 üzenetére
Elég nehéz téma szerintem mindenképpen X86-on belül maradva is. Alltime egészen mostanáig, vagy mondjuk csak x évszámig, érnek a prototípusok, ES változatok, visszahívott darabok, vagy sem, stb. Ahogy szűkítenénk, úgy lenne egyre egyszerűbb a kérdés.
gban: Nekem talán 2 darab HT nélküli NW-om van, mindegyik alacsony órajelű. A magasabb órajelesek HT-sak.
DarthSun: Estére/éjjelre akkor kitalálom a saját Top5-öm, nem annyira az objektív igazságra törekedve, hanem amik szerintem tényleg nagyon ritkák, és legalább hallottam már róluk. Most meg indulok is el otthonról feleségem elé...
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #89626 üzenetére
Megtévesztő az első 3300X-es fotó, mert ott alapon ment a CPU (PB-vel) és aktív volt az energiagazdálkodás, ezért ír a CPU-Z 3600MHZ-t, teszt alatt az 4350 MHZ volt.
A 2. képen azért írja a 4500 MHZ-et, mert az meg kézi fix OC volt, BIOS-ból állítva.
A nagyobb RyZen-ek több pöttyöt dobnak, nagyobb a boost órajelük. -
válasz
DarthSun #89636 üzenetére
Itt is van, hát XP alatt persze többet hoz, de akkor is a Win98 a kedvencem. A Win98 46750 volt, az XP pedig :
Persze nyilván kedvelem az XP- t is, különben nem küzdöttem volna fel a Haswellre és Zenre.
Kíváncsiságból néztem egy DOS alatti 4GHz- es száguldást is. A P-III/700 kiírás persze fals, de a Speed via TSC mellett látja a 4037.73 MHz- et, háttértárból pedig a 400GB- os SATA Samu HDD- t mértem le , elég jól hasít DOS alatt is. Erről bootol a DOS/Win98SE.
A SATA HDD- t majd klónozom SSD- re, arról fog menni, Loew mester TRIM- es driverével. XP viszont marad vinyón, asszem nincs hozzá TRIM, vagy van csak nem tudok róla...
-
FF23
senior tag
válasz
DarthSun #89620 üzenetére
P45-ön nem megy az 1T. Az fsb strappal és a performance levellel (más néven tRD) tudsz játszani a rendszer gyorsításán. Először meg kell nézni minél kisebb fsb strapon, hogy kiválasztható-e a megfelelő ram sebesség, majd a legkisebb tRD-t és persze tesztelni.
A metódus és az elméleti táblázatok kb. ugyanazok P45-ön is, mint itt az x48-é, aztán hogy a gyakorlat mit ad ki az alaplapodon az más dolog.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #89621 üzenetére
Régen kerültem a brand gépeket, aztán így utólag került hozzám pár és van amelyik tetszik.
A Vectra alaplapja normál ATX a tápcsati is szabványosnak tűnik (bár lehet meglepi a bekötéssel).
A Slot1 hűtése, ami egyedi megoldás és a táp forma faktora... Egyedül a tápban van ventilátor és az szívja át a proci bordán a levegőt.Volt egy C2D E8500 HP Elite towerem is, amit elajándékoztam, jó helyre került, de utólag azt is megbántam.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #89615 üzenetére
Nagyon menő.
Nekem már az Athlon64 X2 + ASUS A8V Deluxe rev. 2.0 is extrémnek számított:
Szóval ettől nincs gyorsabb Win98 konfigom.
Nekem az ASUS P5Q Deluxe + Q9650 már Win7-es konfignak készült, aztán felkerült rá a Win XP is (dual Velociraptor).
Egyelőre nem érzem a szükséget és az erőt/tudást magamban, hogy Win98-at is tudnék rá telepíteni.
-
válasz
DarthSun #89448 üzenetére
Reszelgettem kicsit az eszmét. Próbáltam a BIOS seteket közösre venni Win98 és XP alatt is, de van még 3 paraméter, amit változtatni kell átbootoláskor. Mindegy, bootmanagert úgysem készítettem, úgyhogy be kell lépni a BIOS- ba amúgy is, bár az F8 is ott van...
Jó lesz így, mindkét oprendszert belőttem tűrhetően.
Majd adtam egy enyhe tuningot, és először Win98 alatt néztem meg a 3DMark2001- et :A leggyorsabb Win98- as gép
Végülis nem néztem körbe a neten, HWBot- on, van-e gyorsabb, vagy itt a topicban valakinek ?
-
picur10
aktív tag
válasz
DarthSun #89566 üzenetére
Elviekben működik mindkettő.
Az AMD 486 és a teljes K6 vonal volt amit legjobban szerettem. Még most is, azt hiszem. A gyűjtést most már jópár éve abbahagytam, egy idő után nem lehetett pénzzel bírni. Ugrásszerűen felment az arany ára és mindenki zúzott be, amit csak tudott és közben az árak meg elszabadultak. Mikor már minden a korábban hétköznapi procikért is elkezdtek 10 dollárokat kérni, akkor feltettem a kezem.
A gyűjtemény megvan, néha ránézek.
De van pár duál slotos alaplap procival, 3 Nexgen proci az egyik egy működő alaplapban, a Jánosi Marcell-féle MCD-1 floppy, még fóliázott dobozos FDIV bugos P-60, egy halom régebbi Engineering sample és még sok minden más.
Sajnos a weblapomra egy idő után nem néztem rá és mivel ingyenes tárhelyszolgáltatónál volt, szó nélkül törölték egy idő után. Egy régebbi mentés van valahol, talán egyszer életre keltem, ha sikerül -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #89520 üzenetére
Jó kis cikk, olvastam régebben.
De igazából engem a 2006 végén (max 2007 elején) a Pentium 2 megjelenése előtti processzorok egymás közti viszonya, sebessége, tuningolhatása érdekel.
Pl egy 233 mmx intel pentium hogyan használható úgy, hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle, és hogy egy 2x75mhz-es 200+ cyrixet így lehagy-e, és mi volt a kor legütősebb konfigja, beleértve a pentium pro-t. -
zsid
senior tag
válasz
DarthSun #89523 üzenetére
Túl sok infót nem találtam ennek a teljesítményéről, egy Cinebench eredmény láttam ott a 4x130Wattnyi processzor valamivel jobban teljesít, mint a 65Wattos Ryzen 7 3700X-em. 11 év alatt igencsak elszaladt az idő ezek felett.
Nemrég, pár hete volt liciten néhány ilyen DL580 és ennél szerényebb kiépítésben is szépen felverték egymásnak az árakat a licitálók. Erre most nem nagyon volt érdeklődő, pedig ez az előzőekhez képest - ahol pl csak 48-64GB-nyi RAM volt a gépekben - ez harmadáron lett az enyém és tessenek kapaszkodni: 96 frankot kellett érte kipengetnem, ami épp picivel 40 000Ft alatt van. Ha nyolcad áron 1 frankkal számolom a memóriákat akkor 32 frankba került a körítés a fél terra DDR3-hoz, ami itt egy átlagos 40 centis pizza ára. Hihetetlenül nagy szerencsém volt ezzel, tényleg karácsonyi ajándék lett.
Sokat nálam nem fog menni, mert a 4db 1200Wattos táp ami benne van az simán leveri a villanyórát a falról
-
válasz
DarthSun #89520 üzenetére
Pld egy részlet(grafikon), és a hozzáfűzött megjegyzésem :
Ezen az első, ami szembetűnő, hogy 200 MHz-nél van egy nagy ugrás, lemérhettem volna még egy 166-os procit is, mondjuk P1-est, vagy egy kisebb Cyrix-et. A lényeg így is látszik, a sima P1 166-on futtatva áthidalta volna az éles átmenetet. Valamint már itt is szembetűnő, hogy az iP1MMX alapórajen az alsóházban kullog, növelt FSB-vel viszont stabil helyet szerzett a középmezőnyben. Az élbolyt pedig a K6 sorozat uralja.Jó sok proci, kivesézve, alaposan áttesztelve, táblázatok, grafikonok...
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #89490 üzenetére
Az emberek hajlamosak raulni a nem ritka, de tultolt dolgokra, mint a gus, voodoo. En gyakran nem latok relaciot az arak, a ritkasag, vagy a hwtorteneti jelentoseg kozott - sokminden befolyasolja. Azok keresettek, ami vminek a csucsa, esetleg elso, stb, vmikor meg szimplan felkapjak.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #89483 üzenetére
Szerintem az isas ritkabb, mert akkor draga volt meg, es keves volt beloluk. Meg volt eisa is. A pciosbol sem biztos, hogy tobb van, mint vlbbol, mert addigra mar nem volt meno - es a retro piacon nincs respectje. A vlb inkabb tulhypolt, mint ritka - a legjellemzobb volt a 486 fenykoraban.
szvsz vhogy igy, az evekkel es a korabeli arukkal osszefuggoen:
93 elott eisa, isa ezek ritkak, csucsot kepviseltek
93 a 386/486 lapok elterjedtek, nativ 486 vlbvel ritka
94 vlbs lapok megfizethetoek, pci draga es ritkabb
95 vlb lapok olcso, kifuto cuccok, pci meg dragabb
96-97 pci a tipikus, de mar budget szinten megy (socket7 a nepszeru) -
válasz
DarthSun #89413 üzenetére
Megnéztem mennyit lassít a PAE, egy keveset igen.
Az eszme fogyasztása
-standby : 2,4 W
-BIOS : 124,5 W
-XP desktop idle : 102,2 W
- XP_3DM2001_Nature teszt alatt :A konfig :
Asus P5Q lap
Core2Duo E8500 proci + LCPower LC-CC-120 hűtő
2x2GB XMP/1066 Geil DDR2 RAM
NV7900GS video
RagePro PCI video
YamahaXG PCI hang
SB0100 PCI hang
Maxtor 160GB IDE + Samu 400GB SATA HDD
Maxtor 160GB IDE HDD
Asus 24D5MT DVDRW
FSP Hyper K Pro 500W táp
3x12cm LED venti
1x12cm venti
1x8cm RGB LED venti
DOS 7.1, Win98SE, WinXP SP3 oprendszerek -
-
Fücsök007
őstag
-
jokeph
nagyúr
válasz
Újra fénykorodban vagy, gratula !
Kíváncsi volnék, hogy W98 alatt a CPU OC hoz-e valami érdemit.
Az E8500 remek alany a mókához, csakúgy mint a P5Q is (ahogy korábban is jósoltam).
#89414DarthSun: az a hűtés valami nagyon alulméretezett cucc lehet, jó hogy átépítetted. Ez a kaliberű hűtés kb. az EVGA 9400GT-n van, de arra bőven elég is. -
válasz
Variációk egy kártyára
NVIDIA Quadro FX 3500 : 6pin táp nincs, TDP : 80W (az enyémen van 6 pines táp)
NVIDIA GeForce 7900 GS : 6pin táp van, TDP : 49W
, többi adata ugyanaz a 2 kártyának.
NVIDIA GeForce 7900 GTO : 6pin táp van, TDP : 81W, hűtése sokkal nagyobb, jobb, teljesítményre is nagyobb kártya. Viszont már 512MB- os, és a Win98 csak 256MB- ig kezeli jól a kártyákat. Loew mester erre is írt patch- et, evvel úgynézem vegyesek a tapasztalatok, van akinek működik, van akinek nem.
NVIDIA GeForce 7900 GTX : asszem ez a legerősebb.
Ja és van még a NVIDIA GeForce 7900 GT a középmezőnyben.
Sima 7900- at nem is látok, lehet hogy nincs is.Csak nézelődtem, tájékozódtam, gondoltam ha már az utolsó szériát hajtom, mely még megy Win98 alatt, akkor már legyen valami fogalmam róla. A manual szerint a moddolt driverrel még a 8xxx széria is megy, de a gyakorlatban nem, azok szerint, akik próbálták. Mondjuk ezt ki tudom majd próbálni, van egy 8600GTS- em.
-
Balathruin
veterán
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #89397 üzenetére
Voodoo2 nekem az I7 4770 mellett(asrock z97 anniversary lapommal) is tökéletesen ment win10 el kb 2 éve amikor vettem(a voodoo2t). Sok szívás sem volt anno, de talán driver telepítéshez speckó módban kellett indítani a win10 et(talán aláírás megkövetés nélkül), de már nem emléxem pontosan
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Windows 10
- BestBuy ruhás topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- EA Sports WRC '23
- Stellar Blade
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Asus Rog Strix G16
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest