-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Czo
addikt
válasz
jokeph #107089 üzenetére
A 7700K is discontinued mar egy ideje, iden marcius vegen a security support is lejart ra. Tehat egy ujabb esedekes hiba (pl side channel varians) azert nem fogja erinteni, mert hivatalbol mar nem is fogjak vizsgalni, hogy erintett-e. Marciusban ennek megfeleloen kapott meg uj microcodeot, de a majusi csomagbol mar kimaradt. Gondolom, jovore tavozik a 8. generacio is.
szerk: a 7700k-hoz itt, a 06-9e-09 tartozik (family-model-stepping).
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph #107082 üzenetére
Nálam az igazi ősretro a commodore sorozat, és 486/Pentiumig.
A slot1/s370/s423/s478/slotA/s462/s939 az is retró, a windowsretró, 98/xp időszak.
Lassan beleér az LGA775/AM2 is
És az LGA775/1366/1156/2011, AMD AM2/AM3 pedig a youngtimer, külföldön mondjuk retro, csak nálunk még sokan használják, ahogy sok 25+ kocsi is futkározik napira az utcákon. -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #107068 üzenetére
Ilyen alapon még simán belefér az összes korai S775 P4 is, csak azért mert van már PCI-E még nem lesz használható több korlát miatt és 20 éves a platform! Ma már szerintem inkább az a döntő mennyire használható akármire az adott régi platform, illetve kimaxolva mennyire életképes. Sőt van értelme a félretró definíciónak, ahol a platform még kimaxolható használhatóvá, viszont gagyi procival és lappal már nem! Pl. AM3-as Phenom II és X48 mellé Core 2 quad procik 4GHz körül 8 vagy 16GB DDR3 rammal félretróak, mert platfrom szinten inkább csak a proci fog vissza, de már rakható PCI-E alapú NVME SSD beléjük nagyon gyors boot idővel vagy USB 3.0/3.1-es bővítőkártya Sata SSD mellett Win 10-el, viszont a mindegyik platform gyenge procival és lappal használhatatlan!
X58 szerintem határeset, legalábbis 6 maggal még használható nem csak netezésre, de természetesen korosodik, de ma már nem úgy esik 10 év mint a 2000-es években, emiatt a kor önmagában nem annyira mérvadó mint régen. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #107068 üzenetére
Ez is egy szubjektív de ésszerű határ.
De én kicsit ezek mögött húznám meg, elvégre sem a Pentium D, sem Athlon 64 (1 magos) nem túlságosan használható már ma Windowssal, és annyira egálban sincsennek, itt a két mag miatt csúszás van az Intel felé.
Viszont ami már nem retró : Bulldozer vagy 1st gen, azt valahogy kicsit igazságosabbnak érzem, megint mindkettő egy jelentős határvonal, és mai szemmel még éppen használhatóak.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph #107026 üzenetére
Az AGP2x akkor fontos, ha pl 3dfx kártyákat, vagy más hasonló korú cuccokat akarsz benne használni. Ha ezeket nem akartad benne használni, akkor végülis mindegy.
Persze értem én, a 8x only foglalat jobb választás volt, mint a 4x-es univerzális foglalatok, hiszen 2 ghz környékén már érezhetően kijött az az extra sávszélesség, amit a 8x nyújtott.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #106889 üzenetére
így van. Én 96MB RAMos gépemre tettem fel, ami feltűnt, hogy szebb és folyékonyabb volt mint a Win 98SE. Ráadásul a Win 98 és a SE alatt sem volt hangom, Win ME alatt azonnal lett. De ment rajta a nyomtató és scanner Win 98-as drivere is, ami pl Win 98 SE alatt nem akart menni.
A Win98 SE alatt rengeteg kékhalálom volt WinME alatt csak akkor kezdett megszaparodni, mikor a rendszer HDD-met eldobálta az alaplap a rossz kábel miatt. (Celeron 466-os végnapjai)
Egyébként Win ME alatt (persze reinstallal) bővítettem előbb 192MB RAMra, majd 466-os Celeronra TNT-vel és az új rendszer is remekül ment, mondhatni két totál eltérő gépen is pozitív tapasztalat volt.
Megfigyeltem, hogy jellemzően azok szidták a Win ME-t akik valamilyen okból a Win 98SE-t istenítették, de ma már arra tudok gondolni, hogy hardverfüggő is lehetett ez akkoriban, mert a Win ME is iszonyat megosztó. -
válasz
jokeph #106889 üzenetére
Túl fiatal voltál sztem annó még ehhez.
SLOT1-es 440BX-es cuccomon a 98SE pár hónapot húzott : nagyon nagy user gond lehetett, mivel BX- en még akkor is jól futott, ha abszolúte minden el volt b***va
64MB RAM : persze S7 lappal hasított, BX- en meg 512- ig nem volt gond. De ha S7- en 64 fölé mentél akkor belassult, mert nem látta be a korai cache set a 64M feletti címeket. -
válasz
jokeph #106554 üzenetére
Tettem mindenhova padokat. VRM borda alá, egye fene a tekercsekre is. Kétféle vastagságot használtam, kemény 0.5mm és puha 1mm. Jónak néz ki, összecsavarozásnál lapultak a padok.
Következik a próba, ahhoz ki kell emelnem a Xeont a helyéről, bepattintani a kártyát majd gép vissza. Ha nem lesz jó, triplán szívok, mert akkor ezt ismét, vissza az 560Ti, valamint feleslegesen vettem padokat.
...tehát bizakodok. -
válasz
jokeph #106549 üzenetére
Sztem nem feküdt fel rendesen, a fotón is látszik a paszta kiterjedésén, csavarmenetek jónak tűntek a kicsavaráskor, de mindjárt ellenőrzöm, visszacsavarom, így szétszerelt állapotban.
-jól fog a 4 rugóscsavar, hevenyészett pasztázás, padok hiánya, rossz összeszerelés, tipp hogy emiatt melegedett túl.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #106380 üzenetére
Igen, a VGA miatt gondoltam, hogy brand.
Akinek eladtam a Phenom 9500-at, az 6GB RAMmal és HD4890-el használta/ja mai napig is, azt viszont tudom, hogy évek óta nincs netre kötve (mivel nincs internetje az illetőnek), így egy régi Win7-el még ma is használhatónak tűnik offlineban. -
válasz
jokeph #106380 üzenetére
Jó de az C2D már 5 éve is tizenéves volt, mégis, meddig kellene használhatónak maradnia?
A böngészők és weboldalak komplexitása szállt el sajna, és a netes videók kaptak újabb kodekeket, ettől eltekintve szerintem példátlan, mennyire jól helyt tudtak állni a C2D procik.
Tavaly év elején még napiztam én is, és nem azért cseréltem le, mert ne ment volna pattogósan a sokat szidott Windows, mert az ment mint a szél, hanem a netezés folyamatossága esett be az alá a kritikus szint alá, amit már nem szerettem volna tovább napizni.Az a proci ami Win alatt kevés netezni, Linux alatt is kevés lesz.
-
válasz
jokeph #106364 üzenetére
Ez alacsonyabb cucc. Valami T szerias proci 35W fogyasztassal. A lap is low spec. De ha bekapcsolva felejti akkor sem szamit, annyira csondes es keveset fogyaszt. Igazi celszerszam ami sok embernek boven eleg.
8 bitesekhez rendeltem egy ujabb filleres video atalakitot. Este kiprobalom, bar nem sok bizodalmam van bennuk. Ha megis, akkor orom es boldogsag.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #106318 üzenetére
Igen, arra emlékeztem, hogy ezek jó sokat fogyasztanak, cserébe nem túl erősek.
Érdemes mostanában mindig a több VRAMos verzióhoz fordulni. Ma már nem úgy van mint régen, hogy volt egy kártyának 256MB-os változata GDDR3-al és 512-es változata GDDR2-vel hanem leginkább fordítva : A több VRamos verziókon van a gyorsabb, jobb memória (lásd pl RTX3050 vagy RTX3060 esete).Anno én is sajnáltam, hogy 2GB-os GTX950-et vettem, de abból nem volt négyes, a GTX960 2GB is 15 ezerrel volt drágább és még ahhoz képest is plusz 10 ezerrel a 4GB-os. És ígyis 58 ezerért vettem a GTX950-et, holott eredetileg max 50 ezret szántam volna VGA-ra.
A GTX960-asom meg 2016-ban jött 20 ezerért, ennyiért bőven elnéztem neki hogy csak 2GB VRamja van. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #106300 üzenetére
Teljesen jó kis I7-esnek felelt meg
Azért 4GHZ-en 4C8T, még ma sem rossz.
Haver 2017 őszén egy ilyen gépet vett 320 eur-ért :
ASUS P6T
Intel Core I7 975 Extreme (4×3,33GHZ (HT))
12GB DDR3 RAM
120GB SSD
1TB HDD
GeForce 750Ti 2GB
DVD író
400W Chieftec tápAzóta már tovább ment a családban, de nagyon egyben volt a kis masina
meglepően jól ment.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #106298 üzenetére
A Gulftownt (6C12T, 32 nm) ne keverd ide, az már a Lynnfield után jött ki. A Bloomfieldek (4C8T, 45 nm) az eredeti 1. generációsok, azokhoz képest a Lynnfield csak 1 memória csatornával kevesebb. De azért vannak más különbségek is, a Bloomfield még NB+SB chipsetes, amivel QPI buszon kommunikál, a PCI-E sávokat is a NB adja, míg a Lynnfield mellé már csak 1 chip kell (PCH), DMI buszköti össze vele a procit, 16 PCI-E sávot már maga a proci ad.
-
válasz
jokeph #106259 üzenetére
Jól skálázódik.
Ám most nézem hogy nálam a régebbi intel, a kínai lapban, 3.4GHz- en lenyomta a 4.5GHz- en futó Zen2- őt- a fent említett GTX560Ti, mindkét rendszerben alapon a videokártya, csak a procikon van tuning.
77818 vs 80253.
Nem véletlen hogy a mai 3DM01 csúcsokat is szénné tuningolt Intelek tartják. -
arn
félisten
válasz
jokeph #106259 üzenetére
Retroban nem szeretem a megkoteseket, a fene megette az egeszet, ha mar itt is azt szamogatom, hogy mire futja
ha vminek nagyon tultoltak az arat, szimplan skippelem a korszakot.
Ahogy elneztem, itt meg annyira nem, de igy is joval tobbe kerul, mint egy korabbi konfig, kozben meg a gyakorlati ertekuk zero, barmilyen par evvel ujabb kozepes cucc lenyomja oket olcsobban, kevesebbet fogyasztva.
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #106186 üzenetére
Már nem lehet mert bezárták a kiskaput, sőt már win10-nél sem mindegy melyik verzió, a későbbi változatokhoz szintén aktívnak kell lennie. Az mindegy hogy IGP vagy videókártya van a gépben, nem változtat semmin ha a minimum követelmény megvan. Egyébként már néhány késői S775 lap is kapott uefi bios-t, szóval azokra már lehetséges nem mókolt win 10 22H2-et telepíteni tisztán, nem kell átrakni a háttértárat újabb gépről.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
jokeph #106186 üzenetére
max. mókolt telepítővel ; kell neki a secure boot az meg uefi nelkul nincs.
ha valaki nem akar w11 kompatibilis pc -t, akkor kapcsolja ki a(z f)tpm -et a biosban es az update checker maris aszondja, hogy nem felel meg a vas. -
válasz
jokeph #106174 üzenetére
Ám kezdem régóta "visszasírni" a legacy BIOS-t... amióta UEFI van : a TUF B450Pro vegyes UEFI/Legacy biosát nem is merem frissíteni, lehet hogy utána nem működne a Win98.
ha eszembe ötlik, ide leírom : csak ha nem külön meló, meg már jött egy instrukció, az alapján is van esély megtalálni. -
válasz
jokeph #106164 üzenetére
Egyértelműen az auto mód okozta a gondot, Expo-t beállítva már normálisak a hőmérsékletek. Ugyanakkor a fesz továbbra is magas. [link]
Bios amúgy hibás pár helyen. Expo menüben a szöveg mögé rak még szövegeket és egybefolyik az egész. Mondjuk ez tényleg az egyik legolcsóbb lap. (bár így is 35eft amiből régen azért lehetett normális lapot venni)
Azért nem vagyok elájulva a 8600G-ről, nem tudom mit kell még állítani hogy jobb teljesítményt adjon. Most olyan 1050ti szint lehet. -
válasz
jokeph #106161 üzenetére
Előző Ryzen 5600 60 fokon ment idle 90 fokon terhelve.
Az új procik úgy működnek hogy turbóznak ameddig csak tudnak.
A gond az hogy túl kicsi a magfelület. A gyári hűtő meg nem segít rajta, meg ugye eleve fehér trutyi van rajta paszta helyett. IGP is fűt bár nem tudom az mennyit számít.
Most indítok egy superposition tesztet hwinfoval a háttérben.
Vicces de pl egy 2eft-os deepcool gamma archert rakosgattam X79/X99 platformos procikra, 120w-os xeon-ig jó volt, ezt a ryzent meg nem hűtené le.
Nem a wattokkal van a baj hanem a felülettel. Bár azt is nehezen hiszem hogy 65w lenne IGP-vel de kiderül.
Udpate:
Bekapcsoltam valami Expo-t vagy mit, így vcore már emészthetőbb 1v körüli értéken megy és a hőmérséklet is visszament 40-50 fokra. Gyári Auto módon feszelte túl.
Szokásos amit rendszeresen tapasztalok hogy procinál át kell nézni mert az auto az legtöbbször hülyeséget állít be. Nekem az otthoni asrock is szétfeszel mindent eszement módon alapon is auto beállításon.
Ármegyek AM5 topikba mert kínai nekem az összes beállítás és nem kellene kinyírnom a gépet. -
válasz
jokeph #106122 üzenetére
A procid alapból magasabb órajel, viszont 3M cache. Későbbi drivert használtál, lehet hogy számít.
A 775i65G(2.03)- hoz is van állítólag későbbi bios, amivel megy az E7/8xxx proci.
Ez az eredmény lenne a cél, bár nem teljesen szabályos képmentés, proci is hiányzik, ezen rajta van, de ez sem DS féle képmentés, pár dolog hiányzik. -
válasz
jokeph #106103 üzenetére
Kimaxoltad alaposan a 9600- at. Én a TX verziót bírom marhára, szintén alacsonyak az órajelei, de elég jól megy Win98 alatt, és jelentős tuningpotenciál is van benne.
-
válasz
jokeph #105914 üzenetére
Szép eredmények !
GTX770 mikor futott, akkor még nem voltam fullban a B450 settel, most magasabbra menne valamivel, de nem pakolom már vissza a 3800X mellé, bekerült a napi gépbe. Ott is látszik hogy még ma is helytáll, YT 4k video dropmentesen fut, a kis Zen+ mellett. -
válasz
jokeph #105903 üzenetére
XP alatt futtattam a választott setemet, HaswellXeon @3.4GHz + GTX560Ti, 80253 pötty, hozzátesz az XP és a 256bit video.
Majd lefuttatom Win11 alatt is, ott csökkenni fog a pontom...
Persze csak epenis méregetés, nyilván az XP éra teljes idejét lefedi mindegyikünk konfigja. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #105729 üzenetére
Igen, az neked visszalépés lett volna.
A Phenom I-el az volt a baj, hogy az amúgyis harmatos IPC mellé még igencsak alacsony órajel is társult (2200MHZ mindössze). Voltak helyzetek mikor az Athlon XP 2669MHZ-en gyorsabbnak érződött.
A Phenom II 3GHZ-en igen szépen ment már, nekem egy 965BE (amúgyis magas órajeles) volt az álmom, 3800-4000MHZ körülre felpöckölve 4 magon, 8GB RAMmal igencsak hasított volna, még a HD4850 mellett is. De már egy Phenom 925 és 4GB RAM is előrelépés lett volna -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #105632 üzenetére
"phenom-ból sem érdekel kb. senkit az első széria" - engem is max annyiból, hogy azzal kezdtem. Az első négy magos AMDvel, a belépővel, ami még 2009 nyarán is a haveroknál az áll a porba kategória volt, mivel fele egy magossal fele meg korai, vagy közép idős (5000-es, 7000-es széria) C2D-kkel rendelkezett. Akkor ma a 4 mag volt nagy cucc, és a Phenom 9500 a legolcsóbb belépő volt ebbe a világba.
De többször írtam már, hogy sok esetben kb egy Barton 3200+ szint volt, ami akkoriban már igencsak sovány volt. Nyilván ha ma építkeznék a platformra akkor Phenom II 965BE, lehetőleg 8GB DDR3-al már. Az más dolog, hogy ha ma építenék erre a szintre akkor inkább C2D/C2Q (ami azért már erősen más mint a Phenom 9500). Bár C2D-m most van (épp te neked köszönhetően), emiatt lehet, hogy a Phenom II lenne.
Egyébként emlékszem, hogy X2-esekből többől is volt, azonos + -ozású, de 512/1024KB cache-el, jellemzően a magjuk eltérő kódnéven futott. Pont a kisebb cache-eseket kerestem, mert a magasabb órajel mellett jobban húzhatóak is voltak, és akkoriban még az órajel talán jobban számított.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #105627 üzenetére
Kár, hogy ezt 2010-2013 között nem így tudtam, akkor valószínűleg a Phenom 9500-at lecseréltem volna egy Phenom 955/965-re meg kapott volna még 2GB RAMot és gépfejlezstés letudva. Jól jártam volna annyiból, hogy ez is megvan, rosszul pedig annyiból, hogy akkor jó eséllyel nem költök 1-3 évvel később Core I3 4330 + 16GB DDR3 kombóra ... bár ki tudja, anno a az fejlesztés abból indult ki, hogy a Phenom 9500-at nagyon hirtelen, nagyon jó árban tudtam, eladni.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph #105682 üzenetére
Nekem az Asus AM2-es lapom még sosem volt képes dual channelben kezelni semmit, pedig egyforma ramok vannak most is benne (használva van mind a mai napig, mint másodlagos family pc). A 939-es lapom úgy tudott dual channelt, hogy 10 féle kombinációt raktam bele, mire végül elismerte a fáradozásaimat.
AM3-mal már nem volt semmi bajom nekem sem, mindent dual channelben kezelt, pedig abba csak randomra pakolásztam a ramokat, ahogy esik úgy huppan módszerrel.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #105643 üzenetére
Nálam 2009. nyárig az S939 3700+. Akkor AM3 Athlon 2 X2 lett, egy évvel később azt cseréltem Core i5-re (Lynnfield). A 2009-es váltással indult meg a méretcsökkentés is egyben, akkor mATX-re, 2010-ben mini-ITX-re váltottam, nagyobb új alaplapot azőta se vettem, csak kisebbet (2014., Intel NUC).
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph #105632 üzenetére
A 939 a dual channeltől is sokat gyorsul, már ha sikerül beállítani, mert általában nem. Nagy szerencséje annak a platformnak, hogy a leggagyibb ram is húzható némileg az FSB-vel együtt, de ez az LGA775-re és az AM2-re is vonatkozik.
Nekem AM2-re az Athlon 64 X2 4800+ nevezetű 65nm-es, 512K l2 cache memóriával ellátott csodaprocesszor van, amelynél a korban és árban hozzá illő Pentium D 925 körülbelül 30-80%-al gyorsabb, szoftvertől függően. Hogy ezt ellensúlyozzam, 2.5 ghz-ről megpróbáltam a procit feljebb édesgetni, de a hozzá használt ram, hűtés, chipset, akármi következtében 2.7 fölé nem tudtam felénekelni.
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #105627 üzenetére
AM2 előnye nem kétséges ha későbbi procikat raksz bele, korai AM2 procik viszont gyengébbek mint 939-es platformon pár százalékkal, és vannak pl. késői ASUS lapok ahol CL1.5 is beállítható, egyébként 2X1GB tuningram elég szokott lenni, ha erősebb kell akkor már Core 2 Duo/Quad proci vagy AM3 platformot használnék ahol szintén jó XP támogatás van. Aki nem tudná S754-ben maximum 500MHz a plafon ramoknál, de abit lapokban csak bizonyos athlon prociknál engedi a bios, egyébként 400MHz a plafon.
AM2 esetében 667MHz CL3 vagy 800MHz CL4 ajánlott, de S939 550-600MHz DDR1-el elveri így is. -
Pikari
veterán
válasz
jokeph #105621 üzenetére
A tapasztalataim szerint a kétmagos 939 se drágább, vagy csak én szoktam jó helyen lenni, és ezért tudom milkacsoki árban beszerezni. Csak egy baj van vele: a ddr memória. Abból 2 gigás modult nem lehet szerezni, már az 1 gigás modul beszerzése is sokszor nehézségekbe ütközik, így aztán a platform egy bizonyos szint fölé nem skálázható. Az AM2-vel ilyen gond már valóban nincs, a ram könnyebben beszerezhető hozzá, és ha az ember megunja a régi am2 procit, am3 processzort is beledobhat egy bios updatet követően a legtöbb lapba.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #105618 üzenetére
Vajon mennyi különbség lehet ugyanezzel a procival és vga-val pcie-szel?
S939-be nem tennék 2 magos procit, amire jó (retróként amire használnám) semmi értelmét nem látom. Annó 3700+ volt benne nekem, retróként is az lenne a cél. Nyilván nem utasítanék vissza egy 4000+-t sem, de gyanítom, az manapság sem olcsó.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #105586 üzenetére
Kormánnyal a Mafia 1 szerintem a legjobb
Különösen ott az újabb gyorsabb autókkal (a két Ford Tbird, a Phantom Corsair, a hotrodok) egészen valódi autós dinamikát tudnak adni. Rémlik még pár cím amit futólag kipróbáltam kormánnyal, de az NFS-ek pont nem azok amik jók vele.
A Forza 4 is jó volt vele, de valamiért elvesztette egy Win 10 frissjtés után a kormánytámogatástRTS-eket én is szeretem. Az abszolút PC territórium (C&C Generals, Red Alert 3, War 3 mai napig mennek nálam).
#105583 FoxiestFox : A - Y nekem burnout paradise jellemzően. Igen, nekem is ezek a gombok amúgy a Carma 2-ben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #105581 üzenetére
Nem, azokkal a kamera forgott a kocsi körül
Én is sokkal jobban szerettem az iránygombokkal irányítani minden autós játékot, de mostanában az FPSek mellett a WSAD is kezd a kezemre állni autós játékoknál is.
Az Ins/del, home/end, pgup/pgdn nekem nem csak játékban de az alap létezésben is. Rengeteget írok, sokszor megy valamilyen szövegszerkesztés, létfontosságúak ezek a gombok, és a jó sorrendben.
A numpad nálam is számológép, meg gyors számíró is, de a blenderben is nagyon fontos.
Úgy rémlik, hogy láttam jó régen ilyen billentyűzetet, a gombok sorrendje ugyanúgy qwerty, csak épp balra vannakl a insert, home stb. meg az iránybillentyűk, és onnan balrább a numpad. -
-
Czo
addikt
válasz
jokeph #105586 üzenetére
En az NFS2-vel hasznaltam eloszor kormanyt, majd ez megmaradt a kesobbi idoszakban is. Kb 10 eve, meg rendszeresen jatszottunk nehany cimboraval Colin rallikat, szinten kormannyal. A regi kormany azota is megvan, illetve, mukodik, mindenfele driver telepites nelkul, "csak bedugva", Windows 10 alatt is. A Force Feedback is megy.
-
válasz
jokeph #105581 üzenetére
Carma 2-nek tényleg elég béna konfigolhatósága van ebből a szempontból.
Én nem szeretek numpadon játszani, úgyhogy egyik megoldás, hogy A előre, Y hátra, . balra, - jobbra, a kurzor a kamera, backspace a javítás, Ins a respawn.
De mostanában inkább kontrollerrel játszom, igazából sokkal feelingesebb, mint billzeten.
De a Need for Speedek is, főleg a Porsche, ami nagyon meghálál 1-2 analóg kart. -
válasz
jokeph #105407 üzenetére
SOC def feszen van. Ramok is visszafogva - 2.4GHz, 1.2V, XMP nincs aktiválva, 4x8GB modul van benne. Még a CL sincs felülbírálva, 2400- on CL12- őt tud XMP lista szerint, de simában használom CL17- el.
A Zen2 is hasonlóan levan tekerve, persze ott laza 4GHz- et lőttem a CPU- nak kímélőre, azt röhögve viszi, tuningban 4650- et bír, ahhoz arányítottam a kímélő setet.
-
válasz
jokeph #105376 üzenetére
Engem is elgondolkodtatott az újabb x64 procik TDP- je, asszem itt is írtátok hogy a nagyobb modelleket már jobb léghűtéssel sem lehet kordában tartani.
Normál használat esetén a Zen+/2 esetén visszafogott feszt és órajelet használok, elég jó teljesítményt adnak így is, tuningra tettem csak feljebb.
Intelből a régebbi Haswell Xeon defaulton is ok Win10/11 alatt, XP alatt nincs procivezérlés, ott tud melegedni, emiatt erősebb hűtőt tettem rá. Mondjuk manuálisan lehet állítgatni programmal, fix 2GHz- en is még elég jó, általános használatra.
A Ryzenek XP alatt is vezéreltek, gondolom ott már mindent a proci intéz. -
Czo
addikt
válasz
jokeph #105379 üzenetére
Es erre rugtak most meg1-et. Az M3 Pro (6P/6E) gepet allvahagyja 1 szalas teljesitmenyben az iPademben levo M4 (3P/6E), mert gyorsabb nala ~16%-al, es multi threadben, fele annyi P coreval "csak" ~18% lemaradasa van.
Szerk: a Geekbench linkem kimaradt: https://browser.geekbench.com/v6/cpu/compare/6113394?baseline=6387160
-
válasz
jokeph #105180 üzenetére
Sőt még a PCIe 7900GS Win98 alatt, meg DOS alatt a GTX- ek, még a 1650 is, pld a 84- es SCommander is jól fut rajtuk, ami CGA grafikát használ(sebesség is ok). A pixelhelyesség is sokszor szóbakerült, én nem látok semmi gondot ezekkel modern LCD monitorokkal, csak annyit hogy sokkal tisztább, szebb, kontrasztosabb a kép, mint annó a szemrongáló CRT- n.
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph #105088 üzenetére
Én is ezeket olvastam róla akkoriban. Azonban mióta van néhány ilyen kártyám, és le tudtam tesztelni, az jött ki, hogy a 64 bites fx5200 a 128 bites radeon 9250hez képest az esetek harmadában gyorsabb, másik harmadában lassabb, az utolsó harmadában pedig az adott játék a 92xx-en el se indul a hardveres dx9 hiánya miatt. Tehát így retrospekt az fx5200 egy nagyon jó kártya volt, persze tegyük hozzá, hogy én 640x480-ban használtam főként, nagy ritkán 800x600ban, afölött meg azért kell az a 128 bit.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #105076 üzenetére
Meg is adtad magadnak a választ : "ha valaki FX5200-at vett, sanszosan a többség nem az elit drága verziót vette meg, hanem a legolcsóbb fapadosat, annál viszont a gyengébb SDR-es GF3Ti is jobb volt."
Raádásul az SDR-es GeF3-asok nekem nem is nagyobn voltak a látókörömben, konkrétan nem is emlékszem, hogy átfutott volna rajtam NEM DDR-es.A PCI-os FX5200 meg akkoribban vicc volt. Nem csak a teljesítménye, és az ár/teljesítmény viszonya okán, hanem azért is, mert ez még pont az az idő volt, amikor 1-2 évente a komplett gépet, de legalábbis a platformot kicserélted, és az AGP pedig 7+ éve a piacon volt. Akkoriban PII-PIII (akár Tualatin) alapon fillérekért lehetett venni AGP-s gépeket, és a PCI-os FX5200-től még azt AGP-s GeF2 MX400-ak is gyorsabbak voltak, a P4/Athlon XP, LGA775, S754/939 alapon meg pláne volt AGP. Szóval maximum valami speciális célgép esetén tudom elképzelni az értelmét, de még azt is belemagyarázva inkább.
-
válasz
jokeph #104840 üzenetére
A P4P800- ban is vannak hasonló menüpontok, de én direkt magasabbra állítottam az indulót, ami a procival növekszik tuning esetén, konkrét fix asszem nincs, még szerencse, ha nem lehetne növelni, akkor nem tudtam volna elérni a világcsúcsot. Majd megnézem később pontosan, most az emulátorral foglalkozok.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #104795 üzenetére
A vicces:
Majd megnézem erősebb procival is, elvégre te sem egymagossal tesztelted az IGP-ket. Azért jó látni, hogy pariban van a 3200-zal, proci és ram tuninggal a 4250-től sincs olyan nagyon lemaradva (kurrensebb procival talán be is fogja), az Nvidiákat meg sárba tiporja a világ leghaszontalanabb vga-jának tartott Geforce 210.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #104795 üzenetére
Na, a 9200SE csak 200 MHz-en megy, a 9250-eid 240 MHz-en. Érdekes, hogy nem számít ez sem annyit, mint a memória sávszél, pedig 20%-kal több az órajeled.
Win 98 van most a vason, Aida 32 volt épp kéznél.
Nem tudom, mennyi felára lett volna a még gyorsabb memóriának, de látszik, hogy a gpu még bírná.Hát igen, ezek az igp-k más ligában játszanak, főleg az AMD-k.
Na várj egy kicsit, keresek valami vicceset
#104794 Czo: azok a zsugák csúnyán más ligában játszanak, annyira az az éra nem fontos nekem, hogy így kimaxoljam. A kedvencem a Nehalem, az lett az első igazán komoly gépem, főleg amikor 7870-t és 8 giga ramot is kapott 2012 végére. A vga most abban (is
) rangon aluli, sajnos lemaradtam egy jó vételről 2 hete.
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph #104792 üzenetére
Nem tudom, mit tudsz kihámozni belőle. Meglepő. hogy a 2 FX-ed mennyire más eredményeket produkált, ezek után az én FX-emhez hasonlítani nem tudom, mennyire lehet. Az mindenesetre meglepő, hogy megveri a 3 GHz-es NW mellett az LP-det, az egy elég gyenge kártya kell legyen. GPUZ szerint nálad AGP 8× van, nálam csak 4×, de talán ez nem limitál sokat. DC ram sincs nálam, de talán ez se mérvadó. A 2800+ PR jelzés szerint is kisebb teljesítményű, mint a P4-ed. A másik FX meg durván erős... Oh, megvan, a másik FX-ed 128 bites, az LP-d (meg az enyém is) 64 bites!
A 9200SE-ről mindjárt nézek GPUZ-t, hátha kiderül, hogy mi a helyzet. A te 9250-eid között a memória órajel a különbség, szóval a memória sávszélesség itt a belépő szinten durván korlátozó tényező.
FX5200 LP, Athlon XP 2800+
FX5200 LP, Athlon XP 2500+
9200SE, Athlon XP 2800+, ATi driver (6.11 talán, de nem veszek rá mérget)9200SE, Athlon XP 2800+, MS driver
-
arn
félisten
válasz
jokeph #104717 üzenetére
Az kb ugyanazt tudta, es a k6ban volt 3dnow, a p2 addigra mar egy harom eves proci volt. Az itt emlitett k6-2 alatt egy 350mhz koruli l2 cache nelkuli verziot kell erteni.
A 3dnow egy nagy ugrast hozott, eleg hasonlo szinten teljesitett a sima fput hasznalo p2vel, csak kerdes volt hogy mekkora tamogatasa lesz. A k6-3 akar egy sikeres cpu is lehetett volna, ha nincs az sse (meg jobb chipsetek keszulnek hozza).
-
válasz
jokeph #104572 üzenetére
Sosoem volt olyan játékom, ami GLIDE-ot igényelt volna - persze mert Te még fiatal vagy, 2000 előtt azért volt jópár, ami Glide/3DFx only(F15 3DFx pld+Unreal1 debüt, és pár StarWars, de van több is). A D3D meg még 2000 környékén is csak árnyéka volt a Glide- nak. Pld asszem az Unreal1 D3D patch is később jött ki(eredetileg csak 3DFx- re írták), de a TNT- vel brutál gyászosan nézett ki, aztán asszem elsőként 6600GT- re pakoltam a D3D patch- t, azon már príma. Retróként utólag a Ti4200- ra, az is már jó képet adott.
Vodoo nekem egy drága cuccnak maradt meg, amit én ki sem használnék. - no igen, brutálisan elszállt az ára, gondolom amíg a megfelelő korú gyűjtői éra aktív, addig nem is megy nagyon lejjebb. Én is gondolkodom hogy kell-e nekem 7db Voodoo2, ha mondjuk 5 db- ot olcsón, 50k- ért adnék, már az is 250k bevétel, aztán anno részben aprópénzért, részben ingyen jutottam hozzájuk....meggondolom még.
-
válasz
jokeph #104569 üzenetére
GeF2 talán már labdába rúgott, annyi hogy a teljesértékűek ritkák, én még nem láttam soha a gyakorlatban, az MX- ek meg azért még viszonylag lassabbak. Miért használjak egy retró gépben GeF2 GTS- t, mikor az bitang drága ma, legjobb helyettesítője a GeF4Ti4200, most olyan 5000Ft körül látni, 4x ennyibe kerül ma egy hétvégi bevásárlás...1 személyre
És a GeF4Ti4200 mellé a legjobb natív Glide kiegészítő ma is a V2 -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph #104297 üzenetére
Athlon XP 1600+ Palominot szegényt nem tartottam sokra, mivel kb az volt a teteje a Palának és így nem is nagyon volt húzható. Alig 1-2 ezressel feljebb (amikor már úgy lett jobban) volt 1700+ Tbred B, ami ment 2000-2200+ -t a legrosszabb esetben is, de a 2400+ -ba is bele lehetett nyúlni különösebb komoly ismeretek nélkül. Ráadásul a Tom's Hardware idevágó (cooler leszedős) videója mélyen az emlékezetembe égett addigra.
(mai szemmel megnézve a videót, az Intelekről gyanúsan könnyen lejön a hűtő, a P4-esé nem is forog, mégis visszagyorsul a CPU)A 2600+-os Barton az 1900-1917MHZ volt (alaplaptól függően), ami nagyon nagyon sok akkori játékban kb egy 1900+-nak felelt meg. Legalábbis azokban amik nem profitáltak az 512KB L2-ből, és akkoriban abból még jó sok volt. (ne feledjük, a Celeronok 128KB-al, a Duronok 64KB L2-vel a nagy Athlonok meg 256KB-al mentek ). Későbbi szoftverekben azért a Barton kilőtt.
-
-
Fücsök007
őstag
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph #103961 üzenetére
Minőségi vaper chamber hűtéssel nem vészes a hűtés, már nem lesznek 5-6cm vastag notik, persze ehhez nagy szellőzőnyílások és jó ventik is kellenek még. Nyilván senki ne akarjon 19mm-es gépházba 125W-os SOC chipet hajtani throttling nélkül, de 3cm körül már elég szokott lenni.
Ma már tényleg hordozható méretben tudnak igen bivaly teljesítményt adni, ez régen csak nagyon vastag gamer/munkaállomás notikban volt meg.
-
válasz
jokeph #103824 üzenetére
Az FX lap jó, sőt az ajánlottak közt van, Asus M5A97 EVO R2.0, ennek ellenére választottam a kímélő beállításokat.
A kínai X99 VRM nemtom mennyit bír, de láttam hogy nagyobb TDP procit is hajtanak benne.
B450Pro- n tűrhető VRM, ott nem gond, ha kapcsolgat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest