-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92114 üzenetére
Attol fugg min hallgatod, ha pl fulest kotsz egy sbprora, ott is beszurodhetnek a zajok, de ahogy teltek az evek egyre jobbak lettek a kartyak.
Ezek a hangkartyak mai szemmel nagyon gyengek.
Par eve mertem oket:
[link]Pl az sb2 alig -30db koruli zajszintet tud, az sbpro -50 korul, az awe64gold olyan -80dbt.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #92102 üzenetére
2500+ az más, abból szinte mind vitte a 3200+-ot, de 2600+-osokból (különösen a barna erezetes tokozásúból) előfordult a melyik nem.
Egyébként a videón lévő példány csalóka, mert elsőre a sorozatszámára nézve erős bizakodás töltött el, csak hát ugye a waffer béli helye lehorgasztó volt. BTW a look select itt is bejött.
-
Pikari
veterán
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92080 üzenetére
A 2.0hoz nem kell semmi… es kb abban jobb mint az 1.5, hogy 44khzig megy, nem 22ig. Korabeli jatekoknal par khzes mintak voltak, meg maga az sbpro is csak 22khz volt sztereoban.
Mire gondolsz, hogy “kihasznaljak”? Esetleg modlejatszoknal van ertelme, hogy magasabb khzen mixeli, de azt meg a lassu vas nem fogja birni, meg igazabol a digitalis zajt hallod jobbanvolt par 2.0am, mind nagyon zajos volt a kimenete az sbprohoz kepest is.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #92079 üzenetére
Na sikerült, a test-sbc detektálta, szól is rendesen.
Egy 286-os wyse pc-be tettem be, az lenne még a kérdésem, hogy mik voltak az első legjobb Dos játékok, amik már kihasználták a Soundblaster 2.0-át?
Valahol gondolom 1990-1992 közöttiek
Rakok rájuk majd cms upgrade-t is, esetleg létezik lista melyik játékok támogatják a c/ms-t (gameblaster) -
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #92020 üzenetére
Szerintem az emberek nagy része félt az adatvesztéstől. A RAID0-val van csak értelme, hogy adott esetben a 2 kisebb hdd olcsóbb, mint 1 nagy, az meg rizikós ilyen szempontból. A többi RAID-del mindenképp van kapacitás veszteség. Én eddig csak linux visszaosztó gépben használtam RAID0-t, nem volt rajta semmi pótolhatatlan. Esetleg még játékokhoz jó, ha a mentések nem (csak) ezen vannak.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #91932 üzenetére
Venned kell egy 7905-ot, majd kell hozza egy ilyen es egy ilyen kondenzator. A doksi 6. fejezeteben levo 4-es kepnek megfeleloen osszekotod. Ezutan vagy a meglevo tapnak vagod el a madzagjait, vagy ha azt nem akarod, akkor venni kell egy ATX 20-24-es tapdugo toldot. Ezek utan mar csak be kell kotni. Mindent az ATX megfelelo labahoz es kesz is vagy. De ha jol emlekszem, te nem szoktal barkacsolni.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #91823 üzenetére
Ahogy észrevettem az árak folyamatosan mennek feléfelé, kb mindenhol.
Emlékszem én, amikor még 30 ezer ft-ér sweetpot VGA-t lehetett kapni, sőt egy időben ez inkább 25 ezer ft (valamivel később), ma meg, a kripto lufi kipukkanása után bő félévvel, még mindig 160 ezer ft felett van egy közepes VGA újonnan. (De egy használt RX580 is a négy évvel ezelőtti új árán van!) És mindezt úgy, hogy nagyon sokat esett a VGA-k ára! Az NVidia új szériája egyszerűen csak felé jött árban az előzőnek, azon nem nyomott le semmit.
Hasonló zajlik a CPU piacon, elég megnézni a 10, 11, 12, 13th gen CPU-kat.
De ugyanez a HDD piacon is : 2012-ben "a nagy árvíz" előtt 12 ezer ft volt egy 2TB-os HDD. Ma is annyi, csak épp eltelt 11 év. A 8TB feletti winyók ára tulajdonképp megjelenésük óta semmit nem esett. SŐT : A 4TB-os HDD pl 25 ezerről 39 ezerre emelkedett, tehát a helyzet itt is romlott.
De a tápoknál is megfigyelhető ez, 2009-ben 16-20 ezerért már elég jó tápot lehetett venni, most 30 ezer az alsóközéposztály. Manapság a bevállalósabbak 60 ropi felett kezdődnek.Egyedül aminek tényleg nagyon szépen csökken az ára az SSD és a memória. A RAM folyamatosan döntögeti a ft/GB arányokat. 2021 tavaszán a 16GB DDR4 3200-as RAMot majdnem kétszer annyiért vettem mint amennyiért 2022 december végén, amikor mindennek is elvileg még magas volt az ára a karácsony miatt. Most mézem a 2021 márciusi 2×8GB RAM akkori árából most 2×16-ot tudnék venni és még a futár is beleférne. pedig most mennyivel kevesebbet ér az a pénz...
Az SSD-m ára 4 hónap alatt 32 ezerről 21 ezerre esett. -
válasz
envagyok #91823 üzenetére
Szerintem jó hír, hogy helyreállt valamelyest a noti használtpiac.
Az első év covid kétszeres, vagy akár magasabb szorzót tett a 2-5 éves használt business notik árára sok esetben, ez most már nem igazán jellemző, van is, nem is drága.
Ami viszont nem nagyon akar visszaesni pre-covid szintre, azok a használt business monitorok árai. Kellene nekem a közeljövőben egy 1440p IPS 27" vagy nagyobb, covid előtt megkaphattam volna a mostani áraik feléért, csak lusta voltam venni
Azzal egyetértek, hogy az új autók és a mobilok árai fogyatékos szinten vannak, és mindkét piac amúgy is siralmas irányba ment el mind az eszközök mérete, illetve javíthatóságuk nehézsége vagy lehetetlensége, mind az alkatrészárak vagy egyáltalán elérhetőségük tekintetében.
Mondjuk én elég nagy ívben tojok a mobilpiacra, használtam szoktam venni páréves csúcsmodellt ami 2-3 évig nekem meg szokott felelni.
A Blackberry Privem is csak azért cseréltem tavaly, mert már nem ment a netbank a régi Androidján. -
-
zsid
senior tag
válasz
envagyok #91543 üzenetére
Én nem TVzek így TVm nincs, filmezésre vettem egy használt projektort olcsón. Van hozzá egy 100 collos motoros vászon, de általában a falon nézem 125 collos képátlóval, a nappali túlvégéból egész jó, mozi feeling.
Egy öreg Yamaha 7.1-es erősítő és 8 hangfal gondoskodik a hangról. A szomszédok szeretnek amikor filmezekPikari:
Szerintem nem halnak ki, tárolásra egyelőre kevés olcsóbb megoldás van.
Kell nagyobb méretű konzumer winyó a népnek? Átlag usernek nem elég a 2TB környéke? -
arn
félisten
válasz
envagyok #91374 üzenetére
Mar most is rengeteg dolgot konnyebbe tesz, fejlesztesben nagy segitseg. Komplett szovegeket general, etc. Ahogy a google anno kiterjesztette a lexikalis tudast, ugy fogja a logikus gondolkodast kiterjeszteni - es ahogy ott, itt se fogja eltuntetni az emberek kozotti kulonbsegeket, csak mas skilleket helyez eloterbe. Aki intelligensebb, ebbol a toolbol is tobbet fog kihozni.
Mar most alap a hasznalata, aki nem hasznalja, lemarad - az internet masodik forradalma.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #91404 üzenetére
Igen, lelassult, és javarészt a konzoloknak köszönhető. PC-s piacon ugyan jöttek újdonságok, de a játékok gépigénye szelidült.
2005-ben pont emiatt el is maradt a "szokásos" gépfejlesztés, 2006-ban is csak RAMot vettem, 2007-ben pedig VGA-t az Athlon XP-hez. (jó, 2009-re ígyis elavult, (javarészt az SSE2 hiánya miatt -- de gondoljunk csak a móka kedvéért egy 4GHZ-re húzott P4-re 1-2GB RAMmal és egy 7300GTvel, 2009-ben még bőven használható lett volna) de korábban egy 6 éves gép elképzelhetetlen lett volna napi használatra, meg játszogatni )
Sőt, mást mondok a 2006-ban megjelent C2D CPU-k még egy évtized múlva is értek valamit napi használatban, miközben korábban egy 10 éves platform kb használhatatlan lett volna (gonduljunk csak egy 1997-es Pentium 1-esre ami 2007-ben --> kb netezni is elégtelen lett volna).A 2nd gen I7-től a Ryzenig meg egy újabb lassulás volt tapasztalható, akik 2012 körül 2nd gen I7-est vettek (akár) 16GB RAMmal azok még kb ma is elvannak, egy (kicsit) komolyabb VGAval.
Egyébként ha nincs a bányász szarság, akkor lehet, hogy 2020-ban veszek egy RX580 8GB/GTX 1660 Super-t, és idén januárig 4th gen I3-al ellettem volna, úgy, hogy játszogatni szeretek. -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #91370 üzenetére
Teljesen egyetértek! Nagyon lelassult a fejlődés, és elég langyos víz a mostani helyzet. Az egyetlen érdemleges esemény az Intel VGA piacra lépése volt az utóbbi években, meg az első Ryzen megjelenése.
Ma még egy 2nd gen I7-el is el lehet lenni (4C8T), legyen hozzá 16GB RAM aztán jónapot. Egy RX590-el (7 éves VGA!) FullHDban simán el lehet lenni. Régen ez elképzelhetetlen lett volna, hogy 11 éves proci és 7 éves VGA még bármire is jó legyen.
Minden hónapban izgatottan vártam a híreket, ki épp mit gurított, és mi lesz az új szuper jóság. Annak meg egyenesen varázsa volt, hogy tudtam, hogy egy év múlva jó eséllyel sokkal jobb gépem lesz. Mondjuk megvolt a hátránya is, kifejtettem az egyik előző kommentemben. -
fatpingvin
addikt
válasz
egyetértek.
mostanra szó szerint mindenfajta változatosság eltűnt, gyakorlatilag mono- vagy duopólium van minden érdemi dologból:
architektúra: x86-származékok, meg mondjuk hogy az ARM, valamelyest, de az se igazán ugyanazon a piacon. régebben mi volt? x86, PowerPC, Alpha, SPARC, PA-RISC, MIPS, m68k, és akkor ezek csak a "modernebbek", az ilyeneket hogy Z80 meg 6502 nem vettem bele mert ezekre nem igazán van UNIX.CPU gyártó: architektúránként legalább egy, de ha csak az x86-nál maradunk ott is volt elég sok, mostanra maradt két nagy meg egy kb semmi vizet nem zavaró harmadik faramuci.
GPU: maradt lényegében kettő meg egy harmadik ami most jön fel ismét. régebben mi volt? csak a 3dfx-et mondom, de rengeteg egyéb volt akik elhalványultak
IO: USB a mindenre IS, belső rendszerbusznak a PCIe maradt szinte kizárólagosan, ezen kívül kb a SATA mint hátértár, esetleg a SAS enterprájszon. hálózatra Ethernet. minden egyebet amire ezek eredetileg nem voltak alkalmasak, rájuk tákolják. az USB és PCIe sajátos öszvére a Thunderbolt. Firewire, SCSI, FC... akár csak a jó öreg parallel port. folytathatnám a sort, ez is kiürült.
hogy szoftverfronton miféle fertő alakult ki azt meg ne is feszegessük.
-
Pikari
veterán
válasz
Ja, hardver tekintetében 10x annyi gyártó volt, ami izgalmas volt. Most alig vannak hardvergyártók, de viszont szoftverekkel ez a helyzet, sokkal jobbak, és sokkal több van belőlük.
Mondjuk hddből 3 gyártó maradt, igaz, SSD-ből van vagy 30 gyártó megint.
Viszont pár éven belül több nagy kínai, esetleg 1-2 orosz gyártó is meg fog jelenni a világpiacon, akik videókártyákat, és processzorokat gyártanak majd (zhaoxin, glennfly, moore threads, elbrus, innosilicon), ez majd sok érdekességet csempész megint az életünkbe.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #91352 üzenetére
A kolléga kérdése adatbáziskezelésre + az ezzel kapcsolatos IO műveletekre vonatkozott, feltételezem, hogy floppyra gondolt, más nem nagyon jöhetett szóba. Hiába van egy rendszernek nagy elméleti sebessége, ha a gyakorlatban ezt lehetetlen kihasználni a pocsék platform miatt. A commodore szerintem tipikusan ebbe a hibába esett.
-
válasz
envagyok #91316 üzenetére
Dosban lehet felrakni, én erre egy core2-es gépet szoktam használni de modern gép is jó freedos-al.
Rá kellene keresni de szerintem a 9208 és 9207 ugyan az a chippes.
9207-8i_Package_P20_IR_IT_Firmware_BIOS_for_MSDOS_WindowsKeress inkább rá, most nem tudok ránézni csak gyorsba ennyit.
-
válasz
envagyok #91310 üzenetére
Nem ismerem a sun rendszereket de nem lehet hogy más a fw-jük sima pc-hez képest? Mint mondjuk ami apple cuccoknál volt hogy más fw volt a videókártyákon.
https://forums.servethehome.com/index.php?threads/updating-the-hgst-hdd-ssd-firmware.22381/page-5
This drives are oem for SUN/Oracle with customized firmware. There no easy way to change firmware to HGST generic one.Szóval lehet fw frissítés is kellhet.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #91301 üzenetére
Na tessék, ragályos lett a 6 tb vinyó mizériád. Már két napja én is épp egy csökkentett kondíciójú 6tb vinyóval bírkózom. Működni működik, csak olyan lassú a sok gyenge szektor miatt, hogy a linux állandóan eldobálja a journalt
Nem szereti a lelke, ha 10 másodpercig nincs adat egy szektorról, aztán a sata szabványnak megfelelően máris agyonüti a requestet, az meg agyonüti a journalt. Csodálatos design.
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #91302 üzenetére
Van pár 320 gigás 2,5-es vinyóm, amiket settop boxokból bontottam, eddig nem sikerült semmilyen gépben használnom. A hardver megjelenik, de nem tudom használni. Gyanítom, hogy a boxhoz van igazítva a firmware... Nem állítom, hogy nálad is ez van, de biztos vagyok benne, hogy van ilyen. Esetleg a firmware verziószáma alapján el lehetne indulni, hátha gugli a barátod lesz.
-
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #91253 üzenetére
első körben mondjuk szakadj le ezekről a grafikus frontendekről, nem véletlenül nem ajánlott a használatuk a teljesen gyógyegér szint felett. te nem vagy gyógyegér, ha elolvasol egy manualt azt fogod tudni értelmezni.
a karakteres kezelőfelületben az a legjpobb hogy tömény információ, semmi csicsa, cserébe tényleg minden ott lesz ami ténylegesen történik. -
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #91213 üzenetére
a sda kell hogy legyen VALAMILYEN diszk, lehet hogy a kernel valamiért csak annyit lát belőle hogy ott van de semmi infó.
fdisk -l /dev/sda, ha meg akarod nézni mit tud róla a kernel.
erős a gyanúm hogy a SAS vezérlőn van valami rondán elállítva... biztos hogy IT módban van ez? -
válasz
envagyok #91181 üzenetére
Én kipróbálnám a helyben másik vezérlővel. Mármint a mindent vivő 9211-essel (Dell H200, H310...) IT fw-el és rábíznám egy linuxra gpartedben a formázást. Egy ilyen vezérlő amúgy is jó ha van mert a legrugalmasabb ami csak létezik egyedül SAS-os SSD-re nem szokták ajánlani mert arra lassú de hdd-vel mindenevő.
Nincs kizárva hogy ami neked van nem IT módban van valóban nem tud vele mit kezdeni. Onnan gondolom hogy nekem IT módban nem lehet belépni semmilyen menübe, nem is inicializál semmit de nem is tudna mert nincs uefi biosa és a biosom nem is veszi figyelembe hogy létezik, windows indításkor pörgeti fel a vincsiket csak.fatpingvin
Videókártyáknál katasztrofális a pcie implementálás, nagyrészt azoknál van a legtöbb inkompatibilitás. Volt régen olyan kártyám (750ti) amely nem működött pcie 1.1-es slotban mert csak, de ugyan ebben a slotban meg GTX970 ment...SAS vezérlőkkel tényleg nem volt gond verzió és sávokat tekintve mondjuk az enterprise kategória ott meg kell csinálniuk normálisan, desktopnál engedékenyebbek a szabványokkal. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #91184 üzenetére
Azert nem tud vele mit kezdeni, mert gondolom a rendszer azd mondja a lemeznek, hogy, nesze adatok, ird bele az X. sectorba. A lemez meg visszaszol, hogy nemjo-nemjo, keves adatot kuldtel. Ezert kene atformazni, hogy 512 byte legyen 1 sector. Tehat, amig nem formazod at 512 sectorosra, addig a lemez minden egyes commandot el fog utasitani, amikor 512 bytetot adsz neki irni, de o 520-at vagy 528-at varna. Olvasasnal is ez tortenik, a gep elkeri adott sectort, a lemez atadja az 520/528 byteot, de a gep ebbol csak az elso 512-vel foglalkozik. Szoval vagy atformazod, vagy keresel hozza egy Dell/EMC storageot, mert azok hasznaljak igy a lemezeket.
-
Czo
addikt
válasz
En soha nem formaztam ilyen modot a vezerloben. Marmint, en a vezerlo biosaban eddig csak 512/4k valtast lattam a dual modu lemezeknel, de adott csaladon beluli ujraformazasra mindig a linuxos sg_format parancsot hasznaltam.
Ez pedig nem RAID, hanem IT mode biosnak tunik. Honnan tudod, hogy a gpated nem latta? Mit irt a dmesg? Volt betoltve modul? Probaltad kezzel betolteni? (mpt2sas/mpt3sas)
-
fatpingvin
addikt
válasz
nem hiszem hogy firmware lenne öreg, itt valami más lesz a problem.
Linux alól kellenének legelső körben a lspci és a lsblk parancsok kimenetei hogy lássuk hogy egyáltalán a rendszer látja-e a kártyát illetve a rajta lévő diszkeket, illetve hogy ez utóbbiakról kiderüljön hogy mi van velük, én is arra gyanakszom hogy RAID tömb részei lehettek (akár simán softraid) amivel meg egy sima fdisk frontend nem feltétlenül tud özvetlenül mit kezdeni ha előzőleg nem lett lepucolva róla a RAID keretrendszer. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #91176 üzenetére
Igen, 512, 520 es 528 byteos sectorokat tud a lemez, linuxon az sg_format es akkor a hdparm at tudja formazni. Valoszinuleg van Windowsra is hozza tool, de azokat en nem ismerem.
Mit ir ki a BIOS-a? Tudsz a BIOS-ban koteteteket csinalni? Van lehetoseg pl JBOD-ra? Ezt te latod, nem mi latjuk a BIOS-t, ami a kartyadon van. Es ezeket a kartyakat 66 vendor 1200 neve alatt forgalmazzak/forgalmaztak, az LSI csak a kontrollert szallitja. Az egyik vendor BIOS erre kepes, a masik vendore pedig arra. Ezek raadasul keresztbe-kasul flashelhetoek, igy egy Dell kontroller is bejelentkezhet Intel kartyakent, egy Intel kontroller meg OEM LSI-kent is.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #91172 üzenetére
Na, ez mar teljesen mas helyzet. A vezerlorol meselj egy kicsit. Sok vezerlohoz van SAS/RAID es IT mode bios. Neked IT mode kell, akkor latszik a RAW lemez es nem a "virtualis" lemez. A RAW lemezt tudod atkapcsolni, ezutan ha atkapcsoltad, akkor az ugy fog maradni. Az sg_format command ami Linuxon ezt tudni fogja, Windowson foggalmam sincs. Viszont ez a command csak akkor es csakis akkor fog tudni kezdeni valamit a lemezzel, ha a kontroller a lemezt mutatja az OS-nek es nem a virtualis disket.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #91169 üzenetére
A lemezed elvileg 512k emulalt sectorral dolgozik, tehat nem a 4k-nak kene bekavarnia (nem is irja a seagate, hogy tamogatna 4k sectort). A vezerlod az raides? Nem volt a lemez raid tombnek a tagja? Nem irt olyat, mikor eloszor bedugtad, hogy van rajta foreign config? Tuti jo a lemez?
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #91169 üzenetére
Alapvetően amit te akarsz, az egy alacsony szintű formázás (olyan, mint ami anno az mfm kontrollerekkel volt), ami nem azonos a magas szintű formázással.
-A gparted (ami csak egy gui) nem hiszem, hogy képes alacsony szinten lemezt formázni.
-Ezzel egyútt linux alatt elképzelhető (de nem garantált), hogy működni fognak a lemezek, de ősi csoda disztribek alatt olyan régi kernel lesz, eleve ami nem fog tudni mit kezdeni a nem 512 bájtos szektormérettel, tehát valami újabb kell, pl debian.
-Fontos megjegyezni, hogy hiába formázod le itt a lemezt akárhogy, attól még windows alatt az nem fog működni.
-A sas kontroller kártyának, ÉS az operációs rendszernek is támogatnia kell a speciális szektorméretet ahhoz, hogy használni tudd.
-Létezik olyan HDD, ahol linux alatt egy control paranccsal be tudod kapcsolni a vezérlőjében permanensen az 512 bájtos szektorméret emulációt. Ehhez köze nincs a formázásnak vagy a gpartednek, fejből nem tudom, ez egy egy soros utasítás a parancssorban. Fontos megjegyezni, hogy a lemez tartalma ezzel elérhetetlenné válik.
Google szerint: hdparm --set-sector-size 512 --please-destroy-my-drive /dev/sdx -
Czo
addikt
válasz
envagyok #91161 üzenetére
Az nem SCSI, hanem SAS vezerlo
nem ugyonaz. Node, ezen link alapjan, a 2308-as chipsetnek (Mustang) vannak olyan kartyavaltozatai, amiknek a firmwareje nem 4k sector kepes. Amelyik nem az, az a vezerlo nem tud erdemben dolgozni a lemezzel, illetve, olyat is lattam mar, ahol 1/8-ad meretunek latszott a lemez.
Ilyenkor csinaljuk azt a Dell meg a HP meg a mindenfele vendor kartyajanal, hogy megy fel a masik vendor/modell firmwareje.
-
válasz
envagyok #90926 üzenetére
Az a jó, ha rövid ideig forr, aztán ennyi volt, túl vagyok rajta; nekem is volt ilyen, például mikor eBay-en az egyetlen példányban jelen lévő terméket kérésem ellenére se volt hajlandó az eladó Magyarországra feladni, de még csak nem is válaszolt az üzimre. Így jártam, ő meg k@pja be.
ityam: Hibásnak tűnik.
Nekem mindegyik Radeon DDR tökéletesen működik azonnal az összes AGP-s lapomban, amikben eddig próbáltam; legalább 6-7 darabról beszélek. Win98, Win2k, és XP alatt is.
-
válasz
envagyok #90893 üzenetére
Szép gyűjtemény, ezekből az i7-5775c számomra a legkülönlegesebb darab. Még topikon belül se lehet sok embernek, sajna nekem sincs. De annyit nem adnék érte, amennyiért általában vesztegetik, mert annyi pénzből több ritkaságot is be lehet zsákolni, ha szemfüles az ember. Illetve szeretem kitalálni azt is, mi lesz érték majd a jövőben, amire perpill éppen nem sokan gondolnak, és ezért filléres -akár annak ellenére is, hogy alig van belőle.
DarthSun: Részben ezért félek az otthoni főgépem 3400G-jét 5600G-re cserélni, sok negatív tapasztalatot olvastam arról, hogy ezek a 7 nm-es csíkszélességen gyártott procik még annyira se bírják a strapát, mint a 12 nm-es mostanim, rengeteg az elromló példány.
zsid: Néha eBay-ről ki lehet fogni nagyon jó áron szuper cuccokat, gyakran a magyar árak feléért. Kezdek leszokni arról én is, hogy megvegyek bármit, amit túlárazottnak érzek, lesz valahol majd a megfelelő időben annyiért is, amennyit elképzeltem -ehhez tartom magam akkor is, ha esetleg nem jön be.
jokeph: Azt a Z270M-ITX/ac-t én is elfogadnám, valamikor szerintem veszek is majd egyet, már megvan a terv a teljes konfigra. Nekem akkoriban Rx 570-em volt, de nem kötődtem hozzá érzelmileg, szóval egy LP-s GT 1030-at vagy GTX 1050-et teszek majd bele, mindegyikre kíváncsi lettem volna akkoriban, pedig nem szeretem az NVIDIA-t. Prociból 7700T illene bele, RAM-ból pedig 2x4 GB HyperX Savage DDR4 2400CL12, ami 2400CL10-re is jó. Mondjuk egy 7350k is megfontolandó opció, az is érdekelt nagyon.
Thrawn: Nekem 2 db Radeon DDR-em is van, de egyik se AIW. Már sajnálom, hogy eBay-en nem rendeltem meg 4k-ért, mikor rövid ideig ennyiért kínáltak több példányt belőle.
ityam: Azt láttam, asszem 6k-ért vitted. Viszketett is kicsit az ujjam az egéren a licitálás fölött, de nem nyomtam rá.
---------------------------
Athlon (Thunderbird) 1400 MHz vs Athlon XP 1600+ (Palomino, 1400 MHz) -van bármilyen játék 2001-ből, ahol kijön a Palomino előnye? (SSE support pl.)
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #90919 üzenetére
Hajajj
bonyolult dolgok ezek. DOS alatt alapvetoen, rettento benak a driverek. A SCSI viszont szep dos alatt is. Van egy low-level SCSI driver, amit betoltve, ASPI programozoi feluletet fog mutatni a kartya. Tehat mind1, hogy milyen kartyad van, egeszen addig, amig van hozza ASPI driver DOS-hoz. Ezutan a gyartok az eszkozillesztoket, mar ugy irtak meg, hogy ASPI hivasokkal erik el az eszkzot. Tehat az Adapter kartyahoz az Adaptec csinalt ASPI illesztot, az Initio kartyahoz az Initio csinalt ASPI illesztot. A HP a tape drivehoz, pedig ASPI illesztot csinalt, az IOMEGA pedig a ZIP-hez szinten ASPI illesztot. Tehat nem fugg az eszkoz a kartyatol. A SCSI kartyan pedig lesz "BIOS", ami valojaban egy BIOS extension, ami kiboviti a rendszer int 13h szoftvermegszakitasi kodjat a kartyara dugott merevlemez kezelesevel, mert DOS alatt, BIOS hivasokkal megy a hdd kezeles. Ez igy kb szep
No, az IDE/ATAPI az nagyo nem ilyen. Ugye az IDE, az a klasszikus PC-s AT busz tovabbvitele. Tehat az IDE-re dugott eszkozok, ugyonabba az I/O tartomanyba ulnek be, ahol a hangkartyak, joystickok, stb-k vannak. Tehat, mig SCSI eseten az eszkozk a scsi controller utan vannak, addig az IDE eszkozok kozvetlen ulnek az adatbuszon, az osszes tobbi eszkozoddel. Ami meg van trukkozve, az az I/O cim, mert az IDE buszon csak 3 bites. Ezt a controller mapeli be, a NAAAGY cimtartomanyba. Itt van egy link sok "well known" es standard I/O cimrol. Tehat, van egy alaplapod, amin van IDE dugo. Mivel az IDE lenyege az hogy OCCSO, ezert amit lehet, kisporoltak. A HDD kezeles bekerult az alaplapi BIOS-ba (286+), ezert nincs az IDE karyakon meg EEPROM-sem. Es eljutottunk oda, hogy megjelent az igeny, a nem HDD tipusu eszkozok csatlakoztatasahoz. No, mivel az IDE I/O cimek drotozottak, ezert a gyartok egyszeruen elkezdtek uj ATA commandokat bevezetni, majd az osszetakolt DOS driverben, a fix I/O cimekre kuldeni a parancsokat. Tehat ha beraksz valami kartyat, ami IDE, de nem a gyari I/O cimeken van, akkor lehet, hogy sok eszkoz nem fog menni, mert a drivere egyszeruen nem talalja meg. Jellemzo, hogy a hangkartyakon levo IDE dugok a 3. es 4. ATA controllernek ulnek be (ezeknek a cime benne sincs az elozo Wiki-s linken levo tablazatba), majd jon a meglepi, hogy a gyarto DOS-os CD-ROM/tape/stb drivere nem talalja meg a driveot, mert csak a primary es secondary controller cimeit nezi meg.
Windows alatt annyival "szebb" a helyzet, hogy az eszkozokhoz keszitett driverek, pl SCSI bus-t, vagy ATA/ATAPI-bust/busokat regisztralnak, majd a windowsos ZIP driver, mar minden olyan bust at fog nezni, amit tamogatni tud.
Egyebkent az LPT-s ZIP egy gyonyoru peldany. A 100-as verzioban vlaojaban egy LPT-s SCSI vezerlo van, majd egy SCSI-s ZIP100 drive. A DOS-os drivere is olyan, hogy LPT-s ASPI illeszto, majd a SCSI-s ZIP illeszto. DOS alatt probaltam, siman lehetett scannerrel hasznalni, ha atdrotoztad
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #90917 üzenetére
Se a CD driveoknak, se a ZIP-nek nincsenek HDD parameterei. A regi BIOS-ok, amikor "detektalhak" a HDD-t, akkor kikuldik az 'EC' commandot a kabelre. Ez a command a leges leglso IDE/ATA verzio ota letezik (SATA is pont ezt hasznalja). Ezzel megkapod a HDD parametereit, eszkoznevet, stb. Viszont a ZIP es a CD az nem ATA, hanem ATAPI eszkoz, a PI itt a Packet Interface. Ezek az eszkozok nem valaszolnak az "EC" commandra, mintha nem is leteznenek. Ok viszont Az "A1"-es commandra valaszolnak. Szoval, attol, hogy a BIOS nem ir ki semmit, az eszkoz mukodhet, de csak akkor, ha olyan drivered van a vezerlohoz, ami ATA eszkozokon kivul ATAPI eszkozok hasznalatat is lehetove teszi. Sok regi ATA RAID vezerlore hiaba dugtal ATAPI eszkozt, azok meg sem nyikkantak. A DOS-hoz hasznalt oakcdrom.sys is egy olyan ATAPI CD illeszto, ami a szabvany IDE I/O cimeken keresztul akar ATA eszkozzel kommunikalni, ez nem standard IDE vezerlo (ott ugye nem ezen a cimen lesznek az eszkozok) eseten nem fog mukodni.
-
zsid
senior tag
válasz
envagyok #90893 üzenetére
Bios? Nem megfelelő leszorítóerő?
Fred23:
A Sandy-Ivy-Haswell vonal az itt kint teljesen "halott". Egy irodai HP géppel Ivy i5-tel hajtottam a projektort a nappaliban, erre tökéletesen megfelelt csak a lap időközben feladta a harcot. Gondoltam veszek egy használt lapot, de LGA1155-ös lapok nagyon ritkák itt Svájcban, am,ikor meghirdetnek egyet azért majdnem annyit kérnek, mint a használt AM4-es lapokért. Nekem - a nevemből adódóan - olyan ez, mintha a fogamat húznák
E5-ös Sandy Xeonjaim vannak, de az meg kicsit overkill lenne sorozatnézős gépnek.Nálam a laptopos korszak miatt kb 2009/2010 től a Coffe Lakeig minden kimaradt és próbálom apránként begyűjtögetni őket, de elképesztően irreális árakon kínálják. Olcsóbb megrendelni egy új H510-es lapot i3-10100-zal, mint venni egy korrekt lapot mondjuk egy 4770K-val...
Megvan még a 8gen rendszerem is ( nem tudtam eladni ), gyorsan ránéztem a használt i7-8700-ak drágábban mennek, mint a bolti új Ryzen 7 5800X.Én általában a filléres cuccokra vadászok és elég gyakran sikerül egész jó dolgokat csoki/doboz cigi áráért felhajtani, de az Ivy Bridge - Coffe Lake közötti korszak az felejtős, olcsóbb újat venni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90798 üzenetére
Magatartás problémás és csak fél napos lehet... ez mekkora baromság, miért a fél nap alatt nem lehet vele probléma??
Lehet, hogy a retro cuccok tényleg jó befeketetések, de ugyebár nem minden, csak az aminek megy felfelé az ára. Magam részéről azt sajnálom, hogy 2009-ben rengeteg jó cuccom is kukázva lett, többek között két gravis hangkártya, aminek az árából most egy hónapig megélnék.
Ruhatárat nemrég (decemberben) frissítettem mivel tele volt már tizen, huszonéves darabokkal, most vagy 10 évig megint nem kell vele foglalkozni
Autó, wellness, étterem mind pénztemető tényleg, néha szoktam kaját rendelni, de ez is nagyon jelentősen visszább ment, a covid alatt heti 3-4 alkalom volt, most havi 1-2re csökkentettem, mert olyan drága lett minden, hogy az ember kétszer meggondolja. Több mint egy évtizede tökéletesen megvagyok autó nélkül, egyelőre nem is látom, hogy mikor veszek egyet."minimálbér is 200k felett van már" - a magyar propaganda oda is elér. Előszüris mikor bérekről beszélnek, az mindig brutto. Ahogy szoktam mondani, engem nem az érdekel, hogy a munkáltatómnak mennyibe kerülök, hanem, hogy én mennyit kapok... és ugye ez sem igaz mert a brutto sem ezt mutatja meg hiszen a munkáltató még járulékot is fizet utánam. A brutto csak arra jó, hogy szebbek legyenek a számok. Esetemben a a netto 200-as bruttónál (mivel nincs család, 26 és 50 közötti fehér férfi vagyok, tehát a legalja, vagyis amellett, hogy sehová semmilyen kedvezményem nincs, én fizetem a legmagasabb adót) 133 ezer ft-ot jelent nettoban. Ennek tetejében itt keleten imádnak trükközni, alkalmi bejelentővel és egyebekkel megy az ügyeskedés. Nem is csoda, hogy múltkor mondta haver, a cége milyen jó, ha hétvégét is vállal meg becsúszik 1-2 éjszaka is, akkor akár a havi 160-180 netto is meglehet. Huh bazz, Ausztriában hetente kerestem ennyit, nappal hétköznap. Azt meg szerintem pont neked nem kell mondjam, hogy a dupla fizetés vagy a négyszeres fizetés az nem négyszer annyi félretehető pénz, hanem annál sokkal több. Az elmúlt 3 évet vegyesen töltöttem Németországban, Ausztriában és magyarországon, így úgy érzem van némi rálátásom.
-
válasz
envagyok #90712 üzenetére
Lehetett, de itthon inkább a kellett volt az igaz. A nyugati rokonság, meg bár megtehette volna , hogy Pentiumot vesz nem volt a saját pénzének ellensége. A példánál maradva 95-ben értelmes módon inkább vettek egy 100MHz-es 486-ost CD-vel, hangafalakkal, jó monitorral, meg minden jóval. Vehettek volna Penyát, de DOS alatt ez is egy nagyon jó gép volt. Én is jól jártam, mert meg megkaptam a levetett gépet ami egy olyan VLB-s 386-os volt amibe belement az 5V-os 486 és volt hozzá egy 2x-es CD is. A 386SX-hez képest nagy előrelépés volt, elsőre került bele 486DLC, majd egy DX2-re kapartam össze a pénzt. A lényeg, hogy még így "szponzorálva" is csak lemaradva tudtam követni a technikát.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90674 üzenetére
A jóöreg ASUS V3400TNT! De szerettem azt a kártyát ... '99-ben szülinapomra leptem meg vele magamat.
Ahogy látok két RAM modul van benne, ez gondolom 128/256MB-ot takarhat. Akkoriban ennél több RAMot nemigen tettek gépekbe (csak én voltam olyan elvetemült, hogy 768MB RAM volt a 466-os Celeronba, de már többször megírtam, hogy miért volt ez, és különben semmi értelme nem volt).Ez az Optereonos konfig meg azért is érdekes számomra, mert annak idején kezdő térinfós koromban ha szerencsém volt, akkor nem P4-esen kellett dolgozni, hanem használhattam az egyetlen Opteronos konfigot. Akkoriban otthon az Athlon XP-m volt, és nagy dolognak tartottam ezt a több procis opteronos csodát. Mindig is érdekelt, vajon mit tudna egy normális VGA-val játékok alatt. Szóval amikor elkészül, akkor szívesen olvasom erről is a teszteket, tapasztalatokat.
Athlon MP : Mind közül ez talán a legérdekesebb project. Ugyan láttam már Athlon MP-ket működés közben, de akkor is érdekes szeglete ez az Athlon XP-zésnek. Sőt, modoltam is normál XP-t Athlon MP-re
Az a két bontatlan Athlon MP tuti, hogy nem gombokat ér!
Egyébként AthlonMP-t akarsz venni, vagy XP-ből modolsz majd? -
válasz
envagyok #90675 üzenetére
Pedig egy jó ABC-80. Mondjuk a hajam tépem a billentyűzetétől, de ma este megterveztem a megoldást, holnap kinyomtatom és remélem működni fog.
A Pentium az első szuperskalár Intel proci, csak hogy pontosak legyünk. Az Intel sokáig csak követte a technika éllovasait.
DarthSun: Ma már egy i5-ben nem 4 mag van, de már lassan nem is 6. A 12400 is megkapta az efficient magjait, így tartunk a dinnye felé, csak győzzük számolgatni.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #90676 üzenetére
94 vegi gyartas, 95 elejen piacra kerulo gepben lehetett. Pci szabvany hiaba volt, hogy senki nem dobott 94 elejeig piacra kartyat, anno utanaolvastam. A batman gyk az elso penyas pcios lap volt, amiket tesztelesre kikuldtek kartyakat (93 dec-94 jan), osregi ati, s3 924/805 stb portolasa volt. A normalisabb 64 bites kartyak, w32p honapokkal kesobb jottek.
A sis471es asus lapot 94-95ben gyartottak 2.1es verzioig, legkorabban 94 kozepen talaltam bizonyitekot letezesere. Volt egy nagyon korai verziom belole, meg a dx4 sem volt benne a biosban, es lbat sem ismerte, de ennyire nem akartam szorozni a dx4es konfig korhuseget illetoen, ugyis a kesobbi jobb.
93as dx2be sis461et raktam, nagyon hasonlo sebessegileg is a sis471hez.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #90659 üzenetére
Te magasságos egy ég ... Én ennek a negyedét sem tudnám hová tenni, mármint fizikailag nem lenne rá helyem. Ráadásul igencsak nagyrészével semmilyen tapasztalatom sincs (vagy túl régi, vagy akkori csúcsossága matt kimaradt nekem).
Viszont van benne pár, amit (főleg a maga idejében) kipróbáltam volna : főleg a P4 vonalon, meg később P4EE. Látom C2Q vonulatból is van bőven, ott már agyon SLI-zve, De a HD4890 is mit mehet CF-be? Volt nekem is HD4890-esem imádtam. Sokkal élhetőbb kártya volt mint a HD4850, nem csak a gyorsasága és a kétszer annyi VRam de az energiatakarékos funkciók miatt is.
Az I7-es sorod egy része még szerintem ma is teljesen élhető gép lenne, (I975EE-t láttam élőben 2017-ben még napi használatra teljesen alkalmas volt), az I7-3960x + rampage4e + gtx690 quad sli meg már teljesen elborult konfig
3870CF nekem is volt igaz az X2-vel.
De tutira megnézném a PII V2SLI-t is (az mikből áll?)Dual Athlon MP meg igencsak érdekes project, ha csinálod akkor sorszámokat küldhetél
"Dual S940 Opteron radeon9800xt 2003 végére" - szintén nagyon érdekesen hangzik!!Nekem ami van : 2db C64 (egy korai és egy C64C), Plus4, C16, 2db VC1571, 1db VC1541, MPS801, TT7 cartridge.
két fél konfig Athlon XP (bizonyos részeiken közösen osztoznak); Giga EP35 + C2D E7500
plusz most egy MSI Z97 Guard Pro + I3 4170 + GTX960 amolyan félretronak (ebbe majd illene egy erős I5, vagy méginkább egy I7 procit rakni)
és persze a napi használatos gépem, és ígyis alig férek. -
arn
félisten
válasz
envagyok #90654 üzenetére
Ezen a kepen van, ami 93as?
Mar ha azt akarsz epiteni… 93ra valszeg a vlbs dx266 a leggyorsabb jatekra, megha lassabb is mint a kesoi vlbs kartyak, chipsetek, a pcios p60 meg nem igazan letezett akkor, vagy vmi nagyon lassu vgakkal 93 leglegvegen, de inkabb csak az ujsagok kaptak demodbokat.
A ct1600at mar sokat ajanlottam, 94ig legjobb dosos kartya szvsz.
Ez a p60 lap valszeg egy batman revenge, 95 kornyeken mentek mar mint budget pentium. 94 elejen meg a sima batman volt piacon, a hasznalhato pcios kartyak 94 kozepen jottek. Ez a socket4 kicsit senki foldje, akar a socket 5, szinte csak honapokog volt toppon. En 94 elejet-kozepet celoznam vele, dx2vel 93at, korhu alkatreszekkel - a 90es evek ilyen, havonta valtozott, eppen mi a jo.
Alapvetoen a korabeli tophw nagyon ritka, abbol van sok, amikor mar olcsobba valt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest