-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92830 üzenetére
Lehetsz destruktiv es kiveheted egy nem kello, regi barmibol, de csodaval hataros modon, a Zilog ma is elo ceg, a Z80 pedig lassan 50 eve van folyamatos gyartasban. Igy vehetsz ketes eredetut az Aliexpress/e-bay oldalakrol, de tokeletes peldanyt az elektronikai boltokbol is (pl. tme.hu vagy digikey.com).
Nalad egyebkent az ali/ebay is jo lehet, mert neked nem 20MHz-s peldany kell, hanem 2, igy neked jo az az alis, ami eredetileg 2MHz-s, de at lett festve pl 8-10-20 MHz-nek. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #92815 üzenetére
Egy google kereses mindig segit
Ez ugyan, egy masik revizionak tunik, de elegge hasonlo. Itt jol lathato, hogy egy Z80 lenne ott.
-
válasz
envagyok #92796 üzenetére
Nagyjából átfutottam. A midi akkor azért nem stoppolt nálam, gondolom, mert az aweutil /s mindíg benne van az autoexecben. A többi hiba meg elkerült
, valamint azok nem is hibák sztem, ezek annyira zseniális kártyák hogy hibáról értelmetlen beszélni. Minden utasításra jó választ adnak(még a gagyi HDMA problémás Vibra is, ott a driverben lehet gond ? ), néztem saját kóddal is. Initet és rezidens hangerőt írtam hozzájuk.
Awe64 : van asszem 4, 3 sima és egy Gold. Külső midim nincs, elég drága és ritka már. A Goldon van SimmConn panel/32MB EDO, elég az, pont belefér(26MB a 28- ból) a kedvenc Roland minta. -
arn
félisten
válasz
envagyok #92793 üzenetére
Barmelyik waveblasteres megoldas ugyanolyan problemakkal fog szenvedni, mintha rakotned kabelen az sc55ot pl. Ha a hanging bug nincs is, akkor is gep es jatekfuggo mi mukodik jol a nem intelligens vezerlovel. Egy mpuval ilyen gond nincs.
A dos korszak kb 97ig tartott jatekoknal, olyan 99ig demoknal, de mar kevesebb cucc jelent meg, mint korabban, es tobb mar cdrol jatszott zenet, nem midit hasznaltak.
-
válasz
envagyok #92791 üzenetére
A soundblaster pro emulálás mono : nem gond, de nem is tudtam hasonlítani, mert pro kártyám nincs.
Hanging note bug a kártyák nagy részénél : erről beszéltünk már sokszor, nálam pont olyan gamek/progik mennek, melyek nem érintettek - a tesztsorom is pont olyan.
Sok kártyán kicserélték az opl chipet sajátra, ami rosszabbul szól : sok kártyám van, a Yamaha chipes talán több mint 50%- ban, de pont a hullámtáblás gamekat használom.
AWE-knál néha elnémul a midi : nem tapasztaltam, estetleg nem ok a konfigolás ?
TSR kell a midihez dos alatt : gondolom, nemtom, én mindíg betöltöm a full driverezést DOS alatt is, elfér bőven, ha jól van konfigolva az UMB, HMA.
Bizonyos kártyák zajosak : tapasztaltam, bár a konfigok is más-más mértékben szórnak rá(ház, táp), nem zavar mert LP- t is hallgatok, a zajosságot már régóta megszoktam.
DOS alatt nem tölthetsz fel hangmintát (azt hiszem) : asszem nem, de láttam valami hackelést, ki kéne próbálni, mondjuk ez sem zavar, mert a kártyán levő hangszerkészlet is elég nekem DOS alá.Az SB kártyák mindíg probléma mentesek nálam, jól működnek, más típusok némelyik ok, némelyiknél erős problémák. Ha az SB/Awe- vel gond volt, mindíg kiderült hogy valami beállítási hiba.
Nálam összességében nincs verseny, retro gépbe ha SB/Awe, akkor mindíg nyugodt vagyok hogy nem lesz gond. Kivéve az újabb, gagyi Vibra típusok, HDMA gond, de ezek már nem is igazi SB- k.A linkekbe futólag néztem bele, némelyiket olvasgattam már asszem, de hosszabb tanulmányozást igényelnek, bár lehet nálam felesleges, mivel nincsenek ilyen gondjaim. Akármit is írkálnak, a fősodor, főszabvány az SB. Olyan ez mint a Windows, szidják, aztán mégis azt használja a többség.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92791 üzenetére
Ezert irtam, hogy kb 94ig az sbpro egy tamogatottabb es osszessegeben jobban mukodo kartya doshoz. Ez utan meg egy ct3910 is megteszi, jobb fele sb16, opl3as, ram nincs rajta mert minek, meg ugy altalaban a midi a dos utan sok szerepet mar nem jatszott.
Ha nagyon midizni akar az ember, akkor inkabb gmidi/sc 92tol vmi rolanddal.
-
válasz
envagyok #92789 üzenetére
2022- es drivert ?, azt meg hogy
Win98/Awe(és GUS) elemek az eszközkezelőben. Mellettük 2 videokártya is megfér.
"Tele vannak bugokkal" : épp ellenkezőleg, tökéletesen működnek, nagy élmény ezeket a retro kártyákat hallani. Persze a működés feltétele a Win98 megfelelő installálása, melyről már írtam ajánlást, és vissza is linkeltem sokszor(módszer, sorrend, buktatók, receptek, stb).
"játék, ami SB16/AWE32/64-re van kihegyezve" : érdekes kérdés, mivel az SB vonal a korabeli alapszabvány, minden más csak próbálta követni kompatibilitásban. Szinte minden game működik rajtuk, és jól is szólnak. Föleg ha hozzávesszük az Awe hullámtáblát, bármilyen hangzás elérhető velük, betőlthető a saját bővített mellett, Roland, GUS, egyedi, stb hangminták.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #92783 üzenetére
Most cd-ről sikerült feltenni drivert, de mivel kitöröltem minden hangeszközt, visszaraktam ugyan őket, csak nem biztos hogy a jókat, meg mindent.
Szól rendesen, aztán újraindítás után eltűnik a hangerőszabályzó, és halk lesz, és csak a midi szól, wav nál meg nem lát elérhető eszközt.
Esetleg van lista default milyen cuccok vannak még a hangeszközöknél?
De a végén lehet bedühödök, és csinálok friss telepítést.
Egyébként mindig valami 2022-es! drivert erőltet, még ha a gyári cd-t is adom meg neki.Egyébként ennek az awe32/awe64 vonalnak hol volt létjogosultsága?
Valahogy nem érzem
De még az sb16-ot se annyira.
Tele vannak bugokkal, a midi messze nem szól olyan jól, mint egy pl. Yamaha társkártyával, vagy önálló midi kártyával.
Van egyáltalán játék, ami SB16/AWE32/64-re van kihegyezve, és azon szól a legjobban? -
válasz
envagyok #92783 üzenetére
"Az eredeti win98se beépített driver kellene, az szerintem kijavítaná."
No, azt még sosem ollóztam ki, azt sem tudom mely fileok kellenek hozzá össz-vissz, persze a DOS igényt tudom, az alapon látszik az indító-fileokból.
Sztem Vogonsról próbálj drivereket, elég nagy a választék. -
válasz
envagyok #92780 üzenetére
Vagy 11 éve leválogattam pár kártyát, kipróbáltam vagy beépítettem mindegyiket, pont a 931- es van még fiókban, de a többi műkszik.
Ha az SB16/Awe32/64 PnP- s, akkor a Win98SE simán detektálja és automatikusan fel is pakolja a saját driverét. Ha nem, akkor ott valami gond van hardveresen vagy szovtveresen. Ha nem PnP- s akkor be kell jumperelni pld alapon 220/5/1/5- re, aztán manuálisan telepíteni.
Utána bármelyikhez fel lehet pakolni a Creative saját driver-program csomagját (CD vagy netről leszedett telepítő).DOS: PnP kártya esetén - ezek félPnP- sek, tehát kell hozzájuk a CTCU/CTCM páros. Nem PnP- s esetén manuális set, pld a Diagnose programmal belőni az előzetesen bejumperelt értékeket.
-
válasz
envagyok #92780 üzenetére
Próbáld meg a Windows/inf mappából törölni az erre vonatkozó .inf fájlokat (érdemes módosítás dátumra rendezni) és akkor be fog kérni új telepítő lemezt, nem fog automatán creative lemezt kérni.
@Opti kártya. Ez biztos hogy PnP, fizikailag nincs rajta semmi állítási lehetőség. Nem lehet hogy látja az, csak bent van az egyéb eszközök között?
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92731 üzenetére
Van neki autoexec.dos -ja, amit akkor futtat le, ha "quit to ms-dos" modon lepsz ki belole. Oda szoktak berakni magukat a Windowsos telepitocsomagjai azon cuccoknak, amik nyujtanak DOS tamogatast.
Tehat azt mondod, ha a 931-es OPTi van benn, akkor nincs idegen eszkoz? Milyen gep/BIOS? A 931 mar biztos, hogy PnP, azt mindenkeppen meg kene talalnia a Windowsnak, mert o akkor is el kellene vegezze a PnP enumeralast, ha a BIOS nem csinalta meg. Van egy "Unknown Devices.exe" cucc (felraktam ide), ott meg lehet nezni a hardverazonositokat. A PnP kartyaknak van egy azonositoja (3 karakter a gyartonak es 4 karakter az eszkoznek), a PnP eszkoz felderites ezeket olvassa ki, majd a Windows ezek alapjan talalja meg a drivert. Ha belenezel az 931-es kartyahoz valo SND931P.INF -be, akkor ott rogton latod is az elejen, hogy a "OPT" gyarto 9310 cuccahoz pl tartalmaz drivet ez a drivercsomag.
Nezd meg elso korben, hogy ez a program milyen idegen eszkozoket lat, illetve amiket lat, azoknak mi az azonositoja.
Mert alapvetoen, ha a gep egyaltalan nem lat ismeretlen eszkozt, akkor nem sikerult a PnP eszkozfelderites. Mintha lenne ehhez is valahol valami kapcsolhato pipa, illetve, tud segiteni a BIOS, ha a PnP OS Installed-et NO-ra rakod.
Ha van ismeretlen eszkoz, de nem jo hozza a driver, akkor elvileg hulyeseg jon ki a hardverazonositonal, ilyet okozhat az, ha megserult a kartyan az a ROM/EPROM/valami ami ezt az infot tarolja (ugyonez a cucc tarolja azt is, hogy milyen tipusu eroforrasbol mennyire es miket fogad el az adott eszkoz), de okozhatja akar koszos slot/kartya is (kontaktspray?).
Ha pedig crash van mikozben hasznalni kene az eszkozt, akkor megint lehet, hogy serult az eszkoz, de konnyen lehet koszos a kartya meg a slot is. Hany ISA slotod van? Probald a buszvezerlohoz (ha ez valami Pentium, akkor a chipset a buszvezerlo) legkozelebbi slotba rakni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #92721 üzenetére
"nekem a fő gépemre (i7-8086k 16GB Ram Radeon VII 16GB NVME, stb.) rá van kötve egy Commodore vc-1541 floppy." - nálam most teremtődnek meg ennek a lehetőségei pont
Már spéci átalakítot szereztem hozzá, csak némi kábel hiányzik még és mehet a menet
Tudtok olyan glide wrappert ami általában jó minden játékhoz, és csinál 3DFX-et? Mert régebben volt egy, de jött egy win frissítés és azóta nem működik
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92715 üzenetére
Miert eroszakolas akar egy mai PC-be belerakni? A PCI-e command szinten is kompatibilis a PCI-vel, annyira, hogy ugyonazokkal a cimekkel, commandokkal inicializalhato a busz, enumeralhatoak a kartyak, stb. Tehat siman berakhatod egy bridge utan (hiszen a bridge is resze a PCI-nak az 1.0-tol kezdve) es mukodni is fog. Ebben semmi eroszakolas vagy takolas nincs, pont ez a technologia lenyege. Ha igazi hardveren akarsz jatszani, szerzel egy igazi hardvert, ha neked jo az emualtor, akkor jatszol emulatoron. Pont ezert joker a V2 mert kb minden cimhez eleg az ereje, aminel a Glide szamit es semmit nem zavar a letezese a gepben, ha nem akarod hasznalni.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #92713 üzenetére
Egyetérrtek. Voodoot csak annak érdemes beszereznie, aki azzal a pár AAA játékkal akar játszani, amik csak glidet támogatnak. Jó választás volt a 3dfx régebben, retró gépekbe, még mielőtt ennyire felmentek volna az áraik. De sajnos ebből a korszakból már mindennek elkezdett felmenni az ára, egy 3dlabs permedia2 vagy egy riva128 is zsebbe nyúlós lehet.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92713 üzenetére
Oke, de ebbe a topikba pont nem emulatorokkal akarunk szorakozni, nem?
Egy V1/V2-t siman be tudsz tenni a ma hasznalt gepedre, es megkapod ugyonazt amit anno megadott. Ezt nem nagyon tudod massal megcsinalni. Ha igazi hardveren akarsz valamit hasznalni, ahhoz igazi hardver kell, akkor tok mind1, hogy mit tud az emulator.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92696 üzenetére
Blizzard PPC upgrades Amiga 1200-on MorphOS alatt 20 eve siman ment a Permadia 2, a Radeonok (7500, 8500, 9500), a Voodoo csalad tagjai (V2, V3). Az nVidiak akkor, nem voltak megfeleloek, de akkor meg nem volt rendes nyilt driver hozzajuk. Ma mivel, van mar nyilt driver, lehet csinalt valaki ahhoz is drivert.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92629 üzenetére
95bol? Passz… a cirrusnak hasonlo hire volt, mint a tridentnek korabban, vagy az s3nak a trio korszakban. Olcso, de jo kompatibilitas, nem tul sebes. Hiaba az integralt dac, de szamit a kartya megepitese a kepminosegnel.
A vlb korszakban volt nepszeru a 542x szeria, de gyk egy 16 bites kartya volt vlb busz orajelekkel. Dos alatt 486ban sokat nem szamitott (10-15%), mert nem ez volt a szuk keresztmetszet.
Az 543x mar 32 bites, de sose teszteltem oket. Ha jo a megerzesem, hasonlo lehet, mint a trident pl… ott is a 9440 leggyorsabb verzioi vlbnel gyk ugyazt hozzak egy gyors dx4ben, mint a leggyorsabb et4000, vision kartyak, csak pl az et4000 itt sem a legjobb kompatibilitasban, a trident meg remek, megsem keresi senki (talan azert, mert tipikusan budget piacra keszultek, a cirrust hasznaltak nyugaton, a tridentet nem).
-
válasz
envagyok #92620 üzenetére
Értem, olyan szinten beindult ez a topic, hogy lemaradtam egy kanyarral.
95-ben vettem a Gravis Ultrasoundomat. Kb ennyiben ki is fújt arra az évre, annyira drága volt. Ha jól emlékszem 24.000 Ft volt.
Akkor még asszem egy Trident 8900D ISA kártyám volt 486 DLC-ben. De valami nagyon spéci cucc, 6000 pöttyöt hozott landmarkban - pedig ezekre 4000 körüli érték volt a jellemző ... ez valahogy megmaradt.
95-re nekem ez a retro -
válasz
envagyok #92616 üzenetére
Igen, magam sem értem hogy maradtak ezek meg. Rokonokon, nagypapán keresztül visszakerülve a gép hozzám, majd porosodva sokáig, retro kiegészítések, és még mindig megvan sok DOS-os cucc
Az eredeti floppy gyűjteményem is megvan, korabeli vírusokkalÚgy emlékszem az mt-32-őt a waveblasterből is kinyertem. Fel kell frissítenem az emlékeim. Rosszul emlékszem? Az tuti, hogy több módban is kipróbáltam. Lehet az a general midi majd a general sound kiegészítése volt?
Olyan gyakran azért nem kapcsolom be@arn, köszönöm a pontosítást. Most hogy írod, valóban az univbe egy csodaszer volt a DOS-os idők alkonyán, egy-egy esetben megtalálni az éppen megfelelő felbontást.
-
válasz
envagyok #92607 üzenetére
Ajánlom még az nvRiva128-at, a pci változatát. 1997-ben jött ki.
Én ezt használom egy S3 868 mellett a P1 gépben - nem egyszerre
Néha cserélgetem.
Ez a Riva128 meglepő, de a hihetetlen jó kompatibilitást mutat DOS alatt. Nekem ezzel kb minden megy. Alapból VBE 2.0-ás.
Igazából csak azért szeretem az S3-ast visszarakni mert az olyan retrosabb ... -
válasz
envagyok #92572 üzenetére
Én nem voltam ennyire authentikus. Egy db P1-es gépben oldottam meg. Van benne egy SB16 (CT2290) és egy Gravis Ultrasound. Egyik 220-on, a másik 240 IO porton. Az SB16 kapott Yamaha DB50XG klónt (NEC XR 385) Ebben 4MB-ra kompresszálták az eredeti hangkészletet, de így is nagyon kellemes hangja van.
Így egy gépen belül megvan az eredeti opl3 (opl2 komp) + gus + mt32 + gs.
Boot menüvel kiválasztom melyik programja töltődjön be, játéktól, demótól függően.
Nem akad egyik sem a másik miatt. A játékok szerintem nem patchelődnek át vagy ilyesmi. Vagy vannak olyan modok amit egy-egy játék+hangkártya kombóra készítettek? Akkor biztos kell egy biztonsági másolat is -
arn
félisten
válasz
envagyok #92601 üzenetére
Ezen az oldalon sok fals info van, 96ban kerult piacra, dos alatt meg gyors, de rengeteg gond van vele. Retroban vmiert tulhypeoltak. Anno volt, eszembe se jutott retro gepbe tenni, csak begyujtottem belole egy szep dbot.
A 968 az s3 utolso highend kartyaja volt, annyiba kerult kb, mint a millennium, ugyanaz a dac van rajta, csak jobb a kepe.
Ez az s3 szar beidegzodes, epp az olcso triok miatt volt, bar epp ennek koszonhetik azt is, hogy gyk etalon volt kompatiblitasban. Nem azert, mert jobb volt, csak ezt hasznalta mindenki, es ezen szulettek a programok.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92598 üzenetére
A dos olyan 97ig ment, egy mmxel le tudod fedni. De a dosos aranykorhoz (91-94kb) egy dx4 passzol kb, az is gyors nehany jatekhoz, de a balansz jobb.
95 vegen? Ark2000pv, amugy a matrox millenium, az et6000 nem volt a piacon (illetve az ark gyorsabb is tud lenni egy p3ban, de mmxben egal), akkoriban jott ki a trio64v+ is. En 968at tettem a socket5 gepbe, a kompatibilitas es a kepminoseg fontosabb, mint az a par szazalek.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92584 üzenetére
Attol fugg mennyi geped van, hasznalat szempontjabol a dx4 azert univerzalisabb. A dx2 hiaba volt csucsproci, egy doom olyan 25fpsel fut rajta, a dx4en olyan 35 korul. Meg ha korhusegre torekszel, a dx2 idejeben a kartyak is lassabbak.
Bar oszinten a 94es dx4 sem olyan egyszeru, mert a legtobb gepet 95ben adtak el vele, az meg mar a vlb hattyudala volt. Nagyon sokat hegyezgettem a dx4 vlb konfigot, de mostanra meg ott a 93as dx2 es a 95os socket5, a dx4 senki foldje lett.
Isas kartyarol nem tudok, ami mindkettot tamogatja.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92578 üzenetére
Mindegyik annyit foglal el, amennyit akarsz, hogy elfoglaljon.
Ha a PnP BIOS be van kapcsolva, akkor a PnP kartya megmondja a rendszernek, hogy mire van szuksege, illetve melyik szukseget mivel lehet kielegiteni (tehat, nem csak azt mondja meg, hogy kell 1 IRQ, hanem ad egy listat, a BIOS-nak, hogy EZEK kozul kell neki 1), majd a BIOS ezeket leadminisztralja, hogy mindenkinek jo legyen es kiosztogatja. Ha kikapcsolod a PnP BIOS-t (PnP OS Installed: Yes), akkor a BIOS ezzel nem foglakozik es DOS alatt, kell valami, ami inicializalja a kartyat (pl a kartya sajat cucca ha tud ilyet, vagy pl az UNISOUND, ha a sajat nem tud ilyet). A PnP azon kartyak koze tartozik, ahol ez a PnP konfiguracios terulet modosithato (van is szoftver a gyari csomagban erre), igy ki tudod kapcsolni a kartya igenyeit.
A tobbinel pedig ez lazan kezelt, amit nem akarsz, hogy elfoglaljon, azt nem allitod be. Egy GUS MAX is elvan annyival, mint amivel egy SB Pro.
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92572 üzenetére
Az SBOS es a MegaEM/EmuSet is rezidens szoftverek.
Az SBOS ad neked mono Sound Blastert es valami FM emulacio szeru hangot (pl. ezzel szol a Lemmings), mig a MegaEM/EmuSet MT32 vagy SC55 emulaciot (ez kimerul nehany midi commandban, de mindenfele effekt, tehat reverb es chorus nelkul, meg, mintha hajlitas sem lenne, illetve a hangszerek es azok helyettesitese fugg attol, hogy mennyi ram van a kartyan), valamint ezen kivul kapsz SB mono emulaciot (ezzel szolal meg pl. a floppy-s Sam n Max, de voltak jatekok, amik gyarilag jottek megammel es jatekra hangolt hangszerekkel, pl ilyen volt a floppy-s Tie Fighter). A CD-s Sam n Max pedig pelda egy olyan protected modu appra, amihez jo friss (talan 3.x)-es MegaEM kell, es bizonyos csillagoo egyuttapasa es hardverkonfiguracio eseten (aszem 3.4-es Classic HW kell minimum, de nekem anno se a 2.1-es Maxon, se a 2.4-es Classicon nem ment, csak a PnP-n), crash nelkul emulalja azt, amit kell.Amivel kb jol mulodik, azok a nem protected modu programok, de halistennek, ami protected modot hasznal, az mar vagy tamogatja a GUS-t kozvetlenul, vagy valamilyen hangrendszert hasznal, amihez volt a GUS BBS-en/FTP-n vagy kesobbi vasarloknak a CD-n driver (pl miles audio).
a MegaEM csomag kell ahhoz is, hogy a MIDI portra dugott MIDI kontroller megszolaljon, mert ez nyujt MPU-401 emulaciot is.
Ezeken kivul meg egy UltraMID nevu cucc van, ami azokhoz a szoftverekhez kell, ami ugyan GUS kompatibilis, de nem foglalkozik a hangszerek betoltesevel. No az UltraMID est tudja elvegezni.
Amiutan kerult SB Pro kompatibilis kartya a GUS melle, as SBOS se a MaxSBOS nem mukodott nekem tobbet, illetve, a MegaEM csomagot is csak arra hasznaltam, hogy az MT32/SC55 emulacio meglegyen. A digi hang jott az SB-bol, a MIDI pedig a GUS-bol.
meg volt valami quest jatek, ami nativan tamogatott GUS-t, de csak MIDI-re, igy ott vagy MegaEM-eztel az SB hanghoz, de a Roland emulacio crashelte a gepet, vagy a nativ GUS MIDI szolt digi hang nelkul, vagy tettel SB-t a GUS melle es a MIDI jott a GUS-bol, a digi az SB-bol.
Jatek patcheleshez, talalkozhatsz egy PREPGAME.EXE-vel, ami nem GUS tamogatast patchel, hanem az executableba embeddelt DOS4GW-t frissiti. Volt egy DOS4GW kiadas, ami crashelt, ha cascaded IRQ-t hasznaltal (GUS-nal meg ugye a 11 a default). Ahol onallo volt a DOS4GW, ott egyszeruen kicserelted, ahol embedded, ott prepgameztal.
Sok jatekban valamilyen kulso hangdriver van, ott sokszor csereltuk a nem kello drivert a GUS-osra es megszolalt (pl covox filet a GUS digire, az OPL2-t pedig a GUS MIDI driverre). Mintha az SimCity 2000 lett volna ilyen.
A maradek jatekhoz, ahogy ma is, a multban is jottek patchek, az sok esetben, "csak" "hozzaadta" a GUS tamogatast, ugy, hogy a korabbi kartyak supportja megmaradt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #92540 üzenetére
Nagy hangerőre nem tekerem a hangfalat sosem, max félig (kopik a hangfal potija, nem igazán tekergetem, a gépen lévő virtuális csúszkák nem kopnak). A gép működését egyik konfigomnál sem hallottam vissza a hangszóróban még (akkor ment volna vissza garba alapos hibakeresés után), se pattogás se recsegés, ezekre allergiás vagyok.
Most az aláírásomban lévő konfigról irok, ebben ALC 1220 van (Asus specific: Supreme SX S1220), elég jól megkörítve, se hang, se mikrofon probléma nem volt sosem.
Ezen a gépen USB-s 2.1-es 3 pálcás TRUST hangfalszett lóg, ez sem recseg/ropog, lekínálva maxra is élvezhető marad.
Tuti hangfalakkal bizti jobban kiütközne a difi minden irányban.Az SB128 PCI-t 2000-2014 között számtalan konfigban használtam, egyszerű és nagyszerű darab volt, ma is megvan és műkszik, talán ENSONIQ1371-es chip van rajta.
2015-ben váltás FX konfigra, onnéntól már csak az integráltat nyomom (Az FX-es lapé is kafa, Nahimic szoftverkörítéssel) -
arn
félisten
válasz
envagyok #92483 üzenetére
Mt32 az mt32, semmi mason nem lesz jo. A gmidi az inkabb izles kerdese. A rolandoknak eleg jo a hangszerkeszlete, azert szeretik. Vannak fenn youtubeon osszehasonlito videok, melyiken hogy szol.
Nekem annyi problemam van veluk, hogy ezek anno nem voltak olcso cuccok, senkinek nem volt, nosztalgikusnak sem erzem, mintha egy masik jatek hangjai lennenek. Foleg, ha vmi modernebb midi. Az elso sc55, amibe mar gmidi kerult, 92es, meg talan ez van a legkozelebb szamomra - az ilyen sc88pro meg hasonlon mar nagyon hallatszik, hogy mas kor.
Vegulis ha nincs vele korabeli tapasztalatod, biztos jobban bejon, aki nosztalgikus dolgokat keres, inkabb maradjon az opl/gus/awe volnalon, azok jobban jellemzik a korabeli minoseget es szinvonalat (sot igazabol egy awe is rohadt draga volt 94ben).
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92484 üzenetére
Ugy fog menni, ahogy irtam. Ha nem egyezik a kartyan levo kod a gep firmware alltal szukseges koddal, akkor a boot folyamatban nem fog tudni reszt venni a kartya (tehat, ha ez egy VGA kartya, akkor nem lesz rajta kep, ha ez egy storage controller, akkor nem lehet rola bootolni, ha az egy halozati kartya, akkor sem lehet rola bootolni), de ha a rendszer mar felallt, akkor mukodni fog, mert a Windows eszkozkezelo mutatni fogja es fel tudod tenni a drivert.
Az, hogy fog-e bootkor kepet adni Macen, az ugyonattol fugg, mint PC-nel. Szerintem ez mar 64 bites EFI drivert tartalmaz, igy olyan Mac kell hozza, amiben 64 bites EFI van.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92478 üzenetére
A firmware mas Macen. PowerPC machez valo (regi, AGP-s cuccok) kartyaknal csak PowerPC kodot tartalmaz a PROM/EPROM/EEPROM/"chip", mig a PCI-E kartyakbol van Intel es Power PC verzios is. A BIOS-os PC-knek 16 bites x86 BIOS extension tipusu kod kell a "chip"-be. Az UEFI-s PC-hez pedig 64 bites, EFI drivermodulbol olyan, ami "GOP" tipusu videodrivert tartalmaz. A "GOP" az EFI/UEFI 2.0-val jelent meg. Az Apple kb 2012-2013-ig (tehat a kuka Mac Pro-ig), az EFI1-ben levo "UGA"-t hasznalta, raadasul a legelso kartyai meg 32 bites x86 EFI drivert tartalmaztak, nem 64 biteset (32 bites EFI csak 32 bites drivert tud tolteni, 64 bites EFI pedig csak 64 bites drivert).
Szoval, ha nem egyezik a firmware kodjanak es megvalositasanak a tipusa, az az adott eszkoz, nem fog tudni a boot folyamat soran aktivalodni, de a boot folyamat utan, ha mar az OS betoltotte a drivert, akkor mar hasznalhato. Pont igy viselkednek pl a Mac Pro-kban a PC-s kartyak, amig nem bootolt be az OS, addig nincs kep, de ha bebootolt, es betoltotte a drivert, akkor lesz kep. De ugyonez igaz, minden masra is. Ha nincs "BIOS" a SCSI kartyan, akkor nem lehet rola bootolni (mert ugye, az alaplapi BIOS nem ismeri), de ha az oprendszerbe telepited a drivert, akkor a driver mar meg tudja hajtani a kartyat, es latni fogod a radugott eszkozoket. Ez a resz igazabol nem bonyolult, ha megerted, hogy hogyan indul el maga a szamitogep, hogyan kezd el bootolni.
Szoval a gepnek be kell bootolnia, es ha van fenn driver, akkor a kepet is fog adni, ha a driver elindult. Tehat vagy VNC-zz ra pl, vagy masodlagos kartyanak tedd be es telepitsd fel a drivert mikozben az elsodlegesre van dugva a monitor. Ezutan, ha kiveszed az elsodlegest, es a gep nincs ugy beallitva, hogy ne induljon el videokartya nelkul, akkor menni is fog ugy, hogy csak az az 1 kartya van benn.
Ha kicsereled a "chip" tartalmat PC-s verziora, akkor at is konvertaltad a kartyat "PC"-s kartyara. Anno mi pont igy konvertaltuk a baziolcso PC-s kartyakat, Mac-es kartyakka. Nekem is konvertalt kartya volt a G4-es torony gepeimben.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92477 üzenetére
A munton kivul semmi sem fog ugy szolni, mint az mt32, mert egy hibrid megoldas. A tobbi hangkartya gyk csak a midiportot emulalja, barmit kikuldhetsz rajta, szolni is fog, csak eppen a hangja nem lesz az.
Ha jatekban egy midit hasznalsz, az csak azt nezi, hogy a midi port mukodik e. Bekothetsz akarmilyen midis kutyut, beallithatsz neki mt32ot, aztan gmidit, vagy yamahat, rolandot, mind szolni fog, csak nem ugy ahogy kellene, mert azok a hangszerek lehet mashol vannak.
Ha egy idealis, szabvanyositott esetet nezunk, mint a gmidi, ahol a hangszerek eloirtan ott vannak, ahol lenniuk kell (tehat a zongoranal nem harfa fog megszolalni), meg mindig fenn all az eset, hogy pl a yamaha vagy a roland milyen gitarmintat implementaltak. Ha a zenesz rolandon dolgozott, akkor yamahan furan szolhat, rolandon fogod azt hallani, amit a zenesz akart.
Roviden valaszd azt a hwt a jatekban, amivel rendelkezel, a tobbi ahogy esik ugy puffan.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92472 üzenetére
Midiben nincs ket hw, ami egyforman szol, meg a gmidi sem (vagy akar a sound canvas generacioi), mert egyiknek ilyen a hangszerkeszlete, a masiknak meg olyan. Az mt32 meg total mas allatfaj, mint hullamtablas midik, nem emulalhato veluk.
A masik, hogy nem volt “sztenderd” elfogadott eszkoz, amin irtak a zeneket, igy a vegeredmeny is kerdeses. Abszolut a sajat izleseden mulik, melyik hangkelto hangja tetszik az adott jatekban. Vmelyik egyik jatekban jobb, a masik meg a masikban - nem igazan lehet egyet kiemelni, hogy ez dos alatt a legjobb minden esetben.
Ha nagyon ki akarsz emelni parat: sbpro2 fmhez, mt32, sc55, ami mar tudja a gmidit.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92472 üzenetére
Nem is tamogatja. A szoftvernek lovese sincs, hogy az ott egy SB Pro vagy egy SB 16, vagy pl egy AWE32, aminek az OPL hangkeltoje vissza van vezetve az EMU8k-ba es lehetne effektezni, vagy akarcsak lehetne jatszani a stereoval. A jatek nem kompatibilis a hardverrel. Amiert van hang, az azert van, mert a hardvered kompatibilis visszafele. Ahogy az SC-55 se tamogatott kozvetlenul. Vagy rossz hangszerek lesznek hasznalva, ha GM modban van az SC-55, vagy at kell kapcsolni emulacios modba az SC-55-ot, hogy a hangszerek a helyukre keruljenek. A GM ugye pont ezt a reszt "szabvanyositotta". Maga a MIDI uzenetek, a fizikai protokoll mar regota adott volt, de nem volt definialva, hogy melyik slotban, milyen hangszer van.
Ha a szoftver nem MIDI-t hasznal, akkor nyilvan mind1 volt, hogy milyen szintetizatorod van, vagy hogy van-e egyaltalan. DOS alatt is voltak mar jatekok, amiknek nem szintetizalt zeneje volt. A Windows itt annyit segitett, hogy aszem 98-ban bejott a Yamaha XG szoftveres szinti, ami akkor/ott szerintem tovabb segiette az olcso, csak codecet tartalmzo kartyak/megoldasok (pl. AC97) terjedeset. A zene full digitalizalt valtozatu zene vegul teljesen elmosta a MIDI-t (kezdetben ez leginkabb CD audio formaban volt, majd jottek a tomoritett megoldasok). A hardveres szintik meg nyilvan nem egyformak, az egyik igy, a masik ugy szol. Ahogy a zeneszek se csak 1 fajta szintetiztatorbol valaszthatnak.
-
Czo
addikt
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92463 üzenetére
A Monkey Island nem tamohatja se a Prot (fuggetlenul attol hogy az a 2xOPL2, vagy az OPL3 varians), se az SB16-ot. Csak a sima OPL2-t. Gravist se tamogat, GUS-nal a MegaEM van hasznalva a Roland emulaciora. Szoval, Speaker, Tandy, CMS, Adlib es MT32-t van. A General Midi, Awe es CD Audional pedig a CD-n ujrakiadott Windowsos verzio hallhato.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92453 üzenetére
A CMS az SB elott jott ki, majd jott az Adlib. Majd erre reagalt ugy a Creative, hogy 1 kartyara rittyentette a sajat CMS-et, az Adlib-ot, es rakott ra egy "DSP"-t, hogy legyen digi hangok is. Majd jott az 1.5, amin a logikai IC, ami a kapcsolgat a YMF es a Philips chipek kozott, meg rajta volt a kartyan, de a 2 Philips negyszogjelgenerator mar hianyzott. A kovetkezo lepcso a kompatibilitas elhagyasara a logikai IC hianya a mar korabban is hianyzo 2 Philips melle (SB 2.0), majd a vegleges elhagyasa az SB Pro-nal, ahol mar helye sincs a dolgoknak.
Szerintem az Adlib robbantott akkorat, hogy nem nagyon maradt cim, ami csak CMS-t tamogat, de Adlibot nem.
-
válasz
envagyok #92450 üzenetére
Elavult, csak négyszögjelet és zaj csatornákat tudott. 85-től az Amiga már rendes DA-val rendelkezett. Talán 87-ben dobták piacra, de akkor jött az Adlib is ami simán lelépte az FM szintézisével. Ha a PCJr-t másolták volna már 84-ben, akkor 2 évvel hamarabb lett volna a pittyegő helyett valami normálisabb hangkeltője a PC-knek. Így a PCJr-rel együtt (na jó a Tandykban volt másolata, de az töredéke a klónoknak) 2 évre megint polcra került a téma, mert ugye a Junior 85-ig élt.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #92382 üzenetére
Siman lemerheted, de vannak fenn tesztek mindenfele variaciora, mi van ha csak ez vagy az a mag aktiv. De mar az amd is kavar, hogy pl a 3d cachet csak az egyik chiplet kapta meg, igy a 8 magos van hogy gyorsabb, mint a 12 magos. Nagyon meg kell nezni milyen feladatra mit veszel, mert lehet a dragabb lassabb lesz bizonyos appoknal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #92382 üzenetére
Én e szempontból különleges voltam a Phenom 9500-al. Nagyon hamar lett négy magos gépem, még a két mag is csak terjedt (haverok néztek is, mi az, hogy nálam már 4 mag?) Egy magra gyenge volt, de négy magos volt. Mire átléptünk oda, hogy a négy magból is profitáltam (2010-es évek eleje) egy magra lett gyenge. Volt vagy egy év, mikor igazán jó volt, és olyan címek jelentek meg, amiknek megfelelt a CPU. (pl Burnout Paradise, amire igazá alkalmas volt a gép, full grafikán sem vesztett a 60FPS-ből sosem (1024×768 természetesen) ). De elején az egy magos teljesítménnyel volt bajom, a végén meg az egésszel. Mondjuk sokat segített rajta a HD3870X2 2×512MB, majd a HD4850 512MB, után a HD4890 1GB, ami felhúzta a teljesítményét rendesen.
Viszont a 2GB, majd 1GB RAM katasztrófális volt. Pláne az akkor már I5 2500, I7 2700 + 4-8-16GB RAMhoz képest.Az AMD HT-je inkább SMT, ami másabb mint a HT. Technikailag másabb felépítés, de lényegben hasonló. Bizonyos P4-ek is használtak SMT-t.
A tesztet megnézve én is kivácsi lennék hány magig megy, de szerintem ma a 4/8 és után a 6/12-n átlépve a 8/16 lesz a menő később. Ez nekem 6/12-vel nem egy túl jó hír ... (11700K-t is bele tudok rakni a lapba, ára miatt messze az ideálistól, de ha ragaszkodom a platformhoz, végülis ki lehet húzni vele még jó ideig)
-
válasz
envagyok #92305 üzenetére
Az jó, ha van mindened. A kompatibilitás program szinten 99% a színes vonalon. CGA-EGA-VGA. Vannak eltérések a megjelenítésben, időzítésben, de a normális programoknak nincs gondjuk, maximum kicsit gyorsabban futnak. Ami regisztereket turkálva működik, na ott lehetnek problémák. De jó eséllyel a CGA futni fog az EGA-n.
Az MDA továbbgondolása a Hercules. Na ezek nem kompatibilisek a másik vonallal, még ha van pár kártya ami elfogadja a mono kijelzőt. Ha jól értettem a PC3 leírását, akkor az átkényszeríthető Herc módba EGA esetén, de a színes EGA kijelződ felbontása akkor sem lesz akkora, mint egy MDA volt.
Szóval ha nem akarsz mono gépet, akkor az Atarival le tudod fedni az elejét egész jól, ha EGA-t kötsz rá, akkor még pár programnál a kinézeten is sokat nyerhetsz a sebesség rovására.
-
válasz
envagyok #92291 üzenetére
A smart EGA és az EGA között ha jól látom csak annyi a különbség, hogy a smart EGA-nál lehet állítgatni, hogy minek mondja magát a videókártya, mondjuk herculesként is működhet.
Létezik olyan kártya ami Tandy-t támogat, pl. ATI chipsetesek nagy része. De ott az EGA. Azzal mi a baj, mert az bár eléggé lenézik mégsem olyan rossz. Az nagy előrelépés lett volna a PC-nél, csak elkéstek vele, mert a többi 16 bites már analóg monitorra dolgozva sokkal nagyobb palettából engedett választani. Vagy nincs hozzá monitorod?
-
válasz
envagyok #92267 üzenetére
PoP elfut mindenen, még PCJr-en is. Ok, ott inkább már csak kínlódik, de egy rendesebb klón szépen futtatja. A PC-3-on nem Tandy kompatibilis a videórészleg? Ha igen, akkor érdemes kipróbálni az ahhoz szabott progikat. PCJr-en próbálgattam (OK, kicsit más hardverileg, CPU-ban a PCJr csiga, de grafikus tudásban megegyeznek) ilyen játékokat és a sima CGA-hoz képest sokkal jobbak.
-
válasz
envagyok #92254 üzenetére
Akkor nézzük részletekben, kezdjük az XT-ig részleggel. Ha ide kellene grafikus kártyát kell mondanom, akkor Hercules vagy CGA. CPU oldalról, hogy használhatóbb egy turbo alaplap 10MHz körüli órajellel. Tárhely maximum 20-as MFM vinyó. Persze megy benne a EGA/VGA, meg lehet Adlibozni, de az már inkább a 286 privilégiuma. Ehhez tartozó játékok nagyjából olyanok amiket megtalálsz 8 biten is. Pár kedvencem:
Prehistorik,
Grand Prix Circuit és a motoros párja
TestDrive
Street Rod
Alleycat
Prehistorik
Golden Axe
King's Quest, Maniac Mansion és a többi mászkálós (Indy, Space Q, Police Q, Larry, ja és sokat kalózkodtam)
Prince of Persia
Blockout
Stunt Car Racer
Bluemax
ZaxxonVan még, de jó részük nekem már inkább 286, mint pl. a Goblins. De ezeket majd egy másik hozzászólásba, egy 16MHz-es 286 VGA kártyával, Adlib támogatással hatalmas előrelépés volt az XT-hez képest.
-
válasz
envagyok #92254 üzenetére
Ez hosszú címlapos cikket/blogot kér, tesztekkel, leírásokkal. Talán egy részét takarja ha elolvasod az összes blogomat, de sztem az sem ad erre teljes körű választ. Korrekt véleményhez rengeteg teszt, meló kellene, legalábbis nekem, mivel abban bízok leginkább, amit hardveres és szoftveres tekintetben is kipróbáltam a próbaállomásomon vagy bármelyik összeépített gépemen. Ez persze nem jelenti azt hogy nem fogadom el az itteni
, vagy a tágabb netes teszteket, de előfordult már jelentős eltérés, pld a S7/SS7 tesztekben, mely igencsak átértékelésre adott okot.
-
jokeph
nagyúr
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #92109 üzenetére
Milyen klonod van? Most ugyis van egy JLCPCB-s rendelesem, gondoltam hozzacsapok 5-5 arGUS es Adlib nyakot a gyartando nyakokhoz, de az ENIG finish miatt kb 60 euro lenne az 5-5 pucer nyak. Jegeltem is a projektet, mert egyelore nem akarok ezzel foglalkozni, raadasul, az alkatreszeket is le kell vadaszni, plussz, ezeket meg ossze is kene rakni, raadasul, szuksegem sincs nagyon ra, mert vegulis, van ESS 1688 es GUS Max meg Vibra 16 meg OPTi 82C931 is a lakasban ha kellene valami hangkartya.
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #92171 üzenetére
Így a mostani S754 mellé az AGP-s S939 konfig már nem kell.
(Azok a lapok pont a lényeget rontják el---> PCI-E és SLI.) Egyébként akit érdekel, az AGP-s S754 lapokon bállítható, hogy növelt AGP és PCI freki legyen fix "FSB" mellett ha az ember voodoo 2 SLI-t akar a gépbe rakni Win98-hoz, ilyet egyik S775 AGP-s lap sem enged már. A platform 1 db 1GB-os modullal tökéletesen elég dual boot gépnek Win98SE+ Win2000/XP mellé.
Az ECS 760GX-M lapnál konkrétan 40Mhz a PCI plafon amit ha elvisel a hangkártya akkor jobb is mint amikor mezei P3-as Copper vagy Tualatin-os konfigba rakjuk. (Nem beszélve a kisebb fogyasztásról ha visszavesszük a feszt és a szorzót a procin!) -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #92171 üzenetére
A korai Phenomokra : AM2-ben egy Phenom 9500-asom volt, ami azért volt nagyon jó, mert 4 magos volt, és akkoriban még a két magos proci sem volt túl elterjedt, a 4 magos egyenesen áll leesős volt. Legalábbis a környezetemben. Ugyanakkor a rettenetesen rossz oldala az volt, hogy valójában egy nagyon lassú CPU volt ahhoz képest amit várhatott az ember, gyatra tuning potenciállal. Ettől az történt, hogy bizonyos feladatokban lassabbnak éreztem mint a 1446@2669MHZ-es Athlon XP Tbred B CPU-mat, és időnként downgradeként éltem meg az új gépet. Azzal vígasztaltam magamat, hogy paraméterek alapján(!) nem lehet rosszabb mint egy 3200+-os Barton.
Ráadásul mivel volt benne SSE2, meg 4 magos volt, elindultak olyan játékok is (hál'Istennek amúgy mert ezért lett új CPU-m, erőre még megtette volna a 2669MHZ-es XP, csak a fránya SS2 hiánya miatt egyre másra nem indultak el az engem érdeklő címek) amik bőven kértek kakaót, és itt kijött a gyengesége.
Még egy éves sem volt, amikor leírtam, hogy bizonyos helyzetekben (és akadt sok ilyen helyzet) gyengébb mint a korábbi Athlon XP-m, és érdemes lenne Phenom II-re lecserélni minnél hamarabb.
(Egyébként egy jó pont, hogy érzékeltessem a gyengeségét :
Amikor a HD3870X2-ről HD4850-re downgradeltem, akkor semmilyen változást sem vettem észre játékok alatt... amikor pedig beleraktam a HD4890-et megintcsak semmiféle gyorsulást nem vettem észre.
Aztán amikor az I3-ba bekerült a HD4850 akkor 2× annyi FPS-t hozott minden játék alatt mint a Phenom 9500-al... a HD4890 meg még ennél is látványosabb előrelépés volt az I3 mellett, míg a Phenomban semmi különbség nem volt a 4850 és a 4890 között. )
A tuningolhatósága meg megintcsak MEH... volt, 2600-on az istennek sem bírtam hosszútávon stabilizálni, 2500-on valamiért nem szeretett indulni, 2400-on rommáfeszelve stabil volt, de nagyon melegedett és sokat fogyasztott, miközben teljesítménynövekedés kb csak mérhető volt, érezhető nem, szóval hamar letettem a tuningjáról.
Sajnos pont akkor jött olyan élethelyzetem, hogy majdnem 5 évig egy csavart sem tudtam venni a géphez, szóval mai eszemmel már csak keresztül verekednék magamnak egy C2Q-t, valami tuningos lappal, és nem 2GB hanem legalább 4GB RAMmal amíg tehettem volna. Mire lecseréltem a Phenom 9500-at már borzasztóan csereérett volt. 2014-ben egy néhol csak 2003 májusát (Barton 3200+) idéző procit ideje volt már lecserélni.
Apró bár utólag nem vígasztaló adalék, hogy akkoriban folyton azt mondta mindenki, hogy AM2-es lapba nem lehet Phenom II-t rakni, vagyis nem csak CPU-t hanem lapot is kellett volna cseréljek, sőt, akkor már DDR2-ről DDR3-ra is érdemes lett volna átálljak, tehát memóriát is vennem kellett volna (ez akkoriban olyan 100 ezer ft körüli kör lett volna, ami szóba sem jöhetett); és nemrég valahol olvastam, hogy elvileg DE, bele tudtam volna rakni egy Phenom II-t.
Mondjuk a lapot is érdemes lett volna cserélnem, mert valami hibája volt : Tök mindegy milyen bios elemet tettem bele, az azonnal lemerült, vagy nem is funkcionált, a lényeg az, hogy áramtalanítás után mindig az egész bios visszaállt default-ba (még a dátum is); ha pedig áram alatt hagytam, akkor időnként random idő múlva bekapcsolt a gép. Nem egy éjszaka ébredtem arra, hogy a gép megint magától elindult.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- DJI topic
- Autós topik
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Vezetékes FEJhallgatók
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest