- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #100763 üzenetére
Valóban a legjobb helyen van nálad. Nemtom van-e még egy valaki aki 50 komplett gépet tart retróban + az apraja.
Nekem van 2 db konkrét retro gépem + 1 régi noti + 50 db proci dobozban + 20 db a falonSztem 10 millát karcolhatja manapság az értéke a gyűjteményednek. Ha csak anyagárat nézünk - nem tudom milyen típusok, de ha nagy átlagot veszünk - akkor is 2-3 millió simán az arany értéke 1000 db procinak
Ha mind PPro akkor 10+
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100775 üzenetére
Na igen, nem a mi anyagi környezetünk. A garázsában van még négy szép amerikai autó is, meg pár üveg bor, amit csak nézegetnek, de sosem isznak meg, szóval van mivel szöszmötöljön.
Nála nem igaz, hogy kis pénz, kis retroHidegkedvelés télen egyszerű : ha nem vagy panellakó, akkor csak ne fűts be, vagy vedd le a fűtést tizen fokokra.
Végszükség esetén egy jó nagy CPU hűtő a fejedre(nyáron már gondoltam rá, hogy kellene valami ilyesmit applikálnom XD )
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100772 üzenetére
Akkor építs nekik te is külön pincét
Eddig a legnagyobb gyűjteményt az Alpokban láttam tavaly előtt, ahol a tulaj a gyüjteményének egy hatalmas sok helységes pincét szánt. Persze ne egy dohos vacakra gondolj, hanem egy temperált páraszabályozott modern földalatti helységre. Ott több ezer CPU, alaplap, HDDk, stb, és sok komplett konfig is volt. Szerintem a legnagyobb gyűjtemény amit valaha láttam. Az állam folyamatosan a földön. 486-ostól (a tulaj akkor kezdte) egészen napjainkig minden, de tényleg kb minden. Na ott van most a THE BE(A)ST is. Legalább méltó helyen, és hihetetlenül előkelő társaságban. -
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #100765 üzenetére
Van egy kínai eladó, akinek van beragadt készlete idragon processzorokból, és időnként megbontja őket, és árulja, rá gondoltam. 100 db-os készleteket szokott feltenni, amik kb egy év alatt fogynak el. Aztán ha elfogy, akkor felteszi a következő pakkot, most épp nem látom a hirdetéseit fent. Lehet, hogy kifogyott végleg, vagy csak épp mással foglalkozik.
-
válasz
DarthSun #100748 üzenetére
Köszi, töltögetek le párat. GTA3-at a 2 és 3-ra is rakom, én mx400-on játszottam vele. Nem volt nagy gépigénye. (mintha voodoo3-ason is ment volna ultra low-on.)
3dmarkokat letöltöttem az összeset (99 től 11-ig), egyik gépen felrakom mindent aztán megnézem másolva mit mutatnak. -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #100729 üzenetére
Nem ment át a lényeg: nem azt állítottam, hogy minden Prescott proci feltétlenül kazán, de a 90nm-es gyártástechnológiával anno voltak bajok, emiatt vannak rosszabb példányok steepingtől függetlenül ahol jobban szivárog az áram, és emiatt rendesen pazarol az áramfelvétellel a proci. Ezek a procik 1,4V felett kezdenek el fűteni (persze a későbbi példányoknál erre kisebb az esély és idle áramfelvételük is kisebb, de nincs rá 100% garancia hogy "normális" teszt nélkül, ahogy a tuningra se.) Neked szerencséd van a procival, ilyen nagy eltérés NW prociknál nincs és nem is volt szérián belül.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100718 üzenetére
Nekem is csak egy 1700-as Wilamette Celeronom volt akkoriban. Igaz 2266MHZ-re húzva, de már egy olyan Northwood 2000-es Celeron beszerzését tervezgettem ami megy 3000MHZ-en... ebből végül nem lett semmi.
600db CPU-t kaptál ajándékba?az szép...
(tyűűű, én meg nem tudom mondani mennyi CPU van itthon, de olyan 12-15 körül lehet, és ennek a nagyrésze Athlon XP meg 4th gen Intel)
-
DAni198
csendes tag
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #100723 üzenetére
Bacsis lemérte majdnem 10 éve Abit IC7-Max3 lappal. Konkrétan lehetőleg E0-s steppinget érdemes keresni vagy nagy szerencsével G1-est ha csúcsprociról beszélünk.
Aki nem ismeri leírom röviden: C0/D0 steppinges prescott (3,4GHz) 4GHz-en 1,45V-on már zabál 100% terheléssel, 4,16GHz 1,54V pedig már hűthetetlen léggel! -
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #100717 üzenetére
Azért a gyári hűtőből is volt többféle, a sima Alubordás hűtőből is van kisebb/nagyobb, mellette vannak a későbbi réztalpú változatok, pl. alapfeszes NW procikhoz 3GHz körül mindkettő elég, 3GHz-hez én sem használok tuninghűtőt. Prescott frekiben tényleg jól skálázódik, de a magasabb feszültségre sokkal rosszabban reagál, szóval a rosszabb példányok (korai stepping) 4GHz-en akár 250W-ot is bezabálhat terhelve! (Ez a gyári TDP duplája, annyit pedig nem ért meg anno!)
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #100503 üzenetére
Teljes mértékben, köszönöm / köszönjük.
Esetleg leírnád hogyan paraméterezted XT-re a CpuSpd-t? #100155 ennél kicsit konkrétabban, vagy ez gépfüggő?+1 Letöltöttem én is a Madness 6.22-t. #99850
Jó, hogy google drive-ra is tetted, mega nálam valami alkalmazást akart.
Hogyan van google-on megosztva, hogy nem látszik a tulajdonos? ilyet még nem sikerült csinálnom.
Szép munka, jó a menüzés, progik, játékok, szinte minden van, le a kalappal...kár, hogy nincs ilyen smiley
Jó lett a Dos Navigator zöld témaVan ismerős, aki csak a retro játékokat futtatná, DosBox-nak azért vannak korlátai, így nagyon jó ez a kezdeményezés.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100699 üzenetére
JAjj az elsőként linkelt csiga hűtőre emlékszem
Meg volt egy oylan is, ami olyan volt mint egy repülőgéphajtómű azt nagyon szerettem, valami JET volt a neve.
Fura nekem, hogy bármilyen gyártó is olyan hűtőt ad a processzorához ami alapfeszen és órajelen kevés lenne neki.Clock to clock általában a Northwood volt a gyorsabb, és ez furcsa is nekem. Ami a tuningot illeti én meg láttam 4039MHZ-en menő Northwoodot. Nyilván mindegyik CPU eltér, potenciálban is, de általában nekem hihetőbb lenne, hogy a hűvösebb NW jobban húzható mint a Prescott. Másik oldalról a Prescott igazi speed racer, 3GHZ és a fölé tervezték, ezzel szemben a NW anno az 1500-3000MHZ-es szegmenst kellett lefedje.
-
válasz
DarthSun #100709 üzenetére
Príma, kétféle DN van fent, a 2.0 és 2.70, mindegyiken megy SS kiterjesztéssel, valamint magában az EXE is. Annyi hogy most eretnek módon Intelen próbáltam ki, de persze AM4, AM3, AM3+ - ra is konfigolva van a 7.1EE, úgyhogy stilszerű is lehet. +infó : GTX1650- el a logó hiányos, felirat van, enyhén bugosan, tehát UEFI kártyára nincs felkészítve a programod, de hát ilyen őrültséget nem láthattál előre
, letiltottam a BIOSban a GTX slotját, HD6850- el bootoltam, azon viszont teljesen jó a logó, ez is AMD, úgyhogy akkor dupla feeling. Teljesen egyedi képernyővédő...
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #100705 üzenetére
Az biztos, hogy amelyik benchmark már használ SSE3-at is, ott többet fog mutatni mint a tényleges előny. (Közbe játékoknál ha jól emlékszem a Sniper Elite 4-hoz kellett elsőként a kiterjesztés, bár azóta Steam is kéri alapból.) Hasonló a helyzet a 65/45nm-es Core 2 procik között, ott sincs nagy előrelépés a fogyasztást leszámítva.
-
Pista0001
addikt
válasz
DarthSun #100702 üzenetére
Ez gyári hűtő, vagy a Zalman kisebbik passzív hűtője?
Ha jól rémlik, van egy nagyobb modelljük 2 hőcsővel, az kék, meg van ez. Annó vadásztam a kékre, de nem jött össze. Thermaltake Schooner lett, annál 2 hőcső van a két borda között (ha jól emlékszek), plussz még 2 hőcsővel egy kisebb rézbordát ki lehet lógatni a szomszédos PCI sloton. Meg RAM-sünik is voltak hozzá.
Ezekhez a hűtőkhöz mindenképp jó házszellőzés kell, ugyanúgy, mint a Prescotthoz. A megfelelő házak abban a korban rendelkezésre álltak, de sokaknál akkoriban - főleg az árérzékeny magyar piacon - sokadlagos volt. Az a doboz, ami a P3-at egyben tartotta, megteszi a P4-hez is, gondolhatták, jó esetben tápot vettek újabbat az EPS csati miatt. Abban a korban jellemző volt, hogy az emberek csak azt cserélték, ami feltétlen szükséges volt a nagyobb teljesítményhez, ez itt a topikban is többször "elhangzott".
Szerencsém volt, amikor a használt socket A konfigot vettem, valami nyugati céges selejtezésből származó, de épített gép volt nagyon korrekt házban. Nem emlékszek, hogy mi volt a márkája, ha volt egyáltalán, de elöl és hátul is 120-as venti ment bele abban a korban (2005. környéke), amikor a PH tesztekben a referenciaház a Casetek CK-1020 volt elöl és felül 8 centis, hátul 9,2 centis ventivel! Ez a ház kiszolgálta nálam a Tbred B 2400+-t, amivel vettem és a 9600 pro-t, amit vettem hozzá, majd az Athlon 64 3000+-t 6600GT-vel, amit 3700+-ra és HD3850-re fejlesztettem. Az első új házam mATX-es Cooler Master volt, amit az első (majdnem) új konfigomhoz vettem, immár AM3 alapon. A HD3850 jött az előző konfigbó, de azt is újonnan vettem, szóval szerintem belefér, a tápot tartottam meg még, az viszont használtan került hozzám családon belül.
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #100699 üzenetére
Az egyetlen jó prescott a mobil prescott, abból van sok 533MHz FSB-s változat, és tuningban is jól mennek. Benchmark is lehet félrevezető, ha nagyon ráoptimalizálnak valamire, mert nem feltétlen van úgy játékokban. 1,5/1,6V-on már eléggé fűtenek a prescottok, továbbá a Gallatin magos P4EE-ök a legerősebbek., ami NW Xeon tulajdonképpen.
-
-
-
-
Alcsi69
senior tag
válasz
DarthSun #100565 üzenetére
Nem tűnik amúgy rossz lapnak, főleg úgy hogy oc-t is lehet valamilyen szinten nyomatni pl. unlocked procival.
Ezen rendes X99 chipset van ugye? Vannak olyan kínai lapok amiken ilyen random régi lapokról összeszedett chipsetet újrahasznosítanak.
Még régebben vettem egy 754-es gépet, csak amiatt mert a legelső asztali gépem amin emlékszem is hogy nagy gamingeléseket folytattam az volt, szerintem pont ugyanezzel a pocival, csak aztán meg nem foglalkoztam vele mert más projektek voltak, retro konzol gyűjtés meg ilyenek.
Na most már be szeretném üzemelni, és habár kaptam hozzá tápot, lehet inkább valami másikat használnék ami kicsit frissebb. Van esetleg valami ajánlás, akár apróról?Másik kérdés, hogy szintén kaptam hozzá egy 30Gb-os hdd-t. PhilsComputerLab-nál láttam hogy szokott ilyen SATA-to-IDE adaptert használni, aztán így sata ssd-vel tudja nyomatni. Ilyen adapter ajánlás esetleg?
Én ezt néztem, ez jó lehet? -
válasz
DarthSun #100601 üzenetére
Szvsz ennyire nem kell tőle félni, 10-15 éve prime-al meghajtott/ellenőrzött hardvereim mai napig hiba nélkül működnek (és sok van belőlük
), csak akkor lehet gond, ha gyenge hűtéssel és/vagy szétfeszelve netán még szar táppal karöltve hajtod, de akkor prime nélkül is behalhat, csak vmivel lassabban, egyébként a konfighoz képest komolyabb 3d-és játék is simán ró akkora terhet a konfigra, mint a prime, szóval az is stabilitásteszt, csakhát akkor órákig ott kéne ülni előtte (alternatíva lehet aminek van demoja vagy 3dteszt loop is)...
-
-
-
Alcsi69
senior tag
válasz
DarthSun #100471 üzenetére
Na, ezt az XP-t meglesem akkor, lehet megpróbálom rászerkeszteni a Ryzenes gépemre, aztán meglátjuk hogy az 5600 mit tud SPI-ben.
Igazából aki sokat nyomatta minimál XP-n az SPI-t annak még az írásjeleket sem kell néznie, meg egér sem kell hozzá úgy hallottam.
#100510DarthSun
Na van ott speed ahogy látom. Memót abban a lapban nem tudod húzni? Hwboton Aleslammer Úr a top1 32m eredménnyel 984 6-6-6 nyomatta a memót. Igaz prociban is 100mhz-cel feljebb van. -
laci1128
tag
válasz
DarthSun #100541 üzenetére
A Rasperry Pi kapcsán ez a kérdés bennem is a napokban felmerült, sajnos ott nem acélos (nem létező
) a hardveres video dekódolás, pedig nem lenne hátrányos a diavetítésnél folyamatosabb YT nézéshez.
A Chrome fejlesztői eszközök (F12) ablak tetején a három pontos menüből a További eszközök almenüből a Média menüpont segítségével meg lehet nézni az éppen megnyitott tartalmak részleteit. [kép]
Ezután megjelenik a média fül, ahol a kérdéses videóra kattintva meg lehet nézni, hogy éppen működik-e a hardveres dekódolás.
Firefoxban egy videó elindítása után az about:support oldalon lehet lekérdezni melyik kodekeknél képes hardveres gyorsításra. [kép]Windowsban a Feladatkezelőben a GPU grafikonoknál esetleg az egyik grafikont a videó feldolgozó egység terhelésének kijelzésére át lehet állítani (pl. Ryzen Vegánál ez a Video Codec 0 opció, RDNA esetén pedig Video Codec Engine). [kép]
Gyakorlatilag a Chrome és a Firefox a biztos módszer, a nap végén ugyis ezek közül valamelyikkel nézi az ember a YT-ot.
Emellett a hardveres támogatás kibogarászható a Wiki megfelelő oldalairól, a YT által használt VP9-et és az AV1-et sajnos csak a topikhoz témájától messz álló modern GPU-k tudják gyorsítani:
[Wikipedia - NVIDIA NVDEC], [Wikipedia - Unified Video Decoder (AMD)] -
válasz
DarthSun #100544 üzenetére
Ugyanez a videó, Xeon/GTX1650- el szintén 4k- ig állítható, viszont ezen a gépen 4k- ban is rezzenéstelen(procihasználat kicsi), gondolom a belépő szintű GTX1650 miatt, ez már gyorsít, és pont a videózás. és a középrégi gamek a célja, arra tökéletes, ráadásul villanyt sem nagyon fogyaszt.
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #100527 üzenetére
@ Pikari, igen tudom, hogy a Radeon 7000 kevés lenne ehhez. Ezt a karit el is engedtem, annyival nem jobb a Voodo3 2000-nél, hogy érdemes legyen lecserélnem. Sajnos a a GeForce GT610 meg nem műkszik a lapban.
@ DarthSun azt tudod esetleg, hogy zöld oldalon mely kártyák gyorsítják már a Youtube-ot?
És igen a CPU is biztos kevés lenne, csak hajt a kíváncsiságIntegral XP-re visszatérve: Ok akkor próbálok majd a saját igényeimre szabott telepítő image-t készíteni és majd feltelepített XP-re arra rátelepíteni a HUN language packot.
Most első nekifutásra egy kigyúrt nf2 konfigra tenném fel. XP-M2600+ @ 3200+, HD4650, Samsung 840 SSD, és 3x1 GB RAM. Szeretném ha a teljes ramot látná és a Trim is menne.
Aztán lehet rápróbálom majd a fentebb írt K6-2+ konfigomra is, illetve talán az aktuális főgépemre is B550 chipset + Ryzen 5 3500X all core oc 4100 MHz, RX6700 XT, Samsung SSD 980 PRO (nvme), de nem utóbbira fogom telepíteni, hanem vagy egy SATA SSD-re vagy egy másik nvme ssd-re.
Ha telepítés közben benn marad a Samsung SSD 980 PRO-m rajta a Win10 OS-el, akkor az Integral XP telepítője bele fog nyúlni a Win10 boot sectorába? Az nagyon rosszul érintene. A célom az lenne, hogy UEFI boot menüből válasszam ki, hogy melyik NVME SSD-ről bootoljon a gép és egyikről Win10-et másikról WinXP Integralt akarnék bbotolni egymástól teljesen függetlenül! A legtutibb nyilván az ha az XP telepítésének idejére fizikailag ki is venném a Samsung SSD 980 PRO-t, csak nagyo sokat kell hozzá szerelni, mert PCIE v4-es M2 slotban van, ami pont a videókártya alatt van az meg épphogy csak befért a gépházba.Malware, trójai biztos nincs ebben az Integral telepítőbe?
@ MasterDeeJay Köszi akkor a youtobe gyorsítást buktam socket7-et
. Már a GF620 sem ment a lapban, nem is tudom, hogy ennél újabb GeForce van-e PCI csatolóval!? De mégha van is valszeg PCI v2.2. kell neki minimum, mint a GT620-nak is az kellene...
-
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #100519 üzenetére
Köszi, nézegetem a dolgot:
Egyenlőre letöltöttem innen https://zone94.com/downloads/software/operating-systems/123-windows-xp-professional-sp3-x86-integral-edition az zipet.
1) Ha jól látom ebben van egy plain vanilla angol nyelvő WinXP SP3 iso, és ezt kell valahogy patchelni a Patch Integratorral ugye?
2) Majd az így magamnak elkészített egyedi patchelt iso-val telepíteni a WinXP-t
3) Majd ha már fenn van, akkor WinXP akkor az innen https://zone94.com/downloads/software/operating-systems/147-windows-xp-x86-multilingual-pack-integral-edition letöltott a language packet fel kell telepítenem a már futó bootoló Win XP alatt ugye?Az lenne a kérdésem, hogyha van régről egy SP3 HUN iso-m akkor az 1 lépésben ha nem a sima plain vanilla SP3 isobol indulok ki, hanem a sajátomból, akkor eleve HUN iso-t kapok az 1) lépés végén és így 3) nem is kell majd?
-
petakpa1
őstag
válasz
DarthSun #100471 üzenetére
Te használtad már ezt a Zone94 féle XP-t? Megbízható, biztonságos? Az ilyeneknél mindig félek, hogy valami trójai van benne...
Ja és még az is érdekelne, hogy mivel ugye ez angol nyelvű, a telepítés után a nyelvet lehete cserélni magyarra egy HUN nyelvi csomag telepítésével, vagy ez csak később Win7-től van így. XP-nél még a telepítő határozza meg a nyelvet?
Közben utánna néztem Vodoo3 vs Radeon 7000-nek és utóbbi 2 évvel újabb DX7-es, de igazából nekem még ennél is újabb kari kellene...
-
-
válasz
DarthSun #100497 üzenetére
Amúgy az tényleg igaz, hogy a Quake 1 szoftverrenderrel sokkal jobban adja, mint 3D gyorsítva. A 2-re nem is emlékszem, hogy néz ki szoftverrel, majd megkukkantom, de ott sem kizárt ez, azért azok a 3D modellek még nagyon baltával faragottak voltak, nem kizárt hogy ott is jobban néz ki a sw.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100467 üzenetére
Szerintem fölösleges darabolni a topicot.
Én pl mindkét retro irányzatot elfogadom, a naptározósat is, meg a modernt is. Nekem pont megférnek egymás mellett.
A naptározós retro hagyományőrzését ugyanúgy értéknek látom, mint a modern retro-t.Ráadásul ez felvetné a mi számít modern retronak, mi számít és kinek mennyire retronak? A vége lenne vagy 3-4 topic és mindegyikbe alig járna bárki is ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100460 üzenetére
Igazából ezekenek az idő volt a titka.
Nekem is rengeteg olyan játék volt anno, ami mikor kijött minimumon is élvezhetetlen volt. Tudtam, hogyha várok egy évet, lesz egy olyan konfigom, amin már játszhatóan fog menni, két év múlva meg nagy valószínűséggel fullon is. És többnyire így is volt.Emlékszem egy haveromnak 2000 tavaszán 733MHZ-es PIII-asa volt 256MB RAMmal valami hozzávalü király VGA-val és 30GB HDD-vel. Az már az Ultima IX-et is jól vitte, amire abszolút úgy tekintettük megjelenése után, hogy majd 2-3 év múlva lesz érdemes játszani addig nem lesz hozzá gép.
na de vissza a 733-asra : egy év múlva már csak a felét kellett leszurkolni érte, két év múlva a használt piacon meg az új ár 1/4-edéért ment, de csak mert nagy Pentium, Celeronban ugyanez két évesen 1/5 vagy még alacsonyabb áron ment volna.
Haver is csak azért tudott fent maradni, mert hamar felismerte, hogyha a relative csúcs gépről, mikor kijön az új az előző még jó árú eladásával és ráfizetésével vált, akkor folyamatosan fent maradhat. Míg én évekig az alsó középkategória után loholtam, sok-sok pénz beleölésével, ő addig éves szinten kb ugyanennyiért toronyról toronyra ugrálva, de végig a felső kategóriában volt.
(és igazából csak két nagy különbség volt köztünk : hogy mivel sokkal magasabbról indult, egy-egy gép eladása után sokkal magasabb volt a tőkéje, a másik, hogy amit én éves szinten apránként öltem a gépbe ő azt egyszerre egy összegbe bele tudta tenni).De visszatérve az eredeti vonalra, pl anno az Interstate '82-t minimum grafikán 10-15FPS-el kezdtem játszani, majd egy év múlva visszatértem rá magasabb felbontásban, jobb grafikával és 30FPS-el.
Legutóbb a Just Cause 4-el voltam így, hogy ki kell várni :
Kipróbáltam a Core I3 4330, 8GB RAM, GTX950-en, és hát ... mit ne mondjak, eléggé gyenge játékélmény volt. Vártam nagyon szűk 3 évet, és most I5 10400F, 32GB RAM, RTX 3060 12GB -al tuti, hogy egészen más élmény lesz. Már csak elhatározás kérdése. (de közben az előd Just Cause 3 játékélménye is rengeteget fejlődött)
Ma már annyival cinkesebb, hogy az emberek a lassabb fejlődés miatt ritkábban cserélnek gépet, így egy ekkora fejlődéshez nem egy max két évet kell várni, hanem akár 3-5 évet is. -
válasz
DarthSun #100467 üzenetére
Nem lenne rossz ötlet kettészedni, ha lenne elég user hozzá.
De így, hogy van kb egy tucat ember, aki szokott ide írni, kb másik tucat, aki olvasni, nincs értelme még tovább fragmentálni, mindenki elfér.Csak nem vágom mi ez a retrófikkantás a valódi retró iránt a retró topikban, ráadásul pont tőled.
Én amúgy külföldön is azt látom, hogy az emberek azért többnyire a retrot értik retro alatt, régi vas, régi szoftverek, néhány modern kiegészítő itt-ott, quality of life okán, az egyetlen jelentős eltérés emellett az szokott lenni, hogy LCD-k vannak a helyhiány és egyebek miatt a CRT helyén.
A másik jelentős vonulat, amikor valakit sem a retro hardver, sem a retro OS nem érdekel, viszont a régi játékok igen, és ott a lényeg azok futtatása / emulációja modern hardveren, ez is érdekes cucc, de nem vagyok otthon benne.Ehol ni, a legújabb, folyamatos fejlesztés, ez alapján is látszik hogy a retró topikunk mennyire elmaradott a fejlett nyugati retró technikához képest.
Az országunk elmaradott a fejlett nyugathoz képest, a topikban szimplán csak nincs érdeklődés pár emberen kívül erre. Nem érdemes összamosni a kettőt.Régi hardveren régi szoftverek = időgép, retró, a definíció szerint.
Régi hardveren minél modernebb játékok = érdekes, de nem valami hasznos
Modern hardveren régi játékok = érdekes, hasznos
Modern hardveren régi OS és benchmark = öööö... miért?De ez csak egyéni vélemény, én meg tudom érteni, hogy mindenkinek más okoz örömet, és szerintem ez a fontos, hogy bármivel is foglalkozzunk, örüljünk neki, hogy megtehetjük, csak ne próbáljuk plz elidegeníteni a retrózást az eredeti jelentésétől, vagy degradálni hogy lol mégis mi értelme van.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #100462 üzenetére
Az RTCW nálam az etalon (több mindenben is), az eredeti karajul megy a P4-es/Athlon XP 1600+-os gépen is, akár egy GF4 MX 440-el értelmes felbontásban, de modpacket felrakva azért csak überebb egy combosabb gépen, FHD/1440p-ben vagy akár valódi 4K-ban is.Nem beszélve a real RTCW-ről.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #100464 üzenetére
Altalaban egymashoz araztak a cuccokat - persze mindig volt valamifele jobb ar/ertek arany, ezert valt nepszeruve vmi - de azert amikor vmi megjelent az arat oda lottek be, hogy eladhato legyen, nem kerhettek erte tobbet, mint amennyi a piacon levo hasonlo teljesitmenyu hw ara.
-
Alcsi69
senior tag
válasz
DarthSun #100456 üzenetére
Na én meg a Zone94-es szerkesztőt nem ismerem, annak mi a neve?
Én nagyon sokat szórakoztam régebben XP szerkesztgetéssel, főleg az SPI miatt. Nagyon szereti ha minél gyorsabb és minél több memó érhető el, emiatt addig szerkesztgettem azt a szegény XP-t, amíg kb. ilyen 30mb memót használt csak akkor ha semmi sem futott.
Persze normál használatra nem lenne ez jó, csak az SPI-hez meg egyéb ilyen 2D benchmarkokhoz. 3D már instant nem is működne.Igen egyébként, XP-t szereti, maxmemmel állítva még ERAM-ba is be lehet rakni a .exe-t, az is gyorsít rajta. Aztán van egy "Waza" tweak, van automatizált kis progi is hozzá ami ott látszik az asztalon OCX SPI Tweaker néven. Mindenképpen kell 2db partíció hozzá. Persze manuálisan is szépen meg lehet csinálni, igazából X méretű mappát kell egyik partícióból a másikba másolni, az XP meg rettenet sok memót felszabadít ha nézed Task Managert.
A mappa mérete konkrétan platformtól függ, nagyjából egy ilyen 900Mb - 1.2GB az ami jó szokott lenni.Ja és ráadásul elvileg valami kínai XP-n gyorsabb az SPI. Nagyon érdekelne hogy mi az oka.
Mondjuk ilyen DDR5-ös SPI eredményt nem láttam még pl., lehet ott akkora póver van már hogy nem *annyira* számít az XP.
-
válasz
DarthSun #100462 üzenetére
"Nem, ezt próbálom magyarázni hogy ez hamis, anno mehetett volna jobban is, de tudtuk hogy nem megvalósítható, ma pedig elérhető, degradáljuk vissza ?"
Pontosan, ha egy adott időben megjelent szoftver ugyanazon időben megjelent hardveren rosszul fut. Többek között ezt jelenti a retro. Én tök bírlak, de tényleg, de a modern vason retro szoftverezés a retro mint fogalom nagyon elfajzott mellékága, távolról kapcsolódik csak hozzá, úgyhogy szerintem próbáljuk már legalább az értetlenkedést mellőzni azokkal szemben, akik tényleg retróznak, naptáraznak, stb, mert az a vegytiszta retro, és ez nem értelmezés kérdése.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #100458 üzenetére
ez olyan, mintha azt irnad, hogy leonardo mekkora luzer volt, hogy a 15 szazadban nem tudott szamitogepen programozni. vagy a ferrari f40 bena, mert siman legyorsulom egy kozepes elektromos autoval. vagy a 92es intel dx2-66 erthetetlen hogyan lett sikeres, hiszen ott az amd 5x86 1996bol, ami sokkal gyorsabb.
hosszasan lehetne sorolni, hogy vmi miert volt jo/zsenialis a sajat koraban, es vmi miert nem.
hogy a fenebe lehet osszevetni egy evekkel kesobb letezo processzort vmivel, aztan levonni a konzekvenciat, a regi szarabb, mint a ket evvel ujabb? az mii sikeretlensege abban rejlett, hogy mire megjelent, nem utotte meg az aktualis konkurencia szintjet.
-
válasz
DarthSun #100454 üzenetére
Hát igen, ez szubjektív.
Szerintem meg a retro attól retro, hogy az akkori viszonyokat teremted meg minden szempontból.
Modern géppel régi dolgokat szimulálni az nem retro. Az is érdekes lehet, de teljesen más műfaj.
A kettő sajnos összemosódott a topicban.Egy Trabantot vezetni attól retro, hogy igazi Trabantot vezetsz, minden gondjával bajával.
Attól, hogy egy Teslára ráírod hogy Trabant és szoftveresen korlátozod 0,1% teljesítményre, még nem lesz meg a Trabant feeling.A Quake volt talán az első játék, ami olyan lehetőségeket is felkínált már megjelenéskor, ami sok évvel később is érdekessé tette. Ez a tendencia azóta is megmaradt.
Azt mondani hogy annak idején ne lett volna még elég jó, az csak kiforgatása ennek a lehetőségnek.Éppen aktuális, mai kontextusba akarod helyezni a régi szoftvert.
Biztos lehet így is nézni.
De retroban, eredeti körülmények között is marhára játszható volt a Quake.
Hihetetlen élmény volt 1996-1997-ben, 320x200-ban 256 színnel 20-25 fps-sel is eme mestermű. Pont ilyen ma is egy korhű gépen, ugyanez jön vissza. Én spéci nem látok benne semmi problémát. Nem kell olyat beállítani ami akkor még elképzelhetetlen volt.De ha már Quake, mi van az RTX Quakkel?
Az még a mai HW-eken is szarul megy.
De akkor lehet hogy még mindig nem érkeztünk el arra a pontra amikor kijelenthetjük, hogy már jó, eddig csak vergődtünk.
Ez egy végtelen történet. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #100454 üzenetére
Persze igazad van, a crysis is az i7-8086k-n fut jól nvidia titan xp-vel nvme ssd-vrl 16GB rammal
Nem lassul be, nem akad, stabilan megy.Emlékszem a 8800gts kevés volt high-on, és hol volt még a very high... Colin mcrae Dirt dettó.
És pont ez az élmény hogy kb adott évi konfigot hogyan buberáljak, hogy jól fusson a játék.
Azért a Pentium MMX200 kijött a Quake évében, ami futott, amit húzni is lehetett, köv évben Pentium II 300+ -
Alcsi69
senior tag
válasz
DarthSun #100421 üzenetére
Ja azt tudom hogy pl. AM4-re felmegy, meg Z390-re is persze.
Nekem az is szenvedés volt mire megtaláltam a megfelelő drivereket amiket később nlite-tal belecsaptam az iso-ba.Asusnál viszonylag könnyen meg lehet oldani 1700-ra is, szerintem hwboton van fent iso meg acronis/norton ghost/macrium reflect image is szokott lenni.
98-at nem próbáltam még mondjuk.
Régebbi 3dmarkokon kívül amit még szeretek az az Aquamark, meg a Heaven, illetve ha proci + memó benchmarkról van szó akkor SuperPI, wPrime, Pifast.Hátrány wprime 1024m-nek meg spi 32m-nek, hogy sokáig tart lassabb cuccokon.
-
-
-
-
válasz
DarthSun #100373 üzenetére
Ezzel úgy tűnik, működik!
Kicsit "kártyáznom" kellett azért, de a megcserélve a lan kártyával most minden működik, nincs ütközés, recsegő hang, szaggató egér.
Live Drive is megy. Jaj de jó, nem kell újabb alaplappal próbát tenni.Arn, itt egy shadow mask makró, csak mert tudom hogy szereted
Ezen tolom a Duke3D-t most, karcol. Sokkal jobb, mint AG monitoron.
Katt rá hogy megjelenjen teljes méretben, meg lehet számolni a foszfor pöttyöket is.
Majd megkukkantom még régebbi játékokkal is. -
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #100327 üzenetére
Nem rossz ötlet, majdnem elfogadom
A Landmark egy 6 Mhz-es 286-hoz méri a procikat, ezért pl. a Te 10 Mhz-es 8088-asodnak 4 Mhz-et ír viszonyításképpen.
A 3D Bench teszt eredménye is mutatja, hogy sikerült hasonlót beállítanod a virtuális XT-n mint az igazi 8088-1 gépeden
Mivel 8088 és 8088-1 (vagy -2) között tudtommal csak az órajel különbözik, így szerintem elég ha felére állítod, vagyis 2 Mhz körül viszonyítsa a Landmark és akkor közelebb vagyunk az 4,7 Mhz-es XT sebességéhez.Én sem versenyre készítettem a gépeket, csak úgy használom ahogy voltak, ezért is csodáltam Fenyő-t amint a Wait State állítgatásokról írt.
-
válasz
DarthSun #100307 üzenetére
Madness 622. Retrósítási sebességek. Szintax : CPUspd cd ce txx oxx
Konfig : HUANANZHI X99 TF/E5 2640v3/GTX1650/C2-T2/HT off/TDP-power profil/@2.6GHzJó hogy rátaláltam, ez is relatíve újabb projekt, a szörnyecskén a Throttle nem fut, evvel viszont elég finoman, sok fokozatban lehet állítgatni.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #100310 üzenetére
Amikor elkezdtem retrozni, nekem az remlett, hogy adnak a laphoz hatlapot. Aztan rajottem, hogy a korai hazaknal nem a lap, hanem a haz resze volt ez az alaplapi csatlakozok takarolemeze, ami azert gond, mert nem potolhato ha vmi tortent vele, gyakran vmi egyedi rogzitest hasznaltak, ez a bepattintos modi, meg kesobb jott.
Nah ez meg ez elotti. Itt is van egy lemez, de serules nelkul nem igazan lehet eltavolitani, es a kialakitasa nem olyan, mint amit 97tol hasznaltak, gyk csak par fele lap jelent meg, ami ezt koveti.
Igy neztek ki a korai atxek 96ban:
Ez volt a tipikus alaplapi kimenet kb 97-2000 idoszakban, itt mar bepattintos:
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #100237 üzenetére
Nekem is a fekete tetszik jobban, nem igazán szeretem az arany kupakos procikat, más kérdés, hogy az talán jobban hűthető, nincs még egy alu lemez rajta, nem tudom valaki szedett-e szét fekete procit, hogy a kupak alatt már csak a szilícium chip van?
Az arany kupak hogyan van rajta a chipen? -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #100237 üzenetére
Előfordulhat, a Ryzen pont a Cyrix mérnökeinek a terméke. A Cyrix integrált cpu+gpu-s megoldásai a szükséges mérnökökkel együtt a National Semiconductorhoz kerültek (a többi a viához), a Netional Semiconductor a Geode nevű chipet fejlesztette egy ideig, amit az AMD vásárolt fel később az AthlonXP korszakban...
-
Fücsök007
őstag
válasz
DarthSun #100205 üzenetére
Az meg a másik, bár nyilván már nem a megjelenés időszakáról van szó, hanem 2001-2002-ről. Akkor kezdtek el esni a régebbi nem Tua PIII-ak árai, amikor jöttek a P4-es NW ready alaplapok 100/133MHz-es FSB támogatással, és volt sok SD/DDR kombó lap is pénztárca szerint.
-
válasz
DarthSun #100142 üzenetére
Ez még a legelső szériás, a bugosabbik korai revíziós chipestből, nekem annó vmelyik középső rev volt mikor aktuális volt, aztán jó tízegynéhány éve kb. ingyen beszereztem egy első és egy utolsó reveset, ez utóbbi már 512 megát is be tud kesselni, és tudja az ata66-ot is, és az agp-je is sokkal kevésbe problémásabb, mondjuk nem tud 100 feletti fsb-t és biosa is opciószegény egy Asushoz képest, de wpcerdittel ez simám orvosolható, és hozza az Asus szintjét akkor, ellenben nincs gondja a +-os procikkal és aTillamookkal (még mod nélkül is megy benne alaplapi kess nélkül, moddal pedig minden korlátozás nélkül ofkorsz), meg eszik edo ramot is, további variációs lehetőséget adva eme amúgy is tarka platformhoz.
envagyok: LX meg EX között nem is tudom volt-e érdemi különbség, ZX-66-ról meg még csak nem is hallottam, meg találkoztam olyan lappal amin az lett volna, a sima ZX viszonylag elterjedt volt, az csak annyira lett megnyirbálva a BX-hez képest, hogy max 4 oldalnyi ramot kezel (tehát max 2 2 oldalast vagy 1 2 oldalast és 2 egyoldalast és így tovább), amivel 512mb a max, mivel csak low density ramokat eszik, ahogy a bx, bár anno volt vmi hardveres mod amivel ez max 256mbit sűrűségű korlát eltörölhető volt, ilyen ram foglalat és chipset lábat kellet összekötni vagy vmi ilyesmi...
Czo: Köszi a kiegészítést, tudat alatti észleléssel sejtettem, hogy vmi ilyesmit kihagyok a számításból, mondjuk mezei felhasználóknak, főleg akkoriban nem igazán számított.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #100110 üzenetére
Azta ...
Tegnap rendeltem pendriveot (mert egy csomó eltűnt az idők során 4db 4GBosból egy sincs meg, a 4db 8GB-osból kettő van meg, a három 16-osból egy van meg; az elmúlt 15 év során egyetlen darab 16GB-os pendriveot vettem, és csak fogytak), ha már SSD-t hoznak, akkor csapjanak mellé pendriveokat* is alapon. Előbb 64GB-osat néztem 4900ft-ért, majd meggyőztem magamat, hogy a 128GB-os 6290ft-ért ugyanabból (KINGSTON DataTraveler Exodia Onyx 128GB USB 3.0 Fekete) sokkal jobb vétel
Az általad linkelt boltban 3790ft ugyanezA két pendriveon már megspóroltam volna egy hamradik árát ... ha nem kellett volna a kiszállításban azt megfizetnem.
* Gondokodtam még 2×16GB RAMon is, mert akkor most össze tudnék sakkozni a gépbe akár 64GB RAMot is, de végül elvetettem azzal, hogy túl sok értelme nem lenne, azonkívül, hogy jól néz ki
-
-
arn
félisten
válasz
DarthSun #100142 üzenetére
Az acorp tortenetere kivancsi lennek, kik alltak mogotte. Olyan 96 kornyeken meg csak mas olcso brandeket matricaztak, de 97-98ra mar voltak sajat modellek is (gyanitom ezt is mas csinalta, de a nyakra is rakerultek, nem csak egy matrica volt). Aztan amikor elerhetobbe valtak a mashol is elerheto brandek, ugy el is tunt. Van egy sejtesem, hogy direkt a keleteuropai piacot celoztak.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kedvenc zene a mai napra
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Xbox Series X|S
- MotoGP & WSBK
- Proxmox VE
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged