- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94053 üzenetére
Amiket most megtalalsz FTP archivumban cuccok, azokat anno BBS-rol szedted le. Onnan toltottel a regi GUS sw-dhez frisebb mergaem/emuset es sbso verziot is. Volt up to-date lista, hogy melyik jatekhoz mi kell. Nekem alapvetoen nem volt vele bajom.
- ha a jatek valami ismert hangrendszert hasznalt, akkor meg kellett nezni, hogy nincs-e abbol a hangrendszerbol pl GUS-os driver. Erre pl. konkret emlek az SC2000, mert ott mintha be kellett volna amsolni a gus drivert, kicserelve valamelyik masik, folosleges kartya driveret.
- a protected modu jatekok hatalmas nagy resze tamogatja vagy direct a GUS-t, vagy az elozo pontban leirt drivercserevel mukodesre volt birhato.
- Az emuset/megaem a GUS midi synthet, a GUS patokat hasznalva emulalta szoftveresen vagy az SC55 hangszerkiosztasat, vagy az MT32 kiosztasat. Itt nem ertem a hangminoseg kerdest, mert ugyonazt a minoseget kaptad kb, mint a kartyat nativan tamogato jatekok adtak, hiszen, ugyonazok a patok szoltak.
- Az emuset/megaem volt alkalmas SB digi hang emulaciora is.
- Volt meg az SBOS, ami FM-et es SB-t emulalt, ez elegge "bena" volt.
Nekem 2.x-es "classic" kartyam volt (azert az idezojel, mert ugye, akkor o meg nem a classic volt, hanem o volt maga a GUS!). A 3.4-3.7 verzio kornyeken lett tobb hardveres segitseg a classicokon, amivel az elobbi emulacios szoftverek protected mode alatt is mukodnek. Ezt soha nem tudtam erdemben kiprobalni, mert nincs hozza hardverem. Illetve, most van egy Max-om (2.1-es, de vagyom egy PnP-re, mert az eltunt, csak a doboza van meg), de a protected mode emulacio nem megy. De lehet, hogy itt a P3-as alaplap is bezavar ebbe.
Az "FM" hangja elegge weird, de nem weirdebb mint 1-2 korabeli, crystal vagy valami ls100 vagy milyen nevu chip hangjanal.
Ha van mellette egy SB, akkor ertelmszeruen nincs szukseg se az SB se az FM emulaciora, az lekapcsolhato, a megaem/emuset pedig viheti a rolandot.
Az emulaciot ertelem szeruen csak olyan cucchoz hasznalod, aminem tamogatja nativan. Tehat, semmi ertelme SC55-ot emulalni, ha a jatek nativan tamogatja a GUS midit.
Az emulacio egyebkent nem a teljes GM keszletet tolti be, mert az nem ferne bele a RAM-ba (~6M vs 1M). Hanem a kartya RAM meretetol fuggoen betolt egy subsetet. Ezt, hogy mi legyen ez az subset, a jatek folderebe rakott konfigallomannyal testre lehet szabni (teszemazt, ha egy jatek soha nem akar vonosokat megszolaltatni, akkor folosleges betolteni oket a RAM-ba). Ami szoftver nativan kezeli a GUS-t, azok sajat maguknak toltogetik a patokat. Van jatek, pl a floppy-s Tie Fighter, ami sajat megaem/emuset kombot hoz, ahol a hangszerezes tokeletesre van csiszolva.
Szerk: Nekem 2.x-es install diskem volt a kartyahoz, majd valamikor 94-ben sikerult szerzni 3.58-as verziot. Ott korul lett modemem is, onnantol pedig mar ingyenszamos tovabbkapcsolos mokaval siman hivtam a Gravis BBS-t.
Amire konkretan emlkeszem, hogy sehogyan sem tudtam hangot kicsikarni, az a CD verzios Sam n Max volt. Ez pont, egy GUS-t nem tamogato vedett modu szoftver, aminel nem ment az emulator a vedett mod miatt. De a floppys verzio nem vedett modu, ott ment az emulacio, csak ugye ott nem volt elo beszed a szereplok hangjaval.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94051 üzenetére
Az SB16 nem emulal semmit, hiszen, tervezetten, visszafele kompatibilis. A sok bugjanak egyike, hogy SB Pro-kent hasznalva, mono a hangja, mint ahogyan vannak verzioi amiknel a 8bites circular DMA kattog, meg ott vannak a beakado hangok.
Egyebkent szerintem nagyon-nagyon keves olyan jatek van, ami tamogat stereo mukodest SB Pro-nal, de nem tamogatja az SB 16-ot. Mindenfele a Wolf3D-t emlegetik, mint kb az egyetlen egy ilyen szoftver.
Egyebkent, meg abban az idoben, ez ilyen volt. En GUS-on szorakoztattam magam a megaem/emuset/sbos parossal, mas agyfaszt kapott az SB16 kattogo hangjatol a loopolt hangoknal, mast meg az zavart, hogy a Pro-jaba belehallatszik, ahogy tolja az egeret a Dune 2-ben.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #94040 üzenetére
DOS-os progi C64.EXE vagy C64S. És volt 2.0 is belőle. LPT porton kezelte a 1541-et egy olyan kábellel, amit annó én is forrasztgattam (1995 körül), oszt társ meg küldte szerte mindenhova az országba.
Valahol talán még megvan, de a katalógusban nem találom, ami rossz jel.Ez a Miha Peternel nagyon ismerősen hangzik. [link]
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #94021 üzenetére
A combosabb core2quad procik pont az általam fentebb részletezett jelenségek miatt ilyen drágák. Gyakran inkább az a járhatóbb út, mintsem a komplett géprenoválás ötször-tízszer annyiért. Ez néhány évig még így is fog maradni, de úgy gondolom, hogy 2-3 éven belül véglegesen búcsúznak a 2010 előtti platformok a low-endből.
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #94006 üzenetére
i3-12100f-35e
B660-as deszka 35-55e (függően, hogy akarsz e később pl. i7-et beletenni)
DDR4 3200CL16 2*8 GB -13-15e
Ez eddig maxon 105e
SSD 5-13e (240/256/480/512 M2 SATA/nVME)
használt GTX 1060 akkor legyen 20e
Cakumpakk: 138eÉs akkor vadiúj a lényeg, full garos, és minden korábbi cuccnál erősebb.
#94007Pikari: monitorból én pl DELL P2417H-t használok, 24" FHD@60HZ és IPS. Van DSUB, HDMI és DP csati is. 25e volt 2 éve, többet most sem ér kéz alatt.
#94009Pikari: nekem mázlim volt, 2 db-ot tudtam egy helyről venni (dual monitoros setuphoz kerestem jó monitorokat, lehetőleg egyformát), fullosan jöttek , gyári dobozukban minden tartozékukkal.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #94002 üzenetére
Az nem is rossz, így már 150 helyett akár 100 körül is ki lehet hozni értelmes masinát, ami érdemben túlszárnyalja a c2d-t. Aki régóta halogatja a gép updatet, annak most van itt az ideje. Én fél éve váltottam phenom2+8800gt kombóról westmerere+fermi kombóra a fő gépemben, kb duplázni tudtam vele az fps-t úgy, hogy a monitort is cseréltem 1360x768as 18 colosról 1920x1200as 23 colos ips paneles fujitsu monitorra, 50-100k között volt kb, amit ráköltöttem.
-
válasz
envagyok #93985 üzenetére
Awe32 + GUSMax : DOS alatt javaslom kezdeni, először az Awe 220- ra, aztán a GUS 240- re. Ha itt rendben vannak, akkor nyugiban mehet rá a Win, ott is rendben kell lennie. Én mondjuk Win98SE- t köszörültem fel hozzá, de Win3.11 alatt sem lehet gond már, ha DOS alatt szól mindegyik.
Arra kell még figyelni, ha az Awe PNP- s akkor kell a CTU/CTCM->220/5/1/5- re, ha jumperes akkor meg avval ugyanennyire belőni.S7/SS7- ben amúgy nekem nem ment a Classic és a MAX sem. Némelyikben semmi, de volt hogy részben működött. A P-II és SlotA konfigokban viszont kapásból jól mennek, nem kellett semmit görcsölni. Amiatt említem, mert nemtom hogy S4 gépben hogy fognak viselkedni.
-
Bile Demon
őstag
válasz
envagyok #93985 üzenetére
93-ban tipikusan ezresért vettem XT lapokat a bolhapiacon. Lehet, hogy átvertek...
Összaraktam belőle gépet, hogy hálózatba köthessem a 386-al. "Kijátszottam" vele magam aztán mindig el tudtam passzolni.
Az Arcnet kártyák, lezárók, azóta is megvannak a projectből. Még a BH6-ban is használtam a kártyát nyomtatómegosztáshoz. Bár az már lehet, hogy NE2000 ISA BNC kártya volt.
1993-ban 286-ost is raktam össze havernek (Enterprise 128 után nagyon örült neki.) 80cm széles XT házba, ST225 MFM HDD-vel. Ezeket sikerült összeszedni oszt társaktól. A Win 3.1 is működött rajta, arra már nem emlékszem, mennyire volt lassú, de az biztos, hogy volt 16bites módja.1996-ban a 286 lapokat már lehetett kapni ingyé ismerősöktől. 1-2 évvel előtte upgradekor félretették -jó lesz még valamire- de 1996-ra már senkinek nem volt rá szüksége. Én az UV EPROM-okat szedtem ki belőlük először, pl. Rádióamatőr TNC projektbe (Z80 + SIO mellé).
1996-ban XT-t kompletten lehetett venni 4-5e-ért. Monitorral billentyűvel, MFM HDD-vel. Nem tudom mennyire volt jó vétel. Mert egyfelől komplett gép. Más felől nem sok mindenre volt jó már akkor...
Nekem is csak arra kellett, hogy a fő gép felszabadudljon. Akkor még nem volt megoldott DOS-ban a multitasking. Viszont az XT is tök jó elműködött terminálként a Z80-as célgép mögé kötve. -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #93967 üzenetére
A 8086-8088-286 időszaknak valóban fontos eleme a crt, ám ez alatt én lassú válaszidejű monokróm zöld/borostyán crt kijelzőket értek, amelyek szükségesek az akkori hercules élmény visszaadásához. Ami ennél újabb crt, az kivétel nélkül kinyírja a látást, besugározza az agyat, lehajtja a villanyórát a falról, 20 kilós, semmire se jó, állásban is megdöglik, szarul néz ki, ronda a képe, nagy, megöli a bébifókákat.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93927 üzenetére
Vmelyik asusban volt nekem 20nsos ram, nem vettem eszre elterest a beallithato timingokban a 15oshoz kepest. 100/33on ment a proci, lehet magasabb orajelen mar szamitott volna. A tobb cache jelent par szazalek elonyt.
De en ezeket alapon hasznalom vmi alap beallitassal, minek szejjel nyuzni szerencsetlent, akkor teszek be egy gyorsabb gepet. Hasznalni szeretnem 10-20 ev mulva is.
-
ityam
őstag
válasz
envagyok #93885 üzenetére
Örülök neki hogy találtál jó szakembert aki tudta mit kell csinálni hogy jó legyen.Ahhoz nem értek mennyire lesz tartós a lentiek/fentiek alapján.Mindenesetre becsüld meg ezt a szakit.
"Szerintem kb én is a junoszty tv 50cm-ről bámulásától lettem szemüveges."
ezt nem hiszem. szerintem junosztunk nem volt. Comodore az valami szines tvn ment. Mártákra nem emléxem, de lehet junoszt volt, csak nem rémlik a márka.
Nekem gyerekkorom óra mondják hogy elcseszi a szemem a monitor és szemüveges leszek.40 éves vagyok.20 éves koromig crt monditort bambultam kevés centiről. aztán a tft-t ugyanígy. mai napig nem vagyok szemüveges pedig melóban is mindig monitort bambulok és itthon is folyamatosan. Nem egykét órát.
Ha valakinek rossz a szeme annak rossz. valakinek korábban előjön valaknek később. Rá lehet fogni a monitorra a hamarabbit, de én nem fogom benyelni hogy attól lett.még ha 41 évesen szükségem is lesz szemüvegre, akkor sem fogom bekajálni, hogy ha nem néztem volna ennyit a monitort, akkor még jó lenne a szemem. már ha véletlenül igaz is lenne a mondás. -
törölt tag
válasz
envagyok #93883 üzenetére
Jol tetted, hogy elvitted.
Nem elallitva volt, hanem a katodsugarcsohoz utanallitotta kepcso futest. Gondolom a nagyfesz trafonal levo screen es focus potikat allitotta. (fekete muanyag szokott lenni)
Ez az oregedes jele, amit emlitettem. Ezt meg 1-2 alkalommal el lehet majd jatszani, meg 10V-ot is kibirnak. De ha nincs napi hasznalatban akkor jo szerencsevel meg evekig jo lehet.Nekem par eve volt Amiga-hoz valo CRT-m, de eladtam mert nem birtak mar a szemeim.
Suhanckent nekem is Junoszt volt, aztan zold Philips. Utobbi eleg sokaig. Aztan persze szines TV. Akkor meg fiatalok voltak az oreg szemeim -
Czo
addikt
válasz
envagyok #93879 üzenetére
Bingo
Van meg vele dolog boven, rendes SMB/CIFS (Windows megosztas) es FTP/FTP+SSL tamogatas. Majd ha ez mar megy, akkor az Enterprise-on futo command line felulet helyett/mellett kellene valami commander szeru browsert csinalni, ha meg ez is megvan, akkor megnezni, hogy lehet-e erdemben gyorsitani az atvitelt, mert most olyan gyors csak a dolog, mint a C64 floppyja (ami lassu
). De mint PoC mukodik
-
törölt tag
válasz
envagyok #93880 üzenetére
Elméletben "ideglenesen" (ezt itt villogva képzeld el) lehet korrigálni a problémát, de ez egyértelműen a katód-sugárcső elöregedését jelenti. (öreg tv esetében lehet más is, de monitornál nem jellemző)
Ha jól emlékszem a "képcső" táplálás valami 6-7V körül van. Ezen kicsit emelve lehetett még egy darabig használni az amúgy már vacak csöveket egy ideig. Pl. csengő reduktort (csengő trafó) beiktatva.
Ha a két poti a nagyfesz. trafó környékén van, akkor azt ne piszkáld. Feltételezem valami Focus/Screen felirat lehet ott. Egyéb esetben eltekerheted, de tesztkép és tükör nélkül sanszos, hogy rontasz majd az egészen.
Én azt mondanám, hogy vagy engedd el az egészet (bár gondolom Commodore és Trinitron miatt ezt nem akarod) vagy vidd el olyanhoz, aki tudja mit csinál.
Elképzelhető, hogy ideiglenesen rendbe lehet tenni, de sok jóra ne számíts, ráadásul a Commy monitorok sorkimenői is hullanak már.Azt pedig csak halkan említem meg, hogy 20kV+ is van ezekben a készülékekben. Azokkal találkozni nem egészséges.
-
-
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #93841 üzenetére
20 MB XT-hez is jó lehet, de ott bonyolultabb beállítani a vezérlőjét ha nem ismeri magától fel a HDD-t. [link] Ezúton is köszönet frescho-nak a cikkért
A régi HDD-k CHS adatai... amikor még nem volt automata felismerő, lehetett szétszedni a gépet egy CMOS akku lemerülés után a HDD-n lévő adatokért
Később meg már volt, akkor meg azzal szivatott, hogy nem normál hanem LBA módba ismerte fel alapértelmezésben, és lett is adatvesztés... -
Czo
addikt
válasz
envagyok #93836 üzenetére
Ez a fajta HDD olyan, mint egy nagyranott "floppy". Marmint, maga a disk buta mint a ..., minden egyes dolgot a vezerlo mond meg neki. ATA/SATA/stb eseten pedig a vezerlo ott van fizikailag a lemezen. Tehat mig a modern disknel, te csak commandot adsz a disknek, hogy a 2313123. szektor tartalmat kered, addig ennel a tipusnal a vezerlo csinal mindent. Azert megy 2 kabel a vezerlorol, mert az egyik tenylegesen a vezerles, savleptetes, olvasasi vezerlojel, irasi vezerlojel, motor ki/be kapcsolas, oldalvalasztas stb, ez az a kabel, amit minden drivera bedugsz, es van a masik kabel, ami az adatkabel, ami minden drivenak kulon van, illetve az ebben levo adatvezetek "analog", kozvetlen a fejre van kotve (tehat, az a jel megy rajta, ami magnesse le lesz helyezve a lemzre, illetve ugyonezt a jelet olvassa vissza az olvasofej, amit az alaplapba dugott vezerlo fog digitalis jelle alakitani). Tehat, ha kicsereled az MFM vezerlot egy RLL vezerlore, ami masfajta kodolast hasznal, akkor ugyonazon a lemezen "megduplaztad" a tarolt kapacitas mennyiseget.
-
válasz
envagyok #93816 üzenetére
Nincs előttem a gép, melyben az 562- esek vannak, jó régóta nem volt bekapcsolva. Asszem vezérlőre lett csatizva, előtte egy másik gépben hangkártyán volt. Csak akkor tudom a paramétereket, ha előttem van a bekapcsolt gép. DOS alatt emlékszem 2 féle paraméter van, kártyás vagy hangkártyás. Win95 : nem is emlékszem, Win98- as a gép, de az majdnem mindegy. Gondolom nem ismeri fel automatikusan, hanem hozzá kell adni, de tudni kell hogy a vezérlőn milyen erőforrások vannak beállítva, jumperelve.
Próbáltam keresgélni, de ezek a gépeim még akkor készültek amikor még nem is volt digit fotógépem, és módom sem volt venni, mivel sok évig pillanatnyi pénzzavarban voltam, jellemzően hó végén már kajára is alig jutott.
-egy CR563 fotót találtam, de csak felülnézet
-amúgy nagyon jók ezek a régi optikai drivek, de később már jellemzően modernebb, overkill meghajtókat építettem be, mivel a hócipőm tele volt, hogy az újabb felületű és vagy az RW lemezeket nem olvassák, lassúak, stb
-pld a PII- be egy 52x LG + a 36x Creative infra(szép drive, olvas már mindent) gyönyörű sárga házba, mintha gyárilag lenne ilyen
-aztán később meg már inkább DVDRW- t, legalábbis már sok 486- ban is jól működnek, S7/SS7- ben meg már tuti - nincs gond az installálgatással ha már DOS alatt is DVD- ről lehet másolgatni. -
válasz
envagyok #93781 üzenetére
2db CR562, 1db CR563, 2db vezérlőkártya, meg csomó hangkártya melyről lehet hajtani. Ugyanazon driver kell hozzájuk kártya/hangkártya esetén is, csak más paramétert kell megadni.
(#93784) FoxiestFox : kellett is szerválnom, volt, de nem működő, aztán valaki küldött ingyen, vagy vettem, nem is emlékszem...az AsusP4T- hez kell.
-
válasz
envagyok #93781 üzenetére
Nekem ez, mert ilyenem volt sokáig egy ESS kártyára kötve: [link] Atom stabil darab volt, mindent olvasott és átviteli sebességben kb. hozta egy MFM vinyó tudását.
Ha még érdekeset akkor mutatni, akkor van egy teljes belét kiöltő és valami 1x-es sebességű, még caddy-s drive is valahol a PC-s lomok között.
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #93682 üzenetére
A Ladák sem értek mindig sokat. Volt itt egy Imi nevű srác vett egy kockaladát, 10 ezer ft-ért meg egy felesért a kocsmában autót. (akkoriban sok ilyen vétel volt errefelé). Persze szét rallyzta (akkoriban csak ezt látták ezekben, kör és kockalámpás Ladákban, rallyzni volt jó), végül az autó az a faluszéli árok méllyén az oldalán fekve kötött ki pár hetesen, és 2 évig ott is maradt, mivel még kipecázni és elvinni sem érte meg anyagilag.
Vagy Józsika, aki 3 feles után Vin Dieselnek érezte magát, és épp velem szemben kapott telibe egy fát, az autó az első ajtóig rommá tört, majd rádőlt a fa, kivégezve azt (végig összeomlott az egész utastér). Józsika csodálatos módon megúszta pár hét kórházzal és pár törött csonttal. Hallgattuk, hogy majd helyre lesz ez hozva ( a totálkáros autó), de 4 évig állt a kertjükben a tökig érő gazban, télen az anyós és a hátsó ülésen is állt a hó, amikor is eltűnt az autó (roncstelep).
#93691 MasterDeeJay
Emlékszem még, amikor 2ft volt egy gombóc, meg arra is mikor 5ft. Akkor engedtem el, mikor 200+ ft lett. Azóta nem fagyizok -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #93644 üzenetére
Nálam már most szerintem egy sincs (Vagy lehet h valahol van még egy), de a fő gépben nem éri meg használni, mert az integrált komolyabb (lásd előző postom).
Szerintem hamarosan a GTX750/950/960 is erre a sorsra jut. Hiába volt jó kártya a maga idejében, olyan rohadt sok van belőle forgalomban, hogy semmi értéke nincs.
Kicsit olyan mint mondjuk az 1957-es Ford Fairlane, hogy annyira sok volt belőle, hogy 800-1000 usd-kért dobálták még a 2000-es évek elején is, mára meg ritka veterán lett. Pont azért, mert semmit nem ért, rengeteg volt belőle, ezért mindenki kidobta, és ettől lett ritka) -
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #93642 üzenetére
Hm... Akkor itt is lemaradásban lehetek, ugyanis errefelé és ismerősi körben az SB Live 5.1 2001-2003-ban ment nagyot. Emlékszem, hogy 2001-2002-ben a Tualatin alap Cerkák (és később a Wilamette igényesebb Ceelron kiépítések) mellett volt az SB Live nélkülözhetetlen kiegészítő. Leginkább ezt változatot ismerem
Manapság csak azért nem szerezek be egy ilyet a fő gépembe, mert az alaplapi 7.1 CH HD Audio (Realtek ALC897 Audio Codec), Nahimic Audio már lényegesen többet tud, a DOS meg nem szempont. Viszont, lehet, hogy az Athlon XP-ben jól mutatna/hangzana.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93728 üzenetére
A jatekok nagy resze eleve ilyen par khzes 8bites hanggal jott, semmi ertelme ennek a felallasnak, valassz egy blastert.
En a socket2be tettem sbprot, meg atrakom ide a midivezerlot, mt32 ugyis kb eddig volt hasznalva.
Socket3ban mar van gus es sb16
Socket5ben gus + awe32
Socket7 guspnp + awe64gold
Slot1 guspnp + live -
Czo
addikt
válasz
envagyok #93728 üzenetére
A Pro meg a CMS kozott van vagy 5 ev, mire a Pro jott, mar senki sem emlekezett a CMS-re szerintem.
Az SB az csak a 0x220 vagy 0x240-es cimen lehet, ez a port irhato es olvashato, tehat nem tudsz belole 2-nel tobbet belerakni a gepbe. Az Adlibok 0x388 cime irasra van csak hasznalva, abbol tobbet is berakhatsz, mindegyik szolni fog egyszerre.
Viszont soha nem nezegettem az OPL2/OPL3 eltero programozasat. Ez egyforma? Tehat 2xOPL2 az mindenesetben ugyonaz, mint az 1x OPL3? Google nelkul, hirtelen, azt sem tudom, hogy ha 388-on van az elso OPL2, akkor a masodik OPL2 az milyen cimen van?
-
válasz
envagyok #93721 üzenetére
Úgy érzem nem vetted az iróniát. Ha valami biztosan működik és nem kell vele foglalkozni, vagy végre szembejön 2 év keresés után arra nem sajnálom a pénzt. A tavaly megpusztult HT-nak pl. nem volt nagy baja, de alkatrészben egy 10k tuti belement, pedig csak egy trafó ment el, diódát és kondit cseréltem, meg egy stabilizátort.
A PCJr-t, nem itthon vettem ahogy az ABC-hez a monitort sem. Mondjuk egy PET pont itthon jött szembe, nem keveset kellett rajta túlórázni mire képet adott. Nem tudom hol tárolták, de ekkora kontakhiba kupaccal nem találkoztam még. De az eladó nagyon korrektül megírta, hogy nem OK és az ár is tükrözte ezt.
-
Francia91
veterán
válasz
envagyok #93708 üzenetére
Jah, szoktam Vaterán találkozni teszteletlen AGP kártyákkal, amikor kerestem a Barton gépembe egy erős darabot (HD2600 Pro és HD3650), ami épp fent volt, teszteletlen volt. Ha 2 ezerért árulja, sem adnék érte annyit. Inkább vettem 15 ezerért egy biztosan tesztelt és jó HD3650 GDDR3-ast.
Ismerős fürdött be így egy AGP-s HD4650-essel, teszteletlenül vette 12-ért, persze hogy ahogy kipróbáltuk, csíkozott a gép, terhelésre meg újraindult... Mindkét Barton konfigomba betettük, hátha a gépével van a baj, de mindkét hibátlan Barton konfigomban ugyanaz volt a jelenség. Így kidobott 12 ezret, és mondta, hogy többre ment volna, ha 22-ért megvesz egy másik ugyanilyet, de teszteltet, képek mellékelve róla teszt közben, stbHD3650 DDR2 AGP is volt fent pár hete Vaterán, teszteletlen 15 ezerért... Persze, mikor annyiért vettem a hibátlan GDDR3-as példányomat
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93708 üzenetére
Plussz, az meg a sajat tapasztalatom, hogy ebayrol vett untested barmi, az inkabb mukodo dolog volt, mint nem mukodo (tok mind1, hogy H0 mozdony, alaplap, videokartya, joystick, floppy drive, stb) volt, mig amit vateran vettem teszteletlen cucc, abbol sosem sikerult olyat vennem, ami mukodott. Pl. ertem en, hogy a C64-es joystick teszteletlen, dehat ugy lotyog a stick, hogy a "vak is latja", hogy az nem lehet jo.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #93692 üzenetére
ja ilyen jellegű kajákat, hogy fagyi, mi már nagyon rég nem eszünk. azt esszük, amihez van alapanyag a kertben, vagy ami épp olcsó, vagy szezonális, megsütjük/főzzük maguknak. persze a húst muszáj megvenni. meg néha 1-1 csokit. van amúgy ez a family frostos ládás légkrém, az egy ideig elég fagyi helyett.
-
válasz
envagyok #93688 üzenetére
Ne is mond, bemegyek városba (Veszprém, Kokó). Gyerekeknek fagyi egy egy gombóc, mondom jó eszem én is. Grammra mérik nem gombócra, rakja rá a csaj én meg csak nézek mit mutat: 1900Ft!!! 3 gombóc fagyi...
Itt átlag 500-650Ft/Gombóc az ára.
Aztán régen simán bevágtam 3 gombócot gyerekként. -
válasz
envagyok #93682 üzenetére
Olcsón is lehet retrózni, főleg ha az ember nem az a korabeli csúcsot akarja megépíteni, hanem azt amit az itthoni fizuból ki lehetett termelni. Jó példa ez a gép ami egyszerre pendítette meg a nosztalgia húrjait és fogtam a fejem, hogy milyen dzsunkáról szedték össze: [link]
Az is működik amit itt is látni, hogy 1-2-3 generációval későbbi közepes olcsó vason futtatja az ember a progikat. Pl. Doom-ot korai Pentiumon, Quake-et valami közepes órajelű Celeronon. Ha érdekesebb hardvert akar az ember, akkor viszont bele kell nyúlni a pénztárcába. pl. egy korai echte IBM PC, dobozos nagy Amiga, szépen felcuccolt Slot A mind horror pénzbe kerül.
8 bitnél is megvan ez. Ha mondjuk egy Sima C64-Speccy esetleg TVC vonalon marad az ember, akkor ha nem olcsón, de elmegy áron összerakható pár gép amivel le lehet lenni. Egy ritkább darab, mondjuk ABC-80, TRS-80, IIe, korai Macintosh, de hogy magyar is legyen Kompi árát viszont inkább ne feszegessük.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #93665 üzenetére
Drágább retró termékek esetében a hirdetésben szereplő ár általában az eladó elképzeléseit tükrözi, ami nem szokott köszönőviszonyban lenni azzal, hogy a kártya valójában mennyiért cserél gazdát. A valódi ár, amennyiért végül eladják, általában jelentősen kisebb.
Persze az infláció, illetve a háború és szankciók miatti árváltozások jelentősen befolyásolják a helyzetet, érezni, hogy eléggé instabil a piac, és a termékek keresik az árcéduláikat.
-
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #93662 üzenetére
Ha a hangkártyákra gondolsz, én párat eladtam tavaly előtt (bazi nagy creative isa hangkártyákat), de csak ilyen 2 ezer forintnyi értéket kaptam értük kb.
Úgyhogy ezekkel most nem is foglalkozom. Eltettem magamnak 2 darabot tartalékba, hátha a fő isa hangkártyám megdöglik, de ennyi.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93642 üzenetére
En probaltam az aurealt szeretni, van egyket program amiben zsenialisan jo, de a hasznalati erteke szamomra nem eri el a livet, mas kartyakkal konnyebben osszeakad, win9x alatti jatekokban tobb a nyug vele, a live nagyobb esellyel tamogatott rendesen, nem csak felig.
A live feltesz egy sb16 emulaciot, de ha pl rendes sb16 van a gepben, akkor automatikusan erzekeli, es nem telepiti, siman elment egy gus es egy awe32 mellett.
A p3 mellett az eredeti legelso live van.
-
válasz
envagyok #93632 üzenetére
Bitang jó kártya. Pont az a jó benne hogy PCI, és overkill gépben is feléleszthető DOS alatt, már ahol még van PCI csatoló(most az átalakítókat nem veszem bele, azokkal nem is tudom hogy működik-e, csak a tisztán natív PCI- vel ellátott lapokat), már említettem párszor hogy nemrégiben derítettem ki az EMS hacket, mellyel megy szépen, az eddig nem kompatibilis, modernebb chipsetekkel is DOS alatt. Amúgyis már korának kiemelkedő kártyája volt, de így meg aztán nagyon best-buy. Valamint hangminőségben is érdekes, az első olyan dedikált kártya mely még a mái napig is elveri a legjobb integráltakat. Egyszerűen jobb hallgatni, rögtön feltűnik hogy lendületesebb, van magassáv is, a mély meg nem vonaglik. Jó hát nem egy Onyx DAC, de messze jobb mint az alaplapiak.
Értéke : nem néztem mostanában hogy mennyiért megy, de ha csak sör-csoki, akkor be kell spájzolni belőle. Mondjuk nekem nem mert nemtom pontosan, de kb 20db van belőle
, valóban több mint Voodoo2- ből(látom ahhoz is viszonyítva lett), utóbbiból csak 7db van
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #93632 üzenetére
Ez nem lesajnált, csak egyszerűen tömegtermék lett, mert nagyon best buy volt a maga idejében. Volt, hogy 2-3db-om is volt
De volt az összes havernak is kb.
Emiatt van pont ugyan annyi esélye megbecsült veterránná válni mint mondjuk a GTX960-nak.
Persze meglehet csinálni az érvet, hogy akkor pont emiatt széleskörűen nosztalgikus értéke van, mert mindenkinek volt, de az emberek egy részét nem fogja érdekelni. Feltehetően még most is sokkal több van belőle, mint amennyi embert érdekel (különben nem sör/csoki lenne az érétke) -
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93608 üzenetére
Amit bejeloltel, az a ROM, abban van egy hangszerkeszlet. A amire en gondolok, az ettol a chiptol jobbra van, vizszintesen.
Szerk: Sott, ha megnezed a kepet, amit beraktal, ott latszanak a jumperek az IDE slottol jobbra, ami csak a Pro kartyakon van, a nem Pro-n, ami fentebb van linkelve, ott csak a jumperek helye van, illetve 1-1 jumper "fixre" van kotve.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #93608 üzenetére
Nezd meg a kepet, amit linkelt fentebb DarthSun. Az IDE csatlakozo alatt, ott van egy csomo ures forrasztasi pad, oda kerulne a memoriachip (ugyonolyan, mint ami van a Max es az Extreme kartyakon es egy csomo PCI videokartyan), az IDE csatlakozotol jobbra, ott a JP8, amivel konfiguralni lehet, hogy a RAM bank az a slot legyen, vagy az integralt 512k.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #93575 üzenetére
Sose hasznaltam mfm vinyot, es nem is tervezek
Pqmagickel ugy allitgatod a particiokat ahogy akarod. Egy vinyot egyszer kell “megcsinalni” utana mar csak masolgatok ra, vannak elokeszitett imagek dossal, benchekkel, hanginittel, etc ezt ki tudom egesziteni, akivel akarom pluszban, pl win98 install vagy preinstalled verzio, stb -
válasz
envagyok #93575 üzenetére
286- oson nem használunk MFM HDD- t, meg semmilyen gépen sem, majdnem olyan megbízhatatlan mint a floppy lemez, és olyan hangos hogy az agyamba vési a körfűrész hangját. A 286- osomba 40GB- os laposMaxtort tettem, az illik is hozzá, mert no-naptárazós vagyok, és elég gyors is.
386/486 : nem CF kártya
, az SD gazdaságosabb, és IDE to SD adapterrel célszerű. Gotek boot DOSba->IDE to SD- ben leformázni a kártyát->kártya kivesz, nagygépbe be->rámásolni mindent ami kell a retro géphez->kártya vissza az adapterbe : ennyire egyszerű.
-
Vladi
nagyúr
válasz
envagyok #93571 üzenetére
Énse sokat tudok a témáról. Elmélet:
Legyen egy kiszolgáló ami ftp-t tftp-t tud, pl az okosított router. Az az adatokat szolgáltatja.Kell egy kártya, amire lehet tenni plusz eepromot. hangkártya vagy hálókártya is jó, de vannak direkt eeprom kártyák. link.
Erre kell a software. Ugye mikor a biost betölti, akkor van maradék néhány cím, ahová lehet tenni plusz bint amit elindít.
mod:
link. itt egy sorozat, igaz ez xt-ide-ről szól, de ha van ilyen eszközöd akkor ipxe programot is használhatod, azt is boot előtt betölti és csinál neked netről bootolást, csak csinálj neki egy kiszolgálót.
Új hozzászólás Aktív témák
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motoros topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Horgász topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest