- Mindenki Z Fold7-et akar
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- A Pixel 10 minden színben és oldalról
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
3shae
aktív tag
Számomra a legkedvesebb az LGA775 C2 Quad procikkal szerelve. Emlékszem, anno 2009 körül egy c2d e6400 procit használtam egy hd4670 társaságában. Akkor a quad csak álom maradt, kellett másra a pénz. Nagylányommal sokat játszottunk, filmeket néztünk stb.. sőt egy tv kártya segítségével nekem a gép egy szórakoztató központtá vált. Hazamentem melóból, az volt az első dolgom hogy bekapcsoltam a masinát, és szólt a rádió, ment a tv, zene stb..
-
Sem az akkori, sem a jelenkori Xeonok nem kimondottan celpontjai a gepepitoknek, igy hozzavalo alaplapokbol is keves keszult es keszul a mai napig. Igaz, ma sokat segit, hogy a legkisebb Xeon es a HEDT CPU foglalata egyezik, igy majd minden alaplapgyarto gyartott hozza alaplapot. De ha elerkezunk a 2-4 utas Xeonokhoz, akkor ott kb megall a vilag.
-
+ a socket 8 is hiányzik a felsorolásból a 90es évekre
Emlékszem, a szomszédom, profi munkára, talán kiadványszerkesztésre vett egy PPro180-ast + alaplapot hozzá a legelsők között, amit végül én raktam neki össze.
Maga a proci mérete is ámulatba ejtett, de az alaplap - nem is tudom milyen márka és típus volt - előttem van, ahogy csodálattal vizsgálgatom, Tomato/Acorp-hoz szokott szemekkel --- ááá, szóval ilyet is lehet.Pont ugyanezt érzem a Micronics Socket 4-es lapomnál. Egyszerűen gyönyörű. Ez eredetileg szerver volt, de teljesen szabványos, normál AT csatlakozókkal, furat elhelyezéssel.
Ezeket nem akkori ár/érték alapján kell mérni, hanem hogy milyen szépek
-
envagyok
veterán
Megnéztem a típusát:
AST Bravo MS/P60
Gyönyörű újszerű állapotú, 94-es gyártás, még a gyári hdd-vel.
Annyit csináltam csak, hogy feltöltörrem hangkártyákkal, meg kapott egy tisztességes videókártyát az integrált Cirrus Logic helyett.
Így egész tűrhető.
Van nálam is 2db Batman's revenge lap, én is sokat agyaltam, berakjam-e konfigba, de aztán így döntöttem. -
A P60, P66 sokáig megmaradt egy misztikus, elérhetetlen gépnek. MO-i szaklapokban is jó ideig csak tippeltek, utaltak rá, azon minden mekkora király lesz ha egyszer megjelenik.
És ez a távoli, rejtélyes mivolta nálam naggyá tette. Ahogy szinte senkinek nem volt ilyen, hát nekem sem. Az első P1 kategória gépem egy AMD K5-100-as volt Tomató alaplapban. De nem érzem hogy ugyanezt kellene reprodukálnom retróban, pedig annak idején szerettem a K5-ös szériát is, praktikus volt.
Viszont a különlegesség ami csábítóNálam egy ilyen Pentium 66 MHz lett a DOS retró gépem procija. A Socket4 gép minden nyűgjével nekem bejön. Doom, Bioforge, Dark Forces, Dune2, Tie Fighter, stb.. megy rajta.
Lehet hogy kicsit szaggat rajta egy-egy játék vagy későbbi DOS demo, de nálam ettől csak authentikusabb lesz az egész -
-
-
Pikari
veterán
Az 1999 előttieket többségében nem futtatta jól. 1999-től olyan 2008-ig bezárólag voltak futtathatóak rajta jól a cuccok.
Ehhez képest egy 8800gt vagy egy 4850 elvan 1999-2017-ig kb, amíg egyes dx játékok el nem kezdtek dx11-es feature levelt követelni. De casual/indie/b class cuccok esetén a mostani legfrisebb cuccok is általában jól futnak ezeken.
-
KROK640
nagyúr
Pedig valamikor még 9500-asokból is csináltam 9700Pro-kat
Mekkora megérős történet volt
(egyes 128MB-os sima Radeon 9500-asokból lehetett 9700Pro 128MB-osat varázsolni)
De amúgy tényleg teljesen eltűntek.Megjegyzem 9800Pro-t sem nagyon találtam már, ami van nekem is, azt véletlenül a szemétben találtam, de legalább működik (működött mikor próbáltam, ha addig nem döglött meg áltában akkor most is jó).
-
KROK640
nagyúr
Itt van a fülemben a zene (Mr. Oizo - Flat Beat), emlékszem az ASUS V3400 Riva TNT1-esem volt mikor sokat hallgattam
Volt egy ehhez nagyon hasonló zene is : Dr Ouzo - Flip Beat
-
Pista0001
addikt
Tt Schoonerem volt 9600pro-n, sajnos a maga ideje után egy kicsivel. Jó lenne, ha meglenne még.
Hogy jobb-e mint az a Zalman, azt nem tudom, de jól tette a dolgát.
-
-
Hoho, no. Ezt majd ki kell probalnom! Tavaly vagy azelott egy gyors google nem adott eredmenyt, aztan csak elmeleti szinten maradt meg a dolog. Az Fx-emen nem megy jol a DOS-os Tie Fighter, a floppy verzio van nekem. Osszevissza szetesik a kep, nem latszik semmi, etc. Mikor ezzel utoljara jatszottam, akkor meg TVGA8900 volt a gepben, ott ment
-
envagyok
veterán
-
Micsoda gép! Azidőtájt IBM Deskstar 75GXP 307030-am volt egy Slot-A Athlon 600-ban. Szupergyors volt és soha nem volt vele semmi bajom.
Most rákeresve a neten, azt írják, micsoda megbízhatatlan széria volt az IBM Deskstar-ja.
Hát, lehet nekem mázlim volt vele, pedig utaztattam LAN-partykra, külföldre is. Nagyon szerettem. Nem is hallottam erről akkor és a későbbi években sem, hogy ne lett volna jó.
A statisztika már csak ilyen
Gondolom neked is szuperál, ha benne van a konfigban. -
törölt tag
Hát, éppen nekiláttam a VLB-s lap átnézésének és kiderült, hogy az akkufolyás maradványaként vannak gondok a lappal. Itt-ott szakadások és a legszélső ISA (VLB sáv) csatlakozó érinkezői sem valami bizalomgerjesztőek.
Ezeket rendbe kell hozni. Viszont így már a "csakazértis" érzés bújt elő.
Lehet, hogy "szélmalomharc" és ez a lap ☠, de meg kell próbálnom. -
törölt tag
Kvázi egy vga-t és i/o kártyát.
Viszont ilyen alapon nem szól semmi a pci mellett, arra ott a teljes később vonal.
Ez a lap elméletileg ismeri az Am5x86-ot és mint említettem nem szempont hogy "akkoriban" mi ment. Akkoriban azokon a gépeken netezni lehetett, most egy weboldalon a képek mérete több, mint amennyi ram van ezekben a gépekben.
Csak dos/w3.1 mellett jelenleg nem látok érvet a pci mellett. A vlb mellett legalább az érdekessége szól.
Ezért kérdezem továbbra is, hogy a "korhűségen" kívül van valami más érv a pci mellett, ha win95 kizárva? -
törölt tag
Azon kívül, hogy mondjuk a Matrox Mystique vga helyett valami S3 kártyát teszek a pci slotba, amihez találok win3.1 drivert, nem igazán tudom mit kezdjek a pci slotokkal.
Ha Win95-öt használnék, talán tennék bele egy scsi kártyát hdd-vel, hogy ne legyen annyira fájó a dma hiánya, de maga a win95 és a rajta futó programok nem túl pörgősek. Így biztosan kihagyom a 32bites win vonalat.
Így is van értelme a pci alaplapra építkeznem?(a korhűség most nem szempont több okból sem - ebből az egyik, hogy a meglévő alkatrészekből raknám össze)
-
-
-
-
Igen, a flyerek szerint, a lemezeid vedve vannak, "tokostol" berakod a driveba. Ez ugye, mind szep es jo. De csak addig, amig csak RAM-ot hasznalnal ebben a driveban. Ha filmes lemezt, vagy sima irhato lemezt, ahhoz kell ugyonugy ures caddy, ahogy cdnel is kellett, ha zenet akartal hallgatni. Voltak RAM kepes driveok, amik nem fogadtak caddyt, es 10-bol 9 RAM lemezt sima tokban arultak, nem caddyben. A "vigyazunk a lemezeidre" moka volt a halala a technologianak.
-
Viszont egy akkori pen drive ezekhez képest volt elenyészű.
Én inkább abban látom a vesztét, hogy nem volt elég olcsó a lemez, illetve nem is támogatta minden meghajtó a technológiát.Ha jól emlékszem, nem volt nagyon promózva sem ez a tech, az emberek többségének fogalma sem volt a létezéséről, én is csak azért tudtam meg akkoriban, mert sógorom vett egyet valahol. Bárkinek megemlítettem gimiben (infó tanárt is beleértve) csak csodálkoztak
-
Pikari
veterán
Én inkább át szoktam dd-zni az adatokat másik vinyóra kézzel havonta 1x.
Nagyon régen volt raidem. Aztán amikor kiderült, hogy semmi más nem látja, csak az a vezérlőkártya, amivel létrehoztam, és mind a vezérlőkártya, mind a vinyók elkezdtek haldoklani, hamar átdobtam az adatokat egy új vinyóra. Ahogy végeztem a másolással, hamarosan ki is lehelte a lelkét az egyik vinyó.
Több ismerősöm, aki raiddel foglalkozott, nem volt ilyen szerencsés, általában az első kis adatvesztés végzetes volt az összes adatra nézve, ami eléggé ironikus, tekintve azt, hogy elvileg ez a fospumpa direkt azért lett létrehozva, hogy a hardverhibák ellen valamennyire védve legyen a gép.
Kb csernobili atomreaktor szint.
-
Pikari
veterán
Nem mondod, hogy ennek nincs köze a dedikált vga piachoz?
2004-es dx9-es kártya:
[link]A gyárvásárolgatás nem sokaknak szokott bejönni, de a 3dfxnek sem ez lett a végzete elsősorban, hanem az, hogy például a fent említett savage4-hez képest is elavultabb volt a hardver (pl 32 bit hiánya, max 256x256os textúrák).
-
Pikari
veterán
Amit leírsz, az így ebben a formában nem igaz. Az s3 sosem szállt ki a 3d versenyből, létezik a mai napig, csak más néven. Miután a VIA felvásárolta őket, utána is készítettek újabb chipeket IGP és desktop grafikus kártya formátumra is (pl unichrome és chrome ), azóta pedig a Zhaoxin felvásárolta őket, oda készítik az IGP-t és a kínai piacra készítenek egy diszkrét grafikus chipet is.
-
Pikari
veterán
99-ben bizonyára potens kártya volt, xp alatt viszont instabil és lassú, a 2000 utáni játékokban meg már szarul fut, és nem skálázódik p2 fölött sem. ezért mondom, hogy socket7-be való, mert ott nagyon jól működik a pehelysúlyú driverek miatt, és azokkal a titlekkel, amik akkortájt jelentek meg. egy-egy játékot nincs értelme kiragadni (főleg aaa divatgameket, amikre mindenki drivereket optimizált). én próbáltam rajta több száz játékot a kétzezres évek közepéig, és jó néhány gépben is járt nálam egy 8 megás példány (233 és 250 mhz-től p3makon át, socket A gépekig), hasznlátam is huzamosabb ideig őket, az alapján alkottam ezt a véleményt.
-
O, az 3rd party volt? Akkor, az nem az itt levo, "UltraSound PnP 2.0 Preparation Disk"? Kezdetben egyebkent, a megaem/emuset is 3rd party volt. A legelso kartyakkal ez nem is erkezett. Valami karaktergrafikus, cucc remlik, amiben lila volt a menu
Ja a PnP tok jo volt annak, aki vett 1, max 2 kartyat es berakta Windowshoz. De ha te akartal SCSI kartyat, modemet, hangkartyat, akkor a PnP tobb fejfajast okoztt azzal, hogy "nem az kerult oda, amit akartal", hogy iszonyat. Es keves kartya volt, amin volt opcio kikapcsolni.
Ebbol is van egy ilyen ESS1688-as kartyam, viszont az enyemen rajta vannak a jumperek, igy a JP3/PNP_EN jumperrel kikapcsolhato a kartyara pakolt ES968F es megszunik PnP-nek lenni. Itt is jol latszik, a Microchip 27C256-os EEPROM, amiben a PnP adatok vannak. Pl. sok ESS1868/1888 kartya is lehetne tokeletes kartya, ha lenne rajta ilyen EEPROM. Akkor ki lehetne kapcsolni pl. a folosleges IDE vezerlot, vagy fixalni a kartyat IRQ7-re, de mivel ez az EEPROM opcionalis, igy ezzel is lehet sporolni
-
KROK640
nagyúr
Ez a baj ezekkel a bézs gépházakkal, hogy sárgulnak mint állat.
Anno 2001-ben az akkori barátnőmé konkrétan már okkel sárga volt (486 66MHZ lakott benne), ráadásul erősen aszimetrikusan, az eleje meg az egyik oldala sokkal sárgább volt mint a másik oldala vagy a teteje.
Ehhez képest a mostani házam ami egy vékony fóliával van bevonva, hogy védje a festést (sajna a csontváz orránál látszik egy sérülés ami rekord hamar elkezdett rozsdálni) legalább nem sárgul, mert folyamatosan fénytől védett helyen van.
-
balintka
addikt
Sziasztok. Kaptam egy Asrock GE Pro-HT alaplapot (SiS 651 chip). Ezen nincs a P4 kiegészítő táp csatlakozó. A Theretroweb oldal ehhez és a hasonló SiS-es Asrock P4 lapokhoz egyaránt írja, hogy áram ellátási, stabilitási gondokat okozhat a csatlakozó hiánya. Máshol nem találtam erre vonatkozóan infót.
Ez mennyire valódi veszély? Bírná a lap, ha beletennék egy 3.06os NorthWood procit?
-
-
-
envagyok
veterán
10 perccel a hirdetés után írtam.
Rögtön válaszolt.
Kérdeztem posta mehet-e, mondta hogy igen.
Írtam hogy M.o-ra kérném, milyen postai módon.
Írta, hogy még külföldre nem küldött, de utánanéz, hogy tényleg ennyi-e.
Másnapig türelmesen vártam, akkor írtam, hogy mi van, erre jött a válasz, hogy eladta.
Kardomba azért nem dőltem, meg egyértelmű, hogy nem te tehetsz róla, az eladóból hiányzott a gerinc.
Ha meguntad, majd nekem jelezd -
Sajnos nincs kép.
Igen, 2000 elejétől mentek a "kínaiak", amik ezek szerint lehet tajvaniak voltak. De végül is az is Kína, majdnem.
Ezeket ajánlottam mindenkinek kezdő cuccnak a műanyag dobozok helyett.
A saját gépem ekkor már hifin volt nekem is, 97 körül már Mission hangfalakon dübörögtek az MP3-akElőtte, 94 környékén került hozzám az orosz, vagy szovjet cucc, nem tudom biztosan.
Most hogy mondod, lehet hozzám is a tesóm által?
Mini kis doboz volt az erősítő, a csodájára jártak mekkora erő van benne. Még fém előlappal volt, a gombjai esztergáltak. Stílusra ilyesmi, csak kicsiben. A hozzá való hangfalakra nem emlékszem pontosan, csak hogy nem voltak nagyok azok se és hozzá képest meglepő volt a súlyuk is. Nem műanyagból voltak, "még volt benne anyag"
Valószínűleg itt még nem PC volt a tervezett forrás, de tökéletes volt hozzá a méreteivel.
A hangja közben dobhártya szaggató volt.
Lehet, ez csak ilyen magyar vidéki retronak számít -
-
Tényleg csak kicsit olyan, de inkább kicsit sem, mert a mechanikus óra akkor is működik, ha állt 20-30 évet (feltéve, ha azért pár havonta fel volt húzva egyszer), és nem volt szervizelve, a laptop akku nem egészen ilyen.
Attól még, hogy mondjuk havi kétszer van valami elővéve, még elvárt, hogy normálisan működjön, egy döglött akkus régi notiról ez nem mondható el.Ezek a régi notik jó minőségű modern cellákkal kevés használattal túlzás nélkül évtizedekig működőképesek lennének, tehát nem úgy néz ki a dolog, hogy fáradságos munkával újracellázod, és 5 év múlva megint halott. Nyilván kivétel, ha napi szinten teszed bele a ciklusokat, de ezt aligha tenné meg bárki a példában szereplő 486-os TP-vel
-
envagyok
veterán
Igen, utánanéztem, uart módban nem mennek azok a játékok.
Aztán találtam egy oldalt, ahol a cpu sebesség érzékeny programokról van lista, és rájöttem, hogy egy 486dx2-vel mégse lehet lefedni a 92 előtti időszakot.
Még 90-es játék is van, ami problémás 386-os pc felett.Elégedett vagy nagyon különben ezzel a kis ThinkPad 370C-vel
A mode con codepage kód mi lehet hozzá?
-
envagyok
veterán
Azért gondoltam társkártyára, mert a laptoppal nem tervezném az sc-55 hurcolását.
CT1740+társkártyával az a gond, hogy mono a régi sb hang.
A yamaha audician tűnik jónak még, szép tiszta hangja van, opl3 benne van, meg bugmentes az mpu-401Ensoniqnak van jó hangkártyája, amibe be van építve mt32 és gm módú midi is, ígéretes, de szidják az opl hangminőségét [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Battlefield 6
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Építő/felújító topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- LEGO klub
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel I7-5930K
- Intel Core i5-8600K 6-Core 3.6GHz LGA1151 (9M Cache, up to 4.30 GHz) Processzor!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i9-13900 24-Core 3.0GHz LGA1700 (36M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest